PDA

View Full Version : Pogovor o avtomatskih kamerah (kamera past, lovske kamere)

Strani : 1 [2] 3

Dule
14. January 2013, 22:08
Še ena lepa barvna iz Moultrie D50.
Ali je možno da mi noče slik od Acornove spreminjat zaradi tega ker ma neko programsko foro da so slike 12MP in ali bi se dalo spreminjat če bi bile normalne 5MP? Če slučajno kdo ve drugače bom stestiral.

zober
14. January 2013, 23:20
Samo za ansvet... pa ne zamerit... Na sliki kjer je jelen je kamera nastavljena prenizko, saj tla poberejo preveč svetlobe od IR. Če bi bila višje bi več svetlobe obsvetilo jelena in bi se ga še lepše videlo.

Pa še za vzorec nekaj mojih fotk... Rikec kamera je zato nastavljena tako nisko zaradi ljudi,višje je bolj je opazna,zato je tako pri tleh!

ravnohrib
15. January 2013, 00:05
Ali je možno da mi noče slik od Acornove spreminjat zaradi tega ker ma neko programsko foro da so slike 12MP in ali bi se dalo spreminjat če bi bile normalne 5MP? Če slučajno kdo ve drugače bom stestiral.
Ja, drži, Acornove fotke so nekako tako zakodirane, čeprav je jpg format, da ne moreš veliko z njimi. Sam sem si pomagal s funkcijo "PrintScreen" :icon_wink:

Drugače pa sem tudi jaz stestiral že precej kamer, med drugim tudi zadnje Acornove z nevidnim IR. Pri teh ni problem samo število diod ampak dejansko krajši doseg tega nevidnega fleša. Bi rekel, da je uporaben v temni noči brez lune v kakšni goščavi tja do 6-7 metrov.

Odvisno sicer od vaše "taktike" postavljanja kamer; sam se izogibam postavaljanju kamer na tleh ali celo v neposredno bližino krmišč, stečin. Če daš kamero na razdaljo 1-3 metre jo šliši še človek, kaj je ne bo kako bolj občutljivo uho. Če daš navadne IR v višino oči divjadi; jasno da jo bo zmotilo.

Zaradi teh izkušenj (prvi posnetki z navadnimi IR kamere so bile polni začudnih in zvedavih izrazov vseh vrst divjadi; najbolj fotogenično se obnašajo domači mački ;) ) postavljam sedaj na razdalje 5-10 metrov od "cilja" in ponavadi v višino +4 metre; s tem večina potencialnega motenja divjadi odpade. Res pa da pade tudi kvaliteta posnetkov; ampak jaz jih itak uporabljam za "nadzor in spremljanje" ne pa za revije ali osebne dokumente. V takih pogojih pa z nevidnim IR ne dobiš ponoči prav veliko uporabnega, čeprav je sicer tehnično boljša kamera od kakšnih drugih.

DejanB
15. January 2013, 15:17
Ravnohrib, laho prilepiš kakšno fotko te tvoje IR kamere?

tomolowc
15. January 2013, 16:30
Ekola Dejan dva primera acornove kamerce z nevidnimi-modrimi diodami ...

Dule
15. January 2013, 17:41
Tomo si si pomagal z printscrenom ali tebi program uspe zmanjšat sliko?

tomolowc
15. January 2013, 17:48
Program-photoshop :icon_wink:

DejanB
15. January 2013, 18:20
No, Tomolowc, kje si bil do sedajbiggrin, povej s prve roke kako odreagira divjad na to kamero. Se splača dati nekaj cekinov več ali ne?

Dule
15. January 2013, 18:42
Tomo hvala. Tako snema moja acornova Ltl 5210A z modrimi nevidnimi diodami (dva ohtarja: 1slikan cca4-5m, 2slikan cca 8-10m, kamera na višini 1,5m).
Vsi jeleni in vsa ostala divjad kar jih je slikalo do sedaj niso kazali znakov vznemirjenja vsi so bili slikani večkrat, tudi pri snemanju videa ne kažejo znakov vznemirjenja, čeprav se večkrat zgodi da očitno gledajo direktno v kamero. S mi je pa pri Moultine D50 z flešom večkrat na slikah pokazalo da je kakšna starejša košuta odskočila, a je vseeno prišla nazaj.

DejanB
15. January 2013, 18:56
Hvala Dule! :icon_wink:

tomolowc
15. January 2013, 19:31
Se popolnoma strinjam z duletom glede kamere.Sigurno da divjad čuti kamero,kljub nevidnemu irju,čim višje jo postavi na drevo pa si zmagal.Tudi pri meni je jelena kamera na flash spodila in se je šele po par dneh vrnil h kaluž. En drug jelen(ista starost) se je pa slikal kot da se sploh ni nič bliskalo.
Kolk pa je cena zdaj te acorn kamere n trgu??

Dule
15. January 2013, 19:32
Vprašanje. Pri Moultrine se mi dogaja da so pri nočnem slikanju z flešem skorajda vse slike črne, kot da fleš nebi delal, vsake toliko pa naredi normalno sliko, dnevne slike so normalne. Pozna kdo rešitev problema, ali je kamera fuč?

DejanB
15. January 2013, 19:41
Vprašanje. Pri Moultrine se mi dogaja da so pri nočnem slikanju z flešem skorajda vse slike črne, kot da fleš nebi delal, vsake toliko pa naredi normalno sliko, dnevne slike so normalne. Pozna kdo rešitev problema, ali je kamera fuč?
Meni se je to ponavadi zgodilo, ko so bile baterije že slabe, vzrok-mraz.

Dule
15. January 2013, 19:44
Kolk pa je cena zdaj te acorn kamere n trgu??
cca 150$, poštnina free, +20% DDV + 4% carine.
http://www.ebay.com/itm/12MP-Low-Glow-LTL-Acorn-5210A-Game-Wild-Hunting-Scouting-Trail-Camera-IR-/190720544178?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c67d48db2

Dule
15. January 2013, 19:48
Meni se je to ponavadi zgodilo, ko so bile baterije že slabe, vzrok-mraz.
Vem ko so prazne baterije mi niti slikalo ni, to se mi dogaja pri polnih baterijah, ali je možno da se izrabi žarnica bliskavice? Ali pa kakšna težava z programom same kamere?

tomolowc
15. January 2013, 20:24
nekje sem zasledil da gre za obrabo žarnic in da je cena popravila kar visoka...
najbolše da kupiš kar novo kamerco biggrinbiggrin

ravnohrib
15. January 2013, 20:32
Evo objavljam še fotki enega hitrega testa.
Kameri Ltl Acorn 5210 - 940nm neviden IR fleš in Scoutguard SG550 s klasičnimi IR diodami. Razdalja je 13 metrov. Noč, brez lune ali kake javne razsvetljave v bližini; na planem, zvezdnato nebo. Pa oseba kar hitro koraka.
Imam obe, tako da za nobeno ne "navijam"; je pa dobro vedeti, kaj od kamere pričakovati, da jo ustrezno namestiš. Kot sem rekel, od blizu je Acornova modernejša, za odtenek lepše fotke; če pa rabiš ponoči kaj več videti, je pa zaenkrat t.i. nevidni IR še malo omejen zaenkrat.

DejanB
15. January 2013, 20:49
Dule, čudno je, da ti vseeno kako sliko ponoči normalno naredi, potemtakem fleš ni fuč. Meni je nedolgo nazaj crknil pri Stealthcamovi kameri, tako da moram sedaj nesti h kakšnemu "majstru", da pogleda kaj bi bilo narobe.

DejanB
15. January 2013, 20:53
Ravnohrib, če bi hotel realno ocenit razliko med navadnim in nevidnim IR-jem, bi moral dati na test kameri iste firme in modela. Se pa strinjam, da so slike narejene z nevidnim IR-jem temnejše.

rikec
15. January 2013, 21:11
Na slikah zgoraj od Ravnohriba je razlika v kvaliteti fotk OGROMNA! Ta fotka od Scoutgarda (če se ne motim) na 13 metrov da lepo osvetljeno sliko. Na blizu da skoraj vsaka povprečna kamera dobro sliko, razlika med kamerami glede kvalitete slik se začne tam od 11 ali 12 metrov naprej. Potem je vsak meter pomemben...

ravnohrib
15. January 2013, 21:13
Ravnohrib, če bi hotel realno ocenit razliko med navadnim in nevidnim IR-jem, bi moral dati na test kameri iste firme in modela. Se pa strinjam, da so slike narejene z nevidnim IR-jem temnejše.
Za Ltl Acorn proizvajalec trdi takole (pretiravajo itak vsi): 850nM (klasičen IR): 25 Meters, 940nM (nevidni IR): 13 Meters; se pravi, že v osnovi vedo, da je doseg 2x slabši. Imel sem tudi Ltl 5210 z navadnimi IR in so kljub vsemu nočni posnetki pomanjkljivost tega sicer dobrega modela. 2x več diod jim res ne bi škodovalo. V navodilih za SG550 sicer piše 12 metrov, kar je presenetljivo precej korektno.

Če res rabiš neviden IR, ponavadi to bolj zaradi ljudi kot zaradi divjadi, potem obstaja in je soliden. Ni pa to neka nova generacija kamer, ampak ima precej omejitev, ki jih vzameš v zakup.

To poudarjam zato, ker je v vseh reklamah ta nevidni IR tako opevan, v bistvu pa je koristen le v izredno redkih priemrih. So pa kot ugodna posledica kamere s klasičnim IR sedaj precej poceni... Kot sem že povedal, uporabljam oba modela, vsakega za svoj namen.

DejanB
15. January 2013, 21:41
Zakaj misliš, da je ta nevidni IR uporaben le v zelo redkih primerih? Katere naj bi bile tiste omejitve, ki jih omenjaš? Sicer pa bi imel nevidni IR zgolj zaradi divjadi in ne zaradi ljudi.

ravnohrib
15. January 2013, 22:04
Zakaj misliš, da je ta nevidni IR uporaben le v zelo redkih primerih? Katere naj bi bile tiste omejitve, ki jih omenjaš? Sicer pa bi imel nevidni IR zgolj zaradi divjadi in ne zaradi ljudi.
meni je pač bistvena omejitev 2x manjši doseg/osvetlitev nočnega IR fleša.
Prednost je pa seveda, da ponoči ne zažari rdeče. Koliko je to res moteče za živali (ljudje s svojimi nameni lahko to žarenje res opazijo) je pa debata tako na našem forumu, kot na številnih forumih v tujini.
Osebno si želim kamero z nevidnim IR in normalnim dosegom. Čakam. :icon_wink:

dolgin
16. January 2013, 07:17
Kar se tiče Moultrie,jaz imam IR35 model že 3 leta,pa mi zaenkrat dela b.p.,pomanjklivost te kamere so velike baterije(ki se dokaj hitro iztrošijo) in pa sprožilec,ki se ga ne da naštimat na manj kot minuto. Imam še Bushnellovo Trophy kamero,ki pa je za moje pojme mercedez napram ostalim videnim in preizkušenim napravam....

rikec
16. January 2013, 07:25
Kar se tiče Moultrie,jaz imam IR35 model že 3 leta,pa mi zaenkrat dela b.p.,pomanjklivost te kamere so velike baterije(ki se dokaj hitro iztrošijo) in pa sprožilec,ki se ga ne da naštimat na manj kot minuto. Imam še Bushnellovo Trophy kamero,ki pa je za moje pojme mercedez napram ostalim videnim in preizkušenim napravam....

Dolgin? Bushnell Trophy ti dela boljše slike kot Moultrie i35? Težko verjamem, ker tudi jaz imam Bushnellovo in Moultrie (sicer i40), pa se Bushnell niti pod razno ne more primerjat v slikah, je pa res, da je Bushnellova lažje nastavljiva in porabi bistveno manj energije za svoje slikanje kot Moultrie.

dolgin
16. January 2013, 09:12
Daleč boljše posnetke dela bushnell,na katerikoli nastavljeni kakovosti/ločljivosti(dnevne se sploh ne morejo primerjat,nočne pa tudi ne,na isti razdalji). Moultrie dela meni najbolje če je nastavljen na višini do 1,5m,medtem ko pri Bushnellu ni problema,tudi če jo daš precej visoko in pod strmim kotom...
Ampak sem zadovoljen z obema in je Moultrie zelo dober nakup za svoj denar.

tomolowc
16. January 2013, 10:59
Dolgin se kar strinjam s tabo da je bushnelka mercedez med kamercami... ampak ko boš probal scoutguard-na flash, pol boš pa vidu mercedeza šele biggrin

rikec
16. January 2013, 11:07
Daleč boljše posnetke dela bushnell,na katerikoli nastavljeni kakovosti/ločljivosti(dnevne se sploh ne morejo primerjat,nočne pa tudi ne,na isti razdalji). Moultrie dela meni najbolje če je nastavljen na višini do 1,5m,medtem ko pri Bushnellu ni problema,tudi če jo daš precej visoko in pod strmim kotom...
Ampak sem zadovoljen z obema in je Moultrie zelo dober nakup za svoj denar.

Zanimivo mnenje... jaz sem ravno obratnega mnenja. Očitno je Moultrie i35 toliko slabša od i40 ki jo imam jaz, ker če pogledaš eno fotko srnjaka (nekaj postov nazaj sem jo priložil) slikanega ponoči Bushnellova kamera ne naredi take fotke niti pod razno...

dolgin
16. January 2013, 14:01
Definitvno je razlika v serijah in hvala bogu da se vsaj nekje pozna tudi razlika v ceni.
Ja Tomo,bom govoru lahko ko jo bom imel,ampak trenutno mam u planu neke druge stvari,ko pa bo ostajal dinarčkov pa ni hudič,da s jo na nabavm:)

ravnohrib
16. January 2013, 16:03
Imam še Bushnellovo Trophy kamero,ki pa je za moje pojme mercedez napram ostalim videnim in preizkušenim napravam....
Tud jaz imam Bushnell Trophy sicer model 2011. Zanesljiva zadeva. Nima sicer veliko dodatnih bombončkov kot kakšne kitajske novosti ima pa zelo zanimivo funkcijo Time lapse: namreč dela lahko kot vsaka druga kamera na senzor, poleg tega pa še na poljuben interval naredi fotko sama od sebe. Če imaš recimo večji pašnik, pa moraš pokrivati velik prostor, in je manj verjetno, da bo šlo prav vse mimo kamere imaš s tem pokrito vse. Zame idelano za spremljanje obiskobv srnjadi na določenih območjih. Pri ostalih kamerah se ti dve funkciji izključujeta. ALi imaš samo intervalno fotkanje ali pa samo proženje na senzor.

DejanB
16. January 2013, 19:47
meni je pač bistvena omejitev 2x manjši doseg/osvetlitev nočnega IR fleša.
Prednost je pa seveda, da ponoči ne zažari rdeče. Koliko je to res moteče za živali (ljudje s svojimi nameni lahko to žarenje res opazijo) je pa debata tako na našem forumu, kot na številnih forumih v tujini.
Osebno si želim kamero z nevidnim IR in normalnim dosegom. Čakam. :icon_wink:

Te razumem. Sam pa razmišljam tako; če nevidni IR res funkcionira in ne vznemirja živali, se bojo le te tudi brez strahu približale kameri (v primeru, da snemaš na krmišču) in bo temu primerno dobra tudi fotka, četudi ima kamera manjši doseg. V primeru, da snemaš večjo površino, potem pa nastane problem. sicer pa bomo videli, ko nabavim zadevo.

DejanB
16. January 2013, 19:50
Dolgin, Ravnohrib, mi lahko povesta model vajinih kamer? Lahko na zs. Hvala!

rikec
16. January 2013, 20:04
Te razumem. Sam pa razmišljam tako; če nevidni IR res funkcionira in ne vznemirja živali, se bojo le te tudi brez strahu približale kameri (v primeru, da snemaš na krmišču) in bo temu primerno dobra tudi fotka, četudi ima kamera manjši doseg. V primeru, da snemaš večjo površino, potem pa nastane problem. sicer pa bomo videli, ko nabavim zadevo.

Samo nekaj, da razjasnimo, ker vidim, da se ene zadeve okoli plašenja divjadi zaradi kamere pretirano potencirajo...
Zaradi kamere, se mi do sedaj ni še nikoli zgodilo, da nebi prišla divjad (srnjad, divji prašič, jelenjad, medved,...) na krmišče. Tisto, če kdaj pa kdaj kakšen kos odskoči pa tud ni hudič no, in je treba zarad tega nabavljat dosti manj zmogljivejše kamere z "nevidnim" IR. Lepo, da ste eni perfekcionisti v tem in to spoštujem a vedite, da zaradi tega ne boste nič kaj več poslikali kot ste do sedaj z kamerami z navadnim IR. Imam kolega v Franciji in mi je zatrdil, da kamera z nevidnim IR ni toliko boljša kot trdijo ter da je z nakupom take kamere razočaran. Edino zadevo katero ima taka kamera prednost je ta, da lahko snema filmčke v audio izvedbi.
Lahko se boste sami prepričali, da razlika ni tolikšna kot mogoče mislite. Lahko se pogleda kako je nastavljena kamera tukaj pri tem srnjaku in paru jazbeca, pa ni variante, da bi kdo videl kamero gor, sploh, ko se zasveti IR.
Sicer pa, preizkusite, me res zanima kakšni bodo odzivi... pa brez zamere, pač moje mnenje...

DejanB
16. January 2013, 20:24
Hvala za tvoje mnenje!

ravnohrib
16. January 2013, 20:40
Dolgin, Ravnohrib, mi lahko povesta model vajinih kamer? Lahko na zs. Hvala!

Ltl Acorn 5210A, Bushnel Trophy 2011 Bone Collection, SG550M-8M, SG570-6M, Ltl Acorn 5210MG-940nm, pa še dva nova modela čakam naslednji teden. Če se malo v te zadeve vržeš, se kamer nabere kot pušk... :icon_wink:

Letošnja novost, predvsem kamer, ki uporabljajo SIM kartico, je, da lahko nastavitve na kameri spreminjaš kar od doma s pošiljanjem SMS in še celo več, z SMS pošlješ ukaz za trenutni posnetek in dobiš nazaj fotko situacije, ki jo pokriva kamera. :OK:

ravnohrib
16. January 2013, 20:45
Glej, kar brez skrbi, nabavi kamero; če gledaš Ltl Acorn je čist solidna zadeva. Ko boš enkrat sprobal kamere z možnostjo pošiljanja slikc na mobitel ali email, pa sploh ne boš šel nazaj. Večje površine ponoči itak ne moreš s temi kamerami za 100-200 eur pokrivat; trenutno so za večje površine dobre samo podnevi.
Saj sem rekel, žal ni enega modela, ki bi imel vse faktorje najboljše...

dolgin
17. January 2013, 11:43
Bushnell 5MP Trophy Cam™ Trail Camera w/ Night Vision Camera (Brown) je ena,druga pa :
Moultrie Game Spy I-35 Digital Game Camera, tale...
Namenoma nisem prpopal linka,da ne bo kdo kej...kupu,hehehe

tomolowc
17. January 2013, 14:57
Ltl Acorn 5210A, Bushnel Trophy 2011 Bone Collection, SG550M-8M, SG570-6M, Ltl Acorn 5210MG-940nm, pa še dva nova modela čakam naslednji teden. Če se malo v te zadeve vržeš, se kamer nabere kot pušk... :icon_wink:

Letošnja novost, predvsem kamer, ki uporabljajo SIM kartico, je, da lahko nastavitve na kameri spreminjaš kar od doma s pošiljanjem SMS in še celo več, z SMS pošlješ ukaz za trenutni posnetek in dobiš nazaj fotko situacije, ki jo pokriva kamera. :OK:
Sm slišal za to letošnjo novost... a mogoče veš kakšne znamke je ta model kamere??

ravnohrib
17. January 2013, 19:08
Sm slišal za to letošnjo novost... a mogoče veš kakšne znamke je ta model kamere??
Sporočim ko dobim. Ne vem katera firma se bo napisala gor, proizvajalci imajo samo oznako proizvodnih modelov.

capra ibex
15. February 2013, 11:40
Ko je bilo ravno govora o nevidnih led diodah. Tale se je slikal na 5cm. Slika je pa pač taka kot je. :whistle:
11849

Hribowc
18. March 2013, 11:11
Prosim ne mi zamerit verjetno je tole že bilo napisano vendar je tema kar dolga in bi teško našel...

Zanima me kako deluje pošiljanje MMS-ov pri teh kamerah? Koliko pogosto sploh kamera slika, če je tam neka žival in ali za vsako sliko pošlje MMS? Ali se da to kaj nastavljati? Verjetno je potrebno noter dati SIM kartico tako, da ima kamera od kje pošiljati? Koliko MMS pošlje? Ali tako nastanejo veliki stroški?

Ali lahko to nekdo malce razloži....

TaSl
18. March 2013, 17:19
Vse kar si naštel se da nastaviti, cena MMSa (8 centov) potrebuješ SIM kartico, signal in telefon, ki bi lahko prejemal MMSe v formatu, ki ga zahteva kamera. če imaš pametni telefon je glede telefona vse vredu in lahko prejemaš slikce iz terena.

Hribowc
19. March 2013, 08:09
Hvala za odgovor!

Mogoče veš še s katerimi modeli kamer so kupci najbolj zadovoljni? Hočem rečt, če imaš kakšen nasvet kakšno kamero vzeti?

Hribowc
19. March 2013, 08:58
Kakšne so kaj acorn kamere ? http://www.ebay.com/itm/New-Acorn-Ltl-6210MC-MMS-Wireless-Trail-Camera-Game-Scouting-HD-Video-Hunting-/400440477778?pt=Camcorders_Professional_Video_Came ras&hash=item5d3c1cc852

Še majhna primerjava kamer: http://game-camera-review.toptenreviews.com/

rikec
19. March 2013, 10:13
Jaz bi se na tvojem mestu odločil za Moultrie modela M100 ali M80xt. Če vse sešteješ (cena in karakteristike) sta še najboljša izbira.
Acorn ima moj kolega. Sva jo ravno prejšnji teden montirala. Do sedaj še nisem imel opravka s temi kamerami, samo... no thank's... Odločitev je tvoja. Jaz imam kar nekaj kamer, ampak čez Moultrie ali Bushnell jih ni. :hooray:
Me res zanima kako se boš odločil...

Hribowc
19. March 2013, 10:36
Kakšna je razlika med tema modeloma?

rikec
19. March 2013, 11:03
Malo sem pogledal na Moultrie internetno stran in sem zasledil, da imajo v omejeni količini na voljo kamero i40. To je bila moja prva kamera in še vedno najboljša. Dela super slike, kot jih ne dela nobena druga! Je pa res, da je to zastarel model. Če se ne motim je v uporabi že vsaj 7-8 let.
Podjetje Moultrie ima za letošnje leto kar precej novih modelov. Sem poskušal najti nekaj podatkov spodaj so linki...

Če te zanima še kakšna zadeva kar vprašaj...

Moultrie M100:
http://www.trailcampro.com/moultriem100review.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=heEb_9YV3-Y

Moultrie M80xt:
http://www.chasingame.com/index.php?id=249

Mislim, da ti bodo linki koristili, da si boš lahko predstavljal kako to izgleda...

Hribowc
19. March 2013, 11:13
Sej dosti podatkov sem našel tudi sam vendar je toliko teh modelov in različic ...
Sepravi firma je izbrana zdaj pa še model :) Kje pa si jih ti nabavil? Jaz bi kar preko e-baya!

Hribowc
19. March 2013, 11:50
Sej dosti podatkov sem našel tudi sam vendar je toliko teh modelov in različic ...
Sepravi firma je izbrana zdaj pa še model :) Kje pa si jih ti nabavil? Jaz bi kar preko e-baya!

Tale je videt zanimiva: http://www.moultriefeeders.com/productdetail.aspx?id=mcg-12592

rikec
19. March 2013, 13:03
No tale je kar dobra. Ima ogromno izbiro nastavitev. Cena je še kar v redu. To je nov model tko da ga ne poznam, verjamem pa, da je dober. Mislim da če to vzameš bo ok in ti bi morala dobro služit oz. slikat. Jaz sem to naročeval preko prijateljev, preko e-baya. Če pa imaš možnost, da imaš kakšnega poznanega v ZDA ti lahko pa tud prinese, mislim, da se s tem izogneš carini in prevoznim stroškom, ki je kar velik strošek pri nakupu. No za kak "špricer" al pa pivo si pa ta oseba le zasluži, če ti to prinese :OK:
Če boš naročeval preko e-baya, si v stroške vkalkuliraj tudi carino in prevoz, da te na koncu ne preseneti večja cifra toliko za informacijo.

Hribowc
19. March 2013, 13:40
Zakaj pa carino? Sej sem že večkrat naročeval preko e-baya pa sem plačal samo znesek, ki je bil naveden pod stroški poštnine....
Še nekaj: Nisem pa opazil, da bi imele te kamere Moultri podporo za MMS

Hribowc
19. March 2013, 13:50
Še nekaj? kako pa imajo te kamere slikajo ponoči? Ena izmed možnosti kot sem videl je IR? Obstajajo še kakšne druge? Kaj je boljše oz. se bolj obnese?

Kolovski
19. March 2013, 13:53
Še nekaj? kako pa imajo te kamere slikajo ponoči? Ena izmed možnosti kot sem videl je IR? Obstajajo še kakšne druge? Kaj je boljše oz. se bolj obnese?

100x predebatirana tema... To temo od začetka preberi. Ko jo boš prebral, boš vedel kaj naročiti in boš zadovoljen.

rikec
19. March 2013, 14:08
100x predebatirana tema... To temo od začetka preberi. Ko jo boš prebral, boš vedel kaj naročiti in boš zadovoljen.

Daj no Kolovski... bodi malo bolj prijazen do njega. Pa ne more it brat zdej 31 strani komentarjev na to temo...
Zelo uporabne so kamere z IR. Tiste, ki so na flash porabijo ogromno energije in baterije ne zdržijo dolgo. Predlagam, da se odločiš za IR varianto.
Na hitro sem pregledal, ampak mislim da model D-555i nima možnosti za MMS...

Hribowc
19. March 2013, 14:11
Hvala za prijaznost in odgovore...

Hribowc
19. March 2013, 14:58
Kaj pa tale model?
http://www.ebay.com/itm/HD-1080P-Digital-Infrared-Trail-Camera-With-GPRS-MMS-8-MP-2-0-LCD-IR-Hunting-/121072940635?pt=Camcorders_Professional_Video_Came ras&hash=item1c3082765b
Ponuja veliko za majhno ceno... ne piše pa niti katere znamke je :S

rikec
19. March 2013, 15:16
Kaj pa tale model?
http://www.ebay.com/itm/HD-1080P-Digital-Infrared-Trail-Camera-With-GPRS-MMS-8-MP-2-0-LCD-IR-Hunting-/121072940635?pt=Camcorders_Professional_Video_Came ras&hash=item1c3082765b

Jaz osebno kamere za pošiljanje MMS zaenkrat še ne potrebujem. Imam navado, da vsak teden najmanj 1x obiščem kamero, tko da tisto s MMS mi čisto nič ne koristi. Četudi bi imel tako kamero in hotel recimo kaj na ta način uplenit, bi divjad že 100x šla mimo.
To kamero, ki si jo priložil v linku ne poznam... jaz je pa nebi kupil...

Hribowc
19. March 2013, 16:24
Ker mi je nekako pomemben MMS se nagibam h tej kameri: http://www.ebay.com/itm/New-Acorn-Ltl-5210MM-Wireless-Remote-Cellular-Scouting-Camera-Game-Trail-Hunting-/121073871614?pt=Camcorders_Professional_Video_Came ras&hash=item1c3090aafe#shId
Bi ja pa dobil z zgornjega naslova za okoli 190 Eur kar se mi zdi kar ugodno! Mnenja?

Tomislav
19. March 2013, 21:27

Pozdrav.

Tudi sam kupujem nočno kamero. Priznam, nimam več energije uugotavljati kaj je bolše oz. slabše. Vem, napisanega je veliko!
Tako kot že kar nekaj pred mano, prosim svetujte mi.
Pripravjen sem iti do cca 300 €.
Če ima kdo konkretne izkušnje z predlaganim, prosim za kakšno nočno fotko.
V naprej hvala.
lp.

ravnohrib
19. March 2013, 22:32
Zakaj pa carino? Sej sem že večkrat naročeval preko e-baya pa sem plačal samo znesek, ki je bil naveden pod stroški poštnine....
Še nekaj: Nisem pa opazil, da bi imele te kamere Moultri podporo za MMS
Pri večini pošiljk, katerih vrednost presega mislim da cca 22 evrov, se plača uvozna dajatev (4%) in DDV (20%), plus še nekaj evrov kot strošek postopka. Če kdaj ni bilo tako, je kvečjemu izjema.

ravnohrib
19. March 2013, 22:33
Priporočam ti tale kratek test, da boš videl, katera kamera je bolj po tvojih željah: http://www.trailcampro.com/trailcameraselectionguide.aspx

ravnohrib
19. March 2013, 22:38
Kaj pa tale model?
To je očitno ponaredek oz. no-name verzija iz tovarne, kjer delajo sicer solidne kamere Boskon guard; trenutna verzija BG 520 ima že 12 MP in MMS/SMTP funkcijo. Imam dve v testiranju. Dobra kombinacija HD kamere, visoka ločljivost zaslona za pregled slik in 34 LED diod za zelo svetle nočne posnetke. Ena taka super nadgradnja "slavne" SG550.
Problem kopij oz. ponaredkov je predvsem pomanjkljiva programska oprema. Za navadno kamero to ni težava, čim pa ima kamera funkcije MMS ali GPRS, je pa potrebno kar precej fines, da se vse brez problemov povezuje z evropskimi serverji in operaterji. To pa je že bolje, da nabaviš originalne kamere, katerih proizvajalci mesečno posodabljajo t.i. firmware.

ravnohrib
19. March 2013, 22:42
Ker mi je nekako pomemben MMS se nagibam h tej kameri: http://www.ebay.com/itm/New-Acorn-Ltl-5210MM-Wireless-Remote-Cellular-Scouting-Camera-Game-Trail-Hunting-/121073871614?pt=Camcorders_Professional_Video_Came ras&hash=item1c3090aafe#shId
Bi ja pa dobil z zgornjega naslova za okoli 190 Eur kar se mi zdi kar ugodno! Mnenja?
To je solidna in trenutno ena najbolj aktualnih kamer. K 190 evrom dodaj še cca 25% davkov, po taki ceni se prodajajo te kamere tudi na tem forumu.
Pomanjkljivost tega modela je notranja antena; sam sem pristaš zunanjih anten, ker na področjih z slabšim signalom je razlika zunanja : notranja antena najmanj 1-2 črtici. Kamera, ki si jo izbral sicer ima t.i. nevidni IR 940nm, je pa dobro vedeti, da ima ta "nevidni" IR fleš cca 30% slabše nočne zmogljivosti. Pri samo 24 LED diodah, kolikor jih ta model ima, pomeni to določene omejitve glede svetlosti in oddaljenosti ciljev.

rikec
20. March 2013, 07:31

Točno takšno kamero sem imel prejšnji teden v rokah. Ima jo moj kolega. Nič posebnega. Ima pa pomanjkljivosti v smislu regulacije in vklaplanja in tudi fiksiranja. Tudi sam kot moj prijatelj sva prišla do zaključka, da je "štorasta". Slike po dnevi ok, nočne pa povprečne.

ravnohrib
20. March 2013, 08:42
Točno takšno kamero sem imel prejšnji teden v rokah. Ima jo moj kolega. Nič posebnega. Ima pa pomanjkljivosti v smislu regulacije in vklaplanja in tudi fiksiranja. Tudi sam kot moj prijatelj sva prišla do zaključka, da je "štorasta". Slike po dnevi ok, nočne pa povprečne.
Se strinjam, če imaš v mislih, da moraš dati kamero praktično na pol, da prideš do tipk oz zaslona. Meni je sicer za fiksiranje tisti zadnji del precej všeč. Pri tem modelu omogoča različne kote in dobro prileganje kamere na drevo, ker ima te "sanke" zadaj namesto klasičnega ploščateg hrbta. Kar se tiče programske opreme, hitrosti in zanesljivosti pa so modeli Acorn eni boljših po mojih dosedanjih izkušnjah.
Za vse imetnike Ltl Acorn kamer je ena super stran z nasveti, najnovejšimi posodobitvami itd: http://www.ronburyswildlife.com/
Sem že velikokrat našel odgovor ali rešitev, ko se mi je kaj zapletlo....

Hribowc
20. March 2013, 08:48
No pregledal sem nekaj strani in prebral temo in lahko poevm tole....

Če hočemo kamero z MMS izbira ni prav velika:
Acorn 5210MM
http://www.ebay.com/itm/Free-8GB-SD-Card-MMS-LTL-Acorn-5210MM-940NM-Low-Glow-Scouting-Hunting-Camera-/290724678543?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item43b08a8b8f
Acorn 6210MM
http://www.ebay.com/itm/New-Model-LTL-6210MM-EXTERNAL-ANTENNA-Audio-Scouting-Hunting-Camera-Free-8GB-/290822289912?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item43b65bf9f8
Acorn 6210MC, ki je dogradljiva z MMS modulom, če prav razumem?(cena je malce nizka, da bi že imela MMS) http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=400440477778
Pa še neka XY kamera:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=121072940635&ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123

Če pa ne rabuimo MMS je izbira veliko večja in tudi cene padajo. Tukaj pa so verjetno najboljše kamere kot ste že mnogi napisali Moultrie in Bushnell.

Če kdo pozna še kakšne modele z MMS podporo bi prosil če dopolni mojo objavo za majhen pregled.

Hribowc
20. March 2013, 09:06
No pregledal sem nekaj strani in prebral temo in lahko poevm tole....

Če hočemo kamero z MMS izbira ni prav velika:
Acorn 5210MM
http://www.ebay.com/itm/Free-8GB-SD-Card-MMS-LTL-Acorn-5210MM-940NM-Low-Glow-Scouting-Hunting-Camera-/290724678543?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item43b08a8b8f
Acorn 6210MM
http://www.ebay.com/itm/New-Model-LTL-6210MM-EXTERNAL-ANTENNA-Audio-Scouting-Hunting-Camera-Free-8GB-/290822289912?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item43b65bf9f8
Acorn 6210MC, ki je dogradljiva z MMS modulom, če prav razumem? (glede na ceno dvomim, da že ima MMS) --> ses trinjate?
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=400440477778
In še ScoutGuard SG550M-8M(iz foruma prebrano, da ste z njo zelo zadovoljni)
http://www.ebay.com/itm/SG550M-8M-GPRS-GSM-MMS-Email-Trail-Scouting-Hunting-Game-Long-Range-Camera-4GB-/110981959316?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19d70a4e94
Tukaj je še nekaj XY kamer:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=121072940635&ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123
http://www.ebay.com/itm/GPRS-MMS-Email-LongRange-12MP-Digital-Infrared-Trail-Hunting-Game-Spy-Camera-/160919013265?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2577854791

Če pa ne rabuimo MMS je izbira veliko večja in tudi cene padajo. Tukaj pa so verjetno najboljše kamere kot ste že mnogi napisali Moultrie in Bushnell.

Če kdo pozna še kakšne modele z MMS podporo bi prosil če dopolni mojo objavo za majhen pregled.

ravnohrib
20. March 2013, 09:12
NI čisto tako, vsaj po mojih izkušnjah.
Moultrie je res dober kompromis, kaj vse dobiš za majhen denar, sicer pa ima svoje omejitve; so z zadnjimi modeli popravili to, da lahko nastaviš celo posnetke vsakih 10 sekund, starejši tega niso imeli. Pa tudi zaslona za pregled fotk oz. lažje nastavljanje niso imeli vsaj do leta 2013. Je pa zanimvia funkcija motion freeze, vendar v praksi ni takega rezultata kot ga obljubljajo. Gre za to, da je pri nočnih posnetkih pri večini modelov kamer čas odprtja zaslonke cca najmanj 1/20 sekunde, kar je pri premikajočih ciljih predolgo in dobiš praktično vedno zabrisane fotke. Razen na krmiščih. Če imaš dovolj denarja, potem je zgornji razred za klasično kamero ameriški Reconyx.

Vsaj v Sloveniji so preizkušeni in delujoči modeli z MMS/GPRS funkcijo so poleg Acornovih še Scoutguard SG550M ( http://www.trailcampro.com/scoutguardsg580mreview.aspx ) in Boskon guard BG520 ( http://www.janckulik.sk/?p=productsMore&iProduct=888&sName=BG-520SM--850nm-Boskon-Guard--8GB-SD-Novinka,-MMS--GPRS Boskon ima celo model z 940nm nevidnim flešom. Več informacij na ZS, ker sem stestiral in v praksi uporabljal vse naštete modele.

Moj predlog je sicer tak, da če bo to tvoja prva lovska kamera sploh, potem si najprej nabavi eno navadno, cenejšo, brez kompliciranih dodatnih funkcij, spoznaj možnosti in omejitve uporabe v naravi, nato pa recimo nabavi eno res dobro, ker jo boš šele z nekaj izkušnjami znal izkoristiti. Za prodajo prve pa se ne sekiraj, trenutno so pač lovske kamere vroča roba in jo boš z minimalno "izgubo" lahko prodal naprej.

rikec
20. March 2013, 09:24
Se strinjam, če imaš v mislih, da moraš dati kamero praktično na pol, da prideš do tipk oz zaslona. Meni je sicer za fiksiranje tisti zadnji del precej všeč. Pri tem modelu omogoča različne kote in dobro prileganje kamere na drevo, ker ima te "sanke" zadaj namesto klasičnega ploščateg hrbta. Kar se tiče programske opreme, hitrosti in zanesljivosti pa so modeli Acorn eni boljših po mojih dosedanjih izkušnjah.
Za vse imetnike Ltl Acorn kamer je ena super stran z nasveti, najnovejšimi posodobitvami itd: http://www.ronburyswildlife.com/
Sem že velikokrat našel odgovor ali rešitev, ko se mi je kaj zapletlo....

Meni tiste sanke ne pomagajo kaj veliko, ker se kamero lahko namesti ploščato na deblo drevesa in se ga lahko regulira z nivelirnim vijakom zgoraj (tega sicer nimajo vse kamere). Ampak poanta pri vsem tem je, da vse te "majhne" a vsekakor nezanemarljive podrobnosti ne naredijo kamero toliko dobro, da bi nadomestile recimo slabše slike. Meni so najpomembnejše slike! Za slikanje po dnevni svetlobi bi lahko rekel, da je skoraj že vsaka dobra. Problemi začnejo nastajat ponoči. Tukaj pa ima velika večina ogromne probleme.

ravnohrib
20. March 2013, 09:56
Meni so najpomembnejše slike! Za slikanje po dnevni svetlobi bi lahko rekel, da je skoraj že vsaka dobra. Problemi začnejo nastajat ponoči. Tukaj pa ima velika večina ogromne probleme.
Ja, to pa drži. Dobre nočne slike, v smislu jansosti, svetlosti in ostrine, so pa bolj kot ne redkost, vsaj pri kamerah z mobilno funkcijo :) Jaz jih večinoma uporabljam za nadzor krmišč in tam je pomembno samo kdaj, kaj in koliko - pa da dobim to na mobitel. Se pravi, eno je uporabna nočna slika, drugo pa je dobra, lepa fotka za okvir.

Tukaj je en zanimiv pregled nočnih posnetkov: http://www.trailcampro.com/flashrangetest.aspx

Jaz imam rajši te objektivne tetse, kot posamezne objave primerkov fotk, ko itak vsak samo najboljše objavlja.

Hribowc
20. March 2013, 14:36
Sepravi je od omenjenega tale še najboljša:
http://www.ebay.com/itm/SG550M-8M-GPRS-GSM-MMS-Email-Trail-Scouting-Hunting-Game-Long-Range-Camera-4GB-/110981959316?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19d70a4e94
Kje si pa dobil Boskan kamere in kakšne so cene?

DejanB
23. March 2013, 14:28
Evo! Moja nova pridobitev-Bushnell- že služi svojemu namenu. Za pokušino prilagam dva posnetka medveda in sprašujem, koliko približno tehta tale kosmatinec. Na posnetke prašičev še čakam, da vidim, če se t.i. nevidne diode obnesejo. Kamero sem nabavil predvsem zaradi nevidnih diod in zaradi (meni)lepih video posnetkov z zvokom.

Tale medo se je razvajal kar celih pet ur. Očitno mu je zima dobro spraznila želodec, čeprav po postavi ne zgleda ravno "shiran". :)
http://www.youtube.com/watch?v=5vDsPwTuSKs

http://www.youtube.com/watch?v=F3dTsXXKU6Y

ANDIGS
2. April 2013, 21:48
Ali lahko poveš,kateri model kamere imaš.Iščem nekaj za opazovanje prašičev,enostavno in ne predrago.

DejanB
3. April 2013, 21:00
Ali lahko poveš,kateri model kamere imaš.Iščem nekaj za opazovanje prašičev,enostavno in ne predrago.

Imaš na ZS.

rafa
4. April 2013, 20:39
Imate kak predlog za kamere pač kouk touk kvalitetne pa ne predrage.

ravnohrib
4. April 2013, 23:47
Imate kak predlog za kamere pač kouk touk kvalitetne pa ne predrage.
Redke so cenejše od 150 evrov in redke so dražje od 250 evrov. Trenutno je glavno vprašanje samo, ali ti je pomembno, da bi imela funkcijo pošiljanja posnetkov na mobitel ali ne. Ostale lastnosti so verjetno bolj detajli, poglej malo po temi, poglej kakšne so slikce (večinoma je pri vsaki model napisan), pa boš že malo več vedel, kako pa kaj.

ursus4
8. April 2013, 14:48
pozdravljeni,

prejšnji teden sem si nabavil kamero dorr snapshot mini black 5.0 in bi rad vaše mnenje o tej kameri, ker mi dela zelo lepe posnetke podnevi, nočni pa so zelo megleni in nejasni.

lp
uroš

Lisjak
8. April 2013, 15:05
Jaz in še 2 lovca (nautilus s foruma) imamo Dörr Snapshot mini (ne Black). Vsi smo zadovoljni z nočnimi in dnevnimi posnetki na krmiščih. Mogoče ti nočne posnetke moti zatemnitev diod, ki jo ima tvoja kamera.

Nautillus
8. April 2013, 17:23
Ali pa vlaga.

ravnohrib
9. April 2013, 21:09
pozdravljeni,
prejšnji teden sem si nabavil kamero dorr snapshot mini black 5.0 in bi rad vaše mnenje o tej kameri, ker mi dela zelo lepe posnetke podnevi, nočni pa so zelo megleni in nejasni.lp uroš

Lahko prilepiš kak tak posnetek? Se je tudi meni že zgodilo, da se od zunaj nabere "kondenzat" na leči kamere in imaš potem lahko take meglene, lahko pa je tudi dejansko bila megla, imam tudi take primere. :)
Se splača preveriti nočno delovanje najprej doma na dvorišču ali v kleti, predno grre kamera na teren. :icon_wink:

BLAZU
21. May 2013, 09:25
Zanima me, če si kdo lasti omenjeno kamero in kakšne izkušnje ima z njo. Sem pred nabavo nove kamere, ker sta mi dve enaki od STEALTH CAM Sniper PRO enostavno nehali delovati (dva prijatelja z enakimi izkušnjami).
Gledal sem jo v trgovini Kostevc, ki je cenovno kar konkurenčna trgovinam drugod in še bolj sem pristaš "domačih nakupov". Je pa seveda nujno, da ima MMS/GPRS možnost.
Prosil vas bi za vaša mnenja, ker zadeva ni niti tako poce+ni in se ne bi rad spet "opekel"

ravnohrib
27. May 2013, 15:56
Sprašujem vse tiste, ki uporabljate kamere s pošiljanjem MMS, če imate v zadnjih tednih kakšne probleme s pošiljanjem in še posebej če uporabljate Mobitelovo SIM kartico.
Sam in še nekaj kolegov smo ugotovili, da z Mobitelom MMS ne pošilja več, pošilja pa brez problemov preko Simobila.
Še več, do pred dobrim mesecem ali dva tega problema sploh ni bilo.
Da je skrivnost še večja, če uporabljam eno staro SIM kartico od Mobitela, dela vse ok....
Sem vse predstavil fantom iz tehnične pomoči na Mobitelu, pa se jim ne sanja prav dosti. Zato rabim čimveč informacij, o kamerah in karticah, s katerimi so problemi. Hvala!

Bokarca
28. May 2013, 20:22
Meni se je zadnji dve noči zgodilo ravno obratno; namreč dobival sem 3X isto sliko??? Prej je kamera delovala normalno, je pa SG550M-Mobitel

Maxl
3. June 2013, 15:40
Sprašujem vse tiste, ki uporabljate kamere s pošiljanjem MMS, če imate v zadnjih tednih kakšne probleme s pošiljanjem in še posebej če uporabljate Mobitelovo SIM kartico.
Sam in še nekaj kolegov smo ugotovili, da z Mobitelom MMS ne pošilja več, pošilja pa brez problemov preko Simobila.
Še več, do pred dobrim mesecem ali dva tega problema sploh ni bilo.
Da je skrivnost še večja, če uporabljam eno staro SIM kartico od Mobitela, dela vse ok....
Sem vse predstavil fantom iz tehnične pomoči na Mobitelu, pa se jim ne sanja prav dosti. Zato rabim čimveč informacij, o kamerah in karticah, s katerimi so problemi. Hvala!

Sam nisem zaznal nobenih težav pri uporabi Mobitelove kartice. Lahko, da je težava z bazno postajo na katero se kamera poveže. Včasih pomaga formatiranje spominske kartice in ponovna nastavitev parametrov.:icon_wink:

Drugače pa v kratkem pride nov model Ltl. Acorn kamere in sicer z več IR diodami (bolj osvetljene slike) in širokokotno lečo (100°).

Anze Bole
30. June 2013, 00:05
Ja, tukaj najdes Ltl-Acron zastopnika lovskih kamer za Slovenijo:
xxxxxxxxxxxxxxx

PROF.racoon
30. June 2013, 12:34
Ja, tukaj najdes Ltl-Acron zastopnika lovskih kamer za Slovenijo:
xxxxxxxxxxxxx

Nedogovorjena reklama? :whistle:

PROF.racoon
30. June 2013, 12:42
Po ogledu strani moj skromni komentar.

Kar je napisanega na tej strani, je mogoče prevedeno z Google Translate? Napisano je namreč tako, kot bi pisal kak Indijanec iz starih kavbojskih filmov - popolnoma neprofesionalno. Slaba reklama...

zober
1. July 2013, 00:13
Plus to da ma s..... drage

Hunter
24. July 2013, 18:48
Številka: 0712-143/2012/2

Datum: 2.1.2013

dopis_slo
Lovska zveza Slovenije

Župančičeva 9

1000 LJUBLJANA

ZADEVA: Mnenje informacijskega pooblaščenca

Spoštovani,

Informacijski pooblaščenec (v nadaljevanju: Pooblaščenec) je v medijih zasledil, da nekatere lovske
družine na loviščih, ki jih pokrivajo, nameščajo video kamere, da bi za nazaj ugotavljale, katere in
koliko živali se gibljejo na tem območju. V zvezi s tem smo na vas naslovili prošnjo za pojasnila glede
izvajanja videonadzora v gozdovih. V odgovoru ste pojasnili, da so posamezne lovske družine
popolnoma suverene upravljavke lovišč in vas niso dolžne obveščati o metodah in načinih
izpolnjevanja lovsko upravljavskega načrta.

V nadaljevanju vam na podlagi prej navedenega in na podlagi 7. točke prvega odstavka 49. člena
Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB1, v nadaljevanju ZVOP-1) ter 2.
člena Zakona o informacijskem pooblaščencu (Uradni list RS, št 113/05 in 51/2007-ZUstS-A, v
nadaljevanju ZInfP), posredujemo naše mnenje v zvezi z izvajanjem videonadzora v gozdovih.
Prosimo vas, da z njim nemudoma seznanite vse lovske zveze oziroma družine.

Pooblaščenec na splošno meni, da izvajanje videonadzora v naravi (v odprtem prostoru)
lovskim družinam ni dopuščeno. ZVOP-1 izrecno omejuje izvajanje videonadzora na tri namene
(dostop v službene prostore, dostop do vhodov in izhodov večstanovanjskih stavb, deli
delovnih prostorov), ti pa niso takšni, da bi se dalo izvajanje videonadzora v lovsko
upravljavskem območju oziroma gozdu uvrstiti pod katerega od njih.

Kadar ni pravne podlage za izvajanje videonadzora, zavezanec (pravna oseba, s.p.,
posameznik…) stori prekršek, če ga kljub temu izvaja in se kaznuje z globo.

Uporaba videokamer za snemanje okolice, ki jo objektiv pokrije, predstavlja obdelavo osebnih
podatkov iz 3. točke 6. člena ZVOP-1, če so posamezniki, katerih podoba je zabeležena na
spominskem mediju, vsaj določljivi, če že ne določeni. Posameznik je določljiv takrat, če se ga lahko
neposredno ali posredno identificira, predvsem s sklicevanjem na identifikacijsko številko ali na enega
ali več dejavnikov, ki so značilni za njeno fizično, fiziološko, duševno, ekonomsko, kulturno ali
družbeno identiteto, pri čemer način identifikacije ne povzroča velikih stroškov, nesorazmerno velikega
napora ali ne zahteva veliko časa.

Navedeno pomeni, da se ZVOP-1 ne uporabi, s tem pa tudi ni podana pristojnost Pooblaščenca, če
posamezniki na video posnetkih niso določljivi, npr. zaradi tega, ker se za snemanje okolice uporabi
kamera, ki zazna samo toploto živega bitja, ne omogoča pa prepoznave oziroma določljivosti
posameznika - fizične osebe.

V nadaljevanju je tako treba obravnavati izvajanje videonadzora, ko so posamezniki na posnetkih
določljivi, ko gre torej za obdelavo osebnih podatkov, ki je predmet varstva po ZVOP-1.

ZVOP-1 v 2. členu določa, da se morajo osebni podatki obdelovati zakonito. Navedeno načelo
zakonitosti je na splošno konkretizirano v 8. členu ZVOP-1, kjer sta kot pravna podlaga za obdelavo
osebnih podatkov navedena dva pravna temelja, in sicer zakon oziroma osebna privolitev. Upoštevati
pa je treba, da je zakonodajalec dovoljene namene izvajanja videonadzora posebej uredil, v določbah
od 74. do 78. Za izvajanje videonadzora je treba kot specialne določbe uporabiti te.

Upoštevaje osnovno načelo obdelave osebnih podatkov, po katerem je zaradi varstva človekove
pravice dovoljeno le tisto, kar je izrecno dovoljeno z zakonom, vse ostale oblike obdelave osebnih
podatkov pa so prepovedane, Pooblaščenec poudarja, da je po ZVOP-1 za namene, ki jih taksativno
določajo prej navedeni členi, dopusten videonadzor le nad:

dopis_logoSlo
- dostopom v uradne službene oziroma poslovne prostore (75. člen),
- dostopom do vhodov in izhodov večstanovanjskih stavb ter njihovimi skupnimi prostori (76.
člen),
- tistimi deli delovnih prostorov, kjer je to nujno potrebno za varnost ljudi ali premoženja ali za
varovanje tajnih podatkov ter poslovne skrivnosti, tega namena pa ni možno doseči z milejšimi
sredstvi (77. člen).

Navedeno pomeni, da je videonadzor na drugih mestih dopusten le pod pogoji, če je tako določeno v
drugem zakonu, ali če so za izvajanje videonadzora izpolnjeni pogoji iz četrtega odstavka 9. člena
ZVOP-1 oziroma iz tretjega odstavka 10. člena ZVOP-1. Pooblaščenec ugotavlja, da predpis, ki bi
urejal oziroma dajal neposredno zakonsko podlago za izvajanje videonadzora v gozdovih oziroma na
območju lovsko upravljavskega območja za kakršen koli namen (npr. zbiranje podatkov o tem, koliko
in katera divjad se nahaja oziroma preči lovišča…), ne obstaja.

Tako je treba v zvezi z izvajanjem videonadzora s strani lovske družine (ta kot društvo sodi praviloma
v zasebni sektor, za katerega so pravne podlage urejene v 10. členu ZVOP-1) obravnavati edino
preostalo pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov iz že navedenega tretjega odstavka 10.
člena ZVOP-1. Ta določa, da se ne glede na prvi odstavek 10. člena ZVOP-1 lahko v zasebnem
sektorju obdelujejo osebni podatki, če je to nujno zaradi uresničevanja zakonitih interesov zasebnega
sektorja in ti interesi očitno prevladujejo nad interesi posameznika, na katerega se nanašajo osebni
podatki.

Pooblaščenec meni, da obdelava osebnih podatkov v pojavni obliki izvajanja videonadzora v gozdovih
oziroma loviščih za potrebe opravljanja nalog, ki jih izvajajo lovske družine in lovci, ni v ničemer nujna.
Kot kaže, so se videokamere v gozdovih pojavile zaradi cenovne dostopnosti in zaradi dejstva, da v
nekaterih primerih lovcem omogočajo udobnejše opravljanje nalog. Prav tako je na dlani, da se z
izvajanjem videonadzora v naravi poseže v posameznikov upravičeni interes, ki se v naravo praviloma
umakne zaradi sprostitve, v zvezi s katero pričakuje predvsem zasebnost.

Do enakih ugotovitev pridemo, če lovska družina izvaja javna pooblastila iz Zakona o divjadi in lovstvu
(Uradni list RS, št. 16/04 s sprem.), in v tem primeru sodi v javni sektor, za katerega so pravne
podlage urejene v 9. členu. Kot že navedeno, tudi četrti odstavek 9. člena ne pride v poštev kot pravna
podlaga za obdelavo osebnih podatkov, ker izvajanje videonadzora v gozdovih ni nujno za opravljanje
teh javnih pooblastil, samo izvajanje videonadzora pa poseže v posameznikov upravičen interes, to je
zasebnost, ki jo posameznik pričakuje v naravi oziroma gozdovih.

Zaradi statusne oblike lovske družine kot društva tudi ne more priti v poštev izjema od uporabe ZVOP-
1 iz 7. člena - torej ne gre za zasebno rabo.

Glede na navedeno, lovske družine v nobenem primeru (tudi ko izvajajo javna pooblastila) nimajo
pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov v pojavni obliki izvajanja videonadzora v gozdovih.

Glede na to, da izvajanje videonadzora v gozdovih na podlagi zgoraj navedenih argumentov ni
dopustno, je treba opozoriti še na kaznovalni vidik nespoštovanja določb ZVOP-1. Ta zakon v 91.
členu določa, da se z globo od 4.170 do 12.510 evrov kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni
podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če obdeluje osebne podatke
v nasprotju z 8. členom ZVOP-1. Poleg tega se z globo v višini od 830 do 2.080 evrov kaznuje za
prekršek odgovorna oseba pravne osebe, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki
samostojno opravlja dejavnost, z globo od 200 do 830 evrov pa posameznik, ki obdeluje osebne
podatke brez pravne podlage.

S spoštovanjem,

Informacijski pooblaščenec;

Nataša Pirc Musar, univ. dipl. prav,

pooblaščenka

Vročiti:

- naslovniku, po elektronski pošti: lzs@lovska-zveza.si in redni pošti s povratnico;
- arhiv, tu.

GILTHEAD
24. July 2013, 21:16
lp .. mene zanima ali kdo uporablja kamero za na glavo da lahko snemaš pri lovu kar direkt in da ni potrebna montaža na puško .. če kdo ve kje se da nabavit ceno itd. naj mi napiše al tukaj ali pa na zasebna sporočila .. hvala ..

Jst sm jo imel,pa se mi ni obnesla,zato ker je kot prvo v slabih vremenskih pogojih kakovost slike preslaba,kot drugo pa je velik problem ker snema brez moznosti povecave,kar pa,je enako,prostemu ocesu.Sam sem si nato kupil kamero od canona z mislim da z 36x opticnim zoomom,kar je povsem dovolj za vse potrebe lova,na tak ali drugacen nacin.Glede na to da je res majhna,jo dejansko,lahko tudi zmontiras na pusko ali pa glavo...Ima tudi dober stabilizator,tako da tudi tresenje ni neznosno...Sam jo uporabljam na gorilla tripodu in sem zelo zadovojlen z njim.Montiras ga prakticno kamorkoli na prezi,veji,tleh....:-)
Ce pa zelis profi kamero za na celado,trak,avto,kolo ipd pa kupi GOPRO HERO 2 ali 3,ker je dejansko najboljsi:OK:

Vec o tem pa na : www.snemaj.si

MLikar
25. July 2013, 07:29
O kamerah in mnenju informacijskega pooblaščenca; slike dokumenta tega urada:
http://www.forum-lov.org/lovstvo/aktualno-v-loviscih-in-o-divjadi/1319-video-nadzor-v-naravi

alojz1
25. July 2013, 09:46
Ja mi smo pa res bolana država v vseh pogledih. Z napisanim se nikakor ne morem strinjati. Tudi gozd ima lastnika. To ni javna površina kot cesta.

Bokarca
25. July 2013, 10:11
Potemtakem vsi ki imamo kamere nastavljene v gozdu delamo prekršek?

Sršen
25. July 2013, 11:06
Ja mi smo pa res bolana država v vseh pogledih. Z napisanim se nikakor ne morem strinjati. Tudi gozd ima lastnika. To ni javna površina kot cesta.
Evropska in tudi širše zakonodaja se je že tako zaplezala, da bo takih "rešitev" vedno več. Je pa to pisanje dobrodošlo vsaj kot opozorilo, da zakonodaja smatra te kamere kot prekršek in da zna tako družina kot posameznik trpeti posledice.
Rešitev, ki definira, da je gozd javna površina, pa očitno ne velja takrat, ko ljudje prosto v naravo spuščajo svoje pse, saj morajo na javnih površinah biti navezani oz. pod nadzorom ob gospodarju.
Kaj je bolj prav, da je gozd javna površina ali ne ima pa še druge aspekte, ki bi v primeru, da ne bi bila javna pa iz drugih koncev tepla tako lovce kot ostale uporabnike tega prostora.

Po drugi strani je pa tudi hudič, če jagri brez teh kamer ne znajo več jagat.:icon_twisted:

Sršen
25. July 2013, 11:07
Očitno.

alojz1
25. July 2013, 12:23
Kakor kdo tolmači. Ženska je malo zmedena. Zakoni nejasni in jih vsak razume drugače.
Če je gozd javna površina potem bi morali po dovoljenje za postavitev prež na UE ne pa k kmetu. Če pa lastnik gozda zahteva odstranitev kamer iz svoje posesti se mi zdi pa bolj razumljivo.

pranger
25. July 2013, 13:01
Ženska je malo zmedena.
Saj tako je na tem forumu, ko ima nekdo drugačno mnenje od vas pa je zmeden. Očitno nekateri bolj dobro poznajo zakone od državne institucije, v katero pristojnost spada določeno področje.

Bokarca
25. July 2013, 13:14
Moje mnenje okrog sledeče zadeve: Zakon je bil prvenstveno namenjen zaščiti posameznikove zasebnosti. Verjetno se nas večina strinja, da nočemo, da smo na vsakem koraku snemani in nadzirani, to je naša pravica do zasebnosti. In v tej luči so spisali zakon, ki natančno določa, kje in za kašne namene se lahko snema. Informacijska pooblaščenka je samo pogledala zakon, v katerem res ni dovoljeno snemanje v gozdu.

Treba bi bilo torej zakonsko dovoliti lovcem, da opravljamo videonadzor divjadi.

PS: Torej so zakon kršile tudi raziskovalne skupine denimo Slowolf, ker so posnele volkove z avtomaskimi kamerami?

rikec
25. July 2013, 13:53
Kaj piše tisto v modrem označenem pravokotniku... tam piše da se ne sme izvajati snemanje:
- dostop v službene prostore,
- dostop do vhodov in izhodov stavb,
- deli delovnih prostorov

Potem pa piše: ...ti pa niso takšni da bi se bi se dalo videonadzora....itd.

Tole se mi zdi precej dvoumno saj v objekte ne dovoli snemanja, kar pa ni lovski recimo temu "okoliš". Torej v gozdu se potem takem lahko snema, hkrati pa potem kasneje piše, da pa ni dovoljeno snemanje v gozdovih.
Tudi sam mislim, da gozd v lasti (npr. lokalnega kmeta), ni javna površina in če dobiš dovoljenje lastnika zemljišča ne vidim ovire, ki bi preprečevala to snemanje.
Meni osebno kamere ne pomagajo "loviti", ampak z njimi ocenjujem divjad (številčnost, spol, vrsta divjadi, prisotnost...)

Bolj kot to vse, me moti to, da v naši ljubi Sloveniji v tej zadevi toliko komplicirajo(mo). Pa lepo te prosim Pranger ne mi govorit, da te takšne kamere po loviščih motijo? Če imaš odkrite in ne slabe namene, te takšna kamera ne more nič zmotiti niti ovirati ali kakorkoli drugače motiti tvojo zasebnost... razen če hodiš F... z ljubico na krmišče in te moti ker te kakšna jagrska kamera fotka v rit :icon_lol:Bighand
Kaj pa recimo kamere, ki so za spremljanje vožnje? A to je pa dovoljeno? Po celem svetu jih uporabljajo in verjamem, da bodo tudi to pri nas zminirali zaradi takšnih in drugačnih pravic...

Sršen
25. July 2013, 14:33
Kaj piše tisto v modrem označenem pravokotniku... tam piše da se ne sme izvajati snemanje:

...

Narobe si prebral. Tam piše, da se videonadzor omeji le na te tri namene, torej, da je le za te primere na javnih površinah dovoljen!

Mislim, da je Bokarca kar prav tolmačil to zgodbo. Delim njegovo mnenje.

...
Kaj pa recimo kamere, ki so za spremljanje vožnje? A to je pa dovoljeno? Po celem svetu jih uporabljajo in verjamem, da bodo tudi to pri nas zminirali zaradi takšnih in drugačnih pravic...
Po tem tolmačenju tudi to ni dovoljeno.

Je pa pri teh zadevah bistveno nekaj. Kjer ni tožnika ni sodnika!
Je vprašanje tudi ali imajo lovski inšpektorji pristojnost in namen nadzora na osnovi tega zakona.
Na vsak način pa lahko ustvari težave vsak sprehajalec, ki kamero opazi in prijavi informacijskemu pooblaščencu.
Z malo iznajdljivosti pa bi se s postavitvami kamer dalo rešiti tudi ta problem. Kot je napisano v mnenju je pomebno, da na posnetku ni možno prepoznati osebe.

Bokarca
25. July 2013, 14:48
Z malo iznajdljivosti pa bi se s postavitvami kamer dalo rešiti tudi ta problem. Kot je napisano v mnenju je pomebno, da na posnetku ni možno prepoznati osebe.

Kako boš pa zagotovil, da boš imel uporabne posnetke z denimo krmišča; obenem pa morebitni človeški obiskovalci ne bodo prepoznavni?

jagerslo
25. July 2013, 16:34
eeee. čisto enostavno lahko rešimo težavo...seveda je treba kamero odpret in čez ir filter ,kateri je čez dan pokrit čez lečo pokrit nekakšno bolj mat folijo. osebe ne bodo več prepoznavne ,vseeno pa se bo videlo ali je ælovek ali žival.
ponoči se pa tisti filter itak sam odmakne tako da bojo nočni posnetki ok. v črno belih posnetkih ponoči pa tudi zelo malo koga prepoznaš ..moje mnenje :whistle:

alojz1
25. July 2013, 16:49
Pranger. V zakonu ni omenjen gozd in divjad. Tisti dopis je le mnenje Musarjeve.
In dokler bomo lovci slikali divjad ne bo nič narobe. Da bi postavljali kamere ob odlagališča in lovili onesnaževalce, s tem se pa tudi jaz ne strinjam.

jagerslo
25. July 2013, 17:34
Še nekaj mi roji po glavi...govori se o videonadzoru ,videokamere !!!
kaj je fotoaparat in video kamera isto? lovci uporabljamo avtomatske fotoaparate . mislim,da je Musarjeva brcnala v meglo . :lol1:

Bokarca
25. July 2013, 21:07
Da bi postavljali kamere ob odlagališča in lovili onesnaževalce, s tem se pa tudi jaz ne strinjam.

Tukaj se pa ne strinjam s tabo Alojz. Sem mnenja da bi blo to treba takoj uzakonit in take gnusobe, ki vozijo smeti v gozd polovit in video material uporabit proti njim na sodišču. Ampak to je že izven teme, osredotočimo se raje na našo problematiko.

alojz1
25. July 2013, 21:20
Bokarca z tem se je tudi vse začelo. Zakaj bi mi lovili onesnaževalce, ko ima vsaka občina redarja, okoljskega referenta, inšpektorja, policijo itd. Samo še en del javnega mnenja bi obrnili proti sebi. Pa nobenih pooblastil nimamo za to. Niti čuvaji ne.
Lahko pa to počnemo kot državljani. Ne pod okriljem lovstva.

Bokarca
25. July 2013, 21:40
Oprosti, nisem razumel v tvojem drugem postu, da bi lovci morali to počet. To je podobno, kot da bi morali, zato ker imamo orožje, posredovati pri javnem redu in miru.
Drugače pa se je kolikor se spomnim, tudi pri poskusu občinskih redarjev, ki so tako ujeli onesnaževalce, končalo tako, da jim je Musarjeva vse skupaj uničila.

Zanimivo, ali bi v primeru, da bi taka kamera posnela denimo umor, tak posnetek veljal za ničnega? V banistanu, kakršnem živimo, verjetno dabiggrin

rikec
25. July 2013, 22:09
Zanimivo, ali bi v primeru, da bi taka kamera posnela denimo umor, tak posnetek veljal za ničnega? V banistanu, kakršnem živimo, verjetno dabiggrin[/QUOTE]

Se strinjam s tem kar je napisal tole Bokarca. Pri nas se naredi res vse, da se lopove oprosti... Če drugega nebi našli, bi izločili tak posnetek, ker bi našli izgovor, da kamera ni atestirana po xy slovenskem zakonu. Pri nas se gre s temi "pravicami" res v prevelike skrajnosti, žal! :icon_sad:

Sršen
26. July 2013, 07:49
... Pri nas se gre s temi "pravicami" res v prevelike skrajnosti, žal! :icon_sad:
Pri nas se gre v skrajnosti z zakonodajo zahvaljujoč premodrim predstavnikom ljudstva v parlamentu. Institucije, v tem primeru informacijski pooblaščenec le izvajajo zakonodajo.
In pod video nadzor spada vse kar vizuelno snema, torej tudi fotoaparat. Tudi fotografi morajo paziti kaj in kje fotografirajo. Nora družba, pa ne samo pri nas. Predvsem je to zasluga tako opevane demokracije in namišljenega terorizma, ki ga je po diktatu svetovnih voditeljev treba zatreti tudi za ceno človekovih svoboščin. A to je že tema za kakšen drug forum.

GILTHEAD
26. July 2013, 10:59

Potem pa piše: ...ti pa niso takšni da bi se bi se dalo videonadzora....itd.

Tole se mi zdi precej dvoumno saj v objekte ne dovoli snemanja, kar pa ni lovski recimo temu "okoliš". Torej v gozdu se potem takem lahko snema, hkrati pa potem kasneje piše, da pa ni dovoljeno snemanje v gozdovih.
Tudi sam mislim, da gozd v lasti (npr. lokalnega kmeta), ni javna površina in če dobiš dovoljenje lastnika zemljišča ne vidim ovire, ki bi preprečevala to snemanje.
Meni osebno kamere ne pomagajo "loviti", ampak z njimi ocenjujem divjad (številčnost, spol, vrsta divjadi, prisotnost...)

Bolj kot to vse, me moti to, da v naši ljubi Sloveniji v tej zadevi toliko komplicirajo(mo). Pa lepo te prosim Pranger ne mi govorit, da te takšne kamere po loviščih motijo? Če imaš odkrite in ne slabe namene, te takšna kamera ne more nič zmotiti niti ovirati ali kakorkoli drugače motiti tvojo zasebnost... razen če hodiš F... z ljubico na krmišče in te moti ker te kakšna jagrska kamera fotka v rit :icon_lol:Bighand

Se popolnoma strinjam s tabo:OK:

mrki
26. July 2013, 20:27
Mene pa zanima zakaj je ta dopis potreboval 7 mesecev da je po elektronski pošti prišel do upravljalcev lovišč.

matejk
29. July 2013, 21:17
Če so lovske kamere tako sporne za pooblaščenko, me resnično zanima, kako lahko imajo vsa večja mesta in turistični centri spletne kamere, preko katerih lahko vsak trenutek vidiš, kaj se tam dogaja. Pri najboljši volji teh kamer ne morem uvrstiti v nobeno od treh omenjenih kategorij, ki jih navaja kot primere, kdaj se lahko snema javno površino.

http://www.hribi.net/spletne_kamere_v_gorah

http://www.maribor.si/podrocje.aspx?id=1152

http://www.skylinewebcams.com/sl/webcam/slovenija.html

LP
Matej

alojz1
29. July 2013, 21:42
Saj je tudi pri nas park (okoli 10 ha) pod videonadzorom.Tam te lahko snemajo, v privat gozdu pa ne.
Musarjeva lahko daje pisna mnenja dokler nima na drugi strani sogovornika, ki jih z argumenti zavrne.

Sršen
30. July 2013, 07:46
Mislim, da se spuščate na napačne osnove. Nikjer ne piše, da so prepovedane video kamere. Prepovedano je snemanje v taki obliki, ki omogoča prepoznavo osebe na posnetku, ker to zapade pod zakon, ki varuje osebne podatke. Oziroma je tako snemanje dovoljeno samo na določenih mestih z določenim namenom. Na spletnih kamerah, ki jih navaja MatejK oseb ni mogoče prepoznavati, saj gre za posnetke iz oddaljenosti in slabo ostrino.
In lovske kamere niso sporne samo za urad pooblaščenke, temveč tudi za marsikoga med nami, da ne bo pomote! Predvsem iz vidika razumevanja osebnih svoboščin.
Opozoriti moram tudi na to, da je Pirc Musarjeva le na čelu tega urada, delo pa opravlja cela vrsta strokovnjakov iz različnih področij, zato je osebni nivo kritike neprimeren. Gre za urad in zakon in tu lahko iščejo luknje in pomankljivosti tisti, ki se ne strinjajo s tolmačenjem tega urada.

In tudi mene bolj zanima odgovor na vprašanje, ki ga je postavil Mrki.

Sršen
30. July 2013, 07:48
...
Musarjeva lahko daje pisna mnenja dokler nima na drugi strani sogovornika, ki jih z argumenti zavrne.
Se popolnoma strinjam. A teh kar ni. Ne sogovornikov niti argumentov. Pa so na LZS očitno imeli pol leta časa za to, preden so izvolili izpolniti navodilo, da je treba obvestiti lovske družine.
To lahko pomeni da taki argumenti ne obstajajo, ali pa de se LZS slatko žvižga za to problematiko.
Glede na slavne učenjake iz lovsko pravne stroke, ki usodno krojijo našo pot, bi pričakoval vsaj kakšno malo figico tudi na to temo.

alojz1
30. July 2013, 09:27
Bom pa takole povedal.
Oseb na lovskih kamerah ne moreš prepoznati. Kar pomeni, da se tak posnetek ne more pojaviti kot dokaz.
Druge razlage namreč ni.

alojz1
30. July 2013, 10:20
Če malce obširneje razložim. Na večini kamer se lahko osebe prepozna. Če so dovolj blizu ali je dovolj zumirano. Nismo pa lovci policija, ki lahko takšne posnetke uporabi kot dokaz. S tem se do neke mere strinjam. Vprašanje je le (hipotetično) kaj bi bilo, če takšna kamera posname npr prometno nesrečo, rop ali umor. Verjetno se bo prepoznalo krivca. Ne bo pa to med dokazi oz bo tak posnetek izločen kot nezakonit.
Osebno mislim, da kamere v lovišču niso kaznivo dejanje. Dokler posnetkov, na katerih se ljudi prepozna ne zlorabimo. Tudi na bankomatih so kamere. Za interni nadzor banke. Ne smejo pa biti posnetki dostopni javnosti.
V nasprotnem primeru je vprašljiv tudi domofon z kamero.

muzikant
30. July 2013, 10:49
Saj nikjer ne piše, da so prepovedane, upravičenost uporabe se bo preverjala od primera do primera.:icon_wink:

Sršen
30. July 2013, 11:17
Kot jeseni, tudi sedaj verjetno med seboj ne bomo prišli do zaključka.
Pomoči zveze, kateri odštevamo denarčke, pa tudi ni pričakovati.

Tu je link na to kako je svoje odločitve v primeru gorenjskega lova na onesnaževalce gozda obrazložila Pirčeva:
http://www.dnevnik.si/objektiv/komentarji-in-mnenja/1042513887

Če se prav spomnim, je bil lani primer, ko je v Avstriji neki poslanec tožil lovce, ker je seksal pod tako kamero in je iztožil lepo odškodnino kljub temu, da posnetki nikoli niso bili nikjer objavljeni.

Sršen
30. July 2013, 11:30
No, tu je avstrijski vir do omenjenega dogodka:
http://kaernten.orf.at/news/stories/2536700/

In nekaj Slovenskega teksta na to vižo izpred enega leta (seveda seks v prijetni poletni senci in ne zimskem mrazu ;-) ):

Mediji v sosednji Avstriji so minuli teden sprožili nepričakovano debato o pravici video snemanja v javnosti (http://kaernten.orf.at/news/stories/2536700/). Kot namreč kaže, je ena od lovskih videonadzornih kamer v gozdovih sosednje avstrijske koroške ujela za zdaj še neimenovanega lokalnega politika med spolnim odnosom s partnerko.

Strokovnjaki za varovanje osebnih podatkov se že jezijo, ker je bila kamera nameščena brez predhodnega dovoljenja avstrijskega informacijskega pooblaščenca (http://www.dsk.gv.at/) in ker območje snemanja ni bilo ustrezno opremljeno z vidnimi znaki na varni razdalji, tako da bi lahko morebitni mimoidoči še pravočasno izvedeli za snemanje in ustrezno prilagodili svoje vedenje. Za oboje je skupaj zagrožena denarna kazen do 10.000€, oziroma vsaj še enkrat toliko, če bi posnetki iz kamere zaokrožili med javnostjo (kar se dosedaj še ni zgodilo).

Predstavnik lokalne lovske zveze se brani, češ da dosedaj še niso imeli nobenih tovrstnih težav, dalje pa je bila sporna kamera umeščena na posebej odročnem krmilnem območju za živali, kjer obenem velja še stroga prepoved gibanja za ljudi. Ti izgovori najbrž ne bodo zalegli, posebej zato, ker predstavnik ni vedel odgovoriti na vprašanje, koliko kamer še imajo ter kje točno so. Postavljali naj bi jih lovci sami, sploh odkar se znatno cenijo, snemanje pa se sproži z detektorjem gibanja.

MilanK
30. July 2013, 13:06
Alojz1: "V nasprotnem primeru je vprašljiv tudi domofon z kamero."

Domofon ima povsem drugo funkcijo - namen prepoznave obiskovalca, ki želi vtopiti v blok ali stanovanjsko hišo ali drug prostor in ne funkcije ohranjanja posnetkov videonadzornega sistema za potrebe varovanja ljudi in premoženja. Zato domofona ZVOP ne ureja in se lahko uporablja. Videonadzor pa ohranja posnetke in ti se lahko ob nastanku škodnega dogodka pregledajo in uporabijo kot dokaz, pod pogojem da se videonadzor zakonito izvaja.

206
30. July 2013, 14:44
jah pobje,stvar je jasna

bo treba spet večkrat sedet na prežah in ne čakat da pride slika na telefon :yea1:

rikec
30. July 2013, 16:39
jah pobje,stvar je jasna

bo treba spet večkrat sedet na prežah in ne čakat da pride slika na telefon :yea1:

Ko pride slika na telefon je že zdavnaj prepozno, da bi uspel priti do tam... no, vsaj pri meni je tko...

MilanK
30. July 2013, 17:52
IP je podala svoje mnenje v zvezi z varstvom osebnih podatkov, ki je urejeno z ZVOP. Poleg tega pa bi bilo zanimo obdelati videonadzor v naravnem okolju -lovišču tudi z vidika lovske zakonodaje.

Ali je videokamero kot tehnični pripomoček za spremljanje gibanja divjadi na določen območju lovišča šteti za lovsko napravo ali ne? Če gre za lovsko napravo, potem se v lovišču lahko uporablja, vendar ob striktnem upoštevanju določb ZVOP, če pa ne gre za lovsko napravo, potem pa že po ZDlov-u v lovišče ne spada oz. se ne sme nameščati oz. postavljati.

jazbec
31. July 2013, 09:45
Kot zanimivost, še en tako dolgo nazaj, sem v delu lovišča, za katerega imamo posebej od inšpektorja izdano odločbo o prepovedi vsakršnjega privabljanja divjadi (solnice, krmišča...) našel nelegalno krmišče z improvizirano prežo. Po posvetu z inšpektorjem in gospodarjem LD smo nekaj časa opazovali krmišče. Vsake nekaj dni je bilo založeno (pesa, koruza, kostna moka, polna solnica...).
Ob obhodu sem enkrat naletel na kamero za spremljanje aktivnosti na krmišču. Kamera je bila s strani čuvajev zasežena in ob prisotnosti inšpektorja pregledana. Na eni od slik se je lepo videl naš član na krmišču (takrat še čuvaj in funkcijonar LD).
Po posvetu inšpektorja z IP je slika postala dokaz, član pa je dobil precej hudo kazen. Finta je bila v tem, da kamere nisem nastavil sam, ampak jo je nastavil kršitelj. Če bi se ujel na mojo kamero, posnetek ne bi veljal kot dokaz.
Član LD ki je bil na posnetku je dejal, da je tudi on "našel" krmišče in kamero, vendar je hotel na lastno pest ugotoviti kdo krmi divjad. Na kameri pa so bili še dugi posnetki, ki niso bili direktno povezani z lovom in so govorili drugače.
Naj napišem še tole, inšpektor je ravnal precej zvito. Na LD je poslal dopis, v katerem je zahteval, da naj ugotovimo kdo je krmil divjad. V LD so vedeli da ima kamero inšpektor, niso pa vedeli kdo je na sliki. In so " žrtvovali " člana ki je tudi dobil kazen, pa ga sploh ni bilo na posnetku.

alojz1
31. July 2013, 10:02
Še en dokaz, da se zakon zlorablja v korist tistega, ki ima večjo moč. Drugače iz gornjega prispevka ne morem sklepati.

jazbec
31. July 2013, 10:55
Ravno zaradi občutljivosti dogodka smo vodenje prepustili inšpektorju, ker v nasprotnem bi takoj pokasirali kakšne tožbe.... tako so se pa z inšpektorjem "zmenil", kazni v samo LD pa ni bilo.

Lisjak
31. July 2013, 11:30
Očitno se je pojavila nova tržna niša na slovenskem trgu. Trailcam z dodatno funkcijo "Faceautodetect & Blur" bo šla za med. :whistle:

POLH
Meni pa ni jasno kako so "žrtvovali" člana in na podlagi česa, kakšnih dokazov je bil kaznovan?

MilanK
Alojz1: "Osebno mislim, da kamere v lovišču niso kaznivo dejanje. Dokler posnetkov, na katerih se ljudi prepozna ne zlorabimo. Tudi na bankomatih so kamere. Za interni nadzor banke. Ne smejo pa biti posnetki dostopni javnosti."

Nezakonito snemanje ali fotografiranje je lahko tudi kaznivo dejanje. KZ RS določa, da:

"kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost ali kdor tako snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta".

Že iz besedila kazenske določbe izhaja, da je zgolj normativno to področje nemogoče urediti. To pomeni, da ima na koncu glavno besedo sodišče, ki mora v vsakem konkretnem primeru presoditi oz. oceniti ali je bila s fotografiranjem posameznika prekoračena meja zakonitosti.

Bistveni zakonski znaki tega k.d. so, da storilec slikovno snema posameznika ali njegove prostore brez njegove privolitve ali zakonske podlage in da je s tem o b č u t n o prizadeta posameznikova zasebnost. Zasebnost in občuten poseg v zasebnost sta pravna standarda, ki ju je treba zapolniti z vsebino v vsakem konkretnem primeru. Zato vsaka fotografija posameznika ni občuten poseg v njegovo zasebnost.

Imamo pa tudi skrivno snemanje /kar videokamere v lovišču so/, ko posameznik skrivno fotografira ali snema osebo /odraslega/ npr. pri spolnem odnosu ali kakšni življenjski situaciji, ki bi zanj pomenila grob poseg v njegovo intimo, življenje in bivanje. Podobno velja če kdo skrivno snema otroke. Pojav spolnosti na fotografiji se tudi strožje kaznuje, in sicer za prikazovanje, izdelavo, posest in posredovanje pornografskega gradiva. Za poseg v otrokovo zasebnost pa se že šteje, če se otrok fotografira brez privolitve njegovih staršev ali skrbnika.

Iz povedanega sledi, da vsako fotografiranje odraslih in otrok ni nujno nezakonito, a lahko pa na videz povsem nedolžno dejanje kasneje postane sporno /napr. slikanje otroka brez privolitve njegovih staršev ali skrbnika/. Če bi npr. videokamera v gozdu posnela koga pri njegovem spolnem odnosu, pa bi v tem primeru že šlo za kaznivo dejanje po zgoraj navedeni kazenski določbi. Posnetka – fotografije sploh ni treba komu posredovati, kajti kaznivo dejanje je storjeno že s tem, ko kdo koga brez njegove privolitve fotografira oz. naredi njegov slikovni posnetek in s tem občutno poseže v njegovo zasebnost.

Kamere kot take same po sebi niso kaznivo dejanje, kaznivo dejanje pa je lahko njihovo slikovno gradivo, če posnamejo osebo in je bilo s tem občutno poseženo v njeno osebnost.

Noben posnetek iz baze podatkov videonadzora ne more biti in ni javno dostopen. Če bi bil oz. bili javno dostopni, potem bi lahko vsakdo gledal npr. kdo hodi v kako trgovino in kaj kupuje, itd.

Posameznik lahko po določbo 134 čl. Obligacijskega zakonika tudi vloži tožbo na sodišče, ki lahko odredi prenehanje dejanja – videonadzora, s katerim se krši nedotakljivost človekove osebnosti, osebnega in družinskega življenja ali kakšna druga osebnostna pravica. Predvidene so tudi denarne kazni.

Opomba: 34. čl. OZ se glasi:

“(1) Vsak ima pravico zahtevati od sodišča ali drugega pristojnega organa, da odredi prenehanje dejanja, s katerim se krši nedotakljivost človekove osebnosti, osebnega in družinskega življenja ali kakšna druga osebnostna pravica, da prepreči tako dejanje ali da odstrani njegove posledice.
(2) Sodišče oziroma drug pristojni organ lahko odredi, da kršitelj preneha z dejanjem, ker bo sicer moral plačati prizadetemu določen denarni znesek, odmerjen skupaj ali od časovne enote.”

Kaj pa videonadzor na daljavo – "podaljšano oko", ko kamera sliko le prenaša in se pri tem slika ne snema ter z njo ne nastane zbirka osebnih podatkov. Ali to spada pod IP in ZVO? To sicer ZVO-1 ne spada, vendar pa obstaja možnost, da posameznik, ki vidi živo sliko, lahko kadarkoli ustvari zbirko osebnih podatkov. Zato menim, da je tudi pri takem videonadzoru treba upoštevati 74., 75. in 77. čl. ZVO-1.

aron
31. July 2013, 11:57
He he, skratka ne kavsat okol krmišč biggrin

jazbec
31. July 2013, 12:09
Žrtvovali so člana, ker niso vedeli kdo je na sliki. Mislili so, da je on na slikah. Pa ni bil, kazen je pa dobil na podlagi priznanja da je on krmil divjad. Seveda je lovec ki je bil na slikah tudi dobil kazen...

Povedat je potrebno še tole. Ko se nekaj zgodi, je potrebno odreagirat hitro. Zato se velikokrat zgodi, da ko kasneje gledamo za nazaj, vidimo, da bi kaj lahko naredili drugače. Če se s tega kaj naučimo za naprej, če toliko bolje.

alojz1
31. July 2013, 12:13
Tako je to. Zakon vedno ščiti nepoštene. Vsak dan beremo in gledamo.
Kamera posname nekoga pri skoku čez plot. Posnetek pride do žene. Posledice so občutne (ločitev, izguba hiše, preživnina zanjo in otroke itd). Vse to iztoži od lastnika kamere. In še duševne bolečine. Tistega seveda, ki je skakal čez plot.
To je tako donosno, da bo kmalu kdo, ki se hoče ločiti, probal. biggrin

rikec
31. July 2013, 13:14
tole je recimo mal "off topics" pa vseeno... Kaj pa recimo na morju? Polna plaža folka ti bi rad pa mal familijo svojo poslikal, a ker je taka gužva ne moreš drugače kot tako, da pač še koga tko iz ozadja zraven posnameš, je to tud kaznivo?

alojz1
31. July 2013, 13:20
Tud. In kazen bo takoj. Ker bo na sliki le noga tvojega froca. V fokusu pa joški kakšne gole najstnice.

aron
31. July 2013, 13:30
to to to važni so joški he he

rikec
31. July 2013, 18:53
Tud. In kazen bo takoj. Ker bo na sliki le noga tvojega froca. V fokusu pa joški kakšne gole najstnice.

:icon_lol: A to govoriš iz svojih izkušenj Alojz ali...? :icon_lol: Mislim, ker če bi tako komplicirali... Sicer pa proti joškom nimam nič sploh če so "stabilni" :icon_lol:
Bodite fajn, pa dobro jagajte, Lojz ti pa nehaj na gole joške mislit :limona:

black
31. July 2013, 22:09
Žrtvovali so člana, ker niso vedeli kdo je na sliki. Mislili so, da je on na slikah. Pa ni bil, kazen je pa dobil na podlagi priznanja da je on krmil divjad. Seveda je lovec ki je bil na slikah tudi dobil kazen...

Jazbec,
še napiši, da sta člana morala plačati kazen ca.500 eur in še odvzem nalepke za tri leta, kar pomeni, da niti na skupnem lovu ne sme sam biti na štantu.Huje kot vsak pripravnik, pa čeprav v 40 letih ni bil nikoli kaznovan. In to za par pesti koruze. Mislim, da smo lovci preveč naivni in nam inšpektorji, oziroma država in njihovi zakoni, kateri so skregani z vso pametjo preveč krojijo našo usodo. Samo kaj storiti, da bo drugače?:icon_mad:

muzikant
31. July 2013, 22:25
Gre pač za edini način, ki ga tumpasta glava razume- udarec po žepu.
Glede na primerjavo, kršitelj brez izkaznice - pripravnik v povezavi s pravico do udejstvovanja pri lovu, kaže na to, da bi tudi tebi koristila kaka mandatna kazen.:icon_wink:
A si podedoval čuvajski izpit ?

jazbec
1. August 2013, 06:02
Black, na zavajaj in posplošuj.

in ni bilo nekaj pesti koruze, bila je koruza, pesa, kostna moka, solnica in preža! Krmišče je bilo dalj časa opazovano, in se je redno zalagalo.
Kazen je huda, vendar sta bila člana kaznovana že prej, če ne drugega zaradi napačnega odstrela (večkrat!)
Poleg tega je bil eden od akterjev predsednik ki je bil tudi čuvaj!
Kot sem napisal, za te del velja posebna odločba inšpktorja, o prepovedi krmljenja. Je bilo pa krmišče od mej 2 lovišč oddaljeno cca 10 in 20 metrov. Žal mi je samo to, da nas niso prijavili sosedje. Kazen bi bila mnogo višja (za družino), pa še grdo me ne bi gledali.

Pri nas pa lovita naprej brez težav, vendar v spremstvu drugega lovca.

alojz1
1. August 2013, 10:09
Kazen je huda, vendar sta bila člana kaznovana že prej, če ne drugega zaradi napačnega odstrela (večkrat!)

Kje so časi, ko je lovska beseda nekaj veljala. Danes pa pet lovcev pove šest
različnih zgodb.

Jazbec,
še napiši, da sta člana morala plačati kazen ca.500 eur in še odvzem nalepke za tri leta, kar pomeni, da niti na skupnem lovu ne sme sam biti na štantu.Huje kot vsak pripravnik, pa čeprav v 40 letih ni bil nikoli kaznovan.

pranger
1. August 2013, 10:15
Kje so časi, ko je lovska beseda nekaj veljala. Danes pa pet lovcev pove šest
različnih zgodb.

Največ vedo tisti, ki niso bili zraven!

jazbec
1. August 2013, 11:22
Poglej, sem vodja revirja, sam sem našel krmišče, kjer smo zaplenili kamero, sodeloval sem v postopku odkrivanja kršitelja in imel sem možnost videt odločbe inšpektorja.
Tako da sem seznanjem s postopkom.

Zanimivo je to, da ko ravnaš po pravilih ni Ok, in tudi ko ne ravnaš po prvilih ni Ok.

Nasplošno je pa takole. Najdeš nelegalno krmišče, v delu lovišča kjer imaš posebno odločbo o prepovedi krmljenja. Seveda obvestiš gospodarja, on inšpektorja. Dogovoriš se, da bomo poizkusili odkriti kdo krmi. Čez nekaj časa najdeš kamero na krmišču. Jo zasežeš, inšpektor ugotovi kdo je na sliki. (moraš biti pa res pameten, da na nelegalno krmišče postaviš kamero, na kateri si na sliki). Inšpektor opravi postopek. Kaznovana sta predsednik in še en član LD. Predsednik je bil na sliki
In potem pravijo, da se jim godi krivica. A jih je kdo silil da tam futrajo ( krmišče je bilo odkriti marca!). Dobro so vedeli kaj se gredo, samo niso računali, da jih bomo dobili.
V vmesnem času, pa dobiš pošto od istega predsednika ki je na sliki, da ne smeš nikjer futrat... ma ne me zaje...

MilanK
1. August 2013, 11:27
Pravnost se začne pri vsakem posamezniku naprej in do države in njenih organov. Zakon dober ali slab ga je treba spoštovati. Divjad je državna lastnina in država je pač določila pravila za upravljanje z lovišči in gospodarjenje z divjadjo. In tako je na vseh drugih področjih, za katera država podeljuje koncesije.

LD je pač dolžna svoje letne plane prilagoditi in jih izdelati v skladu z lovsko zakonodajo. In če ima v svojem letnem načrtu določena in opredeljena krmišča in preže, potem drugih krmišč in prež v lovišču pač ne more biti. Red se začne v LD. Ta je tista, ki mora odločno ukrepati zoper tiste, ki se požvižgajo na njene notranje akte in gradijo preže in krmišča po svoji mili volji in mimo njene vednosti. Vsakemu članu pač mora biti jasno, da je le in samo LD nosilka pravic, njeni člani pa upravičeni do izvajanja lova in to po veljavni lovski zakonodaji in njenem notranjem pravnem redu. In kdor tega še ni dojel, temu pač ni pomoči.

Če je kdo sankcioniran LD pa mu omogoča lov tako da izigra zakon in izrečeno kazen, potem taka LD sama sebi naredi več škode kot koristi in v bistvu spodbuja take in podobne kršitve, saj izrečena kazen nima vzgojnega učinka niti kakršnih koli drugih posledic za kršitelja. Pa bi jih morala imeti tako za kršitelja kot za poduk drugim.

Formalno-pravno je resnična tista zgodba, ki jo je ugotovil lovski inšpektor in jo primerno teži kršitve kaznoval. Ni pa to osamljeni primer. Nekateri posamezniki so pač "zeleni šerifi" ki se preprosto povedano požvižgajo na lovske načrte svoje LD in v lovišču počnejo kar njim je volja. Zato ilegalne preže, pa krmišča in kamere. Vse to se običajno ali praviloma začne urejati in kaznovati tedaj ko LD od lovskega inšpektorja prejme dopis ali ureditveno oz. kaznovalno odločbo.

Vse to negativno vpliva na ugled lovcev v javnosti. Zaznane in ugotovljene nepravilnosti državni nadzorstveni organi skrbno evidentirajo in če ne prej bodo prišle do izraza ob ponovnem podeljevanju koncesij. Tedaj bodo naši konkurenti lovska društva, ki zdaj nimajo koncesij in lovišč, vse to pridno izrabila v svojo korist in nas napadla z vsemi topovi.
Premalo se zavedamo, da koncesija ni večna, temveč podeljena za določen čas in da bo po njenem izteku treba ponovno dokazovati zaupanje, strokovnost in usposobljenost. Takrat bo konkurenca huda, boj za njihovo pridobitev pa neizprosen.

Lep in ne preč več vroč dan vam želim!

black
1. August 2013, 12:18
Black, na zavajaj in posplošuj.

in ni bilo nekaj pesti koruze, bila je koruza, pesa, kostna moka, solnica in preža! Krmišče je bilo dalj časa opazovano, in se je redno zalagalo.

Kot sem napisal, za te del velja posebna odločba inšpktorja, o prepovedi krmljenja. Je bilo pa krmišče od mej 2 lovišč oddaljeno cca 10 in 20 metrov. Žal mi je samo to, da nas niso prijavili sosedje. Kazen bi bila mnogo višja (za družino), pa še grdo me ne bi gledali.

Pri nas pa lovita naprej brez težav, vendar v spremstvu drugega lovca.
Tebe poznam bežno, za ostala dva pa lahko recem kar dobro, eden je tudi moj dober prijatelj, ker nas druži kinologija. Razprtije v drugih druzinah se me ne ticejo in me ne brigajo, ker pa se gre za enega od mojih prijateljev ti bom odgovoril.Kot vem si clan te l.druzine par let. Eden od omenjenih ali celo oba ( preverjeno) nista nikoli bila kaznovana, niti za napacen odstrel.Dobivas pac napacne inf
Ce se pa tebi zdi, da ni nobena tezava loviti v spremstvu, pa tudi prav.
Kam se je izgubilo lovsko tovarištvo se sprasujem, da se danes solovci "prijatelji" igrajo dežurnega policaja? Pregovor lepo govori, da kjer ni toznika ni sodnika.O tem sem mojo debato zakljucil.

jazbec
1. August 2013, 12:38
Kaznovan je bil ker je uplenil gamsa napačnega starostnega razreda, in to ne enega (po preteku kazni je ponovil prekršek). Res je pa, da je dobil kazen samo v družini, družina je pa izgubila srednji razred gamsa za naslednej leto. S tem je bila oškodovana tudi družina, predvsem lovci.
Še vedno pa pri nas jagata, samo v spremstvu drugega lovca, kar je smešno, ker imata prepoved lova v dotični LD. Ampak to je že druga zgodba.

Nikoli nisem igral dežurnega policaja, ampak en red pa mora bit. Ne moreš kar vsepovprek futrat. Ko smo se odločli za nadzor krmišča, nismo mogli vedeti kdo se bo ujel, smo pa malo sumili. In naš sum je bil upraviče. Res škoda da nas ni prijavila sosednja LD. Bi si prihranil marsikatero težavo.

Vprašaj se, zakaj celoten primer nikoli ni bil korektno predstavljen na občnem zboru ali posvetu. Če to predstavlja predsednik, ki je bil kaznovan ne more objektivno predstavit primera. Zato tudi toliko različnih zgodb.

So pa že padle grožnje...obiski na domu...

alojz1
1. August 2013, 12:49
V vmesnem času, pa dobiš pošto od istega predsednika ki je na sliki, da ne smeš nikjer futrat... ma ne me zaje...
Gornji citat postavi vse v drugačno luč. Dokler nisem tega prebral sem bil tako kot Black prizadet. Sedaj pa razumem Muzikanta, Jazbeca in Milana.
Predsednik je odgovorna oseba. Mora spoštovati odredbe. Sploh, če jih sam posreduje članom.
Če Jazbec in gospodar nebi obvestila inšpektorja, nekdo pa bi mu anonimno prijavil lokacijo krmišča bi bil kaznovan predsednik kot odgovorna oseba in LD.
Kazen pa občutno večja in bi jo plačali vsi člani.

pranger
1. August 2013, 13:01
Kam se je izgubilo lovsko tovarištvo se sprasujem, da se danes solovci "prijatelji" igrajo dežurnega policaja? Pregovor lepo govori, da kjer ni toznika ni sodnika.O tem sem mojo debato zakljucil.

Moral bi vprašati, kje je morala predsednika, da eno govori (V vmesnem času, pa dobiš pošto od istega predsednika ki je na sliki, da ne smeš nikjer futrat... ma ne me zaje...) drugo dela. Black obsojanja vredno je dejanje predsednika, prav je, da je bil kaznovan.
Postopek jazbeca je bil korekten. BighandBighand Načrt lovišča velja za vse, tudi predsednika in ostale lovce, ki se imajo za pomembne v "LD".

MilanK
1. August 2013, 13:08
Pravi prijatelji spoštujejo napisana in nenapisana pravila in drug drugega spoštujejo in opozarjajo na napake. Kjer ni tožnika ni sodnika, a kjer ta dva ne delujeta, tam je kaos in samovolja, ter toliko pravil kolikor je posameznikov ali skupin. Zmaga pa močnejši po moči ali denarju.

Če ima kdo prepoved lova na sploh, potem niti v spremstvu drugega lovca ne sme loviti. Niti orožja ne sme nositi po lovišču, saj za njegovo nošenje nima upravičenega razloga, glede na to, da v svoji LD ne sme izvajati lova. Lov je lov in pri tem ni bistveno ali ga izvajaš sam ali ob spremstvu koga drugega ali v skupini. Sam, dva, trije ali več so pač različni načini izvajanja lova glede na število udeležencev oz. izvajalcev lova.

black
1. August 2013, 15:05
Poglej, sem vodja revirja, sam sem našel krmišče, kjer smo zaplenili kamero, sodeloval sem v postopku odkrivanja kršitelja in imel sem možnost videt odločbe inšpektorja.
Tako da sem seznanjem s postopkom.
Dobro,da ti je uspelo videt odlocbo inspektorja, ker kot vem odlocbo dobi le krsitelj, le kako ti je to uspelo?
Eden od dveh krsiteljev ni bil nikoli disciplinsko obravnavan niti ni naredil krsitve glede gamsov.

jazbec
1. August 2013, 16:19
Nisem pisal da sta oba bila kaznovana.

Glede odločbe je pa takole. Če jo dobi samo oseba v postopku, kako naj družina izvaja sklepe odločbe če ne ve kakšni so ti sklepi?
Drugače pa menim, da bi morali biti člani LD seznanjeni z ugotovitvami inšpektorja, saj si le tako lahko ustvarijo mnenje. Pri nas se pa odločbe skrivajo, članstvo pa se zavaja, jaz sem pa najbolj "umazan".

Zadnjič mi je en jager rekel, a sedaj pa tudi slikat ne smem več v gozdu... pa mu hočeš razložit situacijo... seveda zaman...

kovač
1. August 2013, 16:22
Spoštovani lovski tovariš Black,zamegljevati ta primer z lovskim tovarištvom in se sklicevati na pregovor o tožnikih in sodnikih mi milo rečeno :beda.Namesto ,da bi se vsak potrudil in sam pomagal preprečevati nepravilnosti pri lovu raje podlegamo poznanstvu in prijateljstvu.

Brakir
1. August 2013, 16:36
Se le nisem mogel vzdržat komentarja glede na to da poznam vse vpletene akterje v tem primeru. Rekel bom da se pozablja pomen tega da smo lovska DRUŽINA.

Sploh pa se na stare ribancije in zamere ne oziram in po skupnem lovu se vedno lahko vsakemu stisnem roko k lovskemu blagru in nanj nazdravim.

teohafy
1. August 2013, 16:53
Se le nisem mogel vzdržat komentarja glede na to da poznam vse vpletene akterje v tem primeru. Rekel bom da se pozablja pomen tega da smo lovska DRUŽINA.

Sploh pa se na stare ribancije in zamere ne oziram in po skupnem lovu se vedno lahko vsakemu stisnem roko k lovskemu blagru in nanj nazdravim.

Podpis!

black
1. August 2013, 17:34
Nisem pisal da sta oba bila kaznovana.

Glede odločbe je pa takole. Če jo dobi samo oseba v postopku, kako naj družina izvaja sklepe odločbe če ne ve kakšni so ti sklepi?
Drugače pa menim, da bi morali biti člani LD seznanjeni z ugotovitvami inšpektorja, saj si le tako lahko ustvarijo mnenje. Pri nas se pa odločbe skrivajo, članstvo pa se zavaja, jaz sem pa najbolj "umazan".

Zadnjič mi je en jager rekel, a sedaj pa tudi slikat ne smem več v gozdu... pa mu hočeš razložit situacijo... seveda zaman...
Napisal si, da si prebral vse odločbe od inšpektorja, od koga si jih pa dobil, če vemo kdo jih dobi? Praviš, da bi morala LD biti seznanjena z odločbo. Če si jo ti kot glavni akter v tej vlogi odločbo dobil, potem si jo podal tudi drugim odgovornim članom LD.
Preberi svoje poste, kaj pišeš! Napisal si, da sta bila oba člana že kaznovana. To so resne obtožbe, zato bodi raje tiho, kot da pišeš neresnice, oziroma vsakič napišeš malo drugače.
Da se razumemo nisem za anarhijo, vendar da nekdo, lahko počne kar hoče, drugega pa bi takoj obesili za j...se ne morem strinjati.
Izgleda, da nekateri ne veste, kaj pomeni družina. Vsekakor, odločbo za kazen sta dobila, sta jo v roku tudi plačala, nato po preteku več kot pol leta, dobita še nagrado, da morata vrniti nalepke in še plus tri leta brez. To je za mene absurd!

Brakir
1. August 2013, 19:23
Mene tudi boli nefer obravnavanje pa najsi bo v lovski družini, ali pa pred sodiščem, zame je isto. Za isti prekršek urediti znotraj družine ali pa za isti prekršek nekoga nabiti na križ ki se mu reče inšpekcija, za pokoro pa enemu obljubo da se ne bo ponovilo, drugemu pa udarec po denarnici pač zame ni fer. Ne govorim o omenjenem primeru, karikiram.

Fantje, (in dekleta:icon_wink:), vsi smo krvavi pod kožo in manjše, napake se dogajajo vsem. Takrat pa bodi dec, prevzemi odgovornost na svoja ramena, športno priznaj:" zajebal sem", sprijazni se s sankcijo in problemov bi bilo občutno manj. Sem pa absolutno za to, da se zadeve urejajo najprej znotraj LD, potem pa preko inšpekcij, itd....

Tebi muzikant pa tole: Res te imam polni moški reproduktivni organ, ker očitno si sam pojedel pamet vseh slovenskih lovskih glav, in z izjavami:"treba je udarit tam kjer boli, to je po tvojem po denarnici, kažeš samo to, da je zadnji čas, da potegneš glavo iz lastnega rektuma in se ozreš naokoli, pa boš mogoče videl da pa si vsak mogoče ne more "privoščiti" 2500€ kazni. To zate pomeni da naj zato ne jaga?
Dvomim da kdo zavedno pritisne na petelina če ve, da ga bo stisk kazalca stal 500€.

muzikant
1. August 2013, 20:21
Neumnim, nevednim, nesposobnim se vam čas izteka, na srečo tudi v lovstvu. Streznitev bo prišla prej kot boš sploh uspel razumeti .

alojz1
1. August 2013, 20:24
Imam mešane občutke. Eno pa je jasno. Razočaran sem tako nad prvimi kot drugimi akterji v tej zadevi. In kakšen poduk naj bi to bil ostalim lovcem?
Ne priznati za nobeno ceno. Če nebi priznal, bi šlo vse skupaj na sodišče, tam pa po vsej verjetnosti padlo.
Dejanje predsednika je netovariško. Ampak največja kazen, ki je enaka izključitvi je pa pretirana. Pa članarino in delo mora v teh letih tudi poravnati.
Glede prepovedi je pa tako kot če voznik ostane brez vozniške. Še nisem slišal, da v spremstvu pa lahko vozi. Ampak se mi zopet poraja vprašanje. Saj plača članarino in je član LD. Vse skupaj mi smrdi. Hudo.

pranger
1. August 2013, 20:58
Imam mešane občutke. Eno pa je jasno. Razočaran sem tako nad prvimi kot drugimi akterji v tej zadevi. In kakšen poduk naj bi to bil ostalim lovcem?
Ne priznati za nobeno ceno. Če nebi priznal, bi šlo vse skupaj na sodišče, tam pa po vsej verjetnosti padlo.
Dejanje predsednika je netovariško. Ampak največja kazen, ki je enaka izključitvi je pa pretirana. Pa članarino in delo mora v teh letih tudi poravnati.
Glede prepovedi je pa tako kot če voznik ostane brez vozniške. Še nisem slišal, da v spremstvu pa lahko vozi. Ampak se mi zopet poraja vprašanje. Saj plača članarino in je član LD. Vse skupaj mi smrdi. Hudo.

:limona::limona: Seveda vse skupaj smrdi, še najbolj pri predsedniku oz. starešini LD. Tisti, ki bi moral skrbeti za upoštevanje letnega načrta lovišča, ga krši. Uporabljal je načelo močnejšega in predrznega in čakal, če si bo kdo "upal" ukrepati. Prav zaradi takšnih ima javnost takšno mnenje o nas (slabo), kot ga ima.
Lovci bi morali biti med seboj tovariški. Ali je tovariško do ostalih lovcev LD, da starešina in njegov/i prijatelji kršijo letni načrt lovišča? Po mojem mnenju se je tovarištvo prenehalo, ko si je starešina vzel pravico, ki mu ni šla in mogoče na opozorila ostalih lovcev ni odstranil zadeve.
Tudi tovarištvo ima dve plati, tudi med lovci. Če je pa prikrivanje kršitev aktov tovarištvo, potem pa nekateri besedo in pomen "tovariš - tovarištvo" zlorabljate za prikrivanje barabij.

black
1. August 2013, 23:15
Mene tudi boli nefer obravnavanje pa najsi bo v lovski družini, ali pa pred sodiščem, zame je isto. Za isti prekršek urediti znotraj družine ali pa za isti prekršek nekoga nabiti na križ ki se mu reče inšpekcija, za pokoro pa enemu obljubo da se ne bo ponovilo, drugemu pa udarec po denarnici pač zame ni fer. Ne govorim o omenjenem primeru, karikiram.

Fantje, (in dekleta:icon_wink:), vsi smo krvavi pod kožo in manjše, napake se dogajajo vsem. Takrat pa bodi dec, prevzemi odgovornost na svoja ramena, športno priznaj:" zajebal sem", sprijazni se s sankcijo in problemov bi bilo občutno manj. Sem pa absolutno za to, da se zadeve urejajo najprej znotraj LD, potem pa preko inšpekcij, itd....

Tebi muzikant pa tole: Res te imam polni moški reproduktivni organ, ker očitno si sam pojedel pamet vseh slovenskih lovskih glav, in z izjavami:"treba je udarit tam kjer boli, to je po tvojem po denarnici, kažeš samo to, da je zadnji čas, da potegneš glavo iz lastnega rektuma in se ozreš naokoli, pa boš mogoče videl da pa si vsak mogoče ne more "privoščiti" 2500€ kazni. To zate pomeni da naj zato ne jaga?
Dvomim da kdo zavedno pritisne na petelina če ve, da ga bo stisk kazalca stal 500€.
Bravo barkir, sem podobnega mnenja.

jazbec
1. August 2013, 23:51
Ne spada ravno v temo ampak vseeno, v družini upleniš gamsa napačnega starostnega razreda, in plačaš kazen 500 evrov, ali pa enako močnega gamsa upleniš v Kozorogu in daš za njega 1200 evrov.
Kaj se bolj izplača?

Brakir
2. August 2013, 00:17
Neumnim, nevednim, nesposobnim se vam čas izteka, na srečo tudi v lovstvu. Streznitev bo prišla prej kot boš sploh uspel razumeti .

In takrat boste nastopili pametni, vsevedni in sposobni. Svirač, ne mislim se spuščat v diskusije s tabo, ker je enako produktivno kot scanje proti vetru. Rekel bom celo drugače: zakaj ne kandidiraš za predsednika LZS, po izvolitvi pa poskrbiš, da se nam neumnim čas res izteče. Tako vas bo lahko par pametnih pokrivalo celotno ozemlje naše državice in problemov ne bo več, pri izvajanju odstrela ne bo več napak, noben strel od takih kot si ti ne bo zgrešil ali zastrelil in dejansko ne bomo mi butalci več potrebni.

Dol mi visi tvoja izobrazba, oprema, ekspertize na vseh področjih in vsevednost, če pa ne boš nikoli tisto kar je lahko še tak kmet in butec: lovski Tovariš. In ne vem s kako figo v žepu si podpisoval kodeks, ob zavezi, da boš znanje prenašal na zanamce, vse je pa vsakdo, ki vpraša tu na forumu za mnenje deležen tvojih zmerljivk in obkladanja z zelencem, do vseh izrazov, ki jih premore tvoja nezmotljivost.
Torej spoštovani lovski (ne)tovariš, klanjam se ti, tebi največjemu še živečemu veleumu, izumitelju lovstva, guruju lovske kinologije in balistike in dosmrtnemu predsedniku velemojstrov lova. ;)

Brakir
2. August 2013, 00:21
Jazbec če si človek in to narediš zavestno.... Ne vem kako ti lahko potem opere 700€ vest pri samemu sebi. Napake pa se nam dogajajo.

muzikant
2. August 2013, 06:32
..... pa poskrbiš, da se nam neumnim čas res izteče.
....... pokrivalo celotno ozemlje naše državice in problemov ne bo

To boste že sami naredili, povej mi za 5 let.....
Za pokrivanje Slo sigurno ne rabiš 22.000 ljudi...:icon_wink:

jazbec
2. August 2013, 07:16
Brakir, ampak to se je pri nas dogajalo. Seveda pokasiraš še kazen od inšpektorja, ponavadi 2 leti prepovedi, ampak saj ga tako ali tako v družini ne smeš jagat 5 let. To pomeni da časovne omejitve od inšpektorja sploh ne "čutiš".
Sam sem predlagal najprej 2 leti od inšpektorja, nato pa v "čakalnico" za pet let. Pa ne bo vsak gams 9+ in koza 11+. Seveda, samo dokler ni na tleh.
In ne boš se takoj po izteku kazni še enkrat zmotil...ker se zgodi in se dogaja..saj razumeš.

gerogi
2. August 2013, 08:22

Povedat je potrebno še tole. Ko se nekaj zgodi, je potrebno odreagirat hitro. Zato se velikokrat zgodi, da ko kasneje gledamo za nazaj, vidimo, da bi kaj lahko naredili drugače. Če se s tega kaj naučimo za naprej, če toliko bolje.

Pljuješ po naših članih družine in mečeš slabo luč na celo družino!!! Zanima me kako si lahko videl odločbo inšpektorja,ali se zavedaš kaj pišeš?

pranger
2. August 2013, 08:58
Zanima me kako si lahko videl odločbo inšpektorja

Če smo jo mi skrivali?:limona::limona::yea1:

jazbec
2. August 2013, 09:28
Zdi se mi da kakšnih bistvenih novih spoznanj ne bomo odkrili, sploh pa ne o avtomatskih kamerah.
Veseli me, da se je debata tako razživela, se nam bo če število novih članov na forumu povečalo. Upam da bodo imel za napisati kaj pamtnega tudi v drugih temah biggrin.

Drugače pa predlagam, da se na jesenski posvet povabi inšpektorja, pa naj on predstavi kako je stvar potekala, preberejo naj se zapisniki in odločbe ( moje poročilo o najdbi krmišča, gospodarjevo prijavo, zagovor akterjev in odločbo inšpektorja). Obisk posveta bo nadpovprečen.

Slabo luč na družino pa meče tisti, ki se ne drži osnovnih pravil delovanja društva, ne pa tisti ki opozori na nepravilnosti.

Zdaj grem pa pakirat, jadrnica čaka, puška za pod vodo pa je tudi pripravljena..ribice ..prihajam...

Sršen
2. August 2013, 11:12
...
Slabo luč na družino pa meče tisti, ki se ne drži osnovnih pravil delovanja društva, ne pa tisti ki opozori na nepravilnosti. ...
:OK:Bighand

detel
2. August 2013, 12:25

Ne bo tako hudo. Še vedno bo v določenih (slabših) loviščih lovila tudi nižja klasa, tako kot drugje ...

alojz1
2. August 2013, 13:28
Ne spada ravno v temo ampak vseeno, v družini upleniš gamsa napačnega starostnega razreda, in plačaš kazen 500 evrov, ali pa enako močnega gamsa upleniš v Kozorogu in daš za njega 1200 evrov.
Kaj se bolj izplača?
Tistemu, ki vidi le točke in € ni mesto med lovci. Je trgovec. Naj gre tja kjer ima divjad cenik in lahko še malo baranta. Ali pa trofeje kupi na bolšjem sejmu.

mugo
2. August 2013, 22:12
Pljuješ po naših članih družine in mečeš slabo luč na celo družino!!! Zanima me kako si lahko videl odločbo inšpektorja,ali se zavedaš kaj pišeš?

Ops, ko mački stopiš na rep, zacvili!
Če nekdo opozori na nepravilnosti in nezakonitosti, in proti njim tudi zakonito ukrepa, ne meče nobene slabe luči na nikogar, ki je čist. Tisti umazani pa naj se kar osvetlijo.

Pa še nekaj, da ne bo dragi kolega, ki se je tule oglasil preveč pameten; odločba inšpektorja je javen dokument in ga lahko dobi na vpogled vsakdo (z zakritimi osebnimi podatki).

PROF.racoon
3. August 2013, 15:28
Pljuješ po naših članih družine in mečeš slabo luč na celo družino!!!
.
.
.

Mi je nekam znano to... :whistle:

Jazbec, mirno morje in dober prijem! :yea1:

alojz1
3. August 2013, 15:31
Ali je v bližini te družine zginil tudi istrijanec ?

Sršen
3. August 2013, 16:10
Ali je v bližini te družine zginil tudi istrijanec ?
V in ne v bližini.

alojz1
3. August 2013, 16:26
Mi je vedno bolj jasno. Upam le, da se ta bolezen ne razširi.

mahrenberg
3. August 2013, 23:52
Hmm.. zanimivo aktivno je dogajanje okol malih stvar za slikanje nič hudega slutečih živalc v gozdu. Očitno, ko se nekdo ujame v svojo "past" stvar ni več smešna.
Kaj je slabšega od izrabljanja svoje moči in zaupanje članstva, ki na sestankih čaka na samo na konc klobase pa pir, za doseganje svojih izprijenih ciljev? Brezveze je premlevat stvari, ker obstajata vedno dva bregova..včasih ločena z megleno, zabrisano mejo-v tem primeru ostro kor rezilo noža..
Logično se mi zdi, da če nekdo pride do ideje obveščat članstvo ( ravno v kočljivem trenutku, ko to počne sam ) o stvareh, ki so povprečnemu človeku z IQjem višjim od sobne temperature popolnoma jasne; recimo krmljenju izven določenih krmišč, tega ne bo počel sam, posebno, če je odgovorna oseba in ogledalo vsakega člana. Ko enkrat pride do tega se je resno potrebno vprašat o tovarištvu in o tem kdo je ku*ba in kdo koga j*be. Če pa pomeni, da je jeba*je, če jagre moti, da nekdo igra dvojno igro in če je tovarištvo, da si tiho, ko vidiš, da nekdo dela po svoje in kar se mu zdi prav; pol jaz ne rabim tovarištva-imam rajš jeba*je, ker drugače se ne bomo rešili plevela.

Slabo luč na družino mečejo ulovke po gozdu, trofejaštvo (odstreli na črno), sprenevedanje in streljanje psov (da sem aktualn) ne pa zaskrbljenost in iskanje odgovorov.

lp

ps: alojz1, sršen.. pusta pska, se bo na koncu še najdo kje..

mahrenberg
4. August 2013, 00:03
Še dodatek. Slika, ki je nič hudega slutečega, poštenega lovca ujela na nelegalnem krmišču polnem koruze (koruza je bila vidna v ozadju), seveda daleč izven lovne dobe, na z avtom dobro dostopnem kraju,..uglavnem ni bila posneta na dotičnem krmišču, ki je bil najden ob meji. Glava na sliki je trdila lovcem in inšpektorju, da je bila slika posneta na legalnem krmišču v drugi družini, katere lokacije da ne bo izdal. K sreči je pač ta pa*ji inšpektor verjetno že imel podobne primere in je lovcem naročil naj poiščejo krmišče v družini..in so ga našli:) Se pravi je ta glava s slike dobila kazen za čist drugo krmišče, ne tisto najdeno.. samo toliko o razpredenosti teh krmišč, ki so nenadno poniknila, ko je raja dvignila glavo. Kaj je bil namen teh krmišč pa je vsakemu treznemu jagru jasno - privabljanje divjadi izven lovne dobe za namene fotografiranja z avtomatsko kamerco vendar!

Glede odločbe..je javna, posredovana s strani inšpektorja z zakritimi podatki in lepo spisano pravljico o spodletelih poizkusih lažnjivega kljukca.

mahrenberg
4. August 2013, 00:06
Ker je pa to tema o avt. kamercah me pa zanima sledeče..

a postavljate kamerce po večini zaradi firbca, kaj vam ponoči poje koruzo ali bolj z namenom uplenitve? :whistle:

TaSl
4. August 2013, 11:34
Oboje:icon_wink:

MilanK
4. August 2013, 13:47
Sem slišal, da je tudi Društvo DIVJAD naročilo večje količo videokamer. Njeni pripadniki naj bi jih skrivno namestili na domove lovcev, tako da bodo njegovi člani pravočasno izvedele kdaj gredo lovci na lov in da se bodo lahko pred njimi še pravočasno umaknili in zatekli v varno hišo.

IP je v zvezi s tem podala svoje mnjenje. Iz njega izhaja, da to področje ZVOP-1 ne ureja, saj da gre za ukrep in aktivnosti živalskega sveta zoper človeka, ki ne pozna meja po zadovoljevanju svojih egoističnih potreb.

mahrenberg
4. August 2013, 17:10
Oboje:icon_wink:

Hehe sej pomoje nas verjetno vecina nastima kamero za firbcanje..ce pa res kaj zanimivega okol pride se pa splaca pocakat :)

ravnohrib
4. August 2013, 17:45
Ker je pa to tema o avt. kamercah me pa zanima sledeče.. a postavljate kamerce po večini zaradi firbca, kaj vam ponoči poje koruzo ali bolj z namenom uplenitve? :whistle:

jaz jih uporabljam z namenom prihranitve večje količine časa in bencina. namreč ročno zalagam (legalno!) krmišče za prašiče in brez kamere, ki mi z MMS javi, kdaj so prašiči krmišče spraznili, sem prejšnje sezone velikokrat tudi brez potrebe obiskoval krmišče, ker partije niso bile redne. Uplenim pa enako, kot brez kamere, ker takih čudežev, pa kamera vseeno ne zmore. Si je treba še vedno čas vzet, se usest, se ne pustit zavohat in dobro zadet.

Stranski učinki kamer, kot so zaloteni raubšici, ljubimci ali kdo drug pri meni niso toliko aktualni, ker je le bolj na samem ta lokacija. Bolj zanimivo mi je bilo spremljati gibanje divjadi, ker se prašičje partije dobro identificirajo. In tako sedaj z nadzorom nekaj sosednjih krmišč vem veliko več o gibanju in navadah prašičev, kot bi vedel, če bi ure in ure prehodil ali prečul po prežah; kaj šele da bi slepo verjel "starim tovarišem", ki o teh stvareh več mislijo in domnevajo, kot vejo.
menim, da bi lovske družine, podobno kot to dela SloWOlf lahko kamere legalno zelo koristno uporabljale za kvalitetnejše upravljanje z divjadjo.
Mi je pa zanimivo, da se nekje praktično "na smrt" skregajo zaradi divjega krmljenja in kamer, ne skrbi jih pa, da se vsi ti ljudje po svetu sprehajajo z orožjem...

jagerslo
4. August 2013, 22:24
:OK: :OK: Bighand

robert13
8. August 2013, 07:29
Čist s strinjam z Ravnohribom, marsikateri kilomter prihrani in dragocen čas, zdaj pač kako kdo gleda, milslim da nas je kar nekaj ki gledamo tudi iz finančn plati. Če tudi ne bi imel kamere bi hodil čakat, ko pa vidiš kaj hodi, pa je še toliko boljše, lahko spremljaš kje vse se živali potikajo, kakšne so .... Mislim pa tudi, da najbolj moti tiste s slabimi nameni v lovišču, ker kamere so postavljene v glavnem kjer se divjad koncentrira ali se krmi, prav tako kot tisti ki so s slabimi nameni v gozdu, ki še včasih rečejo prej kot kakšna je bila žival ali trofeja, kako lepo meso je bilo, ali pa tega mladička že ne bom streljal ker je preveč suh. Žalostno toda resnično! Mene ne moti nobena kamera, ker nimam kaj skrivat, ker grem v gozd saj sem lovec po srcu in ne zaradi mesa in je zame lep lov tudi če nič ne odstrelim ali tudi nič ne vidim.

Sršen
8. August 2013, 08:00
Če za trenutek pozabimo nezakonitost teh kamer in jih sprejmemo kot lovsko gojitveno napravo, bi bilo edino smiselno, da jih upravlja lovska družina in ne posamezniki. Le tako bi podatke pridobljene na ta način enakopravno uporabili vsi na osnovi poprejšnjih dogovorov.
In potem bi bilo te kamere možno tudi označiti in na ta način zavrniti očitke da posegajo v človekove pravice.
Seveda bi za to bilo potrebno prilagoditi tudi zakonodajo, ki bi to izjemo dovoljevala.
Dokler bodo te kamere nezakonito in skrivaj postavljali posamezniki, pa tudi pred menoj ne bodo varne. Škoda le, da niso na film, bi jih v stari navadi iz norih let napolnil s posnetki debele mozoljaste riti. :icon_twisted:

Sršen
8. August 2013, 08:05
... prav tako kot tisti ki so s slabimi nameni v gozdu, ki še včasih rečejo prej kot kakšna je bila žival ali trofeja, kako lepo meso je bilo...
In kaj je narobe, če da kdo več poudarka na meso kot na burkle na glavi?
So skandinavski lovci s tako miselnostjo manj vredni od germanofilskih trofejaških napihnjencev?

... , ali pa tega mladička že ne bom streljal ker je preveč suh. ...
Ta problem pa ponavadi kar lovske družine naredijo, ker lovcu ne dovolijo oddaje mladičev pod določeno težo ali pa mu ga hočejo zaračunati za prvo klaso, namesto, da bi lovca za tak odstrel še dodatno stimulirali.

pranger
8. August 2013, 11:26
Ta problem pa ponavadi kar lovske družine naredijo, ker lovcu ne dovolijo oddaje mladičev pod določeno težo ali pa mu ga hočejo zaračunati za prvo klaso, namesto, da bi lovca za tak odstrel še dodatno stimulirali.
BighandBighandBighand

srnjak
8. August 2013, 14:49
Če za trenutek pozabimo nezakonitost teh kamer ...
Dokler bodo te kamere nezakonito in skrivaj postavljali posamezniki, pa tudi pred menoj ne bodo varne.

Ne vidim kako bi te kamere bile nezakonite? Svojo sem dobil od legitimne trgovine s lovsko opremo in nihče ni nič vprašal in ne vidim razloga zakaj bi uničeval nečesa kar ni v lasti lovske družine ampak od posameznika. Skratka to je skregano z logiko ali pač veš za vse kamere, ki pripadajo lovskim družinam in jih ločiš od tistih, ki jih postavljajo posamezniki če slučajno naletiš nanje!

Sršen
9. August 2013, 05:52
Ne vidim kako bi te kamere bile nezakonite?
Ok, mogoče sem se nerodno izrazil. Uporaba teh kamer v loviščih je nezakonita. Preberi prejšnje objave v temi ali tolmačenje pooblaščenke, pa boš videl kako!

... Svojo sem dobil od legitimne trgovine s lovsko opremo in nihče ni nič vprašal in
Kupiš lahko tudi nočni strelni daljnogled, pa ga tudi ne smeš uporabiti!

Skratka to je skregano z logiko ali pač veš za vse kamere, ki pripadajo lovskim družinam in jih ločiš od tistih, ki jih postavljajo posamezniki če slučajno naletiš nanje!
Kaj točno si hotel povedati s tem stavkom, pa pri najboljši volji ne razumem.:icon_sad:
No, saj mogoče tudi ti ne razumeš kaj sem jaz hipotetično razmišljal okoli možnosti, da ne bi bilo zakonskih ovir pri postavljanju teh kamer v lovišču.

Sršen
9. August 2013, 06:14
Včeraj sem na poti domov srečav Googlov avtomobil, ki s kamerami snema po Sloveniji za namene Street View pogleda v Google map aplikaciji.
Posnetke oseb in registrskih tablic morajo programsko zamegliti, tako da so osebe neprepoznavne!
Preberite si tu: http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/pirc-musarjeva-je-ugnala-google

Bistvo je zapisano v stavku: "Googlu je namreč postavila pogoj, da pri nas lahko snema samo, če bo upošteval naše zakone in zameglil vse, kar bi lahko izdalo posameznikovo identiteto."

Sedaj seveda pričakujem jagrska pametovanja, da gozd ni javna površina, temveč marsikje privatna lastnina.:whistle:
Kot da bi to kaj vplivalo v tem primeru...

mugo
9. August 2013, 07:18
Kamera ne počne nič nezakonitega dokler ne snema ljudi. To se pa da zagotoviti.

Sršen
9. August 2013, 08:53
Kamera ne počne nič nezakonitega dokler ne snema ljudi. To se pa da zagotoviti.
To rešitev iščemo že ves čas.
In kako konkretno se to naredi?

alojz1
9. August 2013, 09:34
To sem že napisal. Posnetke teh kamer na katerih so prepoznavni ljudje se ne sme posredovati javnosti ali jih uporabljati kot dokaz.
Tisti avto, ki snema pa ima posnetke za javnost. Zato morajo biti osebe neprepoznavne.

Sršen
9. August 2013, 09:51
To sem že napisal. Posnetke teh kamer na katerih so prepoznavni ljudje se ne sme posredovati javnosti ali jih uporabljati kot dokaz.
Tisti avto, ki snema pa ima posnetke za javnost. Zato morajo biti osebe neprepoznavne.
Alojz, citirana avstrijska praksa z identično zakonodajo in razlaga IP pravita, da je tudi samo snemanje, brez da bi se posnetke posredovalo javnosti, prepovedano.
Edina luknja, ki jo lahko iščemo, je kako snemati, da ljudje niso prepoznavni, oz. kako zakonito namestiti kamere z obvestili o snemanju. Pa to z obvestili pri nas zaenkrat pri tej zakonodaji tudi ne gre skozi.

Zato ostaja le iskanje načina, ko se ljudi ne da prepoznati iz posnetkov. A potem so tudi slike divjadi bolj kilave.

alojz1
9. August 2013, 10:36
Zato ostaja le iskanje načina, ko se ljudi ne da prepoznati iz posnetkov. A potem so tudi slike divjadi bolj kilave.
Edina možna razlaga. Zakone pišejo in jih tolmačijo ljudje, ki o delovanju kamer nimajo pojma.
Moje mnenje. Kamere so in bodo ostale. Legalno ali ne. Legalizirajo jih pa le z spremembo zakona. Dodati bi morali: "izvzete so kamere, ki so namenjene opazovanju in snemanju divjadi".
Pa saj tudi na kameri piše za kakšen namen je narejena.

Prepelicar
9. August 2013, 13:24
In v če, kje je sploh bistvo spora pri uporabi teh nesrečnih lovskih kamer? Nikjer, no ja v lovski navoščljivosti gotovo!

Snemanje nikjer v gozdu ni sporno, če je objekt ustrezno označen, da se tu vrši video nadzor, kot to določa zakon. Problem je v pregretih lovskih bučah in zavisti!:whistle:

alojz1
9. August 2013, 14:36
Tole si pa dobro ugotovil.

Sršen
9. August 2013, 17:43
...
Snemanje nikjer v gozdu ni sporno, če je objekt ustrezno označen, da se tu vrši video nadzor, kot to določa zakon. Problem je v pregretih lovskih bučah in zavisti!:whistle:
Ravno tu streljate mimo. Zakon video nadzor prepoveduje in nato določa izjeme. V teh izjemah pa lovci s kamerami v lovišču niso zajeti, pa naj bo označeno ali ne. Z označbo si boš še prej hudiča za vrat navlekel.

Pri vsem tem ni važna niti logika niti namen, niti folšija. Važna je le črka zakona kakršna je zapisana in možnost, da dobi krepko kazen tako posameznik kot lovska družina.

robert13
11. August 2013, 10:23
Vidim da je debata v tej smeri vedno bolj zanimiva. Kaj pa potem narediti s slikami ki jih recimo novinarji naredijo v množici, pa se na njej nekdo prepozna, ki si to ne želi. Naprimer novinar slika Jankoviča, pa je na sliki slučajno poleg Janša, ki si pa na sliki ne želi biti, lahko tudi on toži državo oziroma novinarje, če se potem slike javno prikazujejo?
Glede na našo zakonodajo bo počasi treba za soglasje vprašati še prasca, pa jazbeca in ostalo gozdno druščino, če jo bomo lahko slikali ali snemali!

MilanK
11. August 2013, 13:27
Toži lahko, vendar je vprašanje, če bi z tožbo uspel. Za politike kot javne osebe veljajo drugačni standardi glede posega v njihovo zasebnost. Javnost pač ima pravico vedeti kaj počnejo tudi v zasebne življneju in s kom se družijo. In to dejstvo je znano tudi politikom, zato pač morajo toliko bolj računati, da so pod budnim očesom javnosti oz. novinarjev. Slednjim pa je tudi znano /saj so profesionalci/ kdaj utegne iti in kdaj ne za poseg v zasebnost politika. O tem imajo bogate izskušnje in sodno prakso. Politiki so jih namreč že kar nekajkrat tožili.

Bokarca
11. August 2013, 13:39
Vidim da je debata v tej smeri vedno bolj zanimiva. Kaj pa potem narediti s slikami ki jih recimo novinarji naredijo v množici, pa se na njej nekdo prepozna, ki si to ne želi. Naprimer novinar slika Jankoviča, pa je na sliki slučajno poleg Janša, ki si pa na sliki ne želi biti, lahko tudi on toži državo oziroma novinarje, če se potem slike javno prikazujejo?
Glede na našo zakonodajo bo počasi treba za soglasje vprašati še prasca, pa jazbeca in ostalo gozdno druščino, če jo bomo lahko slikali ali snemali!

Robert poglej stvar glih malo širše kot iz 5mm, ko ne vidiš niti svojega nosu ostro, kaj šele cele slike. Zakon je bil napisan v smislu varovanja TVOJE in MOJE zasebnosti. To pomeni da te Veliki Brat ne sme snemati skozi okno v tvoje domovanje, ko se na ulici ozreš za lepo punco itd...Sam nimam prav nikakršne želje in potrebe, da bi svojo zasebnost delil z svetovno javnostjo. In to je moja pravica, ki jo je zakon zaščitil. To so naredili tako, da so raje kot naštevanje prepovedi video nadzora opredelili kje video nadzor je dovoljen. Ostalo pač ni, tukaj je čisto enostavno, je 0 ali pa 1 in ne 0,7 ali pa 1,5. Javna površina da ali ne nima veze.
Če je informacijska pooblaščenka to prebrala iz zakona je samo opravila svoje delo. Seveda imamo v Sloveniji velike težave z zakoni, kadar nam niso povšeči. Potem je vse politični konstrukt in ne vem kaj še vse.

Pomoje takratni snovatelji zakona niso sploh vedeli za naše kamere, če so sploh že obstajale. Zato pa se zakone spreminja in prilagaja času. Če bi bili v normalni državi, ja ne bi bilo težko dodat člena, ki bi lepo uredil uporabo naših kamer, da bi blo prav.

In ja Robert, če te nekdo fotografira in objavi sliko, mora za to imeti tvoje dovoljenje.

Cekanar
21. August 2013, 14:05
Zdravo,
nabavil sem kamero ki pošilja mms sporočila zanima me kateri operater je najugodnejši.

jagerslo
21. August 2013, 14:37
tisti katerega boljši signal imaš..v mojem primeru mobitel,ker simobil ful zajebava.kaj drugega pa sploh nisem preiskusil,ker že mobitel dela tako ,tako.včasih mi tam zmanjka signala, tako da tudi mobitel ne dela.
kaj si pa nabavil,če lahko vprašam?

ravnohrib
22. August 2013, 09:58
Zdravo,
nabavil sem kamero ki pošilja mms sporočila zanima me kateri operater je najugodnejši.
V osnovi so vse cene približno enake cca 8 centov na posnetek; zato je v tem primeru res pomembno samo pokritost s signalom in delovanje SIM kartice v kameri (ne delajo vse od vseh v vseh ;)

Naprej je pa odvisno od porabe in sicer predvsem, če imaš namen dobivati več kot 150 posnetkov na mesec. V tem primeru je bolj ugoden paket ORTO od Simobila (1000 MMS za 12,20 eur)ali Itak od Mobitela (250MMS za 12 eur oz. 2000 MMS za 20 eur) ko lahko ob veliki porabi spraviš ceno MMS na 1-1,5 centa na posnetek. ;)

jagerboss
22. August 2013, 12:20
Zdravo,

Če imaš možnost izbire glede signala na terenu, predlagam Mobitel!!

Cekanar
22. August 2013, 14:42
Nabavil nisem še nič imama pa doma na preizkušnji Boly Guard z nevidnimi diodami in Scout Guard z vidnimi diodami pa se moram še odločit katero kupit.
Kar se tiče operaterja imam Mobitekl-Džabest paket....pozanimal sem se na Mobitelu in povedali so mi sledeče....možno je doplačati 5eur na mesečno naročnino in dobiš dodatno sim ter se ti prenesejo vse količine na obe sim kartici dokler jih ne porabiš.....v tem primeru 1000mms in 10000smsov kar je ugodna stvar(na leto je to 60eur).
Zanima pa me če bi želel samo nekaj dni, da mi pošilja mms kaj se najbolj splača.

ravnohrib
24. August 2013, 20:17
Zanima pa me če bi želel samo nekaj dni, da mi pošilja mms kaj se najbolj splača.
Ti to resno? Razmišljaš o nabavi kamere za cca 250 evrov, sedaj pa te zanima, ali boš v parih dneh porabil 4,13 ali pa 3,99 evra?? :icon_wink:

rikec
26. August 2013, 07:32
Glede na to, da se zdaj uradno ne sme več uporabljat avtomatskih kamer za slikanje divjadi (tistih, ki nimajo možnosti zakrivanja obrazov ljudi :icon_lol:), me zanima, a bo šel kdo oz. ali bo šla v kakšno "akcijo" naša Lovska zveza, da se za namene divjadi oz. na označenih mestih lahko uporabljajo take kamere. Se bo na tem področju to kaj premaknilo ali...?

Sršen
26. August 2013, 19:26
Glede na to, da ... me zanima, a bo šel kdo oz. ali bo šla v kakšno "akcijo" naša Lovska zveza, ?

Ja, bo, seveda bo.
.
.
.
.
.
.
če rad bereš pravljice!:icon_lol:

THEHUNTER
28. August 2013, 15:21
Pozdrav!

Zanimam se za nakup avtomatske kamere Moultrie M880. Zanima me če ima kdo izkušnje z to kamero?
Ter če mogoče kdo ve koliko pride poštnina iz Amerike?

Hvala!

lep pozdrav! biggrin

PROF.racoon
29. August 2013, 11:27
Poštnina iz ZDA je od trgovca do trgovca različna... :icon_wink:

MasterLesjak
29. August 2013, 12:43
kvečjemu je to odvisno od pošte oz. poštne službe in velikosti paketa.

USPS (United States Postal Service) te pride nekje $50, potem pa moraš na celotno vrednost (torej vrednost paketa + poštnina) dodati še 25%, kolikor te pride davek in carina.

UPS je pa nesramno drag, jaz ga ne bi tikal.

Čisto informativno primer, če naročiš nek izdelek ki stane $100 (~75€) pride na to še nekje $50 poštnine, torej je skupaj že $150, + 25 (DDV in carina)% tega zneska je $37,5, skupaj je že $187,5 oz. nekje 140€. Ni ravno tako poceni.

aron
29. August 2013, 13:00
Se pravi v evrih x 2?:xx:

THEHUNTER
29. August 2013, 15:23
To pa je kar drago! :icon_confused:

Bom pa poiskal malo po Sloveniji. A mogoče kdo uporablja kamero BolyGuard SG580M?

Lp!

PROF.racoon
29. August 2013, 22:15
Ponavadi je tako, da je celotna cena (vsi stroški) v $ na koncu enaka ceni v €...

robert13
30. August 2013, 09:33
Jaz sem pred kratkim nabavil kamero Moultrie game spy D-55IR xt, preko Ebaya, poslana mi je bila iz Amerike. Cena je bila okrog 90 dolarjev +poštnina okrog 40 dolarjav. Najprej sem plačal 102 € in čez približno 14 dni je prišla po pošti, kjer sem doplačal 25€ carine. Vse skupaj nekaj manj kot 130€. Dokupil sem še spominsko kartico 8GB za 8€, plus baterije. Kakšni so posnetki še ti ne morem povedati, ker v naravi še nisem imel nastavljena, drugače pa so posnetki dobri.

THEHUNTER
30. August 2013, 18:38
Ko boš posnel kakšen posnetek objavi sliko na forum :OK:

Gwagen
11. September 2013, 12:31
Lep pozdrav.Mene pa zanima če ima kdo ta model kamere imam namreč problem,da mi izprazne baterije lahko tudi že v enem dnevu in ne naredi niti enega posnetka.Enako kamero ima tudi kolega pa ima iste probleme.Hvala za kakršne koli informacije ali nasvete.

jagerslo
11. September 2013, 17:47
ne vem zakaj folk še kr kopuje kamerce ,če so pa PREPOVEDANE a ste nepismeni al kaj.

alojz1
11. September 2013, 18:01
To povej tistemu revežu, ki je psa z avtom sprehajal pa so sedaj povsod te slike. Če avtor slik ni kaznovan tudi bukev na kateri je kamera ne more biti.
Malo pretiravam. biggrin

toma
11. September 2013, 18:26
ne vem zakaj folk še kr kopuje kamerce ,če so pa PREPOVEDANE a ste nepismeni al kaj.
zalet se v hojo!!:BangHead:

Sršen
11. September 2013, 18:46
Kamere niso prepovedane!

PROF.racoon
11. September 2013, 21:12

Zato, da se doma fotografirajo... :icon_wink:

alojz1
11. September 2013, 21:18
Zato, da se doma fotografirajo... :icon_wink:
Ko greš ponoči na prašiče jo postaviš na vrt. Tako ni presenečenj. biggrin

detel
12. September 2013, 15:32
Ali pa veliko presenečenje :icon_lol::icon_lol:

PROF.racoon
12. September 2013, 21:56
Ko greš ponoči na prašiče jo postaviš na vrt. Tako ni presenečenj. biggrin

Alojz, dobra ideja... :icon_wink:

JakaJ
30. September 2013, 16:37
Mi lahko kdo pomaga? Imam kamero SG550M in mi nikakor ne uspe, da bi mi poslala mms. Ima kdo to kamero?? Lahko na ZS.
http://shrani.si/f/27/ZK/lEzkI0K/sg550mpieni.jpg

JakaJ
1. October 2013, 06:54
Sem uredil...hvala

pepi
1. December 2013, 19:03
Pozdravljeni,
pred kratkim sem kupil lovsko kamero http://www.spyshop.si/prenosni-snemalniki/i_168_edina-nadzorna-kamera-12mp-ki-poslje-sliko-tudi-ce-ni-interneta; po mnogih poskusih inštalacije in spreminjanja nastavitev mi se vedno ni uspelo da bi kamera zaznala gibanje na več kot maksimalno 5m. Ali morda kdo ve zakaj mi ne deluje? Kakšna pametna rešitev?

ravnohrib
2. December 2013, 22:08
Pozdravljeni,
pred kratkim sem kupil lovsko kamero http://www.spyshop.si/prenosni-snemalniki/i_168_edina-nadzorna-kamera-12mp-ki-poslje-sliko-tudi-ce-ni-interneta; po mnogih poskusih inštalacije in spreminjanja nastavitev mi se vedno ni uspelo da bi kamera zaznala gibanje na več kot maksimalno 5m. Ali morda kdo ve zakaj mi ne deluje? Kakšna pametna rešitev?

Z nastavitvami PIR senzorja ne moreš veliko spreminjati. Občutljivost že, a to pride v poštev samo v vročih poletnih dneh. Če ni kakšne napake (tovarniške) pri sestavljanju kamere, potem ta model zaznava gibanje na precej več kot 5 metrov. Moraš pa vedeti, da je polje pokrivanja senzorja veliko manjše, kot je vidno polje kamere (polje, ki ga vidiš na sliki);
Vsi ti senzorji najbolje zaznavajo subjekte, ki se gibljejo pravokotno v smeri kamere, slabše pa če se direktno bližajo ali oddaljujejo od kamere. Poskušaj še malo, sicer jo nesi zamenjat prodajalcu.

pepi
6. December 2013, 16:53
Z nastavitvami PIR senzorja ne moreš veliko spreminjati. Občutljivost že, a to pride v poštev samo v vročih poletnih dneh. Če ni kakšne napake (tovarniške) pri sestavljanju kamere, potem ta model zaznava gibanje na precej več kot 5 metrov. Moraš pa vedeti, da je polje pokrivanja senzorja veliko manjše, kot je vidno polje kamere (polje, ki ga vidiš na sliki);
Vsi ti senzorji najbolje zaznavajo subjekte, ki se gibljejo pravokotno v smeri kamere, slabše pa če se direktno bližajo ali oddaljujejo od kamere. Poskušaj še malo, sicer jo nesi zamenjat prodajalcu.

Hvala za odgovor. Kamero sem že enkrat nesel zamenjat prodajalcu, a se stvari niso bistveno spremenile. Testiral sem z vseh možnih stani in ni nič bolje ne glede na kot postavitve... Morda še kakšna druga ideja?

ravnohrib
7. December 2013, 21:07
Hvala za odgovor. Kamero sem že enkrat nesel zamenjat prodajalcu, a se stvari niso bistveno spremenile. Testiral sem z vseh možnih stani in ni nič bolje ne glede na kot postavitve... Morda še kakšna druga ideja?
Daj opiši bolj konkretno primer, kaj recimo bi rad, da ti zazna. Oz kaj se dogaja, pa ne zazna?

Hribowc
12. December 2013, 13:22
Ravnokar sem prišel iz Hoferja kjer sem nabavil kamero. O rezultatih bom poročal :)biggrin

ravnohrib
13. December 2013, 19:13
Ravnokar sem prišel iz Hoferja kjer sem nabavil kamero. O rezultatih bom poročal :)biggrin
No le daj. Meni se zdi ugoden nakup.

Hribowc
18. December 2013, 19:01
Prve rezultate(slike) sem nalepil v temo z slikami. Za ta denar 100Eur sem zelo zadovoljen.

zober
29. December 2013, 17:22
http://www.aliexpress.com/item-img/Q2018J-Ltl-Acorn-Ltl-5310A-Infrared-Trail-Scouting-Camera-Game-Hunting-940nm-LED-720P-Video-44/1522758821.html Model 2014

Dule
29. December 2013, 18:46
Lih dans sem jo gledal na ebayu, za enih 150-160€ bi prsla v slovenijo. Se bo kaksen odlocu za nakup? Se priporocam za mnenje, ce je uredu bi dve nabavu.

Ostrorogi
29. December 2013, 18:56
Pri nas pride 189,95 evrov. Za kaj več pa PM. Oglaševanje je prepovedano.

Cekanar
7. February 2014, 18:58
Lovski tovariši,
zanima me če ima kdo od vas izkušnje z senzorjem gibanja(javjalec gibanja), kje se ga, da kupiti.
lp

Maxl
9. February 2014, 10:26
Pri nas pride 189,95 evrov. Za kaj več pa PM. Oglaševanje je prepovedano.

Zdaj že za 179,95. V Sloveniji pa je na voljo že 5310MG model. Zelo, zelo kmalu pa pride še 5310WM model s 100° zajemom in MMS/GPRS ;).

Bokarca
1. March 2014, 22:11
Ekola, da se ne bomo kregali samo okrog rorov :)

Bolly Guard SG 550M se je poslovil, najprej je crknu daljinec, nato pošiljanje preko MMSa, sedaj pa še kamera sama. Tako da to firmo sem črtal z seznama, me pa zanima kaj priporočate ostali?

Kamera ki jo bom sedaj kupil pa ne rabi imet pošiljanja preko MMSa, bolj je važno da ne bo crnknila po enem letu, ter seveda kakovost slike in razdalja zaznavanja senzorja.

ravnohrib
1. March 2014, 22:44
Ekola, da se ne bomo kregali samo okrog rorov :)

Bolly Guard SG 550M se je poslovil, najprej je crknu daljinec, nato pošiljanje preko MMSa, sedaj pa še kamera sama. Tako da to firmo sem črtal z seznama, me pa zanima kaj priporočate ostali?

Kamera ki jo bom sedaj kupil pa ne rabi imet pošiljanja preko MMSa, bolj je važno da ne bo crnknila po enem letu, ter seveda kakovost slike in razdalja zaznavanja senzorja.

Nabavi tisto iz Hoferja! Ni presežek, imajo pa dobro garancijsko politiko - 3 leta garancije. Drugače pa verjetno kamer, ki bi delale več kot 3 leta, sploh ne moreš več kupiti, ker teh modelov ni več :)
Bushnelova in ena poceni od BolyGuarda mi delata v najtežjih razmerah zaenkrat dve leti in pol; že vse rjavo, slika pa še :) Od tistih z MMS funkcijo pa ima prav SG550M največ kilometrine, leto in pol. Koliko časa pa je tebi služila?

Bokarca
2. March 2014, 00:43
Ravno na drugi rojstni dan se je poslovila biggrin

Leupold
2. March 2014, 12:35
Jaz imam Moultrie. Z njo sem zadovoljen. Slike so lepe, saj ima kamera veliko LED diod in je dovolj svetlobe pri slikanju. Najstarejša,ki sem jo imel, se je po cca. 20000 slikah poslovila v 5.letu starosti. Ni najbolj poceni, a je zadovoljiva in tudi zdržijo precej.
Imel sem tudi Bushnellovo. Po dobrih dveh letih uporabe pa je nimam več... so mi jo ukradli! Slike niso bile tako kakovostne kot pri Moultriju,a za silo je ok. Ima pa prednost pred Moultrijem to, da ni tako požrešna pri energiji (baterijah).
Glede na to, da so te od Hoferja precej poceni in imajo 3 leta garancije... poizkusit bi splačalo, če zdrži 3 leta bo ok, če ne jo pa reklamiraš.

Uspešen izbor ti želim!

szarvas
19. March 2014, 09:03
Pozdravljeni

Prosil bi samo za nasvet v kateri trgovini po Evropi (zaradi carine i DDV) se da najugodneje dobiti avtomatsko kamero, ki je dobro razmerje med ceno/kvaliteto? Eno boljšo že posedujem, sedaj pa bi rabil še ene 2, ki ne rabita funkcije MMS, važno je le da delata...

Ali pa tudi kateri trgovec preko ebay je zanesljiv?

Vem, da je bilo že nekje omenjeno kje ste naročila (mislim da nekje iz Anglije) ampak se je nabralo že ogromno postov in ne najdem.

lp

Bokarca
19. March 2014, 12:19
Kar boš kupoval preko ebaya glej da boš kupoval na ebay.co.uk oz katerikoli evropska podstran. Seveda pri nakupu ne pozabi pogledat kje se prodajani predmet dejansko nahaja (mora bit EU, drugače ti bodo še carino opalili). Kar se pa tiče zanesljivosti zaenkrat nisem imel slabih izkušenj še z nobenim prodajalcem ( okrog 15 različnih).

Hribowc
19. March 2014, 12:54
Glede zanesljivosti prodajalcana ebayu lahko preverite tudi "rating" prodajalca, ki Vam pove ravno to. Razmerje med zadovoljnimi/nezadovoljnimi kupci!

szarvas
20. March 2014, 09:41
Ok. Hvala za odgovore. Sem bil pozoren na to, da je zadeva locirana v Angliji in da ima podjetje dober feedback. A ti modeli kamer v cenovnem razredu 80-100 funtov veljajo kaj? So uporabne?

lp

PROF.racoon
20. March 2014, 11:54
Napiši kateri modeli...