Usklajevalni sestanek na ministrstvu KO

Dva različna odziva oziroma odziv in replika

Včeraj je bil izpeljan sestanek s katerim pa vse strani niso bile zadovoljne. DOPPS je na svoji strani objavil sporočilo v katerem pojasnuje svoj vidik. Nanj so na MKO odgovorili s pojasnilom, ki ga objavljamo:

 Odziv Ministrstva za kmetijstvo in okolje na sporočilo DOPPS

Ljubljana, 16. 10. 2013 – V nadaljevanju je odziv Ministrstva za kmetijstvo in okolje na sporočilo medijem Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije – odziv je zaradi lažjega razumevanja vsebinsko umeščen po posameznih vsebinskih trditvah v sporočilu – odebeljen tisk:

Sporočilo DOPPS:

 

Včeraj je kmetijsko ministrstvo izpeljalo usklajevalni sestanek, ki naj bi bil namenjen argumentirani obravnavi vseh predlogov za spremembo seznama lovnih vrst. Predsedujoči sestanku, Jošt Jakša, ki je tudi sam vpliven lovec, je predstavnikom lovskega interesa namenil nesorazmerno več časa za razpravo in je preprečil vsak poskus vsebinskega soočenja argumentov.

 

Včeraj je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje izpeljalo dolgo pričakovani usklajevalni sestanek glede sprememb seznama lovnih vrst divjadi. Ta sestanek je ministrstvo napovedalo že februarja letos, ko so iz lovskih vrst prišle pobude, da bi med lovno divjad uvrstili 8 zavarovanih vrst ptic, med njimi več močno ogroženih. Namen sestanka je bil argumentirana obravnava vseh predlogov za spremembo seznama divjadi. V DOPPSu smo pričakovali, da bo sestanek namenjen skrbnemu tehtanju argumentov. Zato smo neprijetno presenečeni nad načinom, kako je bil sestanek izpeljan. Naše ključne pripombe so naslednje:

 

-    S strani ministrstva je sestanek vodil Jošt Jakša, sicer direktor direktorata za gozdarstvo lovstvo in ribištvo, ki je tudi sam vpliven član lovske organizacije; tu se pojavlja vprašanje navzkrižja interesov in ne vzbuja zaupanja, da bodo postopki vodeni nepristransko.

 

Sestanek je vodil Jošt Jakša, ki na ministrstvu opravlja funkcijo generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, v katerega pristojnost spada tudi omenjeno področje.

 

-    Predsedujoči Jakša je na dnevni red uvrstil štiri točke, s štirimi sklopi predlogov, ki so prišli iz lovskih vrst. Kljub temu, da je več organizacij za varstvo živali in narave predlagalo odpravo lova na nekatere vrste divjadi, Jakša te točke ni uvrstil na dnevni red. Na sestanku je predstavnik DOPPS opozoril na to pristranskost, vendar je Jakša spremembo dnevnega reda zavrnil.

 

Dnevni red je bil pripravljen v naprej in poslan vsem povabljenim. DOPPS je imel možnost, da predmetno zadevo predstavi pod točko "Razno"; na to je bil DOPPS na sestanku tudi izrecno opozorjen.

 

-    Način vodenja sestanka ni omogočal razprave. Predsedujoči je vsaki organizaciji namenil 10 minut za predstavitev njenih stališč, ni pa dovolil vprašanj in tehtanja argumentov. Po uri in pol monologov je vsaki organizaciji dovolil še 3 minute za repliko, potem pa je sestanek na hitro zaključil, ne da bi dopustil soočenje argumentov za eno samo vsebinsko vprašanje.


-    Jakšev način vodenja sestanka je izrazito favoriziral predstavnike lovskega interesa. Čeprav je DOPPS zagotovil prisotnost 9 strokovnjakov za posamezne vrste ptic, je imel skupaj na voljo le 10 minut. Člani lovske bratovščine pa so skupaj nastopali več kot uro, vsak kot predstavnik druge organizacije. Pri tem je posebej sporno, da so nekateri lovske interese zastopali kot predstavniki organizacij, ki bi morale biti strokovno objektivne in interesno nepristranske. Marko Jonozovič je npr. predloge za uvedbo lova na nekatere zavarovane vrste ptic predstavil kot stališče Zavoda za gozdove. Predsednik strokovno znanstvenega sveta LZS dr. Ivan Kos pa je nastopal kot predstavnik Biotehniške fakultete – če je imel za to pooblastilo fakultete predsedujoči Jakša ni preveril.

 

Na sestanku je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, kot pripravljavec uredbe, želelo pridobiti mnenja vseh zainteresiranih strani. Glede na to, da je bilo prisotnih 16 različnih organizacij, ki so lahko enakopravno vse podale svoj pogled oziroma svoja stališča na predmetno zadevo, je bil prilagojen tudi način dela oz. vodenja sestanka. Zato je imela vsaka organizacija enako možnost za predstavitev svojih pogledov na zadevo. Zato ni bila favorizirana nobena organizacija oziroma nobeni interesi. O tem, da so nekateri govorci zastopali lovske interese kot predstavniki organizacij, ki bi morale biti strokovno objektivne in nepristranske, ne moremo soditi. Dejstvo pa je, da je Marko Jonozovič vodja Oddelka za gozdne živali in lovstvo na Zavodu za gozdove Slovenije. Tudi prof. dr. Ivan Kos je zaposlen na Biotehniški fakulteti (Oddelek za biologijo, Katedra za ekologijo in varstvo okolja). Pooblastila se za predstavnike, ki so podajali mnenja posameznih organizacij, ni preverjalo, ne glede na organizacijo, ki so jo zastopali.

 

Predstavnika WWF in BirdLife International, dveh mednarodnih organizacij za varstvo narave, sta opozorila na nujnost vsebinskega vključevanja javnosti v postopek in na spoštovanje strokovnih argumentov pri odločanju. Predsedujoči Jošt Jakša je sestanek zaključil z mislijo, da bo usklajevanje interesov težavno in bodo v predlogu Uredbe sorazmerno upoštevana vsa stališča. DOPPS takšnemu pristopu odločno nasprotuje: stališča, ki so neutemeljena, nestrokovna in so uperjena proti ohranjanju narave, pri odločanju ne smejo biti upoštevana.

 

Dejstvo je, da so bili na sestanku predstavljeni različni pogledi na predmetno problematiko in je to bil tudi namen sestanka. Nekatera vprašanja so ostala še odprta, saj se stališča niso zbližala, zato bo ministrstva usklajevanja nadaljevalo, pri čemer bo v ospredju zavarovanje ogroženih ptic.


Vsekakor pa je usmeritev ministrstva na tem področju jasna in so bila predstavljena že dan prej na sestanku z ministrom mag. Židanom, in sicer, da »lov razume kot metodo, s katero uravnavamo populacije tistih živali v Sloveniji, katere same, zaradi posegov človeka, niso sposobne«. Ministrstvo lova ne razume kot lov na živali, ki jih potrebujemo, ki so zaščitene in pri katerih težko ustvarjamo pogoje, da jih ohranjamo, torej na lov ne gleda kot na pridobitno dejavnost.

 

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube