Divjačina in gobe
Mešano meso, z gorgonzolnimi jurčki...
Prihajajo meseci, ko bode velika Priroda buhtela in nudila tisočere priložnosti...
Ko si v Raju, se ti čas ustavi. Nekako lenobno gre dan in podaljšan vikend so že prave počitnice in tihota širnih gozdov, luksuz, ki se ga nepoplača z denarjem. Čas se je ustavil in zopet sem hotel narediti vtis in miljeno razvajati...
Nekaj kosov divjega pujsa, nekaj srnjaka in domačega piščanca, vse sem imel nekaj dni prej v marinadi, seveda iz domače vegete, katere recept obljubljam, a tudi ta pride navrsto. Pred peko sem meso zbrisla do suhega, tako, da ni ostalo nič marinade in je njena aroma bila le v mesu, meso sem še dobro nasolil in zapekel na oljčnem olju iz obeh strani ter ga dal v drugo posodo. v "ranglo" sem dal sesekljano mlado čebulo, česen in češnjev paradižnik, malo posolil, prepražil in zalil z vodo, da se je vse počasi razpustilo.
V posodo sem dodal meso in ga prekril z osnovo, pokapal s sokom pol limone in zalil s pivom, pokril ter na rahlem ognju dušil okoli dve uri. Seveda sem vmes meso večkrat prelil z nacejeno tekočino. Rekli boste:"Saj vse kuha po istem "kopitu"!" Mogoče res, a z odvzemanjem ali dodajanje posamezih sestavin, navidezno slični hrani, daš čisto drugačen okus. Vsakič je jed, zgodba zase, nekako ujeta v prostor in čas, v katerem nastaja...
Po dveh urah sem meso vzel iz posode in ga dal na toplo ter na osnovi prepražil jurčke, ki sem jim na koncu dodal gorgonzolo, za finiš pa še nasekljan peteršilj.
Na krožnik pa, kos pujsa, kos srnjaka, kos piščanca, jurčke z gorgonzolo, za dekoracijo pa vse posul s še malo sesekljanega peteršilja in dodal zvezdico iz češnjevega paradižnika.
Se nadaljuje...
Pa, Dober tek!