Salamandra bertos maris

Tudi v Slovenskem morju se očitno pojavljajo novi do sedaj še nepoznani organizmi.

Ali gre za vplive klimatskih spremembe ali pa za genske spremembe kot take, še ni razjasneno.

Lansko leto sem na Forumu prebral  zanimivo pripoved o čudnem stvoru. ki ga je pisec poimenoval »Salamandra betola vulgaris. Ob branju sem se spomnil nekih govoric, ki so krožile po Izoli o čudnem stvoru, ki da so ga ribiči videli miljo izven  Piranske punte.
Nisem se spomnil podrobnosti, sem pa takoj uvidel, da bi tile dve živali lahko imeli kaj skupnega. Konec koncev, če je čudna zverina v Loch ness-u, zakaj pa ne bi lahko bila tudi pri nas na Barju in v Jadranskem morju.
Torej odpravil sem se po sledeh govoric in več večerov presedel ob pivu s izolskimi ribiči. Najprej ni kazalo, da bom prišel do kakšne uporabne informacije. Ribiči so se samo muzali in molčali kot grob.
No nekega večera po petem ali šestem krogu piv, se je pa  Govaninu zareklo in je takole mimogrede omenil, da takega strahu, kot je doživel tisto jutro ga še ni, čeprav je že večkrat ušel tramontani le za las..
Nategnil sem ušesa, pa nič. No sem pa vsaj vedel, komu se moram prikupiti, če hočem zvedeti kaj o dogodku o kater se je šušljalo okrog vogalov. Še eno rundo piv in dogovorila sva se, da me bo naslednje jutro vzel s seboj na ribolov. Pa bodi točen, sem zaslišal za seboj, ko sem okrog polnoči odhajal iz taverne.

Dogovorjena sva bila za četrto uro zjutraj v mandraču in priznam, da tistih nekaj ur, ko sem se premetaval po postelji nisem zatisnil očesa. Radovednost me je razjedala in v mislih sem postavlja vprašanja na katere naj bi to jutro dobil odgovore. Malokrat v življenju sem bil tako točen na zmenku kot to jutro. Pravzaprav sem bil v mandraču že pol ure prej. Izola je še spala, povsod tišina razen pljuskanja valov ob pomol. Minute so postajale ure, bile so me same oči in ušesa, da bi ja zaslišal ali zagledal Giovanina. Nekaj pred četrto je prišel z prijateljem, tudi ribičem Bertom. Pozdravili smo se in na hitro sem povlekel iz notranjega žepa ploščatko s brkinsko slivovko. Kmalu je bila suha. Za dober ulov sem dejal bolj iz navade.
No pa pojdimo je odločil Giovanin. Poskakali oziroma, če sem pošten, skobacal sem se na barkačo in motor je zaropotal. Zašumeli so valovi ob premcu, barkačo je Berto vešče usmeril proti Gradežu. Izolske luči so postajale čedalje manjše, nakar so popolnoma izginile.
Po približno uri plovbe je Berto vrgel sidro na kraju, kjer sta se ribiča odločila spustiti  mreže Tu so sardele najlepše je pojasnil Berto in pomežiknil Giovanin.To je bil zame znak, da se nekaj pripravlja in sem se trdneje prijel barkače. No, nič se ne boj me je potolažil Berto, upam,da danes tiste čudne živali podobne ribi ne bo. Spreletel me je srh in le s težavo sem prikrival neznan strah, ki se je priplazil vame. Kakšne živali pa, sem se delal nevedneža in tedaj mi je začel pripovedovati.

Bilo je lansko leto približno v takem času ob taki uri kot je sedaj, je pričel s pripovedjo Giovanin,  Megla se je iz Padske nižine podila nad gladino morja proti naši obali. Naenkrat se je začela barka gugati in pojavili so se nekakšni valovi, čeprav je bila bonaca in morje mirno in gladko kot olje. V morju se je nekaj prekopicalo, se približevalo barki in groza, zagledal sem tisto  čudo, dolgo približno tri metre, podobno bolj kuščarju kot ribi, z velikimi rdečimi očmi, ki sta iz kakšnih dveh metrov srepeli vame. Nepremično je lebdelo, morje je čudno premetavalo barko in priznam, meni so se  pričele tresti noge, pa tudi roke me niso najbolje ubogale. Kot bi bil hipnotiziran sem pocukal za rokav Bertota in mu pokazal čuden, do sedaj še ne viden stvor. Dio mio mu je ušlo, kaj pa je to za en hudič? S pošastjo smo se takole gledali in ni mi bilo lahko pri srcu. Počasi sem segel v žep po mobilc in hotel to čudno morsko bitje fotografirati. Saj mi ne bo niče verjel, če ne naredim nekaj slik, sem v paniki pomisli.
Ravno sem dvignil mobilc, da pritisnem fotografijo, ko je tisto v vodi naredilo gib, zaradi katerega mi še sedaj zastane srce. Iz vode se je sunkovito pojavila neke vrste noga ali plavut s kremplji obdanimi s plavalno kožo. Dozdeva se mi, da je še najbolj ustrezalo obliki žabje noge. Tista zadeva je zagrabila mobitel in iz vode se je dvignil ogrooomen gobec z vsaj 10 cm velikimi zobmi. Sveta Marija sem pomislil, konec je z nama. Pa ne, stvor je v tisto žrelo vrgel samo mobilni in izginil pod vodo.
Tako sva se tresla, da nisem mogel prižgati motorja barke. Končno mi je uspelo in odplula sva proti Piranu,da bi čim prej dosegla obalo.

No in kako je bilo potem sem dregnil vanj?
Ja čudne stvari so se dogajale še nekaj dni zatem. Berto mi je posodil njegov moblni in sem  iz šale  poklical na številko mobilca izginulega v morskih globinah. In glej, ni za verjet. Moj bivši mobilc se je odzval in kar predstavljal sem si, kako pošast pleše po zvokih Golice. Mobilni je zvonil še kakšen teden in nato pa sem zadevo opustil, ker sem se bal posledic.
S tem pa zgodbe še  ni konec, se je pomenljivo namuzal. Hrvaški ribiči so večkrat  zaslišali pod barkami Golico in bili  prepričani, da je to neka Slovenska potegavščina ali provokacija. Nekateri so zatrjevali, da hočejo Slovenci na nek skrivnosten način dokazati, da so te morske vode Slovenske in podobno. Pustila sva jih v ugibanju, kajti nisva hotela da bi se zaradi mojega mobilca in čudne morske pošasti poslabšali meddržavni odnosi.

Naslednji dan dopoldan sem ju čakal v mandraču, da se vrneta z ribičije. Prišla sta, vsa poklapana in jezna. Vse mreže so bile raztrgane, ostali so le koščki, seveda brez rib. Očitno je bila salamandra to noč spet na delu.
Povabil sem ju v taverno, vključil notesnik in jima pokazal fotografijo SALAMANDRE BETULA VULGARIA. Družno sta zavpila;to je ista pošast. Sedaj zagotovo vem, da je zadeva hudo resna in potrebna podrobnejše raziskave.

No spoštovani bralci Foruma, zaupal sem Vam skrivnost, vendar naj ostane le na Forumu. Nikar ne razkrijte skrivnosti tudi, če se vam primeri, da na poletnih počitnicah iz globin zaslišite zvoke Avsenikove Na Golici. Vedite, da je Giovanin ponovno poklical na številko svojega mobilca in da je v bližini tista čudna SALAMANDRA BERTOS MARIS. Če bi vam uspelo narediti kakšno fotografijo bi bil njen obstoj takoj potrjen. Svarim pa vas, pazite na mobilce..
Zahvalim se tudi odkritelju salamandre betula vulgaris, ker je prvi opozoril na to zverino in me vzpodbudil, da sem raziskal alarmantne govorice v Izoli.

Morda je ta čuden stvor sorodnik tistega Salamandra betula vulgaris iz Barja in je prišel po podvodnem rečnem svetu iz Ljubljanice v morje ali obratno.
Poimenoval sem ga SALAMMANDRA BERTOS MARIS in naj tako ostane dokler morski biologi ne ugotovijo kaj natančnejšega.

S spoštovanjem do bralcev Foruma
je govorice raziskal in Vam jih zaupal
Zoran Kosmina

Izola,1. april 2010

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube