Stran 1 od 4 1234 ZadnjiZadnji
Rezultati 1 do 10 od 39

Tema: Članarina 2009

 1. #1
  Član od
  Dec 2007
  Lokacija
  Notranjska
  Prispevki
  1,340

  Privzeto Članarina 2009

  Številka: LZS/783
  Datum: 30.10.2008

  - Vsem starešinam Lovskih družin - upravljavk lovišč

  Zadeva: Podaljšanje veljavnosti lovskih izkaznic in članarina LZS za leto 2009

  Spoštovani starešina LD,

  S tem dopisom vas želimo seznaniti s sklepom Upravnega odbor LZS z dne 28.10.2008, ki se nanaša na višino članarine LZS za leto 2009, način podaljševanja veljavnosti lovskih izkaznic in razporeditvi dela te članarine območnim lovskim zvezam.

  Članarina LZS za leto 2009 je določena v višini 55 € po članu LD in se pobira v enkratnem znesku. Del te članarine bo LZS v skladu z zadevnim pravilnikom nakazala območnim lovskim zvezam za zagotavljanje delovanja slovenske lovske organizacije na lokalnem nivoju. Gre predvsem za naslednje dejavnosti:
  - organizacija izobraževanja: pripravniki, lovski čuvaji, lovski mojstri, mentorji za lovske pripravnike, izobraževanje za delo z LIS Lisjak, izobraževanje za strelske sodnike, ocenjevanje škod od in na divjadi, izobraževanje mladih;
  - ocenjevanje trofej, preglednike divjačine, usposabljanje tajnikov LD, blagajnikov LD in predsednikov LD, predsednikov disciplinskih komisij,
  - dejavnost lovske kinologije,
  - kulturne dejavnosti,
  - odnosi z javnostmi (distribucija poučnega gradiva, organiziranje aktivnosti za promocijo varstva narave in lova);
  - dejavnost lovskega strelstva,

  Sama izvedba pobiranja članarin in podaljševanja veljavnosti lovskih izkaznic pa bo potekala po sledečem zaporedju:
  1. LZS bo na podlagi evidenc članstva in izdanih lovskih izkaznic na dan 01.12.2008 izdala neposredno lovskim družinam fakture za članarino za leto 2009, ki naj jih te poravnajo do 31.12.2008.
  2. Najkasneje do 15.12.2008 bodo vse LD upravljavke lovišč prejele nalepke za podaljšanje veljavnosti lovskih izkaznic, ki jih bodo lahko še pred koncem leta razdelile svojim upravičenim članom.
  3. Na dan 30.4.2009 bo narejen nov posnetek stanje članstva LD in temu bo sledil poračun tako na finančnem delu kot glede nalepk.

  Ne glede na to, pa lahko upravljavke lovišč po opravljenih letnih občnih zborih obvestijo LZS o novo sprejetih članih, naročijo izdelavo lovskih izkaznic in dobijo ustrezno število nalepk.

  Zavedamo se, da z navedenim načinom pobiranja članarine in podaljšanja veljavnosti lovske izkaznice spreminjamo dolgoletno, dobro utečeno prakso.
  Vendar je uvedba teh sprememb nujna, da bi lahko ne eni strani korektno izpolnili z zakonom dodeljene naloge, ki jih opravljamo v javnem interesu in na drugi zagotovili delovanje LZS v skladu z veljavnimi pravili.
  Lovski zdravo!


  Srečko Žerjav,
  Direktor strokovne službe
  l.r..
  Dočakali smo povišanje članarine za 37%. Kakor se spomnim predvolilnih obljub Srečka F. Kropeta, je obljubil da se članarine ne bodo dvignile in da bo pridobival sredstva za delovanje LZS iz zunanjih virov.
  Marko Gorše, Nadlesk

 2. #2
  ZR7 Guest

  Privzeto

  Če prav razumem, je hakeljc v tem odstavku:

  Del te članarine bo LZS v skladu z zadevnim pravilnikom nakazala območnim lovskim zvezam za zagotavljanje delovanja slovenske lovske organizacije na lokalnem nivoju. Gre predvsem za naslednje dejavnosti:
  - organizacija izobraževanja: pripravniki, lovski čuvaji, lovski mojstri, mentorji za lovske pripravnike, izobraževanje za delo z LIS Lisjak, izobraževanje za strelske sodnike, ocenjevanje škod od in na divjadi, izobraževanje mladih;
  - ocenjevanje trofej, preglednike divjačine, usposabljanje tajnikov LD, blagajnikov LD in predsednikov LD, predsednikov disciplinskih komisij,
  - dejavnost lovske kinologije,
  - kulturne dejavnosti,
  - odnosi z javnostmi (distribucija poučnega gradiva, organiziranje aktivnosti za promocijo varstva narave in lova);
  - dejavnost lovskega strelstva,


  Kar posledično pomeni, da mora biti članarina ZLD-jev sedaj minimalna!
  Storitev, ki so navedene zgoraj, nam ne smejo zaračunati!

 3. #3

  Privzeto

  Pri nas bo za drugo leto članarina 110 evrov,letos je bila 100 evrov,v sosednji družini je članarina okol 80 evrov!

 4. #4
  Član od
  Dec 2007
  Lokacija
  Notranjska
  Prispevki
  1,340

  Privzeto

  Ne vem če so se zmenili glede vračanja dela članarine ZLD. Nekateri zahtevajo 15 evrov drugi 7 evrov po članu. V naši ZLD se menijo, da bi kljub temu dvignili članarino, ki je že sedaj 20 evrov.
  Članu UO LZS iz naše ZLD smo zabičali, da mora glasovati proti povečanju članarine. Bom pogledal zapisnik, če je bilo temu res tako.

  Nekatere LD se menimo, da bi protestno "zamudili" z nakazilom članarine.
  Marko Gorše, Nadlesk

 5. #5
  ZR7 Guest

  Privzeto

  ZLDji bodo za dejavnost, ki so jo prej opravljali po starem zakonu, sedaj pa po pogodbi z LZS, dobile plačilo od LZS. Torej se mora članarina za ZLD-je znižati, nikakor pa ne višati. Treba bo zahtevati finančno obrazložitev višine članarine ZLD-jev.

 6. #6

  Privzeto

  Razmišljane o nižji članarini za delovanje ZLD-jev je pravilno in to vsaj za 7,5 €, kolikor bo prejela za posameznega člana v volilnem okolišu. In tu bi morala biti vzor ponovno ZLD Ljubljana, ki bo za svoje delovanje določila le simbolično članarino. In ostala območja? Če želite biti člani take drage organizacije jo pač plačajte, članstvo je namreč prostovoljno.

 7. #7
  Član od
  Apr 2008
  Lokacija
  Radolca
  Prispevki
  295

  Privzeto

  Del te članarine bo LZS v skladu z zadevnim pravilnikom nakazala območnim lovskim zvezam za zagotavljanje delovanja slovenske lovske organizacije na lokalnem nivoju.

  Kaj pa LD, ki niso članice nobene ZLD. Bodo plačevale neke storitve, ki jih sploh ne bodo dobile. Ali to pomeni, da LZS uvaja neprostovoljno članstvo v ZLD?

 8. #8
  ZR7 Guest

  Privzeto

  Citat springer je objavil: Pokaži objave
  ...Kaj pa LD, ki niso članice nobene ZLD. Bodo plačevale neke storitve, ki jih sploh ne bodo dobile. Ali to pomeni, da LZS uvaja neprostovoljno članstvo v ZLD?
  Ravno v načinu, ki ga uvajajo vidim rešitev tega.
  Od članarine lovca, katerega LD je v območni zvezi, se bo odvajalo tudi za dejavnost ZLD. Od članarine lovca LD, katera ni v območni zvezi pa se bo porabila za storitve, ki jih bo tako organizirala LZS. Ali jih bo organizirala sama ali priključila na izvajanje storitev kakšne ZLD in to dodatno financirala iz tega dela članarine je pa drugi par čevljev in konec koncev vseeno.

  Po tem novem načinu si s tem plačilom zagotovimo to storitev. Kot pravim preko ZLD ali direktno prek LZS.

  To se mi zdi jasno. Edino nejasnost sedaj vidim v možnosti preostankov starega razmišljanja v ZLD-jih, kateri nekateri menijo, da so LD-ji dolžni sami po sebi zagotavljati njihov obstoj ne glede na kvaliteto storitev. To bo sedaj minilo, saj bodo sredstva zagotovljena, kontrolirana, storitve pa pogodbeno zapovedane in poenotene. Tam, kjer bodo članarine za ZLD še posebej zaračunane in previsoke, bodo pa same članice, torej lovske družine morale poskrbeti za red.

 9. #9
  ZR7 Guest

  Privzeto

  Moj komentar v obliki članka sem objavil na straneh http://www.forum-lov.org/index.php?o...=511&Itemid=53

  Poskušal sem strniti tisto, kar smo do sedaj predebatirali.

  Ostaja pa odprt zanimiv tisti del vprašanja članarine, ki se tiče podaljševanja lovskih izkaznic. O tem dajmo v temi o pravilniku o izkaznicah: http://www.forum-lov.org/forum/showthread.php?t=1113

 10. #10

  Privzeto

  Mislim, da je dvigovanje članarine za LZS v nasprotju z obljubami v začetku mandata novega vodstva LZS (sploh pa dvig za 37%). Ne glede na to, da mislijo del tega denarja nameniti za delovanje območnih zvez. Sploh pa je delež, ki ga bodo OLZ namenili manjši od zneska povečane članarine. Pri nas bomo ta znesek odšteli od članarine, ki jo sedaj plačujemo OLZ. V bistvu je dvig članarine za LZS nezaslišan, da ne napišem še kaj....
  V času pridobivanja koncesije in posledično dodatnih stroškov za LD se mi dozdeva, da se kaj bolj neumnega ne bi mogli odločiti.
  Najbolj pa me moti, da za tolikšen dvig članarine nismo do sedaj dobili niti enega pametnega pojasnila. Po odzivih iz terena pa mislim, da ta dvig ne bo šel tako gladko skozi, kot so si nekateri mogoče predstavljali.

Pravila objavljanja

 • Ti ne moreš objavljati novih tem
 • Ti ne moreš objaviti odgovora
 • Ti ne moreš objavljati priponk
 • Ti ne moreš urejati svojih objav
 •