No Zober le glej, da ga boš prpelov pokazat!
Printable View
No Zober le glej, da ga boš prpelov pokazat!
Ben hvala,ja grega obvezno prideva na obisk!
Mene pa zanima, če so dolgonogi napaka ali je to sprejemljivo? Kolikor sem jaz videk brak jazbečarjev so bili vsi na kratkih nogah. Prejšnjo nedeljo pa sem videl pravega lepotca na daljših nogah.
Ta lepotec je prerasel mere brak jazbečarja.
Pozdravljeni! Da pokažem še jaz mojo malo zverino z imenom Črt.
Zanima pa me pri katerem mesecu imate iskušnje, da je pes šel malo dalje od vas po sledi oz. kdaj je pvič gonil divjad. Vem da je to od psa do psa odvisno, pa vendar. Moj je sedaj star 5 mesecel in me kar lepo oboga osnovne ukaze, vendar se me še drži kot ceka in če me slučajno ne vidi, je takoj pri meni. Naredil sem mu že tudi krajše vlečke in jih kar obvlada.
LP
Simon, dolg bo še prehitro. Ti to navezanost kar vzdržuj!
Da bo pes delal zate in ne gonil brez veze in sam zase.
Ko bo pes dosegel določeno stopnjo samozavesti in bo impulz dovolj močan, bo šel po sledi, bodi brez skrbi.
Simon, ko bosta s spuščenim psom v lovišču, občasno postoj (ali se vsedi) in mirno čakaj, dokler se pes ne naveliča "dolgočasnega" gospodarja in sam začne raziskovati okolico. :icon_wink:
Hvala za vse nasvete. zanima me še samo kako psa naučiš čuvanja (nahrbnika, divjadi).
In še ena novejša slikica.
Kakšen istrijanec ženskega spola začne goniti že pri 4 mes. ali celo prej. Ni pomembno ali začne pri 4. ali 8. mesecih, važno je, da ima pes dobro lovsko zasnovo, ki se bo z delom prej ali slej pokazala :icon_wink:.
Čuvanje "plena" je prirojena lastnost. Največ čuvajev je med terierji in jazbečarji. Mnoge pse tega ne moreš naučiti. Mogoče boš imel srečo, da tvoj pes to lastnost ima.
Nekateri psi to obvladajo kar preveč dobro. Danes je agresivno čuvanje nezaželeno. Če pa želiš imeti takega psa pa ga odloži ob plenu in naprosi koga, ki ga pes ne pozna, da poskuža plen vzeti Če pes laja ali renči ga pohval in nagradi, pri tem uporabi besedo "čuvaj". To parkrat ponovi in kmalu bo tudi žena občutila njegove zobe, če bo pomotoma segla po čuvanem nahrbtniku.
Nisem zagovornik pretiranega in agresivnega vedenja, ne me napačno razumet. Želim si neko normalno čuvanje na ukaz. Vem, da lahko imaš s tem več slabosti kot koristi. Pes ni zaenkrat niti malo agresiven pa tudi ne želim imeti takšnega psa, saj jih bo hitro skubil pri naših pujsih.
Ležanje ob nahrbtniku zame ni čuvanje, več pa pudlica in mnogi lovski psi ne zmorejo.
Oh ja tudi pudlica zna dobro "preštepati" prste.
Sem mislil, da bi na tem forumu dobil kakšno pametno informacij, kako psa kaj uporabnega naučit in ne graje o mojem neznanju. Nihče se še ni pameten rodi!
LP
Simon, knjige v roke. Nekaj jih je v slovenščini :icon_study:
Simon prva stvar je tečaj VP1 (vaje poslušnosti 1) in nato psa začneš učiti nadgradnje kot so aportiranje in podobno. Tudi trikcev ga lahko naučiš ampak brez štarta v tečaju kjer se bosta učila oba bo bol malo uspeha.
lp.ali je brak kljub temu da je gonjič lahko dober krvosledec?Saj kot gonjiča ga probam odvaditi od gonje srnjadi,kot krvosledca paravno obratno saj je največ iskanja ranjene divjadi.(v našem lovišču).Zanima me vaše mnenje.Kako ga odvaditi od gone srnjadi. hvala
kolikor je meni znano spada Brak Jazbečar po novem med krvosledce.
Tjaša
Lunca drži kot pribito vendar naši veleumni kinologi ki imajo čarobno paličico še vedno zahtevajo PNZ za goniča in šele nato UP za krvno sled. Bo že tako da imajo prav samo naši ker evropa tako in tako o psih in še posebej o lovskih nič ne ve.:icon_lol:
Ja,ja smo bolj papeški od papeža:BangHead:
Saj,v tujini tudi z Basset Houndi in BloodHoundi delajo barvarske in nebarvarske sledi,pri nas pa še vedno hočejo PNZ in gonjo.:BangHead::icon_confused:
Tjaša
Jaz pa mislim, da je prav, da pri psu preizkusimo, sledo ali vidoglasnost, ne glede na to, za kakšno vrsto lova ga bomo uporabljali. Ravno tako bi morali barvarjem preveriti glas, da jih lahko uporabljamo kot preizkušene za delo po sledu ranjene divjadi in ne samo pri vzreji!
Pri braku, ko ima opravljen PNZ, vsaj vemo da ni "mutav" na sledi:icon_wink: in je lahko dober krvosledec, če mu gre tudi stara (ali manj stara) sled dobro od nog (in nosu).
ne vem kje drugje bi lahko tole objavo pa sem kar tule...
Uglavnem, kolega ima naprodaj tri mladiče, odličnih staršev, oče iz Avstrije! če koga zanima, ali ve za koga, ki bi ga to zanimalo, naj javi :icon_wink:
aja, kontak je pa xxxxxx
Mogoče v malih oglasih?
Tako je. Prostor za oglaševanje prodaje lovskih psov je v malih oglasih. Forum ni namenjen oglaševanju.
Zanimam se za nakup alpskega brak jazbečarja, ve kdo za kakšno dobro spomladansko leglo? Trenutno vsi ponujajo pol leta stare po polovičnih cenah, sam pa si želim imeti psa iz spomladanskega legla.
Vsak podatek bi mi zelo prav prišel in ga bom zelo vesel, pošljite na ZS, da ne bo nezaželene reklame.
Jaz sam nimam predsodkov do pol leta starega psa ali iz jesenskega legla.
Pri tej starosti bolje vidiš telesno zgradbo, zobovje in tudi zasnove že pokaže.
Oglasi se k prodajalcu in se pozanimaj v kakšnih razmerah je pes živel. Če je socializiran in ni bil ves čas le v boksu pojdita še malo na sprehod v lovišče. V jeseni bo pa ravno prav star za resno delo.
Tudi jaz ne vidim težave v nakupu pol leta starega psa. Še bolje, odpadejo ti vse težave, ki jih prinese s seboj mladiček. S šest mesečnim psom lahko začneš takoj s šolanjem in vzgojo. Psiček bo v vsakem primeru tako, kot mu boš ti narekoval (zavedno in nezavedno) in ne tak kot je bil v prejšnjem okolju. Pa še nakup je ugoden in kot pravi Alojz; pes je telesno že oblikovan.
Pa vzemi s seboj nekoga, ki se razume pa kako plašilko ...
Plašilko? Za preizkus streloplahosti?
Da, tako.....
Jaz tudi nisem navdušen nad idejo da bi jemal 6 mesečnega psa.
Če bi ga jemal bi hotel dobro poznati človeka od katerega bi ga vzel. Sploh pa je najboj zabavno šolanje/vzgoja 3-6 mesecev, ko se pač igraš s psom :)
Moje skromno mnenje, LP N
Zanima me kakšne so vaše izkušnje s kastracijo psičk, kakšna je uporabnost za lovske namene, kakšne spremembe se pojavijo v obnašanju, ipd...
Pozdravljen!
O tem je bilo na forumu že kar nekaj napisanega.
Predvsem o zdravstvenih vidikih, pozitivnih in negativnih so na foromu pisali tisti, ki se na to bolje spoznajo od mene.
Iz lastne izkušnje pa ti lahko povem, da lovska uporabnost po sterilizaciji psice ni prav nič trpela.
Sterilizacijo je veterinar opravil pri 6 mesecih, še pred prvo gonitvijo.
Lovski nagon je ostal nespremenjen in je verjetno bolj odvisen od tega, koliko je psica dejansko v lovišču.
Odpade gonitev, ki ti lahko drugače sovpada z lovsko sezono.
Če se psica zadosti giblje in jo prehranjuješ po zdravi pameti, se tudi zredila ne bo.
Moraš pa se predvsem sam pri sebi predhodno odločiti, da zaenkrat resnično ne želiš vzrejati. Mene še sedaj prepričujejo, da sem naredil napako in da bi takšna lepotica morala imeti kakšno leglo. Vendar sva se že pred nakupom z ženo odločila, da v tem trenutku nimava časa, da bi pošteno poskrbela za psico med brejostjo in potem še za mladiče, tako da v treh letih še nisem nikoli obžaloval, da sem dal psico sterilizirati.
Imam pa sicer špringer španjelko, čeprav pasma pri tem ni pomembna.
LP
Matej
Koliko lahko poje dvomesečni mladič? Povejte mnenje, če ga hranim preveč ali premalo, če mu dam naslednje obroke:
-zjutraj poje 1 dcl čokolešnika;
-popoldne pol posode za skuto mesa, zelenjave, testenine in juho;
-zvečer še enkrat isto kot za kosilo.
Prosim za odgovore, da ga ne bom nepravilno hranil.
Tasi, tole vprašanje je pa pretežko. biggrin
Daj mu toliko, da je sit. Kdaj je sit pa preizkusi z koščkom kruha. Meso bo jedel dokler ne bo bruhal. potem zopet jedel.....