O medvedu v RTC Zapotok

Zapotok01Predavanje o medvedu v RTC Zapotok

Predavanje o preprečevanju nastajanja konfliktov med medvedi in okoliškimi prebivalci 15. novembra 2013 v večernih urah je potekalo v prijetnem okolju dvorane RTC Zapotok in družbi odraslih in malih prebivalcev okolice. Pohvalen način podajanja izsledkov znanstvenih raziskav v praktično uporabo med prebivalci okolja z medvedi je požel prisrčen aplavz predavateljema dr. Mihi Kroflu in Roku Černetu univ. dipl.ing.gozd.

Zapotok05Kraj Zapotok mi je sicer znan iz voženj z motorjem po teh nekoliko odročnejših cestah. Ko mi je lokacijo centra razlagal prijatelj, ki na tem področju službuje se mi je zdelo enostavno, a sem se kljub temu nekoliko pred odcepom za center obrnil in šel za pot povprašat na ranč Zapotok. To mije vzelo ravno toliko časa, da sem prispel že po začetku predavanja, ko so bili že vsi lepo razporejeni po svojih mestih. Predavatelja dr. MIha Krofel pred platnom, odrasli slušatelji po stolih za mizami in čredica otrok za svojo mizo, kjer so so ustvarjali risbice, nekateri, tisti "bolj resni", ki se ne družijo s "ta malimi" pa so se v predverju posvetili namiznemu nogometu. Prav nič akademsko okolje, ki se izkaže za odličen pristop za druženje ob koristnih srečanjih, tokrat predavanju, ki zadevajo problematike, ki se tiče vseh okoliških prebivalcev.
Ob skoraj neslišnem čebljanju otrok se je slišalo le predavatelja, poslušalci pa so zavzeto sledili tematiki, ki sta jo predavatelja predstavljala ob sprotni video projekciji zbranih podatkov in podkrepila z video posnetki s terena.

Zapotok, bližnje Golo ter okolica globje v zaledje gozdov kot tudi nižje proti Igu in barju ima medvede na svojem področju in se z njimi redno srečujejo. Ker pa gre za področje, ki se ob selitvi ljudi iz metropole pospešeno širi tu prihaja tudi do srečanj s to veliko zverjo in težav pogojenih z nezmožnostjo države in njenih služb, tu mislim predvsem komunalno, da se sobivanju z medvedom prilagodijo. Zato je osveščanje prebivalcev kako ravnati s kosmatim sosedom pomembno, lahko tudi življenskega poomena.

Predavatelja sta se posvetila predstavitvi lastnosti te sicer miroljubne in plašne zveri, njeni sposobnosti, da se prilagaja situaciji in predvsem napakam in ukrepom, ki jih ljudje izvajamo. Presenetili so me izsledki o vplivu krmljenja medveda in količini predvsem koruze, ki jo lovci polagamo prvotno divjim prašičem, ki jo potem degustirajo medvedi. Tudi izsledki o vplivu mrhovišč se  ne ujemajo s tistim, kar lovci na pamet mislimo. So pa zadeve tu vezane na širši krog živali, ne samo na medveda, zato bi bilo fino enkrat s predavatelji podebatirati v tem konceptu.

Tisto kar se okoliškega prebivalstva najbolj dotika so nepravilno odloženi odpadki, ostanki človekove prehrane in smetnjaki. Ob vseh političnih peripetijah, katere izvajajo naši izvoljeni državni funkcionarji, smo na področju uvajanja in osveščanja o neprimernih smetnjakih prav nemarno zaostali. Sprejema se raznolike dostikrat le papirne ukrepe, da bi se znali prilagoditi realnosti velike poraslosti z gozdom in prisotnostjo velikih zveri s pravilnimi odločitvami o komunalnih storitvah, ne to pa ne. Tako si sedaj Snaga lahko privošči, da smetnjaki na tem področju kar tri tedne vabijo medvede k obisku in tako vzgaja problematične medvede še iz tistih, ki sicer to ne bi nikoli postali. Profitibilna miselnost managerjev in funkcionarjev ne zmore preskoka, ki bi vpeljal medovarne smetnjake na ta področja ter resen odnos do kršiteljev, ki recimo odlagajo klavne in druge za medvede zanimive in užitne odpadke v okolje.

Zapotok02Iz predavanja in predstavljenih podatkov je bilo jasno razbrati, da problematične  medvede ustvarjamo ljudje sami s svojim nemarnim ravnanjem. Izredno majhen odstotek medvedje populacije, ki prihaja v konflikt s človekom dokazuje, da bi bilo možno s pravilnimi ukrepi to še zmanjšati in mirno in brez težav sobivati z medvedom. V Zapotoku je vsaj med prisotnimi slušatelji bilo zaznati močno voljo, da ta znanja sprejmejo in po njih ravnajo. Večje vprašanje je, kdaj bo želja in volja prebivalcev dosegla, da se bo zganila tudi Snaga in občinske ter državne službe in omogočile medovarne smetnjake, nadzor nad odlaganjem odpadkov in pravilno uporabo zaščitnih sredstev pašnih živali pred zvermi.

Ravno pri podatkih in posnetkih o zaščiti pašnikov je predavatelj Černe nazorno prikazal kako z nepravilno uporabo električnih ograj ne le da trenutno ne zaščitimo živine, temveč takrat tudi naučimo zveri, da je ograjo možno prečkati. In naslednjič jim uspe tudi takrat, ko deluje pravilno. Živali so sposobne nabiranja izkušenj, opazovanja in medsebojnega učenja. Zato je izredno pomembno, da ograja deluje ves čas in tako uspešno odvrača plenilce in da so pastirski in ostali ob živini prisotni psi pravilno vpeljani v svoje delo. Skratka, da lastnik živine ravna odgovorno.

Širše opisovati vsebino predavanj na tem mestu nimam namena. Potrebno pa se mi zdi poudariti, da so taka predavanja izrednega pomena za osveščanje vseh, ki z medvedom prihajamo v stik. Najsi bodo to samo prebivalci s svojimi otroci, kmetje, lovci in vsi ostali. Zato se na tem mestu predavateljema zahvaljujem in želim, da bosta skupaj s svojimi sodelavci še naprej tako prizadevna tako na terenu v naravi kot tudi med vsemi nami tega znanja potrebnimi. S širjenjem tega znanja bomo skupaj premaknili tudi tiste, ki bi se že morali zganiti, pa se še ne!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

Všečkaj FORUM-LOV na Facebooku

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube