Zanimajo me informacije in izkušnje o RP Zastava M98 308 Winchester, saj jo imam namen kupiti. Puška ima francosko naprožilo. Ali je kvaliteta enaka kot je bila ali se je kaj spremenila?
Printable View
Zanimajo me informacije in izkušnje o RP Zastava M98 308 Winchester, saj jo imam namen kupiti. Puška ima francosko naprožilo. Ali je kvaliteta enaka kot je bila ali se je kaj spremenila?
Dobro si izbral kaliber. Puško malo manj.
Jaz bi izbral brez naprožila, z nastavljivim proženjem.
Jaz ti enako svetujem kot alojz1, ker zastave z naprožilom so zelo nerodne, ker komajda spraviš prst k sprožilcu, pa še daleč naprej je... Raje vzami brez naprožila, pa ti pol puškar malo dodela sprožilec ali pa kar kakega boljšega nabaviš...
ali je bol smiselen nakup take rabljene puške?
Malo več podatkov bo treba, če rabiš pomoč.
Predvidevam, da si mlajši lovec in kupuješ prvo puško. Prva izbira je ponavadi slaba, kakor tudi prvi pes slabo vzgojen :icon_lol:
Sedaj pa resno. Spremljaj na Forumu male oglase - se splača. Nikar ne kupi prehitro. Rabljeno preizkusi ali vsaj glej kako strelja lastnik.
Če pa razpolagaš z več evri pa poglej Rugerjeve karabinke (imajo že objemke za daljnogled) ali kakšno Tikko, Howo. Predvsem Ruger American z novim zaklepom in snemljivim nabojnikom ter 22"cevjoje zelo všečna ( manj kot 1k).
Lahko ti rečem sam imam Zastavo v kalibru 308Win,puška je zelo natančna in kljub temu ,da ima Francosko naprožilo.
Lahko ti rečem jaz sem zelo zadovoljen.:icon_lol:
Srečen je tisti, ki je zadovoljen z tistim kar ima.
Saj nihče ni omenil, da je ta puška slaba. Večkrat pa opažam, da vsak hvali tisto
kar ima. Ta, ki sprašuje za nasvet pa želi objektivno oceno.
Če si zadovoljen z svojo puško (kar popolnoma podpiram) potem nikar ne preizkusi še kakšen Steyr ali Blaser ali... Boš samo slabe volje in še eden tistih, katerim so puške igrača (ki jo mora imeti) za velike otroke. Večkrat sem že napisal, da je bolje imeti eno puško in tisto znati uporabljati.
A ti res o tem al se hecaš? To kar ti pišeš je dosti bolj povezano s kopitom in dolžino tega, kot s puško!
Drugače pa imam tudi jaz puško brez sprožila in bi tudi tebi priporočal tako. Na koncu pa ne morem reči da je to bolje (meni je ki sem sprobal vse), ker eni hvalijo bolj z naprožilom drugi brez... Stvar osebnega okusa bolj ali manj...
lp
No ni samo Zastava? Imam še Heanel-a Jager 10,Sava Kranj in še kakšna bi se našla.Samo lahko pa rečem,da največ jagam pa z :icon_lol:Zastavo.
Lahko mu samo svetujem ,da tudi z Zastavo ne bo nič zgrešil.?:icon_biggrin:
Naprožilo da ali ne, to je samo stvar navade, prakse..... Dokler nisem imel PAP sem tudi v pogonu uporabil naprožilo, vedno. In to tudi na zastavi, ker imam k sreči drobne prstke :icon_lol:.
Ja ne ganges, če probaš prijet zastavo z naprožilom, je en petelin najmanj 1,5cm od drugega, no na moji zastavi sem imel samo enega in je bil tam kjer je ponavadi samo naprožilo... Drugač pa je med sprožilcem in branikom, izredno malo prostora in je kar nerodno za ustrelit, če nimaš lih elegantnih prstov, to ti vsak uporabnik zastavinih pušk lahko potrdi, razen če ni imel drugega v roki...
Mali, če imaš v lovišču samo srnjad in boš hodil bolj ali manj na čakanje potem je naprožilo uredu zadeva,če pa imate v lovišču prašiče,oziroma se imaš namen udeleževati pogonov,potem pa je pametno, da imaš direktni sprožilec.Napisano predvsem drži za nemško naprožilo,katerega so imele povečini Zastave,za francosko naprožilo in s tem prožilom direktno proženje pa ti bodo ostali povedali,kateri imajo tak sprožilec.Glede na ceno in uporabnost,oziroma višino financ je Zastava čist OK, če pa imaš na razpolago več financ,pa lahko izbiraš med širšo izbiro.
lp
Jaz sem omenjeno Zastavo M98 kupil novo pred dvemi leti. Ima francosko naprožilo. Res je sprožilec mogoče malce preveč nazaj, preblizu branika, pa vendar je direktno proženje dovolj rahlo, zato naprožilo le redko uporabljam.
Imam CZ v štuc izvedbi z nemškim naprožilom. Prostora med branikom in sprožilcem je malo, pa še gumb za odpiranje nabojnika moti. Moti tudi razdalja med sprožilcem in držalom na kopitu, ker moraš imeti dolge prste, da je prst na sprožilcu kot mora biti.
Tomaž je v tem primeru svetoval drug sprožilni sistem (Timney npr.), ki si ga bom ob priliki tudi najverjetneje nabavil...
Ker sem prebral da debatirate o sprožilcih pa me zanima kaj se zgodi, če na puški titan francosko naprožilo toliko zrahljam da bom lahko normalno direktno prožo? prednost, slabosti, nevarnosti ... ? Ker ko vprašam puškarja mi vsak reče treba bo menjat in vstavit direknega, to pa tud ni zastojn je zopet treba vložit nekaj financ, seveda puškarjo bi to pasalo da bi nekaj prodal. biggrin
Zrahljaj, opravi butalski preskus (fajn udariš po kopitu in vidiš če se sproži). Če se ne sproži dela. Enako velja za ostale puške.
vsak normaln (tudi zastavin) francoski šneler se da nastavit (skor) tak ko navadnega. je pa potebn poseg -> tud navadnega zastavinega nebo noben naštimal solidno brez posega s pilo in menjavo fedra..
od veliko puškarjev, tudi iz tujine, sem slišal, da je sama izdelava srbskega naprožila solidna, predelava pa lahka.. mislim, da spet kompliciramo(te) tam k ni treba.
mislim da je v osnovi problem zastane M98 v krilni varovalki, in sploh nevem če je imela serijsko montirana naprožila.. razn če je v štartu post narobe napisan in se gre za puško M70 ?
lp
Pa še ena ideja za zagovornike "ameriških" firm.. dolg nebo naredo američan take puške kot zastava.. res pa je da rabi malo dodelave (kopito in prožilo) kar pa spet ni tak drago v primerjami s štartno ceno zastave.. mogoč je smiselno razmišljat tudi o ocevljenem mehanizmu, problem je idin nesposobnost slovenskega uvoznika.. ker te puške skoz čakamo..
včasih je pa res bolš kak mesec počakat al pa let pa kaj boljšega kupit.. pa da mi nebo spet kdo kakega rugerja s sauerjem primerjal recimo :)
Kaj je narobe s prožilom pri zastavi .
Mah ok za koga morda res, meni grejo pa kr lasi po konci ko vidim dva sprožilca... Pa naj bo zastava za 600€ al pa najdražji mauser...
Men tud. biggrin Pa večina lovcev tega sploh uporabljati ne zna. Naprožilo je pretrdo ali pa tipajo kje je sprožilec in strel uide. Pa tudi taki so, ki mislijo naprožit pa prvega stisnejo.
Eden pravilno nastavljen in nič komplikacij.
Jaz imam en karabin in eno kombinirko brez naprožila, en karabin pa imam sistema mauser z nemškim naprožilom, katerega sem dal po meri narediti in mi je puškar priporočil nemško naprožilo, pa moram reči, da me to nemško naprožilo čedalje bolj moti pri lovu na divjad. Medtem ko pri obeh puškah z direktnim naprožilom ustrelim takrat ko želim ustreliti in tudi tja kamor želim ustreliti, pa moram pri naprožilu takrat ko bi moral streljati, najprej naprožiti, nato prst previdno premakniti spredaj na branik in nato dobesedno iskati sprožilec in zaradi tega iskanja se mi celo dogaja da je strel še manj natančen, kot navaden sprožilec, kljub temu da naj bi bilo naprožilo namenjeno ravno natančnim strelom. Poleg tega s to "proceduro" naprožanja in nato iskanja sprožilca izgubim cca 5 sekund, ki pa so v določenih situacijah nepogrešljive in zaradi tega časa lahko izgubim priložnost za idealen strel.
Poleg tega z navadnega sprožilca, če ne prideš do strela samo umakneš prst, zakleneš in to je to, pri naprožilu pa je prisoten še tisti psihološki učinek, ko veš da ko imaš enkrat naproženo, ni več poti nazaj, saj je puška z naproženim sprožilcem nevarna in se lahko med zaklepanjem zelo rada nehote sproži (kar se mi je enkrat na lovu že celo zgodilo) - nevarnih situacij in nehotenih strelov zaradi nemških naprožil smo vsi že videli na nastrelitvah in tudi na lovu še preveč. Meni osebno gredo zaradi nemških (pa tudi francoskih) naprožil že kar dlake pokonci in razmišljam da bi omenjeni karabin ali prodal, ali pa zamenjal sprožilec z direktnim, čeprav me bo to zagotovo kar dobro udarilo po denarnici. A kdo ve koliko približno bi stala menjava za kvaliteten direkten sprožilec?
Zelo kvaliteten direkten prožilec te bo s menjavo koštal do 100€..
Potem pa bom zamenjal v kratkem, če to drži, moram preverit pri puškarju.
Sicer pa po tem kar sem jaz videl, je v družini kar nekaj jagrov, ki imajo CZ M70 z nemškim naprožilom in se jim konstantno dogajajo situacije, v katerih strel odleti nehote ali v nepravem trenutku in to tako na strelišču kot na lovu.
Deerhunter, nimaš izkušenj z naprožili. Jaz sem tudi na pogonu streljal vedno z naprožilom. Sedaj, ko imam direktnega mora biti puška pri zalazu in na preži zakočena, zastava ni bila nikoli, ker ima sprožilec (petelin) velik hod in je varen. Pred strelom pa samo naprožiš. To je vse stvar prakse in izkušenj :icon_wink:. Se boš že naučil z delom....
Puško z naprožilom imam že 6 let, pa me naprožilo samo čedalje bolj moti. Sem pa zagotovo bistveno bolj navajen direktnih sprožilcev, tako lovskih, kot vojaških.
Da bi na pogonu uporabljal naprožilo si sploh ne predstavljam. Še manj pa da bi naokrog hodil z odklenjeno puško. Varovalka je temu namenjena, da zaklene puško, odkleneš pa pred strelom, če je varovalka na pravem mestu in lepo drsi, ti to vzame samo delček sekunde, zaradi katerega ni vredno naokoli nositi odklenjene puške. To nikoli ne prinese nič dobrega, kar vidim tudi pri tovariših solovcih. Taki potem nikoli točno ne vejo ali je puška zakočena ali ne, tako se jim dostikrat dogaja da hočejo streljati pa ne poči ker je puška zaklenjena. Meni se to težje zgodi, saj imam puško vedno zaklenjeno do strela, ko pa je treba streljati pa povsem avtomatsko in podzavestno odklenem. Tako so me naučili v vojski in tega se držim. Pri varnem ravnanju z orožjem so tri pravila, cev vedno v varno smer, varovalka zaklenjena do tik pred strelom, prst ni nikoli na sprožilcu do tik pred strelom in če se tega držiš imaš zadeve "pošlihtane" in je veliko manj možnosti da se kaj neljubega zgodi, pa tudi podzavestno se navadiš puško pred strelom odkleniti, zato se ne more zgoditi da bi zamudil strel ker bi pozabil odklenit varovalko.
Jeb..š naprožilo, kaj ko ti na pogonu 5 prascou prteče boš za vsacga repetiral, naprožu in strelal? Dokler tretjič ustreliš jaz na blaserju že filam naboje v okvir...
saj lahko brez naprožila sterelaš.
Dolg hod in 3 kg. Kar se mene tiče povsem neuporabno. Na x-boltu imam 1,5 kg in sprožilec je povsem brez nepotrebnega praznega hoda, pa ne bi nič škodilo, če bi ga še malo pod 1.5 kg spustil.
to ti neverjamem ker sem prej imel original,sedaj mam pa francosko naprožilo in ni nobene bistvene razlike če prožim direktno. je pa res da je to naprozilo nareje no ročno in ne kot nekateri nemški kupleni.sem mel moznost da bi mi naredil nemškega sam bi mi moral potem še branik predelat da bi bilo potem za parste dosti prostora.
Moje mnenje je, da so nemška naprožila zastarela in stvar preteklosti, saj jih serijsko na puške daje le še redko katera firma (ki izdeluje predvsem tradicionalne M98, npr CZ), ter predvsem puškarji tradicionalne boroveljske šole. Naprožila je treba razumeti v luči nekoč trdih sprožilcev z dolgim hodom ter enim ali celo dvema kolenoma in da se je olajšal strel pri takih sprožilcih, so si zamislili naprožilo, ki je v takem primeru dejansko bilo dobra rešitev, katero nekateri še dandanes zagovarjajo, treba pa je vedeti da so današnji sprožilci moderne zasnove nekaj drugega kot 60 let nazaj, so lahki, brez dolgega mrtvega hoda in zelo konstantni, zaradi česar so dejansko boljši in bolj lovsko uporabni, kot tradicionalno nemško naprožilo.