Potem pa samo še OMG!
Printable View
Potem pa samo še OMG!
ZAPISNIK
10. seje Komisije za lovsko kinologijo, ki je bila 20. 12. 2010 ob 17.30 uri v prostorih Lovske zveze Slovenije, Ljubljana, Župančičeva 9.
Navzoči: Marjan Gselman, predsednik, Maksimiljan Arlič, Bojan Deberšek, Bojan Brezovšek, Matjaž Roter, Iztok Trček, člani.
Ostali navzoči: Brane Kurnik, podpredsednik LZS, Srečko Žerjav, direktor Strokovne službe LZS.
K 2 in 3
Pregled dela v letu 2010 – poročila in plan za leto 2011
RAZPRAVLJALEC 1 je vprašal, zakaj …………………………………………………………..
RAZPRAVLJALEC 2: se je strinjal s predhodnikom. ……………………………………………
RAZPRAVLJALEC 3: je podprl mnenja predhodnikov ………………………………………….
Koga in česa se kdo od prisotnih boji ? In tudi iz njihovih razprav ni ravno razbrati, da bi pripravljali državni udar. Na LZS so res polni presenečenj in novih inovativnih zamisli. Nestrpno čakamo s čim novim nas bodo v prihodnje še osrečili.
Saj so nas osrečili že s tem zapisnikom. V zapisniku se skrivajo za izrazom "RAZPRAVLJALEC", Sraka že ugotovil, kot da bi se bali "svojih izjav"
Problemov ni, komisija super dela, zato sta dva sestanka na leto dovolj saj je:
- Pravilnik o delu lovskih psov v lovišču je usklajen z LKD_ji, kateri pa niso dobili osnutka predloga;
- izdelan je sporazum o sodelovanju z KZS, ki pa ni usklajen,
- povečuje se število lovcev vodnikov in lovskih psov, kar pa Lisjak ne izkazuje,
- plačuje se vstop v lovišče za kinološke prireditve, zato bomo vsi hodili na preizkušnje na Koroško, Štajersko ali Prekmurje,
- razprava o osamosvojitvi lovske kinologije, kot je na Hrvaškem, itd.
Problemov ni, če jih ne vidiš. Zame je problem, da se na prireditev vozim iz enega konca Slovenije na drugi konec Slovenije, zaradi tega, če nekdo zaračunava uporabo lovišča za prireditve. S tem, če komisija predlaga, da se prireditev prestavi zaradi neplačevanja, se še ni ničesar uredilo, ampak se je problem odmakne za toliko časa, da bodo vse LD začele zaračunavati uporabo lovišča. Kje bomo pa takrat organizirali tekmovanja in preizkušnje.
Razprava o osamosvojitvi lovske kinologije po vzgledu na Hrvaškem se mi zdi resna, žal v zapisniku ne piše razlogov za samo razpravo in same razprave. Takrat (leta 2000), ko so bili LKD-ji za ustanovitev oz. so že ustanovili Zvezo lovskih kinologov, jih LZS ni podprla, sedaj pa je to temo začela LZS in Komisija za lovsko kinologijo. O cilju izločitve lovske kinologije iz KZS je prisal v »Popravku uvodnika v Lovcu, 12/2010, z naslovom Uresničevanje strategije in ciljev LZS« predsednik Niko Šuštarič, univ.dipl.pravnik. Ironije vsega je, da so v tej komisiji vsi, razen enega, kinološki sodniki, člani organov KZS. Kaj pa delajo v organih KZS, če ne moreje urediti "statusa" lovske kinologije v okviru KZS. Ali je res cilj LZS, da se lovska kinologija izloči iz KZS?
Fanta dregnila sta v osje gnezdo in v kratkem pričakujem grozilno pismo nove odvetniške pisarne KZS . Prej jih je zastopal Senica ki nam je že enkrat zagrozil pa se menda od afere Bulmastif ni več hotel ukvarjati z cucki in njihovimi lastniki. No pa nič bat kar pišite in raziskujte saj je svoboda govora zagotovljena. :icon_lol:
Žal so še tudi člani, ki berejo dogajanje v komisijah v tem primeru pač komisije za lovsko kinologijo.
Žal ugotavljam, da ta komisija dela izredno slabo, saj kinologija (no kolikor je je še sploh ostalo ) izredno nazaduje.
Ta komisija edino kar naredi je to, da razdeli sredstva, katere LZS nameni za delovanje lovske kinologije (tudi tu se LZS obnaša kod mačeha, saj je ..%, prihodkov izredno nizek ).
Dejstvo je da je M.Roter napisal dokaj kritičen prispevek v Lovca, pa so ga takoj povabili medse in sedaj je pač tiho, ker je postal del sistema.
Tudi predsednik te komisije M.Gselman je objavil v kinologu prispevek, kjer se pač hvali koliko psov imamo lovci (trnutno), ne ve pa koliko smo jih imeli v prejšnjih letih.
- pranger zapiše:
"Ironije vsega je, da so v tej komisiji vsi, razen enega, kinološki sodniki, člani organov KZS. Kaj pa delajo v organih KZS, če ne moreje urediti "statusa" lovske kinologije v okviru KZS. Ali je res cilj LZS, da se lovska kinologija izloči iz KZS? "
- no tu te moram popraviti, kar trije niso kin.sodniki, (tudi predsednik te komisije ne, ne vem če ima sploh lovskega psa ) in KAKO naj pozna problematiko lovske kinologije, če ne sodeluje na teh prireditvah (TO, PNZ, tekmovanjih, VP...)
- glede samostojnosti lovske kinologije: Zadnji čas bi že bil, da jih na UO KZS seznaniš z organiziranostjo FCI
No dokaj žalostna slika lovske kinologije.
Moje skromno mnenje je:
- da dokler LZS ne bo začela skrbeti / po ZLov dolžna /, oziroma podpirala lovsko kinologijo bo pač vedno slabše,
- DOKLER LZS NE BO SPREJELA DOLGOROČNEGA PLANA LOVSKE KINOLOGIJE, v sodelovanju z KZS (no nihče pa ne ve, kaj naj bi to predstavljajo - nimajo vizije ??? ) - dokler lovski inšpektorji nebodo začeli delovati, bo pač vedno slabše,
- dokler nebodo začeli delovati v organih /ali komisijah/, tisti ljudje, ki se na to spoznajo in IMAJO VOLJO DELATI,
- doseči strokovno samostojnost v okviru KZS (sedaj nam ali nas vodijo športniki ) - podpora v KZS je, vendar je mi lovci ne znamo izkoristiti, niti priboriti v okviru Statuta KZS ???
No in prav na koncu:
Zanima me če se bo kdo vprašal:
- Ali mora g.A.Svetelšek - podpredsednik KZS /lovska smer / - odstopiti z tega položaja - higienično bi bilo, da tudi tu sam odstopi !!!
Nekoč sem bil tudi sam delegat svojega LKD-ja na skupšæini LZS in bil sem med ustanovitelji slovenske lovske organizacije in celo izvoljen na neko funkcijo tam v Grosuplju. Kje so že ti časi! Moja izkušnja iz tistih časov in ne verjamem, da se je od takrat kaj bistveno spremenilo, da se imamo le športnim kinologom zahvaliti da lovski del v okviru KZS še sploh funkcionira tako kot pač funkcionira.
Takrat so nas športni kinologi razumeli , nam stali ob strani in nam zelo pomagali, ker so bili tudi sami za temeljito notranjo reorganizacijo KZS. Ideja je bila, da bi bila KZS organizacija dveh neodvisnih zvez združenih na državnem nivoju v KZS zaradi skupnega uresničevanja ciljev tam kjer so cilji in interesi skupni ter zaradi članstva v mednarodnih organizacijah. Veste kdo je bil proti ? Funkcionarji - lovski kinologi, ki so krčevito branili takratne obstoječe stanje in razmere. Svoje pristaše pa so kupovali na način podelitve lovskih odličij na samem začetku poteka skupščine. Vendar vse to je danes že zgodovina. Funkcionarji LZS pa so celo grozili ustanoviteljem nove lovsko kinološke organizacije s sankcijami in počasi je vse potonilo v pozabo.
Če pa samo pomislim kaj vse se je od takrat pa do danes dogajalo v pomurskem LKD-ju in verjetno še v katerem in mačehovskem odnosu organov ter funkcionarjev LZS do lovske kinologije vsa ta leta, potem je seveda jasno, da razmere ne morejo biti drugačne kot so.
Vso to stanje bi bilo mogoče preseči le s temeljito notranjo kadrovsko, organizacijsko in programsko reorganizacijo celotnega lovsko kinološkega dela KZS in ob izdatni pomoči organov ter predvsem funkcionarjev LZS. Saj se tudi športni kinologi v KZS ne morejo dobro počutiti v družbi razglašenih, vedno med seboj sprtih, slabo organiziranih, strokovno nekompetentnih, vase zagledanih, bahatih in še kakšnih lovskih kinologov, ki veliko govorijo in za razvoj slovenske lovske kinologije malo storijo.
Sraka - če je srce prazno glava nima veze...sem se ugriznil v jezik – pa le par misli.
Kinologija je servis Lovstvu in ne obratno. Stanje kinologije je zato primerno sistemu v katerem se nahaja in za vse je na prvem mestu odgovorna (beri zaslužna ali pa kriva) ne KZS ampak LZS. In riba smrdi – pri glavi smrdi...sicer pa sistem komisijske obravnave še nikoli ni prinesel boljših rezultatov.
Omenjeni zapisnik je krasen primer dela komisije... razpravljalec 1, razpravljalec 2...same mone, nobenih jajc - vsi vse, kriv pa nobeden – komisija pač - 100 babica kilavo dete. Če se bo kdaj komu ljubilo - bi bilo potrebno najti človeka z vizijo in programom, ki bo pripravljen na mizo dat jajca (beri prevzeti odgovornost), okoli sebe zbrat ljudi s katerimi bo program uresničil pa bo. Seveda ga bo potrebno za to na koncu tudi nagradit v dobrem in slabem. Predvsem pa mora najprej za to da se stvari premaknejo obstajat volja...ki je pa ni!
Lovska kinologija danes je amaterska in kot taka začuda še kar v redu – jeba je samo da je nosilec vsega Vodnik, ki pa ga doji lastno mater, ta se mu pa pusti!
E – žalibog – se mi zdi da bo treba zadevo slej ali prej profesionalizirat, to bo pa koštalo in seveda to nobenemu ki je na oblasti ne diši...
Šele ko bomo vse to poštimali, se bomo lahko začeli ukvarjat z vprašanjem ali ostati pod isto streho s športniki ali res iti na svoje...se mi pa zdi da tudi ta odgovor že poznam.
ZAPISNIK
sestanka 7. seje komisije za LIS Lisjak, ki je potekala v prostorih LZS v Ljubljani, 20.1.2011
Pa tako dolgo sem čakal na kakšno takšno priložnost, da vsaj malo sperem s sebe madež neprestanega in že kar kroničnega kritika in lahko tokrat pohvalim. In to res iz srca pohvalim ažurnost odgovornih. Tako se dela gospodje in ne da v nekaterih primerih skoraj leto čakamo na kakšen zapisnik!
Sedaj še čakam le na priložnost, da kaj pohvalnega zapišem še o komisiji, ki lovce kranclja z odličji in komisiji, ki nam pravno soli pamet, pa bo moj dolg poravnan. Ne dajte se fantje in ponudite mi priložnost !