DSL Doberdob

Avtor: Marijan Likar
Foto: DSL Doberdob
Video: Marijan Likar

grb.jpgDSL Doberdob

12.1.2008 je bilo na OZ LZS med članice soglasno sprejeto Društvo Slovenskih lovcev Furlanije-Julijske krajine-Doberdob.

Društvo je 14. maja 2006 na Opčinah v Prosvetnem domu svečano praznovalo 30 letnico ustanovitve. Torej ne gre za novo društvo, temveč za dolgoletno dejavnost Slovenskih lovcev v Italiji. Društvo samo je že leta pred sprejemom v članstvo v LZS  z lovci v matični domovini sodelovalo, predvsem pa ves čas skrbelo za izvajanje lovske dejavnosti na svojem področju v Slovenskem zamejstvu v Italiji.

Ob omenjanju društva izven državnih meja, ki je bilo sprejeto v članstvo LZS se med lovci, ki društva ne poznajo poraja vrsta vprašanj. Celo namigov, da gre za premožne Italijane, ki naj bi preko takih društev želeli poceni loviti v Slovenskih loviščih. Vendar tokrat zagotovo ne gre za nič podobnega. Društvo Doberdob je tako po lovsko etični kot narodno zavestni plati lahko le vzgled marsikateri lovski družini v matični domovini. Društvo v svoje vrste sprejema le člane, ki tekoče govore Slovenski jezik in ga preko svojih dejavnosti, med drugim tudi preko odličnega pevskega zbora tudi skrbno neguje. Pri obisku pri njih to narodno zavest globoko občutiš in se ti kar milo stori, ko pomisliš, da je le ta v domovini pri delovanju lovskih organizacij zgolj parola.

Pri svojem delovanju člani Doberdoba ne pozabljajo na delo z mladimi. Zavedajo se, da brez predanega dela in seznanjanja mladih z naravo in vlogo modernega lovca v njej lovstvo nima obstoja. Zato obiskujejo osnovne šole in mladini podajajo svoje znanje in izkušnje.
Sami pravijo, da "V časih, ko postaja urbanizirano življenje pravilo in se mladina malo ali nič več ne srečuje z naravo in naravnimi pojavi, postaja ena izmed poglavitnih nalog našega Društva predaja znanja in izkušenj, ki so si jih naši lovci pridobili v desetletjih pohajkovanja po poljih in gozdovih, stikanju za to ali ono živalico, pogledov na cvetoče drevo ali grm, našim mladim rodovom. Zato nam ni težko presedeti kako urico na šolah in posredovati te prelepe izkušnje našim mladim učencem in dijakom."
Tako mladim kot tudi ostalim so namenili tudi čudovit film o Krasu, živalih in lovcih, ki so ga izdali na zgoščenki v dveh jezikih. Italijanskem in Slovenskem.

Lovci Doberdoba se v Sloveniji lovsko udejstvujejo preko prijateljskih vez in pridruženih članstev. Z lovskimi družinami ob meji vzorno sodelujejo. Tako pri samem izvajanju lova, kot tudi pri oblovskih dejavnostih, kot so strelske tekme in družabni dogodki.

Sprejem društva Doberdob v LZS je za njih nedvomno pomenil prelomnico. Vendar je jasno čutiti, da so od tega pričakovali več. Saj sedaj, ko so člani, LZS z njimi pravzaprav ne ve kaj početi. Kot se bo verjetno dogajalo tudi z drugimi organizacijami, ki bi se včlanile, svojega lovišča pa ne bodo imeli. Zdi se da Lovsko zvezo Slovenije besede in dobri nameni prehitevajo, izvedbe pa krepko zaostajajo. Povrhu vsega tudi lovska zakonodaja ni prijazna do društev, ki bi izkazala strokovno in dobrovoljno pripravljenost upravljati z naravnim bogastvom - divjadjo in njenim okoljem. Sedanji lovski zakon omogoča loviti premožnim tujcem, ki bi v Sloveniji za namene lovskih užitkov zakupili zemljišča in prijavili stalna prebivališča, našim zavednim sonarodnjakom s pravičnim lovskim čutom pa to pravico zanika.

Za predstavitev res živega lovsko etičnega čuta citiram del predsedniškega in tajniškega poročila izpred nekaj let:

 ...

Lovec je prazgodovinski pojav, ki je prisoten v današnjem svetu in bo živ tudi v prihodnosti. Res je, da je prazgodovinski lovec lovil zaradi preživetja, kar nam danes sicer ni več potrebno. ...

Današnji lovec ni ubijalec, vedno je bil del celote, člen v verigi, ki jo je ustvarila narava. Res je, da bi danes nekateri ljudje želeli nadvladati naravo, a to se ne bo nikoli uresničilo. Narava omogoča, da jemlješ toliko, kolikor je za naravno ravnovesje primerno. Lovec jemlje, kolikor dovoljuje narava, predvsem pa upošteva okoliščine, ki jih je človek preko nerazumnega poseganja v naravni prostor povzročil prvotnemu neokrnjenemu okolju. Kot dober poznavalec narave, je torej edini, ki lahko premišljeno poseže v nastale razmere. Za očitek, da nismo vsi lovci etični, moramo poskrbeti sami, tako da osamimo in izločimo tiste, ki ne spoštujejo etičnih načel in v naravi ne upoštevajo pravil.

Pravi lovec ljubi živo in neživo naravo, spoštuje naravne danosti, opazuje in šteje ter strogo nadzira, kar se dogaja z divjadjo v okolju. Pri tem je potrebno doumeti, da se nekatere živalske vrste prilagajajo, druge pa izumirajo. Lovec preudarno posega v neogroženi in ogroženi svet narave in od časa do časa odgovorno iztrga iz nje katerega izmed njenih cvetov. Pri vsem tem stalno upošteva enostavno dejstvo: ko ne bo več odgovornega lovca, bo ogrožen obstoj samega človeka.

Kaj pa jutri? Tako kot danes: dobro strnimo vrste, z vso svojo etično odgovornostjo prepričajmo tudi ostale, da se je potrebno vrniti k naravi in preudarno zajeziti sleherni pohlep! Pustimo naravi, kar ji pripada!

Lovec bo jutri, tako kot danes, varuh ogroženega in odgovoren ter etični uplenitelj v naravnem biokrogu. Samo z globokimi občutki in z upoštevanjem naravnih lepot žive narave, bosta mogoče preživela človek in hkrati tudi naše lovsko društvo.

Karlo Furlan - Marino Bresciani
Na 3. pokalu Primorske, ki je potekal v nedeljo, 21. junija 2009 v Kazljah pri Sežani v soorganizaciji strelskega društva Svoboda in DSL Doberdob sem sedanjemu predsedniku dr. Egonu Malalanu postavil nekaj vprašanj. Oglejte si video predstavitev:


Društvo se predstavlja tudi preko svojih spletnih strani, ki so trenutno še v izdelavi, a kljub temu nudijo vpogled v njihovo delovanje. Vabijo k ogledu:


 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube