Kdo je gnilo jabolko 1. del

Avtor: Marijan Likar

likarm.jpgKdo je gnilo jabolko ali kako se ceni prizadevanja posameznikov.

V lovcu 10/2010 kar v dveh člankih najdem pisanje piscev Fortina in Rotarja o aferi „rukačev“.

Fortin v obširnem uvodniku, polnem nasprotij razglaša svojo resnico o sedanjem stanju v Slovenskem lovstvu in na koncu spretno vplete še zadnjo, zanj očitno bolečo aferico.

Usodnih posledic na Slovensko lovstvo tak ali drugačen izid zapleta ne bo pustil, čeprav je upor rukačev očitno dodobra pretresel nekatere v komisiji in izven nje. Seveda posledice le tega lahko prinesejo določeno škodo v izgubljeni priložnosti organizacije evropskega prvenstva v oponašanju jelenjega rukanja, a za to niso krivi tekmovalci, kar se jim sedaj poskuša obesiti, temveč  člani komisije za kulturo, ki očitno tega brez njih niso sposobni speljati.


fortin.jpgV tem udarnem uvodniku je najti še kar nekaj nasprotujočih se zapisov izpod istega peresa. Moram priznati, da je nekaj trditev upravičenih in dobro zadevajo jedro problema današnje Slovenske lovske organizacije, a v prizadevanjih za izboljšave je potrebno zavzeti svoje mnenje in stran ne pa se čez nekaj odstavkov negirati z nasprotnim razmišljanjem. Tako pa zadeva zgleda bolj kot jokav zapis užaljenega. Ne manjka tudi podcenjevanja drugih, saj kljub temu, da vemo, da smo lovci zbrani iz širokega spektra prepričanj in izobrazb, disciplinskim komisijam v LD-jih pripisuje zgolj predstavnike poklicev, ki z upravno in pravno prakso nimajo izkušenj.
Kaj res misliš tovariš Fortin, da smo sestavljeni le iz vrst mizarjev, kovačev voznikov ipd. in da med nami ni strokovnjakov zaposlenih na področjih prava, uprave, biologije in ostalih lovstvu in organizaciji bližnjih ved? Tudi predstavniki društev, ki se iz drugih vidikov ukvarjajo z naravo niso manjvredni! Fortin, društvo za opazovanje ličinke koleradskega hrošča ima lahko znatne posledice in zasluge za ravnotežje v naravi. Lovstvo, oziroma lovsko zavzemanje za naravo le to zajema v celoti in ne le kvadratni meter okoli mikrofona!
In ne nismo prvi in nimamo vloge prvega naravovarstvenika narave, kot nas vzvišeno opisuješ. Smo le eden od cele verige ljudi in društev, ki vsak na svojem področju skrbimo za naravo. Edina razlika je v tem, da smo poleg ostalega tudi, kot bom nalašč napisal,  eksekutorji divjadi. Da pa nas ne upoštevajo, kot pravilno ugotavljaš in nimamo dovolj pooblastil smo si pa krivi sami, ker dopuščamo preživelo ureditev naše organizacije, ki ne spoštuje truda posameznika in skupin, temveč poveličuje lažno avtoriteto in položaj v hierarhiji. Tako, kot si jo sodeč po tvojih pisanjih lastiš tudi sam. Sicer tudi ti kritiziraš v tem uvodniku tako ureditev, po drugi strani pa se nagibaš prav k njej.
Tovariških odnosov, kot si jih želiš ne moreš kar zahtevati. Lahko pa jih vzpostaviš in pomagaš vzpostaviti s svojim zgledom. A očitno ga nisi bil sposoben dati, če ste s skupino, ki ti je zadnje čase trn v peti v takem špetiru.

Tudi za prisotnost članstva oz. predstavnikov članic ne more vodstvo LZS oz. predvidevam, da so bili za organizacijo zadolžene strokovne službe, kriviti njih. Za take dogodke, najsi gre za strokovna predavanja ali pa tekmovanja rogistov in seminarje za zborovodje je potrebno najprej preiskati teren in sredstva iz članarin posameznikov smotrno in čim bolj efikasno uporabiti. Mag. Krope ima čisto prav, ko pravi, da štejejo rezultati in ne prizadevanja.

 Tako bo štel tudi rezultat organizacije evropskega prvenstva v oponašanju jelenjega rukanja. Krivda   neizvedbe bo le in samo na plečetu „tvoje" komisije in tebe kot predsednika. Sklicevati se na užaljenost, ker so menda zahtevali nekakšno priznanje njihovim prizadevanjem in so se jasno izrekli, da pod „tvojo" komisijo ne žele več sodelovati, je otročje. Evropsko prvenstvo ni namenjeno temu, da bodo na njem nastopali Slovenski predstavniki, temveč je obveza, ki jo je LZS sprejela s svojim pojavljanjem na prvenstvih, ki so jih organizirale zveze drugih držav. Poleg tega, da je obveza in bi bilo opustitev organizacije sramotno dejanje, je tudi edinstvena prilika promocije lovstva na kraju dogodka. In le ta ne more biti v nekem zakotnem Snežniku brez ustrezne in potrebne turistične infrastrukture, naj je še tako lep, temveč na mestu, kjer bi privabil in obdržal mnogo večjo publiko in ki bi ob obilici spremljajočih dejavnosti izpolnila poslanstvo približanja lovstva laični javnosti in izboljšala naš okvarjen ugled. Očitno je mag. Krope sposoben tega pogleda, če je skupini rukačev poslal pismo podpore, tudi o takih vizijah, ki pa jih sama komisija izgleda ni sposobna. Pač ceni trud posameznikov, kar sem tudi sam že spoznal in se ne čuti ogroženega in se konec koncev ne dela lepega z zavračanjem nekih odlikovanj, za katere se sicer strinjam s tvojim mnenjem in dodajam, da so v taki inflaciji samo košček „pleha".

„Tvojim" rukačem pa drugič privošči vsaj kakšno majico LZS, da bodo ob nastopu ali po njem v njej predstavljali LZS, sicer se bodo lahko res upravičeno na odru pojavili v gozdarski delovni obleki. In prav bi naredili!

Izboljšanje odnosov pa pričakuj takrat, ko boš spoznal in cenil, da lovci posamezniki pripadajo zgolj in samo svoji lovski družini katere člani so. Pa še to samo v okviru lovišča in zakonsko usklajenih Pravil LD. Do vseh ostalih organizacij, najsi bo to sama LZS ali njene komisije nimajo prav nobenega organizacijskega razmerja in nobene obveze. Posamezniki NISO člani LZS in vse komisije, ki se okoriščajo z njihovim prostovoljnim delom, so jim za ta prispevek lahko samo hvaležne, ne pa da jih smatrajo za nekakšne tlačane, sebe pa za valpte z bičem s katerim pokajo in zahtevajo, da je vse po njihovem. „Sekcije pod komisijo" o katerih pišeš pa so neumnost, ki nimajo nobene osnove niti v lovski niti društveni zakonodaji, v Pravilih LZS, naj so sprejeta ali ne, pa še manj. So le želje nadvlade nekaterih in obupen poskus obdržati preživeta razmerja.

Toliko o uvodniku, ki pa v isti številki Lovca še ne zaključi zgražanja nad željo po odcepitvi in iskanju ustreznega prostora za dobrovoljno dejavnost.
Ali je v dejavnosti oponašanja jelenjega rukanja res več izobraževalnega kot umetniškega naboja se sprašuje avtor zapisa na 512. strani, Franc Rotar.
O tem pa v nadaljevanju mojega pisanja čez nekaj dni.

Marijan Likar
 

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

Všečkaj FORUM-LOV na Facebooku

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube