Konec športnega lova v Afriki

WolfLionNekatere afriške države so začele ukinjati športni lov in ga nadomeščajo z eko turizmom.

Še pred nekaj desetletji smo bili priča zatrjevanjem, da je gola zaščita in prepoved lova kontraproduktorna za obstoj lovnih vrst živali. Zato so mnoge afriške države ubrale pot lovskih koncesij in afriška lovišča so postala cilj premožnih lovcev iz vsega sveta. Danes to usmeritev spreminjajo in vprašamo se lahko ali je bil dosedanji način napačen. Čeprav gre za oddaljena področja in drugačen živalski svet se mi porajajo vzporednice z dogajanjem pri nas in v bližnji soseščini. Tudi tu videvamo posledice političnih odločitev, ki skrb za populacije divjadi prelaga iz enih ramen na druge, ob tem pa se ne morem znebiti občutka, da to počno predvsem zaradi svojih kratkoročnih interesov političnega preživetja.

Masai-LionV članku National Geographic-a z datumom 17. september 2013 Dereck Joubert pričakuje poslednji lovčev strel tri ure po sončnem zahodu na planjavah Botswane:
»Konec obdobja gojitve s puško in za Afriko pričetek nove dobe prijaznejše skrbi. Vladi Botswane z globoko hvaležnostjo  izrekam čestitke, tako svoje kot tudi informirane svetovne skupnosti, ki deli skrb za prostoživeče živali.«
V drugi afriški državi, Ugandi so se namenili ustaviti »lov za zabavo« v lovnih rezervatih z januarjem naslednjega leta. Zasluge za to imajo med drugim v organizaciji UWA (Uganda Wildlife Authority), ki je že pred leti vladi predala resolucijo usmerjeno v prepoved lova zaradi zmanjševanja staleža divjadi. Nasprotniki prepovedi iz vrst upravljavcev rezervatov trdijo, da je lov edini način za privabljanje kapitala potrebnega za vzdrževanje populacij divjadi
Joubert, veteran snemanja posnetkov afriških divjih živali že leta opozarja, da lov uničujoče deluje na preostale črede divjadi in predvsem na njihove plenilce. Zatrjuje, da ni proti lovu, temveč proti neetičnemu lovu, kar pa je žal v zadnjih letih postalo enako.
»Vedno sem bil proti lovu ogroženih vrst. Že 50 let smo priča gojitvi s puško in edini zaključek, ki ga lahko potegnemo, je da ne deluje.!...
Nedolgo nazaj smo še lovili tigre. Danes jih imamo samo še 2500. Staleži levov, leopardov in jaguarjev pa se hitro bližajo isti številki. Zelo malo s turističnim lovom pridobljenih sredstev se vrača v Afriko. Medtem, ko so pravila jasna obstaja veliko primerov kršenja ne samo etike, temveč tudi zakonodaj.«
Problem komercialnega lova je predvsem v zmanjševanju populacij predatorjev z vrha prehranjevalne verige, kar vpliva tudi na staleže in stanje ostalih vrst.
Na vprašanje kateri ekonomski model ob odsotnosti lovskega turizma lahko zagotovi zaščito teh živali in ali že obstajajo uspešni primeri, Dereck kot najboljši primer izpostavlja eko turizem v Botswani, katerega zgledu že sledijo v Tanzaniji, Keniji, Ruandi in Ugandi.
Več si lahko preberete tu: National Geographic (link)
Ob omenjanju eko turizma v afriki je potrebno poudariti, da je tudi ta že pokazal svoj negativen vpliv na divjad, lep primer je oviranje sezonskih selitvenih poti, ko eko turisti z vozili praktično zablokirajo ustaljene poti in prisilijo črede v prečkanje pobesnele reke na nevarnejših mestih, ipd.
JelenLovecSituacija problema lovnega in eko turizma je nedvomno primerna za zrcaljenje na naša tla, kjer se lovski, civilni in ponekod kmetijski lobiji trudijo ta način izkoriščanja naravnih virov, kot poimenujejo prostoživeče živali, vpeljati v zakonodajo ali pa jo celo že kršijo. Primerna je za razmislek okoli že obstoječega lovnega turizma, ki ga izvajajo predvsem državna lovišča, pa tudi marsikatera lovska družina. Primerna je še posebej zato, ker je pri nas med lovsko in kmečko populacijo še dokaj močno nasprotovanje krepitvi populacij velikih zveri, katero smatrajo za grožno tako čredam domačih živali kot čredam divjadi, ki jo za potrebe lova gojijo čisto na kmetijski način, seveda neskladen z načrti matere narave.
In po drugi strani se utrne dvom, kako bodo v Afriki v primeru prepovedi lova krotili tiste problematične primerke plenilcev, ki v njihovem primeru niso samo plašni ris ali volk, ter sramežljivi medved, temveč predvsem tudi nekaj centov težke plenilske mačke, ki lahko poleg živine ogrožajo tudi človeka. Mogoče na način prikazan v novejšem dokumentarcu, ko so se prastari nasprotniki levov, Masaji, odločili te živali zaščititi in jih ne preganjajo več, ampak iščejo način sobivanja. Spoštovali so jih itak ves čas na način, ki ga »civiliziran« evropejec ni sposoben več razumeti.
Ob teh dilemah in razmišljanjih se mi zdi neznanska škoda, da je Slovenska lovska in laična javnost nesposobna v večji meri zaznavati te probleme in priložnosti in bomo po vsej verjetnosti za drugimi ponavljali skrajne napake enkrat popolne prepovedi lova, potem pa neukročeno neoliberalistično sproščanje krvavega lovskega turizma. Le našega po svetu priznano najboljšega lovskega sistema ne bomo znali zadržati ali celo izboljšati. Po zaslugi nas samih in naših lovskih »tovarišev« na funkcijah predvsem!

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube