PDA

View Full Version : Ameriške risanice

Strani : 1 [2]

Jagermaister
31. May 2015, 08:40
Kaj pa primerjava ameriških in čeških pušk?

iztok66
31. May 2015, 11:10
Zato kupijo Sako, ki je bolj prestižna in dodelana verzija s sicer popolnoma enako cevjo.

Si siguren, da imata tikka in sako POPOLNOMA enako cev?

Deerhunter
31. May 2015, 12:34
Cev je enaka. To je pa tudi vse. Tikka in Sako sta super primer pušk, kako ista firma prodaja low budget puško in standardno puško višjega cenovnega ranga, obe pa temeljita na isti cevi. Oziroma kar jaz že ves čas govorim - da cev ter 1 MOA natančnost še ne naredi vrhunske puške, zraven je še marsikaj drugega, kar je ravno tako ali pa še bolj pomembno kot kvalitetna cev. Eni gledate le natančnost same cevi, pozabite pa vse ostalo, kopito, sprožilec, sistem... Vse nove puške dandanes imajo kvalitetne cevi. Je pa še veliko drugih stvari, ki so pomembne za kvalitetno puško.

Ostrorogi
31. May 2015, 20:07
Oziroma kar jaz že ves čas govorim - da cev ter 1 MOA natančnost še ne naredi vrhunske puške, zraven je še marsikaj drugega, kar je ravno tako ali pa še bolj pomembno kot kvalitetna cev. Eni gledate le natančnost same cevi, pozabite pa vse ostalo, kopito, sprožilec, sistem... Vse nove puške dandanes imajo kvalitetne cevi. Je pa še veliko drugih stvari, ki so pomembne za kvalitetno puško.

Najbolj pomemben je tisti faktor ki je zadaj. Puška kot sama bo že ustrelila tako kot treba. Berem tule o natančnosti nekaterih cevi, pušk kot samih... Sprasujem pa se;
Koliko pa je dejansko ljudi tudi tule, ki na 100m z navadnega štanta brez določenih pomagal, naslonov za komolce itd. vse skupaj še pod pumpajočim adrenalinom spravi tri strele na sto metrov pod 1 moa o katerem je tako govora? Zakaj tri... zato da lahko vsaj potrdiš teh 26,5mm.

mugo
1. June 2015, 11:50
Sprasujem pa se;
Koliko pa je dejansko ljudi tudi tule, ki na 100m z navadnega štanta brez določenih pomagal, naslonov za komolce itd. vse skupaj še pod pumpajočim adrenalinom spravi tri strele na sto metrov pod 1 moa o katerem je tako govora? Zakaj tri... zato da lahko vsaj potrdiš teh 26,5mm.

Ne razumem, kaj hočeš. Kaj ti z navadnega štatnta ko streljaš, ne podložiš česa pod puško če je višina police prenizka, se ne namestiš tako, da imaš oba komolca naslonjena? Jaz ponavadi naredim oboje, spoh če gre za malo bolj zahteven strel na divjad.
Točna puška je pa osnova, da boš pri lovu lahko miren in boš vedel, kdaj in kam lahko zadaneš.

alojz1
1. June 2015, 12:05
Na tisti množični strelski tekmi na Vranskem se iz preže tako strelja (brez naslona komolcev). Pa so super rezultati. Adrenalin in pumpa je pa stvar posameznika. Če je tega preveč odsvetujem strel.
Je pa na dobri preži obvezna polica in naslon tudi za roke.

Ostrorogi
1. June 2015, 19:46
Nič nočem, sem se samo vprašal to vprašanje in ga delil z vami. Strinjam se z večino kar je napisanega... z nekaj stvarmi sicer ne.
Sam mislim, da je važen strelec mnogo bolj kot puška. Kdaj, zakaj in na kakšen način takrat ko ukrivi prst.
Puške se vsake navadiš, pa če ima tako kopito ali drugačno, sprožilo z kratkim ali dolgim hodom, z naprožilom ali brez. Naj si ima puškina cev 1moa na sto ali pa 0.32moa, napaka strelca je še vedno napaka strelca.
Sem te amerikanke samo v rokah držal, nisem imel priložnosti streljati z njimi, vendar imam mnenje tako kot je cak napisal, mnogo puške za petsto evrov. Moti me to da so brez merkov...

https://www.youtube.com/watch?v=YiHaDsrlGK8

pikolis28
1. June 2015, 21:49
Nič nočem, sem se samo vprašal to vprašanje in ga delil z vami. Strinjam se z večino kar je napisanega... z nekaj stvarmi sicer ne.
Sam mislim, da je važen strelec mnogo bolj kot puška. Kdaj, zakaj in na kakšen način takrat ko ukrivi prst.
Puške se vsake navadiš, pa če ima tako kopito ali drugačno, sprožilo z kratkim ali dolgim hodom, z naprožilom ali brez. Naj si ima puškina cev 1moa na sto ali pa 0.32moa, napaka strelca je še vedno napaka strelca.
Sem te amerikanke samo v rokah držal, nisem imel priložnosti streljati z njimi, vendar imam mnenje tako kot je cak napisal, mnogo puške za petsto evrov. Moti me to da so brez merkov...

Točno tako kot si napisal.

alojz1
2. June 2015, 09:03
[QUOTE=Ostrorogi;117023] Moti me to da so brez merkov... /QUOTE]
Imel sem kar nekaj pušk z merki. Merkov nikoli nisem uporabljal. Sploh pa sedaj, ko se dobijo razne pike. Enostavno snameš daljnogled in namestiš piko (refleksno npr).Tudi tiste poceni so še vedno boljše kot navadni merki.

Ostrorogi
2. June 2015, 09:58
Alojz se strinjam... Moje okus je tak, da mi puška z merki bolje zgleda :icon_wink: .

mugo
2. June 2015, 09:59
Se strinjam z Alojzom. Sam sem poskusil uporabljati tudi merke na pogonih, pa ni bilo najboljše, je pika veliko bolj učinkovita (sem jo nabavil). Na novi puški merkov niti nisem hotel. Samo motijo te pri montaži daljnogleda. Ti pa en dober variabilni daljnogled reši vse situacije. Ali pa zamenjaš s piko, kot je rekel Alojz.
Če pa gre za to, kaj komu lepše izgleda, ja to pa je stvar okusa biggrin

Deerhunter
2. June 2015, 10:25
Objektivno gledano, imam rad merke, ker mi pridejo prav, v kolikor želim sneti optiko zaradi zahtevnega brakiranja, kjer je velika možnost padca in majhna možnost strela. Eventuelno se mi je že zgodilo, da se optika v dežju in snegu zarosi (sploh razne pike so zelo občutljive), v tem primeru je tudi dobro tisto sneti, pa je puška še vedno uporabna.
Subjektivno gledano, pa tudi meni puška deluje lepše in bolj lovsko z mehanskimi merki.

detel
2. June 2015, 13:51
Prej ali slej pride do padca, zato sem raje poganjal s šibrovko ali brez puške.
Kar se tiče rosenja pa si Deerhunter nabavi Aimpointa.

Deerhunter
2. June 2015, 14:46
Ga imam, pa se ravno tako v mokrem vremenu zarosi.

Prej ali slej pride do padca, zato sem raje poganjal s šibrovko ali brez puške.
Kar se tiče rosenja pa si Deerhunter nabavi Aimpointa.

mugo
2. June 2015, 14:52
Ga imam, pa se ravno tako v mokrem vremenu zarosi.

Na nišan se ti pa pa sneg zabaše pa si na istem.... :icon_lol:

alojz1
2. June 2015, 15:48
Puške se vsake navadiš, pa če ima tako kopito ali drugačno, sprožilo z kratkim ali dolgim hodom, z naprožilom ali brez. [/video]
Tule se pa razlikujemo. Res se da do neke mere privaditi puški. Jaz pa raje puško prilagodim sebi. Se prej pride do dobrih rezultatov.

Ostrorogi
2. June 2015, 18:36
Ah, spet se ne razlikujemo toliko, kopito si vsak pameten na mero spravi ali z žago ali pa z podložno gumo, sprožilo nastavi če se ga da, itd... Res je da ideala da idealo.

Deerhunter
2. June 2015, 22:28
Jaz se še puške, ki je bila po meri narejena zame, nikoli nisem navadil. Puško sem dal narediti kot svoje prvo orožje, brez da bi prej sploh vedel kaj pravzaprav potrebujem in želim imeti. Na koncu me je na puški motilo skoraj vse, motila me je dolžina puške, oblika kopita, ki je bilo tako tanko, da skorajda ni bilo kaj prijeti, kaliber in odsun, nemško naprožilo se mi je na smrt zamerilo in se ga ravno tako nisem nikoli navadil, ravno obratno, čedalje bolj mi je šlo na živce. Pri naslednji puški sem pa že točno vedel kaj rabim. Kakšno naj bo kopito, kakšna dolžina puške, kakšen sprožilec mora imeti - cev in preciznost je bilo zadnje kar me je skrbelo in zanimalo (eni pa poudarjate le to). S to puško pa sem se takoj zlil in ujel in mi je samo čedalje bolj všeč. Tudi zadetki so boljši. Torej, jaz pač napišem realno, tako kot je bilo. Ne kot nekateri, ki vedno hvalijo tisto kar imajo sami, pa če je v redu ali pa če ni.
Saj je tudi preciznost pomembna. Marsikdo interpretira, da je 1 MOA natančnost pri lovski puški nepotrebna, ker divjad pade tudi pri bistveno večjem raztrosu na 100 m. Kot vemo, je krog na tarči za preizkus lovskega orožja velik kar 15 cm. Ampak kaj ti da ta preciznost? Samozavest - veš da si sposoben dobro zadeti, da je puška precizna in da se dobro ujameš s puško. To je pri lovu zelo pomembno. Le ne pozabite, da je pri puški še marsikaj pomembno za preciznost, ne le precizna cev. Mauser, ki ga imamo pri hiši ima popolnoma novo Walther Lothar cev. Pa s tisto puško nikoli ne bom streljal v 1 MOA. Kopito mi je premajhno, sprožilec pretrd, daljnogled je slabe kvalitete, montaža vprašljiva itd... Na koncu je precizna cev torej le malo važna, če vse ostalo ne štima.

Tule se pa razlikujemo. Res se da do neke mere privaditi puški. Jaz pa raje puško prilagodim sebi. Se prej pride do dobrih rezultatov.

mustang
15. June 2015, 16:36
Pozdravljeni. Ima kdo morda izkušnje kako se obnese Ruger American 308 Win v compact izvedbi (cev dolga 46cm). Zanima me predvsem kako tako kratka cev vpliva na lego zadetkov in kako se kaj obnese pri težjih kroglah ?

detel
15. June 2015, 18:56
Pri tem kal. bi najraje imel cev 60 cm.

Robert91922
15. June 2015, 19:58
Krajša cev natančnosti ne bo poslabšala, bodo pa nekoliko manjše hitrosti. Če si boš sam polnil in polnitev prilagodil krajši cevi (malo hitrejši smodnik in malo večja polnitev), pa tudi na hitrosti ne bo omembe vredne izgube, vsaj pri tem kalibru ne. Kaj in koliko je to "malo" bi moral pa sam ugotoviti.
S tako puško bi jaz posegal predvsem po kroglah do največ 155gr/10gr.
Če pa si ljubitelj izrazito težkih krogel v kalibru 308win (180gr/11,7g ali več), vseeno vzemi standard izvedbo z 22 colsko cevjo.

alojz1
15. June 2015, 21:55
Pri tem kal. bi najraje imel cev 60 cm.
Jao. Pa to je eden redkih, ki prenese 50cm brez prevelikih izgub.
Jaz imam 56cm. Isti naboj v 50cm ima okrog 30m/s manjšo hitrost. Še krajša cev pa skoraj rabi hitrejši smodnik. Kupljen naboj ima hud plamen in tudi pok.
O natančnosti pa tudi pri 18" ne dvomi. Je tukaj naš kolega, ki jo ima. Bo on kaj več napisal.
Bolj zamerim tej puški kratko kopito za nekoga z dolgimi rokami. Je treba podaljšati. Za take nižje rasti je pa kot po meri.

zlatorog
16. June 2015, 08:00
Jao. Pa to je eden redkih, ki prenese 50cm brez prevelikih izgub.
Jaz imam 56cm. Isti naboj v 50cm ima okrog 30m/s manjšo hitrost. Še krajša cev pa skoraj rabi hitrejši smodnik. Kupljen naboj ima hud plamen in tudi pok.
O natančnosti pa tudi pri 18" ne dvomi. Je tukaj naš kolega, ki jo ima. Bo on kaj več napisal.
Bolj zamerim tej puški kratko kopito za nekoga z dolgimi rokami. Je treba podaljšati. Za take nižje rasti je pa kot po meri.
alojz1,a nimaš ti Tikke t3 varmint, ki ima cev 51 cm, oz. 60 cm.?

alojz1
16. June 2015, 09:40
Imaš prav. Kupil sem kot 22". Meril pa nisem niti v katalog gledal.
Potem je balistika za 308 še bolj ugodna za kratko cev.

detel
16. June 2015, 11:23
:icon_lol:.

zlatorog
16. June 2015, 11:24
Imaš prav. Kupil sem kot 22". Meril pa nisem niti v katalog gledal.
Potem je balistika za 308 še bolj ugodna za kratko cev.
Se mi je zdelo, moja tikka ima cev dolgo 57 cm in če bi ponovno kupoval bi definitivno kupil varmint z 51 cm cevjo. Lp

alojz1
16. June 2015, 11:34
Pravilno. Jaz pa kakorkoli merim se ne izide z podatki iz kataloga. Niti teža puške 3,6kg. Najbližja je še mera 57cm, ki je pa ni. Mogoče so prej delali 22" sedaj pa ne več.
Teža skupaj z daljnogledom je 5kg (daljnogled naj bi imel 0,8 kg).

rws
16. June 2015, 12:24
Alojz1, od kje do kje se meri dolžina cevi? Finci že imajo prave mere:icon_wink:

JakaJ
16. June 2015, 13:13
Glede na vašo hudo debato o dolžinah cevni sem včeraj na mojo Ruger American Compact namontiral daljnogled in šel sprobat.
Tole je rezultat cevi dolžine 47cm na 100m (308win)biggrin
http://shrani.si/f/b/gp/4QvYE1ot/20150616124922.jpg

Sršen
16. June 2015, 13:17
Alojz1, od kje do kje se meri dolžina cevi? Finci že imajo prave mere:icon_wink:

Porineš merilno šipko iz konca pri zaprti puški (brez naboja seveda) in izmeriš.
Simpl as pasulj.

rws
16. June 2015, 15:03
E, če bi Alojz1 tako meril, bi se podatki iz kataloga z njegovimi meritvami ujemali.

jakaj, prideš z rugerjem na Ježevo?
Js neki podobnega streljam s Sakotom(in 60cm dolgim 22mm debelim rorom), taka grupa kot je tvoja je itak dovolj za 31 krogov. Sta pa ti 2 tvoji tarči dokaz, da kdor zna lahko s kozo orje:icon_wink:

zlatorog
16. June 2015, 20:10
E,
Js neki podobnega streljam s Sakotom(in 60cm dolgim 22mm debelim rorom),
rws, a si cev na Sakotu zamenjal.?

mustang
16. June 2015, 21:02
JakaJ kakšno krooglo pa si uporabil za grupi na sliki ?

rws
16. June 2015, 23:25
rws, a si cev na Sakotu zamenjal.?
Ja, sam na žalost so finci taki mojstri, da 15mm debela cev grupira enako natančno kot 22mm:icon_wink:biggrin

detel
17. June 2015, 08:11
A res, tooooo :limona:.

JakaJ
17. June 2015, 13:42
Na Ježevem bom imel Finko za spremljevalko:icon_wink:
To je streljano z kroglo MJG 125gr in SST 165gr

zlatorog
17. June 2015, 17:31
Ja, sam na žalost so finci taki mojstri, da 15mm debela cev grupira enako natančno kot 22mm:icon_wink:biggrin
To mi deli!Bighand:limona::yea1::hooray:

alojz1
17. June 2015, 18:12
No, pa ste ameriko odkrili. Debela cev je samo za veliko strelov naenkrat in pa zaradi teže.
Zakaj pa bi bila bolj točna?
Zdaj je treba še to ugotovit, da je 50cm enako točna kot dolga. Da ne bodo vsak teden ista vprašanja.

detel
17. June 2015, 21:01
Eno je strelstvo, drugo je lov. Za lov zaupam bolj daljši cevi. To je le moje mnenje, mogoče nimam prav, ampak tako bo ostalo, ne pod 56 cm.

mugo
17. June 2015, 21:38
Prepričanje, da je dalša cev bolj točna izhaja iz časov, ko še ni bilo streljnih daljnogledov in so merili le na mehanske merke. Pri teh pa je jasno, da bolj ko so med sabo narazen, bolj natančno se da pomeriti.

Deerhunter
17. June 2015, 22:05
Jaz pa nikoli več ne grem nad 56 cm. Trenutno imam 52 cm na dveh puškah, menim da je ta dolžina najboljši kompromis med dolžino puške in balistiko naboja. Seveda pa sta obe v "počasnih" kalibrih 308 win in 8×57IS. Za kakšen malce hitrejši kaliber pa bi imel raje 56 cm. Kar je več pa naredi puško kratkomalo predolgo.
Ko imaš enkrat 97 cm dolgo puško šele vidiš kako preprosto se z njo opleta po rami, po preži, po štantu in po grmovju. Zadetki so pa tudi tam kjer morajo biti.

Eno je strelstvo, drugo je lov. Za lov zaupam bolj daljši cevi. To je le moje mnenje, mogoče nimam prav, ampak tako bo ostalo, ne pod 56 cm.

hrabri misek
26. June 2015, 12:34
Komentar, vreden večkratnega branja! Debata o 8×68 je bila lep primer, kako smo mi pisarili skoraj 10 strani, pa se nismo zedinili prav o ničemer. Potem je pa kandidat za nabavo parkrat ustrelil s puško, pa mu je hitro postalo jasno da to ne bo zanj. Isto je tudi pri 9,3×62. Nekakšno sanjarjenje pripravnikov in mladoletnikov, na koncu se pa na strelišču še strela z 30-06 ustraši. In počasi boste ugotovili, da to, kar smo ves čas govorili o odsunu in močnih kalibrih, ni iz trte izvito. Eni pač to prenašajo (predvsem zelo izkušeni), drugi ne. Treba je pa sam probat. Mi pa lahko tukaj 100 strani debat o tej ali oni znamki ali kalibru napišemo, pa enostavno ni relavantno. Ker na koncu je treba v roke prijet, kak strel oddat, pa se sam odločit. Enemu odgovarja eno, drugemu pa drugo. Vsak pa svojega konja hvali. In redko kateri prizna, da se je narobe odločil. V primeru kiksa se ponavadi puška čisto potiho znajde v malih oglasih, gre od hiše, pa nikomur se kaj dosti o tem ne razlaga. Noben se rad ne hvali z zgrešenimi odločitvami.

Zedinili se itak ne boste nikoli okrog ničesar. No, sem pa res nabavil 9.3 x 62 in sem zelo zadovoljen. Uplenil že kar nekaj kosov in rama še vedno tam kjer je bila. O jakosti poka pa nebi...

alojz1
26. June 2015, 12:50
Ja logično. Saj si Hrabri mišek. :icon_lol:
Meni sicer število uplenjenih kosov nič ne pove, če ni še zraven število vseh strelov na divjad.

hrabri misek
26. June 2015, 13:05
Ja logično. Saj si Hrabri mišek. :icon_lol:
Meni sicer število uplenjenih kosov nič ne pove, če ni še zraven število vseh strelov na divjad.

Pameten in moder odgovor. Le kaj naj storimo ostali, ko so nam pojedli vso modrost sveta...

Deerhunter
26. June 2015, 13:09
Kar še enkrat preberi moj odstavek, ki si ga citiral. Vsak od nas svoj najnovejši nakup utemeljuje kot dober in najboljši, ter kot pametno odločitev . Pa naj gre pri kalibru za 223 rem, ali pa 9,3 - ali pa pri puški za Savage Axis ali pa Blaser R8. Najlepše in najbolj evforično je prvih nekaj mesecev jagati z novo puško in novim kalibrom. Vendar, šele čas bo pri vsakemu od nas pokazal svoje. Ali bo ta kaliber pri tebi tudi še čez 10 let, ali pa se bo kot sem že prej večkrat napisal, čez kako leto ali dve nenadoma znašel v malih oglasih. Mali oglasi so vedno polni bivših dobrih nakupov in pametnih odločitev :icon_lol:
Jaz glede na divjad, ki jo jagam, ne rabim večjega odsuna in poka ter dražjega streliva, ker učinek ni nič drugačen. Zadostuje tudi vsak standarden kaliber. Lahko, mehko divjad ne moreš z večjim kalibrom " še bolj" ubiti... Če pa ti jagaš kaj tako velikega, da ti 9,3 pride prav pa hvala bogu.

Zedinili se itak ne boste nikoli okrog ničesar. No, sem pa res nabavil 9.3 x 62 in sem zelo zadovoljen. Uplenil že kar nekaj kosov in rama še vedno tam kjer je bila. O jakosti poka pa nebi...

hrabri misek
26. June 2015, 13:21
Kar še enkrat preberi moj odstavek, ki si ga citiral. Vsak od nas svoj najnovejši nakup utemeljuje kot dober in najboljši, ter kot pametno odločitev . Pa naj gre pri kalibru za 223 rem, ali pa 9,3 - ali pa pri puški za Savage Axis ali pa Blaser R8. Najlepše in najbolj evforično je prvih nekaj mesecev jagati z novo puško in novim kalibrom. Vendar, šele čas bo pri vsakemu od nas pokazal svoje. Ali bo ta kaliber pri tebi tudi še čez 10 let, ali pa se bo kot sem že prej večkrat napisal, čez kako leto ali dve nenadoma znašel v malih oglasih. Mali oglasi so vedno polni bivših dobrih nakupov in pametnih odločitev :icon_lol:
Jaz glede na divjad, ki jo jagam, ne rabim večjega odsuna in poka ter dražjega streliva, ker učinek ni nič drugačen. Zadostuje tudi vsak standarden kaliber. Lahko, mehko divjad ne moreš z večjim kalibrom " še bolj" ubiti... Če pa ti jagaš kaj tako velikega, da ti 9,3 pride prav pa hvala bogu.

Poglej. Ne rečem da je to nakup mojega življenja. Jezi me pa to, da človek hoče nekaj vprašati in je narobe že to, kako je vprašal. Karkoli vprašaš je kot da bi vrgel mrhovino med jastrebe in to me jezi. Namesto odgovora: npr.: Človek, razmisli, pridi ali pojdi preizkusit, prednosti so, slabosti so, izkušnje so... dobim takoj na prvo vprašanje npr: Še eden zasanjani pripravnik, ki hoče s tankom streljati na golobe...

Deerhunter
26. June 2015, 13:42
A misliš da bi bil meni problem kupit 9,3×62. Še nove puške ne rabim kupovat, samo menjalno cev rabim. Pa ne bom, ker ga ne rabim. Ker je za tisto kar jagam standarden kaliber 308 win, 8×57 IS več kot dovolj. Še kakšen precej manjši bi ob dobrem zadetku zadostoval.
Vidiš, mene pa moti da nekateri kupujejo topove, potem pa to preizkušajo na srnjadi ter poizkušajo še vse ostale na vsak način prepričat kako je tak kaliber odličen in nepogrešljiv.
Tebe nikakor nisem označil kot pripravnika, smo pa tukaj dejansko imeli mladostnike, ki še niti prošnje v jago niso oddali ali s puško streljali, pa so tukaj celi spisi o tem, kako si želijo imet 9,3. Obstaja velik razkorak med tistim, kar si nekdo želi imeti in kar dejansko potrebuje.
Ta magnum manija je med našimi lovci že bila 20 let nazaj, le da so takrat kupovali hitre 300 win mag, 7 mm rem mag ipd... Zdaj gre pa v obratno smer, težke počasne 9,3... Na koncu pa še tistih par v LD, ki ima magnum v stilu 300 win mag, potoži, da je velik odsun, velik pok, veliko škode na divjačini, drago strelivo itd.. In hitro lahko razbereš, da večini še vseeno zadostuje standard. V naši LD je 75 članov in le en ima 9,3 ter trije imajo 300 win mag. Pa še te štiri puške zelo poredko vidimo na jagi. In kaj nam to pove? Da je zelo malo lastnikov tega kalibra, ste pa ob nakupu zelo glasni z upravičevanjem vašega nakupa. Treba se je zavedati, da velika večina uporablja standardne kalibre in za to obstajajo tudi dobri razlogi.
Smo pa tukaj pisali že čisto vse, tudi o 9,3. Mogoče ne v tej temi, pa v kakšni drugi. Tudi prednosti, slabosti, prerekanja je bilo okoli dolžin cevi, energij izstrelka, poceni / drage puške pa vse mogoče.
In za konec ti še enkrat napišem, če jagaš težko divjad in ti tak kaliber dejansko pride prav, potem ti želim le dober pogled in obilo užitkov na jagi in nič drugega. Le upoštevaj da ta forum berejo tudi bodoči lovci,pripravniki in lovci, ki se ne spoznajo veliko v te stvari, tak kaliber pa ni za vsakega. Čisto v redu se da jagat tudi s standardnimi kalibri in celo z nežnejšimi kalibri od 6-7 mm. Pa z veliko manjšim pokom in odsunom ter mnogo cenejšo municijo. Mesto zadetka je bistveno bolj važno od luknje, ki jo naredi določen kaliber.

Poglej. Ne rečem da je to nakup mojega življenja. Jezi me pa to, da človek hoče nekaj vprašati in je narobe že to, kako je vprašal. Karkoli vprašaš je kot da bi vrgel mrhovino med jastrebe in to me jezi. Namesto odgovora: npr.: Človek, razmisli, pridi ali pojdi preizkusit, prednosti so, slabosti so, izkušnje so... dobim takoj na prvo vprašanje npr: Še eden zasanjani pripravnik, ki hoče s tankom streljati na golobe...

alojz1
26. June 2015, 14:41
Pameten in moder odgovor. Le kaj naj storimo ostali, ko so nam pojedli vso modrost sveta...
Po tej reakciji predvidevam, da sem zadel nekam, kjer boli. Pa nisem mislil. Tako pač je, če malo logično pomisliš.
Pa ne skrbi, da bo modrosti zmanjkalo. Nekateri jo imajo preveč že ob rojstvu. Drugi jo pa enostavno nočejo. Je lažje živet.
Vidim, da nima smisla smeška lepit, ker ne razumeš njegovega pomena. Včasih se malo pohecam nekateri pa kar z topovi nazaj.

detel
26. June 2015, 16:51
Na tujih forumih ni toliko prerekanj in nizkih udarcev, oz. skoraj nič. Kaj je le z nami........ Zaradi tega tudi ta forum ne zaživi.

Ostrorogi
26. June 2015, 19:54
@ Detel, Problem je v tem, da smo veliki, še preden zrastemo.

alojz1
26. June 2015, 21:34
Hrabri mišek. Naj ti tole danes ne vzame veselja do tvoje puške. Razumeti pa moraš, da ni vsak za te kalibre. Zato pišemo, da preprečimo kakšno slabo voljo kasneje.
V eni LD sem presenečen ugotovil, da ima kar precej lovcev doma 7 rem. mag. In to zelo kvalitetne firme. Jagali so pa z drugimi kalibri.
Prvi, ki je kupil je tako hvalil, da so nabavili tudi drugi. Potem so ugotovili, da je to prehudo za strelca in divjad. Pa se starajo v omarah. Čeprav se da sedaj z polnjenjem pomagat.
Ta kaliber je super in pride do izraza nad 300m. Za to je pa treba imeti posebno veselje. Kot sem rekel. Ni za vsakega. Pa potrebe tudi ne.

Deerhunter
26. June 2015, 23:27
Ko že omenjate tuje forume. V tujini ne kupujejo 9,3×62 za lov na manjšo divjad, zato takih debat ni. Na švedskem jagajo lose z 6,5 mm. V ZDA jagajo z 243 win skoraj vse, nekateri še črne medvede, za njihovo srnjad (jelenjad) pa je pri njih plafon 243 win in 308 win, pa je bistveno večja kot naša... 30-06 in 270 win so pri njih že univerzalni kalibri za lov česarkoli. Kakšen 300 win mag se pri njih še pojavi v trgovini, ostalo je pa že eksotika. Pa še to uporabljajo le zaradi manjšega padca krogle za lov na daljše razdalje, kjer se zaradi odprtega terena mora streljati na daleč.. Te stvari so njim jasne kot beli dan in take debate niso potrebne. Pri nas se pa z magnumi strelja 12 kg srnjad, potem je pa slaba volja, če nekdo drug napiše da bi padlo tudi s 6,5 mm.
Noben noče nikomur nič slabega - če naše pisanje vzamete dobronamerno.
Vse kar je napisano je koristno, če to pisanje vzameš dobronamerno. Preveč je lovcev, ki jim magnumi stojijo v omari. Ali pa prodajajo in kupujejo drugo. Če sta na tem forumu dva ali trije zadovoljni uporabniki tega, še ne pomeni da bi s tem bilo zadovoljnih vseh 22 000 naših lovcev.

Bertolin
27. June 2015, 00:20
Hotel še sam dodati lonček. Saj bi se sicer najrajši šel na jago, pa bi tudi malo dlje počakal, oj kako bi šel, razmere so idealne!
Pa je imela žena z menoj in hčerjo drugačne plane - in včasih (tako da je lažje v bodoče) je treba biti malo taktično moder.

Pisal sem o ameriških risanicah, pa tudi o različnih sistemih, materialih in alternativah, pa o Blaserju in o kalibrih...nazadnje se je nabralo toliko teksta, da me je vse skupaj sram objaviti...če poskušam čimbolj na kratko povzeti in pustiti za kdaj drugič (pa je še itak preveč):

- pri ameriških risanicah sem pogrešal evropski kaliber (8x57is), ampak saj se ga tudi dobi v Savage European..

Če se vprašaš zakaj takšne razlike v ceni, sam sem opazil eno zadevo:
- velika večina, če ne že kar vsi zaklepi (zelo zelo verjetno tudi Sako in Tikka) so danes v osnovi odlitki (investment cast) in ne kovani kot nekoč...pri odlivanih zaklepih v tehnologiji blesti Ruger.
- Saj najbrž ne da so ti odlitki kaj slabši (metalurgi na plan!) od kovanih..Ampak nekako se v "poznavalskih" krogih tega "casta" vseeno drži sloves špiatra.
Izjeme pa so zaklepi, ki zapirajo direktno v cev Sauer 101/202/404, Mauser M12M03, Blaser R93/R8, Heym SR30, Strasser 05, en manj znan Francoz Chalenger....in tukaj se razen pri Voere/Rosslerju (ali pa italijanskem Ibisu) začne sicer malce drugačen nivo cen.

- Popolnoma izkrivljena je tudi predstava, da so lastniki Blaserjev PREDVSEM bogataši, ki nimajo kam z denarjem. Marsikdo, še posebej mladi lovci, si je Blaserja z veliko željo in odpovedovanjem pač našparal. Kakorkoli obrneš, to JE dobra puška..ali pa drugače obrnjeno, da spet ne zveni preveč zveličavno: To NI slaba puška...;-))
Pa pri nabavi se je potrebno precej potruditi in čakati na priložnost
In osnovni model Blaserja s plastičnim kopitom, vsaj kolikor sem sam iskal ni ničkaj dosti dražji kot kakšen Sako 85, ki je tu po zasnovi zaklepa in materialu pravzaprav nekakšna izjema.

A lastnikom Sakotov kdo očita bogatunstvo in razmetavanje denarja?

- o kalibrih ob drugi priliki...so čreva že že spet predolga!

Sicer pa kako že pravijo južni bratje? "U rukama Mandusica Vuka, svaka puska bice ubojita"
Prevedeno in prilagojeno forumski prilki: "Ne puška (in kaliber), važen je tisti zadaj"

Rusevec
27. June 2015, 23:26
Bighand

mačkon
27. February 2016, 14:09
Zanimam se za pušo Ruger American R2 Rifle v kalibru 308win. zasledil sem, da je v compact izvedbi poleg krajše cevi tudi krajše kopito. Zato bi kupil standardno izvedbo saj se da naknadno cev skrajšati. Puško bi uporabljal večinoma za lov na pogonih na prašiče. uporabnike te puško naprošam za mnenja, izkušnje.. ? hvala !

Benjo
27. February 2016, 14:39
Zanimam se za pušo Ruger American R2 Rifle v kalibru 308win. zasledil sem, da je v compact izvedbi poleg krajše cevi tudi krajše kopito. Zato bi kupil standardno izvedbo saj se da naknadno cev skrajšati. Puško bi uporabljal večinoma za lov na pogonih na prašiče. uporabnike te puško naprošam za mnenja, izkušnje.. ? hvala !

Na pogonih si običajno bolj oblečen, mogoče ti krajše kopito pride prav.

alojz1
27. February 2016, 14:44
Obe varianti sta zelo priročni. Izbirati pa je treba glede na velikost lovca (malo čudno, je pa res). Če si nižji od 170cm je kompakt kar prava. Drugače pa normalna varianta.
Sicer se pa poceni dobi podaljšek kopita. Moraš pa jo prej vzeti v roko in ramo pa boš takoj vedel katera je prava.

TaSl
28. February 2016, 11:10
Jaz jo imam v compact izvedbi, prijatelj pa v daljsi. Oba sva vecja od 170 cm in vsaj meni krajsa ne dela tezav v nobenem polozaju za strel.
Ce zelis pridi in bos lahko obe preizkusil.

mačkon
28. February 2016, 11:35
Jaz jo imam v compact izvedbi, prijatelj pa v daljsi. Oba sva vecja od 170 cm in vsaj meni krajsa ne dela tezav v nobenem polozaju za strel.

Tudi sam se večji, kje bi se dalo to preizkusit? :OK: jutri grem na Varnost Maribor, vprašat kak je z nabavo, ker sem slišal da bi naj bil čakalni rok 1 leto za to puško..

G.G
28. February 2016, 12:32
Ce bos ze v Mariboru, lahko skocis se v Proarmis. Majo nekaj modelov na zalogi in bos lahko v roke prijel.

alojz1
28. February 2016, 13:59
Tebi ne dela težav. Jaz pa z tvojo puško ne morem optimalno streljati. Poizkus pove več kot 100 nasvetov. Seveda pa mora biti strokovnost večja od želje. Še jaz sem ga pri MK polomil in sem moral zmontirati picanity šino, da sem pomaknil daljnogled do konca naprej. To je opcija tudi pri kratkem Rugerju. Žal pa so to dodatni stroški ker Ruger že ima nameščeno osnovo za namestitev daljnogleda.

krogla1
28. February 2016, 14:14
Še jaz sem ga pri MK polomil in sem moral zmontirati picanity šino, da sem pomaknil daljnogled do konca naprej. To je opcija tudi pri kratkem Rugerju. Žal pa so to dodatni stroški ker Ruger že ima nameščeno osnovo za namestitev daljnogleda.

Upoštevaj nasvet Alojza1. Jaz imam isti problem pri modelu CZ527 223rem varmint.
Saj ko primeš puško brez daljnogleda v roke je super, ko pa montiraš daljnogled pa vidiš da je kopito prekratko.

Jaz bi rad zamenjal montažo pa še nisem zasledil serijske, da bi lahko daljnogled premaknil bolj naprej.Mislim, da bo potreben obisk pri puškarju.

mačkon
28. February 2016, 17:16
Hvala za nasvete ! Bom jo jutri malo poprijel ja da vidim razliko. Sicer bi montiral gor aimpoint, kar nebi smelo delat težav. Pri optics-trade so mi rekli, da je možna tudi dodatna montaža in sicer da bi poleti piko zamenjal z daljnogledom, brez dodatnega nastreljevanja. Na to tudi ciljam. Je pa takšna montaža dodaten strošek nekje 180e.
Puška kot puška pa je navseh forumih, videih in nasploh zelo hvaljena čeprav je dokaj poceni.

TaSl
28. February 2016, 19:47
Sam imam namen dati pa puško švenk montažo, da bom lahko kombiniral med širokokotnim daljnogledom (sedaj ga imam na puški) in daljnogledom večje povečave in objektiva.

alojz1
28. February 2016, 20:07
Priporočam Picanity šino. Nanjo paše vse (nekatere pike že imajo montažo). Pa še ceneje je.

alojz1
28. February 2016, 20:38
Seveda to gornje velja za tiste, ki kupujete na novo. Če pa na daljnogledih montaža že je in rabiš le spodnji del, je pa druga stvar.

alojz1
28. February 2016, 20:48
Saj ko primeš puško brez daljnogleda v roke je super, ko pa montiraš daljnogled pa vidiš da je kopito prekratko.
Ali podaljšaš kopito ali pa namestiš šino in pomakneš daljnogled naprej.

krogla1
28. February 2016, 21:26
Ali podaljšaš kopito ali pa namestiš šino in pomakneš daljnogled naprej.

Začasno sem rešil s podaljšanjem kopita.
Sem že spraševal za šino pa jo ne dobim.Mora pa biti šina, ki bi jo lahko privil na obstoječo montažo, ki je na puški.
Če kdo ve, kje se bi jo dalo dobiti prosim info. na ZS.

alojz1
28. February 2016, 21:51
Zaradi reklame ti ne napišem tule ampak na zs.

Robert91922
29. February 2016, 12:40
Ruger American ima tudi serijo Predator, ta puška v kal. 308 win ima standardno kopito in krajšo cev t.j. 18 col. Verjetno bi ti ta ergonomsko najbolj odgovarjala.
http://www.ruger.com/products/americanRiflePredator/specSheets/6974.html Kakšen bolj angažiran trgovec ti jo bo tudi nabavil - povprašaj.

JakaJ
29. February 2016, 13:57
No jaz imam Rugerja compact in sem zadevo z kratkim kopitom rešil z novim Boyds laminiranim kopitom. Tudi šino ni problem dobit ker paše od drugih pušk npr. od Steyr mannlicher samo malo se je treba znajt.

http://shrani.si/f/1u/us/3EYQsd5H/img0251.jpg
http://shrani.si/f/39/Lm/1TvsMrhB/img0257.jpg
http://shrani.si/f/1s/Ys/3XYPLnN6/20150501095551.jpg

TaSl
29. February 2016, 14:54
Bighand
Neverjetno olepšanje puške! Bravo! Koliko te je stala montaža in drugo kopito?
Se slučajno komu dogaja pri teh puškah, da igla udari po netilki, a naboj ne izstreli krogle?

mačkon
29. February 2016, 15:45
Jakaj hvala za slike, res krasna puška s tem kopitom !:yawn: No, danes sem jo držal v rokah in moram rečt, da mi bolj odgovarja standardna izvedba. zato bom najbrž vzel v kalibru 30-06. Je pa pri xxxxxx tale puška z popustom 520e, mislim da ni nikjer bolj ugodno. :icon_wink:

Brez navedb firm, ki nam ne pomagajo z oglaševanjem prosim!
admin

TaSl
29. February 2016, 16:10
Jakaj hvala za slike, res krasna puška s tem kopitom !:yawn: No, danes sem jo držal v rokah in moram rečt, da mi bolj odgovarja standardna izvedba. zato bom najbrž vzel v kalibru 30-06. Je pa pri xxxxxxx tale puška z popustom 520e, mislim da ni nikjer bolj ugodno. :icon_wink:

Cena je res dobra.

Samo, ali misliš potem vseeno krajšati cev čeprav bi žele imeti kaliber 30-06?

mačkon
29. February 2016, 21:03
Cena je res dobra.

Samo, ali misliš potem vseeno krajšati cev čeprav bi žele imeti kaliber 30-06?

Ne, pri tem kalibru ne.

Robert91922
29. February 2016, 21:55
Jakaj hvala za slike, res krasna puška s tem kopitom !:yawn: No, danes sem jo držal v rokah in moram rečt, da mi bolj odgovarja standardna izvedba. zato bom najbrž vzel v kalibru 30-06. Je pa pri xxxxxx tale puška z popustom 520e, mislim da ni nikjer bolj ugodno. :icon_wink:
Zahtevaj predračun in hitro nakaži, ker ali imajo prastaro zalogo s prastaro ceno iz časov, ko je bil 1 EUR vreden 1,3 USD ali pa že več kot eno leto niso ažurirali spletne strani. Se mi zdi, da bo tole tadruga možnost.

mačkon
1. March 2016, 18:46
Pred mesecem dni je cena bila 589 za 308 in 30.06, zdaj pa mi ni pojasnil zakaj je taka cena na močnejši kaliber.. Grem kar po nabavno :icon_wink:

æure
1. March 2016, 18:52
Bi mi mogoče lahko kdo povedal kje je mogoče naročiti boydsovo kopito za rugerja.
lahko tudi na zasebno sporočilo.

Robert91922
1. March 2016, 21:31
Bighand
Neverjetno olepšanje puške! Bravo! Koliko te je stala montaža in drugo kopito?
Se slučajno komu dogaja pri teh puškah, da igla udari po netilki, a naboj ne izstreli krogle?
V puški R.A. kal. 223 Rem se mi je zgodilo enkrat in sicer zaradi tega, ker nisem do konca odklenil varovalke, mogoče je manjkalo pol milimetra do konca hoda - hotel sem odkleniti čim tišje (počasi), ker je bila lisica cca 50m od preže. Takrat je udarna igla samo škrtnila, očitno jo je varovalka še toliko zabremzala, da je prenežno udarila po netilki.
Misleč, da je naboj zatajil, sem hitro prerepetiral, ampak lisica je že bežala...
Malo kasneje sem na strelišču pri lovskem domu tisti naboj preizkusil in je vžgal. Uporabljam netilke Murom SR, sicer ni nobenih težav z njimi.

dik
4. March 2016, 06:43
prosim za mnenja kako bi se kaj obnesel kaliber 3006 z 47cm dolgo cevjo a je sploh uporabna stvar al kaj ne morem se namreč odločit al ta al 9,3x62 sem z slednjim poskusil ustrelit cev 47cm pa hudič kar fajn rukne...

hvala

Tine01
4. March 2016, 07:57
prosim za mnenja kako bi se kaj obnesel kaliber 3006 z 47cm dolgo cevjo a je sploh uporabna stvar al kaj ne morem se namreč odločit al ta al 9,3x62 sem z slednjim poskusil ustrelit cev 47cm pa hudič kar fajn rukne...

hvala

Sam imam .30-06 s 51cm cevjo. Kar sem pridobil, je bil močnejši pok, v mraku več plamena na ustju cevi, mogoče tudi več odsuna ( ne vem, ker je moj štuc s optiko težak 5 kg- me ne sploh ne sune... :) ) s krajšanjem cevi krogla zgublja tudi hitrost ( vsak centimeter cevi 2-3m/s), sicer za lov na normalnih strelnih razdaljah tistih zgubljenih 27 m/s ni neki pomemben podatek... Kolega ima Tiko T3 hunter- precej lahka puška, mislim da s cevjo 56 cm, ko jo se treba nastrelit je kar precej bolj živahna kot kaka 308win s 50cm cevjo...
Moje priporočilo: če nisi prav 200% fan cal.30-06, in da mora biti cev nujno 47cm, in če z njo ne boš samih 150 kg + živali podiral, vzami raje 308 win

Dobra izbira je tudi 9,3*62 s kratko, poltežko cevjo ( fi 19 mm). Rukne ne ravno nevem kako dosti ( v primerjavi s normalno dolžino in debelino cevi), tudi v mraku ni neki veliko več plamena. Pok pa je kar dober :),

S krajšanjem cevi tudi ne vem koliko priročnosti ne boš pridobil (to je bolj moda- če mene prašaš). Ravno tako greš s puško z normalno dolžino cevi skozi grmovje kot s kratko, pa verjetno bi z obema pazil, da ne boš zadeval ob ovire....Smešno mi je ko si jagri kupijo puške s kratkimi cevmi, ''ker ji rabijo'', potem pa gre puška ven z omare parkrat na leto na štant, niti ne v pogon.... :)

Boš moral pretehtati + in - in se odločiti kaj res potrebuješ...

ps. vse dolžine cevi ( tudi 47 cm) in kalibri so uporabni za svoj namen.

lp

TaSl
22. January 2017, 22:02
Imam puško Ruger American 308 WIN z montirano weaver šino. Na puški imam trenutno širokokotni daljnogled pričvrščen s fiksno montažo. Sedaj bi imel še en daljnogled za daljše strele. Kakšno montažo predlagate, da bi imel lahko enkrat en daljnogled in drugič drugega brez, da rabim vedno znova nastreljevati ob zamenjavi daljnogleda.

Deerhunter
23. January 2017, 12:29
Take zadeve z menjavami daljnogledov na eni puški brez pristrelitve znajo biti drag špas. Sploh, če želiš 100% ponovljivost zadetkov. Ena varianta je EAW ali Recknagel zasučna. To znese od 400 - 500 evrov za eno spodnjo montažo in obročke za en daljnogled in nato še vsaj 250-300 evrov za zgornje obročke za drugi daljnogled. MAK tudi proizvaja kvalitetne snemljive montaže, kolikor vem so malo cenejše od prej naštetih. Ena varianta je Leupold Quick release vendar se tukaj že več ne garantira 100% ponovljivost zadetkov. Potem so še razne tovarniške Blaser, Sauer, Mauser snemljive montaže ampak to za tvojo puško ne pride v poštev, ker so narejene le za njihove tovarniške puške. Drugih opcij pa sam nisem gledal in ne poznam.
Je pa dejansko, če želiš imeti na eni puški dve optiki brez pristreljevanja, to potem to.

alojz1
23. January 2017, 12:45
Če že imaš šino potem je najboljša varianta Rusan montaža(pa še najdražja ni). Pokliči Optiktrade. Tam ti bodo najbolje svetovali.

detel
23. January 2017, 13:52
Prodaj širokokotnega in nabavi dobrega variabilca.

TaSl
23. January 2017, 14:49

Za brakade in pogone to vsaj v mojem primeru ni rešitev in tudi daljnogled trenutno deluje neverjetno. 10 padcev v sezoni in vsakič je bil tudi udarec po daljnogledu in nikoli ni bilo treba ob preizkusu premikati križ.

mugo
23. January 2017, 14:59
Za ceno take montaže kot je iščeš boš lažje kar še enega Rugerja kupil.

detel
23. January 2017, 15:02
Za brakade in pogone to vsaj v mojem primeru ni rešitev in tudi daljnogled trenutno deluje neverjetno. 10 padcev v sezoni in vsakič je bil tudi udarec po daljnogledu in nikoli ni bilo treba ob preizkusu premikati križ.

Kaj pa nabava še ene puške specialistke ? Tako sem jaz storil.

alojz1
23. January 2017, 15:09
Čim prodajaš moraš biti pripravljen na polovično ceno. Je pa nešteto možnosti. Ali kupit drago montažo v vrednosti puške (kot je Deerhunter predlagal)+ dober daljnogled, ali kar še eno puško Ruger american biggrin (med pisanjem me je Detel prehitel.)
Jaz imam variabilnega 3-18x in me ne mika kaj drugega. Nikoli ne veš, kdaj bo treba tudi na daleč ustreliti ali vsaj pogledati. Z malo vaje pa tudi 3x povečava ni prehuda.
Če pa Tasl vsekakor želi na tej puški še zmogljivejši (predvsem svetlobno) daljnogled bi pa na njegovem mestu pogledal za kakšnim rabljenim. Kupil pa bi odlično Rusan montažo (okrog 90€). Na tej šini, ki je jeklena se ne bo nič prestavljalo in bo menjal po želji.

TaSl
23. January 2017, 16:10
Sem malo pregledal cene montaž, ki bi ustrezale mojim željam in me je kar stisnilo! :icon_confused:
Fantje imate prav - še eno puško, samo je problem, ker težko nosiš dve seboj. :icon_wink:

Deerhunter
23. January 2017, 16:33
Jaz sem imel na bivšem X-boltu EAW zasučno in dva daljnogleda, širokokotnega za pogone ter navadnega za prežo. Je pa takrat montaža - material in delo skupaj stala za oba daljnogleda nekih 800 evrov. Zdaj imam na zdajšnji R8 rdečo piko in daljnogled, oboje na Blaserjevi montaži. Te tovarniške montaže so nekaj malega cenejše, ker se ponavadi kupujejo v kompletu z novo puško in optiko. Pašejo pa te tovarniške montaže žal le na originalne tovarniške puške. Pri takih variantah potem dejansko lahko poljubno menjaš, puška pa še vedno nese luknjo v luknjo. Ampak cene so pa na nivoju zlatarskih. Kvaliteta se plača in ni veliko bližnjic. Morda je res boljše razmisliti o še eni puški s fiksno montažo, pa ne bo razlike v ceni.

mugo
23. January 2017, 18:40
Fantje imate prav - še eno puško, samo je problem, ker težko nosiš dve seboj. :icon_wink: Ni problem, variabel ti reši vse situacije.

Deerhunter
23. January 2017, 19:00
Pri optiki je tako. Lahko kompliciraš na vse možne načine, montiraš na eno puško dve optiki, piko, variabilni daljnogled itd... Tisti, ki se jim res da komplicirat, imajo daljnogled in na daljnogledu še piko, da so pripravljeni na vse. Pri vsaki optiki lahko najdeš kakšno prednost in pri vsaki kakšno slabost. Idealne optike ni. Nobena stvar ni idealna za vse. Vse je odvisno od situacije. Pika je odlična do 30 m, naprej pa že koristi kaj povečave, sploh za oceno in natančen strel. Širokokotni je težji in nerodnejši ima pa možnost povečave kar je zelo koristna lastnost. Večji daljnogledi so primarno namenjeni za čakanje, tudi začetna povečava 2.5 ali 3 je za hitre strele na pogonih dostikrat neprimerna zaradi preozkega vidnega polja. Takšna optika je primarno namenjena za čakanje in zalaz in ne za hitre strele na bežečo divjad. Križ v 1. ravnini je dober za blizu in mrak ni pa dober za daleč ker je predebel. Pri križu v 2. ravnini je ravno obratno, dober za daleč, slab za blizu. 1.5-6×42 je kompromis, ki ima razmeroma široko vidno polje in dokaj uporabno končno povečavo in lečo srednje velikosti. Za večino situacij odgovarja, ni pa zaradi 1.5 povečave zares dober za bližnje strele, zaradi 6× povečave ni preveč dober za res dolge strele in 42 leča je za pogon velika, za prežo pa majhna. Skratka, uporaben za vse, dober pa za nič. Pravzaprav pa je tako, da se je treba znajti s tistim kar imaš. Vsak je za nekaj dober, noben pa ni idealen za vse. Pika je koristna, ampak tisti, ki misli, da se brez pike ne da jagat se moti. Največ divjadi je padlo pod starimi Jenami 4×32, veliko jih je v uporabi še dandanes in dostikrat so to nadvse uspešni jagri. Tudi brez pike se da. In nič ni zato, če se kdaj vzdržimo in kaj spustimo mimo. Drugače kmalu ob vseh pikah in ostali nočni high tech opremi itak ne bomo imeli več kaj jagat.

JevŽ
23. January 2017, 22:05
Kar rusana vzemi. Mislim da je kar kvalitetna montaža. Pokliči edota pa ti bo zrihtal.

(Deerhunter: spet pišeš razne nasvete o katerih se v tej temi ne sprašuje. Pa veš zakaj so z jenami največ uplenili? Boš spoznal čez 50 let, ko ne bo več največ uplenjene divjadi z jenami. Če se da, še ne pomeni, da je to najboljši način. Bog ve koliko se je s temi dalnogledi zastrelilo divjadi v mraku ali na pogonu (ali s klasičnimi merki). Tako da ne promoviraj neke ustaljene prakse če dobro veš, da ni najboljša.)

Deerhunter
24. January 2017, 07:19
Hotel sem povedat, da lahko imaš opremo za deset jurjev, pa te to še vedno ne bo naredilo uspešnega na lovu. Treba se je znati znajti s tistim kar imaš, pravilno oceniti situacijo, poznati navade in stečine divjadi in nenazadnje je treba tudi svoje sposobnosti znati oceniti in se kdaj tudi vzdržati. Pa si lahko bolj uspešen z malo starejšo opremo, kot kdo drug z najboljšo.

Marsikateri star jager je šel s 4×32 za pogon na razne manjše povečave. In sem večkrat slišal, da so se težko privadili ali pa se sploh niso, ker je v daljnogledu brez povečave tarča veliko manjša in je treba dobro pomeriti da zadaneš. Poznam stare prašičkarje, ki prisegajo na 4× ali 3× začetno povečavo. Pike pa še videli niso. Uplenili pa toliko prašičev, da jih jaz videl nikoli ne bom. Kaj hočem povedat. Pa ne me narobe razumet, sam ne bi nikoli priporočal za pogon takšno povečavo. Ampak - stvari niso črno bele. Vse je stvar navade in situacije. Če enemu odgovarja nekaj, še ne pomeni da bo drugemu tudi.

In pisalo se je ravno o tem. Kako skombinirati optiko, da bo puška uporabna za vse namene.

detel
24. January 2017, 15:04
Vse je stvar navade... lepo povedano. S 4 kratno povečavo mi je nekako še šlo na pogonih, s 6x pa nikakor. Imam prijatelja, ki je sicer dober šic in od vedno jaga na pogonih uspešno s swarovcem 6x. Jaz bo kar ostal na piki brez povečave.

JevŽ
24. January 2017, 16:33
Pa ta lovec s 6x sigurno ne brakira ampak štanta. Če ti prašič pride v gošči na 10-20 m si boš bolj malo pomagal s 6x ali 4x povečavo.
Je pa tudi razlika če imaš v lovišču odstrel 100 prašičev in na vsaki jagi dobiš kakšnega ali pa če imaš v letu le eno ali dve možnosti ali še manj.

Deerhunter
24. January 2017, 16:48
Za bližnje strele do 30 m sem že par postov prej napisal, da je pika daleč najboljša izbira. Ampak kar je dlje je pa tako tako. Veliko je odvisno tudi od terena. Pri nas je en revir bolj ravninski kjer priletijo hitro in na blizu, tam je sigurno boljša pika, drug revir pa je zelo hribovit, tam jih vidiš dostikrat na daleč in dlje časa, ko plezajo v kak hrib. Tam pa tudi 6× povečava ni nič moteča ker imaš čas naslonit in pomerit. Še enkrat, vse je odvisno od situacije in stvar navade. Ni enostavnega odgovora kaj bo za nekoga najbolj primerno.
Tudi s piko na blizu sem že falil. Z merki pa na daleč zadel. Imel sem tudi primer ko sem na 30 m falil čez mehanske merke mirujočega prašiča. Če bi takrat imel tisti Jena 6×42, ki je bil sicer na puški, pa sem ga zaradi takšnih nasvetov kot tule dal dol, bi tistega prašiča pobral. Tako pač je. Ne vem kakšna optika ni nobena garancija za uspešen lov. Kar se pogonov tiče, ti še najbolj pomagajo mirni živci in posledično mirna roka.

Deerhunter
25. January 2017, 21:03
Tasl, kateri daljnogled je to, ki zdrži toliko padcev in kako ga imaš montiranega? Pravkar sem tudi sam po naključju prišel do Ruger American, zdaj moram priti še do širokokotnega daljnogleda ter nekakšne jeklene fiksne montaže, ki ne bo prelomila proračuna. Na puški so weaver baze ampak ne vem koliko je to uporabno glede na to da je iz aluminija. Mogoče kakšen nasvet glede montaže?

TaSl
25. January 2017, 23:21
Glede montaže nisem nič kompliciral. Privil sem weaver šini, ki sta v kompletu s puško in nanju dal originalno Hawke montažo in daljnogled Hawke Endurance 30 1-4x24.
Po dveh letih uporabe in več kot 200 strelih, kar nekaj deset padcih itd. še vse deluje brezhibno. Tudi začetno rjavenje sem čisto ustavil. S tem širokokotnim daljnogledom sem streljal na 200 m v srnjaka čisto zadovoljivo, kar pa je več pa že ne morem več zaradi pike v križu. Tudi samo tarčo na 200 m ne bi mogel dobro pomeriti, ker pokrije pika tarčo. 100 m je pri tem daljnogledu skrajna meja za strel v navadno tarčo premera kroga 14 cm.
Jutri bom dodal še slike.

detel
26. January 2017, 07:20
Ne verjamem, da si tako neroden. V moji dolgi karieri sem padel enkrat, pa imamo zelo težaven teren. Pri vseh teh padcih bi se Hawke sesul.

Robert91922
26. January 2017, 07:38
Odvisno, po kakšnem terenu padeš. Če se puška z daljnogledom zakotali po skalah, je 1x dovolj.
Zato pa za poganjat ni dobro imeti kakšne zelo drage optike gor. Takle Hawke za max. 400 EUR je vrh glave.
Jaz imam za poganjat na snemljivi Leupold QR montaži kitajca 1-4x24 za cca 120 EUR. Čeprav je poceni, je zelo robusten, testiral sem ga tudi na puški 300 win mag. Tudi padel sem že parkrat z njim, ampak po mehkih blatnih terenih.

Deerhunter
26. January 2017, 08:19
Tukaj je spet eno zanimivo izhodišče za nadaljno debato. Koliko vložiti v daljnogled, ki bo primarno namenjen za brakiranje. Držati mora strel, biti dovolj robusten, da zdrži tudi kak padec, optika mora biti dovolj kvalitetna, da se ne zarosi ali zamrzne v prvih 5 minutah... Po mojem so kitajci za par sto evrov premalo kvalitetni, kar je pa več kot 500 € je pa predrago. Po mojem bo treba iskat v rangu okoli 400-500 €. Japonec Delta Optical Titanium 1-4×24 je ena opcija, ki bi lepo šla na Rugerja.

Robert91922
26. January 2017, 15:14
Tega kitajca "Ade Advanced Optics" imam 4 leta, zunaj na mrazu je bil 4 zimske sezone, pa rosenja ni bilo. Zdaj je šel v rezervo za občasno brakiranje, štantam na skupnih lovih pa z rdečo piko. Pristrelil sem ga že na 3 puškah (2x 30-06 in 1x 300 WM), pa vmes izven sezone pogonov sem precej testiral razne svoje polnitve. V sredini ima osvetljen krogec in piko, tudi ta osvetlitev še deluje.
Ni nek prestiž, je pa "največ daljnogleda za vaš denar". In vsekakor bolj primeren za pogone kot razni "stari dobri" 6x42 ali malo novejši 3-9x... Ni mi jasno, kako lahko s takimi povečavami meriš na divjad, ki teče mimo cca 15 do 30 m stran. :icon_question:
Verjetno stvar navade, po sili razmer, ker je včasih bilo res malo izbire, kar se optike tiče.

Jagermaister
26. January 2017, 17:05
Ni mi jasno, kako lahko s takimi povečavami meriš na divjad, ki teče mimo cca 15 do 30 m stran. :icon_question:

Dolgo sem imel na trocevki le svarovca 3-12×56, ki ga nikoli nisem snel. S 3-kratno povečavo sem streljal bežeče zajce in lisice na brakadah, kune, ki so bežale s kozolcev, tudi šoje v zraku. In tudi zadeval, le redko mi je kaj ušlo, gotovo pa ne več, kot če bi streljal brez daljnogleda. Res pa mi je puška "padla" k licu. Ko sem puško dvignil je bil cilj že v križu.
Potem sem nabavil za pogone piko, holosight. Kakšno sekundo z njim pridobim, predvsem pa ni tako nerodna, kot velik daljnogled. Zgrešiti se da pa tudi s tem.

TaSl
26. January 2017, 17:58
Seveda niso padci vedno direktno na skalo, ker jih v našem terenu ni prav veliko. Imamo zelo strma pobočja, ki pa imajo mehkejša tla prekrita z zemljo. Je pa po tleh polno raznoraznega vejevja in marsikje je treba plezati po podrtih drevesih in preko njih, kjer pa zelo hitro puška udari ob kakšno deblo ali debelejšo vejo. Sicer se nimam za nekega izven serijskega štora ampak padeš zelo hitro in takrat ob lovljenju puška rada udari po tleh ali po kakšnem lesu.

TaSl
26. January 2017, 18:01
16455

TaSl
26. January 2017, 18:03
16456

TaSl
26. January 2017, 18:05
16457

Deerhunter
26. January 2017, 19:01
Lepo. Ali so to original weaver alu baze? Puskar mi pravi, da kljub temu, da so iz aluminija, bi morale drzati strel. Drugace pa lepa puska.

TaSl
26. January 2017, 20:51
Mislim da so aluminijaste.

Deerhunter
26. January 2017, 21:27
Res da nisem star prašičkar, ampak na pogonih sem streljal na prašiče že čez mehanske merke, z rdečo piko, s širokokotnim daljnogledom z 1.25 začetno povečavo, z daljnogledom z 1.5 začetno povečavo, parkrat sem te daljnoglede pozabil premaknit na začetno povečavo in sem streljal na blizu s 4× povečavo. Enkrat zadaneš dobro, drugič zadaneš slabo, tretjič zgrešiš, neglede na to, čez kaj streljaš je več prostora za zgrešit kot za zadet. Vse kar lahko rečem je to: Bolj kot vsaka optika, pomagajo na pogonu znanje o navadah in stečinah divjih prašičev v določenem revirju, kar ti pomaga, da veš kje so "glavni štanti", ter mirni živci, ko divjad pride na štant. Skratka izkušnje.
Kot sem že rekel, poznam veliko jagrov, ki so zelo uspešni z "tavelikimi" daljnogledi s 3× ali 4× začetno povečavo. Pa ne bi takšnih daljnogledov sam priporočal za pogon niti slučajno. Prvič so nerodni, drugič pa povečava zelo moti pri bližnjih strelih. Ampak - včasih tudi malo povečave ne škodi. Velika razlika je že, če jagaš po ravnih goščah ali pa po hriboviti redki hosti.

TaSl
27. January 2017, 12:02
Ta daljnogled imam vedno na brakadah in pogonih na najmanjši povečavi (1 x), šele če je potreba jo povečan. Sem pa na takšen način tudi že streljal in dobil prašiča.

robert13
29. January 2017, 07:36
Ima mogoče kdo puško Winchester XPR? Vesel bi bil kakšnega mnenja.

Deerhunter
6. February 2017, 19:56
No zdaj sem poleg R8 in M98 postal še lastnik Ruger American 308 win, katero nameravam imeti za brakiranje. V tej temi smo o teh puškah debatirali na dolgo in široko. S prvima dvema nikoli nobenih težav, pa sem prejagal veliko. No, z Rugerjem pa je nastal problem, še preden sem z njim uspel priti do gozda. In sicer zatikanje nabojev pred ležiščem naboja. To dela redno povprečno vsakih 10 repetiranj, neglede na strelivo. Veliko prevečkrat, da bi bila puška uporabna za pogon. Menda je to znan problem, rešitev pa naj bi bila v menjavi ali brušenju nabojnika. Bomo videli.

TaSl
7. February 2017, 12:23
Težavo se reši z naslednjimi pripomočki in spretnostimi:
- oster nož s primerno ostro konico (tapetniski nož zadostuje);
- malce ročnih spretnosti;
- 10 minut časa.

Narediš utor v obliki polovice elipse globine 5 mm in širine 7 mm na nabojniku v delu, kjer se naboji zatikajo.

Tako, sedaj je vse pripravljeno, da preizkusiš izboljšavo. :icon_wink:

V primeru, da se še vedno zatika še malo poglobiš utor.

S časom boš ugotovil, da se znajo naboji zatikati v nabojniku. Z mazilom za orožje namažeš drsne predele, po katerih drsijo naboji.

Deerhunter
7. February 2017, 13:13
Se pravi, če prav razumem, do zastoja pride zaradi tega, ker se naboj zatakne prenizko v nabojniku in posledično ga potem zaklep porine pod cev?

TaSl
7. February 2017, 15:24
Tako je bilo pri meni. Lahko se dogovoriva in ti dam moj nabojnik v preizkus. Od kod si?

Deerhunter
7. February 2017, 16:46
ZS. Sicer pa vem, da gre za budget puške, ampak glede na to, da so te težave z nabojniki znane že precej let, mi je nejasno, zakaj tega v firmi ne razrešijo. Poleg tega pa te puške pri nas sploh niso tako zelo poceni. V ZDA sem jih na razprodajah videl po 350 $, pri nas pa so z levim zaklepom ali stainless cevjo že tudi do 700 €, kar pa sploh ni več tako poceni, nekaj se doda in prideš do Tikke ali X-bolta, pa dobiš zelo kvalitetno puško, ki naj ne bi imela nekih "known issues"... X-bolt, ki sem ga imel, je bil narejen na skoraj enak način (56 cev, rotary magazine, varovalka, 3 bradavični zaklep...), vendar z njim nikoli ni bilo nobenih težav, delovanje brezhibno. Zdi se mi, kot da je American poceni kopija dražjega x-bolta. Le da pri nas ta razlika v ceni še zdaleč ni tako očitna, kot v ZDA. In takšna "budget" proizvodnja pač žal prinese s sabo tudi občasne "limone".