PREPARIRANJE

Napisal Tadeja Medved.

svizecAvtor: Janez Lavrih

Prepariranje

Prepariranje (Taxidermy iz latinske besede, ki pomeni razvrščanje kož) je umetnost reprodukcije mrtve živali za vpogled (npr. lovske trofeje) ali namene študija. Kako dela preparator v resnici, pa iz prve roke v živo, kdaj drugič.

PREPARIRANJE

Prepariranje (Taxidermy iz latinske besede, ki pomeni razvrščanje kož) je umetnost reprodukcije mrtve živali za na vpogled (npr. lovske trofeje)muflon1 ali namene študija. Preparirati je mogoče vse vrste živali. Sesalce, ptiče, plazilce, dvoživke... Metode, prepariranja so bile v zadnjem stoletju zelo izboljšane. Preparati imajo visoko kakovost in ne vsebujejo več toliko toksičnih snovi. Žival se najprej odere. To je mogoče brez odpiranja telesne votline, tako da je preparator ponavadi ne vidi notranjih organov ali krvi. Koža se nato ustroji in namesti na model telesa, ki je iz poliuretana ali pa ga preparator izdela sam iz gline in slame ali stiroporja in slame.

Dele telesa, ki se ne prilegajo tesno na kalup napolni z glino, ki jo prav tako uporablja za namestitev steklenih oči. Oči se izdeluje tovarniško za posamezne vrste živali. Doprsne dermoplastične preparate se lahko pritrdi na podložne deščice, ki se jih prav tako kupi ali jih preparator s smislom za rezbarstvo izdeluje sam.

 

Preparatorji so lahko obrtniki ali pa so zaposleni v naravoslovnih muzejih, kjer opravljajo delo za potrebe muzeja. Preparator mora poznati anatomijo živali in njihovo obnašanje v naravi. Imeti mora pa tudi dar kiparja in slikarja, kakor tudi znanje iz strojenja kož.

 

ZGODOVINA

Preparatorstvo kakršno poznamo sedaj se je začelo razvijati v začetku 20. stoletja. Pionirji tega so bili: Carl Akeley, James L. Clark, Jonas Coleman, Leon Prosi in še nekateri drugi. Začeli so poudarjati anatomske značilnosti posameznih vrst, kakor tudi umestitev v prostor. Preparati niso bili več karikature živali, ki so do tedaj veljale za lovske trofeje.

 

NAČINI PREPARIRANJA

Poznamo še nekaj načinov prepariranja, a jih bom le naštel: Sušenje živali (Plazilci, manjši ptiči in sesalci),  reprodukcijsko prpariranje (Ustvarjanje umetnih preparatov po fotografijah. Ribe na sistem ujemi in spusti ali pa ustvarjanje mističnih oziroma izumrlih živali), umetniško prepariranje (Ustvarjanje umetnostnih podob), antropomoforno prepariranje (Oblačenje plišastih igračk kot ljudi. To je bilo prljubljeno v sredini 19. stoletja)

 

POSTOPEK

Ko preparator žival odere, odstrani iz notranjega dela kože vsa mišična in maščobna tkiva, jih odrza,se reče. Nato, da kožo strojiti. Ko je koža ustrojena izmeri vse potrebne dimenzije za izdelavo kalupa. Živali za prepariranje se lahko hranijo v skrinjah in jih preparator izkoži takrat ko pridejo na vrsto za obdelavo. Kot sem že zapisal se nato ustrojene kože namesti na kalup, ki ga lahko izdela sam, ali pa kupljenega in ga le malo prilagodi. Nato kožo napne čez kalup in jo zašije. Dele, ki se ne prilegajo tesno na kalup napolni z glino. Žival tudi namesti v željeno obliko, v bistvu je temu že prilagojen kalup. Pri ptičih namršči perje, razpre rep, krila, lahko odpre kljun... Pri sesalcih, predvsem tistih kjer je lobanja tudi trofeja, oziroma so trofeja zobje (divji prašič- čekani) naredi odlitek le teh, oziroma se dajo odlitki tudi kupiti tovarniško izdelani.

Nato kožo ob očeh, gobčku ali kljunu, za ušesi in še na posameznih delih utrdi z bucikami oziroma majhnimi žičniki. Tako utrjen preparat se suši, tam okoli tri tedne. Nato ga naliči in temeljito sčisti oziroma izpiha in sesalce razčeše. Še kakšen malenkosten estetski popravek in pripravljen je, da bo krasil lovsko sobo.


 


Kako dela preparator v resnici, pa iz prve roke v živo, kdaj drugič.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

Všečkaj FORUM-LOV na Facebooku

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube