Naš namen ni uvesti zasebnih lovišč

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s predlagano novelo zakona o divjadi in lovstvu nima namena uvajati zasebnih lovišč,

je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril kmetijski minister Iztok Jarc.

Minister Jarc: Naš namen ni uvesti zasebnih lovišč

Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s predlagano novelo zakona o divjadi in lovstvu nima namena uvajati zasebnih lovišč, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril kmetijski minister Iztok Jarc. "Za kaj takega novela zakona tudi ni primerna. Šlo bi za popolnoma nov koncept, potrebovali bi nov zakon," je minister povedal med svojim pojasnjevanjem razlogov za čim prejšnji sprejem novele zakona in odgovarjanjem na nekatere že izražene očitke zoper novelo.
"Prav tako ni namen tega zakona, da bi z drugačnim prednostnim vrstnim redom uničili, ukinili lovsko zvezo oziroma da bi to pomenilo konec lovske zveze, ker ta novela ne posega v organiziranost lovcev," je še dejal minister in dodal, da na ministrstvu cenijo dobro delo lovske zveze. "Lovska zveza je bila tudi naš partner pri tem zakonu, četudi imamo glede kakšnih zadev drugačno mnenje," je povedal minister.
Jarc se sicer zaveda številnih različnih interesov na področju, ki ga zadeva novela. "Zato je doseči konsenz na tem področju problematično," je dejal. Prav zaradi tega je ministrstvo pri pripravi zakona oblikovalo široko delovno skupino, v kateri so bili vključeni predstavniki ministrstev, strokovnih institucij in drugih organizacij, tudi lovske zveze. Z delom so začeli že v začetku leta. Kljub temu se po ministrovih besedah vsem ni dalo ustreči.
Predlog novele zakona o divjadi in lovstvu, ki ga je vlada sprejela julija, je že obravnaval matični odbor za kmetijstvo, predvidoma v prihodnji teden pa ga bo na plenarni seji obravnaval državni zbor. Po besedah ministra je potrebno novelo zakona sprejeti predvsem zaradi odločb, ki ju je ustavno sodišče izdalo novembra lani in v katerih zakonodajalcu nalaga, da v roku enega leta oziroma do 23. novembra letos v leta 2004 uveljavljenem zakonu o divjadi in lovstvu odpravi ugotovljene neskladnosti z ustavo.
Že samo ustavno sodišče je razveljavilo del 65. člena, ki se nanaša na minimalno število članov lovske družine in na prenehanje obstoja lovske družine zaradi odvzema koncesije. Lovske družine so namreč pravne osebe, registrirane v skladu z zakonodajo o društvih, ki že predvideva minimalno število oseb za ustanovitev društva (to so tri osebe). Prav tako lahko lovska družina obstaja kot društvo ne glede na to, ali je upravljavec nekega lovišča ali ne.
Poleg tega je odločilo, da je 26. člen zakona v neskladju z ustavo, ker ne omejuje trajanja prednostne pravice dosedanjih upravljavcev lovišč pri pridobitvi koncesije za trajnostno gospodarjenje z divjadjo na postopek prve podelitve koncesije po uveljavitvi zakona. V neskladju z ustavo je tudi šesti odstavek 29. člena zakona, ker ne določa, da pripada del koncesijske dajatve tudi občini, na območju katere se izvaja koncesija.
Pri prvi podelitvi koncesije bo v skladu z novelo in tudi odločbo ustavnega sodišča imel prednostno pravico dosedanji upravljalec lovišča. "Pri nadaljnjih podelitvah koncesij pa bi z novelo zakona imela prednost lovska družina, katere večji del članov so lastniki zemljišč in gozdov na območju lovišča oziroma katere večji del članov ima stalno bivališče na tem območju," je pojasnil generalni direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Andrej Drašler. Ob tem je izpostavil, da bo koncesijski akt, ki ga bo sprejela vlada, predpisoval tudi dodatne pogoje glede strokovne usposobljenosti koncesionarjev. "Bistvo je, da je lahko koncesionar samo lovska družina," je dodal.
Osmi odstavek 29. člena obstoječega zakona pa je v neskladju z ustavo, ker zakon ne določa meril in kriterijev za razdelitev sredstev iz naslova koncesijskih dajatev. Določitev meril in kriterijev zakonodajalec namreč ne sme prepustiti podzakonskemu predpisu, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da tudi to ugotovljeno neskladnost poskušajo rešiti s predlagano novelo zakona.
Med najbolj spornimi rešitvami novele je sicer skrajšanje koncesije za trajnostno gospodarjenje z divjadjo z 20 na 10 let. Razlogi za takšno rešitev so vezani na biologijo divjadi, naravo ekosistemske funkcije divjadi in s tem, da so tudi dolgoročna načrtovanja v lovstvu in gozdarstvu 10-letna, je povedal Drašler.
Življenjski ciklus najpomembnejših vrst divjadi, tako Drašler, v povprečju traja okrog deset let, poleg tega se v desetih letih zaradi vplivov okolja in drugih zunanjih dejavnikov lahko bistveno spremeni stanje v populacijah posameznih vrst divjadi, kar neposredno vpliva na razmerje med državo in lovsko družino kot koncesionarjem.
Minister Jarc je kot drugi razlog za čim prejšnji sprejem zakona navedel potrebo po čim prejšnji podelitvi koncesij za trajnostno gospodarjenje z divjadjo, saj so od sprejema zakona minila že tri leta, koncesij pa lovskim družinam še ni bilo mogoče podeliti. Tretji razlog je, da se je med izvajanjem zakona pokazalo, da se določene dejavnosti - na primer evidentiranje izgub divjadi - izvajajo nepopolno.
V noveli zakona so sicer tudi nekateri poudarki, tako minister, za katere obstaja širši konsenz, na primer ureditev polhanja. Spremembe so poleg tega potrebne zaradi uskladitve z zakonodajo s področij ohranjanja narave, veterine in uporabe orožja.

 
 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube