Evo en intemezzo: naj balkon leta 2007, tekmovanje potekalo v v Sloveniji:
Printable View
Evo en intemezzo: naj balkon leta 2007, tekmovanje potekalo v v Sloveniji:
Kako pa to kar na balkonu :icon_confused: A se niso ptiči spravljali nad mesnine?
Lp!
Se niso imeli na kaj več spraviti. So bili sosedje hitrejši. Povezava 446 Povezava 447
Ima kdo mogoče izdelano zorilnico/sušilnico s hladilnim sistemom za sušenje skozi celo leto ?
Poznam ene dva ja :icon_wink:
Lahko izveš kakšno temperaturo in vlago imata v zorilnici. In če imata tudi avtomatski sistem za vlago?
hvala
Imata vse avtomatizirano tak da uravnava tako vlaga kot tudi temperatura. Pridi na obisk pa greva pogledat.
sam nekaj podobnega delam doma in bi potreboval čim več nasvetov. Ali si doma iz bližine Trojan?
Moj tel. 051 337 831
Bera sezone 2008/2009, trenutno še na čakališču....
http://www.shrani.si/f/n/dV/38LZway0/p1070003.jpg http://www.shrani.si/f/2W/92/1E94P2cQ/p1070446.jpg http://www.shrani.si/f/S/fi/1e4uTpat/p1070436.jpg
lp
mnjam.
Še kjšn glž vina in pali po njih.
Dober tek:icon_exclaim:
Pri meni gre to tako:
Pršute solimo: teža v kg+ dva dni! Samo prvi dan nasolim celega, potem pa samo ob kosti! Izrecno groba sol iz sečovelskih solin. Nič drugega. Potem prekadit, par ur na bukovem dimu, da se osušijo, nekaj dni -odvisno od zračne vlage na zraku, potem pa v papirnate škrtoce od krmilne in na podstrešje. Izgotovim jih cca 6-10 na leto domače pa tudi divje, brez problema. Glede dlake mislim da je to le vizuelna finta. Mi ogaramo use. Čene je preveč porkarije ko se pršuta lotiš.
Klobase:
2.5dag soli na kg
1g popra na kg
1dag sladkorja na kg
1.8 česna na kg
1dcl vina na kg
Preverjen recept pranonota, do zadnjega para za prste obliznit. Česen strem v vino in ga pustim cca pol ure.Potem ga precedim in vino zlijem v maso. Špeh meljem na fi 4 meso pa na fi8. Če pa je masa od obreznin kralja živali pa vse skupaj na fi 6! Po 3 do 4 tednih niso več za kuhat, ker so presuhe, po 6ih tednih pa nož, pa na jago z njimi! Če se pokaže možnost- ni praksa dodam 1/7 domače ali divje koze. Okus je isti vendar kuhane klobase obdržijo lepo rdečo barvo(koza ne starejša od 3 leta)
Salame:
3 dag soli na kg
1.5g popra na kg
1 dag sladkorja na kg
1,5 do 2,2 dag česna na kg (odvisno za kak okus je naročeno)
1g celega popra na kg, ki da le vizuelno podobo
Če je mogoče dodam čim starejšo divjo kozo vsaj 10+, vendar potem dodam na težo tivjačine še tretino špeha
česen stisnem v nekaj dcl vina-
(minimalno količino) in pustim max. pol ure potem paga precedim in vino vlijem v maso. Meso meljem na mreži fi 8, špeh pa na fi 12. Maso z rokami mešam toliko časa, dokler se na iztegnjeni dlani za dober polpet mase ne obdrži. Polnim v debele čreva, izključno naravna!
Prekadim 3-4 ure, da osahnejo, potem pa na podstrešje in klet. Prenašam gor pa dol, po potrebi vlage!
Nikoli nobenih težav! Sužim na nadm. v. 600m moram pa biti pazljiv na vlago. Od začetka do 85 proc. kasneje pa max75. Čene se pojavi bela muckasta plesen, kar je usodno, saj se spremeni v črno, ta pa pronica skozi črevo in ti zaj. okus.
Upam da bo kdo vesel teh receptov, če pa kdo upa probat pa prosim da se oglasi! LP s primorske
Živjo!
Kako je letos z suhomesnatimi izdelki?
Pri meni se že ustrajno "kvarijo" na deščici namreč.
Hehehe suhomesnate dobrine uspevajo super, klobase, salame, šinki in krače so pri nam rahlo astmatične, zato jih imam lepo obešene na frišnem zraku... :icon_wink::icon_lol::icon_lol:
Zanima me, kako klobase shranite, ko so suhe. Ali jih date v skrinjo, v odo pa zmrznit, v mast, v kozarce? Slišal sem, da je dobro tudi vakumsko pakiranje pa potem v skrinjo.
Pri nas klobase shranimo tako,da jih vakumiramo!samo, da jih po vakumiranju ne damo v skrinjo,ampak v "malenkost" mrzlejši prostor(sploh poleti je to bolje)!tako,da se do sedaj ni bilo nobenih problemov--je vse šlo v "prodajo" na krožnik!pa tudi letošnje so OK---mjam:)
LP
Klobase zavijem v prozorno folijo in v skrinjo,salame pa bom ko bojo suhe vakumiral in v klet potem dal!:icon_wink:
Here are a couple of photos of some Sambar and Domestic Pig (Venison and Pork ) Krajnske klobase a butcher made for us.! :icon_wink:
They taste even better than they look.!!!! :icon_biggrin:
Cheers Hound Hunter. :beer:
Send them over :icon_lol: :icon_wink:
looks yummie
:icon_lol: Well 206, Maybe we could do a trade ???
A couple litres of some good Slovenian Plum Brandy and few good Lovske Salame. :icon_wink: Do we have a deal.?
Don't know how long these Krajnske will last, they taste so bloody good.! :icon_twisted: :icon_biggrin:
Cheers Hound Hunter :beer:
Salame, ki smo jih včeraj naredili, sem dal v temen in vlažen prostor. Danes sem jih pregledal in ugotovil, da se je na njih nabrala nekakšna rosa. Je to v redu? Je preveč vlage v prostoru?
Ja preveč vlage, predvsem pa premalo zračen prostor - zrak mola krožit.
O vlagomeru sem že razmišljal, sedaj bom v kleti odprl vrata za 10 cm. Prepiha pa ne sme biti,ne?
Kaj pa škaf vode, ki ga imam pod salamami? Ga dam vstran? Ni me doma zato ne kontroliram vsak dan.
Kmeni pripelji jih bom jaz kontroliral!:icon_lol::icon_lol:
Na salamah se je baje nabrala neka bela plesen, postale so tudi nagubane. Je to vredu?
Kolikor vem je bela vredu in je plemenita plesen. Zelena je hudič in pomeni kvar.
lp
Ne bo nič hudega usti jih pri miru. Prve dni vzdržuj vlago vsaj 85 procentno, prve dni naj jih ne dobi prepih!!! Temperatura je idealna za prvi mesec 17-19 stopinj, nato jo spuščaj pa ne pod 12 stopin. JASt jih imam en mesec cca. pokrite z vlažno rjuho. Delam jih 25 let po cc 300 kom na leto vse v milharce! Pol jih dimim pol pa ne. Morebitno zeleno plesem redno odstranjujem....
Med belo plesnijo je bilo tudi nekaj zelene. Danes sem jih opral in prestavil v drug prostor, kjer je vlaga med 70-80%, temperatura pa je trenutno 15.6°C. Malo so bile lepljive od zunaj.
Hvala vam vsem, ki ste mi pomagali z nasveti.
Včeraj sem načel prvo salamo, danes je že več ni :icon_biggrin:
A je bla tok zanič da si jo preč vrgu?
V usta smo jo vrgli:icon_biggrin:
Evo še jaz objavljam svoj recept za salame:
- 65 % svinjskega stegna
- 20 % govejega stegna
- 15 % hrbtne slanine (svinjske seveda)
- 2,5 % soli (iz sečovelj)
- 1 % popra ( delno mlet in celega)
- 1 % česna ( stisnjen v vino in precejan čez kuhinjsko krpo)
- malo francoskega konjaka
- brinove jagode, rožmarin, lovor, gorčično seme, majaron (po okusu)
- če je potrebno dodat kaj vode obvezno dodati ohlajeno prekuhano vodo
- vino muškat
Mletje:
- svinjsko fi 13 mm
- govedina( divjačina) fi 4 mm dvakrat mleta
- slanina 5x5x5 mm
Polnjenje:
- čreva fi 55-60 mm
Dimljenje:
- en dan sušenja pri T=20°C in vlage cca.75%
- dva dni rahlega dimljenja z en dan razmaka pri T=20°C in ne preseči T=25°C
- nato sušenje pri vlagi okrog 85-90% in T=16°C
- po treh do štirih tednih salame obrnem ( obesim za drug konec)
- vlago spuščam do 70% in T=10 °C do cca. 14. tedna
Tako pa zgledajo ene stare 5 tednov in druge 3 tedne.
Pa dober tek !!
Pozabil sem še sladkor. :icon_lol:
Pozabil si napisati tudi koliko sladkorja in kdaj ga daš med maso.
Jaz salame kupim pri enem lovcu, okoli 15 komadov letno.Rad pa tudi preberem kakšen recept in sploh uživam, ko vidim tele slike.
Dobri ste, ni kaj!
mitjaks; super izdelki, v kakovost, sodeč po fotkah ne dvomim. Blagor tistim, ki so ti blizu.... (se smukajo okrog tvojih izdelkov)
Pa še moje včeraj spočete:
Pripravljeno za na vislice....
http://album.slikomat.com/pic.php?u=2128nP6Dv&i=43103
Parlament gledan zviška...
http://album.slikomat.com/pic.php?u=2128nP6Dv&i=43106
njegov zgornji dom...
http://album.slikomat.com/pic.php?u=2128nP6Dv&i=43104
in spodnji...
http://album.slikomat.com/pic.php?u=2128nP6Dv&i=43105
Lep pozdrav in veliko kulinaričnih užitkov!
Vest,kdaj jo imel ta parlament dan odprtih vrat,bi se mal oglasu :icon_biggrin: