Demagogija večnih funkcionarjev

Avtor: Milan Kuri

Demagogija večnih funkcionarjev ZLD Ptuj - Ormož

Odgovor na repliko članka »Etika in lov«, ki ga je napisal mag. Milan Lovrenčič.

DEMAGOGIJA VEČNIH FUNKCIONARJEV ZLD PTUJ-ORMOŽ

Spoštovano uredništvo!


Oprostite, takemu naslovu, vendar tako čutimo lovci »t.i.« LD Vitomarci, ko prebiramo odgovor tovariša Trafela in Laha objavljenega v LOVCU št. 4/2009, ki sta ga podala na članek »Etika in lov«, ki ga je napisal mag. Milan Lovrenčič.

Namreč gre za to, da sta v navedem članku  tovariša, kot v starih dobrih socialističnih časih, navajala polresnice, zavajajoče podatke oz. sta zamolčala kup dejstev in argumentov, ki  našo LD  blatijo in prikazujejo, kot egoistično, razpuščeno drhal, ki ogroža slovensko lovstvo.

S podobno retoriko in manipulacijami sta nastopala tudi na letošnjem občnem zboru LZS, ko sta zbrane delegate prepričala, da naše LD ne sprejmejo v članstvo LZS, kljub temu, da je to naša pravica, ki izhaja iz Zakona o divjadi in lovstvu, ne glede na podeljene koncesije za upravljanje z loviščem. Seveda mi nismo bili povabljeni na ta občni zbor LZS, da bi lahko povedali svojo plat zgodbe, kljub temu, da je naša vloga bila vložena že pred 5  leti na LZS in nanj nikoli nismo dobili odgovora, tudi sedaj  ne. Ampak to je druga zgodba.

Avtorja odgovora nas poučujeta, da lovišča nikoli niso bila odvzeta LD Vitomarci ampak, da so se v času socializma samo združevala v večja zaradi koristi divjadi. Saj to je demagogija! Divjad je živela, se gojila in migrirala ne glede na meje lovišč ali občin. Enotne smernice, ki veljajo za širše območje podobnega biotopa zagotavlja gojitev divjadi na tem območju. Lovska družina izvaja  ukrepe iz teh smernic v mejah lovišča. Divjad se lovi v mejah lovišč. Kako se lovi srnjad v LD Juršinci, ki v času dokler traja spor okoli podelitve koncesije (ki so ga sprožili prav lovci LD Juršinci, ki želijo upravljati 2 lovišča) izvaja odstrel 80 % srnjakov v lovišču št. 1502, za katerega se poteguje LD Vitomarci. Temu bi lahko rekli opustošenje ali iztrebljenje divjadi v lovišču, ki bo z odločbo o podelitvi koncesije podeljeno LD Vitomarci. Je to ta poveličana strokovnost lovcev, gojiteljev divjadi? Konec koncev tudi tega lovišča se ne da preseliti, ostane tu, samo upravljavec se bo menjal, kot se je skozi zgodovino toliko stvari menjalo, ko so propadale  države in civilizacije. O koristih, ne divjadi, temveč lovcev- večnih funkcionarjev in prestižu pa bi lahko razpravljal na dolgo in široko.

Avtorja trdita, da smo preko zvez in poznanstev z zavajajočim imenom spravili v odlok ustanovitev novega lovišča LD Vitomarci. To je čista laž! Lovišče, ki je bilo v mejah KS  Vitomarci je merilo cca. 2000 ha  lovne površine je bilo v upravljanju vitomarških lovcev od leta 1921 do prisilne združitve z LD Juršinci v letu 1951. Po sporazumu o »združitvi« z dne 21.4.1951 je bilo dogovorjeno, da se bo lovišče vrnilo LD Vitomarci, ko bodo zagotovljeni pogoji. Začetek pridobitve lovišča in s tem ponovne ustanovitve LD Vitomarci  sega v leto 1981, ko je takratna krajevna skupnost Vitomarci pričela akcijo za vrnitev tistega dela, ki je vitomarškim lovcem bil leta 1951 odvzet zaradi višjih ciljev (beri, vpliva tedanje UDBE). Omenjeni sporazum je nedosegljiv vodstvu LD Vitomarci. V arhivih se ga ne najde!

Seveda, do te vrnitve nikoli ni prišlo, klub številnim prošnjam, tožbam in tudi dogovorom o vrnitvi tega dela lovišča med LD Juršinci in LD Vitomarci, saj so jih večni lovski funkcionarji ZLD Ptuj-Ormož zmeraj uspeli razveljaviti. V  LD Juršinci pa so na občnem zboru sprejeli sklep, da se bo  spor v zvezi lovišča reševal v okvirju sprejemanja nove zakonodaje o lovstvu in v skladu z določili novega ZdivL.  . Zato  smo 6.12.2003 na Ministrstvo za kmetijstvo RS  vložili vlogo  za ustanovitev lovišča. Podsekretar Ministrstva za kmetijstvo g. Kastelic je z dopisom  št. 322-08-17, 131/2003/2 in 322/08-17/2003/3 z dne 10.3.2004 naročil Zavodu za gozdove Slovenije, enote v Mariboru  izdelavo strokovnih podlag  za oblikovanje novih lovišč v skladu z ZDivL. Na tej osnovi je Zavod za gozdove v Mariboru  izdelal strokovne podlage za ustanovitev lovišča za LD Vitomarci št. 04/2004 z dne 27.9.2004  in jih posredoval Ministrstvu za kmetijstvo RS, ki je na osnovi tega dokumenta – strokovnih podlag z Odlokom  ustanovilo lovišče LD Vitomarci št. 1502. Odlok je bil objavljen v Uradnem listu št. 128 z dne 30.1.2004.

Tako je nastalo naše  lovišče in to je prava resnica. To dejstvo potrjujemo tudi s prilogami dokumentov k temu članku.

 

Seveda to »tovarišem« iz ZLD Ptuj-Ormož ni bilo po volji kljub sklepu občnega zbora LD Juršinci, da problem reši nova lovska zakonodaja, zato so Ustavnemu sodišču RS  omenjeni Odlok o ustanovitvi lovišč in njihovih mej  posredovali v ustavno presojo, ki pa je le-to s sklepom  št. U-I-203/05-4 z dne 31.5.2006 ugotovilo, da je njihova pobuda očitno neutemeljena in zato se zavrne. Torej  Ustavno sodišče RS je pravilnost ustanovitve našega lovišča št. 1502, za LD Vitomarci in v obrazložitvi sklepa jasno navedla da: »Vlada RS v imenu RS  dokončno odloči o ustanovitvi posameznih lovišč in določitvi njihovih meja«. Očitno omenjena tovariša (pisca odgovora v Lovcu 4/2009) tega sklepa nista prebrala ali pa tega svojim lovskim kolegom ne upata povedati, da lahko naprej manipulirata.

O nalezljivosti drobljena lovišč in njihovih mej, katerega tako vehementno zagovarjata omenjena avtorja odgovarjam, da je ta bojazen odveč saj so lovišča  bila ustanovljena v skladu ZDivL in jih ni mogoče kar tako spreminjati, kar je potrdilo tudi Ustavno sodišče RS.

In nenazadnje je naše prizadevanje in pravilnost postopka ter legitimnost našega interesa po vrnitvi oz. ustanovitvi lovišča in s tem LD Vitomarci, potrdila neodvisna in strokovna Komisija za podeljevanje koncesij pri Ministrstvu za kmetijstvo, ki je z enim glasom (LZS) proti  od petih članov, predlagala ministru, da se koncesija za lovišče Vitomarci.

Torej vse pravne in strokovne institucije v naši državi so ugotovile, da celoten potek ustanovitve lovišča, kot tudi bodoče podelitve koncesije naši LD zakonit, le lovski funkcionarji ZDL Ptuj-Ormož   nadaljujejo trideset letni spor, ki ga več ni oz. bo rešen s predajo lovišča  št. 1502 v upravljanje  LD Vitomarci.

 

 

                                                                 Starešina LD Vitomarci

                                                                   Milan KURI

             

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube