Daljnogled serije Nitrex OpticsTM TR 8x42

logoDaljnogled serije Nitrex OpticsTM TR 8x42

V lovišču sem preizkusil daljnogled firme, ki se uveljavlja na ameriškem tržišču in prodira tudi k nam. Splošen vtis je, da gre za odličen daljnogled dostopne cene.

Serija Nitrex OpticsTM TR one

Dobil sem priložnost preizkusiti nov daljnogled serije Nitrex OpticsTM TR 8x42. Daljnogledi te serije so robustni in vzdržljivi ter tako primerni kot primerno delovno orodje za lov. Predstavljajo novo svežo izbiro za resne lovce. Izdelovalec jih slikovito hvali kot daljnoglede s katerimi boste predrli mrak in se lahko odločali ali je jelen pravi za uplenitev ali pa ga boste pustili oditi po njegovih poteh. To omogoča uporaba najboljših leč v teh novih daljnogledih.

Časi, ko so proizvode izdelovali in tržili v isti firmi so že davno za nami. Danes ogromna optična industrija širom sveta proizvaja optične proizvode različnih kvalitet, od nizko cenovnih do vrhunskih za različne naročnike. Tudi priznane evropske znamke. Daljnogledi Nitrex pri tem niso izjema. Trži jih znana ameriška firma Federal Premium® Ammunition v navezi z vrhunskimi strokovnjaki ATK (Alliant Techsystems Inc.), ki vodita v uvajanju naprednih tehnologij v orožju.

img warrantymedalNakup nove znamke optike je loterija, vendar na podlagi dobrega renomeja firme lahko dvome razpršimo. Nobenega od proizvodov iz ATK-jeve linije, najsi bo to RCBS oprema za polnjenje municije ali karkoli iz vrst Federal ammunitions ne moremo označiti za slabega. Vsi njihovi proizvodi segajo v vrh ponudbe. Firmi ATK lahko zaupamo, da ne bo kvarila svojega uveljavljenega imena z uvajanjem optike slabšega kakovostnega razreda.

Izdelujejo pa te daljnoglede vodilni proizvajalci na Japonskem, ki je znana kot ena od proizvajalk najboljših optičnih izdelkov.  Tam vsak izdelek posebej podvržejo natančnim in najstrožjim preizkusom v tej industriji. Daljnoglede zamrzujejo, udarjajo, mečejo, skratka počno vse kar se lahko zgodi v najtežjih lovskih okoliščinah. Nitrex ponuja lovcem robusten in vzdržljiv proizvod, ker lovci to potrebujejo in to tudi zahtevajo.

TR one serija v katero spada preizkušani daljnogled
  obsega štiri daljnoglede (8x25, 10x25, 8x42 and 10x42) in štiri strelne daljnoglede (3-9x42mm, 1.5-5x32mm, 3-10x50mm in 6-20x50mm AO). Vsi so vodoodporni, odporni na udarce in zaščiteni proti rosenju. Daljnogledi se pohvalijo z večslojnimi nanosi na lečah, enostavno izostritvijo pogleda in gumirano površino.

 

8X42mm Binocular
thumb 8x42 10x42Znano je, da je za Slovenski lov v gozdnatih področjih najprimernejša povečava pri daljnogledu okoli 7x. V Nitrexovi ponudbi sem zato izbral daljnogled z 8 kratno povečavo in 42mm premerom leč. Model 8x42. To je odlična svetlobno močna kombinacija za lov v našem okolju, ker nudi premer izstopne zenice nad 5mm in v slabih svetlobnih razmerah omogoča prenos zadostne količine svetlobe do človeškega očesa. 

Izgled Nitrex daljnogledov je enostaven, lahko bi rekli špartanski. Tudi pokrovčki leč so enostavni. Lahko bi rekel, da izgledajo celo ceneno. Vse je podrejeno uporabi in ne razkazovanju. Pas za nošenje daljnogleda okoli vratu ima na delu, kjer naseda na vrat mehko oblazinjen udoben del. Vendar nekateri tega ne bodo uporabljali, saj gre daljnogled lepo v vsak malo večji žep lovske jakne, kjer nam z opletanjem na vratu in udarjanjem ob k licu prislonjeno puško ne bo motil ob strelu. Lahko pa daljnogled nosimo v lični torbici iz balistične kordure.

thumb nitrex 006Daljnogled sem v tednu preizkušanja nosil tudi v deževnem vremenu. Vsi Nitrexovi daljnogledi so označeni kot vodoodporni in kot tak se je v močnem nalivu tudi izkazal. Velika zenična izhodna površina v kombinaciji s kakovostnimi premazi leč se v mraku izkaže odlično. V primerjavi nekaj različnih daljnogledov podobnih povečav, izposojenih od lovskih tovarišev, nekateri nekajkrat presegajo ceno testiranega daljnogleda, sem ugotovil, da ima Nitrex rahlo prednost v mračnih razmerah. To dokazuje, da se v te daljnoglede vgrajuje steklene leče visoke kvalitete.

thumb nitrex 008Slabim svetlobnim razmeram je prilagojeno tudi izostrevanje pogleda. Daljnogledi, kateri ob najmanjšem premiku koleščka hitro spreminjajo ostrino, so mogoče primerni za sledenje hitro odmikajočih ciljev pri dobri svetlobi. V mraku pa je tak daljnogled težavno izostriti. Izostrevanje pri Nitrexu pa se mi zdi odlično odmerjeno. Fino nastavljanje, ko v mraku poskušamo čimbolje izostriti opazovani objekt ali divjad, se mi je od vseh uporabljenih daljnogledov zdelo najlažje in najhitrejše. Enostavno rečeno je bilo pri tem daljnogledu izostrevanje najudobneje. In kar je najbolje, s to lastnostjo nikakor ni okrnjeno hitro ostrenje.

Daljnogled ima izvlečne nastavke na okularjih, ki omogočajo gledanje z očali ali brez. Ob vlečenju daljnogleda iz žepa, se le ti lahko nenadejano izvlečejo ali vtisnejo v osnovni položaj, a to ni delovalo moteče.

Oprijem daljnogleda je zaradi oblike in gumijaste prevleke siguren in čvrst.

Večer v lovišču

Okolje: Pogled čez dolino na verigo Polhograjskega hribovja. Stojim na travniku obkroženem z gozdovi.

Čas: pozno popoldne

Skozi povprečen daljnogled podobne povečave zaznavam pri pogledu na vrhove hribov rahlo meglico. Objekte, drevesa in ostalo okolje zaznavam nekoliko neostro a še dokaj jasno. Na travniku pred sabo travinje in cvetje do razdalje cca 200m prepoznavam korektno. Nitrex mi minuto kasneje objekte in drevesa na horizonti prikaže jasno. Meglice ne zaznavam. Travinje in cvetje pa mi rahlo zeleno obarvane leče prikažejo ostro in prepoznavno. Preseneča izrazita globinska ostrina v obeh primerih.

Pri pogled iz travnika skozi gozdni rob v globino med drevjem poda Nitrex v primerjavi s povprečnim daljnogledom jasnejšo in bolj izraženo sliko. Razlika med zelenjem listja in rjavino debel in odpadlega listja je ostra, kontrastnejša kot pri povprečnem daljnogledu, kjer je slika nekako plehka. Spet pride do izraza odlična globinska ostrina.

V normalnih razmerah, dobrih svetlobnih pogojih, razliko v kvaliteti povprečnih in odličnih daljnogledov težko opazimo. Ta pa postaja očitnejša s poslabšanjem svetlobnih razmer. S povečano oblačnostjo ali nastopom mraka. Zato sem ob mraku v grapi pred seboj skozi vejevje izbral ozko nišo z listjem pokritih tal in na njih ležečo suho vejo.
   Le ta se je pri ogledu s povprečnem daljnogledom kmalu začela izgubljati v rjavini odpadlega listja. Z Nitrexom pa je bilo moč vejo še nekaj minut ostro videti. Drevje, veje in tla so se pri povprečnem daljnogledu začele izgubljati v nejasne lise različnih odtenkov, vse nanizane v isti ravnini. Globinske ostrine ni bilo zaznati, medtem, ko je bila pri testiranem daljnogledu prisotna praktično do omejitve vidnosti v trdi temi.

Kaj več bi lahko ponudila le nočna opazovalna naprava z dodanim IR osvetljevalcem.

Lovci smo s spreminjanjem navad divjadi pričeli nekatero loviti tudi ponoči ob luninem siju. Vendar nam ta tudi takrat, ko je na koledarju zarisana s polnim svetlim krogom, ne ustreže vedno z zadostno svetlobo.

Zato je pomembno, kako se v takih razmerah vidi divjad. V oblačnem nočnem vremenu tik pred dežjem me je pogled na srno fasciniral. Njena postava se izriše ostro in jasno. Na razdalji kakšnih 10-15m je bila lepo izražena tudi dlaka in anomalije na njej.  

Daljnogledi Nitrex so srednjega cenovnega razreda. Za testiranega boste odšteli dobre tri stotake. Malo v primerjavi z vrhunsko optiko na katero prisegajo nekateri in veliko za tiste, ki se poslužujejo cenene kitajske ali ruske optike. Vendar lovci vse bolj spoznavamo, da se pri optiki ne splača varčevati, saj se nam maščuje. Za povrhu pa dobro optiko kupujemo za dolga obdobja, mogoče celo za celo življenje in zato si zaslužimo dober nakup. Vendar pa predstavljena optika, ki iz ameriškega tržišča z japonsko kvaliteto prodira tudi na naše tržišče, ponuja veliko za svojo ceno. Zato toplo priporočam vsem, ki se odločate za nakup dražjih »evropskih« proizvodov, da pred nakupom preizkusite tudi Nitrexa. Tistim, ki pa ciljate na nižji cenovni razred pa v premislek, ali se ne bi splačalo počakati še kakšen mesec in stopiti stopničko više.

Daljnogled je za test posodilo podjetje Artek d.o.o. iz Rimskih toplic, kjer si daljnoglede Nitrex lahko ogledate in kupite.

 
Končni vtis:
Daljnogled Nitrex OpticsTM TR 8x42 me je prijetno presenetil. S svojo praktično velikostjo in gumiranim ohišjem se je izkazal za dobrega spremljevalca v lovišču, ki izrazito pokaže svoje kvalitete v slabih razmerah. Globinska ostrina tega daljnogleda je odlična in razveseljuje ob pogledu na naravo in živali. Priporočam vsakemu lovcu, ki se zaveda pomembnosti dobre ocenitve pred strelom na divjad v gozdu, ali pa samo uživa ob pogledu nanjo, ko se pojavi v mraku.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

Všečkaj FORUM-LOV na Facebooku

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube