Meso na žaru in še kaj
Vročina je še vedno neznosna in nam resnično škoduje.
Kaže se vsepovsodi in tudi nestrpnosti je veliko. Je pa lepo sončno vreme tudi prilika za piknik na prostem, seveda v večernih urah, da so temperature že bolj "delavne"...
Presenetimo zbrano družbo z raznovrstnim mesom, naj bo tudi divjačina. Mlada jelenjad in srnjad, divji pujs, vse je odlično za na žar, pa mlada govedina in če imamo pri hiši še kakšnega mladega nedobudnega ribiča naj bo tudi kakšna postrv zavita v alufolijo. Tudi ni potrebnih nikakršnih velikih predpriprav. Meso enostavno, kako uro pred peko dobro nasolimo. Pripravimo pa si marinado s katero meso med peko mažemo. Sam sesekljam vse sveže začimbe in dišavnice iz domačega vrta, malo posolim, dodam sesekljan česen, mlet beli poper, malo suhega čilija, alkoholnega kisa in vseskupaj zalijem z olivnim oljem. Naj marinada vsaj nekaj ur stoji v hladilniku, da se okusi premešajo. Ribe pa solimo, damo v trebušno votlino ali pripravljeno marinado ali pa sesekljamo le peteršilj in česen, ribo prekrijemo z nekaj rezinami limete, pokapamo z olivnim oljem, zavijemo v folijo in je nared za peko. |
Meso damo peči in ga velikokrat obrnemo, vseskozi pa tudi mažemo z marinado. Med peko operemo zeleno solato ali kumare, da pripravimo okusno, osvežilno solato. |
Sam imam srečo da imam žar, vodo, mizo vse skupaj in lahko marsikaj postorim. Tako sem oni dan prpravil liste bazilike za zimo. Liste operemo, jih usušimo, damo v steklene kozarce in nasolimo ter vse prelijemo z oljčnim oljem, sharnimo v hladilnik. Tako imamo celo leto pri roki dišavnico s katero oplemenitimo marsikako jed. Sam podobno shranjujem tudi druge začimbe in dišavnice ali pa naredim domačo "vegeto"... Saj vsi poznamo:"In na koncu dodamo, žličko vegete..." |
Meso se nam je ravno pravšnje zapeklo, preložimo ga v posodo in še enkrat namažemo z marinado, da dišavnice pustijo svoj pečat...
Družba je že razigrana in večerni piknik se lahko prične...
Pa Dober tek!