PDA

View Full Version : Polnjenje krogelnih nabojev



Strani : 1 [2]

borzon
22. May 2014, 12:42
Sam se z polnjenjem streliva ukvarjam kakih 20 let in sem v svoji zgodovini imel možnost preizkusiti veliko najrazličnejše opreme. Od Wilsona, Redinga, Lee-ja, RCBS-a, Dillona, Forster-ja...

Po vsaki porabi zgoraj nastetih preš in opreme, sem se vedno vprašal, ali se to opremo splača imeti in ali jo za mojo uporabo sploh potrebujem. V večini primerov sem prišel do zaključka, da je za mojo lovsko uporabo najboljša preša proizvajalca LEE.
Preše proizvajalca LEE niso top kvalitete (nekako spadajo v sredino kvalitetnega razreda), je pa dejstvo to da so napram drugim prešam zelo cenovno ugodne in za izdelavo nabojev za lovstvo še preveč natančne.
Dejstvo je, da povprečni lovec v Sloveniji letno iztreli 10-25 nabojev in za teh "par" nabojev se ne izplača kupovati profesionalne opreme za polnjenje.
Sam vedno zagovarjam tezo, da kupujem stvar ki jo potrebujem in ne kupujem stvari ki jo "želim" imeti.
Sam zagovarjam preše LEE iz stališča, ker:
- So zelo cenovno ugodne zaradi masovne proizvodnje
- Zelo razvejana trgovska mreža po vsem svetu
- Rezerni deli za produkte LEE so na voljo skoraj v vsaki lovski trgovini
- Matrice so za lovsko uporabo še preveč natančne
- So enostavne za uporabo in samo delo z njimi
- So lahke, kar omogoča da imaš pri polnjenju bolj čutiš kaj se dogaja z tulcem, kroglo, nabojem... (pri heavy duty prešah je to bistveno težje)
- Polniš lahko dobesedno vse kalibre z njimi od .223 do .50 cal
- Matrice cenovno ugodne
- Dozirrnik smodnika, je glede na ceno TOP izbira
- ...
-

projc
26. May 2014, 09:08
Imam nekaj krogel Barnes TTSX 180gn (z modro plastiko na vrhu). Cev 24", 1:11. Že nekaj časa iščem polnitev (vsaj začetni load), vendar ga ni nikjer najti. Loadi so, vendar za vse druge možne smodnike, razen za N150.
Programa Quickload nimam. Sploh me pa zanima, kakšen load bo, saj je krogla zelo dolga cca 37,51mm (34,68mm je Nosler BT 180gn), tako da bi vsekakor moral biti komprimiran.
Ali je kdo to že poskusil, oz ali ima kak podatek.

Tomaž Ražman
26. May 2014, 09:59
Hm po mojem boš moral kar sam poizkusit, pa ni nujno da jo tlačiš do konca not, lahko jo manj potisneš v tulec, samo moreš pazit da ti gre v nabojnik naboj, pa da krogla ne bo tikala navojev v cevi... lahko me pa pokličeš pa ti bom objasnu kaj naredit da boš vedu kje si, brez porabit 30 krogel :icon_lol: Maš tel na ZS

alojz1
26. May 2014, 10:32
Barnes TTSX 180gn (z modro plastiko na vrhu). Cev 24", 1:11.
Puška je verjetno Tika varnmint. Tudi mene zanima polnitev. Pri tem smodniku si omejen pri volumnu tulca. Preveč ne moreš napolniti. Če je možno izmeri hitrost.
Poročaj, ko boš streljal.

projc
26. May 2014, 13:55
Alojz!
Tikka t3 Tac. Bo držalo, ne vem kako bo z polnitvijo zaradi volumna tulca in smodnika, pa še OAL upoštevati, vsaj glede na prostor v okvirju.... Že pri A-max 178 je malce zaškrtalo, pa je bilo nekaj nad 42,5gn smodnika. Nebi pa rad preveč preiskušal, namreč zanima me začetni load. Krogla je težka, za Tikko bi bila v redu, samo pognati bi jo moral dovolj hitro. Sicer bi z manšo težo krogle lažle polnil, pa zudi krogla bi bila zaradi tega hitrejša in se bolj odpirala. Zdi se mi da je 189 gn bolj namenjen za 30.06. Če ne bo šlo, jih bom dal naprej.

projc
26. May 2014, 14:02
Še en primer ko nikjer ne najdem začetni load. Puška je Zastava (lovski karabin). Krogla Barnes TSX 200gn.
Tulec omejen na cca 50gn VV N150.
Tudi tu ne vem kje začeti, da mi nebi puške .... :whistle: Je ker nekaj loadov, nikjer pa N150, vse drugo :icon_eek:

alojz1
26. May 2014, 14:35
Ni podatkov za vsako kroglo. Zato imam jaz v 308 raje lažje krogle. Sploh pa je pri monolitnih teža manj pomembna.
V 8x57 pa polni 48 grain in izmeri hitrost. Je pa hitro pod 700m/s. Za puško pa ne skrbi. Te bo prej želja po streljanju zapustila kot Mauser zaklep. biggrin

alojz1
26. May 2014, 14:58
Če nimaš kronometra napolni en naboj, ustreli na 100m in preveri višino. Če je prenizko lahko polnitev povečaš. Seveda moraš imeti prej puško nastreljeno na nek normalen naboj. Vojaški ima uradno 749m/s.

Tomaž Ražman
26. May 2014, 15:45
Če nimaš kronometra napolni en naboj, ustreli na 100m in preveri višino. Če je prenizko lahko polnitev povečaš. Seveda moraš imeti prej puško nastreljeno na nek normalen naboj. Vojaški ima uradno 749m/s.

?:icon_eek:

alojz1
26. May 2014, 16:02
Tomaž vsaj napiši kaj te tako čudi.
Enako težke krogle v različnih nabojih imajo precej odstopanja v hitrosti. Naletel sem na PP, ki je nosil kar 15cm višje v 8x57. Seveda se je to slišalo, čutilo in videlo na netilki.
Zato sem dal v primerjavo vojaški naboj ki ima skoraj enako težko kroglo (kot ttsx 200) in normalno hitrost.
Od hitrosti pa je odvisen padec. Če je višina po strelu enaka vojaškemu (ali drugemu z enako težo) potem je velika verjetnost, da je polnjenje optimalno. Pa še daljnogleda ni treba vrteti.

Tomaž Ražman
26. May 2014, 16:31
Če nimaš ali če imaš kronograf je treba prvo ugotovit kje je povečan pritisk, ki je 100% pokazatelj.

Tvoj nasvet je pa NEVAREN!
1. ne ves kako znanje o polnjenju ima projc
2. Ni nujno rečeno da težke krogle nesejo nižje.

Kaj če bi bil blizu max polnitve in bi ta en naboj ustrelil pomotoma nižje, pa bi se mu zdelo, da se zaklep trdo odpira ker je zastava pač, potem bi po tvojem nasvetu še kar višal polnitev in lahko bi se marsikaj zgodilo. Dvomim da bi puško razneslo, se pa hitro zgodi da ne gre zaklepa odpret in pomožnosti je treba še skozi cev izbijat tulec!

In zato je najbolj pametno, ko polnimo strelivo za katerega nimamo podatkov, da poiščemo max polnitev in to vidimo tako da se netilka že popolnoma poravna, še kasneje se izboči okrog utora od igle, še kasneje pa se pozna da zaklep zadrsa po dnu tulca...

alojz1
26. May 2014, 16:42
Napisal je, da ima N150. Tega ne more toliko napolniti pri tako dolgi krogli, da bi polnitev postala nevarna.
Padec krogle je definitivno odvisen od hitrosti. In pri enaki hitrosti bo na 100m višina obeh enaka.
In vojaški naboj je daleč pod max. TTSX ima pa v cevi manjši upor zaradi obročkov na krogli.
Torej: nobene nevarnosti. Smatram pa, da ni bedak, ki rad eksperimentira. Osnovno znanje je moral pokazati na izpitu za pridobitev certifikata.
Tisto o netilkah je treba pa jemati z rezervo. Nekatere so zelo trde in jih težko splošči. Tiste mehke pa prehitro.
Naj poslika netilko tisti, ki je polnil 54 grain DO73,6 pa bomo videli. (ta smodnik je težji zato je lahko toliko polnil)

Bokarca
26. May 2014, 20:19
Hm tole o višini zadetkov:

Sam sem najprej polnil LOS 130 grainov z 52,5 Norma URP. Nato pa še TTSX 120 grain z 54 grain in je TTSX priletel v tarčo 11 cm nižje od LOS a? Ali to pomeni da je TTSX toliko počasnejši? Kronografa pa nimam.

Tomaž Ražman
26. May 2014, 20:41
Hm tole o višini zadetkov:

Sam sem najprej polnil LOS 130 grainov z 52,5 Norma URP. Nato pa še TTSX 120 grain z 54 grain in je TTSX priletel v tarčo 11 cm nižje od LOS a? Ali to pomeni da je TTSX toliko počasnejši? Kronografa pa nimam.

Po tem se ne da sklepat...

alojz1
26. May 2014, 20:50
Seveda. Pošlji še dva skozi kronograf in boš videl.
Ravno zato je polnjenje npr Naturalisa tako težavno. Podatkov ni. Z drugo kroglo pa ne moreš primerjat. Naturalis je cela iz bakra in brazda se vtisne skoraj po celi dolžini. Velik upor v cevi in veliki pritiski.
Pri LOSu pa samo po obročkih in je upor zelo majhen. Zato je tisti, ki jih dela napisal, da ni potrebno postopno polnjenje (ker te krogle ni v tabelah) ampak lahko za isto težo polnimo kar max. pa bo brez problemov.
Zelo vas vse moti padec. Ta je odvisen od fizikalnega zakona (prosti pad je 9,8m/s). Torej na padec nimamo vpliva ampak le na hitrost. Na določeni razdalji bo tista krogla manj padla, ki bo hitrejša. Enako je tudi z najvišjo točko krivulje krogle. Hitrejša ko je krogla dalj je druga 0 točka.

alojz1
26. May 2014, 21:04
Po tem se ne da sklepat...
Kako, da ne. Če streljamo z isto puško brez prestavljanja daljnogleda.
Tomaž. Ti večkrat napišeš prej kot razmisliš. Enako je z tvojim zadnjim projektom. Nisi pomislil prej, da boš rabil naklonsko montažo ker bo klikov zmanjkalo. To si ugotovil kasneje.biggrin

Tomaž Ražman
26. May 2014, 22:18
Še eden ki kritizira. Pa ne ve kaj.
Pa dajte povedat kaj je narobe. Argumentirano. Ne pa samo pisati da "ne drži".
Padec krogle je odvisen od naravnih zakonov. Pa četudi nekaterim ni všeč.
Zato pa streljamo malo navzgor, da se pot krogle in linija merjenja srečata.
Narišite si, premislite in potem pljuvajte. Saj upam, da pri fiziki poševni met niste prešpricali.

To je vse res kar si napisal!
Po tvojih trditvah bi moglo enako nosit iz naključne puške, dve različni krogli enake teže, hitrejšo višje, počasnejšo nižje, pa ne drži, čeprav ima počasnejša večji padec. Zakaj? Zaradi vibracije cevi, ki se zgodi pri strelu, ta pa lahko težjo kroglo ponese ob enaki nastrelitvi višje, kar pa ne pomeni, da ni več padla od kar je zapustila cev...

Pri tekmovalnih ceveh je ta pojav izredno manjši kot pri tanjših ceveh.

To pa sem ugotovil tudi z preizkusom, ko sem z kolegovim sauerjem 90 in z svojim blaserjem .300wm izstrelil z vsakim po tri različne naboje ( rws jagdmatch, moj naboj in rws evo) vse kar se spomnim, je, da je iz moje puške nosilo vse tri v cca 3cm, pri njegovi pa je blo več kot 10cm odstopanja med dvema in tretji je bil še nekaj cm višje, tako da je blo vse skup ene 15cm narazen...

alojz1
26. May 2014, 22:37
Po tvojih trditvah bi moglo enako nosit iz naključne puške, dve različni krogli enake teže, .
Ne naključne. Iz iste. Zakaj si sedaj na dve različni puški prešaltal. Pisal sem o strelih iz ene puške brez prestavljanja daljnogleda.
Izgleda, da bomo počasi le začeli debatirati. To je prepričati druge z argumenti.
Drugače vse vodi le v konflikt.

Bokarca
26. May 2014, 22:45
Tako na oko bi rekel da bi morala bit razlika v hitrostih krogel kar precejšnja, če hočemo 11 cm razlike na 100 m v krivulji leta izključno zaradi hitrosti. Saj denimo vidiš v balističnem kalkulatorju, koliko je treba povečat ali zmanjšat hitrost, da je denimo na 200m 11 cm razlike, kaj šele na 100m. Tako da gre res verjetno vzroke za različno visoke zadetke iskati tudi v vibriranju cevi. Bom jutri malo računal če bo čas in volja, danes ne biggrin

Tomaž Ražman
26. May 2014, 22:47
Mislil sem iz iste puške po naključju izbrane.

alojz1
27. May 2014, 10:50
Še en primer ko nikjer ne najdem začetni load. Puška je Zastava (lovski karabin). Krogla Barnes TSX 200gn.
Tulec omejen na cca 50gn VV N150.
Tudi tu ne vem kje začeti, da mi nebi puške .... :whistle: Je ker nekaj loadov, nikjer pa N150, vse drugo :icon_eek:
Da ne boš v strahu kako so moji nasveti nevarni. Tu je odgovor reloaderjev iz Foruma strelec, kjer je T razman skušal prikazati nevarno početje.

Powder Vithavuori N150 48 grain (Min. = 44.1 gn, max. = 49.3 gn).
Bullet Nosler Accubond 200 grain

OAL 81mm, max OAL is 82mm

V0= 750 m/sec.

"barnes solid 200gr N150 8x57"

Tko da nevem kaj je taka drama ni pač barnes je pa isti klinac više manje....konec citata.

Jaz sem svetoval 48 grain N 150 in poizkus. Vidiš pa, da je to pod max. in lahko load po potrebi povečaš.

Bokarca
27. May 2014, 10:52
Mislim da ne bo držalo da krogla zadene tarčo 10 cm nižje izključno zaradi hitrosti. Naredil sem dva izračuna v balističnem kalkulatorju. Sicer sem poenostavil to, da sem primerjal razdalje med 100 in 200m in ne nič in 100m, kot je bilo to v mojem primeru. Ampak saj vsi vemo, da je prvi del leta krogle še bolj "položen" in je zato ta rezultat še bolj v prid hitrosti. Da bi bila razlika med 100 in 200m v padcu krogle 10 cm, mora biti začetne razlike kar 200 m/s!. Pa vmojem primeru je lažja krogla z močnejšim polnjenjem, ki bi morala imeti večjo hitrost, priletela nižje.1420414205

alojz1
27. May 2014, 11:04
Bokarca. Zanemaril si dejstvo, da lažja krogla že v osnovi rabi večje polnjenje. To marsikomu ne gre v glavo in misli tako kot ti: "lažja krogla, manjša polnitev. Težja krogla, večja polnitev"
Jaz pa sem napisal, da je treba primerjati dve enako težki krogli. Zato sem predlagal vojaški naboj, ki je najboljši približek TTSX po teži in hitrosti.
Zato je bil moj nasvet čisto pravilen. Saj je tudi v knjigi postopek iskanja loada za kroglo kjer ni podatkov opisan enako.
Manj kot 48 grain (kot začetek) je pa nesmiselno. Ker TTSX ne dela dobro pod 700m/s.

Bokarca
27. May 2014, 11:12
Bokarca. Zanemaril si dejstvo, da lažja krogla že v osnovi rabi večje polnjenje. To marsikomu ne gre v glavo in misli tako kot ti: "lažja krogla, manjša polnitev. Težja krogla, večja polnitev"


To sploh ni res! Saj sem napisal lažja krogla, močnejše polnjenje!!!

alojz1
27. May 2014, 11:28
Res je. Ampak to polnjenje očitno še ni bilo dovolj močno, da bi krogla dosegla enako hitrost.
Brez cronografa te pa ne bom prepričal biggrin Jaz ga imam in če se kdo oglasi lahko izmerimo. Imajo pa ga tudi na vsakem strelišči kjer streljajo z kratkocevnim orožjem. Pa bodo izmerili za kakšno pivo plačila.
In fantje. Ne se bat debatirat. Jaz bom prav vesel, če mi kdo z argumenti dokaže nasprotno. Saj se učimo celo življenje. In debati je forum tudi namenjen. Tisti, ki pa ne prenesejo drugega mnenja razen svojega naj pa malo razmislijo o smiselnosti takega početja.

Bokarca
27. May 2014, 12:12
Saj bom poprosil kolega, da bomo izmerili hitrosti, ker me tudi firbec matra, kako hitro dejansko gredo.

Ampak zagotovo pa ni take razlike v hitrosti, da bi bilo 11 cm razlike v padcu na 100 m.

alojz1
27. May 2014, 12:22
Ampak zagotovo pa ni take razlike v hitrosti, da bi bilo 11 cm razlike v padcu na 100 m.
Tudi jaz sumim, da ni. Verjetno ima še kaj odsun težje krogle zraven biggrin
Zato pa so z težkimi kroglami v lahkih puškah vedno problemi. Malo drugače primeš in je že zadetek drugje. Kar probaj dati kopito v ramo enkrat višje, drugič nižje.

rws
27. May 2014, 13:39
Še vedno ti ni jasno, da je vzrok različne lege zadetkov nihanje cevi in trenutek, ko krogla zapusti cev Lahko se zgodi, da npr. 12g in 8g krogla z razliko v hitrosti 100 in več m/s zadaneta v tarčo skoraj identično. Preberi si kaj o OBT(optimal barrel time) in OCW(optimal charge weight)

Kako boš pojasnil tole:
Kolegu se pri višanju polnitve v določenem intervalu polnitve lega zadetkov niža?

alojz1
27. May 2014, 14:08
Daj no daj z takimi. Nepotrjene teorije strokovnjaka za radijske frekvence.
Poleg tega piše o dolgih in tankih ceveh. In še to le na papirju.
Mi pa imamo od 20 do 24 col večina orožja in nekatere še debelostenske.
Pa to nihanje je tudi levo-desno. Razloži zakaj je v tvojem primeru le po višini.
Je pa res, da so 36m dolgo cev nemškega topa umirjali kar eno minuto. Streljal je iz Francije v Anglijo.
Ampak z jago to nima veze. Za dvig ega pa.

rws
27. May 2014, 14:58
http://www.the-long-family.com/ Tu je spletna stran strokovnjaka za radijske frekvence:icon_wink:

Zvitorepec
27. May 2014, 17:49
Jaz sem prejšnji teden preizkusil napolnjene Nosler E-tip 180gr v kalibru 8x57js(zastava). Krogle so bile napolnjene z smodnikom Lovex S062,dolžina tulcev 77,30mm,netilka muron LR. Najprej sem oddal 3 strele z 48gr,vendar je bila grupa 15cm. Potem pa ko sem puško ohladil in očistil,sem oddal 3 strele z polnitvijo 50gr,je bila pa grupo 3cm.biggrin Cronograf je pri zadnjih treh strelih pokazal povprečno hitrost 750m/s . Zdaj pa bom ob priliki preizkusil še učinek na divjadi.

Hribowc
11. June 2014, 07:33
Pozdravljeni,

Iščem podatek za krogle (130, 140 grain) kaliber 270 winchester. Smodnik pa N140 od Vihtavuori, žal N160 ne pride v poštev.

Prosim, bi za kakšno info, če ima kdo.

projc
11. June 2014, 15:17
Nekaj copy paste, če bo v pomoč. Na VV imaš res samo n150, n160, n165, in n560. ..
Upam da ne "smetim"....:icon_cry:

100 grain bullet, V.140 49.4 grain = 3050 feet-per-sec.
130 grain bullet, V.140 45.5 grain = 2850 FPS.

Both max. charges, start 10-15% down and work up, load for max. accuracy not max. velocty.
--------------------------
Cartridge : .270 Win.
Bullet : .277, 140, NOS AccuBond 54765
Cartridge O.A.L. L6: 3.340 inch or 84.84 mm
Barrel Length : 24.0 inch or 609.6 mm
Powder type Filling/Loading Ratio Charge Charge Vel. Prop.Burnt P max P muzz B_Time
% Grains Gramm fps % psi psi ms
Vihtavuori N140 88.3 47.4 2859 100.0 60000 10447 1.162 ! Near Maximum !
--------------------------
Cartridge : .270 Win. (SAAMI)
Bullet : .277, 130, Nosler PART SP 16322
Useable Case Capaci: 61.884 grain H2O = 4.018 cm³
Cartridge O.A.L. L6: 3.340 inch = 84.84 mm
Vihtavuori N140 90.8 50.8 3.29 3030 100.0 64000 9443 1.091 ! Near Maximum !

Hribowc
12. June 2014, 09:31
Hvala za tole!

Bomo stestiral

MLikar
12. June 2014, 11:15
Je kdo zasledil kje recepturo za 308 Win kroglo Lapua Mega težko 200grs.
Smodnika trenutno na razpolago VV N150 in N140. 140 bo po mojem primernejši.
Ali lahko vzamem za izhodišče Speer SP 200grs kroglo iz Vihtauorijevega manuala?
Mnenje izkušenih prosim!
Hvala in LP

Robert91922
13. June 2014, 22:28
Če bi jaz polnil 308win z 200gr Lapua Mega, bi uporabil N150, sploh če gre za klasično 22 do 24 colsko cev.
Če imaš cev bolj kratko, t.j. 18 do 20 col, pa N140.
V kolikor je korak navoja cevi 1:10, je za pričakovat še zadovoljivo točnost, če je korak 1:12 pa bo grupacija precej večja, mogoče je krogla celo predolga za 1:12 korak in ne bo stabilna.
Polnilni VV podatki za 200gr Speer SP kroglo bodo v redu, seveda pa začni z minimalno polnitvijo in potem previdno po 0,5gr navzgor...

Kar se tiče COAL dolžine, pa priporočam minimalno dolžino naboja 67,5mm, kot je predvidena v VV priročniku za 185gr Lapua Mega. Ta ima sicer malo ožjo konico kot njena težja 200gr sestra, zato najprej naredi en prazen naboj te dolžine in preizkusi, če se krogla že dotika začetka navojev. Če se ne, poskusi 0,5mm ali celo 1mm daljšega.
My 2 c

borzon
12. July 2014, 16:37
Pozdravljen,


Sam osebno še nisem polnil te krogle v diametru .308. Če pa bi, bi se odločil za smodnik VV 140.
Če pregledam polnitev skozi program mi program svetuje naslednje:

- Kaliber .308, 200gr krogla Lapua Mega E401 7047, smodnik Vihtavuori 150, polnitev: od 42gr (724 m7s = 47500PSI)- 43,73gr (750m/s = 54137PSI)

(več kot 43 gr smodnika po mojih podatkih ne boš spravil v tulec)

-Kaliber .308, 200gr krogla Lapua Mega E401 7047, smodnik Vihtavuori 140, polnitev: od 39,5gr (712m/s = 49038 psi) do 42,4gr (753m/s = 60188 psi)

Pri pregledu polnitev nisem uporteval OBT-ja in dolžine cevi, oziroma sem dolžino cevi nastavil na 600mm

Težava WW150 je v tem, da je tlak ob iztrelitvi izredno nizek oziroma na spodnjem dovoljenem območju, kar ni priporočljivo. Tlak bi načeloma lahko zvišal z količino smodnika v tulcu, toda pojavi se ti težava ker ob 100 % polnem tulcu ti tlak šele pride v normalno območje.

l.p

rws
12. July 2014, 17:08
Tovarniški Sako Hammerhead 13g je polnjen z N140, 40.8gr...hitrost pa naj bi bila 740m/s.
...dramo pa znate naredit:icon_wink:
V mojem Sakotu(1:11 navoj) je to grupiralo v 3cm, za jago zadovoljivo.

MLikar
12. July 2014, 19:42
Hvala za odgovore. Zelencem kljub 100x preverjanju po tabeli pomaga in da korajže še kakšen nasvet.
Danes sem testiral 3 strele s polnitvijo 38,5grs VV 140. Dobil sem povprečno hitrost 680m/s (2231fps). Dva zadetka se dotikata eden mi je odtaval dober palec vstran. Cev 22" vrtež 1:10"
Naslednjič bom dvignil še za grain in dva, da vidim kaj bo bolje.
Pri trenutni polnitvi mi je bil všeč malenkosten odsun.

LP

borzon
14. July 2014, 21:48
Tovarniški Sako Hammerhead 13g je polnjen z N140, 40.8gr...hitrost pa naj bi bila 740m/s.
...dramo pa znate naredit:icon_wink:
V mojem Sakotu(1:11 navoj) je to grupiralo v 3cm, za jago zadovoljivo.

@RWS

Pozdravljen,

Z vsemi mojimi dolgoletnimi izkušnjami iz strelskih in lovskih vod (beri več kot 18 let), se mi ob prvi iztrelitvi "domačega" streliva še vedno dogaja, da me podajajo dvomi če bo vse dobro in če nisem kje zgrešil kak parameter ter pre ali pod-doziral smodnika v tulcu.

Vsaka drama in trojna kontrola je tukaj povsem upravičena, ter vsako diskutiranje in svetovanje v zvezi z polnitvami streliva na forumu 100% podpiram. Sam sem, na mojo žalost, imel možnost pred leti videti nekoga ki je, tako kot nekateri lovski tovariši tukaj, polnil strelivo kar tako "malo na približno". Dogodilo se je to, da lovskemu tovarišu zaradi pod-polnitve uničilo zaklep orožja in na njegovo veliko srečo sam mauser zaklep ni zletel v njegovo glavo. Od vsega pa je bilo zanimnivo to, da je podatke za polnitev kalibra 8x68S našel na spletu.

Ko vidiš enkrat tak prizor v živo, kaj naredi pod-polnitev tulca mi lahko verjameš da nikakršna drama in diskusija okrog polnitev streliva ni odveč.

Z lovskimi pozdravi

borzon
14. July 2014, 21:52
Hvala za odgovore. Zelencem kljub 100x preverjanju po tabeli pomaga in da korajže še kakšen nasvet.
Danes sem testiral 3 strele s polnitvijo 38,5grs VV 140. Dobil sem povprečno hitrost 680m/s (2231fps). Dva zadetka se dotikata eden mi je odtaval dober palec vstran. Cev 22" vrtež 1:10"
Naslednjič bom dvignil še za grain in dva, da vidim kaj bo bolje.
Pri trenutni polnitvi mi je bil všeč malenkosten odsun.

LP

Pozdravljen,

Sam sem osebno menenja in Program tudi prikazuje, da je tvoja prej omenjena polnitev na kritično niski točki in zelo brizu točki Explozije. To izkazuje sam tlak ob vžigu smodnika ter nizka hitrost zrna. Sam bi na tvojem mestu obvezno dvignil nivo smodnika v tulcih.

l.p

MLikar
15. July 2014, 07:00
Pozdravljen,

Sam sem osebno mnenja in Program tudi prikazuje, da ...


Tudi mene so presenetile nizke hitrosti, saj bi po tabelah morale biti višje.
Teh podatkov o tlakih ne najdeš v vseh tabelah in kot pišeš ti jih pokaže neki program. Ali omogoča vnos podatkov o vrtežu, dolžini cevi ipd?
Ker gre po logiki in očitno za pomembne podatke o pritiskih, me zanima kateri program uporabljaš in kje ga dobiti.

LP

borzon
15. July 2014, 13:15
Pozdravljen,

To je program QuickLoad, katerega naročiš iz nemskih spletnih trgovin. Stane okgog 150-200EUR (na črnem trgu ga ni mogoče najti - Preverjeno). Samega programa se ti ne izplača kupovati za lovske namene, ker je predrag in je bil izdelan za razvijanje load-a za tekmovalne strelce. Bolje je, da nekoga ki že ima program in ga "obvlada" zaprosiš če ti preveri podatke v tem programu. Sam program ni 100%, in ti ne izdela točne polnitve do grama natancno ampak ti poda območje iskanja optimalnega loada za določen kaliber z določenim smodnikom in določeno kroglo. To pomeni, da ko izdeluješ optimalni load, ne boš iztrelil 40 nabojev da dobil optimalni load, ampak mogoče samo 5 ker bo točno vedel v katerem območju je potrebno iskati najboljšo polnitev.
Pri iskanju optimalne polnitve je potrebno vedeti točno dolžino cevi, s pomočjo katere potem najdeš OBT čas. To je čas, v katerem ti ob iztelu zaniha puškina cev (da zrna zapustijo ustje cevi vedno na isti višini nihaja). Dolžina cevi, je tudi pomembna zaradi nastalega tlaka ob strelu, ter podatku o izgorelosti smodnika v cevi ...
Pri samem programu je tako, ČE GA NE ZNAŠ UPORABLJAT LAHKO NAREDIŠ VEČJO "NEUMNOST" KOT ČE GA NIMAŠ !.

Skratka o tem bi se dalo razpravljat in pisat še zelo zelo veliko časa...

l.p

rws
15. July 2014, 13:22
Dobil si povsem normalno hitrost za tako polnitev. Na www.vihtavuori.com imaš reloading podatke in z n140 za 200grain kroglo je hitrost pri 41,2gr smodnika 712m/s iz 24" cevi.
Tudi Quickload ne izračuna vedno natančnih podatkov, sploh hitrosti se v praksi lahko pošteno razlikujejo(tudi po 30m/s).

borzon
15. July 2014, 13:33
Dobil si povsem normalno hitrost za tako polnitev. Na www.vihtavuori.com imaš reloading podatke in z n140 za 200grain kroglo je hitrost pri 41,2gr smodnika 712m/s iz 24" cevi.
Tudi Quickload ne izračuna vedno natančnih podatkov, sploh hitrosti se v praksi lahko pošteno razlikujejo(tudi po 30m/s).

Z napisanim se deloma strinjam, ampak si pozabil dopisat da program črpa vse podatke iz istih tabel ki si jih ti navedel v linku. Proizvajalci krogel in smodnika itdelajo datoteke, ki jih pošiljajo na QuickLoad podjetje. Za podatke ki niso enaki podatkom v tabeli oziroma katerih program ne najde v tabeli, pa glede na težo krogle in faktor upora po fizikalnih stališčih izračuna optimalno vsrednost smodniške polnitve.

Hočem napist, da teža zrna in oblika ni eden in edini podatek za primerjavo hitrosti večih krogel med seboj. Prav tako je t tlakom ob vžigu smodnika... Ne moreš enačit dveh enako težkih krogel med seboj...

rws
15. July 2014, 13:59
Svoj prejšnji post sem napisal preden sem videl tvoj post glede QuickLoada. Očitno res obvladaš zadevo, za razliko od dosti reloaderjev in strelcev nasploh, ki jim je nihanje cevi španska vas in se čudijo, zakaj lahko težja krogla na npr. 100m prileti višje v tarčo kot lažja:icon_wink:

MLikar
31. July 2014, 06:47
RWS, Borzon, hvala za informacije.
Vse tole sem sicer že ob nastanku prebral, sedaj pa mi je praksa nakazala, kaj naj bi to pomenilo. Vsaj predvidevam tako in se naprej učim.
Namreč prejšnji teden sem imel spet čas in priliko in sem na strelišču z isto puško preizkusil tri različne polnitve.
Šlo je za 150 grs Mego, 180 grs Sierra GameKIng in 200grs Mego. Vse v 308Win 22" cev twist 1:10".
Po predvidevanjih so bile lažje krogle hitrejše od težjih. Laično bi pomislil, da bodo zadetki lažjih in hitrejših krogel višje od težjih. Sem bil kar pošteno začuden, ko je bila 200grs najpočasnejša Mega najvišje na tarči.
Sedaj začenjam razumevati nihanje cevi.

Sem na pravi poti?

detel
31. July 2014, 08:18
Nisi navedel polnitve.

alojz1
31. July 2014, 09:08
Tole nihanje cevi prav priročna zadeva. Vse čudne zadetke pripišejo nihanju. In bog ne daj, da bi se potrudili razumeti.
Težja krogla ima večji odsun. Sila reakcije deluje nazaj v smeri cevi. Torej nad kopitom. Ker je kopito oprto v ramo POD silo reakcije (odsun) je logično, da cev spredaj dvigne. Zato pa imajo vsi kompenzatorji luknje tako razporejene, da tiščijo cev navzdol.
Težja je krogla, večji je odsun. Večji odsun bolj dvigne cev.
Saj vem. Nekdo bo napisal, da je takrat krogla že v tarči. NE. Gibanje cevi se začne hkrati z gibanjem krogle.

MLikar
31. July 2014, 09:29
Tole nihanje cevi prav priročna zadeva. ...

Seveda Alojz, se strinjam. In nikakor nisem pozabil na ta element zakopiščka, le malo še zlagam tole pomankljivo znanje vkup..
Je pa vseno zanimivo raziskovanje teh zadev in spoznavanje kako zelo je pravzaprav zapleteno vse to dogajanje ob strelu. Včasih sem to jemal dosti bolj enostavno.
Torej to nihanje cevi lahko omejimo na samo bolj ali manj široko grupo zadetkov, saj cev niha v vse smeri ne samo vertikalno? Ko pa se cela grupa premika vertikalno pa bo to najverjetneje to kar omenjaš.

alojz1
31. July 2014, 09:56
Seveda Alojz, se strinjam. In nikakor nisem pozabil na ta element zakopiščka,
Tisti za kopitom nima nič z tem. Debelina cevi pa. biggrin In posledično teža cele puške.
Zato pa vedno pišem, da močni kalibri ali težke krogle niso za lahke puške. Tudi, če 200 grain kroglo nastreliš "u nulo" boš drugič streljal iz drugega položaja ali boš drugače naslonil ali prijel in zadetek bo drugje.

Robert91922
15. August 2014, 11:42
Če kdo že ima podatke za lastno uspešno polnitev 8x57 IS s kroglo PPU Grom 185gr - 12g, prosim, če jih objavi:
- kateri smodnik in koliko, katera netilka, dolžina naboja, ter krimp: da ali ne.
Zelo koristen bi bil tudi podatek o puški in dolžini cevi ter vrtežu cevi (twist rate).

Bokarca
1. September 2014, 21:17
Ekola, msilim da sem bolj paše kot v temo o Blaser-ju.

Je pa res zanimiv pojav:

14543

14544

main757
3. September 2014, 20:54
Bokarca, hvala za pojasnilo. Verjamem temu, kar piše v knjigi.

alojz1
3. September 2014, 22:03
To pa je argument.
Predvidevam, da si ateist. Če ti skeniram sliko boga iz biblije, boš jutri napisal:

Verjamem temu, kar piše v knjigi.
Že Aristotel je nasrkal zato, ker je mislil. Trdil je, da je zemlja okrogla. Pisalo pa je, da je ploščata.
Meni je sicer vseeno kaj kdo verjame. Za tistih par tukaj, ki pa imate malo znanja iz fizike in tehnike bom pa skušal čim bolj enostavno razložiti.
-dejstvo je, da ni dokazan noben primer eksplozije orožja zaradi premalo smodnika (ustreznega seveda).
-naboj ima zelo slab izkoristek.Da ima krogla 3000J mora imeti smodnik okrog 12000J.
-to sproščanje energije MORA puška prenesti brez poškodb.
-en gram smodnika ima okrog 4000J
Sedaj pa mi prosim razložite. Kako lahko polnjenje npr. 1g smodnika, ki ima energijo 4000J uniči puško, ki mora prenesti 12000J
Vse številke so približne, da ne bo kdo oporekal (100J več ali manj)
Aja "perpetum mobile" so že dokazali, da ne obstaja. Iz enega vira energije NE MOREMO dobiti enako količino energije. Kaj šele več. Če to kdo pogrunta mu ne bo treba več delati.

borzon
13. September 2014, 12:23
Pozdravljen Alojz1,


Kljub vsemu tvojemu znanju ki ga premoreš ti sporočam, da občasno z izjavami oziroma teorijami "ustreliš" popolnoma mimo.
- Sam sem imel možnost videti zaklepišče od .308 ki ga je razgnalo od premajhne polnitve,
- Vsa strokovna literatura ki sem jo do segaj prebral (Nemška, Angleška in Italijanska) navaja opozorilo pred explozijo zaradi "podpolnitve". Na temo reloadinga sem prebral cca. 15-20 knjig in priročnikov,
- Svetovno najbolj priznani in uspešen "Long Range" strelec Glen D. Zediker v svoji knjigi "Handloading for Competition Making the Target Bigger" opozarja na možnost explozije podpolnitve. Glen D. Zediker je trenutno ALFA in OMEGA svetovnega strelstva
- Če bi tvoja teorija držala, ne bi potrebovali 20 puškovnih smodnikov proizvajalca VihtaVuori ampak samo enega najhmočnejšega, s katerim bi polnili naboje in moč ter hitrost iztrelka reducirali z količino smodnika v tulcu,
- Če bi tvoja trditev držala, ne bi bil pogoj za precizne koesistenčne naboje tulec poln od 95% - 97% kapacitete tulca ...

Skratka tvoja trditev oziroma teorija ne drži. Dokazoval svojega prav ne bom, ker je dovolj dokazov po raznorazni strokovni literarturi, na strelskih WWW straneh in nenazadnje tudi na najbolj amaterskih posnetkih na Youtube-u.

Z lovskimi pozdravi,

alojz1
13. September 2014, 13:24
Borzon. Kar drži se svojega prepričanja, jaz se bom pa svojega.
Posnetke na youtube tudi gledam. Veliko humorja. Pa forume tudi berem. So zelo "objektivni".
Pri sosedih so tudi na veliko šimfali R93 kako je nevaren. Eden je celo napisal kako ga je njemu razneslo. Ko je končno objavil sliko je bila puška Styer.
Ja, zelo objektivno. Tudi tisti 308 za katerega veš je razneslo zaradi prenizkega polnjenja.
Dokaze pa praviš ne boš navajal. Jaz pa bi tako rad en sam dokaz. Bi postavil na glavo vse zakone fizike. Ga še ni bilo. Same teorije velikih oči.

alojz1
13. September 2014, 13:55
Američani imajo enostavno formulo. Napolnijo tulec do vrha, stehtajo in 60% tega je minimalna polnitev. Če gredo pod to se zgodi, da krogla ostane v cevi.
Lovcu na strelišču se je to zgodilo. Odpre puško (cev navzdol), izvleče tulec in vstavi nov naboj.
Stopim k njemu in odpram puško. Dvignem cev in iz nje se vsuje nezgoreli smodnik. Krogla je v cevi.
Ko mu rečem, da sem rešil puško me samo debelo gleda. Saj bi novi naboj potisnil kroglo ven. Je že tako naredil, ko je krpica v puški ostala in je ni mogel odstraniti.
Vidite, zaradi takih mojstrov prihaja do nesreč.
Pa sem sam tudi nizko polnil svoj 357, da ni bilo odsuna (za tarčo). Dokler ni krogla notri ostala. Samo jaz sem to opazil marsikdo pa ne in stisne še enkrat. Zato pa bobniči pokajo ali pa cev spuli.
Pa ne mi spet z neumestnimi pripombami o angelčkih. Argumentov bom pa zelo vesel.

alojz1
13. September 2014, 14:28
Ker mi je pač postalo vseeno, lahko v svoj naboj .308 stlačiš tudi Dvobazni smodnik ali še bolj kar explozivo C4 ali semtex...
Vem, da je dvobazni smodnik smrtno nevaren. Za tistega pred cevjo.
Tudi dvobazni DO73,6 uporabljam. Ali pa iz serije N500. Ne vem, kaj je z dvobaznim narobe.

alojz1
13. September 2014, 15:45
Verjetno je to zaradi žaljivega načina komuniciranja.
Sam nisem nikoli trdil, da so premajhne polnitve brez nevarnosti. Vedno sem jih odsvetoval.
Ker pa vidim, da nekateri ne morete prenehat z tem vas prosim, da mi zaupate tisto majhno polnitev za 7x65R. Bom posnel cel postopek polnjenja z N140 in netilko CCI200 ter izstrelitev z Blaserjem. Če bom ob puško bo to najbolj nazoren prikaz, da sem bil v zmoti. Če pa bom moral kroglo izbijati iz cevi pa upam, da boste utihnili.

cak
13. September 2014, 15:56
Fantje, polnjenje nabojev ni nobena znanost, so jih uspešno polnili že naši dedki.
Nesreče se dogajajo pri ekspirimentiranju, ker je človeška neumnost brez meja. Sam tudi ne vidim razlogov, da bi naboje polnil na max. oz. pod minimum. Če rabiš močnejši oz. švohnejši naboj, si omisli drug kaliber, zato pa jih je toliko. Zanimivo je tudi to, da vedno ekspirimentirajo tako imenovani balističarji, kateri vse vedo. Pogosto tudi tako, da med sabo mešajo smodnik (počasnejšega in hitrejšega). Vzroka za to ne vidim, saj so najbolj natančne polnitve srednje polnitve.

borzon, bo treba še ene 15 do 20 knjig prebrat, da boš ločil enobazne in dvobazne smodnike.:icon_lol:

cak
13. September 2014, 16:04
borzon: tema okrog katere se kregate je mit tako kot yeti. Veliko ljudi ga je že videlo, dokumentiralo, dokazov o njegovem obstoju pa ni

dolgin
13. September 2014, 16:12
Mene pa zanima katera puška je bila to, da ji je razneslo zaklepišče?

alojz1
13. September 2014, 16:19
Verjetno R93. Tej se to redno dogaja.:whistle::icon_eek::icon_confused:
(sarkazem, dane boste tisti štirje v zmoti)

alojz1
14. September 2014, 15:19
Sem malo pobrskal za reducirne polnitve (podzvočne) puškinih nabojev. Smodnik za puške pri taki količini sploh ne zgori.
Pištolski smodnik za 308win in 150 grain kroglo je od 10-14 grain Trail Boss
Ostalo si oglejte tukaj http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCoQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.imrpowder.com%2FPDF%2FTrail-Boss-data.pdf&ei=SZMVVOSPOer9ygPOqoLwBg&usg=AFQjCNHZsJ2uk-AjnjN12IQtJaH9apstAw&sig2=aJikoSKRq4w30YJzmXjDRQ&bvm=bv.75097201,d.bGQ&cad=rja
Lahko pa pri Rebcu kupite originalen subsonic naboj za puške in ga razstavite. To je to. Označeni so z modro barvo.

borzon
1. October 2014, 21:55
Sem malo pobrskal za reducirne polnitve (podzvočne) puškinih nabojev. ...
Ostalo si oglejte tukaj http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCoQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.imrpowder.com%2FPDF%2FTrail-Boss-data.pdf&ei=SZMVVOSPOer9ygPOqoLwBg&usg=AFQjCNHZsJ2uk-AjnjN12IQtJaH9apstAw&sig2=aJikoSKRq4w30YJzmXjDRQ&bvm=bv.75097201,d.bGQ&cad=rja
+

Ta navodila za izdelavo Subsonic streliva so napisana tako, kot Slovenska zakonodaja... Pomanjklivo, nedodelano in nestrokovno ... Idealno da se nek "Wanna be" specialec resno poškoduje....

JevŽ
19. October 2014, 22:13
Zgodba je taka:
Ker sem s pomočjo bokarce ugotovil, da Srbi niso samo za poležavanje :icon_twisted: ampak so iznajdli tudi izredno kvalitetno kroglo (če mene uprašate boljša kot vsak RWS) sem(smo) se odločil, da bo naša Zastava od sedaj naprej streljala samo in izključno le Grom domačico (tudi za bokarco bo prišla na vrsti domačica ko bo kaj časa).
Najprej sem se nekaj dogovarjal z alojz1, kakšne polnitve kaj uporablja, nato mi je še priporočil naj odpilim konice krogel, za kar se mu tudi iz srca zahvaljujem (ko se bomo kaj srečali bom dal za pivo)
14678
14679
Nato je sledila priprava tulcev.
Napolnil pa sem 3 različne polnitve po 4 kom. 54 gr, 54,7 gr in 55,5 gr. Streljal sem na 100 m s stojalom za nastrelitev risanic. (Bom pa še prilepil kakšno sliko, ko bom streljal na kaj dlje brez stojala)
Prva slika: 54,7 gr. Grupa 68 mm. (Skrajno leva spodnja luknja je od druge grupe)
14680
Druga slika: 54 gr. Grupa 54 mm. (Skrajno desni luknji sta od prejšnje grupe, ena krogla pa se mi je izmuznila iz tarče.
14681
Tretja slika: 55,5 gr. Grupa 34 mm.
14682

S tazadnjo grupo sem že kar precej zadovoljen, glede na to, da je to moje prvo polnjenje (s pomočjo kolega, ki je prispeval večino znanja in opreme), ko bom imel kaj več časa bom pa še probal kakšno polnitev okrog 55,5 gr, do nadaljnega pa bo ta kar dobra.:OK: Sem pa prepričan, da bi kakšen boljši strelec ustrelil grupo pod 30mm (mogoče tudi sam če bi si vzel malo več časa, moram pa obvezno do druge sezone zamenjati sprožilec s kakšnim timneyem).

JevŽ
19. October 2014, 23:03
Dolžine nabojev so bile 80 mm.

Sršen
20. October 2014, 07:17
Sem spregledal kateri smodnik si uporabil?

JevŽ
20. October 2014, 07:48
Sem spregledal kateri smodnik si uporabil?

Ups.:icon_redface:
N160

karo40
20. October 2014, 14:32
jevŽ ali mi lahko zaupaš, kje bi dobil cca 150 gromovih krogel 7 mm.

Bokarca
21. October 2014, 10:32
Zanimivo. Dokaj kratka dolžina nabojev, si dobil priporočilo da je v redu?

Kaj pa je razlog da si odpilil konice krogel? Hitrejše odpiranje pri zadetku?

Pri tem ročnem piljenju se mi zdi še največji problem natančnost, da so vse krogle enako odpiljene, po sezultatu sodeč ti je uspelo BighandBighand

Srečno z polnjenjem tudi v prihodnje!

JevŽ
21. October 2014, 10:51
Zanimivo. Dokaj kratka dolžina nabojev, si dobil priporočilo da je v redu?

Kaj pa je razlog da si odpilil konice krogel? Hitrejše odpiranje pri zadetku?

Pri tem ročnem piljenju se mi zdi še največji problem natančnost, da so vse krogle enako odpiljene, po sezultatu sodeč ti je uspelo BighandBighand

Srečno z polnjenjem tudi v prihodnje!

Ker je bila puška prvotno za 8x57 je krajši nabojnik, in ne gredo daljši 7x64 naboji, zato tako kratek in brez konice, pa tudi ne stlači se.
Sem pa z brušenjem konic dolžine iz tolerance 0,6 mm spravil na 0,3 mm.

Verjetno pa se krogla sedaj tudi prej odpre kar me ne moti saj se več kot do bakrenega dna ne more odpreti. Bom probal pa kakšno skopat za vikend.

Hribowc
17. November 2014, 08:56
Pozdravljeni

Mogoče se bo komu zdelo neumno, ma jaz tega ne razumem zato prosim za pomoč

Kupujem krogle za kaliber 270 winchester preko spletne strani: grauwolf.net in opazim, da so na voljo krogle dveh premerov (270 in 277). V čem je razlika ?

Vem samo to da je 277 premer krogle pri 270 kalibru.

alojz1
17. November 2014, 09:28
Krogla je vedno okrog 0,18 mm večja od oznake kalibra cevi. Npr 7mm kaliber ima 7,18mm (284) kroglo.
Zato imajo napisano 270 cal in 277 kroglo. Da je zmeda še večja je včasih ta kaliber 6,8mm, drugič pa 6,9mm.
Podobno boš našel pri 6,5mm (diameter 264) kar je 6,71mm.

Hribowc
17. November 2014, 09:34
Ok razumem. In kako lahko zdaj vem kateri mi paša v cev (270 al 277)

alojz1
17. November 2014, 09:43
Ne razumeš biggrin
Za kaliber 270 je samo ena krogla. Diameter 277.

Hribowc
17. November 2014, 09:50
Zmeda :) Zakaj pa potem v trgovini ločijo na dva dela, če gre za en in isti kaliber
http://www.grauwolf.net/wiederladen/geschosse.html?grauwolf_kaliber=250

alojz1
17. November 2014, 11:17
Zato, ker se za isti kaliber uporabljajo krogle raznih materialov. Prilepil si Barnesa. Ta krogla je za 270 cal 7 mm. Kar je 0,27559 cole. Kar je manj kot če ima svinčeno jedro kjer ima 0,277 cole.
Na kratko. Z diametrom se ne ukvarjaj. Kupi krogle za cal 270.

Hribowc
17. November 2014, 11:30
Sepravi gre samo za različne premere krogel. Skoz cev kalibra 270 bo šlo pa vse, tudi večji premer?

alojz1
17. November 2014, 11:38
Sepravi gre samo za različne premere krogel. Skoz cev kalibra 270 bo šlo pa vse, tudi večji premer?
Končno Bighand
Šle bodo krogle za 270.

Bokarca
17. November 2014, 15:52
TTSX 130 grain bi bla moja izbira.

alojz1
17. November 2014, 16:14
Moja tudi biggrin
Drugače pa se Remingtonove tudi dobro obnesejo.

Falco
12. March 2015, 11:46
Osebno ne poznam nikogar, ki polni.......kje bi lahko za plačilo dal napolnit naboje? Krogle in tulce imam....

alojz1
12. March 2015, 12:18
Naboje polni Artek. Ker tule plača reklame mislim, da je tale napotek v skladu z pravili.

zajec
13. March 2015, 06:30
Ker je tema polnenje ,me zanima, če ima kdo viška tulcev za 6,5x57?
lp

Žamot
8. April 2015, 17:34
Všečna zadevica. A ima kdo izkušnje s tole napravico?
https://www.artekcenter.com/stiskalnica-lee-breech-lock-hand-press-kit/

alojz1
8. April 2015, 18:56
Odsvetujem. Za pištolo ja (aluminij). Za puško poglej: http://www.grauwolf.net/wiederladen/pressen.html?manufacturer=111

JAKAJEŽ
10. April 2015, 20:34
A ni takole najbolj enostavno :whistle:

iztok66
15. September 2015, 17:58
A slučajno kdo za polnjenje uporablja VV N160?

Nini
17. September 2015, 09:23
Med drugimi tudi tega.

LP

karo40
17. September 2015, 13:10
Prijatelj mi je naredil strelivo 7x57R - tulci Geco, krogla TTSX 130 grain. Postopek izdelave kot mora biti. Tulci očiščeni, kalibrirani itd. Puško sem nastrelil in sem navdušen nad rezultatom /zadetki v krogu 2 cm/. Vendar pa imam majhen problem: po strelu prelamače ne morem z lahkoto odpreti ampak si moram pomagati z rahlim udarcem po cevi. Ali mi lahko kdo pojasni zakaj?

Taxus
17. September 2015, 13:30
Prijatelj mi je naredil strelivo 7x57R - tulci Geco, krogla TTSX 130 grain. Postopek izdelave kot mora biti. Tulci očiščeni, kalibrirani itd. Puško sem nastrelil in sem navdušen nad rezultatom /zadetki v krogu 2 cm/. Vendar pa imam majhen problem: po strelu prelamače ne morem z lahkoto odpreti ampak si moram pomagati z rahlim udarcem po cevi. Ali mi lahko kdo pojasni zakaj?

bi rekel da imaš premehke netilke:icon_wink:

alojz1
17. September 2015, 13:44
Naboj obriši z naoljeno krpico. Prijatelj je verjetno tulce poliral in so preveč suhi. Zato se radi zapečejo na steno ležišča.

karo40
17. September 2015, 15:57
Alojz hvala! Bom preiskusil in potem ti javim. Kaj pa premehke netilke kot meni Taxus? Moj solovec je dejal, da je morda premočno polnjenje, kar posledično razširi tulec? Vendar ko puško odprem gre tulec z lahkoto ven.

Nini
20. November 2015, 21:58
Ali kdo polni z Lovex SO62 8x57JS z kroglo 175 gre.namreč v tabelah so podane polnitve samo za 196 gre.
če lahko zaupa svojo recepturo.

LP

alojz1
21. November 2015, 08:37
Uporabi podatke za navedeno kroglo. Lahko pa polniš bolj proti max.
Prednost polnjenja je ravno to, da narediš naboj po svojih zahtevah. Npr. Mehka krogla- blažja polnitev. Če že kopiraš moraš vzeti podatke za isto kroglo in puško (in strelca biggrin) .

kingman
28. November 2015, 18:32
Pozdravljeni,

Prosim vas za pomoč pri polnjenju kalibra 7x57R - kombinirka.

A ima kdo kak recept za polnjenje tega kalibra?
Kakšno krogla dobro dela na divjadi v tem kalibru (ne monolitka)
Kakšen smodnik oziroma kateri in koliko?

Kaj svetujete?

Ker sem nov v svetu reloadinga me zanima, ali se lahko z matricami za polnjenje 7x57 polni tudi 7x57R?

hvala vsem za pomoč

alojz1
28. November 2015, 19:44
Lahko polniš z temi matricami. Le izvlečnik (sheel holder) je drugi.
Ostalo je pa tako kot kuharski recepti. Skoraj nešteto možnosti. In vsak tule bo svoj recept hvalil.
Npr. Jaz bi vzel 130 grain monolitko in 38 grain N140. To je to.

alojz1
28. November 2015, 20:18
Alojz hvala! Bom preiskusil in potem ti javim.
Kako je bilo?

stjrp
28. November 2015, 20:51
Pozdravljen,

ali imaš kakšen razlog da ne maraš monolitk, ker jaz sem mnenja da z uporabo monolitke povečaš moč kalibra, poleg tega pa z uporabo lažjih krogel zmanjšaš odsun.
Tako da bi se v tem primeru glede izbire krogle kar strinjal z alojzom, vendar bi za 130gr monolitko uporabil močnejšo polnitev 41gr ali pa 42gr N140. Tako polnitve uporabljajo kolegi in se jim odlično obnese, bi jo tudi sam, če bi imel ta kaliber.

LP

alojz1
28. November 2015, 21:10
38 grain sem napisal zato, ker se višina zadetkov največkrat ujema z prej uporabljenimi kroglami. Če pa sam prestaviš daljnogled je pa močnejša polnitev seveda boljša. Predvsem za večjo divjad.

Nini
2. December 2015, 20:54
Uporabi podatke za navedeno kroglo. Lahko pa polniš bolj proti max.
Prednost polnjenja je ravno to, da narediš naboj po svojih zahtevah. Npr. Mehka krogla- blažja polnitev. Če že kopiraš moraš vzeti podatke za isto kroglo in puško (in strelca biggrin) .

Alojz hvala zadeva deluje

barnes308
11. January 2016, 09:11
Pozdravljeni fantje,

bom kar tukaj napisal, ker smatram da je tema kar prava :icon_lol:. Namreč počasi bom moral zamenjati tehtnico za tehtanje smodnika, sedaj imam od RCBS-a 5-0-5. P a me sedaj zanima vaše mnenje ali kupiti digitalno ali ostati na mehanski. Pa seveda cena je tudi v igri ker ne mislim zapravljati na veliko. Malo sem gledal in bral o digi. tehtnicah npr. TopShot in podobno. Ali pa kaj takega http://www.tehnonet.si/si/izdelek/235/tehtnica-fc20-0-001g/.

Prosim za malo debate kaj menite vi, saj veste več glav več ve.

pa enega srečnega zdravega v letu 2016 in sevede ravne cevi. biggrin

LP

Dule
11. January 2016, 09:41
Sam sem bil pred kratkim v podobni dilemi, ali mehanska ali digitalna. Po nasvetih bolj izkušenih kolegov sem se odločil za mehansko(RCBS 505). Gledal sem digitalne tehtnice od top shota, frankford arsenal in hornadyja, pa sem na koncu ugotovil da identične tehtnice brez napisanih imen prodajajo tudi kitajci za par evrov. Na egun sem gledal rabljene digitalne RCBS kar bi bila moja edina izbira kar se tiče elektronskih. Glede RCBS 505 mi je žal edino da nisem raskiral malo več denarja in uzel 5-10 ali pa 10-10 modela. Je pa res mehanska je počasna, no to je moja izkušnja.
LP

alojz1
11. January 2016, 12:54
Tudi jaz imam mehansko. Gravitacija se ne pokvari biggrin in ne rabi baterij. V kombinaciji z preciznim dozirnikom je odlična.
Če bi že kupil elektronsko bi vzel tisto z avtomatskim dozirnikom.

Dule
11. January 2016, 13:07
Lojze kašn dozirnik uporabljaš? Gledam od RCBSa uniflow pa me je kolega zmotu z leejevin perfectPowderjem pravi da dela dokaj dobro za konkretno manjšo ceno.

alojz1
11. January 2016, 13:52
Nekaj podobnega kot ga ima Proarmis za 25â?? sem naredil sam. Postaviš tako, da smodnik pada v posodico na tehtnici. Seveda prej dodaš večino smodnika z merico ali večjim dozirnikom. Z tem samo dopolniš skoraj do zrna natančno.
Sicer pa za streljanje do 200m to ni pomembno. Se nič ne pozna. Zadostuje nastavljiv dozator.

Benjo
19. January 2016, 11:44
Pozdravljeni.

Ali kdo polni oz. je preizkusil O.K. kroglo v 8x57 kalibru in je tako prijazen, da bi podelil recepturo?

Najlepša hvala.

jvpv
1. April 2016, 12:54
Pozdravljeni,

ali kdo polni v kalibru 300 win mag? Kakšen recept?


Hvala za pomoč...

stjrp
4. April 2016, 21:37
Mogoče pride komu prav, sem pa opazil da so kar močne polnitve, vsaj za kalibre ki jih jaz polnim.

http://robsoft.nu/databaser_en/laddata/loads.asp?MainID=4

alojz1
4. April 2016, 21:50
Tabele proizvajalcev smodnika so varne.
V tej tabeli pa piše, da avtor ne odgovarja za varnost. Puška sicer prenese vendar...zarobiš ali preveč blizu navoja pa je lahko že narobe.
Če pa primerjam hitrosti pa takoj vidim, da LOS ali FOX krogle dosegajo pri manjši polnitvi okrog 50m/s večjo hitrost od primerljivih Barnesovih 130 grain za 308.

Nini
31. May 2016, 19:38
Ali komu ostajajo tulci 30-06 in bi rad zamenjal z tulci 308w.
Zanima me tudi kako se obnesejo monolitne v kalibru 30-06

stjrp
3. June 2016, 19:35
Zanima me tudi kako se obnesejo monolitne v kalibru 30-06

Odlično se obnesejo, priporočam 150gr. Ko boš enkrat proval monolitke se verjetno ne boš vračal na svinčenke.

Bokarca
3. June 2016, 21:57
Nekateri naši lovci so zelo zadovoljni z slovensko OK kroglo!

Nini
4. June 2016, 14:24
Ja to OK že poznamo in je že preizkušena v kalibru 8x57 v igri je tudi FOX

barnes308
12. September 2016, 20:04
Pozdravljeni,
mene pa zanima glede robljenja (crimp) puškinih nabojev, kaj menite tisti ki polnete naboje. Ali je smiselno ali ne. Po prebiranju tuje literature so mnenja tako tako, eni pravijo, da ni razlike eni pravijo, da so se grupe izboljšale za ~ 10 %, itd. Kaj menite vi !

16277

alojz1
13. September 2016, 09:30
Jaz robim le revolverske naboje. Puškine nikoli. Poznam pa primer, ko je normalno polnjen naboj robil je zaklep uničil (rem. 700, 308 win).

barnes308
13. September 2016, 11:46
Ja tudi to sem nekje prebral, da se pritiski dvignejo v samem ležišču naboja zaradi potrebe večje sile iztiska krogle iz tulca.

Robert91922
13. September 2016, 20:59
Za puško repetirko ali prelamačo robljenje ni potrebno, saj tulec dovolj zagrabi kroglo, če je vrat tulca še prožen. Če temu ni tako, je treba vrat tulca pregreti, da spet postane prožen, še bolj enostavno pa je vzet drug tulec, če jih imaš dovolj.
Za polavtomatske puške pa je robljenje priporočljivo oz. skoraj nujno.
Ponavadi se eden in isti naboj večkrat repetira, preden ga ustrelimo. Zato je treba biti pozoren, če se ni naboj nakoliko skrajšal oz. če je krogla zlezla malo noter v tulec. Tak naboj je potencialno nevaren zaradi večjih pritiskov v tulcu.

Bokarca
4. December 2016, 14:18
Zanimiv video o odsunu:


https://www.youtube.com/watch?v=A2N4cRUBDN4&t=619s

jvpv
7. December 2016, 13:42
Pozdravljeni,

ali je kdo že polnil 8x57 IS z kroglo OK+ ? Recept...?


HVALA.

Dule
7. December 2016, 17:17
Če ti kej pomaga, sicer dvomim, ampak:
Lutz Moller MJG 8,2gram
VV-N120 43,3grain
OAL 77,2mm

alojz1
7. December 2016, 17:45
Manjkajo podatki za namensko polnjenje zato dam povprečni napotek.
N140 ali 540, 50 grain.
Če pa je kakšen poseben namen (kratka cev, max polnjenje, drug smodnik itd) se pa lahko korigira.

jvpv
7. December 2016, 20:27
Kolega bo polnil za sebe, moti ga da ne najde nikjer tabele za težo krogle 8,7g. Bo poizkusil z N140 - 50gr.

lp.

alojz1
7. December 2016, 20:48
Poročaj kako je bilo. Znanec je naredil z to kroglo (in tem polnjenjem) najboljšo grupo. Je pa najprej ugotovil, da razmetava po višini. Kopito je pritiskalo na cev. Po brušenju sta bila krogla in puška OK. biggrin

karo40
6. January 2017, 11:48
Na E-gun-a sem kupil češke enkrat izstreljene tulce, očiščene kalibrirane - skratka pripravljene za ponovno polnitev. Opazil sem nekaj česar doslej še nisem videl. Tulci imajo v ležišču netilke nekakšen jeziček levo in desno od njega pa 2 majhni luknjici, česar tulci ki sem jih dosedaj uporabljal za ponovno polnjenje tega niso imeli /samo luknjico v sredini/. Ali so tulci, katere sem kupil uporabni in gre morda za kako posebno netilko. Vesel bom vsakega pojasnila.

alojz1
6. January 2017, 12:06
Kupil si Berdanove tulce. Za drugačne (Berdan in ne boxer) netilke.
To pa že mora vedeti vsak, ki polni. Sploh, če je opravil izpit.

karo40
6. January 2017, 12:24
Alojz hvala. O tem ne vem nič, zato ker dam polniti municijo, sam pa kupim le potreben material.

karo40
6. January 2017, 13:03
Malo raziskujem po spletu. Nikjer ne najdem podatka, kje bi lahko kupil netilke Berdan. Bojda so najbolj primerne od RWS. Ali mi lahko kdo pomaga tukaj?

alojz1
6. January 2017, 13:11
Se dobijo. Jaz teh ne uporabljam ker je preveč dela. Sem pa polnil neke stare kalibre, izbijal netilke z vodo... skratka...brezvezno.
Se pa najdejo taki, ki v tem delu prav uživajo. biggrin

miš93
6. January 2017, 14:02
Malo raziskujem po spletu. Nikjer ne najdem podatka, kje bi lahko kupil netilke Berdan. Bojda so najbolj primerne od RWS. Ali mi lahko kdo pomaga tukaj?

Uporabi iskalnik in išči: "berdan zundhutchen" - kot tele na primer:

http://www.knut-lose-wiederladeartikel.de/RWS-5620-Large-Rifle-Berdan-Zuendhuetchen-550-mm-250-Stueck

karo40
6. January 2017, 14:57
hvala1 Pa lep pozdrav.

karo40
6. January 2017, 14:58
hvala! Pa lep pozdrav.

narava
7. January 2017, 12:21
Pazi, ker imaš lahko dva različna premera netilke.

Robert91922
9. January 2017, 20:02
Na E-gun-a sem kupil češke enkrat izstreljene tulce, očiščene kalibrirane - skratka pripravljene za ponovno polnitev. Opazil sem nekaj česar doslej še nisem videl. Tulci imajo v ležišču netilke nekakšen jeziček levo in desno od njega pa 2 majhni luknjici, česar tulci ki sem jih dosedaj uporabljal za ponovno polnjenje tega niso imeli /samo luknjico v sredini/. Ali so tulci, katere sem kupil uporabni in gre morda za kako posebno netilko. Vesel bom vsakega pojasnila.

Tulci pravzaprav niso uporabni, ker jih ta tvoj kolega, ki ti polni, v običajni matrici za kalibriranje ne bo mogel skalibrirat (stisnit na tovarniške mere). V kalibrirni matrici je igla, ki izbija boxer netilke, zaustavila se bo na dnu tulca. Upam, da vsaj on ve to in jih ne bo tlačil v matrico, saj bo verjetno zlomil to iglo, če bo premočan.
Dvomim, da boš našel koga, ki ti bo polnil berdan tulce. Si se pač zmotil in kupil napačne, upam, da jih nimaš veliko.
Če naletim na kakšen tak tulec, npr. pri spomladanskem nastrelu, konča v škatli z napisom "medenina Dinos".

Dule
9. January 2017, 21:03
Se da. Matrico je potrebno razstavit iglo vzet ven in sestavit nazaj brez igle.

alojz1
9. January 2017, 21:42
Oba preberita, da so tulci že kalibrirani.

karo40
9. January 2017, 22:24
Vesel sem, da se še ukvarjate z mojim primerom. Kot pravi Alojz, so tulci očiščeni in kalibrirani /kupil sem jih 200/. Upam, da če najdem netilke, da ne bo nobenega problema glede ponovnega polnjenja. Bega me le, da ne morem nikjer zvedeti kake netilke točno rabim. Ko iščem po spletu predvsem v Nemčiji bi jih lahko naročil dobim le podatek /RWS 5620 Berdan 5.5 mm/. Ne vem če so primerne za tulce 7x57, saj ko merim ležišče se mi zdi da je le 5 mm, morda malo več. Tako je če se brez iskušenj in potrebnega znanja lotiš takega projekta.Če nebom rešil ničesar pa Dinos. Bom pač popu..l.

miš93
9. January 2017, 23:13
16431

miš93
10. January 2017, 09:12
Torej 5620 bodo glede na to kar si napisal pravi.

Dule
10. January 2017, 09:13
Oba preberita, da so tulci že kalibrirani.
Kaj pa za primer če jih bo želel nafilat še enkrat?

Dule
10. January 2017, 09:27
Moj namen je bil diskusija z robertom da ni tak problem skalibrirat tulce z berdanovo netilko z matricami z iglo, zdaj seveda če ti iščeš dlake v jajcu da lahko spet izpadeš pameten potem lojze, izvoli forum je tvoj. Očitno je potrebno na tem forumu komunicirat z ljudmi zgolj samo preko ZS.

alojz1
10. January 2017, 11:55
Meni se zdi večji problem kot kalibrirati brez igle, izbijanje netilk. Duletu pač ne.
In res je tako kot je Miš napisal. Če imaš 200 tulcev že pripravljenih je treba kupit 200 ustreznih netilk. Po tem polnjenju se tulce pač zavrže.
Dule, vidim da imaš alergijo name. Kakšen tabletk pa bo. biggrin Še enkrat preberi pa boš videl, da nisem nič napačnega napisal.

karo40
10. January 2017, 12:57
Miš je napisal - Torej 5620 bodo glede na to kar si napisal pravi. Kaj menite drugi? Kot sem že napisal je ležišče kjer naj bi vstavili netilko cca 5 mm netilke 5620 pa imajo premer 5.5 mm.

Dule
10. January 2017, 13:27
Meni se zdi večji problem kot kalibrirati brez igle, izbijanje netilk. Duletu pač ne.
Izbijanje netilk si obdelal že stan ali dve nazaj. Problem netilk je bil trenutno samo v tvoji glavi.


Po tem polnjenju se tulce pač zavrže.
Lahko se jih ali pa tudi ne...


Dule, vidim da imaš alergijo name
Ti imaš alergijo na vsakega kateri se oglasi v katerikoli temi na tem forumu. Tako da brez veze pač bom forum samo prebiral kot do zdaj, aktivno sodelovat v debatah je očitno brez veze. Uživaj.

Sršen
10. January 2017, 13:33
...
Ti imaš alergijo na vsakega kateri se oglasi v katerikoli temi na tem forumu. ...
Moram priznati, da sem pri branju te "debate" dobil alergijo predvsem pri tvojih objavah!:whistle:

Tine01
10. January 2017, 14:24
Moram priznati, da sem pri branju te "debate" dobil alergijo predvsem pri tvojih objavah!:whistle:

Mrčes, vzemi Claritine, ali pa ne beri več foruma, pa ti bo prec bolje. Dule je samo nalil čistega vina...:limona:

Sršen
10. January 2017, 15:17
Mrčes, vzemi Claritine, ali pa ne beri več foruma, pa ti bo prec bolje. Dule je samo nalil čistega vina...:limona:
Dule je nalil brozgo ne pa vina! Tam noben Claritin ne pomaga.
Sedaj, ko si se še ti oglasil, bo pa sploh zanimivo.
Poučno ali tvorno pri tvojih objavah itak nikoli ni.
No, saj pri mojih tudi ne, a vsaj ne pikam brez razloga tako kot sedaj vidva z Duletom.
Da ne bi več bral?
Ah, daj no, vsake toliko se pa res moram malo dol spustiti in v vajinih butastih objavah uživati. :icon_wink:

alojz1
10. January 2017, 20:46
Ne vem sicer kateri kaliber tulce je Karo kupil. Ampak z Berdanom je tako kot sem napisal. Tudi tisti, ki imajo veselje to polniti raje tulec predelajo na boxer netilko. Koliko dela je z tem pa poglejte tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=AkKJfvMyuDg

Dule
11. January 2017, 11:46
Eden kot petnajst letni pubertetnik ki misli da mora celemu svetu dokazati da je najpametnejši na planetu,
drugi pa kot njegov trinajst letni kolega ki mu prihiti na pomoč.
Obnašanje ki ni vredno zrelih odraslih ljudi.
Vse najlepše v letu 2017 in lep dan vam želim.

karo40
11. January 2017, 14:30
Tako mi je žal, da sem odprl to temo /netilke berdan/, saj imam slabo vest. Zopet se prepirate! Vendar se malo tolažim s tem, da ne vsi ampak samo stari že preiskušeni znanci.

Sršen
11. January 2017, 18:57
Dule, z objavo #393 si ti začel srat! :yea1:

alojz1
12. January 2017, 10:36
Tako mi je žal, da sem odprl to temo /netilke berdan/, saj imam slabo vest.
Daj no Karo, malo pretiravaš. Ta forum je namenjen ravno takim debatam. Delimo izkušnje da tudi drugi nebi delali podobnih napak. Sicer pa to ni neka katastrofa (napačnen nakup). Netilke se dobijo. Daš napolniti za enkratno uporabo. Jaz tulcev nikoli ne kupim. Jih je povsod dovolj. In z pravilnim polnjenjem jih uporabiš preko 10x.
O katerem kalibru pa sploh govorimo?
Res pa je, da se vsaka debata izrodi v trolanje. Nekateri se zelo trudijo, da bi ta forum ugasnil.In tvoje obžalovanje je znak, da so na pravi poti. Upam, da še bodo konstruktivne debate in ne bom gledal samo mrtvih lisic ki jim sledi par LB in kasneje "lovska hvala".

karo40
12. January 2017, 11:50
Alojz hvala. Saj sem načel temo zato, da bi od iskušenih forumašev kaj izvedel. Pa kot si videl ste se potem skoraj skregali. Ampak pustiva to, raje te bom vprašal, kje bi lahko kupil netilke. Hilzne so belotove 7x57. Sam sem že vprašal firmo v Nemčiji, ki prodaja vse vrste netilk - žal sem dobil odgovor, da v tujino nič ne pošiljajo. Sedaj iščem naprej.

alojz1
12. January 2017, 12:05
Teh nabojev nisem nikoli polnil ker nimam nastavka (shel holder). Je nek poseben. Ampak tulci, ki sem jih gledal so imele boxer netilke. Matrica je pa za 7x57R.
V najslabšem primeru jih dobiš pri severnih sosedih. Nekaj jih imam. Samo premer ležišča izmeri.
Mi je nekdo omenil, da je zadevo rešil kar z boxer netilko. Menda tudi paše. Če nakovalce na netilki ovira dovolj globoko vstavljanje se lahko odstrani. Ali pa se zniža nakovalce v tulcu.
Upam, da tole ne bo spet za povod novemu trolanju.

karo40
12. January 2017, 12:11
Alojz! Naredi mi eno uslugo. Zaupaj mi tvoj naslov, pa ti bo poslal 2-3 tulce, da boš v živo videl kaj se da narediti in mi svetoval.

alojz1
12. January 2017, 12:22
Pravkar sem preveril kateri shel holder paše za ta kaliber. Št 3, isti kot za 308 ali druge karabine. Izgleda, da je napaka v tulcih Igman in ne sedejo.
Karo, ko bom doma preveril koliko in kakšne Berdan netilke imam se bova zmenila.

Dule
12. January 2017, 14:20
Problem izbijanja Berdanovih netilk. Malo inprovizacije, 5min dela, kos jeklene šibke na koncu stanjšane da gre skozi luknjico, manjše kladivo.
Postopek izbijanja ni najhitrejši to je res.

alojz1
14. January 2017, 16:55
Preveril netilke. Imam RWS Berdan 5,5mm. Dovolj, če pašejo v tvoje tulce.

karo40
15. January 2017, 12:34
Alojz, kaj naj rečem. Zaenkrat lepa hvala. V ponedeljek te bom poklical, da se dogovoriva. Če jih ne potrebuješ, ti bom hvaležen če mi jih boš prodal. Mislim, da so prave!?

Bokarca
3. March 2017, 14:00
Pozdravljeni;

Pred časom sem debatiral z lovcem ki mi je trdil, da da je bila razlika v hitrosti krogel okrog 75 m/s, ko je zamenjal samo tulce (polnjenje in krogla sta bila enaka). Zanima me ali je to res mogoče, ima kdo tudi podobne izkušnje? Sam sem opazil da je kar nekaj razlike v volumnu tulcev med različnimi firmami; namreč pri enem je pri vseh ostalih pogojih še kar nekaj prostora v tulcu ko naredim naboj do konca, pri drugem pa je prostor zapolnjen do konca. Kolikor vem bi to lahko vodilo do različnih hitrosti?

alojz1
3. March 2017, 15:06
Res je. (sam tako velikih razlik nisem izmeril)
Pa naj te potolažim. Do 100m se skoraj nič ne pozna na zadetku. Nad 300m je pa razlika občutna.
Sploh pa je to opazno pri kalibrih kjer je v tulcu veliko praznega prostora. Pri kakšnem 308, ki je poln je razlika manjša.

Robert91922
6. March 2017, 08:45
Pozdravljeni;

Pred časom sem debatiral z lovcem ki mi je trdil, da da je bila razlika v hitrosti krogel okrog 75 m/s, ko je zamenjal samo tulce (polnjenje in krogla sta bila enaka). Zanima me ali je to res mogoče, ima kdo tudi podobne izkušnje? Sam sem opazil da je kar nekaj razlike v volumnu tulcev med različnimi firmami; namreč pri enem je pri vseh ostalih pogojih še kar nekaj prostora v tulcu ko naredim naboj do konca, pri drugem pa je prostor zapolnjen do konca. Kolikor vem bi to lahko vodilo do različnih hitrosti?
Da, tudi zapolnjenost tulca s smodnikom nekaj vpliva na hitrost. Poleg tega pa na meritev hitrosti precej vplivajo svetlobni pogoji - jakost svetlobe in če sonce sveti na celice pod določenim kotom. Tako je, če imaš kronograf v cenovnem rangu 100 do 200 EUR oz. takega s fotocelicami. Takega za 120 EUR imam tudi jaz in sem vse to že sam opazil.
Na hitrost krogle pri večini smodnikov nekaj vpliva tudi temperatura zraka.
Pa še nekaj tudi drži: pri seriji nabojev, kjer je zapolnjenost večja oz. manj praznega prostora v tulcu, so tudi hitrosti bolj enakomerne.

narava
22. November 2017, 07:21
Živjo

Potreboval bi recept za polnitev kalibra 6,5x57r in soicer z fox kroglo 123 grain in barnes ttsx 120 grain. Mogoče je že kdo polnil.

hvala

Tine01
29. November 2017, 09:56
Oj.

sicer nisem polnil R ampak za karabin 6,5x57, in sicer VIT N550- 45 grain, netilke CCI BR-2, tulec RWS, dolžina naboja ( se točno ne spomnim bi moral pogledati) vendar sem kroglo porinil toliko noter, daje celoten rob drugega obročka gledal ven iz tulca ( bolje rečeno je rob utora bil poravnan z robom vrata tulca). 3je streli so bili v manj kot v 1 cm... ps najprej poskusi z lažjimi polnitvami, po počasi stopnjuj po 1 grain, preveri tudi v QUICKLOAD-u ( zaradi varnosti). Opozarjam, da moja polnitev velja za varno v mojem orožju, ne vem kako se bo obneslo v tvojem, zato previdno !!!!

lpt

Žamot
2. December 2017, 10:18
Pozdravljeni.
Kakšne so pa cene storitve polnjenja, če daš svoje tulce in krogle? Pri takih ceni kot je meni znana se pa oprema tud povprečnemu jagru kmalu povrne...

alojz1
2. December 2017, 15:32
Smodnik je od 0,5 do 0,6 centa /grain. Netilka pa 5 do 6 centov. Za krogle ceno veš sam. Izračunaj.

Žamot
2. December 2017, 17:40
To je 0.30e, pa 0.80e krogla. Kaj pride pa še 1.10e?

Andrej Z.
2. December 2017, 18:07
To je 0.30e, pa 0.80e krogla. Kaj pride pa še 1.10e?
Reklama,profit,distribucija.......Sam ne polnim in sem pred casom dal polnit 270win v Rimske. Cena 90centov za vec kot 100kom. Torej z kroglo slaba 2eura.

alojz1
2. December 2017, 18:18
Ja tako je. V tisti razliki je čas, davek, znanje, amortizacija orodja in papirologija, da to smeš delati kot podjetje. Eno je hoby drugo pa, če od tega živiš.
Probaj sedaj za Miklavža tulce, netilke, purfl (prištej še strošek certifikata) in krogle pod smrekco pustit. Mogoče boš zjutraj našel naboje.
(Malo heca. Ne zgrabit resno ali z jezo)biggrin

Žamot
2. December 2017, 18:40
Če bi mu lahko vse to nastavil, bi zjutraj pričakoval prešico, pa vagico, pa matrice... :D
Al si bom filal sam, al se moram pa s kakim parkeljnom povezat. Miklavž je drag.... :D

Andrej, ''okol 70e'' za 50kosov.

alojz1
2. December 2017, 18:51
Al si bom filal sam, al se moram pa s kakim parkeljnom povezat. Miklavž je drag.... :D


Raje sam. Parkelj zna kaj zakuhat. Za kakšnih 250€ dobiš vse kar rabiš. Ampak pazi. Če boš delal samo zaradi cene ima lahko parkelj prste vmes. Če bo pa veselje zraven pa znanje boš pa zadovoljen.

Žamot
3. December 2017, 03:04
Ja sej res, v jagi smo zarad dnarja... :D
Tale recept za 250e mi pa le napiši.

Bokarca
3. December 2017, 12:54
Ja sej res, v jagi smo zarad dnarja... :D
Tale recept za 250e mi pa le napiši.

Očitno nisi razumel Alojza kaj ti je hotu povedat. Če boš polnu samo zaradi tega da boš prihranil pri strelivu potem se zna zgodit da rezultat ne bo najboljši. Seveda je fino kaj prihranit pri strelivu, ampak mora bit pa zraven še veselje da nekaj sam narediš. In občutek zadovoljstva ko po več testiranjih uspeš naredit polnitev ki ustreza tvoji puški in ustreliš res lepo grupo.

Malce več kot 250 Eur sem dal sam za opremo, kupil sem komplet Leeja.Skupaj z matrico mislim da me je stalo okrog 350 EUR. Izpit sem pozabil koliko je, mislim da v rangu 50 eur. Sedaj je na vrsti merilec hitrosti, ker nimam pojma koliko hitro kaj leti ven iz puške biggrin

Žamot
3. December 2017, 16:08
Sem ga razumel. Mam pa tudi bolj ozko izbiro streliva v 7x57. Pa če me naboj košta 1.1e al pa 2.2e je pa tudi razlika. S 300 kosi je pa oprema poplačana.

alojz1
3. December 2017, 17:43
No vidiš. Z kilo purfla je vsa oprema plačana.

Žamot
4. December 2017, 11:13
Matrice in preša morajo bit iste firme?

alojz1
4. December 2017, 14:25
Ni nujno. Je pa za 7x57 in R ista matrica.

Falco
25. February 2018, 10:42
Polni mogoče kdo kaliber 44. Special?

Bokarca
23. April 2018, 15:06
Ena zanimivost;

Ta vikend sem končno izmeril hitrost pri svojih polnjenjih. 7x65R, krogla barnes TTSX 120 grain, smodnik Norma URP, polnjenje 54,7 grain, hitrost 905 m/s. 7x64, krogla barnes TTSX 120 grain, smodnik Norma URP, polnjenje 54 grain, hitrost 950 m/s. Nič mi ni jasno kako je lahko tako velika razlika v hitrostih, saj naj bi bila volumna teh dveh kalibrov enaka, polnjenje pri bokarici je še celo za 0,7 grain močnejše. Hitrost od 7x64 se tudi popolnoma ujema z podatki iz tabel od Norme, medtem ko je pri bokarci bistveno nižja. Edina razlika je da uporabljam za bokarico tulce od SB, za 7x64 pa od Norme. Ali je tu vzrok take razlike?

Jagermaister
24. April 2018, 05:28
Kaj pa dolžina cevi? Tulce pa stehtaj, če je razlika v teži.

miš93
24. April 2018, 08:40
Definitivno je razlika v cevi - niti ne nujno zaradi dolžine - gre za odstopanja znotraj toleranc v ležišču, prehodnem konusu, premeru, žlebovih...ene cevi so pač "hitrejše" druge "počasnejše" tudi pri enakih kalibrih istega proizvajalca cevi.

jereb
24. April 2018, 14:58
Sicer nisem prav hud strokovnjak, ampak se mi zdi da je razlika zaradi navoja (twista).

Navoj je v bistvu "tirnica" in večkrat ko obrne kroglo, dlje potuje krogla po tirnicah, kar pomeni večje trenje ... zmanjšana hitrost.

Lahko pa je vzrok tudi v zračni vlažnosti, temperaturi ... ob polnjenju nabojev.

Robert91922
4. May 2018, 17:47
Če si streljal ob različnih dnevih, je to lahko 1. od razlogov, namreč navaden kronograf na fotocelice bo tudi isto strelivo iz iste puške nekoliko drugače izmeril ob različnih svetlobnih pogojih. Pod 1. je še vpliv temperature zraka in zračna vlažnost. Tudi vlažnost zraka na dan, ko polniš strelivo, nekaj vpliva.
Pod 2.: gre za dva različna kalibra, čeprav sta si precej podobna. Volumen, ki ga zasede smodnik v tulcu, tudi vpliva na hitrost. Tudi material tulca oz. razteznost vpliva na pritisk oz. izgorevanje in s tem hitrost.
Pod 3: gre za 2 različni puški, (tesnost ležišča naboja, prehodni konus, vrtež cevi, tesnenje cevi, dolžina cevi, površina v cevi oz. trenje).

To bi bilo v grobem vse.

Ahiles
28. May 2018, 13:41
Pozdrav!

Za reduced load v .223 rem na hitrosti ter učinek .22 Hornet in .22mag bi potreboval Alliant Blue Dot smodnik. Kje bi ga lahko dobil? Kdo ga prodaja v Slo in ali ve kdo, če je kje na zalogi? Če firme ni med sponzorji, lahko tudi na ZS.

Hvala!

alojz1
28. May 2018, 22:29
Hotgdon je bolj primeren za reducirne polnitve (za vse kalibre).
Pa laže ga je najti.

alojz1
28. May 2018, 22:38
Manjšo hitrost boš dobil tudi z počasnim smodnikom npr N140 ali 160. Traill bros je pa sploh namenjen tudi podzvočnim reducirnim polnitvam.

Ahiles
28. May 2018, 22:42
Kateri smodnik H4895 ali Lilgun? Kakšno polnitev za 40gr kroglo? Blue dot je v razponu 4-13gr, za hodgdon pa nimam pojma... Tistega 60% max-loada pravilo pa nisem nikoli uporabil :icon_neutral:

Jagermaister
29. May 2018, 10:39
Jaz sem polnitve s 35 gr kroglo z N110 nižal do 14,0 gr. Pok nežen kot pri hornetu, odsuna nič, zadetki na 100 m 5 cm pod centrom, grupa pa odlična.
Pa bi lahko šel še nižje.

Bokarca
29. May 2018, 16:29
Če si streljal ob različnih dnevih, je to lahko 1. od razlogov, namreč navaden kronograf na fotocelice bo tudi isto strelivo iz iste puške nekoliko drugače izmeril ob različnih svetlobnih pogojih. Pod 1. je še vpliv temperature zraka in zračna vlažnost. Tudi vlažnost zraka na dan, ko polniš strelivo, nekaj vpliva.
Pod 2.: gre za dva različna kalibra, čeprav sta si precej podobna. Volumen, ki ga zasede smodnik v tulcu, tudi vpliva na hitrost. Tudi material tulca oz. razteznost vpliva na pritisk oz. izgorevanje in s tem hitrost.
Pod 3: gre za 2 različni puški, (tesnost ležišča naboja, prehodni konus, vrtež cevi, tesnenje cevi, dolžina cevi, površina v cevi oz. trenje).

To bi bilo v grobem vse.

Sem šele zdaj videl tvoj odgovor. Merjeno je blo v razmaku 10 min. Edina razlika je res v firmah tulcev. Zgleda da ima Norma debelejše stene tulcev in s tem manjši volumen kot SB in od tu prihaja taka razlika v hitrostih

Ahiles
29. May 2018, 19:20
Hvala za odgovore. sem danes nabavil H4895 pri Proarmisu. Blue Dot nisme našel nikjer, prav tako ne Trail boss-a.
Moj namen je predvsem zmanjšati rezantnost kalibra zaradi odstrela lisic in jazbecev. Dosti je pa tu vmes tudi firbca in gušta :D

Zadevo sem za .223 reduced load z Hodgdon zastavil takole:
Uporabil bom tulce iste firme, saj menim, da bo pri teh polnitvah notranji volumen bolj vplival.
Ob zmanjšani polnitvi pričakujem, da bo lahka Hornady v-max delovala bolj kot HP krogle.
Za 40gr kroglo je max polnitev s H4985 27,5gr (kompresijsko).
Štartal bom pri 80% polnitvi, to je v tem primeru 22gr.
Spodnja meja uradno varne polnitve (reduced minimum) je 60%, kar znaša dobrih 16gr.

Dvomim, d abo kakšna bistvena razlika, ampak doma imam še enih 50 35gr v-max. max polnitev je tam samo pol graina manjša. Uporabil bom isto metodo in iste gramaže smodnika.

Tu nekje vmes računam, da ulovim za lov uporabne grupe.
Kakšna ideja? Priporočilo?

Jagermaister
29. May 2018, 20:34
Jaz sem polnitev nižal le zato, da sem preveril kako se obnaša. Uporabil pa sem najmočnejši load, ki je bil tudi še zelo natančen. Z močnejšimi polnitvami pa so se grupe precej povečale.
In ne vidim razloga, da bi za lisice zmanjševal razanco, saj moraš potem na daljše razdalje še bolj popravljati višino, zgubljaš pa tudi na moči.
Zanima me tudi kakšno natančnost pričakuješ?

Ahiles
29. May 2018, 20:42
zmanjšal energijo zadetka in s tem zmanjšal poškodbo kožuha. Vedno skušam upleniti tako, da kožuharje izkožim. Zaradi terena je večino strelov pod 100m. Za vse kar je dlje, lahko v par sekundah napolnim standardno polnitev .223 :)
Dosti je pa tudi v tem, da bi rad stestiral reducirane polnitve.
Natančnost za lov na lisico pa bi recimo na pamet ocenil 3-5 strelna grupa premera do 5cm.

To ej takole čez palec. Najprej bom testiral, če bom zadovoljen, bom tudi uporabljal na lovu. sicer pa pač porabil smodnik za standardne polnitve.

alojz1
30. May 2018, 07:50
Tule ima Jagermaister prav. Nesmiselno je zmanjševati hitrost za odstrel lisic. Vzemi raje LOS krogle ki so poceni (100kos/28€) in natančne pa ne bo hudih poškodb. Z luknjico seveda. Ne polne.

mugo
30. May 2018, 08:51
Tule ima Jagermaister prav. Nesmiselno je zmanjševati hitrost za odstrel lisic. Vzemi raje LOS krogle ki so poceni (100kos/28â??) in natančne pa ne bo hudih poškodb. Z luknjico seveda. Ne polne.

Še boljša je varmint krogla z normalno hitrostjo, ob primernem strelu ne gre skozi in ni izstopne rane. Ustreliš v pleče ali še bolje v špico, v prsi. Varmint krogla je zame za lov po ravnini nuja, da sem bolj miren glede nadaljne poti krogle in njene možnosti, da odleti kamor ni treba.

Jagermaister
30. May 2018, 11:33
zmanjšal energijo zadetka in s tem zmanjšal poškodbo kožuha.

Če boš streljal zaradi kožuha, potem bo los res mogoče najboljša izbira. V-max včasih ne prebije, lisica pa pade kot od strele zadeta. Tudi kadar prebije ni prehudo, razen v posameznih primerih, ko je lahko tudi kar konkretna luknja. Dobra lastnost teh krogel je (kot je rekel mugo), da se na ovirah takoj razbijejo in hitro ustavijo. Še posebej je to pomembno pri odstrelu vran, ki so vedno kje na odprtem.


Natančnost za lov na lisico pa bi recimo na pamet ocenil 3-5 strelna grupa premera do 5cm.

5 cm je za ta kaliber preveč. Za toliko ne rabiš nič eksperimentirat. Vse kar boš nafilal mora biti manj od tega. Zame ni sprejemljivo, če je grupa večja od 2 cm. V-max so zelo natančne krogle (200 sem jih stehtal: 193 natanko 35,0 gr in 7 po 34,9) in če ne boš prišel pod 2 cm, bo napaka drugje.

Ahiles
30. May 2018, 17:13
Se strinjam glede natančnosti. Los-a pa polnim že več let. V 223 ga streljam v redni polnitvi. Če želim testirati reduced polnjenja, tezko kaj pametnega pridobim s tem kar že polnim. Nobena od teh objav mi pa glede polnjenja reduciranega streliva ne koristi kaj dosti :)

alojz1
31. May 2018, 14:42
Nobena od teh objav mi pa glede polnjenja reduciranega streliva ne koristi kaj dosti :)
Kar razumljivo. Z tem se pri tem kalibru nihče ne ukvarja ker je nesmiselno iz 223 delati 22WMR.
Je pa smiselno pri 7 rem mag in podobnih. Ali pa za streljanje na tarče, če je pok moteč.

Jagermaister
31. May 2018, 22:36
17014

Evo, en pladenj v-maxa 35 gn za naslednjo sezono.

Ahiles
1. June 2018, 11:32
Videl kasneje, da so 35 gr. :) kako se ti obnesejo? kakšna polnitev? jaz sem zaenkrat testiral le 55gr v-max, ostalo večinoma streljam LOS HT.

"Lepo, to so 40gr v-max?"

Jagermaister
1. June 2018, 22:02
Z njimi sem zelo zadovoljen. Zelo natančni, grupe do 6 mm, zato so primerni predvsem za srake in vrane na daleč. Seveda odlični tudi za lisice.
Polnim pa 18,0 gn N110.

Ahiles
26. September 2018, 13:47
Če že smetim po vseh temah, bom še tule zaključil in zapisal, kar sem obljubil.
Torej prvič sem testiral reducirane polnitve z namenom, da se preizkusim v tem, da vidim, kako delujejo in jih potencialno vključim v uporabo na lovu.

Puška Sako Varmint .223rem, vrtež 1/8. Vse je bilo streljano na isto razdaljo 100m (+/-3m, z naslonom, zakopišče pa daleč od tekmovalca :D)

Najprej tarča streljana z LOS HT 52gr, gnana z VV N140gr 26,5gr (kompresijsko), COAL 2.200", tulci RWS trim to length po specifikaciji, netilke CCI BR2. Omenjeno polnitev uporabljam za lov.
17046

Nato sem presedlal na reducirane polnitve in povsem drugo kroglo ter smodnik ter postopoma nižal polnitve, kot sem opisal že zadnjič. Med serijami sem streljal tudi vmesne polnitve zgolj zaradi kontrole pritiskov.
V-max 35gr, H4895 24gr, COAL 2.060"
17042

V-max 35gr, H4895 22gr, COAL 2.060"
17043

V-max 35gr, H4895 20gr, COAL 2.060" Tule sem po mojem ali sam počil visoko ali pa pomotoma vzel naboj prejšnje serije iz škatle. V vsakem primeru mislim, da bi bila grupa tam nekje pri preostalih dveh. Ko bom naslednjič na strelišču, bom ponovno poskusil kakšno serijo.
17044

V-max 35gr, H4895 18gr, COAL 2.060" Na tej tarči sme s prvim strelom meril v center, pa sem ugotovil, da je na spodnjem robu papirja. Naslednja 2 sem meril v center zgornje tarče ter nato preslikal spodnji zadetek. Jasno se vidi, da je padec pritiska pri 20gr smodnika in manj povzročil kar nekaj padca (20gr --> -4,5cm; 18gr --> -6cm).
17045

Ves čas brez znakov povečanega pritiska, odsuna praktično ni bilo, pok pa nekaj manjši, ampak ne bistveno. Če bi bil zakopišček kak vešči tekmovalec, bi bile grupe seveda še mnogo boljše, pa tudi naslon ni čisto optimalen. Odkrito povedano s tem bi lahko jagal brez težav. Reducirane polnitve, če slediš navodilom in pravilom pa tudi niso bav-bav.
Naslednja stvar pa je napolniti Vmax 35gr še na standardne hitrosti ter potem v praksi stestirati učinek na divjadi.

Jagermaister
26. September 2018, 16:06
Kadar eksperimentiram in delam po par kosov različnih polnitev, vsak naboj z alkoholnim flomastrom označim na tulcu, da se kaj ne pomeša. Tudi na izstreljenih tulcih kasneje lažje primerjaš znake pritiska.

Ahiles
26. September 2018, 16:11
Tako sem tudi naredil ;) :OK: Vsak tulec je imel napisano polnitev in težo krogle, saj imam doma Vmax v treh težah z različnimi polnitvami. poleg tega sem posameznim nabojev s kakšnimi odstopanji še pobarval netilko. In seveda pred vstavljanjem načeloma preveril vse. Edino tam pri 20gr polnitvi me je zmotila mimoidoča in sem pred/po strelu pozabil pogledati napis. Ko sem prišel do tarče pa med praznimi tulci več nisem mogel 100 odstotno vedeti :)

Žamot
28. December 2018, 14:36
No takole.
Letos nisem praktično nič jagal. Mi je pa ratalo polovico zaloge Foxa raztrosit po tarči in sem bil nad kroglo popolnoma razočaran. Kar me je čudilo, ker so prvi trije naboji, ki sem jih dobil od Maksa naredili zame dobro lovsko uporabno grupo. Skratka, 23 preostalih sem mel že namen dat na bolho in nadaljevat z Gecotom. Danes pa iščem tarče, da bi šel popoldan nazaj nastrelit Gecota in najdem ''reloading data'', ki je prišel s kroglami in mi sine da izmerim dolžino nabojev. Dolgi so 76.5 do 76.6mm. Kar je pa dolžina za 8x57, za moj 7x57 pa 76mm. A bi znal v tem grmu tičat zajec?
(Mimogrede je geco dolg 75mm)
Dolžino moje lajtnge se pa ne da izmerit. :)

Žamot
28. December 2018, 14:38
Aja. Prvi trije probni niso bili iz iste skupine 50ih, ki sem jih lani dal nafilat.

alojz1
28. December 2018, 16:59
Odgovor na prvo vprašanje. Dolžina naboja nima tako velikega vpliva kot si ga ti omenil. Celo bolje je, da je krogla bliže brazdam. Da se le ne zabije vanje, ker se potem zaklep ne zapre.
Nisi omenil teže krogle. Jaz sem polnil v tem kalibru lažjo Fox in puška lepo nosi.
Je pa največkrat tako, da je za slabo grupo ali zgrešen strel najlaže krivit naboj. Sploh, če je polnjen. Moja puška pa fabriškega še ni videla.

Žamot
28. December 2018, 18:31
Krogle so 8.42g. Preden jih res dokončno odpišem, bom še spokal nekaj gecota, kateri mi je dobro nosil. Z mojo puško in foxom je streljal tudi solovec, ki je drugače s svojo puško in tovarniškim Foxom sposoben pokriti kovanec.
Itak mam namen puško vpet, da izločim še optiko.
Torej, nisem kriv jaz kot strelec, ni kriva puška in krogle, ni kriva dolžina naboja. Lahko je samo še polnjenje ali optika.

Jagermaister
28. December 2018, 18:58
Pri polnjenju boš redko že kar iz prve našel pravo formulo. Kar je za eno puško optimalno, je za drugo lahko obupno, zato ne moreš kar posploševat. Treba je poskusit z različnimi polnjenji, tudi z različnimi dolžinami in ko enkrat najdeš idealno, si zmagal. Šele takrat nafilaš večjo količino.
Meni je FOX dobro grupiral, lahko le pohvalim. Nisem pa polnil na max. Razen v 223 - tam je bila grupa 20 mm.

Žamot
28. December 2018, 19:30
Razumem.
Naboji niso lastno polnjenje, preden sem se odločil za Fox, sem dobil 3 probne, ki so lepo nosili. Zato sem se odločil dati 50 napolnit zase v isto podjetje.
Več pa ne upam rečt, dokler ne izločim še optike. Samo vprašal sem, če slučajno vpliva tudi dolžina naboja.

Jagermaister
28. December 2018, 20:31
Večja dolžina ne bi smela biti problematična, ker ima FOX stožčasto konico in lahko na žlebove naleže šele na koncu stožca. Z večjo dolžino se poveča prostor v tulcu, z manjšo dolžino pa se volumen zmanjša. Posledica je večji pritisk v naboju.

ravnohrib
29. December 2018, 21:00
Aja. Prvi trije probni niso bili iz iste skupine 50ih, ki sem jih lani dal nafilat.
Meni se to zdi precej pomemben podatek...

Žamot
30. December 2018, 09:43
Včeraj nismo nič pametnega pogruntal. Za odtenek geco lepše nosi, ampak ne morem bit 100%, ker je tud stojalo bolj tako tako.
Puško bom dal puškarju s obemi strelivi, pa bo najbolj vedel kaj se dogaja. Tako ali tako bo moral porihtat sprožilec, ki ga brez naprozila sploh ne morem sprožit.
Se opravičujem za smetenje v temi. Nočem polnjenje foxa krivit, dokler je toliko vprašajev. Hvala za pomoč.

tutu
21. July 2019, 13:32
Pravilna odločitev!

Žamot
5. August 2020, 19:59
Ojoj, je že leto in pol okoli.
Zdi se mi pošteno, da obelodanim krivdo trosenja zadetkov. Moji puški preprosto niso pasale standard polnitve. Moram rečt, da v tem času nisem z njo nič jagal, sem pa opravil izpit, nabavil čist osnovno opremo in nažgačkal foxa na meni zadovoljivo točnost.

detel
8. August 2020, 17:05
Lepo, dober pogled :OK:

Žamot
21. August 2020, 23:13
Hvala enako.