Prijava

View Full Version : Ameriške risanice

Strani : [1] 2

Robl
3. June 2013, 11:32
Pozdravljeni!

Glede nato, da so cenovno ugodne, me zanima ali kdo poseduje oz ima izkušnje z ameriškimi risanicami "nižjega cenovnega razreda" kot so Marlin X7 Varmint, Remington 770 in pa Ruger American Rifle in sicer v kalibrih 223 rem in 243win.

Hvala za odgovore in lp.

alojz1
3. June 2013, 11:38
Od naštetih je meni najboljša Ruger American. Vendar imam izkušnje le v kal 308. Zato bi med predlaganimi kalibri izbral 243, ki je temu najbližji. Marlin je enakovredna (ali komu boljša). Remington 770 pa zadnja.

cviček
3. June 2013, 13:31
Od naštetih je meni najboljša Ruger American. Vendar imam izkušnje le v kal 308. Zato bi med predlaganimi kalibri izbral 243, ki je temu najbližji. Marlin je enakovredna (ali komu boljša). Remington 770 pa zadnja.

Dve leti sem streljal z Remington 770. (222 rem. ) Puški še veliko manjka , da bi bila vsaj v povprečju .

MasterLesjak
3. June 2013, 14:40
Za lov so baje odlične. Za hudo preciznost pa niso niti namenjene, tako da ni niti za pričakovati.

Osebno bi izbral med Marlinom in Stevensom.

Jurij Klanjšček
3. June 2013, 15:41
Ne kupuj Remington 770 (razlika z Remington 700 je ogromna!). Poznam ljudi, ki imajo z njo stalne probleme. Tudi na ameriških straneh je sploh ne hvalijo.

rws
3. June 2013, 17:36
Vizualno od vseh teh "američank" je po mojem najbolj za pogledat Ruger Am.Rifle(kar je tudi edino pravo mnenje:icon_wink:). Z ostalimi " ta poceni puškami" niti nisem imel opravka, sem pa pred dobrim tednom streljal s tem rugerjem, zaklep je tekoč, kakršnega Srbi vrjetno še 50let ne bodo uspeli naredit, varovalka dokaj tiha, accu-trigger za lov dovolj mehak, glede natančnosti pa ne morem kaj dosti povedat, ker jo ima kolega za iskanje zastreljene divjadi in je na puški red dot brez povečave. na 70m s piko je šlo vse v črni krog lovske tarče!
veliki minus pri tej puški je zelo mehko kopito(..še s plastiko so šparali, da so prišli do take cenebiggrin)

alojz1
3. June 2013, 18:39
veliki minus pri tej puški je zelo mehko kopito
Ima pa dober oprijem spredaj. Če pa kopito zamenjaš z lameliranim (okrog 100€) je pa poleg dobre še lepa puška. Prednost je tudi gladko repetiranje iz rotacijskega nabojnika. Marlin ima le notranji magazin in je bolj občutljiva na dolžino in obliko krogel. Po novem se da dobiti tudi z 18 colsko cevjo.
Jaz bi za to ceno raje imel novi Ruger kot rabljeno Zastavo.

main757
3. June 2013, 19:25
Temu Rugerju šklopota nabojnik.

alojz1
3. June 2013, 21:51
Temu Rugerju šklopota nabojnik.
Vem, da je provokacija pa bom vseeno odgovoril.
Zračnost v nabojniku, zaklepu ali bobniču revolverja je zato, da vsaka smet ne moti delovanja. Pri zaprtem zaklepu vzmet nabojnika pritiska na zaklep in nič ne šklepeta.
Najmanj zračnosti v zaklepu in nabojniku ima Styer. Savage, ki je zelo cenjena puška pa večjo kot Ruger. (moje mnenje)

main757
4. June 2013, 07:31
Ni provokacija, gledal sem predstavitev na Youtube.
Čista resnica.
Sedaj se umikam iz te debate.

andrej50
4. June 2013, 08:41
Ruger American 308 sem nabavil pred kakim mesecem, odlična puška, 5 zaporednih zadetkov v krogu 4 cm, magacin šklopota samo pri praznem nabojniku. Edina napaka, ki jo vidim pri tej puški je, da se pri zaprti varovalki, zaklep vseeno odpre.

Tine
4. June 2013, 09:51
Ne vem koliko je Browningov X-bolt ameriška pogruntavščina, sestavljena je v Miroku fabriki - Browningova fabrika na japonskem. V 308win se kar lepo obnaša. Zaradi ravnega kopita brez ličnice sem mislil kaj popravljati (zamenjati) les, a ga ne bom, ker mi puška vseeno lepo pada. Je pa skoraj še 1x dražji od Ruger americana, v cenovnem rangu Tikke.
Bi pa jaz v debato dodal še Mossberg 100 ATR2, ki ga v znani nemški trgovini ponujajo za 499 EUR. Izgleda kar fajn in kar z mojo polomljeno nemščino razumem, so ljudje kar zadovoljni. Ne vem pa kakšen ima magazin.

MasterLesjak
4. June 2013, 13:09
Mossberg ima fiksen nabojnik, brez lopute za hitro izpraznitev.

Pred časom je imel en določen trgovec iz Novega mesta varianto Winchester M70 za okoli 500€, ne vem pa, ali ima še in kako je s samo puško.

jagrBlaž
4. June 2013, 13:09
Ne vem koliko je Browningov X-bolt ameriška pogruntavščina, sestavljena je v Miroku fabriki - Browningova fabrika na japonskem.........................

ta pogruntavščina je sestavljena v Belgiji tovarna FN Herstal, iz japonske imajo oz. Japonski Miroko dela za Browning samo cevi tako za večino vojaškega kot lovskega in športnega orožja. Pa da ne boš mislu ,da je Miroko kako garažno podjetje, je zelo velik jeklarski koncern in japonci so znani po kvalitetnem jeklu.

alojz1
4. June 2013, 13:19
Večina v debati pozna zadeve. Dejstvo je, da se tudi z malo denarja dobi dobro lovsko puško. Kdor se le malo spozna jo bo lahko našel.
Skrbi me druga stvar. Vlada pripravlja tudi obdavčitev orožja. To je lahko višji davek ob nabavi ali pa vsakoletni davek na vsak kos orožja. Ne glede na dejansko vrednost. To zadnje bo povzročilo masovno prodajo rabljenega orožja. Ampak komu. Mnogi bodo oddali odvečno orožje (zapuščina, spomin) kar v uničenje.

main757
4. June 2013, 15:05
Alojz, kje si pa to prebral?

alojz1
4. June 2013, 15:29
gledal sem predstavitev na Youtube.
Čista resnica.
Sedaj se umikam iz te debate.
Potem že ni res, če ni Youtube objavil. Pozabi.

main757
4. June 2013, 15:52
Tema je ameriške risanice. Vprašal sem te glede obdavčitve orožja. To je druga tema.
Vlada res pripravlja obdavčitev ali je to spet ena tvojih for?

muzikant
4. June 2013, 15:54
.......... Edina napaka, ki jo vidim pri tej puški je, da se pri zaprti varovalki, zaklep vseeno odpre.

To je kvečjemu prednost, saj pri blokiranem sprožilcu lahko napolniš/izprazniš puško.:icon_wink:

MasterLesjak
4. June 2013, 16:59
...
Vlada res pripravlja obdavčitev ali je to spet ena tvojih for?

zakaj bi si kdo to izmislil in "strašil" ljudi na forumu?

main757
4. June 2013, 17:09
Odgovor se skriva 4 poste višje. Pa sej mi je vseeno.

andrej50
4. June 2013, 19:11
To je kvečjemu prednost, saj pri blokiranem sprožilcu lahko napolniš/izprazniš puško.:icon_wink:
To je res, vendar se ti lahko zaklep odpre in izpade naboj, n.p.r. pri zalazu skozi goščavo ali brakiranju.

muzikant
4. June 2013, 19:27
Teoretično res, praktično pa te¿ko.

Falco
4. June 2013, 19:43
Praktično zelo lahko, če poganjaš skozi zelo gost teren. In ker je pri nas večina takega terena, se mi je vsako drugo nedeljo dogajalo, da mi je odprlo zaklep in vrglo ven naboj vsaj 1x na dveh pogonih. Pa zaklep na moji stari Mauser karabinki se ne ravno na lahko odpira...

muzikant
4. June 2013, 20:47
Kaj pa z odkočeno puško laufaš okrog ?

Falco
4. June 2013, 21:07
Laufam z 3/4 zakočeno pa se mi vseeno odpre zaklep, ker če je treba hitro streljati je malce nerodna varovalka pri polni zakočenosti.

Sploh pa je bila debata o Rugerju, kjer bi se pri zaprti varovalki v gostem terenu ne samo teoretično ampak tudi dejansko odpiral zaklep.

muzikant
4. June 2013, 21:31
Puško pač nosiš tako da je ročica zaklepa pravokotna na smer gibanja.
To bo rešilo vse probleme. Ali pa kaka konkretna puška....

mrki
5. June 2013, 07:04
Jaz mamm ruger m77 compact, in ima tri položaje varovalka, v tretjem je zaklep, igla in sprožilec zavarovan:OK:, preciznost pa 3cm na 100m. Cena je bila 980€.

zajec
5. June 2013, 07:12
Savage je bila cena 450 eur,pa je za svoj denar zelo OK puška!

.300
9. June 2013, 18:38
Zanima me ce ima kdo savage rosfrei puško v 3006 ali 308 saj je cena le 460€ , pa me zanima kako se kaj obnese in izkušnje z njo .

alojz1
9. June 2013, 20:16
Vidim, da boš težko dobil odgovor lastnika. Zato bom opisal moj vtis, čeprav sem si jo le ogledal.
To je za američane delovna puška. Narejena tako, da lahko kar doma zamenjaš cev. So pač praktični. Zaklep ima dve bradavici in veliko zračnost. Zato, da deluje v vseh pogojih. Tudi v pesku ali blatu.
Vsakega zanima točnost. Strelci jih pohvalijo. Pa so veliko bolj zahtevni kot lovci.
Je pa veliko izpeljank oz. modelov. Zato ne vem na katerega se tvoje vprašanje nanaša. Če veliko streljaš bi vsekakor gledal Varmint izvedbo.
Kje pri nas pa se kupi razen v Postojni?

Žamot
9. June 2013, 20:38
V Novem Mestu med zračnimi puškami. :icon_wink:

alojz1
9. June 2013, 21:31
Mislim, da govorimo o modelu Axis. Čeprav dvomim, da bi bil inox izvedba 460€. Če drži, mislim da je dober nakup.
Savage je resna firma in ima zelo kvalitetno orožje. Ampak so tudi cene temu primerne. Te poceni puške imajo vse kar imajo tudi dražje. Nima accu trigerja, ima pa nastavljiv sprožilec. Zaklep je isti. Ima stransko odprtino za izmet tulcev kar omogoča togost povezave zaklepišča in cevi.
Preveri in javi, če cena drži.

MasterLesjak
9. June 2013, 21:50
Pri nas je stainless malce dražja (550€), čeprav je na uradni strani cena ista, kot navadna izvedba.

.300
9. June 2013, 22:09
Cena drži, dobi se jo po taki ceni v novem mestu, ker sem si kupil bavarskega barvarja in se bom podal v krvosledniske vode me zelo mika nakup inox puske ki bi tudi sluzila svojemu namenu, to pa si ogledujem bolj kot ne samo zaradi zelo nizke cene v kalibru .3006 stane 460€ v kalibru 308 pa 550€ in govorimo o modelu axis.

alojz1
9. June 2013, 22:53
Ne vem, kakšno orožje že imaš. Če kupuješ striktno za iskanje bi jaz osebno vzel krajšo cev. Ruger american 18" npr. Seveda v 308. Obširno smo že pisali o tem, da 308 pri 22" cevi ali krajši gladko prehiti 30-06. To je tudi vzrok za višjo ceno v cal. 308. (Axis ima 22"cev).
Imam pa občutek, da po nakupu Axis v 308 druge puške sploh ne boš uporabljal. Bolje z eno več streljati. Se jo navadiš in so rezultati boljši.
Moram poudariti, da je to le moje mnenje, da ne bo spet kdo imel občutka, da sem vsiljiv.

Deerhunter
9. June 2013, 23:13
"Obširno smo že pisali o tem, da 308 pri 22" cevi ali krajši gladko prehiti 30-06."

O tem si pisal samo ti in nihče drug.

"To je tudi vzrok za višjo ceno v cal. 308. (Axis ima 22"cev)."

Oprosti, ampak tole se zdi zelo za lase privlečeno. Na uradni strani Savage imajo vsak model Axis pušk enako maloprodajno ceno ne glede na kaliber. Zakaj je v Sloveniji cena taka, ve samo trgovec.

Ne vem, kakšno orožje že imaš. Če kupuješ striktno za iskanje bi jaz osebno vzel krajšo cev. Ruger american 18" npr. Seveda v 308. Obširno smo že pisali o tem, da 308 pri 22" cevi ali krajši gladko prehiti 30-06. To je tudi vzrok za višjo ceno v cal. 308. (Axis ima 22"cev).
Imam pa občutek, da po nakupu Axis v 308 druge puške sploh ne boš uporabljal. Bolje z eno več streljati. Se jo navadiš in so rezultati boljši.
Moram poudariti, da je to le moje mnenje, da ne bo spet kdo imel občutka, da sem vsiljiv.

.300
10. June 2013, 05:08

Ker prej tega nisem imel v planu imam bokarico 7x65r/12 z meopto 6x42 doma pa imam se piko ki je se nova in sicer luger dot 3 ki bi si jo dal zmonterat na bokarco pa to odlasam ze 2 leti :-), 300win magnum z direktnim sprozilcem na katero se trenutno montira 3-12x56 r1r meostar, ter zastavo 7x64 z cevjo dolgo 52cm in daljnogledom 2,5-10x50 z piko vendar ta pa je v ocetovi uporabi. Če bi se pa odločil za nakup axisa potem bi 300wm šel od hise saj bi puska bila za splosno uporabo.

zajec
10. June 2013, 08:58
Jaz sem kolebal med axisom rosfrai in navadno v kal 308 win.Vzel sem navadno bronirano, ker RP ni bilo v kal 308.Zaenkrat zadovoljen tako z natančnostjo kot drugim delovanjem,sprožilec ni pretrd,nabojnik ok,največji + pa mi je teža ker je lahka.

alojz1
10. June 2013, 09:13
"Obširno smo že pisali o tem, da 308 pri 22" cevi ali krajši gladko prehiti 30-06."
O tem si pisal samo ti in nihče drug.
"To je tudi vzrok za višjo ceno v cal. 308. (Axis ima 22"cev)."
Oprosti, ampak tole se zdi zelo za lase privlečeno. Na uradni strani Savage imajo vsak model Axis pušk enako maloprodajno ceno ne glede na kaliber. Zakaj je v Sloveniji cena taka, ve samo trgovec.

Prvi del: če je burna debata podkrepljena z podatki proizvajalcev in tabelami sem mislil, da lahko izjavim kako je bilo o tem že pisano. Da se ne ponavlja.
Če imaš ti drugačno prepričanje ga pa napiši. In utemelji, kot se v debatah spodobi.
Drugi del: Višja cena sicer popolnoma enake puške v kal. 308.
Najlažje je napisati, da ne ve nihče. Ali samo trgovec. Dokler ne boš napisal argumentov bom verjel, da tako trgovec kot večina kupcev ve o čemer smo pisali in je zato povpraševanje po 308 neprimerno večje kot po 30-06 v tako kratki cevi. Z daljšo cevjo se 30-06 prav lepo prodaja.
In še odgovor 300: če imaš bokarico jo obdrži. Krogla in idealka ali debele šibre (več kot 7,62) v kratki puški, kjer lahko hitro oddaš dva strela brez repetiranja je za iskanje bolj priročno. (moje mnenje)

Malo neumno se mi zdi (po nasvetu enega od vas) vedno pisati, da je to moje mnenje. Saj vse o čemer pišemo je mnenje tistega, ki piše. Vsakdo ga lahko spodbija. Vendar naj bo to z argumenti. Žalitve nekaterih so pa takšne, da sem se moral poslužiti funkcije "ignore" na zs. Ker nisem napisal nič, da nebi bil popljuvan z strani dveh, katerim so strokovne debate odveč.

Deerhunter
10. June 2013, 10:28
Brez zamere Alojz, moj namen se ni prerekati s tabo in če sem te užalil se opravičujem. Pravzaprav se raje zadnje čase, kot si najbrž opazil, vzdržim sodelovanja v debati, kot da bi šel v debato, v kateri že vnaprej vem, da bom z nekom prišel v navzkriž pač zaradi različnih mnenj. Vendar tokrat nisem zdržal :icon_lol:
Oba sva svoje prepričanje in argumente o 308 in 30.06 pri "22" cevi že napisala v prejšnjih debatah. S to razliko, da sem jaz zadevo potem pustil stati, ti pa to ponavljaš tolikokrat, dokler ne postane resnica, oziroma, dokler se nikomur več ne da s tem ukvarjat in na koncu obvelja tvoja.

In glede cene puške, če stane Savage Axis Stainless 308 win 549 €, Savage Axis Stainless 30-06 spr. pa 499 € zaradi tega, ker je 308 win hitrejši od 30-06, zakaj je potem Savage Axis Camo 308 win 499 €, Savage Axis Camo 30-06 spr. pa 529 €?
Rad bi povedal samo, da te cene nimajo kaj dosti veze s kalibrom puške, kaj šele, da bi imelo kako vezo s tem, da naj bi po tvojem mnenju iz "22" cevi bil 308 win hitrejši od 30-06 spr.
O neki masovni prodaji (v kateremkoli kalibru) teh pušk je tudi težko govoriti, saj so namenjene dokaj ozkemu krogu potencialnih kupcev in dvomim, da so jih do zdaj ravno veliko prodali.

In strinjam se s tabo, da je vse kar napišemo samo mnenje, katerega poizkušamo utemeljiti z čim boljšimi argumenti, kateri so nam znani.

Vendar tukaj bi bil edini res dober argument, če bi ti dve puški v obeh kalibrih testirala neodvisna komisija in izmerila energijo obeh izstrelkov. Dokler pa tega ni, pa ne moreš pisati, da je 308 win hitrejši od 30-06 ob vsaki priliki toliko časa, dokler ne postane splošno priznana resnica.

Prvi del: če je burna debata podkrepljena z podatki proizvajalcev in tabelami sem mislil, da lahko izjavim kako je bilo o tem že pisano. Da se ne ponavlja.
Če imaš ti drugačno prepričanje ga pa napiši. In utemelji, kot se v debatah spodobi.
Drugi del: Višja cena sicer popolnoma enake puške v kal. 308.
Najlažje je napisati, da ne ve nihče. Ali samo trgovec. Dokler ne boš napisal argumentov bom verjel, da tako trgovec kot večina kupcev ve o čemer smo pisali in je zato povpraševanje po 308 neprimerno večje kot po 30-06 v tako kratki cevi. Z daljšo cevjo se 30-06 prav lepo prodaja.
In še odgovor 300: če imaš bokarico jo obdrži. Krogla in idealka ali debele šibre (več kot 7,62) v kratki puški, kjer lahko hitro oddaš dva strela brez repetiranja je za iskanje bolj priročno. (moje mnenje)

Malo neumno se mi zdi (po nasvetu enega od vas) vedno pisati, da je to moje mnenje. Saj vse o čemer pišemo je mnenje tistega, ki piše. Vsakdo ga lahko spodbija. Vendar naj bo to z argumenti. Žalitve nekaterih so pa takšne, da sem se moral poslužiti funkcije "ignore" na zs. Ker nisem napisal nič, da nebi bil popljuvan z strani dveh, katerim so strokovne debate odveč.

alojz1
10. June 2013, 11:47
če bi ti dve puški v obeh kalibrih testirala neodvisna komisija in izmerila energijo obeh izstrelkov. Dokler pa tega ni,
No saj v tem je point. Takrat sem nalepil tabelo, ki to potrjuje. Jo nisem jaz naredil ampak prekupiral. Objavil sem tudi napake pri hitrostih krogel. Tovarniške navedbe in dejanske hitrosti se niso ujemale. Razlike so bile očitne.
Ampak dokaze gladko spregledate in mi očitate trmoglavost, podatke pa kot izmišljotino.
Še enkrat in naj bo zadnjič. 30-06 potrebuje za normalno hitrost krogle 24" cev ali več. 308 pa bistveno manj.
To vedo tudi proizvajalci. Styer Scout delajo (cela je 98cm) v kalibru 308 in še par drugih. V 30-06 pa ne.
Problem tukaj je, da vsak "navija " za tisto kar ima. Jaz sem 308 kupil šele lani v jeseni. Pisal o tem pa že prej. Ko je pred mnogo leti prijatelj kupoval kombinirko sem mu svetoval 30-06. (v 308 je ni bilo). In jo ima vsa leta. Ker pa po operaciji srca ni smel streljati (odsun), sem mu napolnil 6g krogle Lapua. In seveda smodnik N 130, ki hitreje zgoreva tudi v krajših ceveh. Hitrost krogle je podobna 243. Učinek tudi.
Povedati hočem, da se pri polnjenju da korigirat. Tovarniški pa so polnjeni tako kot so.
Nimam pa le jaz takega mnenja ampak tudi drugi. Pa se jim zdi nesmiselno o tem pisati in izpostavljati. Je pa takšna debata vsekakor dobrodošla. Saj drugače tukaj po cel dan ni nobenega prispevka. Le kakšna slika ali LB. Namen Foruma pa je tudi pestrost debat. Ali ne?

mugo
10. June 2013, 12:45
Je pa takšna debata vsekakor dobrodošla. Saj drugače tukaj po cel dan ni nobenega prispevka. Le kakšna slika ali LB. Namen Foruma pa je tudi pestrost debat. Ali ne?

S tem se absolutno strinjam.
Je pa res dobro poznati vsaj osnovno razlikovanje kaj so short action in long action kalibri in za kakšno orožje so kateri narejeni. Za razumevanje tega ni treba objavljati nobenih znanstvenih raziskav.

MasterLesjak
10. June 2013, 13:02
Meni se vseeno zdi zanimivo, da je predlagana cena proizvajalca ista, ne glede na kaliber (razlikuje se le glede na izvedbo puške).

Je pa itak v praksi ponavadi MSRP (precej) drugačen od cen, ki jih postavijo trgovci.

Deerhunter
10. June 2013, 13:53
Pa sva spet tam kjer sva bila nekaj mesecev nazaj. Debata je vsekakor zanimiva in dobrodošla, glede na to, da je po forumu zadnje čase bolj malo odprtih debat. Vendar zame ena iz interneta prekopirana tabela ne pomeni trdnega dokaza. Tudi jaz sem takrat kopiral svoje podatke in tabele, ki so v prid mojim trditvam, pa si jih tudi ti gladko spregledal. Takih tabel, ki potrjujejo eno ali drugo teorijo, je po internetu polno, še vedno pa ni nihče naredil preizkusa, ki bi direktno meril dve enaki Savage Axis puški z enakim strelivom in obema omenjenima kalibroma. In ta bi bila edina relavantna.

Steyr scout spet nima nobene zveze s to temo, ker scout je bila razvita kot konceptualna puška, primerna za vojaške ostrostrelce in izvidnike, ter naj bi bila čim bolj kratka, priročna in udobna za nošenje (vključno z kalibrom, ki je udoben za streljanje in je čim bolj priročen zaradi prenašanja večje količine streliva), kot si jo je zamislil Jeff Cooper in zato uporablja kratko strelivo, zaradi krajšega hoda zaklepa, da je na koncu celotna puška čim krajša, ter da lahko s sabo prenašaš čim več streliva. Sicer so potem kasneje dodajali še neke druge eksotične kalibre namenjene lovcem, vendar to ne spremeni dejstva, da je scout v štartu bil izdelan po vojaškem konceptu.

Še najmanj veze s kalibrom pa ima cena Savage Axis pušk v Sloveniji. Kot si napisal ti, je to zato, ker se puške v 308win bolje prodajajo (ker je po tvojih trditvah 308 win hitrejši od 30-06) in zato naj bi bila puška v 308 win dražja. Pri tem si spregledal, da je puška v Camo izvedbi v kal 30-06 pa pač dražja od 308 win in za to ni nobene logične razlage (najbrž še trgovec sam ne bi znal razložit tega). Tudi trditev, da jih več prodajo v 308 win kot v 30-06 je popolnoma iz trte izvita, saj kot je razvidno na internetni strani, puške še sploh niso na zalogi, kaj pa to pomeni pa vsi vemo. Dvomim da sploh že obstaja kaka taka puška v rokah slovenskega končnega kupca. Če pa, pa jih ni ravno veliko. Kolega že skoraj pol leta čaka na famozni Ruger American. Te puške so po internetu vsepovsod na voljo, fizično v trgovinah pa jih ni. Na koncu je torej pravzaprav bolj malo važno, koliko fps doseže pri tej puški 30-06 ali 308win :whistle:

No saj v tem je point. Takrat sem nalepil tabelo, ki to potrjuje. Jo nisem jaz naredil ampak prekupiral. Objavil sem tudi napake pri hitrostih krogel. Tovarniške navedbe in dejanske hitrosti se niso ujemale. Razlike so bile očitne.
Ampak dokaze gladko spregledate in mi očitate trmoglavost, podatke pa kot izmišljotino.
Še enkrat in naj bo zadnjič. 30-06 potrebuje za normalno hitrost krogle 24" cev ali več. 308 pa bistveno manj.
To vedo tudi proizvajalci. Styer Scout delajo (cela je 98cm) v kalibru 308 in še par drugih. V 30-06 pa ne.
Problem tukaj je, da vsak "navija " za tisto kar ima. Jaz sem 308 kupil šele lani v jeseni. Pisal o tem pa že prej. Ko je pred mnogo leti prijatelj kupoval kombinirko sem mu svetoval 30-06. (v 308 je ni bilo). In jo ima vsa leta. Ker pa po operaciji srca ni smel streljati (odsun), sem mu napolnil 6g krogle Lapua. In seveda smodnik N 130, ki hitreje zgoreva tudi v krajših ceveh. Hitrost krogle je podobna 243. Učinek tudi.
Povedati hočem, da se pri polnjenju da korigirat. Tovarniški pa so polnjeni tako kot so.
Nimam pa le jaz takega mnenja ampak tudi drugi. Pa se jim zdi nesmiselno o tem pisati in izpostavljati. Je pa takšna debata vsekakor dobrodošla. Saj drugače tukaj po cel dan ni nobenega prispevka. Le kakšna slika ali LB. Namen Foruma pa je tudi pestrost debat. Ali ne?

mprimoz
10. June 2013, 14:21
Ko je pred mnogo leti prijatelj kupoval kombinirko sem mu svetoval 30-06. (v 308 je ni bilo). In jo ima vsa leta. Ker pa po operaciji srca ni smel streljati (odsun), sem mu napolnil 6g krogle Lapua. In seveda smodnik N 130, ki hitreje zgoreva tudi v krajših ceveh. Hitrost krogle je podobna 243. Učinek tudi.

Upam, da si mu napolnil tudi kakšno težjo različico krogel, ker se v lovišču redno srečuje z jelenjadjo in divjimi prašiči.:icon_wink:

alojz1
10. June 2013, 14:32
Upam, da si mu napolnil tudi kakšno težjo različico krogel, ker se v lovišču redno srečuje z jelenjadjo in divjimi prašiči.:icon_wink:
Tudi to ima. In sicer LOS, ki pokrije vse zakonske zahteve. Brez skrbi. Jelena strelja mogoče 1x letno, srnjad, muflone in na papir pa veliko več.

mprimoz
10. June 2013, 15:13
Tudi to ima. In sicer LOS, ki pokrije vse zakonske zahteve. Brez skrbi. Jelena strelja mogoče 1x letno, srnjad, muflone in na papir pa veliko več.
Verjamem, da je dobro založen z municijo.:icon_wink:
Kolikšna je razlika v legi zadetkom pri omenjenih dveh kroglah (6g Lapua, LOS)?

alojz1
10. June 2013, 15:22
Verjamem, da je dobro založen z municijo.:icon_wink:
Kolikšna je razlika v legi zadetkom pri omenjenih dveh kroglah (6g Lapua, LOS)?

Do 100m ni omembe vredna. Razlika se pojavi pri večjih razdaljah. Prednost polnjenja je tudi v tem, da lahko na določeni razdalji različne krogle zadenejo enako. Sicer pa vprašaj njega saj se vsak dan vidita.

mprimoz
11. June 2013, 07:24
Sicer pa vprašaj njega saj se vsak dan vidita.

Bom, bom, on vedno rad debatira o orožju in municiji.

cviček
11. June 2013, 07:26
l 6g krogle Lapua. In seveda smodnik N 130, ki hitreje zgoreva tudi v krajših ceveh. Hitrost krogle je podobna 243. Učinek tudi.

sem do danes mislil , da je najmanjša gramaža za 30-06 7 gramov .Sam uporabljam 8,1 g . Sicer je vprašanje malo iz teme ,pa vseeno - koliko N130 za 6 g kroglo ?

alojz1
11. June 2013, 09:28
44 green spodnja meja.

MasterLesjak
12. September 2013, 00:52
Ima kdo tukaj kaj izkušenj z dražjimi ameriškimi risanicami? Dobro, X-Bolta imam sam, zanimajo me kak Ruger M77, Savage 12 (11) in pa predvsem Winchester Model 70. Slednji se mi na pogled dopade, v rokah ga še nisem imel, streljal naj bi dobro (Winchester garantira 1 MOA s pravilnim naslonom, kvalitetnim strelivom in optiko).

Se mi pa poraja vprašanje, ali je za to kar je M 70 (v bistvu Mauser 98) Čeh boljši nakup...

MasterLesjak
12. September 2013, 01:04
Ima kdo tukaj kaj izkušenj z dražjimi ameriškimi risanicami? Dobro, X-Bolta imam sam, zanimajo me kak Ruger M77, Savage 12 (11) in pa predvsem Winchester Model 70. Slednji se mi na pogled dopade, v rokah ga še nisem imel, streljal naj bi dobro (Winchester garantira 1 MOA s pravilnim naslonom, kvalitetnim strelivom in optiko).

Se mi pa poraja vprašanje, ali je za to kar je M 70 (v bistvu Mauser 98) Čeh boljši nakup...

http://www.winchesterguns.com/products/catalog/detail.asp?family=001C&mid=535109

Tale se mi dopade :)

Deerhunter
12. September 2013, 10:03
Kaj pa manjka X-boltu? Jaz odkar imam x-bolta, ne razmišljam o nakupu novih pušk. Imam pa tudi puško klasičnega mauser sistema pa raje na jago vzamem x-bolt.

MasterLesjak
12. September 2013, 10:49
nič mu ne fali :)

pa da ne bo pomote, ne kupujem nove puške.

me pač zanima kako je z ostalimi. Nekdo tukaj je imel rugerja (m77). Pa me pač zanima kako se obnese.

Winchester mi je pa vizualno všeč. Poleg tega pa po moje winchester firma ni ravno od muh, pa me pač zanima, ali se to prenese na model 70 :)

(bom popoldne raje šel na jago, ker mi ostaja čas :D)

Deerhunter
12. September 2013, 13:25
x-bolt ima vse kar imajo ostali, ki si jih naštel in še več. Če želiš imeti od puške več, kot ponuja x-bolt ne išči med ameriškimi puškami, raje poglej pri nemcih.

Oziroma, kot si rekel, raje pojdi na jago biggrin

MasterLesjak
12. September 2013, 13:45
x-bolt ima vse kar imajo ostali, ki si jih naštel in še več. Če želiš imeti od puške več, kot ponuja x-bolt ne išči med ameriškimi puškami, raje poglej pri nemcih.

Oziroma, kot si rekel, raje pojdi na jago

Velja :)

če pa koga slučajno zanima:

http://www.youtube.com/watch?v=M45mShh1nEo

Ameriška Take-Down puška. Poenostavljeno in poceni. In deluje. Kot se za Američane spodobi biggrin

Kolovski
20. February 2014, 10:23
Ali bo kdo prišel na Krko na forumsko srečanje maja in s seboj prinesel katero od teh ameriških (cenovno ugodnih) pušk? Da malo preizkusim, kako mi ležijo.

Nekaj časa si že ogledujem te puške, saj se mi z mojim mauzerjom, cevjo 60cm+ ter lesenim kopitom, ne da več prebijati skozi grmovje pri brakiranju.

Puška bo delovna, ne bo je škoda ter uporabljena samo pri brakiranju:

Od puške hočem:
- sintetično kopito
- kaliber 270win (ne maram 308 in 3006)
- weaver šino

Priporočljivo, da puška ima:
- snemljiv nabojnik
- merki
- da je čim krajša/lažja

Ideje?

teohafy
20. February 2014, 21:39
Sfriziran remington 770 Bighand

alojz1
20. February 2014, 21:51
Kolovski, vse zahtevano razen merkov ima American za 517€.
Ampak merkov ne rabiš. Na šino daš enostavni merek (optično vlakno, brez baterij), ki sem ga nedavno tukaj prilepil.

alojz1
21. February 2014, 19:49
Benchrest -- v svetu kar popularno streljanje iz naslona. Posebno prirejene puške in kalibri so našli mesto tudi pri nas. Danes sem si ogledal takšno puško zmagovalca balkanskega prvenstva v Kamniku v kalibru 6PPC. Tarča je impresivna. Svetovni rekord pa je 1,19cm grupa 5 strelov na 270m (300yardov).
http://www.youtube.com/watch?v=yTHjjCcr_44

rws
21. February 2014, 21:40
Alojz, to ne spada v to temo po cenovno ugodne ameriške risanice, tista ki si jo ti vidu, pride 10x tolk kot Ruger American:icon_wink:
Ta Kamničan je kolkr vem pred kratkim spet ustrelil 200/200 krogov na 300m, zdaj že drugič, mislim pa da je še vedno eden in edini v Sloveniji. Flinta kolkr draga je, je vredna svojga dnarja:icon_lol:
Lahko razvijajo nove kalibre, do 300m v brezveterju bo 6ppc ostal kralj:icon_wink:

alojz1
21. February 2014, 21:54
Na 300m strelja pa z 6,5x47. Puška je pa 4 jurje. Vse bi še šlo, če se nebi tako hitro iztrošila.

Ostrorogi
21. February 2014, 22:20
Za koliko strelov ima cev cca?

alojz1
21. February 2014, 22:53
Mislim, da 800-1000 strelov (vsaj tako pišejo na forumih) Ampak tam cev ni problem. Jo enostavno zamenjajo in ni takšen strošek kot mehanizem in sprožilec.
Zanimivo pri vsem tem je to, da ni treba biti vrhunski strelec. Moraš pa dobro poznati balistiko, opremo in polnjenje nabojev. Tudi strelni daljnogled z 56 povečavo je za lov neuporaben. Pa ima to streljanje vedno več privržencev. Več poglejte na youtube.

rws
22. February 2014, 10:20
v 1000 strelih cev skuri kak 300wsm, 6.5-284norma in podobno, 6.5x47 lapua in 6mm ppc pa jih zdrži vsaj 3x toliko. Mislim zdrži jih še mnogo več, se pa za par procentov zmanjša natančnost.
Tiste cevi ki jih benchresterji mečejo vstran, bi rade volje kupil za neko solidno ceno:icon_wink:

.300
3. March 2014, 20:19
Ker mi je ratalo 8x57 uspešno spraviti od doma pa pride takoj ko bo kakšen začel dobavljati to puško v Slovenijo bo prišla k hiši : http://www.ruger.com/products/americanRifleAllWeather/models.html ,kot optika pa že čaka v škatli še zapakirana vortex sparc pika.

Deerhunter
8. March 2014, 20:23
Danes sem si pri prijatelju v živo ogledal Ruger American v kal. 30-06. Puška je dokaj kratka, kompaktna, lahka, izgleda kar dobro narejena in nikakor ne deluje ceneno. Sistem je zelo podoben, če ne kar kopija sistema puške Browning X-bolt. Kot X-bolt, ima zaklep 3 bradavice, se zaradi tega lažje in hitreje repetira, saj ima ročica manjši naklon, ter ima skoraj enako varovalko ter okvir za naboje. Sprožilec je nastavljiv. V primerjavi s Savage Axis bi se sam raje odločil za Ruger American, saj je slednji krajši, deluje v roki bolj čvrst in bolje narejen, pa tudi bolj zaupam v sam sistem. Tudi repetira se lepše in bolj gladko. Varovalka je pri Rugerju veliko bolj čvrsta in natančna.
Vsekakor lahka, čvrsta, delovna puška, za pogone, brakiranje ali zalaz. Ni je škoda, saj je poceni in nimaš pri padcu takorekoč kaj razbiti. Splača se investirati par evrov več kot stane Savage Axis, saj je razlika med puškama večja, kot pa je razlika v ceni.

MasterLesjak
9. March 2014, 13:01
Ima kdo tukaj mogoče kakšno izkušnjo s Savage puškami, pa ne Axis, temveč dražje modele ala 10, 12 in podobni (po možnosti bolj "tekmovalne" narave)?

Hvala

alojz1
9. March 2014, 13:14
Mnenj bo toliko kot bo komentarjev. Američani prisegajo na Remington 700 kar se tekmovanj tiče.
Je pa isti cenovni razred.

MasterLesjak
9. March 2014, 13:20
No, zanima me kljub temu, če kdo sploh ima tako puško (pri nas).

Američani pa kakor kdo. Nekateri so za Remingtona, drugi za Savage.

Si pa upam trditi, da pri nas ponuja Savage več za denar kot Remington.

alojz1
9. March 2014, 13:29
No vidiš. Imaš svoje mnenje pa druge sprašuješ. To je nekako tako, kot bi imel punco pa bi hodil njene prejšnje fante spraševat kako se obnese.

MasterLesjak
9. March 2014, 13:36
Ja Alojz, imam logično mnenje, ustvarjeno na podlagi opazovanja in sklepanja, sprašujem za praktične izkušnje, katerih si brez imetja puške težko ustvariš :)

Vem pa tudi, da se puške, take in drugačne dobro obnesejo, važno je predvsem, kako pašejo strelcu. Kakšno grupo so zmožne ustrelit pa itak dobiš na internetu.

Ampak dobro, ni važno, pustimo pri miru, da ne bo spet 10 strani kreganja. :icon_lol:

alojz1
9. March 2014, 13:55
Puško je treba prijet pa kak strel oddat. Vse drugo je nakladanje. Sam praviš, da grupa ni problem. Kot pri vseh drugih. Je pa pomembno, če ti vse drugo odgovarja. Predvsem kopito, sprožilec, magazin.
V prejšnji temi o enocevni prelamači z Blaserjevim sistemom želi kupec tudi naprožilo. Če bi kak strel z njo dal bi mu bilo takoj jasno, da naprožila ne potrebuje. Mi mu lahko nakladamo pa ga ne bomo prepričali. Kot si ugotovil. 10 strani (ne kreganja)prepričevanja, pa bo manj vedel kot po enem strelu to puško.
To je podobno kot ugotavljanje starosti divjadi po nočni sliki.

rws
9. March 2014, 14:02
Alojz, če se prav spomnim, ima tvoj sin Remington 700, ti pa Tikko t3 varmint, katera strelja bolje?:icon_wink:

alojz1
9. March 2014, 14:23
Howa, Titan, Tikka, Remington, Browning podobne cene. Čisto vseeno je katera je. Le zunanji izgled in ostalo se gleda.
Zato pa je tale debata neumnost. Vsak navija za svojo. Pa še meni to hočete podtakniti.
Spomnite se debate o 8x68. Ko pa je tisti z njo streljal mu je pa bilo takoj jasno, da jo ne bo imel.
To je tako kot avto. Vsak svojo znamko hvali. Drugega sploh ne proba. Ali pa telefon. Mora imeti vse gor. Tudi tisto kar nikoli ne rabiš.

rws
9. March 2014, 15:06
Alojz, nisem imel namena česa podtikat, sam odkrito povem svoje mnenje, da delajo finci v splošnem najbolj natančne lovske puške, kar pa dokazujejo tudi ustreljene grupe. Zaradi tega sem tudi hotel vprašat kako grupira tvoja Tikka in kako Remington.

alojz1
9. March 2014, 15:10
Sem že slike objavljal na 100m in 340. Ne bom še enkrat ker lahko z vsako našteto narediš enako.
Dobre grupe so pa zato, ker je največ uporabnikov finskih pušk. Pa nihče slabe ne objavi.
Je pa res, da ima Tikka vse kar sem iskal (zunanji magazin in super nastavljiv sprožilec). Pri Rem. je bilo treba sprožilec zamenjati, magazin je notranji. Pri hovi je sprožilec dober, magazin notranji.

Deerhunter
10. March 2014, 09:10
Komentar, vreden večkratnega branja! Debata o 8×68 je bila lep primer, kako smo mi pisarili skoraj 10 strani, pa se nismo zedinili prav o ničemer. Potem je pa kandidat za nabavo parkrat ustrelil s puško, pa mu je hitro postalo jasno da to ne bo zanj. Isto je tudi pri 9,3×62. Nekakšno sanjarjenje pripravnikov in mladoletnikov, na koncu se pa na strelišču še strela z 30-06 ustraši. In počasi boste ugotovili, da to, kar smo ves čas govorili o odsunu in močnih kalibrih, ni iz trte izvito. Eni pač to prenašajo (predvsem zelo izkušeni), drugi ne. Treba je pa sam probat. Mi pa lahko tukaj 100 strani debat o tej ali oni znamki ali kalibru napišemo, pa enostavno ni relavantno. Ker na koncu je treba v roke prijet, kak strel oddat, pa se sam odločit. Enemu odgovarja eno, drugemu pa drugo. Vsak pa svojega konja hvali. In redko kateri prizna, da se je narobe odločil. V primeru kiksa se ponavadi puška čisto potiho znajde v malih oglasih, gre od hiše, pa nikomur se kaj dosti o tem ne razlaga. Noben se rad ne hvali z zgrešenimi odločitvami.

Howa, Titan, Tikka, Remington, Browning podobne cene. Čisto vseeno je katera je. Le zunanji izgled in ostalo se gleda.
Zato pa je tale debata neumnost. Vsak navija za svojo. Pa še meni to hočete podtakniti.
Spomnite se debate o 8x68. Ko pa je tisti z njo streljal mu je pa bilo takoj jasno, da jo ne bo imel.
To je tako kot avto. Vsak svojo znamko hvali. Drugega sploh ne proba. Ali pa telefon. Mora imeti vse gor. Tudi tisto kar nikoli ne rabiš.

Robert91922
28. August 2014, 20:12
Na puški Ruger American 30-06 so bile bazne weaver ploščice tovarniško slabo privite oz. primerno bi bilo, če bi pri Rugerju ob montaži teh ploščic uporabili kakšno lepilo za navoje proti odvitju npr. Loctite 270 ali Loctite 243.

Po 11 mesecih uporabe in cca 200 strelih mi je začela puška "trositi". Na srečo večkrat kontroliram točnost mojih pušk, ker pač rad hodim na strelišče in testiram lastno strelivo, tako da kakšnega neetičnega strela na divjad ni bilo.
Mislil sem, da je kriva montaža ali daljnogled, zato sem vse skupaj demontiral, da bi najprej dal gor druge (dražje) montažne obročke. Takoj sem opazil, da se bazni ploščici premikata. Zdaj sem vse stične površine in navoje razmastil, očistil in namazal z Loctite 270 (zeleni) ter ploščici privijačil nazaj.
Jutri pa montiram iste obročke in daljnogled ter grem v soboto ali nedeljo nastrelit, če bo vreme.

Imam tudi R.A.Compact 223 rem, ampak dvomim, da se mi bodo na njej vijaki baznih ploščic kdaj razrahljali, ker 223 rem v primerjavi s 30-06 skorajda nima odsuna. Trenutno mi ta 223 tako točno nosi, da ne bom nič demontiral. If it works, don't fix it.

detel
28. August 2014, 20:22
Toliko kot si plačal, toliko imaš :icon_lol:, brez zamere.

alojz1
28. August 2014, 20:35
Fantje. Bazne ploščice so sicer na puški. Ampak smatrajte to kot priložene. Pri montaži daljnogleda je treba zategniti ali zalepiti. V tovarni to ne naredijo ravno zato, ker jih mogoče kdo odstrani in bi imel težave.

Robert91922
28. August 2014, 21:54
Dobil sem več, kot sem plačal, ker sem s to puško zelo zadovoljen - še vedno. Pač ena izkušnja več. Objavil sem pa samo zato, da ne bo še kdo odkrival tople vode (kot jaz), če mu bo R.A. po cca 100-200 strelih začel trositi.
Najbolje takoj od začetka naredit tako, kot je svetoval alojz1 oz. kot sem hotel s to objavo sugerirati.

Deerhunter
29. August 2014, 06:58
Jaz sem pri nakupu X-bolta tudi dobil zraven priložene aluminijaste ploščice za pritrditev šine. Te ploščice se na ebayu prodajajo za 10 dolarjev. Puškar mi je glede teh ploščic, ki sem mu jih pokazal, povedal, da to sploh ne bo montiral, ker da bova in jaz in posledično on s tem imela same težave. Aluminij je premehak material za resno montažo. Nato sem se odločil za EAW jekleno montažo. Puška je bila vsa 3 leta uporabe točna, nazadnje, ko sva za preizkus streljala z novim lastnikom puške, sem za dokaz preciznosti ustrelil dva strela luknjo v luknjo in to s puško za jurja. Za natančnost ni pomembna le cev, pač pa tudi optika IN montaža. Pa še strelec in strelivo. V glavnem, ni bilo nobenega rahljanja vijakov in prestavljanja zadetkov. Pri montažah je tako kot pri vsem ostalem. Kolikor denarja, toliko muzike.

MasterLesjak
29. August 2014, 16:26
Nekateri imajo pravilo, da se pri novi puški najprej preveri / zatisne vse vijake.

Kar se pa tiče aluminjastih baz... sam imam na X-Boltu alu šino (ERA-TAC) in na šini jeklene Rusan obročke in vse funkcionira BP. Bi pa najbrž tudi sam dal jeklo, ampak takrat, ko sem kupoval, se je dobilo samo alu šino. Navsezadnje ima tudi aluminij svoje prednosti, predvsem v tem, da je lažji in ne rjavi je pa res, da ni tako močan kot jeklo...

mačkon
6. November 2014, 14:57
Pozdravljeni! zanimam se za nakup puške Marlin model 1894c, kaliber .44 Special. Puško bi uporabljal iključno v pogonu na divje prašiče, in bi prosil za mnenje! nočem da vsaka vejica odnese kroglo ipd. :icon_wink: Lever action sem izbral zato, ker je priročna, majhna in se da hitro repetirat. Pa še vizualno zelo všečna!

mačkon
6. November 2014, 15:19
Verjetno je pa bolj primerna Marlin 444, kaliber 444 marlin ? Streljal nebi na več kot 50m.. Kaliber mi je všeč ker je težka krogla z 15,5g. Surova moč :icon_wink:

alojz1
6. November 2014, 15:27
Verjetno je pa bolj primerna Marlin 444, kaliber 444 marlin ?
Ne verjetno. Sigurno. Prvi sploh ni dovoljen za lov (glej pravilnik).

mačkon
6. November 2014, 15:51
moja napaka. dovoljen za milostne strele. kako sem lahko spregledal. hvala za popravek!
Imaš mogoče kakšno izkušnjo z puško?

alojz1
6. November 2014, 15:56
Naboj je pravi. Ali pa 45-70.
Puška pa funkcionira biggrin o tem ni dilem. Ni pa moj stil. Verjetno boš zelo zadovoljen.

mačkon
6. November 2014, 16:01
45-70 se mi zdi malo velik :) verjetno je znatno več odsuna.. Pri .308 marlin express pa je krogla hitra, bolj primerna za daljše strele, tako da bi vrjetno bila 444 marlin prava izbira :). hvala za mnenje !

alojz1
6. November 2014, 16:23
Malo čudno ti navajaš kalibre. Najprej 44 spec, potem 308 in na podlagi tega ugotoviš, da je 45-70 prava izbira. Mimogrede - strelivo je pri nas razmeroma poceni.
Kaj pa, če boš kdaj bika jagal kot Zvitorepec. Mislim, da bi bil 450 Marlin kar pravi. biggrin

mačkon
6. November 2014, 16:24
nene, jas sem za pravo izbiro navedel 444 marlin :) 45-70 je prevelik. ja ali pa 450. :)

alojz1
6. November 2014, 19:29
Zanimivo. Jaz bi pa ravno 45-70 vzel. Pri trgovcu kjer je ta puška okrog 900€ so naboji več firm po 1,8€. Tvoje izbire pa pri nas menda ni za dobit.
Pozanimaj se še za matrice. Vse tri kalibre lahko lepo polniš. Krogle se pa dobijo kar poceni.

mačkon
6. November 2014, 19:53
Zanimivo. Jaz bi pa ravno 45-70 vzel.

Pri 45-70 me skrbi odsun, saj je 19gramska krogla.. drugače pa sem razmišljal tudi v tej smeri, saj bi puško uporabljal le za prašiče

Falco
6. November 2014, 19:54
45-70 se mi zdi malo velik :) verjetno je znatno več odsuna..

Tudi jaz sem tako mislil, preden sem prvič streljal z Marlinom 45-70. Potem pa se je izkazalo ravno obratno, odsun zelo sprejemljiv. Seveda je veliko odvisno od teže puške in polnjenja. Američani pravijo, da je odsun podoben odsunu 30.06, le da gre pri 45-70 za ''močan potisk'' pri 30.06 pa za ''ostro zabijanje''.

alojz1
6. November 2014, 20:35
Pri 45-70 me skrbi odsun, saj je 19gramska krogla.. saj bi puško uporabljal le za prašiče
Ali si kdaj ustrelil idealko 33g iz gladke cevi cal 12? Kakšen je bil odsun?
Za lov v goščavi je težka in počasna krogla odlična. Drži smer, globoko prodira, visok zaustavni faktor in malo podpludb. Pa tudi na čakanju ali zalazu do 200m ni problemov. Če si vsaj povprečno dober strelec seveda.
Najbolje pa je, da trgovca naprosiš in gresta do strelišča pa sam poizkusiš. Tisti, ki ga imam v mislih ti bo ustregel.

mačkon
6. November 2014, 20:53
Zanimivo.. Najbrž bom kar moral preskusiti modele ! :limona:

mačkon
6. November 2014, 20:54
Ja, imam kombinirko za prašiče, tako da mi ni tujo. Mogoče zaupaš na katerega sugeriraš :icon_wink:

blackwolf
7. November 2014, 15:09
pozdravljen

vsekakor je .45-70 prava izbira kalibra za pogone...
sam imam puško Marlin 1895gbl v tem kalibru uporabljam pa naboje remington core lokt 26g..
kljub temu, da ima puška dolžino cevi 45cm je odsun minimalen...
puško uporabljam tako za love na srnjad, kakor tudi za skupne love saj so poškodbe na mesu ali krznu minimalne največkrat je vstopna in istopna rana velikosti 2€ kovanca brez kakršnih koli dodatnih podpludb....

mačkon
7. November 2014, 15:47
Hvala za deljenje izkušenj blackwolf! vseeno bom najprej sprobal omenjeni kaliber. So pa mnenja vzpodbudna! Zanima me, koliko je pa cena nabojev ? kot je že alojz1 rekel je okrog 1,8e. Vendar sem sam zasledil višje cene.. Najugodnejša ponudba te puške je pa na strani Austriaarms in sicer 840e. Vidim, da uporabljaš tudi širokokotno optiko, sam bi gor montiral aimpoint 9000L. Mnenje ?
ps.: puška izgleda SUPER !

mačkon
8. November 2014, 17:56
Zanima me še ali je to stock kopito ? ali je možno kakšno temnejše ? Najraje bi imel orehovo :icon_wink:

Rhodesian Ridgeback
15. November 2014, 19:03
Pozdravljeni,

tudi sam sem pregledal trg cenovno ugodnejših risanic in opcijo montaž na le te. Nekako mi je v roke najbolj sedla American Rifle proizvajalca Ruger. Zanima me če je kdo ponosni lastnik tega modela, saj imam nekaj vprašanj.

Hvala, lp

alojz1
15. November 2014, 19:49
Jaz sem jih nekaj pristrelil.Kaj te zanima?

Robert91922
15. November 2014, 20:13
Pozdravljeni,

tudi sam sem pregledal trg cenovno ugodnejših risanic in opcijo montaž na le te. Nekako mi je v roke najbolj sedla American Rifle proizvajalca Ruger. Zanima me če je kdo ponosni lastnik tega modela, saj imam nekaj vprašanj.

Hvala, lp
Imam standardno v kal. 30-06 in compact izvedbo v 223 rem. Z obema sem zelo zadovoljen.
Æe te kaj zanima, mi pošlji ZS preko tega foruma.

Primož
8. December 2014, 10:19
Pozdravljemi. Kako se pa kaj obnesejo ameriški kalibri (v mislih imam najbolj 45-70) za strele na npr. okrog 150 m ?

alojz1
8. December 2014, 10:48
Čudno vprašanje. Naslednje je lahko: "kako pa na 170m?"
Vse je odvisno od strelca. Energije je dovolj.Hitrost krogle je pod 700m/s. Temu primeren je tudi padec na večjih razdaljah. Od 150m naprej je daljinomer dobrodošel. Zaradi napačne ocene "na oko".
Imaš pa tudi ti očitno tisto bolezen kot veliko drugih. Iščejo puško (kaliber) za določen namen (prašiči). Potem bi jo pa uporabljali za vse. Kar je seveda tudi možno. Ampak kar zahtevno.
Pred kratkim je pri nas lovil gamse američan z prednjačo. Vse se da, če znaš. biggrin

Primož
10. December 2014, 17:46
Kako je pa kaj z natančnostjo na take razdalje ?

22.mag
10. December 2014, 18:12
v teh kratkih mrzlih dneh, ko ni kaj početi lahko vzamemo v roke ameriški luknjač "remington 700"
kalibra 30 oz .308win naboji nosler custom match in gremo luknat tarčo.....zgornji 4 zadetki so od kolega...levi in desni zamaknjena-privajanje na nov sprožilec... v osrednji grupi pa je 10 strelov....zaradi meopte 3-12x56 rd prihaja do manjšega ostopanja zadetkov -levo desno gor dol-ker pika v "rešpitinu" pokrije prevelik del centra....naslon vreče peska spredaj in zadaj razdalja 100m.....
1483214833

PROF.racoon
10. December 2014, 19:57
Da nisi ti to z luknjačem za papir delal? :icon_wink:

:OK:

Ko bom velik, bom tudi take grupe delal... :whistle:

22.mag
10. December 2014, 20:05
Da nisi ti to z luknjačem za papir delal? :icon_wink:

:OK:

Ko bom velik, bom tudi take grupe delal... :whistle:

lahko bi tako rekli,samo da malo rukne in poči zraven biggrin

rws
16. December 2014, 15:21
22.mag, izgleda da si pripravljen za "Ježevo 2015"! Čakam tisto tekmo, ko bo 308win povozil 6mm PPC in si tega neizmerno želim. Vendar dokler imamo omejitve pri težah pušk, bo težka.

Tista 2 strela s tarče ki sta izven grupa, pa sta pomoje klasična "Remington flyerja" in ne tvoja napaka zaradi privajanja na sprožilec:icon_wink:

22.mag
16. December 2014, 15:34
22.mag, izgleda da si pripravljen za "Ježevo 2015"! Čakam tisto tekmo, ko bo 308win povozil 6mm PPC in si tega neizmerno želim. Vendar dokler imamo omejitve pri težah pušk, bo težka.

Tista 2 strela s tarče ki sta izven grupa, pa sta pomoje klasična "Remington flyerja" in ne tvoja napaka zaradi privajanja na sprožilec:icon_wink:
glede teže puške se nimam kaj bati še imam nekaj maneverskega prostora..... možno da sta flayerja pač je treba dati na druge stvari krivdo-samo da cev in tisti za kopitom nista nič kriva :) dokler bo meopta z piko na gveru se ne morem kosati z nikomer....
za 2015 razmišljam za kaliber .416 Rigby tista komarjeva jajca v črni piki-enajstka- je v vaših krajih zelo majhna biggrin

JakaJ
16. December 2014, 20:50
22.mag, izgleda da si pripravljen za "Ježevo 2015"! Čakam tisto tekmo, ko bo 308win povozil 6mm PPC in si tega neizmerno želim. Vendar dokler imamo omejitve pri težah pušk, bo težka
Sam pri sebi pa veš da so to le pobožne želje biggrin

rws
16. December 2014, 21:08
Letos je 6.5x47 zbil s prestola ppcja, kar bo uporabnike "ženskih" kalibrov še dolgo bolelo:icon_wink:

22.mag
16. January 2015, 21:03
1499014992

teohafy
17. January 2015, 15:25
.22mag ta "komarjeva jajca" pa vztrajno puščaš pri miru :)

Lisjak
16. April 2015, 22:40
Ne bom pisal, sem raje kar snemal. biggrin

https://www.youtube.com/watch?v=IsFeHpiJUPo

Kolovski
17. April 2015, 07:38
Jaz sem zadnjič dal ustreliti pripravniku na pristrelu z mojim Rugerjem 270win. Streljal drugič v življenju. Sicer na 70m ter s 4x povečavo. Z domačico, smodnik VV, krogla failsafe 140gr je naredil grupo treh strelov v velikosti € kovanca... biggrin

alojz1
17. April 2015, 12:39
Zanimivo, da vse te poceni puške dobro grupirajo vso strelivo. Od lahkih do težkih krogel. Pri dragih so pa včasih problemi.

main757
17. April 2015, 12:58
Ne bom pisal, sem raje kar snemal. biggrin

https://www.youtube.com/watch?v=IsFeHpiJUPo

Tole je bolj švoh glede na vse naslone in bipode :icon_neutral:
Pa še težave z nabojnikom...:icon_neutral:

alojz1
17. April 2015, 13:21
Glede grupe se strinjam. Razen, če ni na 300m streljal. biggrin
Težav z nabojnikom ni. Vsak vidi, da je tulec odstranil z roko preden je bil zaklep v zadnjem položaju. Zato ni pobral drugega naboja. Ampak za nekatere je to že preveč kunštno.

Lisjak
17. April 2015, 14:08
Streljal sem na 100m. Naslon z avtomobila ni bil optimalen. Najboljša grupa je bila leže z vreče (
rezultat na koncu videa).
Ruger ima v .223 serijsko napako nabojnika, zadnjega naboja ne potegne v cev. Napako se z malo brusnega papirja odpravi v 5 minutah. Težava je tudi v kopitu, ki se preveč upogiba, zato se z nogicam na terenu, ne da uporabno streljat. Tudi drugače malo sumim kopito, da bi bilo potrebno poglobiti kanal.
Daljnogled, ki ga uporabljam ima zelo debel križ (pokriva ca 3,5cm krog na 100m), tako da tudi to malo doda k samem zadetku. Pa tudi sam nisem najboljši strelec. Kar se tiče delovanja zaklepa in zatikanja nabojev, deluje sedaj brezhibno. Na posnetku sem lovil naboje, da mi niso šli po steklu. Pri zadnjem naboju nisem vedel ali sem imel še en naboj ali ne, zato sem bil malo zbegan. Do sedaj sem testiral samo 3 vrste nabojev imam namen še malo poskušat in tudi daljnogled zamenjat, da bo merjenje na tarčo malo boljše. Bom naredil še kakšen posnetek, če bodo otroci spali ponoči biggrin

Vsekakor si tudi jaz želim ožjih grup, bomo videli, če bom do njih tudi prišel.

alojz1
17. April 2015, 14:35
Zadnji naslon (zajčja ušesa) je čisto odveč. Pri streljanju puško dvigneš. Manjšo podlogo daj pod kopito pri rami. Višino loviš tako, da zadnji del pritisneš navzdol. Ali pa premikaš podlogo po nagibu kopita. Grupa mora biti pod 3 cm. Vsaka.
Z tvojim daljnogledom boš laže meril, če narediš v tarči X

matejk
17. April 2015, 18:26
Lisjak ali lahko malo opišeš kaj je potrebno pobrusiti, da bo okvir OK. Meni tudi občasno zatakne naboj. In ne vedno samo zadnjega.

Hvala

alojz1
17. April 2015, 19:55
Plastiko pošpricaj z tistim sprejem za armaturo, pa bo laufal.biggrinbiggrin

Lisjak
17. April 2015, 20:34
Lisjak ali lahko malo opišeš kaj je potrebno pobrusiti, da bo okvir OK. Meni tudi občasno zatakne naboj. In ne vedno samo zadnjega.

Hvala

Zelo počasi brusi del nabojnika, ki je rdeče označen na sliki. Malo pobrusi in nato poskušaj, če dela. Minimalno je potrebno tudi pobrusiti tudi oboje prednjih "ustnic", ki dvigneta naboj. Brusi minimalno, da ne boš pobrusil preveč.

15212

Na spodnjem linku (bolj spodaj) imaš točne dimenzije (v inčih), kolikšen mora biti razmik prednjega dela nabojnika, da deluje tekoče.

http://www.24hourcampfire.com/ubbthreads/ubbthreads.php/topics/8949238/all/Latest_on_Ruger_American_223_m

LP

main757
17. April 2015, 21:06
Bom naredil še kakšen posnetek, če bodo otroci spali ponoči biggrin

To pa le daj, takšni posnetki in izkušnje so vedno zanimivi za pogledati.

matejk
17. April 2015, 21:51
http://www.24hourcampfire.com/ubbthreads/ubbthreads.php/topics/8949238/all/Latest_on_Ruger_American_223_m

LP

Hvala. Bom poizkusil in javim rezultate.

Lp

alojz1
18. April 2015, 08:19
Še nisem naletel na nabojnik, ki bi se zatikal. Res pa je, da so bile vse puške 308. Sedaj vidim, da je nabojnik za 223 drugačen.

Sršen
18. April 2015, 18:51
Ruger American v 308Win mi je tudi že zatajil pri repetiranju. Ponavadi (redko) ne potegne 3 naboja, ker se ne dvigne iz magazina. Jaz bolj sumim, da se zatakne med železno "lopatico", ki podaja naboje in nabojem ter steno magazina zaradi prevelikega trenja.
Bom poskušal najprej Alojzov nasvet namastitve plastike s sprejem za armaturo, nato mogoče poliranje roba "lopatice" ki se mi zdi malo grob, šele potem kaj drugega.

detel
18. April 2015, 19:04
Za malo denarja je vedno malo muzike.

alojz1
18. April 2015, 22:11
Detel, je kar precej muzike za 3x manj denarja kot so v povprečju boljše. Poznam pa nekoga, ki da v streljanju z to puško večino drugih v koš.
Pa je jaz nimam. Samo objektiven sem. In kdor nima denarja za drago mu sploh ni treba imeti manjvrednostnega kompleksa. Malo plastike pobrusit ali posprejat zna vsak. Streljat pa ne.

Sršen
19. April 2015, 07:57
Detel, ne boš verjel, tudi z ročno delano mauserco za lep denar izpod rok priznanega mojstra sem imel težave s kopitom in proženjem, da o zamujenem pujsku ne govorim. Pri hitrem repetiranju ni potegnila naboja. Isto kot pri Rugerju. Pa nisem premalo zaklepa potegnil. Sva kasneje sprobavala. Še nekaj poliranja in gre kot po maslu.
S tem, da je odpor in zračnost zaklepa pri Rugerju kot pesem napram mauserj sistemu.
Pa vendar je mauser sistem nekaj najboljšega in najbolj varnega.
In katero puško sedaj najraje vlačim po lovišču?
Mauser sistem repetirke? Prelamačo? kombinirko priznane nemške firme?
Bo kar Rugerca s plastičnim kopitom! Največ puške za svoj denar!
In to dobre puške!

Dule
19. April 2015, 09:30
Zanimiva so potem vaša razmišljanja v temi Blazer...

Sršen
19. April 2015, 17:50
Blaser ima druge prednosti in druge pomankljivosti.

alojz1
19. April 2015, 19:09
Zanimiva so potem vaša razmišljanja v temi Blazer...
Tudi avtomobile ocenjujejo vse. Od najcenejših do najdražjih. Pa se z vsemi vozimo.
Po tvoji logiki bi morali pohvaliti samo enega. Vsi drugi pa so zanič. Pa ima vsak svoje prednosti.

TaSl
19. April 2015, 19:26
Tudi sam sem imel težavo v 308 WIN z zatikanjem nabojev. Naboji brez zaobljene konice (LOS) so se skoraj vedno zatikali. Predvsem drugi naboj, včasih pa že prvi.
Danes sem pa prijel v roke olfa nož in rešil zadevo. Z istimi naboji sem trikrat preizkusil polnjenja in izvleke nabojev iz celotnega nabojnika in zadeva dela brez zatikanja.

detel
20. April 2015, 09:52
No, ma če kupim novo stvarco, pričakujem brezhibnost.

alojz1
20. April 2015, 10:28
No, ma če kupim novo stvarco, pričakujem brezhibnost.
Dobro gre tebi. Če kupiš nov avto in se v garancijskem roku pokvari ga kar na odpad pelješ. biggrin
Tudi drage puške ali pištole kakšnega streliva ne prebavljajo dobro. Pištole npr sploh ne delajo. Zato pa si takole na forumih izmenjujemo izkušnje.
In plastiko porobkat, če se LOS H (brez konice) zatakne pa res ni problem.

detel
20. April 2015, 14:12
Do sedaj je bilo vse novo ok, upam, da bo še naprej :icon_wink:.

main757
20. April 2015, 14:54
Nekdo težko zbere 500€ nekdo 1000€ nekdo 5000€. Vsak si pa želi, da za svoj denar dobi najboljše in seveda delujoče.

POLH
20. April 2015, 16:22
Najboljše, da pri nakupu za novo puško podarijo zraven še "šmirgl" papir pa sprej kot bonus pri nakupu...

Vsak ,ki kupi novo puško pričakuje, da bo delovala brezhibno. Pa prav je da bi.

Vsi ostali izgovori so bolj iz trte izviti.

detel
20. April 2015, 17:08
Dober si :icon_lol:

rws
20. April 2015, 17:16
Če za 500€ pričakuješ kaj več kot pa dobiš v tem primeru, si enostavno preveč zahteven:icon_wink:
Definitivno je tega dnarja vredna, morš pač preden jo kupiš vedet da si kupil najcenejšo repetirko in ne pričakovat da je to ameriški Sauer(čeprav sam zaklep je, če na hitro pogledaš podoben modelu 101):icon_wink:.

Benjo
20. April 2015, 19:53
Najverjetneje je proizvajalec napako že odpravil, ker je popravilo orodja v rangu 500-1000€.

Sploh pa ne vem kje je poanta kritizirati oz. se obešati na minimalne napake na orožju v tem cenovnem razredu. Glede na ostalo ponudbo v rangu 500 € boljšega orožja ne moreš kupiti.

Lisjak: Si mogoče preizkusil še kakšno strelivo? Kakšne so bile grupacije?

Lisjak
21. April 2015, 15:09
Torej tole sem uspel danes na hitro skupaj spravit z Normo in S&B. Streljal leže z vreč in zelo na hitro. Normina tarča je krasna za moj debel križ.

Grupe so za mojo lovsko uporabo zelo dobre. Ko sem puško kupil, nisem pričakoval tako dobrih rezultatov kot sta zadnja dva. Pri novi puški sem pričakoval brezhibno delovanje in me je nabojnik zelo motil, ampak sem se nato le spravil "šmirglat" in zadevo rešil. Če bi puško uporabljal za pogone, bi vsekakor želel 100% delovanje brez zastojev. Tako jo rabim za lov lisic in srnjadi, kjer s 1. strelom dosežem zastavljen cilj in mi ni bistveno ali bo 4. ali 5. naboj šel gladko v cev. No sedaj mi tako ali tako gre.

Osebno je zame nedopustno, da delovanje pri novi stvari ni brezhibno. Kar se tiče primerjav z Blaser, Sauer...Če bi imel denar, vem, kaj bi kupil. Ruger sem kupil predvsem zaradi "firbca" in lahko rečem, da ponudi za svoj denar kar veliko mero natančnosti za lovsko puško.

Novi testi sledijo, upam da tudi s filmanjem biggrin

1522815229

alojz1
21. April 2015, 20:58
Pravkar sem preveril pri novi 308 delovanje nabojnika. BP z vsemi kroglami. Je pa ploščica za potiskanje nabojev kovinska. Pri prvih je bila plastika.

Sršen
23. April 2015, 08:02
Pravkar sem preveril pri novi 308 delovanje nabojnika. BP z vsemi kroglami. Je pa ploščica za potiskanje nabojev kovinska. Pri prvih je bila plastika.
Moja je že kovinska.
Je pa s tem repetiranjem pri tej puški tako. Vsaj pri meni.
Pri hitrem repetiranju ni bilo nikoli težav. Prejšnji tulec se tako hitro odmakne, da nov naboj lepo skoči na novo mesto.
Zastoj je bil vedno na strelišči pri ležernem odpiranju zaklepa.
Sklepam, da na stojišču ali na pogonu do tega ne bi prišlo, saj tam po prvem strelu hitro repetiraš, da si nared za novo priliko.

Je pa seveda prav, da se tudi ta napaka odpravi.

In za tolažbo ali pojasnilo tistim, ki potem filozofirajo o denarju. Tudi Steyr Manlicher .222rem mi je nekajkrat to naredila. Ali pa so leteli vsi naboji eden za drugim ven sam od sebe. Frrrrrrc, pa sem jih lovil po tleh.:icon_confused:
Tisti nabojniki so bili šele štala. Plastika, ki je zahtevala čez nekaj let nakup novega nabojnika. Ti pa dovolj dragi. Sem potem kar lepilo v roke vzel in reševal, na koncu pa prodal, pa naj se novi lastnik kupuje nove dele.
Pa jo ne šimfam, sva bila desetletje skupaj in veliko uplenila.

detel
23. April 2015, 15:31
Steyr.... še en dokaz da plačujemo predvsem znamko, ne pa kvalitete, ki jo predstavljajo.

ben1
23. April 2015, 19:34
Kako bi se obnesel Karabin Ruger R2 American Synthetic Compact 308 Winchester ki ima dolžino cevi 457 mm za pogone?

TaSl
23. April 2015, 20:51
Kako bi se obnesel Karabin Ruger R2 American Synthetic Compact 308 Winchester ki ima dolžino cevi 457 mm za pogone?

Za na tarčo na 100 m se nedvomno obnese dobro v navezi s širokotnim hawkejem.
Malo samohvale...bolje se je odrezal od blaserjev in titanov v navezi s swarovskimi na letošnjem preizkusu. Je pa res, da ena lastovka še ne pomeni pomladi...:whistle:
Mislim da bo tudi za na pogone super, če bo le krogla pravi čas na pravem mestu!:icon_wink:

alojz1
23. April 2015, 21:01
Ni samohvala. Je le potrditev tega kar večkrat ponavljam.
Kdor zna lahko tudi z cenejšim orodjem doseže več kot tisti ki imajo denar, znanja pa včasih zmanjka.

JevŽ
23. April 2015, 22:21
Steyr.... še en dokaz da plačujemo predvsem znamko, ne pa kvalitete, ki jo predstavljajo.

Priznane znamke so ti predrage, poceni (Ruger) ti pa ni všeč, ker je 5 minut dela za pobrusit nabojnik:lol1:

Sam imaš potem sigurno zastavo in češko bokarico- aja pri češki bokarici se lomijo igle:yawn:

Ostrorogi
23. April 2015, 22:31
Priznane znamke in komu priznane je vprašanje. Mene osebno ne moti Fičo če počasi pa dobro pelje pa čeprav je treba karburator nastavit. Me pa zelo zmoti da mercedes slabo kleple... ker je mercedes mnogo več in v ustih in v zadnjem žepu. Ustvari je pa vse isto sranje če se vpraša dobrega šoferja.

JevŽ
23. April 2015, 23:02
Ustvari je pa vse isto sranje če se vpraša dobrega šoferja.

Žebljica na glavico
Točno tole je namen te teme

JakaJ
24. April 2015, 08:38

Jaz sem lani za brakade nabavil Ruger American Compact 308win ker mi je škoda po grmovju vlačit puško za par k€. Puška je za ta denar super, na njej mam zmontirano piko Zeiss compact point, vseeno pa je ne morem primerjat z Blaserjem ali Sakojem(imam obe).

detel
24. April 2015, 08:50
Priznane znamke so ti predrage, poceni (Ruger) ti pa ni všeč, ker je 5 minut dela za pobrusit nabojnik:lol1:

Sam imaš potem sigurno zastavo in češko bokarico- aja pri češki bokarici se lomijo igle:yawn:

Imel sem 3 Zastave, vse brez napak, za tisti denar vrhunske puške.

Sršen
24. April 2015, 08:51
... Puška je za ta denar super, na njej mam zmontirano piko Zeiss compact point, vseeno pa je ne morem primerjat z Blaserjem ali Sakojem(imam obe).
V čem je ne moreš primerjati?
V praktičnosti? V natančnosti? V zanesljivosti? V priročnosti? V čem drugem?
Če nekaj primerjamo, se moramo vprašati po elementih, ki jih bomo primerjali!

karo40
24. April 2015, 15:28
Ali mi lahko kdo pove kako lahko prepoznaš rabljene tulce če so bili res samo enkrat uporabljeni.

alojz1
24. April 2015, 15:39
PP in še nekateri imajo pobarvane netilke. Druge ne moreš prepoznati.

Deerhunter
24. April 2015, 19:10
Vedno ene in iste debate okoli Blaserjev, CZjev in Rugerjev. Na tem forumu smo že stokrat napisali vse prednosti in slabosti določenih pušk. Pa mine pol leta pa spet isto. Veliko sem prestreljal s CZ M70 različnih kalibrov, eno celo po moji meri naročeno in izdelano izpeljanko M98 sem imel tudi sam, še eno imam še vedno, imel sem tudi Browning X-Bolta, Zbrojevko ZH. Ti čudeži imajo skupnega le to da jim rečemo puške. Potem se pa kmalu konča. Koliko prednosti ima Blaser pred vsemi naštetimi puškami? Priročnost, je 10 cm krajša kot naštete karabinke, ima daleč najboljši sprožilec od vseh teh pušk (o raznih nemških naprožilih na CZjih raje sploh ne bom) preciznost je vrhunska ne glede na municijo, vso municijo nese povsem enako, le lažje krogle nosi nekoliko višje, odlična snemljiva montaža za normalen denar - veliko cenejša in enostavnejša kot razne suhl, zasučne itd, pa ravno tako zanesljiva..., hitro in enostavno repetiranje, izjemno enostavno vzdrževanje, saj se le odstrani zaklep in je cev kot na dlani - lahko pa se po potrebi odstrani celo cev - možnost menjave cevi, robustnost - po enem letu intenzivne jage ni na njej niti praskice, kar za moje prejšnje puške ne morem reči, streljanje je udobno in prijetno, puška odlično sede v roko in ramo, varovalka odpne iglo kar bistveno poveča varnost, o zastojih ali okvarah, o katerih ponavadi poročajo tisti, ki največkrat puške še držali nikoli niso, ni ne duha ne sluha, enostavna možnost menjave desnega zaklepa z levim, enostavna možnost poljubnih menjav kopita leseno s plastičnim itd... pa še in še bi lahko našteval. Zame je edini minus cena, vendar pa je puška po mojem mnenju glede na vse kar ponuja, vseeno vredna toliko. Pač kolikor denarja, toliko muzike. Nedvomno za večji denar pač ponuja več. Nihče ne more reči, da je vseeno s katero jagaš, ker razlike so in to velike. Upleni vsaka to je res, potem se pa podobnosti končajo.
Primerjanje CZ z R8 je skoraj tako, kot bi primerjal vojaški mauser iz WW1 z najnovejšim 100 let mlajšim FN F2000. Streljata obe, to je pa tudi vse, kar imata skupnega.
Ni treba posploševati, da imajo drage puške petičneži, ki ne vejo kam bi z denarjem, ker delam za delavsko plačo. Še večje posploševanje je, da tisti z dragimi puškami slabo streljajo. To je popolnoma odvisno od primera do primera. Vendar po mojih izkušnjah se z dobro puško bolje ustreli, ker je bolje narejena, bolj precizna in bolje sede v ramo. Tisti, ki veliko vloži v orožje ponavadi tudi poskrbi da je vse tako kot mora biti, torej zmontirano in pristreljeno.
Vsekakor pa se strinjam da za brakiranje bi raje vzel Rugerja, ker za tistih 500 € dobiš vse kar za brakiranje potrebuješ. Primerjati Rugerja z Blaserjem pa raje ne...
Toliko od mene, zdaj ko sem podrezal pa navalite z replikami...

main757
24. April 2015, 20:13
Deerhunter, strinjam se s teboj.

JevŽ
24. April 2015, 21:41
Primerjanje CZ z R8 je skoraj tako, kot bi primerjal vojaški mauser iz WW1 z najnovejšim 100 let mlajšim FN F2000. Streljata obe, to je pa tudi vse, kar imata skupnega.

Točno!!! Vojaški mauserji so po 100 letih še vedno polno delujči in natančni pod MOA, tiste vesoljske skropucale FN F2000 jih pa po 10 letih že menjajo, če ne prej.
Tako da v nakup Blaserja bom šel le ko bo imel 50 let intezivne jage (z bog si vedi kakšno municijo) za sabo.

Puška za zanesljivo delovanje potrebuje enostavno zasnovo (tako kot vsak stvar)
Se grem stavit za gajbo piva, da bodo Rugerji veliko več in dlje časa preživeli aktivno kot Blaserji

alojz1
24. April 2015, 22:03
Hvala bogu, da je vsakemu samo njegova všeč. Si predstavljate, da bi bili vsi jagri samo v eno zagledani. (insinuacija z ženskami je čisto slučajna) biggrin
Tudi jaz imam Blaserja. Ampak avtomatsko se postavim v bran tistih, ki so iz takšnih ali drugačnih vzrokov deležni kritik ker so kupili zanič puško. Včasih kdo meglo vidi, ko je treba biti objektiven. Vsaka služi svojim potrebam. Ko sem imel Yuga je bil meni bolj dragocen kot drugim mercedes. Vedel sem, da boljšega ne zmorem. Je pa služil namenu.

Deerhunter
24. April 2015, 22:12
Ali dejansko uporabljaš to "vesoljsko" FN 2000, ali pa si zopet eden tistih, ki glasno govorijo o zastojih in okvarah na puški, ki je niso še nikoli v roki držali? Namreč, jaz jo uporabljam že 10 let, pa nisem imel do zdaj z njo nobene težave, okvare ali zastoja.
Marsikdo bo pač isto kot v primeru mauserja, zagovarjal stari kalašnik, da je pač bolj robusten. Saj je res, potem se pa že konča. Nove "vesoljske" so pa krajše, bolj priročne, modularne, univerzalne za levičarje in desničarje, bolj natančne, kompatibilne po kalibru in okvirjih z ostalimi NATO državami, imajo manjši odsun, hitrejšo kadenco, bojni kpl streliva je večji, bolj so odporne proti koroziji - in nenazadnje tudi bolje izgledajo - pa tako naprej v nedogled... Časi se spreminjajo, napredek gre dalje. Eni pa ga pač ne sprejemajo. Še dobro da so v manjšini. Drugače bi najbrž še vedno kamne, sulice in loke uporabljali... Vsaka vojaška puška je slej kot prej zašla v lovsko uporabo. Le da tega nekateri nočejo videti in priznati. Tudi plastenke hočeš nočeš prihajajo...
Ohranjenost in brezhibnost orožja pa je v največji meri odvisna od vzdrževanja, intenzivnosti uporabe in skrbi za orožje. Vsaka nova plastenka tudi lahko dočaka 100 let, zakaj pa ne?. Po drugi strani pa je lahko tudi "le" 20 let star mauser za v uničenje, v kolikor je "žrtev" prekomerne uporabe v kompletu s slabim vzdrževanjem. Kako to izgleda, vidim na nastrelitvi, ko s temi famoznimi CZji z iztrošenimi cevmi, montažami in optiko, ne zadanejo tarče srnjaka 1m×1m. Pa to ne pomeni, da je to slaba puška, pač pa da je dotični primerek dal svoje skozi in da je čas za menjavo ali pa vsaj konkretno obnovo. Neglede na to ali gre za mauser ali za blaser.
Konec koncev, pa mi je vseeno, ali si nekdo drug kdaj kupi puško višjega cenovnega ranga ali ne. Jaz vem kaj imam, vem pa tudi točno, v čem je boljše od standardnega orožja in kaj sem plačal.
Blaserje R93 in novi R8 izdelujejo že od zgodnjih 90 dalje. Pa je od takrat pa do danes najbolj prodajana lovska puška v Nemčiji. Pri nas pa je še vedno najpogostejši lovski karabin CZ M70. Blaser pa ena najbolj osovraženih pušk. Dajmo se vprašat zakaj je tako? Odgovor je na dlani.
Nikoli pa nisem napisal, da je puška v rangu 500-1000 € slaba izbira. Nikakor! Pravzaprav ravno nasprotno, dobimo precej muzike za malo denarja. Ampak ne mi pa primerjat Rugerja z Blaserjem. To pač ne gre. Tudi jugota se ne primerja z mercedezom, le zato, ker se z obema lahko pelješ po cesti.

Točno!!! Vojaški mauserji so po 100 letih še vedno polno delujči in natančni pod MOA, tiste vesoljske skropucale FN F2000 jih pa po 10 letih že menjajo, če ne prej.
Tako da v nakup Blaserja bom šel le ko bo imel 50 let intezivne jage (z bog si vedi kakšno municijo) za sabo.

Puška za zanesljivo delovanje potrebuje enostavno zasnovo (tako kot vsak stvar)
Se grem stavit za gajbo piva, da bodo Rugerji veliko več in dlje časa preživeli aktivno kot Blaserji

JevŽ
24. April 2015, 23:15
Ali dejansko uporabljaš to "vesoljsko" FN 2000, ali pa si zopet eden tistih, ki glasno govorijo o zastojih in okvarah na puški, ki je niso še nikoli v roki držali?

Ne uporabljam vesoljske tehnologije:icon_wink:

Ja, Blaserja sem že držal v rokah (R93 in R8) pri repetiranju pa me je tolkel po obrazu.

denis jež
25. April 2015, 05:49
Če bi Blaser stal polovico manj stavim,da te nebi tolkel po obrazu. Kaj boš pa za Audi rekel,da si že enkrat sedel v njem pa da te sedež v rit tišči?

Deerhunter
25. April 2015, 07:15
Se mi je zdelo. Ker tako kot pri Blaserjih tudi pri F2000 o zastojih in okvarah širijo govorice predvsem tisti, ki jih dejansko nikoli niso uporabljali.

A misliš, da te mauser zaklep pa ne bi po nosu, če bi repetiral iz rame? Pri Blaserjih res nekateri poročajo, da se zaklep pri repetiranju iz rame včasih dotakne nosu. Zato sem sam pač izbral kratek kaliber 308 win, zaradi česar se zaklep potegne nazaj približno 1 cm manj in teh problemom z dotikanjem zaklepa nimam.
Sicer pa, če koga to vseeno moti, jaz nisem nikoli rekel, da morate kupiti Blaser, je na voljo kup drugih kvalitetnih pušk, ki imajo notranji sistem. Npr Merkel Helix. Verjamem da ji nič ne manjka. Le cena je pa še vedno tam gor nekje... Kvaliteta se plača, žal.
Sam imam raje odprt sistem, zato ker ga je lažje čistiti in vzdrževati...

Ne uporabljam vesoljske tehnologije:icon_wink:

Ja, Blaserja sem že držal v rokah (R93 in R8) pri repetiranju pa me je tolkel po obrazu.

dolgin
25. April 2015, 07:17
Nimate dosti dolgega,hehehehe, pa vas pri potegu tepe po nosu.(kopita mislim).

Sršen
25. April 2015, 07:46
Zanimivo, ko eni predstavimo prednost ameriških pušk, nekateri takoj vzamejo v bran Blaserja, kot da bi ga kdo omenjal!
Očitno Rugerji in Savagi vzbujajo fovšijo pri lastnikih Blaserja.:icon_lol:

Samo temu švabskemu vesoljskemu čudu pripisovati, da nese vso municijo v isto piko je kozlarija in neznanje.
To je poleg ostalega stvar cevi. In tudi navadna mauzerca iz druge svetovne vojne z nekaj obdelave z dobro cevjo nese enako. Še sploh z vstavljeno šarčevo cevjo. Kaj je tu dražja puška boljša od obtolčene wermahtovke ali partizanke?
Proženje se z menjavo nastavljivega prožilca, naj bo original Zastavin ali pa kakšen Timney uredi po želji. Za borih 60 ali 100€, največ pa 200€.
Kopita po želji glede na material, dolžine, ležišče, na voljo na pretek. V trgovinah ali pri izdelovalcih domače obrti. Cenejše, dražje, luksuzne, leve desne itd.

Montaže se valjajo okoli toliko jih je. Razno raznih. In Blazerjeva res zanimiva in dober sistem ni nič boljša od dobre picatiny šine. Ponovljivost dokazana. Res pa je, da Blaserjevo zna vsak cepec nazaj postaviti, pri picatiniju je pa treba malo pogledat v katero zarezo jo vtakneš.

In ker so američani praktiki, so njihove rešitve večinoma čimbolj enostavne in temu primerno vzdržljive. Tudi predelave so pri njih in klasičnih mauserjih enostavne. Američani niti ne delajo nobene fame okoli tega in to počno po DIY sistemu, pri nas malo goljufamo paranoidno zakonodajo ali se poslužujemo puškarjev. Pri Blaserju lahko le menjaš gotove zadeve. Praktično za tiste, ki nimajo užitkov z ročnim delom in veselja z doseženimi uspehi. Taki verjetno večinoma tud psa kupijo že narejenega.:whistle:

Pri Blaserjih je bilo že kup nesreč zaradi varovanja in napenjanja. Klasične krilne varovalke pa še nihče ni uspel preskočiti.

Še posebej pa me pri Blaserju zanima možnost menjave plastičnega kopita z lesenim. Gre res tako enostavno?

Na koncu je torej tako, da ima vsak kar more in kar mu paše. In ker tu debatiramo o ameriških puškah, ne vem če je to ravno mesto za občutek ogroženosti Blaserašev.:yawn:

Sršen
25. April 2015, 07:51
Še to:
Poznam modela, dolgoletnega jagra, ki je z zastavo v 308 kalibru uplenil čuda divjadi.
Ker se je želel sukati v krogu določenih ljudi (žena se je šla ta čas fončat na havaje:whistle::icon_wink:), je to puško prodal in kupil Blaserja.
Kaj je bilo smeha ob njegovih težavah in komplikacijah.
Tudi to je en vidik Blaserja, ki se meni milo rečeno gnusi. Če že kdaj, ga bom imel s plastičnim kopitom. Ne vem pa zakaj bi menjal to kar imam sedaj. Ameriške in partizanske puške. :icon_wink::icon_lol:

No evo, sedaj pa še jaz svinjam po temi s tem švabskim čudom.:icon_redface:
Ne bom več, se opravičavam...

Žamot
25. April 2015, 09:13
Še par dni, pa bomo vsi boljše volje. biggrin

JevŽ
25. April 2015, 16:53
Se mi je zdelo. Ker tako kot pri Blaserjih tudi pri F2000 o zastojih in okvarah širijo govorice predvsem tisti, ki jih dejansko nikoli niso uporabljali.

A misliš, da te mauser zaklep pa ne bi po nosu, če bi repetiral iz rame? Pri Blaserjih res nekateri poročajo, da se zaklep pri repetiranju iz rame včasih dotakne nosu. Zato sem sam pač izbral kratek kaliber 308 win, zaradi česar se zaklep potegne nazaj približno 1 cm manj in teh problemom z dotikanjem zaklepa nimam.
Sicer pa, če koga to vseeno moti, jaz nisem nikoli rekel, da morate kupiti Blaser, je na voljo kup drugih kvalitetnih pušk, ki imajo notranji sistem. Npr Merkel Helix. Verjamem da ji nič ne manjka. Le cena je pa še vedno tam gor nekje... Kvaliteta se plača, žal.
Sam imam raje odprt sistem, zato ker ga je lažje čistiti in vzdrževati...

Mauser me do sedaj še ni udaril po obrazu

Pri avtu se sedež da nastavljati, zaklepa pa ne moreš prestavit naprej. Lahko podaljšaš kopito vendar je potem predolgo.

mugo
25. April 2015, 20:59
Malo za presekat, kaj je boljše al Blaser al partizanka......
Slikice ene nove američanke v naši familiji. V kalibru 9,3 X 62
15232
Takole sem danes zmontiral strelni daljnogled. 5 strelov in že je bil zadetek v devetki standardne tarče za pristrel.
15233

Deerhunter
25. April 2015, 21:21
Še enkrat preberi poste! Omenjal se je že pred mano tako blaser, kot steyr, sako... Pa bil je tudi en citat, kjer je bilo napisano, da se pri steyr plačuje predvsem znamka, kvaliteta je pa enaka poceni puškam. S tem se pač ne strinjam. Jaz nisem hotel nikomur vsiljevati drage puške, še manj blaserja. Naj vsak kupi tisto kar mu je všeč in kar mu odgovarja tudi po cenovni plati. Nikakor puška za 500 € ni slaba izbira, če ponuja tisto kar potrebuješ. Samo ne mi pa govorit, da je takšna puška enakovredna petkrat dražji, ker ni in ne more biti. Zato sem tudi naštel, kje so tiste stvari, ki lastniku takšne puške dajejo določeno prednost na lovu pred običajnimi puškami (in to se pač tudi plača, nič ni zastonj), ker nekomu, ki celo življenje jaga s klasično CZ, je težko razložiti v čem je draga puška boljša. Treba je preizkusiti, da vidiš.

In ne rabiš o kozlarijah in neznanju. Kako nese različno strelivo povsem enako sem lepil celo tarče na forum. Pa si poglej. Enako je neslo še celo po tem, ko sem puško tri dni generalno čistil z raznimi čistili od Fluna Tec in Mil Foam. Po drugi strani sem pri puški z novo boroveljsko cevjo vedno rabil nastreljevati vsako novo municijo. Da ne govorim o cenejših puškah. Kaj je zdaj tukaj kozlarija in neznanje. In še to, to kar se tukaj piše več sploh ne vzamem za relavantno, ker večinoma pišejo tisti, ki so po možnosti povsem brez dejanskih izkušenj o dotični stvari. Zanesem se le še nase in na svoje izkušnje. O blaserjih in czjih pa si upam pisati, ker sem z njimi veliko prestreljal. O kinologiji pa me ne boste videli pisati, ker o tem ne vem veliko. Nekateri pa vedno veste "vse". Celo o orožju, katerega še v roki niste imeli. Zakaj ti pišeš o blaserju, če ga ne uporabljaš?

O "ročnih delih" sploh ne bom besed izgubljal. Je to zelo širok pojem. Kaj vse potem vidiš na orožju. Jaz hočem puško, katero vzamem iz škatle, pristrelim in grem z njo na jago.

Klasična krilna varovalka je tako trda in nerodna, da jo nekateri odpustijo že takoj, ko pridejo iz avta v hosto. Zelo varno a ne?

In če bi vsaj malo poznal blaserje, bi vedel, da je na R93 ali R8 zamenjati plastično kopito z lesenim 2 minuti dela. Otrok bi znal naredit. Ponovljivost zadetkov brez pristreljevanja pa je garantirana.

Zanimivo, ko eni predstavimo prednost ameriških pušk, nekateri takoj vzamejo v bran Blaserja, kot da bi ga kdo omenjal!
Očitno Rugerji in Savagi vzbujajo fovšijo pri lastnikih Blaserja.:icon_lol:

Samo temu švabskemu vesoljskemu čudu pripisovati, da nese vso municijo v isto piko je kozlarija in neznanje.
To je poleg ostalega stvar cevi. In tudi navadna mauzerca iz druge svetovne vojne z nekaj obdelave z dobro cevjo nese enako. Še sploh z vstavljeno šarčevo cevjo. Kaj je tu dražja puška boljša od obtolčene wermahtovke ali partizanke?
Proženje se z menjavo nastavljivega prožilca, naj bo original Zastavin ali pa kakšen Timney uredi po želji. Za borih 60 ali 100€, največ pa 200€.
Kopita po želji glede na material, dolžine, ležišče, na voljo na pretek. V trgovinah ali pri izdelovalcih domače obrti. Cenejše, dražje, luksuzne, leve desne itd.

Montaže se valjajo okoli toliko jih je. Razno raznih. In Blazerjeva res zanimiva in dober sistem ni nič boljša od dobre picatiny šine. Ponovljivost dokazana. Res pa je, da Blaserjevo zna vsak cepec nazaj postaviti, pri picatiniju je pa treba malo pogledat v katero zarezo jo vtakneš.

In ker so američani praktiki, so njihove rešitve večinoma čimbolj enostavne in temu primerno vzdržljive. Tudi predelave so pri njih in klasičnih mauserjih enostavne. Američani niti ne delajo nobene fame okoli tega in to počno po DIY sistemu, pri nas malo goljufamo paranoidno zakonodajo ali se poslužujemo puškarjev. Pri Blaserju lahko le menjaš gotove zadeve. Praktično za tiste, ki nimajo užitkov z ročnim delom in veselja z doseženimi uspehi. Taki verjetno večinoma tud psa kupijo že narejenega.:whistle:

Pri Blaserjih je bilo že kup nesreč zaradi varovanja in napenjanja. Klasične krilne varovalke pa še nihče ni uspel preskočiti.

Še posebej pa me pri Blaserju zanima možnost menjave plastičnega kopita z lesenim. Gre res tako enostavno?

Na koncu je torej tako, da ima vsak kar more in kar mu paše. In ker tu debatiramo o ameriških puškah, ne vem če je to ravno mesto za občutek ogroženosti Blaserašev.:yawn:

detel
25. April 2015, 22:58
Deerhunter, kaj te moti na zastavinih naprožilih? meni so delovala odlično.

Deerhunter
26. April 2015, 13:19
Delujejo v redu. So pa povsem nepotrebna (izgubljanje časa z naprožanjem), ker moderne kvalitetne puške imajo tako fino nastavljene sprožilce, da je naprožilo bolj v napoto, kot v korist.

Sršen
26. April 2015, 19:23
Deerhunter, ne vem kaj se sedaj tako od tal odbijaš, kot da bi ti kdo kaj očital!?:icon_confused:
Če sem pohodil tvoj rep, sem ga čisto nevede, sorčy!

Spustil se bom le še v dve replike.
1- krilna varovalka trda in nerodna? Moja že ne. Je tiha in mehka a vseeno se lepo zaskoči na mestu. Pa verjetno nisem edini na tem svetu s tako!

2 - Menjava plastičnih kopit z lesenimi in obratno pri Blaserju stvar 2. minut??!
Ravno včeraj sem povprašal enega od lastnikov in se je na to trditev samo smejal. Enemu od vaju torej nekaj okoli tega ni jasno.

Deerhunter
26. April 2015, 19:43
Očitno se ta tvoj znanec slabo spozna na svojo puško. Še enkrat, kopito se zamenja v 2 minutah, tako kot cev. Odvijačiš dva vijaka z imbus ključem, snameš cev, odstraniš zaklep in oboje namestiš na drugo kopito.

Citat v blaserjevem katalogu:

CHANGING STOCKS WHEN NEEDED
In case you are expecting bad weather or rugged terrain, the precious
wooden stock can be preserved by simply replacing it with the R8 Professional
synthetic stock.

Deerhunter, ne vem kaj se sedaj tako od tal odbijaš, kot da bi ti kdo kaj očital!?:icon_confused:
Če sem pohodil tvoj rep, sem ga čisto nevede, sorčy!

Spustil se bom le še v dve replike.
1- krilna varovalka trda in nerodna? Moja že ne. Je tiha in mehka a vseeno se lepo zaskoči na mestu. Pa verjetno nisem edini na tem svetu s tako!

2 - Menjava plastičnih kopit z lesenimi in obratno pri Blaserju stvar 2. minut??!
Ravno včeraj sem povprašal enega od lastnikov in se je na to trditev samo smejal. Enemu od vaju torej nekaj okoli tega ni jasno.

Sršen
26. April 2015, 19:58
Očitno se ta tvoj znanec slabo spozna na svojo puško. Še enkrat, kopito se zamenja v 2 minutah, tako kot cev. Odvijačiš dva vijaka z imbus ključem, snameš cev, odstraniš zaklep in oboje namestiš na drugo kopito.

Citat v blaserjevem katalogu:

CHANGING STOCKS WHEN NEEDED
In case you are expecting bad weather or rugged terrain, the precious
wooden stock can be preserved by simply replacing it with the R8 Professional
synthetic stock.

Jo že dobro pozna! Samo ti v en koš mečeš R8 in R93.
Tako si napisal: "In če bi vsaj malo poznal blaserje, bi vedel, da je na R93 ali R8 zamenjati plastično kopito z lesenim 2 minuti dela. "

Za R8 ne rečem nič, ker je ne poznam niti me ni nikoli zanimala.
Za R93 pa pravijo drugače. Namreč leseno kopito je dvodelno. Plastično enodelno. Tisti magični del, ki dela probleme, je "kevdr", ki je v lesenega le vstavljen, v plastičnem pa je ulit, . Ne boš verjel, podobno (ne enako, da ne bo spet kaj narobe!!!) kot pri tem šmentanem Ruger American-u.
Torej, če odviješ plastično kopito in želiš priviti leseno, ti manjka še en "kevdr".

Deerhunter
26. April 2015, 20:51
The uniquely designed Blaser R93 is made in Germany and is certainly a rifle but may be more aptly described as a system. It is modular in that all the barrels, bolts (right and left), bolt heads (mini, standard and magnum), and stocks are interchangeable.

Jo že dobro pozna! Samo ti v en koš mečeš R8 in R93.
Tako si napisal: "In če bi vsaj malo poznal blaserje, bi vedel, da je na R93 ali R8 zamenjati plastično kopito z lesenim 2 minuti dela. "

Za R8 ne rečem nič, ker je ne poznam niti me ni nikoli zanimala.
Za R93 pa pravijo drugače. Namreč leseno kopito je dvodelno. Plastično enodelno. Tisti magični del, ki dela probleme, je "kevdr", ki je v lesenega le vstavljen, v plastičnem pa je ulit, . Ne boš verjel, podobno (ne enako, da ne bo spet kaj narobe!!!) kot pri tem šmentanem Ruger American-u.
Torej, če odviješ plastično kopito in želiš priviti leseno, ti manjka še en "kevdr".

Bertolin
27. April 2015, 02:17
:topic:No. Če ne bo še večji špetir po nepotrbnem in v ne pravi temi, še sam malo posmetim - če je preveč moteče, prosim admina, da zbriše ali premakne v Blaser temo:
- 1.) pri Blaser repetirkah R93 in R8 se se leseno kopito res enostavno v par minutah (nisem štopal - lesenega niti nimam!) zamenja s plastičnim.
- 2.) velja tako za offroad, professional ali success kopita in popolnoma (razen snemljivega nabojnika) enako pri R93 ali R8
- 3.) mehanizem oziroma kovinsko ohišje/vložek z vodilom je privijačeno in ne ulito v plastično kopito - morda je problematičen tisti vijak v pištolskem ročaju - pokrovček vijaka je najbrž prilepljen (novi pokrovčki z gravuro lovskimi motivi so ene 20€), sam svojega ne grem razkopavat!
- 4.) ne, sistem clasic, black, ruthenium luxus, whatever (nonsens) sistem z dvodelnim olesjem ni enak kakor v plastičnih kopitih - le model clasic sporter (R8) z res kar lušnim enodelnim olesjem (ki ni poceni!) naj bi imel identični kovinski vložek kot plastični modeli. Videl nisem, se pa na netu pojavlja kar precej plastičnih kopit brez kovinskega vložka (in za sprejemljivo ceno)...tisti, ki se znajdejo kupijo plastik kot donor, leseno "klasic sporter" pa si naredijo sami ali pa dajo naredit - za precej manj denarja in po meri! Tako se natolcuje tudi po nemških forumih.
5.) goli mehanizmi se precej redkeje (še posebej R8) pojavljajo na trgu - je bil pa nazadnje prodan komplet standard R8 brez cevi in brez lesa...za smešno ceno!...

Torej: da, plastika/les kopito je hitro in enostavno zamenljivo...kaveljc pa je v tem, da za tako hitro zamenjavo potrebuješ kopito s komplet spodnjim sistemom oz vložkom :icon_eek:- to pa je že skoraj pol puške oziroma kar cela "amerikanka" "čehinja" "srbinja" ali cenejša "finka"...ene 1100€ oziroma (najceneje kar sem videl) vsaj 800 € rabljeno med brati... (velja za plastiko - da ne bo nesporazuma!!!)
- sama plastika professional je (za Blaserja) relativno poceni 200-300€ (vesla success pa med rabljenimi plastik kopiti brez mehanizma ne boš našel!)

Deerhunter
27. April 2015, 08:56
Seveda se da zamenjat, ampak tukaj se vedno najde kak pametnjakovič, ki ve "več" od drugih, kljub temu da dotične puške sploh nima in vztraja na vsak način še celo po tem ko se mu dokaže, da nima prav.
Res pa je, da je rezervno kopito s sprožilcem, še posebej leseno, precej drago. Se pa da včasih dobit kaj rabljenega za bolj normalen denar.

Sršen
27. April 2015, 15:02
Seveda se da zamenjat, ampak tukaj se vedno najde kak pametnjakovič, ki ve "več" od drugih, kljub temu da dotične puške sploh nima in vztraja na vsak način še celo po tem ko se mu dokaže, da nima prav.
Res pa je, da je rezervno kopito s sprožilcem, ...

No, deerhunter, æe ti zadnji odstavek Bertolinovega pisanja pomeni, da imaš ti prav, pa imej.:icon_confused:

Meni pove obratno. In tudi tebi, le priznaš ne. Saj pišeš, rezervno kopito s sprožilcem. Torej govoriš za R8.
In za R93 je tudi Bertolin potrdil tisto kar jaz trdim. Samo menjava kopita ne gre. Treba je upoštevati še kevder.
In ne vem zakaj bi Blaser govoril o enodelnem kopitu, če bi se ga dalo tako simpel razstaviti. In še Bertolin prizna, da "morda je problematičen tisti vijak v pištolskem ročaju".
Torej fama o dveh minutah odpade!

Za povrhu pa to ni nobena jaka fora, saj na ta način in v minuti gor ali dol se zamenja kopito pri praktično vsaki puški.

Grem jaz sedaj malo Rugerja spucat!

alojz1
27. April 2015, 15:14
Ampak je fajn. Za doma imaš plastiko, za v goste pa luksuz les. Hm. Drugače jaz ne vidim smisla v menjavi in dveh minutah. Je pa res, da ima večina pušk le 2 vijaka. In se lahko kibiciramo tudi z zastavo.
Malo smo pretiravali v zagovoru svojih. Ta modulni sistem je zelo v redu. Da sestaviš puško po svojih potrebah. Ni pa smisel, da vsak dan menjaš. Ampak Blaser ni edina. Pri Rebcu so Hove že dolgo po delih.

JakaJ
1. May 2015, 10:08
Moja Ruger American compact laminated special editionbiggrin
http://shrani.si/f/3a/Dh/2tbIVRIn/201505010955441.jpg
http://shrani.si/f/1o/do/2UBrkKDH/201505010955541.jpg

Žamot
1. May 2015, 13:14
Paše ji. Koliko pa pride tako kopito, če ni skrivnost?

Sršen
1. May 2015, 19:59
Moja Ruger American compact laminated special editionbiggrin

http://shrani.si/f/1o/do/2UBrkKDH/201505010955541.jpg
Čudovita puška, lepa slika. Bighand

rusccom
22. May 2015, 12:25
Res ne razumem zakaj sem pravkar prebral 19 strani tega foruma in dejansko se ameriških pušk tiče cca 7-10 strani (glede na prebrano me bo nekdo opomnil da ni od 7-10 strani ampak 11 ali 6) cena blaserja je 2500 cena rugerja je 500 tema ameriških pušk je verjetno namenjena tudi zaradi ugodne cene zato prosim pozabite na blaser in mi prosim povejte ALI STE Z OMENJENIMI AMERIŠKIMI PUŠKAMI NIŽJEGA CENOVNEGA RAZREDA STRELJALI TUDI NA VEČ KOT 100m.

ps. če imate doma blaser ali puško istega cenovnega razreda ter vam gredo poceni puške na živce prosim ne berite te teme.

Hribowc
22. May 2015, 12:34
Jaz bi ti predlagal tegale:

https://www.artekcenter.com/ruger-bolt-action-r2-american-synthetic-270-winchester/

S takim kalibrom boš brez problema streljal na daleč

lp

alojz1
22. May 2015, 13:00
Rusccom, Ruger strelja enako točno kot puške višjega cenovnega razreda. Je pa streljanje bolj zahtevno. Zaradi majhne teže puške same. Predvsem z močnejšimi kalibri.
Se pa z njim da 3 centre ustrelit (pred kratkim na preizkusu). In z najcenejšim strelivom.
Sedaj pa sam zračunaj kakšen raztros je na 300m (izmeri na 100 in x3)
Pa upoštevajte kakih 50m/s nižjo hitrost krogle, če hoče kdo 18" cev.

alojz1
25. May 2015, 16:52
Zanimiv napotek za IZBOLJŠANJE NATANČNOSTI PUŠK.
Nabaviš strelivo in treniraš. Ne pozabit na suho proženje (9x v prazno in 1x strel). Po daljšem izvajanju se natančnost vaše puške praviloma izboljša.
Napotek sem prebral na nekem forumu. Je pa dober. biggrin

rws
25. May 2015, 22:55
Rusccom, Ruger strelja enako točno kot puške višjega cenovnega razreda. .

:OK::icon_wink:
30 pri Rugerju je bolj slučaj kot pravilo.

Sršen
26. May 2015, 07:26
:OK::icon_wink:
30 pri Rugerju je bolj slučaj kot pravilo.

30 kaj? 3 x 10 na tarči?
Pri katerih puškah pa je 30 pravilo? Saj govoriva na 100m, kajne?
Pa ko je tema o ameriških, mi napiši pri katerih evropskih puškah je 30 pravilo!

Sršen
26. May 2015, 07:40
In da ne bodo spet kakšni pohojeni blaseraški repki preveč cvilili, podajam povezavo na test, ki so ga spisali ljudje ki več streljajo kot tipkajo! 10x dražjo R8 so lulat peljale številne druge puške za 500 in še manj $. Ameriške in ostale!

http://www.outdoorlife.com/photos/gallery/guns/2011/05/best-hunting-rifles-decade/?image=0

Brlogar
26. May 2015, 08:51
Sej ne da apriori zagovarjam avstrijke in nemške rore (revež, naprimer, jagam z zastavami :)), ampak referenca na sponzoriran ameriški članek ni relevantna.

Prepričan pa sem, da je Alojzova mantra zelo pravilna v poudarku, da dobro zadane dober strelec, ne pa dobra puška.

Sršen
26. May 2015, 10:03
Sej ne da apriori zagovarjam avstrijke in nemške rore (revež, naprimer, jagam z zastavami :)), ampak referenca na sponzoriran ameriški članek ni relevantna.

Prepričan pa sem, da je Alojzova mantra zelo pravilna v poudarku, da dobro zadane dober strelec, ne pa dobra puška.
Zakaj meniš, da gre za sponzoriran članek? Nič takega nisem opazil, da bi na to posumil. Še sploh ne, ker so med vsemi 50 puškami kar lepo zastopane tudi evropske, s katerimi so dosegli boljše grupe.

Seveda ima Alojz tudi prav, da je pomemben strelec in tudi ko pravi, da ameriške puške ne zaostajajo v natančnosti!
In to se mi zdi bistvo te teme. Da povemo svoje izkušnje s cenovno dostopnimi ameriškimi puškami, ker se je pri nas tekom let razvila nekakšna fama, da je le nemško dobro. Pa mogoče še češko. Pa ni tako!

Deerhunter
26. May 2015, 17:20
Ne vem, če je kdo v tej temi napisal, da so ameriške puške manj natančne od evropskih. So enako natančne ali pa bolj natančne kot evropske puške nižjega cenovnega razreda. Saj ravno američani dajejo največji poudarek natančnosti. Koliko naj bi bila lovska puška natančna oziroma tista famozna 1 MOA natančnost izvira ravno iz ZDA. Treba pa je poudariti, da pa vse ostalo razen natančnosti pa večinoma ni na istem nivoju. Za par sto dolarjev tudi ne more biti. Večinoma gre za razne kopije in izpeljanke mauser sistema, ki so dostikrat vprašljive kvalitete glede na original. Potem so tu še zelo običajna kopita, navadne fiksne včasih celo aluminijaste montaže, cevi brez merkov itd... O kakšnih naprednih sistemih v stilu Blaserja tu pač ne moremo govoriti. Torej, ne primerjati pušk po natančnosti. Za našo jago na 100 m je vsaka nova brezhibna puška več dovolj precizna oziroma mora dosegati tisti 1 MOA na 100 m.
Lep primer ameriškega načina razmišljanja, kakšna naj bi bila lovska puška, je tako v evropi kot v ZDA izredno uspešna puška Tikka T3, ki je bila razvita v evropi, vendar po konceptu ameriških pušk - nizka cena - najbolj pomemben kriterij, za takšno ceno vsem zelo pomembna izjemna preciznost, vse ostalo je pa resnici na ljubo pač bolj osnovno. Veliko plastike, osnoven izgled brez nekega nadstandardnega videza itd... Skratka preciznost je edino po čemer jo lahko primerjaš s puško višjega cenovnega ranga, potem se pa konča. Res da je to tudi vse kar večina jagrov rabi. Samo, vseeno je s kakim Steyrjem, Sauerjem, Merklom ali Blaserjem pač ne gre primerjati. Vsaj po mojem mnenju ne.

detel
26. May 2015, 17:51
Pri tikki z lesenim kopitom imaš malo plastike.

alojz1
26. May 2015, 18:08
Je pa cena takoj višja (za Tiko in les).
Pa smo spet na začetku. Nakladanje v nedogled. Nekdo vpraša za natančnost pa se plaz sproži.
In nihče noče razumet to, kar sem napisal. Ror tudi pri poceni Amerikan puški je že točen. Če bi to cev vstavil v Blaserja, Sakota ali podobne na rezultatu nebi opazili razlike. Ampak puško sestavlja še kopito, zaklep z sprožilcem in optika. Na Blaserju ne vidim poceni daljnogledov kot na Rugerju. Kdo bo pa dal na tako puško daljnogled 4x dražji od puške?
Zato sem napisal: točna je že samo streljanje z njo je bolj zahtevno. Se pa najde kdo z plitkim žepom in strelskim znanjem. In taki mirno posekajo tiste z globokim žepom in samo teorijo. Tisti, ki razumete kaj hočem povedati se ne boste šteli med te zadnje.
Malo objektivnosti manjka večini. Meni je vsaka puška dobra. Dokler ne vidim, da ima napačno nastavljeno proženje, previsoko montažo, daljnogled te pa tolče. Kopito pa brez ličnice in glave sploh naslonit ne moreš. Ja, z tako je pa težko zadeti.

detel
26. May 2015, 19:05
Dobro bi bilo vedet tudi za življensko dobo teh amerikank, pa koliko nege potrebujejo po uporabi.

alojz1
26. May 2015, 19:25
Ko sem v Borovljah pri puškarju gledal izdelavo, sem izvedel, da kupuje odlične hladno kovane cevi v Zastavi. Skopsko jeklo je veljalo za najboljše. Tudi nastreljevali so z PP ali Igmanom. So pohvalili točnost.
Italijanski gost je bil zelo ponosen in je hvalil svojo original mavzerko. Pa sem mu pokazal napis ob strani. Bila je Zastava.
Mi še vedno mislimo, da je firma tudi kvaliteta. Pa ni tako. To velja tudi za strelivo. Imamo pač predsodke. Smo pa z puško, ki nam je všeč tudi bolj zadovoljni.
Dobro cev so znali narediti že pred 100 leti. Ostalo so pa še rusi v zadnjem času tako dodelali, da velja njihova Orsis za najboljšo (ampak stane 5K€). Ampak večini so pa še vedno nemške všeč. Tak je biggrin

Deerhunter
26. May 2015, 20:02
Alojz, saj načeloma se kar strinjava se mi zdi, po tem ko sem dvakrat prebral tvoje poste. Vsaka nova cev je dovolj precizna za lovsko rabo. Nihče ne bo šel pošiljati v prodajo pušk, s cevmi, ki imajo nenormalen raztros. Še manj bi kdo tako puško kupil, ko bi se "reklama" razširila. To bi bil preprosto poslovni samomor.
Ampak na puški še marsikaj drugega vpliva na natančnost. Zastava ima lahko še tako dobro cev - pa nič ne pomaga, če je kopito nerodno, nemški sprožilec še bolj, montaža je previsoka, daljnogled slabe kvalitete, odsun je močan in nenazadnje strelec ne naredi svojega...
Ruger American ima brez dvoma kvalitetno precizno cev. Ampak tukaj so druge stvari. Nerodno kopito, milo rečeno zelo povprečen sprožilec, aluminijaste montaže slabe kvalitete, nihče na tako puško kot je rekel Alojz ne bo montiral dragega nemškega daljnogleda, pa puška je zelo lahka in ima razmeroma kratko cev, kar lahko pri občutljivem strelcu spet povzroči precejšnje težave pa tako naprej...

Nekako so te stvari pri kvalitetni moderni opremi pač manj izrazite oziroma je manj možnosti da kaj ne bo štimalo. Moje mnenje velikokrat napadate. Ampak jaz pišem na podlagi tistega, kar sem sam preizkusil. Imel sem novo mauzerico z boroveljsko cevjo, po meri narejenim kopitom, nemškim naprožilom in suhl montažo z novim Zeissom. Pa nisem bil zadovoljen. O slabostih naprožila sem že vse napisal, suhl montaža je bila previsoka za daljnogled s 56 lečo, plastično kopito na Blaserju mi mnogo bolje leži kot tista lesena po meri izdelana zadeva. Nato pa še razne druge stvari, npr. Blaser je neverjetnih 17 cm krajši, ima novejši zaklep, ki se hitreje repetira, ima direkten sprožilec povsem drugega razreda, itd... Skratka obe puški sta imeli zelo kvalitetno cev. Pa vendar je razlika med puškama neverjetna.

In ne spet pisat da se te stvari ne tičejo ameriških karabinov, ker se in to še kako. Če le iz posta potegneš neke zaključke.

alojz1
26. May 2015, 20:23
Logični zaključki. Ampak ta debata se je začela, ko je nekdo spraševal po natančnosti poceni pušk. Estetika in druge malenkosti se tu ne upoštevajo.
Zato pa imamo tako pestro izbiro. Tudi ljudje smo različni. Ne morem si predstavljati kakega velikana z puško Amerikan 18". Večkrat pa vidim kakšnega 160 višine in 50kg z postlo vred, ki ima 114cm dolgo 9,3 kaliber (ali pa kak hud magnum). Kompleksi pač. Rezultati pa največkrat bogi.
Dobro je, da lahko vsak izbere orožje po svojem okusu, žepu in želji. Znanje pri izbiri pa ne škodi. In takšne debate tudi ne.

Sršen
27. May 2015, 12:25
No, Deerhunter, sedaj pa mi razloži v čem je Zastavin nastavljivi prožilec slab!
Za cevi je že Alojz napisal, sam prej tega nisem želel izpostavljati to znano dejstvo.

In v čem je slab Rugerjev prožilec? Tako zastavinega kot Rugerjevega imam in odkar jih imam, me nihče več ne prepriča v naprožila s katerimi sem začel v jagi. In ko sem jaz streljal z Blaserjem, nisem čutil razlike kar se tiče proženja! Kje pa ti zaznaš razliko?

Kar se tiče estetike, je pri lovskih puškah sekundarnega, če ne celo tercialnega pomena! In do sedaj najlepše puške sem videl ravno pri čehih, rusih in jugoslovanih. Le naročiti je potrebno posebej! Doprinese pa to k natančnosti in uporabnosti puške čisto nič. Kvečjemu odnese!

Kar se tiče zaklepa, za katere praviš, da imajo američani slabe izpeljanke mauserjeve klasike, pa to potem velja tudi za Manliherja. Ampak sorry, repetiranje pri Ruger Americanu in poprej pri Manlicherju je bila in je zame pesem napram dragi ročno izdelani mauserci.
Edina prednost klasičnega mauser repetirnega valja je zaklepanje igle z varovalko! Vzmet izmetača, ki utrjuje repetirni valj v zaklepišču je pa edini element, ki preprečuje, da ta ne opleta kot pasji rep! Tako da so te po tvojem slabe izpeljanke ravno tako napredek te klasične osnove, kot je to tudi blaserjev zaklep. In po tej poti niso šli le američani!

Kar se tiče natančnosti, ko praviš, da so ameriške enako natančne, kot evropske cenejše. Če pogledaš podatke testa, ki sem ga citiral, so večinoma natančnejše kot draga R8 za 4 jurje €!

Tisto, kar lahko kdo zameri tako ameriškim kot tudi evropskim puškam, je plastično kopito in plastični magazini. To sem jaz zameril že moji stari manlicherci, še vedno uporabljani Heym-ovki, pa je oboje slavna ah in oh nemška velecenjena roba.
A kvaliteta plastičnih mas napreduje, pri uporabnosti ji pa itak ni para kar se tiče vremenskih razmer. In če je meni plastika na Manliherci zdržala preko 20 let, nič ne dvomim, da mi bo tudi na Rugerju tako dolgo služila!

Če bo prej po kakšnem slučaju odslužila, si jo bom pa doma naprintal in premontiral.

detel
27. May 2015, 13:30
Zame je plastični magazin čisto v redu pa še rjavi ne.

Sršen
27. May 2015, 13:40
Zame je plastični magazin čisto v redu pa še rjavi ne.
Se strinjam. Za Rugerjevega še ne vem kako se bo obnesel tekom let. Tisti mali popravek smo že poštudirali, čas pa bo pokazal še trajanje. Manlicherjev pa je po tolikih letih uporabe in napačnem polnjenju prejšnjega lastnika začel pokati in ga je bilo potrebno popraviti ali kupiti novega za lepe denarje.

Deerhunter
27. May 2015, 13:51
Glede nemškega naprožila si sam napisal, da te nihče več ne prepriča vanj. No, mene tudi ne. Drugo so direktna sprožila, katere imajo večinoma tudi novejše zastave. Ampak starejši modeli so več ali manj vsi z naprožilom. In ravno teh pušk je v naši LD 60% vsega orožja.
Estetika je sekundarnega pomena pri vojaških puškah, pri lovskih je ravno obratno, odvisno kako gledaš na to. Plastična puška brez merkov na cevi paše bolj v vojaški kontekst kot v lovski, kot trdijo stari jagri. In po svoje imajo tudi prav. Se je pa to pri lovcih prijelo ne zato, ker izgleda bolj lovsko, pač pa zato, ker so te zadeve bolj robustne in imajo zato čedalje več privržencev. Zaradi tega sem tudi sam šel na plastiko.
Glede proženja pri R8 pa najprej ustreli z R8 pa se bova potem pogovarjala. Prek foruma nima smisla razlagati. Treba je probati. Če si navdušen že nad Rugerjevim, boš pri R8 globoko impresioniran... biggrin

No, Deerhunter, sedaj pa mi razloži v čem je Zastavin nastavljivi prožilec slab!
Za cevi je že Alojz napisal, sam prej tega nisem želel izpostavljati to znano dejstvo.

In v čem je slab Rugerjev prožilec? Tako zastavinega kot Rugerjevega imam in odkar jih imam, me nihče več ne prepriča v naprožila s katerimi sem začel v jagi. In ko sem jaz streljal z Blaserjem, nisem čutil razlike kar se tiče proženja! Kje pa ti zaznaš razliko?

Kar se tiče estetike, je pri lovskih puškah sekundarnega, če ne celo tercialnega pomena! In do sedaj najlepše puške sem videl ravno pri čehih, rusih in jugoslovanih. Le naročiti je potrebno posebej! Doprinese pa to k natančnosti in uporabnosti puške čisto nič. Kvečjemu odnese!

Kar se tiče zaklepa, za katere praviš, da imajo američani slabe izpeljanke mauserjeve klasike, pa to potem velja tudi za Manliherja. Ampak sorry, repetiranje pri Ruger Americanu in poprej pri Manlicherju je bila in je zame pesem napram dragi ročno izdelani mauserci.
Edina prednost klasičnega mauser repetirnega valja je zaklepanje igle z varovalko! Vzmet izmetača, ki utrjuje repetirni valj v zaklepišču je pa edini element, ki preprečuje, da ta ne opleta kot pasji rep! Tako da so te po tvojem slabe izpeljanke ravno tako napredek te klasične osnove, kot je to tudi blaserjev zaklep. In po tej poti niso šli le američani!

Kar se tiče natančnosti, ko praviš, da so ameriške enako natančne, kot evropske cenejše. Če pogledaš podatke testa, ki sem ga citiral, so večinoma natančnejše kot draga R8 za 4 jurje €!

Tisto, kar lahko kdo zameri tako ameriškim kot tudi evropskim puškam, je plastično kopito in plastični magazini. To sem jaz zameril že moji stari manlicherci, še vedno uporabljani Heym-ovki, pa je oboje slavna ah in oh nemška velecenjena roba.
A kvaliteta plastičnih mas napreduje, pri uporabnosti ji pa itak ni para kar se tiče vremenskih razmer. In če je meni plastika na Manliherci zdržala preko 20 let, nič ne dvomim, da mi bo tudi na Rugerju tako dolgo služila!

Če bo prej po kakšnem slučaju odslužila, si jo bom pa doma naprintal in premontiral.

cak
27. May 2015, 14:28
Še malo iz moje strani.
Kar se valjastih zaklepov tiče, so ameriške repetirke v sami špici s zaklepi. Največ tekmovalnih pušk na svetu je narejenih na zaklepu remington 700 (izpeljanka M98).
v grobem poznamo dve vrsti valjastega zaklepa controlled feed - zaklep m98 in pa pushed feed (rem. 700 in izpeljanke). controled feed zaklepi (M98) se uporabljajo danes pri safari puškah, saj je pri teh zaklepih repetiranje oz. vstavljanje naboja v cev iz magacina 100% (ko zaklep pobere naboj je že v ležišču izvlečnika), imajo pa slabost in sicer je težje izdelati zelo natančno orožje s tem zaklepom (vibracije pri strelu...). Pushed feed sistem je kar se natančnosti orožja boljši zato so skoraj vse tekmovalne puške izdelane v tem sistemu (tudi večina ameriških, sako in tika...). Repetiranje pa ni vedno 100%.

Kar se samega lova tiče razlik ni.

Sam imam rad natančno in uporabno puško, s katero mi je v zadovoljstvo streljati. Ameriško orožje mi je všeč, ker za relativno malo denarja dobiš veliko. Kdor s tem ni zadovoljen, si lahko kupi 1001 kopito, nov sprožilec itd. in si tako rekoč lahko sam izdela puško po meri.

Deerhunter
27. May 2015, 15:18
Jaz sem o sistemih pisal na podlagi vtisov, ki sem jih dobil pri puški Savage Axis, ki je pri nas trenutno najcenejša amerikanka. Puške s takšnim sistemom, varovalko in sprožilcem ne bi želel imeti, ne glede na ceno. Res da za 400 € dobiš brezhibno novo puško. Ampak da je pa ta sistem kot celota kak presežek, me boste pa bolj težko prepričali. Je pa tudi pri ameriških puškah tako kot pri ostalih. Kolikor denarja toliko muzike. Za malo več denarja dobiš že kakšen Browning X-bolt, ki pa je za tisti denar v čisto drugem rangu in je dejansko zelo všečen in napreden sistem. Sem ga imel, puška je zelo precizna, ima odličen sprožilec, dober repetirni sistem s 60 stopinjskim naklonom repetirne ročice ter priročno varovalko in okvir. Ampak smo spet pri tem, kolikor denarja toliko muzike. Ena stane 400 €, druga pa 1000 €. Razlika v ceni in kvaliteti je očitna. In ju ne moremo primerjati niti po enem niti po drugem.

cak
27. May 2015, 16:48
Tudi sam sem mnenja, da puški za 500€ marsikaj manjka, vendar ne najdem boljše puške,od ruger american, za brakirja ali iskalca zastreljene divjadi. s širokokotno optiko ali piko in 18" cev :hooray:

Kar se tiče pušk Savage je pa tako. imajo dober zaklep - izpeljanka mosin naganta, imajo dobro rešitev vpetja cevi (enostavna menjava, puška ni take down), imajo dobre sprožilce in že v startu dobra kopita. Verjamem da Savage axis tega vsega nima, saj za to ceno tudi ne more imeti.

Ruger pa velja za izredno robustnega proizvajalca orožja. Zanj pravijo, da lahko njihovo orožje uporabljaš tudi namesto kladiva.

Sršen
28. May 2015, 06:41
Deerhunter Browning X bolt je delan v Nankoku na Japonskem v tovarni Miroku!
Ne gre za ameriško puško!

rws
28. May 2015, 10:56
2x do zdaj sem streljal s kolegovim Blaserjem r8 308win, ustrelil z njim 5mm grupo 3 strelov(se pravi bolj skupaj, kot da se samo dotikajo 3 streli v "deteljici", enako mi je nekajkrat uspelo tudi s Sakotom. Zdaj pa začnite lepit tarče od Rugerjev, Savage-ov, Browningov in podobnih low budget pušk(v močnejših kalibrih, ne 223rem) z brutalno ozkimi grupami, če pravite da so enako natančne:icon_wink:

Sršen
28. May 2015, 11:34
2x do zdaj sem streljal s kolegovim Blaserjem r8 308win, ustrelil z njim 5mm grupo 3 strelov(se pravi bolj skupaj, kot da se samo dotikajo 3 streli v "deteljici", enako mi je nekajkrat uspelo tudi s Sakotom. Zdaj pa začnite lepit tarče od Rugerjev, Savage-ov, Browningov in podobnih low budget pušk(v močnejših kalibrih, ne 223rem) z brutalno ozkimi grupami, če pravite da so enako natančne:icon_wink:
Od kdaj pa je Browning low budget puška?:icon_confused:
Lahko ti zagotovim, vsaj po tistem, kar sem videl, da je vsaj en naš forumaš z Browning X boltom tako grupo poslal tudi direktno v center.
Za lepljenje in poziv se pa spodobi, da izzivalec sam začne z lepljenjem!
Me pa zelo zabava, da se v nasprotovanje ameriških repetirk spuščajo predvsem zaljubljenci v Blaserja. Se čutite ogroženi ali v čem je problem?:icon_eek:

cak
28. May 2015, 11:44

ruger 500€ blaser r8 2800€ - a ruger strelja 5x slabše?

rws
28. May 2015, 12:03
Če maš mene za zaljubljenca v Blaserja, se krepko motiš, nikol ga nisem imel in ga tut ne bom, pa ne da je švoh puška:icon_lol:, enostavno me je v teh 9letih uporabe Sako prepričal:icon_wink:
Tale je od sako85
15357
pol smo poklikali:
15358

Ta je pa že "ta novega" rora, zaklep je star sako75, cev je pa od 85 varmint stainless:
15359

alojz1
28. May 2015, 12:09
ustrelil z njim 5mm grupo 3 strelov(se pravi bolj skupaj, kot da se samo dotikajo 3 streli v "deteljici", enako mi je nekajkrat uspelo tudi s Sakotom.
Potem pa z očetom parkrat falita gamsa (saj tako si napisal). Dajte nehat z takimi.
Za lov pač ni potrebna super natančna puška. Bolj pomemben je lovec.
Pa tisto kar vsi spregledate, ko sem napisal, da je z Rugerjem pač težje streljati kot z tako za 3 jurje. Kljub natančnosti cevi jih pač ne moremo primerjat. Howa za 900 eurov pa že ima vse, kar je potrebno. In da v koš marsikatero 3x dražjo.
Da boste razumeli. Nekdo ima starega cliota, drug pa poršeja. Oba se vozita. Ampak, če se zaletita bo voznik porša težko razumel, da je clio tistemu drugemu tako pri srcu. Kdo bo sedaj otroke v šolo vozil in kako se bo peljal v službo. Je služil svojemu namenu. Verjetno bolj kot porše.
RWS, tudi meni je Sako hudo všeč. Pa kakšna druga tudi. Pa ne morem vse imet. Potrebe tudi ni.
Ne samo svoje hvalit.

rws
28. May 2015, 12:09
ruger 500€ blaser r8 2800€ - a ruger strelja 5x slabše?
Bugatti Veyron tut ni 3x hitrejši od golfa2, pa vidi ti razliko v ceni(si podal ti bedno primerjavo, js pa še bolj:icon_wink:)

alojz1
28. May 2015, 12:16
Bugatti Veyron tut ni 3x hitrejši od golfa2, pa vidi ti razliko v ceni(si podal ti bedno primerjavo, js pa še bolj:icon_wink:)
Katerih pa je več na cesti? Tisti so cenejši in služijo namenu.

Deerhunter
28. May 2015, 12:19
Pa kdo tukaj nasprotuje ameriškim puškam? Eni povsod vidite same zarote, tam kjer jih sploh ni. Saj sem ravno v prejšnjem postu malo višje tukaj pisal o X-boltu in ga tudi pohvalil, da je odlična puška za tisti denar. Ali je narejena na Japonskem ali v ZDA je pri tem prav malo važno. Dejstvo je da je trenutno ena najpopularnejših in najbolj prodajanih pušk v ZDA in tudi v Evropi se dobro prodaja, saj je zelo posrečen kompromis med ceno in kvaliteto. V ZDA se ta puška tudi šteje med puške višjega cenovnega razreda, ker pri njih je puška za 900 dolarjev že višji cenovni razred, glede na to da osnovni Rugerji in Savage tam stanejo 300 dolarjev. Sem bil lani tam in si njihov trg lovskega orožja v živo ogledal. V primerjavi z našimi trgovinami, polnimi Blaserjev, Merklov, Sauerjev itd..., povprečna njihova trgovina izgleda precej ubogo, s celim kupom Rugerjev in Savagev in pušk v podobnem cenovnem rangu in pa balami daljnogledov za 100-200$. Puške najvišjega ranga pa stanejo cca 1000 $ pa je to za njih že veliko. In kdor spremlja moja prejšnja pisanja, bo lahko prebral, da sem vseeno že večkrat pohvalil tudi Ruger American, saj za majhen denar dobiš veliko puške.
Strinjam se tudi da bi bilo zelo težko najti bolj primerno puško za brakiranje od American v Compact izvedbi. Dobiš vse kar rabiš za brakiranje in to za 500 evrov. In potem se ne jočeš vsakič, ko jo popraskaš, kar je tudi važno. Pa jo je tudi težko popraskati, ker je robustna kolikor je le mogoče in tako osnovna, da na njej ne izstopa nič občutljivega. Kar je pri brakadah seveda dobro.
Motita me le dve stvari in to je, da nekateri dajete v nič vse tiste, ki želijo imeti od svoje puške pač še nekaj več. In so pripravljeni to tudi plačati. Kar je isto, kot bi primerjal 15 let star golf z novim in izjavljal da je 15 let star avto za par jurjev največ kar rabimo in se vsak drug, ki kupi karkoli boljšega, le preserava, ker pelješ se itak lahko z enim in drugim. Sprijaznite se že enkrat, da ljudje smo si različni, imamo različne potrebe in zmožnosti. In pa izjave, da tisti, ki si kupi drago puško s tem kompenzira strelsko neznanje. Lepo prosim, to je veliko posploševanje. Kaj ima cena puške skupnega s strelsko sposobnostjo posameznika?

alojz1
28. May 2015, 12:27
Kaj ima cena puške skupnega s strelsko sposobnostjo posameznika?
Tule ti pa lahko jaz odgovorim. Na nešteto primerih iz prakse.
Slab strelec, ki mu denar ne dela težav kupi najdražje naboje, puško hudega kalibra in seveda -drago. Ko pa fali pa nikoli ni on kriv.
Pa malo krog sebe poglej in boš videl, da drži. Redkim izjemam se vnaprej opravičujem.

rws
28. May 2015, 12:41
Potem pa z očetom parkrat falita gamsa (saj tako si napisal). Dajte nehat z takimi.

Ne vem zakaj mešaš zdaj tistega gamsa spet zraven, zgrešil(2x) ga je oče in ne js(je pa z mano gamsa zgrešil tudi eden od top slovenskih lovskih strelcev, žal gamsja jaga vsaj pri nas ni tako enostavna, kot če greš na prežo čakat srnjaka.:icon_eek:
Veliko je odvisno od pogojev, kateri so pri strelu.

govorimo pa o natančnosti pušk, in ti klobasaš, da so ameriške cenejše puške enako natančne kot dražje.Samo to me moti in nič drugega.

alojz1
28. May 2015, 13:00
Veliko je odvisno od pogojev, kateri so pri strelu.
Zato pa pravim, da je bolj pomemben lovec kot puška z katero streljaš luknjo v luknjo.

govorimo pa o natančnosti pušk, in ti klobasaš, da so ameriške cenejše puške enako natančne kot dražje.Samo to me moti in nič drugega.
Pa še malo o klobasanju.
Če Rugerju zamenjaš kopito, dodelaš sprožilec in namestiš kvaliteten daljnogled, bo še vedno Ruger.
In bo grupa enaka tvojemu Sakotu.
Ampak lovci ne rabijo streljat deteljic. Zato večini taka puška kot je, kar ustreza.

rws
28. May 2015, 13:06
To so tvoje izkušnje al samo predvidevanja?

cak
28. May 2015, 13:52

Vidiš to je bedna primerjava. Primerjaš puške 2k+ z puškami 500€.

V nič dajete za lov super puško, ki košta 500€ in jo primerjate z blaserjem namesto da bi pohvalili dobro puško za 500€, ker si vsak ne more privoščiti puške za 2k€. Marsikdo išče poceni puško in naj ve kaj naj kupi. Pri puški za 2k€ pa upam da dobiš kar plačaš.

alojz1
28. May 2015, 14:18
To so tvoje izkušnje al samo predvidevanja?
Provokativno vprašanje.
Jaz imam Tiko in 3x dražjo Blaser. Ti predvidevaš, da je boljša dražja. Jaz pa več uporabljam Tiko.
Ne bom grup lepil. Vesel sem pa, da razen prašiča v pogonu z njo še nisem zgrešil. Pa veliko lovim. Tudi prek 300m.
In zakaj? Tika ima Varmint cev. Zato še ni bolj točna od drugih. Je pa bolj stabilna. In je z njo bistveno lažje zadeti. To pa ti skušam dopovedati. Eno je natančnost, drugo pa kako zahtevna je puška za streljat.

ravnohrib
28. May 2015, 16:03
Zanimiv napotek za IZBOLJŠANJE NATANČNOSTI PUŠK.
Nabaviš strelivo in treniraš. Ne pozabit na suho proženje (9x v prazno in 1x strel). Po daljšem izvajanju se natančnost vaše puške praviloma izboljša.
Napotek sem prebral na nekem forumu. Je pa dober. biggrin
Tudi jaz sem tam prebral ta napotek in res se mi zdi uporaben. Prej sem veliko krivil hladno ali preveč očiščeno cev, ali "oljni strel" - čeprav olj/sprejev praktično nikoli ne uporabljam - le čistilno "kačo" in je to to.

In sem videl, da je bil pomemben vzrok slabim prvim strelom v bistvu nenavajenost na orožje, streljanje in to, ker je bila pač pavza preveč dolga; in se šele po parih strelih navadim na položaj, prijem, poteg,... Skratka, sedaj ko pridem na strelišče dejansko naredim parkrat suhi šus - in s prvim pravim strelom skoraj vedno snajper :)

Da ne omenjam, kako lepo se ob praznem strelu zazna, poteg, premik, če zamižiš... Res, idealna vadba za vse, ki malo pomižijo ob strelu.

alojz1
28. May 2015, 17:52
Hvala Bogu. Vsaj eden, ki razume. Bighand

mugo
28. May 2015, 19:38
Ha, pa to je ja vsakmu, ki malo z glavo misli logično. Ko sem kupil novo puško sem si kupil tudi tisti naboj z vzmetjo namesto netilke, za prazno proženje. In potem sem imel strelišče doma na balkonu in dal kakih 200 "strelov" vsaki dan, če sem imel čas, da sem se navadil puške. Seveda je bilo nekaj tudi pravega pokanja na strelišču. Tudi sedaj si kdaj pa kadaj privoščim suhi trening.
Zadnjič sva s pripravnikom uplenila gumbarja, je streljal z mojo puško. Ker je ni navajen, sem prinesel zraven na prežo tisti naboj z vzmetjo in je lepo treniral na preži, sem mu rekel, meri v solnico (cca 100m), in je treniral. Ko je prišel gumbar, sem mu dal pravi naboj in je dobro zadel.
Ameriške risanice - moj pogled nanje je tak, govorim za poceni puške, da so dobre, z nekaj dodelavami (kar američani radi sami počnejo, ) pa so lahko odlične. Pri nas pa domače šarjenje po puški ni v navadi, zato marsikdo raje drago plača priznano znamko puške.

alojz1
28. May 2015, 19:57
sem mu rekel, meri v solnico (cca 100m), in je treniral. Ko je prišel gumbar, sem mu dal pravi naboj in je dobro zadel.
Jaz sem nekomu rekel naj samo puško zakoči in proži naprožilo. Pa je meril ptiče, srne in prožil. Ko je pa meril srnjaka je pa počilo. Pa ni mislil streljati. Le zakočit je pozabil.
Je pa to njegov prvi srnjak zadet v srce in padel na mestu. biggrin

detel
29. May 2015, 08:42
Še dobro, da ni meril v kakega medveda :icon_lol::icon_lol:

Deerhunter
29. May 2015, 08:51
Vsak na koncu prizna, da puški American, taki kot je, ponavadi manjka kaka dodelava, če hočeš imeti zadevo res poštimano in če se ti ne gre ravno le za to, da boš puško vlačil po skalovju in bolj malo streljal. Če hočeš boljšo preciznost in pa lovski izgled, da se izogneš nenehnim provokacijam o vojaškem izgledu puške (in militarizaciji lovstva nasploh :icon_lol:), je treba menjati kopito. Kvalitetno kopito stane po mojem vsaj 300 €. Dodelati je treba sprožilec, ker večinoma so ameriški sprožilci tovarniško zaradi varnosti nastavljeni pretrdo. Aluminijasta montaža, ki pride zraven puške, je zame neuporabna in gre pri meni med šaro, kupiti je treba kvalitetno jekleno. Razen, če koga ne moti, da mu puška na vsaki nastrelitvi nese drugam. Rešiti je treba občasne zaplete s zatikanjem nabojev pri repetiranju. Pa seveda na koncu kvalitetna optika, ne takšna kot jih dajejo na te puške američani za 100-200$. Ampak potem to ni več low budget puška za 500 €. Potem ta zadeva skupaj stane že toliko kot recimo en rabljen a odlično ohranjen Blaser z optiko. Pa smo tam. Enako je pri zastavi. Vsak začne, kako veliko dobiš za ta denar. Ko pa začnemo kaj vse je treba dodelati, od kopita, do sprožilca pa vseskupaj ni več tako zelo poceni.

Če Rugerju zamenjaš kopito, dodelaš sprožilec in namestiš kvaliteten daljnogled, bo še vedno Ruger.
In bo grupa enaka tvojemu Sakotu.

Ameriške risanice - moj pogled nanje je tak, govorim za poceni puške, da so dobre, z nekaj dodelavami (kar američani radi sami počnejo, ) pa so lahko odlične. Pri nas pa domače šarjenje po puški ni v navadi, zato marsikdo raje drago plača priznano znamko puške.

alojz1
29. May 2015, 09:21
To ni priznanje, to je dejstvo.
Vsako puško se da dodelat. Je kot zobna proteza. Težko najdeš dva, da jima ista paše. Vprašanje je le denar.
In ne boš verjel. Nekdo dodeluje celo Blaserje. Saj z tovarniškim modelon nekateri niso zadovoljni Končna cena je 10 jurjev http://www.makura.ch/en/

alojz1
29. May 2015, 09:38
Verjetno bi ta švicar dodelal tudi Rugerja. Poglejte cene http://www.makura.ch/en/makura/price-list/
Obširno o tem v reviji Kaliber.

cak
29. May 2015, 09:57
Ruger american ni najboljša puška, po mojem mnenju je pa best buy za ta denar. Sam jo nimam, sem pa eno nastreljeval. Kaj naj rečem, puška strelja 1MOA, zaklep zelo lepo teče, proženje je solidno (sem nastreljeval že veliko slabših pušk).
Kar se tiče dodelave rugerja. Puška ni temu namenjena. S kopitom bi imel zaradi recol pad-a kar veliko dela (če bi ga dal narediti po naročilu), kar se da dokaj enostavno rešit je proženje.
Če bi danes kupoval puško za malo denarja bi se verjetno odločil za rugerja. Puška tudi ni namenjena menjavam cevi. Je pač taka, da ko se pokvari jo zavržeš. Drugače pa je na spletu veliko testiranj omenjene puške in jo vsi pohvalijo.
Če strelec oddela svoje, potem tudi puška.
Kar se tiče američanov - so narod orožja. Njihove zadeve na terenu delujejo. Zakaj imajo optiko za 200€? Ker ponoči v večini držav ne smejo loviti. Zato se zadovolijo z dnevno optiko.
Kar se tiče plastičnih kopit je pa tako, so zelo uporabna, mene ne moti kaj stari jagri govorijo. Prvo si naj puško spucajo, da ne bo vsa zarjavela:icon_sad:

cak
29. May 2015, 10:06
Da jo ne bojo samo američani pa jaz hvalil https://www.youtube.com/watch?v=R05S-4fBIzI

Deerhunter
29. May 2015, 11:07
To mi je jasno, da američani ne rabijo kvalitetne optike, ker pač ne smejo loviti po sončnem zahodu. Ampak pri nas pa lahko lovimo še eno uro po sončnem zahodu, nekatero divjad pa celo ponoči, zato za nas daljnogledi za 100-200$ ravno ne pridejo v poštev, če želiš imeti resnično vsestransko uporabno puško.
Je pa vseeno American zelo kvalitetna zadeva za ta denar. Sistem je kopija sistema X-bolt, kar pomeni da je kvalitetna zadeva. Gladko repetiranje, natančna varovalka, dober okvir. Če upoštevamo še, da so letos začeli prodajati celo puško z levim zaklepom, da se jo dobi za enak denar kot desno in da na puški le zamenjaš kopito, pa imaš prav posrečeno orožje, je American nedvomno dober nakup.
Te poceni puške je pač treba jemati v kontekstu ameriškega vikendaškega načina lova. Pri njih nekaterim lov ni ravno način življenja. Ne delajo državnih izpitov, pripravniških dob in ne vem kaj. Kolega iz Virginije mi je povedal, da ima njegov oče veliko gozdno posest, na kateri pač občasno kot lastnik posesti izvaja lov. Za to, da gre parkrat na leto na lov, ne rabi državnih izpitov, državnega lovišča in drage puške. Ruger American za 300 $, daljnogled za 150$ ter lovna dovolilnica, kar vse kupi v isti trgovini, je vse kar potrebuje za tak "vikendaški lov".

Ruger american ni najboljša puška, po mojem mnenju je pa best buy za ta denar. Sam jo nimam, sem pa eno nastreljeval. Kaj naj rečem, puška strelja 1MOA, zaklep zelo lepo teče, proženje je solidno (sem nastreljeval že veliko slabših pušk).
Kar se tiče dodelave rugerja. Puška ni temu namenjena. S kopitom bi imel zaradi recol pad-a kar veliko dela (če bi ga dal narediti po naročilu), kar se da dokaj enostavno rešit je proženje.
Če bi danes kupoval puško za malo denarja bi se verjetno odločil za rugerja. Puška tudi ni namenjena menjavam cevi. Je pač taka, da ko se pokvari jo zavržeš. Drugače pa je na spletu veliko testiranj omenjene puške in jo vsi pohvalijo.
Če strelec oddela svoje, potem tudi puška.
Kar se tiče američanov - so narod orožja. Njihove zadeve na terenu delujejo. Zakaj imajo optiko za 200€? Ker ponoči v večini držav ne smejo loviti. Zato se zadovolijo z dnevno optiko.
Kar se tiče plastičnih kopit je pa tako, so zelo uporabna, mene ne moti kaj stari jagri govorijo. Prvo si naj puško spucajo, da ne bo vsa zarjavela:icon_sad:

cak
29. May 2015, 12:06
pa še ena zadeva, sicer ni čist v kontekstu s temo, ker pa se ravno pri tekih temah vedno omenja blaser (sicer meni zelo všečna zadeva). Sam spremljam več forumov večinoma v zvezi z long range streljanjem. Zasledil sem, da so vsepovsod polemike glede blaserjev. Na vseh forumih se ga hvali in kritizira, zanimivo je pa to, da v svetu še vedno velja star strelski pregovor "če ne veš kakšno puško bi kupil, po tem kupi finca". Nikjer se ne kritizira Sakota in Tikke, pa sta oba močno zastopana po celem svetu. zanimivo je tudi, da se blazerja prav veliko ne uporablja pri long range tekmah, kljub enostavni menjavi cevi, kalibrov, kopit...

JevŽ
29. May 2015, 12:13
Samo cena bi morala biti okoli 1500 €. Potem bi ga pa vsi hvalili.

denis jež
29. May 2015, 12:21
Da jo ne bojo samo američani pa jaz hvalil https://www.youtube.com/watch?v=R05S-4fBIzI

Pa kako lepo paše Carl zeiss na rugerja,ker je nekdo nekaj postov nazaj da ta tako puško pa ne gre draga optika:icon_lol:
Preciznost je za lov več kot zadovoljiva,kopito ne rabi nobene dodelave,edina potrebna dodelava je sprožilec ki ni ravno vrhunski. Glede zatikanja nabojev pa je to verjetno bolj problem pri krajših nabojih. Za 500e sihurno ne dobiš nikjer več kot pri Ruger american. Sprožilec se pa sigurno da zrihtat za max 100€.

cak
29. May 2015, 12:37
Samo cena bi morala biti okoli 1500 €. Potem bi ga pa vsi hvalili.

Ne vem če je cena tisti vzrok, kajti na long range tekmah med drugim najdeš sako trg, accurasi international ... in razne custom puške ki presegajo ceno 5k

JevŽ
29. May 2015, 12:49
Ne vem če je cena tisti vzrok, kajti na long range tekmah med drugim najdeš sako trg, accurasi international ... in razne custom puške ki presegajo ceno 5k

Si na forum LOV. Upam, da razumeš kaj želim povedati.

Sršen
29. May 2015, 12:54
A bi mogoče kdo, preden kritizirate prožilec pri Ruger Americanu, povedal, kaj mu ni ustrezalo pri nastavljanju tega prožilca? Saj to vam je menda jasno, da ima nastavljiv prožilec!?:icon_neutral:
In kaj ima pri ocenjevanju puške opraviti optika? Vsaka gre na vsako puško.
In kaj je problem za male pare kupit jekleno montažo, če vam paše? Čeprav originalni aluminijasti ne manjka prav nič!
Fama lesenih kopit je pa itak samo fama in vzrok več za morebitne težave pri vremenskih spremembah. Puško kupujem zase in kako na kopito gleda kak metuzalem, ne vpliva na njene zadetke!!!

Deerhunter
29. May 2015, 13:13
Blaser je tako zelo specifična puška, da jo ali obožuješ ali sovražiš. Ruk cuk sistem ne odgovarja vsakemu. Cena puške pa še manj. Kljub temu je ne glede na to kaj se piše po forumih, vseeno že 20 let najbolj prodajana lovska puška v nemčiji.
To pa da se Tikke in Sakota ne kritizira po svetu pa ni res. Tikko je v enem od svojih člankov (link spodaj) popolnoma skritiziral še celo legenardni Chuck Hawks.
http://www.chuckhawks.com/critical_look.htm
Članek ni zanimiv le zaradi Tikke, ki je omenjena kot neslavni "primer" low budget pušk ampak tudi z vidika drugih low budget pušk, ki potegnejo vse mogoče bližnjice, da je končni produkt čim cenejši. Zato je članek nedvomno zanimivo branje za vse, ki kupujejo low budget puške. Zanimiva je Hawksova trditev, da je Tikka glede na tisto kar ponuja dejansko draga in ne poceni. Natančnost Tikke se opeva vsepovsod, dejstvo pa je da skoraj vsaka nova puška strelja 1 MOA na 100 m, pri Tikki pa je to le dobro zamišljena in izpeljana reklama., češ naša puška je bolj točna kot so ostale...
Za konec je zanimiva tudi Hawksova izjava v tem članku, da lovci, ki nimajo realnih lastnih izkušenj s puškami višjega cenovnega razreda, lažje in hitreje spregledajo razne pomanjkljivosti, ki jih s sabo prinese "low budget" puška. Zato je tudi v praksi zelo težko nekomu, ki uporablja CZ ali Ruger American, razložiti, v čemu je 5× dražja puška boljša, če pa s tapoceni puško ravno tako uspešno lovi že dolgo časa...

Sakotov pa se v primerjavi z Blaserji proda in uporablja tako malo, da enostavno ni enakovredna primerjava. Enostavno so Sakotove puške redka zadeva vsaj kar se mene tiče, ne poznam nikogar, ki bi jo imel.

pa še ena zadeva, sicer ni čist v kontekstu s temo, ker pa se ravno pri tekih temah vedno omenja blaser (sicer meni zelo všečna zadeva). Sam spremljam več forumov večinoma v zvezi z long range streljanjem. Zasledil sem, da so vsepovsod polemike glede blaserjev. Na vseh forumih se ga hvali in kritizira, zanimivo je pa to, da v svetu še vedno velja star strelski pregovor "če ne veš kakšno puško bi kupil, po tem kupi finca". Nikjer se ne kritizira Sakota in Tikke, pa sta oba močno zastopana po celem svetu. zanimivo je tudi, da se blazerja prav veliko ne uporablja pri long range tekmah, kljub enostavni menjavi cevi, kalibrov, kopit...

cak
29. May 2015, 14:07
Takšnih člankov kot si ga objavil je veliko. Sam poskušam biti objektiven. Dejstvo je da ima SAKO največji trg v skandinavskih državah, V. Britaniji, Australiji in Novi zelandiji. V ZDA predvsem kritizirajo koorperacijo Berreta, kamor spada tudi Sako in Tikka. Če pa poleg takih člankov prebiraš forume, kjer sami uporabniki orožja pišejo svoje komentarje in kaj predlagajo za nakup kot dobro puško za ta denar (v ZDA tudi kot zelo dobro podlago za izdelavo custom puške), pa prideš do podobnih zaključkov kot sem sam prišel.
Sam imam rem 700 tactical. Nisem bil zadovoljen s kopitom, zato sem ga zamenjal, nisem bil zadovoljen s sprožilcem zato sem ga zamenjal. Puška strelja boljše kot sem sam zmožen. Na moj dober dan, je v tarči ena luknja (cca. 0,4MOA z domačico), oče ima Tikko varmint, kopito je plastično vendar dobro, sprožilec je zelo dober, puška strelja domačico podobno kot moj remington, moja zamera tej puški je samo ena dolžina zaklepa (podaljša puško), remington ima dve dolžini zaklepa, Sako pa tri dolžine (glede na kaliber). Lahko bi si že v startu kupil blaserja, vendar je težko dati 4k€ (puška, daljnogled...)in kolikor se poznam, bi na njem hotel imeti grs kopito, kar bi ga podražilo za 800€, verjetno bi me s časom začel motiti tudi sprožilec in bi ga zamenjal kar bi znova naneslo cca. 400€ (sprožilce veliko menjajo na 93).
Ja takšni smo, težko se zadovoljimo.

Deerhunter
29. May 2015, 14:30
Tudi jaz poizkušam biti objektiven. Zato sem popravil tvojo izjavo, da Tikke nihče ne kritizira. Tudi Tikka je kot ostale low budget puške kompromis med ceno in kvaliteto. In takšne kompromisne rešitve neizogibno prinesejo s sabo določene pomanjkljivosti, ki ene motijo bolj, druge manj. Ena od teh je pri Tikki recimo kot si že omenil dolžina zaklepa - kar mene moti zelo, ker sem pristaš kratkih pušk. Medtem ko ima konkurenčni X-bolt tri različne dolžine zaklepa in celo bistveno cenejši Ruger American dve različni dolžini zaklepa glede na dolžino naboja, Tikka tega nima. Kopita so pri Tikki zelo osnovna. Merki, ki so pri nekaterih puškah samoumevni, se pri Tikki kolikor vem doplačajo. Bile so težave z določenimi plastičnimi deli, ki so se lomili, ne vem kako je s tem trenutno. Nabojnik je enoredni, posledično je kapaciteta nabojnika precej majhna. Za 1000 evrov je to to. Ni pa nek presežek. Četudi strelja v 1 MOA. Kaj hočem povedati? Nekaterim to zadostuje. Drugi želijo malo več. Zato kupijo Sako, ki je bolj prestižna in dodelana verzija s sicer popolnoma enako cevjo. Ali pa če so bolj pristaši nemcev, katero od nemških višjecenovnih pušk. Ali pa whatever že. Izbire je dovolj. Tukaj poizkušamo le pojasniti, v čem je razlika med puško za 500 evrov in 2500 evrov. Da ne bo še kateri pisal, da ni razlik drugje kot v ceni...

denis jež
29. May 2015, 14:59
Kar se Tikke tiče ne rabi nobene dodelave,ima izvrsten nastavljiv sprožilec,ima 3 ali 5 strelni nabojnik,kar je več kot dovolj za vsako rabo,ima solidno kopito in je zelo precizna,ter ima izvrsten zaklep in tudi original montaža je za 150€ odlična. Tako,da na tikki ne rabiš predelovati ničesar. Imam zelo strog kriterij pri puškah ampak tikka ga zagotovo dosega. Imel sem 3 Tikke in z nobeno ni bilo problemov. Poleg tega je lahka in zelo okretna. Sedaj imam blaser r8,sauer 202,merkel Kr1 in še kaj bi se našlo. Tikka lahko vsaki od teh stopi ob bok kar se uporabnosti tiče.

detel
29. May 2015, 18:55
Podpis:icon_wink: