-
20. February 2018, 15:49
Pri kalibru je tako, nepoznavalec bo kupil nekaj na blef, ali pa kar mu bodo mentorji svetovali. Potem pa tako kot pravi Alojz, najlažja puška in najhujši kaliber. Potem pa tepe, strelec razvije trzanje na strel, zadetki vsepovsod, strelja se pa srnjad in se potem pritožuje, kako je vse razbito.
Poznavalec bo pa dobro premislil, kaj rabi, kaj bo lovil, na kakšne razdalje, s kakšno cevjo se kateri kaliber ujame, teže krogel, hitrosti, padec krogle, premer krogle, ali bo lovil za meso ali samo da čimprej pade, pogoni - čakanje itd...
7×64 je že dober kaliber, samo jaz bolj cenim kal. 30, je bistveno več izbire streliva, širša krogla in s tem širši strelni kanal, hitrosti pa podobne, sploh doma se da nafilat marsikaj, da je zadeva identična 7×64..
Jaz sem bil v zanimivi dilemi, 308 win s kratko 50 cm cevjo že imam, kupoval sem pa Heym SR 21, ki ima samo dolg zaklep in cev dolgo 55 cm. Lahko bi dal cev ob doplačilu še skrajšati na 50 cm in spet vzel 308 win, bi bila najboljša kombinacija, ampak to nima smisla ker to že imam. Na koncu sem se pač odločil za 30-06, pa ne zaradi tega, ker 308 ne bi naredil kar rabim, ampak zato, ker če že puška ima dolg zaklep, naj bo še patron dolg in cev malo daljša. Razlike pa vseeno ne bo velike. Mogoče bom dobil malenkost večjo hitrost iste krogle, bo pa zato bolj teplo in pokalo. Pa puška bo daljša. Tako pač je to. Vsak se mora sam odločit.
Pa vsi govorijo, kako 8×57 dobro prenaša kratke cevi. Moj ima 53,5 cm dolgo cev, pa precej tepe in poka, pa tudi hitrost je pri Geco Plus 12.7 g od tovarniškega podatka 785 m/s odstopala za 45 m/s, se pravi je bila dejanska izmerjena hitrost 740 m/s. Tako da izguba je, tako ali drugače, pa tudi odsun in pok se poveča. Sprašujem se, koliko imajo dejanske hitrosti vsi tisti štuci, katerim režejo cevi na 51 in 50 cm ter koliko padca imajo na 200 m. Edini kaliber za katerega bi jaz svetoval res kratko cev okoli 50 cm, je 308 win, pa ne zato ker ne bi bilo izgube hitrosti, ker tudi tukaj je, sicer predvsem pri tovarniškem strelivu (doma se da še vedno marsikaj nadoknaditi s pravim smodnikom), ampak zato, ker je odsun in pok še vedno zanemarljiv.
Last edited by Deerhunter; 20. February 2018 at 15:53.
Pravila objavljanja
- Ti ne moreš objavljati novih tem
- Ti ne moreš objaviti odgovora
- Ti ne moreš objavljati priponk
- Ti ne moreš urejati svojih objav
-
Forumska pravila