Nočnogled Night Scout ATN

thumb scout04Nočnogled Night Scout ATN

Kljub temu, da je kot nočna opazovalna naprava prve generacije Night Scout omejen v svojih sposobnostih, pa ta daljnogled ponuja dve veliki prednosti: globinsko zaznavo in lažje opazovanje brez ali z manj utrujanja oči kot smo ga deležni pri več minutnem opazovanju z monokularnimi nočnimi daljnogledi.

Nočnogled Night Scout ATN


   Lastnosti:  

thumb scout01

 Microprocesor:  Phillips
 Povečava:  5x
 Generacija:  1 +
 Vidljivost do:  150 m
 Prepoznavnost do:  100 m
 Leče (steklene):  6/9 el.,
  Žariščna razdalja  90 mm,
 Odprtina:  1 : 1.20
 Vidno polje:  20 st.
 Nastavitve dioptra:
 +/- 5
 Resolucija:
 40 lp/mm
 Vgrajen IR osvetljevalec  
 Baterije:
 2x3V lithium
 Doba baterije:
 10-20 ur
 Kontrole:   Digitalne
 Dimenzije: 225x150x60 mm
 Teža:  1.5 kg.
 Delovna temperatura.  -34 do 43 (°C)

 
Kako deluje:
thumb kakodelujenv
1: Objektiv zbere svetlobo, ki prihaja od opazovanega objekta
2: Optična vlakna usmerijo svetlobo in preprečijo razprševanje le te.
3: Fotokatoda pretvori svetlobne delce fotone v elektrone
4: Elektroni se pospešujejo skozi visokonapetostno polje in pomnožijo s prehodom skozi MCP enoto.
5: Fosforni ekran pretvori elektrone nazaj v fotone in tako ustvari vidno podobo.
6: Optična vlakna ponovno usmerjajo svetlobo in preprečujejo razpršitev.
7: Okular poveča in ustvari podobo, ki jo vidimo z očesom.

 
Night Scout je ATN-ov najbolje prodajan nočni daljnogled v Generaciji 1.

 
thumb scout03Ta nočni daljnogled izgleda podobno kot običajni daljnogledi za opazovanje pri dnevni svetlobi. A običajni daljnogledi so namenjeni opazovanju na daljše razdalje, medtem ko gre pri nočnih daljnogledih ali bolje rečeno nočnih opazovalnih napravah za to, da vidimo objekte v temi in na krajše razdalje. Običajno pri nočnih opazovalnih napravah vidimo podobo v zeleni barvi. Opazovalec ne vidi skozi napravo, kot je to slučaj pri običajnih daljnogledih, temveč se mu v okular projicira  televizijski podobna slika. Za to je naprava morala zajeti šibko nočno svetlobo in jo nekaj tisočkrat ojačati. Cevka, v kateri poteka to ojačanje je torej najpomembnejši del nočnih opazovalnih naprav. Night scout, prevedeno Nočni skavt uporablja cevko generacije 1+.

Kljub temu, da je kot nočna opazovalna naprava prve generacije Night Scout omejen v svojih sposobnostih, pa ta daljnogled ponuja dve veliki prednosti: globinsko zaznavo in lažje opazovanje brez ali z manj utrujanja oči kot smo ga deležni pri več minutnem opazovanju z monokularnimi nočnimi daljnogledi. ATN kot ugledna firma v tem modelu uporablja zgolj visoko kvalitetne ojačevalne cevke Ruske proizvodnje, ki zaenkrat prednjači tako v proizvodnji kot kvaliteti. Robno popačenje slike, tako imenovani »fish eye effect«, ki je tako zelo prisoten pri mnogih proizvodih prve generacije, je v Nočnem Skavtu minimalen. Za dejansko uporabnost naprave v trdi temi ima vgrajeno infra rdečo svetilko (IR illuminator). Ta svetloba je nevidna za golo oko, a se jasno zaznava z nočno opazovalnimi napravami. S to dodatno osvetlitvijo je možno detajlno opazovati karkoli v območju 20 do 50 metrov. Ob svetlobi lune pa se ta razdalja poveča dva do trikrat, včasih ob res dobri lunini svetlobi celo brez vklopljene IR svetilke. Kvaliteta slike v napravi je zelo dobra za generacijo 1+. Petkratna (5x) povečava deluje dobro, a obenem nam onemogoča izostritev na objekte pod 20m.

thumb scout02  Skavt je dokaj velika in težka naprava, ki presega težo običajnih daljnogledov. Za uporabo potrebujemo obe roki. Vsebuje pametno "smart" tehnologijo, ki vklopi in izklopi napravo , ko jo dvignemo v položaj za opazovanje oz. spustimo navzdol. To omogoča hranjenje dragih 3 voltnih CR123 baterij in daljše trajanje in uporabo naprave. Skavtu je priložena tudi lična črna torbica s trakom za nošenje.

Testiranje

Testiranje Nočnega skavta je potekalo z osnovno mislijo na uporabo v lovu. Lovci v Sloveniji izvajamo odstrel določene divjadi tudi ponoči, opazovanje samo pa izvajamo tako za pripravo na odstrel, kot tudi za preverjanje stanja populacije divjadi. Ob tem ne smemo pozabiti tudi na naše lovske čuvaje, katerim lahko te naprave pomenijo dobrodošel pripomoček.

Zato sva se z Mihom prvi dan odpravila na prežo sredi gozda, kjer sva sicer brez uspeha na lovu dočakala noč. 11. septembra se je luna kljub oblačnosti že bahavo sprehajala po nočnem svodu. Pogled iz preže na travnat teren je zbujal mešane občutke, saj se podoba, ki jo je omogočal Skavt ni zelo razlikovala od tiste, ki jo je bilo moč videti z dobrim običajnim daljnogledom. Na trenutke, ko se je luna skrila za oblaki pa je razlika postala očitnejša. S seboj sva imela še dodaten 100mW IR osvetljevalec, ki pa je situacijo popolnoma spremenil, saj se je v napravi videlo, kot bi svetil z reflektorjem.

Po odhodu s preže sva Scouta preizkusila še v gozdu dreves z visokimi krošnjami, kjer je vladala skoraj trda tema. Za nočno napravo je bilo to dosti prijaznejše okolje, kot monotona travnata površina. Drevesa in teren v gozdu je bilo moč jasno razločiti do razdalj nekaj deset metrov, kjer je pogled zastiralo grmovje ali previs terena. Tudi tu je dodaten osvetljevalec sliko zelo izboljšal.

thumb scout04Naslednji dan sem sam nadaljeval z uporabo naprave v svojem lovišču. Spet sem prišel do spoznanja, da same travne površine ne dajejo ostre slike, žal pa ni bilo prilike spoznati kako bi se videla kakšna žival, pričakoval sem srnjad. Po poti k vozilu skozi gozd pa sem bil prijetno presenečen nad spoznanjem, da je opazovanje terena v razdalji nekaj deset metrov, tam nekje nad 20 pa do 50, dalo čisto sliko. Kakršnokoli divjad na tej razdalji bi si lahko dobro ogledal.


Splošno o nočnih opazovalnih napravah

Nočne naprave se razlikujejo od dnevne optike kot so daljnogledi, spektivi, teleskopi, streljni daljnogledi ipd. Povečava je običajno majhna, med 3 do 5 kratno. Izredna redkost so tudi variabilne (zoom) povečave. Pri nočnih opazovalnih napravah ni poudarek na tem, kako daleč vidimo, temveč kako dobro vidimo ponoči oz. v temi.

Večina nočnih naprav deluje s 3voltnimi baterijami ali s parom AA baterij. Nekatere potrebujejo še dodatne baterije za IR osvetljevalec. Posebno pozornost moramo posvetiti dejstvu, da je ojačevalna cevka izredno občutljiva na svetlobo, zato ne smemo naprave nikoli prižgati ob dnevni ali umetni svetlobi brez uporabe zaščitnih pokrovčkov z luknjico. Te ojačevalne cevke, ki so bistvo nočno opazovalnih naprav delimo v štiri različne zmogljivostne generacije:
 
A) 1. generacija, to je tista, ki je bila uporabljana že v Vietnamski vojni v 60. in zgodnjih 70. letih. Je najcenejša in najdostopnejša. Na tržišču se večinoma pojavljajo Ruski proizvodi, kvaliteta pa močno varira. Pred nakupom naprav te generacije priporočamo predhodnje preizkuse, ker se med njimi pojavljajo tudi proizvodi slabe kvalitete. Naprave 1. generacije omogočajo uporabo na področjih kjer ni popolne teme. Podoba je običajno deformirana na obrobju vidnega. V veliko pomoč so infrardeči osvetljevalci, ki so običajno vgrajeni v napravo. Naprave brez teh osvetljevalcev imajo zelo omejeno uporabo.

B) 2. generacija je bila razvita v 70. letih in v 80. uvedena v vojaško rabo. Predstavlja velik napredek v primerjavi z napravami 1. generacije. Dajejo svetlejšo in čistejšo. Deformirana področja na robu vidnega polja se ne pojavljajo več. Vidimo dlje in ob slabši svetlobi, tako da so naprave 2. generacije manj odvisne od IR osvetljevalcev. Kljub temu jih v večini vsebujejo za uporabo v trdi temi kot se pojavlja npr. ponoči v zgradbah. Vendar boljša kvaliteta s seboj prinaša tudi od tri do štirikrat višjo ceno. Večina naprav 2. generacije uporablja fotokatode Ameriške proizvodnje.

C) 3. generacija , razvita za vojaško rabo v 80. letih, je trenutno največ, kar je javno dostopno. Ta generacija je učinkovitejša od 2., a tudi cena je dva do trikrat višja. Te naprave omogočajo jasne podobe tudi v zelo slabih pogojih. V večini pogojev na prostem so IR osvetljevalci nepotrebni.

D) 4. generacija je razvita v 90. Naprave so le omejeno dostopne javnosti. So korak nad 3. generacijo in
 omogočajo skoraj dnevu enak pogled sredi trde noči.

 

ATN 450mW Super Long Range IR Illuminator izboljša zmogljivosti nočnih opazovalnih naprav. V trdi temi podaljša razdalje opazovanja dva do trikrat. Osvetljevalec enostavno namestimo na ohišje baterij ATN naprav.

 thumb acmuir45b1ir for mo4night scout  thumb atn450mwilluminator

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube