Samo, da smo te na pravo pot spravili........
Printable View
Samo, da smo te na pravo pot spravili........
A je kaka razlika v sistemu puške R8 glede na dolžino naboja? Če povem po domače, je sistem krajši pri 308win, kot pri 30-06 in se posledično hitreje repetira zaradi krajšega potega? Na uradni blaser strani je za najti dokaj malo podatkov, še standardno dolžino puške R8, ki naj bi bila 102 cm, sem komaj našel.
Ali je v kateri trgovini pri nas na zalogi kaj pušk R8 professional. Zanima me razlika v uravnoteženosti puške pri standardni cevi 58 cm ter skrajšani cevi 52cm, kar bom lahko preizkusil le v živo. Lahko na ZS.
Ni razlike v sistemu (kako lahko prideš sploh na tako idejo), je pa treba pri .308 potegniti 11mm manj nazaj kot pri 30-06, da zleti tulec ven. ( zakaj je to pomembno).
Na blaser strani so vsi potrebni podatki, samo najti jih moreš.
Celotno teža puške s standardno dolžino in profilom cevi je 3,3 kg, tako da vpliva teh borih 6 cm na uravnoteženost sploh opazil ne boš.
Krajše cevi delajo, ker ji določeni kalibri pač dovoljujejo in so boljše za določene načine lova.
Ker se krajše cevi izdelujejo po naročilu sem prepričan, da ni nikjer na zalogi.
Kje v Ljubljani se pa najde kaka R8 na zalogi.
Odločitev o nakupu je že padla, zdaj pa preverjam zadnje detajle kateri me zanimajo. Ne morem se namreč odločiti glede dolžine cevi, od katere je potem posledično odvisen tudi kaliber. Če bo standardna cev bo 30-06, če pa kratka pa 308win. Rad imam kratko in priročno orožje, nisem pa siguren, če ne bo puška s kratko cevjo in skupno dolžino 96 cm vseeno delovala "prekratka".
Sem bil pa tik pred nakupom R93 že pred leti pa mi takrat v offroad izvedbi ni bilo všeč sivo kopito. Novejša verzija kopita zelene barve s črnimi vložki deluje bolj lovsko.
Zame je puška prekratka takrat ko lahko z njo sam sebe obstreliš :icon_lol: Malo šale mora bit biggrin
Puška mora že na pogled delovati uravnoteženo in usklajeno, ravno tako mora delovati ko je že v roki. Tako kot je puška lahko predolga, pri tem mislim na klasične karabine dolžine od 110cm do 120 cm, tako je lahko tudi tako kratka, da v roki spet ne deluje naravno.
Sam imam R8 professional standardna cev v kalibru 30-06 in lahko recem samo da je puška tisto kar sem pričakoval. Bighand
Torej mi svetuješ standardno cev? Glede na to da bo na puški dokaj velik daljnogled s 56 lečo, bo najbrž vseskupaj bolje izgledalo s cevjo standardne dolžine.
Po mojem mnenju standardna cev zadostuje za lov. Sam imam povečavo 2,5-10x50 in je čist ok. Bom naložu kakšno slikco.
Jaz bi izbral pa kratko v 308. Šele ko imaš v roki vidiš kako priročna je. Pa nič skrbeti, da bo grdo izgledala z velikim daljnogledom.
Alojz, tudi jaz se čedalje bolj nagibam h kratki cevi. Ker imam rad kratke puške in si že od nekdaj želim res kratko plastično puško, bo najbolje da kupim Blaserja kar s kratko cevjo, pa bo mir enkrat za vselej. Le 308win mi preveč ne diši. Imam občutek, da je malenkost preveč podhranjen predvsem za kakšen slabši strel na pogonih. No pa da ne zahajam v debate, ki so bile že stokrat obdelane.
Potem pa ti ostane 30-06...
Ko se mi finance zaradi adaptacije stanovanja malo ustalijo, bom k 9,3x62 nabavil še kakšno menjalno. Razmišljam o 308, 30-06 ali 270win. Ko se bom odločil za enega, si bom do nabave še najmanj trikrat premislil...
Večna dilema. Malo zgodovine.
30-06 je bil najbolj razširjen kaliber tudi v strelstvu do 1000 yardov do sredine 60 let. Takrat so razvili 308, ki se je izkazal kot zelo natančen. V strelstvu je začel izpodrivati močnejšega tako, da so morali tudi tarče pomanjšati. Uporablja ga je vojska, lovci in strelci. Cevi v tem kalibru zdržijo bistveno več kot v primerljivih. Pa za lovca to ni pomembno. Seveda pa je ostal krog ljubiteljev 30-06, ki ta kaliber z veseljem uporabljajo.
Če pomislim, da sem tudi sam dolgo mislil enako kot večina tule. Malo rezerve ne škodi. Sedaj pa tistih par m/s mirno zamenjam za bolj prijetno streljanje z bistveno manjšim nabojčkom in isto kroglo. Pa še za polnit je najbolj enostaven in poceni. Nekatere tulce sem napolnil tudi 15x pa še noben ni pokazal znakov iztrošenosti.
Pri slabšem strelu s 308win se zastreljena divjad pač poišče s psom in pri tistih slabših strelih tudi z 9.3mm ne divjad ne pade. Za oplazni strel je pa vseeno a je kaliber 6mm al pa 10:icon_wink:
Razmišljat o tem, a vzet 30-06 al 308win...kaj pa vem, ker je razlika samo v dosti večjem tulcu pri 30-06, v praksi pa je skoraj ni. Tisti višek energije pri 30-06 se zgubi v cca 20metrih! Glede natančnosti se pa itak ve kdo je kralj:icon_wink:
...je že kdo slučajno ugotovil, da bi mu divjad uplenjena na 100 ali 150m kaj manj "padla" kot tista na 50m biggrin
Če misliš ostati samo pri eni cevi nabavi raje 30-06.Zmore vse kar 308win in ima prednost predvsem kadar uporabljamo krogle od 11,7g navzgor.Tukaj 308win preprosto zmanjka moči.V kolikor pa misliš nabavit še kakšno drugo cev pa nabavi 308win.Zadostuje za vse pri nas razen za pogone kjer jaz osebno favoriziram kalibre od 8mm naprej.Moja izbira je bila 270win ter 9,3x62...sem zelo zadovoljen.Imam standardno dolžino cevi in je puška dolga komaj 102cm.Krajše jaz ne potrebujem...tud v grmovju ne!Je pa zelo dobro zbalansirana kar pride zelo prav pri prostoročnem streljanju na pogonih...R8 je dobra puška!!!Boš zelo zadovoljen!!!:OK:
Pa kaj kupuješ puško za druge ali zase?
Če ti je pomemben izgled pol si kupi attache, ne pa pro...
Z kratko cevjo si bolj okreten tako na preži kot v gozdu...
Nisem pa ravno prepričan če je kratka cev vredna doplačila, ki je kar mastno...
Zdej sem ena dva vikenda lovil z kratko R8 v 9,3x62 in uplenil pujsa in junico... Morem rečt da je kar težko šla nazaj k lastniku biggrin
Prednosti in slabosti tako 308win kot 30-06 so mi povsem jasne in o tem nima smisla debatirati in speljati temo stran od R8. Gre le zato, ali izbrati standardno ali kratko cev pri tej puški, ker kot vsi vemo 308 ima raje kratke cevi kot 30-06. Favoriziram pa omenjena kalibra izključno zaradi ogromne izbire streliva, saj strelivo za ta dva kalibra izdeluje takorekoč cel svet. Tudi 8×57 je odličen vsestranski kaliber, ni pa ameriške ponudbe streliva za ta kaliber. Dve cevi za tistih enkrat na leto ko se srečam na pogonu s prašiči pa mislim da ni vredno imeti, čeprav tudi mene, kot ostale, drži, da bi za pogone imel še eno cev v 9,3×62 biggrin
Tomaž predvsem taki komentarji me zanimajo, kot si ga napisal ti. Predvidevam, da si torej lovil že z blaserjem s standardno in s kratko cevjo. Če odmisliš doplačilo za kratko cev, bi ti osebno raje imel skrajšano cev?
Kot sem zapisal, če bi še enkrat kupoval bi še enkrat kupil standard cev. Bi pa mogoče razmislil o kalibru...
Torej Tomaž R. si mu jo krstil... :OK:
Jaz moram pa še novo piko in nafilano Mego...
Pozdrav lovini je najboljši odgovor......
Mini Blaser fan club!!!!:icon_lol:
Včeraj sem v živo "pretipal" Blaser R8 Professional. Puška me je navdušila, kopito deluje čvrsto in ergonomično, snemljivi nabojnik je odlična, praktična in hkrati varna inovacija, puška je sicer že v standardni izvedbi kratka, pa sem se vseeno odločil še za skrajšano cev, kar bo prišlo prav zaradi jage na prašiče po zaraslem terenu. Ker imamo veliko zahtevnega, poraščenega terena in je velika možnost padcev, bo tudi sistem za odpuščanje igle prišel prav, sam sprožilec pa je čista poezija.
Kaliber bo 308win, če pa se bo izkazalo, da bo naredil premalo "buma" na pogonih, pa je najmanjši problem naročiti še eno cev v 8×57IS.
Kaj naj rečem. Še enga je pamet srečala biggrin
ima kod od forumašev Blaser r8 v kalibru 30.06 ali 8x57? če ima ali pa pozna koga naj mi prosil pošlje eno sporočilo na ZS.
Hvala!
No, pa je končno doma. Kratka cev 52 cm, standardne debeline 17 mm, kal. 308 win, levo kopito in levi zaklep. Skupna dolžina 97 cm. Zaklep laufa, ubogi prašički (imam tudi piko Aimpoint Micro z Blaser montažo)... Za nastrel smo porabili 4 naboje Lapua Naturalis 11,7g, ker je bila na zalogi žal le ena škatla sem pazil na naboje, za lov je pa še toliko ostalo, da sploh v praksi preizkusim monolitke, če bom zadovoljen z njimi. Bom pa drug teden poizkušal naredit grupo raje s Federal Fusion, katerih imam dovolj, Naturalis pa bom prihranil za divjad. Puška je sicer za moje sposobnosti (nisem ostrostrelec) neverjetno natančna (tudi strelivo). Nisem še streljal s čim takim. Streli so padali točno tako, kakor smo prestavljali kupule takorekoč do cm natančno. Zgornji trije streli so moji, s tem da smo po vseh 4 strelih premikali kupule. Po prvem strelu smo premaknili kupulo 3 cm višje, naslednji trije streli so bili moji, ker je bil prvi malo desno in spodaj, smo prestavili 2 cm levo in 1 cm gor, naslednji moj strel je bil desetka, nakar smo samo še premaknili 3 cm višje zaradi možnih strelov do 150 m in potrdili s še enim strelom, ki je padel tako lepo, kot bi ga pribil s žebljem točno nad desetico. Puška je veselje za držat, uporabljat in streljat. Sprožilec je čista poezija. Grupe potem kot sem rekel nisem delal, ker bom Naturalis naboje, kar mi jih je še ostalo, raje prihranil za divjad. Ne dvomim, da bi bili streli v razmaku manj kot 1 MOA, če vmes ne bi prestavljali kupol.
Upam da ne kršim pravil foruma, če napišem Hvala Romanu in Valentinu. Če pa koga zanima natančneje, pa na ZS.
Lepa puška ni kaj! Preciznost pri blaserju je zavidljiva! Naj ti dobro služi na jagi!
Welcome To The Club!!!
:OK::OK::OK:
Optika je Zeiss Classic 3-12x56?
Ja dobrodošel v Blaser fan club!!!:OK:Tudi jaz sem sprobal mojo novo optiko včeraj na R8.Nabavil Zeiss HT 3-12X56....V mraku lahko samo rečem nonplusultra!!!Naj ti fajn služi Deerhunter!!!Dober pogled!!!biggrin
Ja old betsy(30-06)...he,he,he...nese odličnoBighand...Zeiss HT me je pa navdušil....prvic do zdaj vem,da v mraku ne delam komprisov...komaj cakam se na daljnogled 8X54 HT....:limona:....Muzikant je pa dober človek in super expert za produkte iz Isnija....biggrin...Lp obema in vesele praznike....
Hvala vsem za dobre želje. Ja, preciznost je na nivoju. Do zdaj sem bil navajen, da sem pomeril prav, padlo pa je par cm vstran. Zaradi cevi, ali streliva ali karkoli že. To sem zdaj prvič doživel, da pada točno tja kamor pomerim biggrin Že z 2 strelom zadeti tisto malo rdečo pikico 5 mm × 5 mm je bil zelo zadovoljujoč občutek biggrin Ko veš, da se je končno vse prav poklopilo in da je to to, kar si želel imet.
Optika je tako kot si napisal Zeiss Classic Diavari 3-12×56. Mi je ostala od prejšnje puške. Bilo mi je škoda tak daljnogled nekomu podariti za par sto evrov, potem pa kupovati novega za cca 2 jurja. Sploh ker ima ravno šino, šina pa se mi zdi da se super ujame z Blaser puškami. Čeprav verjemite, če bi zdajle kupoval novo optiko, bi to bila zagotovo Zeiss HT. Tako bo pa tudi Classic v redu, saj tudi ta ni od muh, čeprav ga je že malenkost povozil čas in ni več povsem v samem vrhu vrhunske optike.. Je pa še vedno precizen, oster in v mraku vzoren. Zaenkrat bo zadostoval.
Samo za primerjavo dolžine. Browningov karabin s skrajšano 56 cm cevjo, ki je sicer z dolžino 108,5 cm med krajšimi karabini, je kar 11,5 cm daljši od Blaser R8 s skrajšano 52 cm cevjo. Karabin s standardno 60 cm cevjo, katerega sem imel prej in iz katerega je daljnogled Zeiss Classic, je bil dolg 114 cm, kar je celih 17 cm več.. Razlika je očitna na vsakem koraku. Še posebej pa, ko opletaš po preži, ali po štantu. Pa tudi pri čiščenju orožja.
Na sliki se lepo vidi tudi razlika v dolžini zaklepa in kje se začne cev pri eni in pri drugi. Je pa to pač od posameznika odvisno. Nekaterim kratke puške delujejo "otročje", ali preveč "vojaško". Sam sem navdušen nad kratkim, priročnim orožjem. Veliko prehodim po lovišču in me moti zapletanje v veje, ko je puška na rami. Dostikrat sem tudi na krvni sledi. Zato mi kratka puška veliko pomeni.
Večina pa me najprej vpraša čemu tako kratka puška :icon_lol: Bila so tudi vprašanja po ZS, koliko je doplačilo za kratko cev. Doplačilo je 192 €. Če je pa vredno se mora pa vsak sam odločiti. Zame je definitivno vredno.
Seveda je dobro pri tako kratki cevi izbrati nerazanten kaliber, da zanj zadostuje kratka cev. Npr 308 win, 8×57, 7×57, 9,3×62...
Pa še ena malo bolj na nivoju, čista slika, ob puški pa Aimpoint Micro H1 z Blaser "saddle mount" montažo. Ob takem vremenu človek nima kaj bolj pametnega za počet :icon_lol: