Skozi oči "rukača"

Avtor: Pavel Nared

 Skozi oči "rukača"

Že kot majhen otrok, sem hodil s starejšimi brati poslušat ta odmevajoč glas kralja Notranjskih gozdov.

Ko smo še kot osnovnošolci hodili polhat, smo v tistih nočeh poslušali razne jelenje glasove.

Moje prvo rukalo sem si naredil sam, ko sem bil v sedmem razredu osnovne šole. Moj starejši brat, ki se je takrat učil za mesarja mi je prinesel goveji rog, katerega sem nesel zakopat v mravljišče, da so ga pridne mravlje z notranje strani kar dobro očistile. Obdelal sem si ga na izredno preprost način in ta rog ima pri meni posebno mesto, saj sem z njim priklical marsikaterega jelena. Svojega prvega jelena sem uplenil prav na ruk. V spominu mi je ostal tudi lov v času ruka z prijateljem na Kočevskem, ko sva prav tako uplenila jelena. Eno lepših doživetij v ruku je bilo tudi, ko sem bil kot spremljevalec našega lovca na Madžarskem, ali ko smo snemali dvd za Avstralijo. Prečutih je bilo mnogo noči z raznoraznimi skupinami, ko so želeli doživeti jelenje rukanje. Doživel sem marsikatero prigodo, da smo se nič kolikokrat nasmejali do solz. Skratka, kadar je čas jelenjega parjenja, pri meni doma vedo, da me privabi klic divjine in me odpelje na rukališča.

 

In tako sem 12.07. leta 2004 dobil vabilo iz LZS, če se želim kot njen predstavnik udeležiti Madžarskih lovskih dnevov in VI. Evropskega prvenstva v oponašanju jelenjega rukanja, ki naj bi se odvijalo 27.-28. avgusta na dvorcu Helikon-Kesztely ob skrajnem jugozahodnem delu Blatnega jezera. Izredno vabljiva ponudba, vendar smo imeli takrat rezervirano morje in roko na srce, blage veze nisem imel, kaj je to tekmovalno rukanje in to vabilo zavrnil. Pozneje smo lahko v reviji Lovec prebrali članek o uspešnem nastopu zdajšnjega staroste v oponašanju jelenjega rukanja Jožeta Grila. In tako leta tečejo, marsikaj se vmes zgodi in tako je prišlo leto Gospodovo 2008, katerega me je v začetku meseca februarja poklical sošolec in lovski prijatelj Gregor Bolčina z vprašanjem, če lahko mojo gsm številko posreduje Jožetu Grilu. Na to sem po krajšem razgovoru z Gregorjem tudi privolil. In tako se je začelo, da me je sedaj spoštovani lovski prijatelj Jože poklical mi razložil njegove želje in ideje. Že naslednji teden smo se pri njemu v Danah zbrali prvi štirje tako imenovani »rukači« in takoj začeli z delom!!!! Pozneje se nas je zbralo že večje število. Vsi takratni oponašalci jelenjega rukanja smo se večinoma že poznali med seboj in Jože nas je vse skupaj zbral, da bi lahko dostojno zastopali LZS.

Vsi treningi in vaje so se odvijale pri Jožetu doma, pri meni doma, v domu LD Ribnica, LD Rakitna, LD Banja loka, LD Trstelj in pri Klemnu Šušteršiču doma, kjer smo trenirali za prvi nastop v Celovcu. Trening pred odhodom v Celovec smo imeli v lovskem domu LD Rakitna in lovci omenjene LD so izbrali tri kandidate, kateri naj bi zastopali LZS na tamkajšnji tekmi.

Kmalu smo v svojo sredino povabili še snemalca Braneta, da nam je omogočil s svojim snemanjem, da se popravljamo in dopolnjujemo. In tako so se vrstile tekme, državna prvenstva, evropska prvenstva, razni sejmi, proslave, prireditve, osebna povabila... Povsod smo zastopali LZS,
povsod smo bili predstavljeni kot »sekcija oponaševalcev jelenjega rukanja« pri komisiji za lovsko kulturo, čeprav uradno nikoli nismo bili ustanovljeni. V teh treh letih delovanja je bilo kar nekaj lepih rezultatov, sprejeti smo bili pozitivno bili so pa tudi padci, kot vedno v življenju.

Veliko obljubljenega, malo storjenega.
Ker mi taka organiziranost ni bila všeč, sem večkrat opozarjal in prosil, da se naj uradno ustanovimo in dobimo ena svoja pravila po katerih bomo lahko delovali. Prav tako je bilo letos, ko smo se vračali iz evropskega prvenstva na Poljskem. G. Petretiču, ki je bil » mimo grede« izredno dober organizator naših državnih prvenstev in vodja ekipe na evropskem prvenstvu in seveda uradni ali neuradni vodja sekcije, sem izrazil isto željo ali potrebo po tem. Ker odziva ni bilo, sem dvema rukačema pojasnil, da na tretje državno prvenstvo oponašalcev jelenjega rukanja pridem v gozdarskem kombinezonu, zato, da bom opozoril, da nismo uradno ustanovljeni in zato tudi nimamo vsaj osnovnih pravil delovanja (vsaj jaz jih nisem prejel). S smehom sta me podprla in mi dala vso podporo, vendar, ker je bil prvi določen datum prestavljen se očitno na srečo organizatorjev nisem mogel udeležiti tega tekmovanja, česar pa vsled zadnjih dogodkov niti malo ne obžalujem.

Tako smo se »rukači« večkrat med seboj pogovarjali in prišli do odločitve, da naredimo sami korak naprej in vedno v vednosti vas, gospodje na LZS.

In tako je naposled prišel ta nesrečni dan 14.8. za Komisijo za kulturo in odnose z javnostjo. Vse kar pišem od tu naprej je zgolj v ednini oz v mojem imenu.

Tega dne sem se veselil, saj sem upal, da je to krona našega delovanja. A je z govorom izjemnega kulturnika bila naša torta polita z gnojevko. Namreč tega datuma smo rukači sklicali ustanovni zbor sekcije »oponašalcev jelenjega rukanja in druge avtohtone divjadi« in nobene nove sekcije!!!!!!!

Sekcija je bila tega datuma uradno ustanovljena iz strani predlagateljev, ni pa sprejela pravil, ker jih sama tudi ne more, predložila pa je osnutek le teh.

Da preidem še k zadnjemu dejanju te zgodbe. Vse informacije o delovanju uradne ali ne uradne sekcije je nam »rukačem« vedno posredoval Jože in vse kar se je dogajalo smo izvedeli od njega.

Ko se je vršila ta ustanovna skupščina, pa je privelo na plan mnogo očitkov. Tam sem prvič slišal za Fortinovo pismo predsedniku LZS. In ker je bilo na željo g.Rotarja in g.Petretiča prebrano, sem se začudil, da ni bilo iz strani teh dveh, ki sta bila povabljena kot gosta očitanemu dovoljeno, da na pismo v celoti odgovori. V razpravi pa je imel spoštovani podpredsednik komisije za lovsko kulturo izredno nekulturen govor in kdo je pokvaril vzdušje…? o tem ne bom pisal.

Bom pa odgovoril na marsikaj očitanega, posebno v glasilu Lovec številka 10/2010.

Gospod Fortin, jaz sem eden tistih nezadovoljnežev nisem pa užaljen, vendar opozarjanje na to, da lahko delam bolj kvalitetno, ni greh! In kar naenkrat dobimo v vsem času našega sodelovanja pošto, naj podamo vsebinske predloge. Kje smo bili pa sedaj tri leta, enkrat samkrat nas niste povabili in povprašali kaj in kako! Ali ni žalostno, da je dobila LZS pravila za evropsko prvenstvo na Poljskem že lansko leto, jaz pa kot tekmovalec pa neprevedena 17.4 2010, manj kot mesec pred prvenstvom? Kako naj se pripravim na nastop in prosim ne znašajte krivde na Jožeta, saj je samo tekmovalec! Se pa sprašujem, kdo je zadolžen za podajanje informacij tekmovalcem!!?

Še odgovor gospodu Rotarju; res je, jaz se podal idejo, da gremo pod komisijo za izobraževanje vendar toliko, da vas opozorimo na tak način dela, nisem pa podal pobude za ustanovitev »NOVE«sekcije. Ali ni zanimivo to, kako ste zapisali, saj nas v začetku omenjate kot sekcijo, ki deluje v sklopu komisije za lovsko kulturo pa niti tega ne veste koliko ima članov, saj če bi bili uradno ustanovljeni bi to vedeli. In kadar navajate govor posameznika v navednicah bodite bolj poslušni. Ker jaz nisem izrekel tega kar ste napisali ampak sem rekel »da nihče od rukačev ne omenja denarja, ampak, da se nam včasih prisluhne…«, ker dobro veste da je več kot 80% našega dela brezplačnega. In hvala Bogu, imam to tudi vse posneto na dvd –ju.

Glede prevzetnosti in vzvišenosti pa samo toliko, koder sem nastopal, sem zastopal LZS v slovenskem lovskem kroju z vsem trudom in znanjem. Kot posameznik sem nastopil samo dvakrat in to na dveh državnih prvenstvih. Res pa je, da nas uspehi razveselijo neuspehi pa utišajo. In na moje vprašanje, kdaj je bila sekcija ustanovljena, koliko članov ima, mi niste odgovorili. Na vprašanje zakaj nismo bili povabljeni na Ptuj, pa ste mi odgovorili, pa ne bom uporabil navednic zaradi tega, ker se vam je močno zataknilo in ste izrekli, da preprosto ne sodimo tja, bom sam napisal lepši izraz, da smo drugo razredni kulturniki.

To bi bila promocija našega in vašega delovanja, saj ste napisali, da je bila tisočera množica v lovskem kroju…

Zato kot »rukač« sestopam iz tega vlaka, ne zapuščam pa prijateljev s katerimi sem se v to podal. Ko pa bo vlak ustavil na pravi postaji in me bosta strojevodja in sprevodnik sprejela za nadaljnjo vožnjo bom rad prisedel za dobrobit LZS in ne osebne zamere in užaljenosti. Saj kot me je naučila moja mama« kdor more svoji postavi dodati samo en komolec« v razmislek!!!

 

»rukač«
Pavel Nared

Kožljek 9.10.2010

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube