Rezultati 1 do 9 od 9

Tema: Nov zakon v praksi?!

 1. #1
  Član od
  Dec 2007
  Lokacija
  Notranjska
  Prispevki
  1,340

  Privzeto Nov zakon v praksi?!

  DOMAčI LOVCI V DELU KOZOROGA
  Gorenjski glas, 27. novembra 2007 (Cveto Zaplotnik).
  – Lovski društvi Kokra in Jezersko sta z Zavodom za gozdove Slovenije podpisali sporazum o sodelovanju pri lovu in lovskih opravilih v delu lovišča LPN Kozorog - Kamnik. Ob tem je predsednik lovskega društva Kokra Stane Bergant med drugim povedal, da si v obeh lovskih društvih že od leta 1992 prizadevajo za vrnitev lovišča v upravljanje. Sporazum, ki so ga podpisali, sicer ne izpolnjuje njihove temeljne zahteve, vendar pa je pomemben pri zagotavljanju pravice domačinov do odgovornega sodelovanja pri upravljanju prostora, ki ga naseljujejo
  in oblikujejo. V lovišču bodo torej lahko lovili le člani društev z veljavno lovsko izkaznico, ki so lastniki najmanj 15 ha kmetijskih oz. gozdnih površin ali imajo na območju lovišča stalno prebivališče.
  Če si prav razlagam omenjen prispevek, pomeni, da še imaš stalno prebivališče na območju LPN ali pa imaš tam 15 ha zemljišč, lahko tam tudi jagaš. Ali pa to velja samo za izbrance?
  Marko Gorše, Nadlesk

 2. #2
  Član od
  Dec 2007
  Lokacija
  Notranjska
  Prispevki
  1,340

 3. #3
  ZR7 Guest

  Privzeto

  No pa smo še prišli do situacije, ko je za lov pomembna zemljiška lastnina ali stalno prebivališče. In upal bi si staviti, da v ti društvi ne prideš kar tako in da imajo diskriminatorna Pravila.
  Zanima me tudi, ali sta ti društvi članici LZS in če ne, na kakšen način lahko dobita lovišče. Saj vem, odgovor bo, da lovišča nimata in da le sodelujeta z zavodom. A mislim, da je jasno kam pes taco moli.

  In zelo me zanima, ali bodo tudi druge še obstoječe lovske družine dobile nazaj dele lovišč, ki so jim jih na tak ali drugačen način iztrgali in priključili loviščem s posebnim namenom.

  Ali to namesto kadrovskih in strokovnih prenov lovišč s posebnim namenom pomeni razdelitev le teh med dovolj močne in zvite posameznike, ki jih bodo zlorabili? Bomo ostali brez lovišč s posebnimi nameni, namesto da bi v njih poskrbeli za tisto, za kar so bila ustanovljena? Ali bodo tisti, ki so do sedaj povzročali da z temi lovišči nismo bili zadovoljni, ker so bila bolj lovišča za VIP kot tisto kar bi morala biti, sedaj le ta razprodali?
  Je tu sedaj čas in mesto za preverjanje ali gre za korupcijo?

  Bomo prej doživeli razdelitve med raznorazna društva in posameznike kot pa podelitev koncesij?
  Je tu vzrok za zadnji sporni amandma, ki dovoli LD da se poteguje za koncesijo le v enem lovišču? Da sosednja obstoječa LD ne bi mogla na uporabljenih pogojih kandidirati? Članek govori, da mnogo članov društva še nima lovskega izpita. Lovci po srcu so v vseh teh letih lovili in so člani sosednjih LD. Jih bodo sprejeli v ti društvi?


  Pa še kakšno vprašanje se mi poraja. Mi bo kdo odgovoril?

  Menim, da bi v tem primeru LZS nekaj morala reči!

  Pred tem pa bi zavod za gozdove moral jasno in transparentno podati razloge za tako odločitev. V firmah se malo večje količine svinčnikov ne sme kupiti brez razpisa, tu pa zavod kar na pamet deli naravno bogastvo.
  Last edited by ZR7; 13. March 2008 at 08:40.

 4. #4
  Član od
  Dec 2007
  Lokacija
  Notranjska
  Prispevki
  1,340

  Privzeto

  Že dalj časa opozarjam na nevzdržno stanje pri LPN. Ustanovljena so bila za elito in še vedno se ne morejo otresti tega slovesa. To so bistvu edina privatna lovišča v SLO, kjer se lahko jaga samo proti plačilu. Ne vidim bistvene razlike ali nekdo plača za odstrel ali pa si kupi 15 ha gozda.(mimogrede to stane med 30 in 60k€).
  Ali to namesto kadrovskih in strokovnih prenov lovišč s posebnim namenom pomeni razdelitev le teh med dovolj močne in zvite posameznike, ki jih bodo zlorabili?
  To je nekako bistveno vprašanje te teme.

  Potrebno je še dodati, da Kermauner ni več direktor ZGS, ampak je pred nekaj meseci to postal Jošt Jakša.
  Marko Gorše, Nadlesk

 5. #5

  Privzeto

  Vsaka pot se začne s prvim korakom !

 6. #6
  ZR7 Guest

 7. #7

  Privzeto

  Če je že bil prvi korak storjen z dobrim namenom, je bil usmerjen napačno. ZR7 pravilno postavlja stvari, obe društvi (Kokra in Preddvor ne Jezersko), zagotovo nista članici LZS. Ali sploh upravljajta z loviščem? Ali je bil dopolnjen odlok o loviščih? Kdo so ti člani in ali imajo veljavne lovske izkaznice. Na potezi je LZS, da razišče zadeve iz 66. člena ZDLov-1 in ugotovi veljavnost lovskih izkaznic članom, ki lovijo v LPN Kozorog.

 8. #8

  Privzeto

  Ti člani so iz lovskih družin Jezersko pa Storžič!

 9. #9

  Privzeto

  Banda! Sej to je že stara pesem! Samo tisti ki so bli prej "priviligiranci" so pol odleteli in so najbolj glasni! Zdej so pa na vrsti drugi,ko bo druga oblast,bojo drugi,pol pa tretji....


  lp
  Kdor misli,da je dober človek, ker hodi v cerkev je tako kot bi stal sredi garaže in si predstavljal da je avto!

Pravila objavljanja

 • Ti ne moreš objavljati novih tem
 • Ti ne moreš objaviti odgovora
 • Ti ne moreš objavljati priponk
 • Ti ne moreš urejati svojih objav
 •