Diši po morju
Polnjen brancin in ajdova kaša
Močna in borbena riba, če imaš srečo in ujameš divjega... A ta dva sta iz ribarnice...
Čas počitnic in dopustov je mimo. Upam, da ste izkoristili in ste polnih baterij pripravljeni na nove delovne zmage, seveda če ste en tistih srečnežev, ki imajo v naši podalpski državici še službo in če delate za več kot 535 evrov minimalne osnove. Čelo se mi nagrbanči in dlan se stisne v trdo pest, ko pomislim na delodajalce, ki mačehovsko izkoriščajo zaposlene, jamrajo kako so bogi in brez denarja, obenem se pa vozijo z luksuznimi terenci, imajo vikende na morju, odpirajo takšne in drugačne trgovine... No kot poje pesem..."pride čas kolin..."
Pa se raje posvetim razvajanju miljene in seveda tudi samega sebe, a v ozadju, me vedno, kot opomin iz preteklosti, kot glas prihodnosti, preganja misel, da bode potrebno nekaj storiti za dobrobit Slovenskega naroda...
Brancina sčistimo in naredimo fileja. Prerežemo za glavo in potegnemo ven hrbtenico, tako da dobimo nekak žepek. Nadev sem se polotil takole. Na oljčnem olju sem prepražil rdečo čebulo in česen, seveda sem čebulo solil, da se je razpustila. Zmes sem dal v posodo in ji dodal na kocke narezano panceto, sir, sesekljan peteršilj in tokrat sem dodal tudi nekaj krušnih drobtin, vse skupaj pa zmešal z jajcem, še dosolil in nadeval brancina. 180oC, 45 minut, že preizkušeno, na koncu pa še nekaj minut na 200oC, da se lepo zapeče.
Ajdovo kašo sem pripravil takole. Prepražil sem čebulo, dodal jurčke in po nekaj minutah še ajdovo kašo in sesekljan peteršilj, zalil z vodo in dobrih 20 minut vrenja, seveda sem prej posolil...
Zraven pa mešana solata s feta sirom... Brbončice so kar godle od okusov, ki so se prepletali in dopolnjevali...
Se nadaljuje...
Pa, Dober tek!
Se nadaljuje...
Pa, Dober tek!