Svečana večerja LD Doberdob

Avtor: Marijan Likar
Foto: Wolf

Svečana večerja LD Doberdob

Tudi predstavniki Foruma-LOV smo bili med ostalimi povabljenci letošnje svečane večerje lovskega društva Doberdob na večer pred Slovenskim kulturnim praznikom.

Z Wolfom sva se odzvala na prijazno vabilo društva slovenskih lovcev Furlanije Julijske krajine "Doberdob". Z lovskimi prijatelji smo se srečali na Opčinah. Opčine so pomembno kulturno središče Slovencev v Italiji. Med Openci so se rodili in delovali številni pomembni Slovenci s kulturnega in znanstvenega področja. Tudi med lovskimi tovariši iz "Doberdoba" sva z Wolfom lahko začutila pristno in močno vez na jezik in kulturo Slovenskega naroda. Trdim da močnejšo kot jo je zaznati med nami, ki živimo znotraj meja Slovenske narave. Zgodovina in dolgoletna meja sta v teh ljudeh narodni zavesti vtisnila še dodatno vrednost, ki je na preizkušnjah ves čas, tudi dandanašnji.

V pozdravnem govoru je predsednik društva dr. Egon Malalan napovedal program in ga povezoval skupaj s čudovitim lovskim pevskim zborom, ki nam je razveselil ušesa in dušo s pesmimi, ki niso ravno pogoste med lovci pri nas doma. Pozdravili so nas tudi predstavniki nekaterih od povabljenih društev in naše zveze, izrazili veselje nad sodelovanjem, nekateri pa tudi nizali obljube za bodočnost.

Tudi v Doberdobu imajo grešnike, ki store zločin nad ubogo divjadjo, zato je bilo potrebno sklicati sodni senat. Le ta je v izredno dobro vodenim sojenjem neusmiljeno a skrajno pravično obsodil dva mlada lovca na častno in etično obnašanje do narave in divjadi. Seveda je bila obsodba vtisnjena z leskovko in zapečatena s prelivom rujnega.

Dogajanje nas je pripeljalo do okrepčila na krožniku in kozarcu, tako da smo se potem lažje posvetili humornemu prebiranju lističev srečolova, ki so jih nekateri naložili pred seboj, kot bi igrali pasjanso. In se je posameznikom tudi splačalo, saj so se kar lepo opremili za pohode v naravi tako s puško kot brez nje. Drugi pa smo se ob žrebanju krepko naužili humorja in dobre volje.

Vse lepo pa se enkrat konča in prišla je ura, ko je bilo potrebno odbrzeti proti domu. Poslovila sva se, tu pa se v imenu tvorcev naših strani zahvaljujem za izkazano čast in vabilo. In Slovenskim lovcem v "Doberdobu" kličem:
"še na mnoga snidenja"!

Marijan Likar

 Govorniki na sobotnem večeru:
- Marino Kontelj: predsednik OZUL
- Franc Ličer: LZ Gornje posočje (+ LZS)
- Fabio Steffe: LZ Koper + (LZS)
- Jakob Čeferin: LZ Gorica (+ LZS)


Govor predsednika LD Doberdob dr. Malalan Egona.

Cenjeni gostje, častni člani, lovska tovarišija!

           Dobrodošli na zadnjem pogonu komaj minule lovne sezone, na prijateljskem srečanju, ki ga naše Društvo že vrsto let organizira kot delno zahvalo prijateljskim lovskim družinam, zvezam in organizacijam, zahvalo za sodelovanje in pomoč, ki nam jo nudite. Tokrat smo pri organizaciji srečanja odstopili od uveljavljene gostilniške prakse, prvenstveno, ker se prilagajamo kriznim časom, delno pa tudi zaradi želje po iskanju novih oblik in prijemov. Obljubljam vam, da se bomo imeli ravno tako lepo ali še boljše, saj ni važna oblika, temveč substanca, to pa smo mi vsi, družba sebi enakih v pogledih in stremljenjih, skratka družba prijateljev.

            Lani sem se ob tem času, skupaj z vami veselil dveh prelomnih dogodkov: padca meje in sprejema našega Društva v članstvo Lovske zveze Slovenije. Vsi smo se zavedali, da sama po sebi, kot prvi dve lastovki še ne pomenita pomladi, ne bosta prinesla velikih sprememb. Nismo pa pričakovali, da bo najbolj reakcionarni del italijanske družbe tako opletal okrog sebe in zastrupljal sobivanje obeh skupnosti. Verjamem, da so to smrtni krči nečesa preživelega, ki pa se samo po sebi ne bo odstranilo, ker se zlo, če ga ne pohodiš, kar naprej obnavlja. Zato ni  to samo naš, nekdaj imenovani zamejski problem, temveč nevarnost za celotno slovensko družbo, ki ga bomo premagali samo s pokončno držo in nepopuščanjem, istočasno pa s ponosom in odprtostjo zrelega naroda. Isto tako pa nismo pričakovali, da si LZS z novo sprejeto članico ne bo vedela kaj početi. Občutek imam, da smo postali podobni v čevlju skritem cekinu, s katerim ne vedo kam in kako: odvreč ga ne moreš, saj je cekin vendar cekin, na pohod z njim pa tudi ne moreš, saj te pošteno ožuli. Tako je bilo boljše, ko je bilo slabše. Navajeni smo že, da nas pri nas doma imajo za tujce, da pa smo, po desetletjih vloženega truda in sodelovanja enačeni z običajnimi lovskimi gosti, ki še slovenščine ne poznajo, nam pove, da smo zopet tam, kjer smo že bili: na začetku! Izgovor je pač, da so taki zakoni. Vendar zakone pišemo ljudje in ljudje jih lahko tudi spreminjamo.

            Zahvaljujem se vam zato, dragi gostje in prijatelji, za vsako pridruženo članstvo naših fantov, za vsako vabilo, bodisi na lov, ali v vašo sredo, tudi če se nanj, zaradi drugih obveznosti, nismo odzvali, za vsako prijazno in vzpodbudno besedo, vsakršno podporo, ki ste nam jo tako ali drugače izkazali. Že vnaprej se vam zahvaljujem če in ko nam boste stali ob strani,  saj se s sedanjim stanjem nikakor ne moremo zadovoljiti!  Smo del slovenskega narodnega telesa; temu se nočemo in ne moremo odpovedat. Z ustanovitvijo Društva slovenskih lovcev DOBERDOB smo se pred tremi desetletji odločili, da bomo to našo danost uveljavljali tudi preko lovstva, saj je to del naše kulturne dediščine. Ponosno bomo pred Italijani še naprej izkazovali kdo in kaj smo, od slovenske države pa zahtevamo, da nas dejansko in ne samo načelno obravnava kot Slovence. Kdor nas pozna ve, da nismo le streljači. Lovstvo preveva naše biti: tovarištvo, prijateljstva, ljubezen do narave in našega naroda...

            Še bi lahko našteval, ma potem bi jedli mrzlo joto!

            Vsem želim lep večer, jutri pa prijeten dan slovenske kulture!

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

Všečkaj FORUM-LOV na Facebooku

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube