Goveja ledja, lisičke, njoki

In spet smo tukaj... kar nekaj časa je minilo od zadnjega vpisa.

Medtem se je v brlogu zgodilo marsikaj... Brlogarji so preživeli poletne počitnice, trgali so grozdje, proslavili prvi rojstni dan mini brlogarice, pojedli in popili mnogo dobrot...

Nabralo se je tudi nekaj gradiva, ki čaka objavo. Ampak tokrat bo ata brlogar opisal kar današnji večerni obed, ki mu je tako lepo napolnil vamp, da še vedno zadovoljno prede.

Brlogarica se je popoldan potrudila in je zamesila, oblikovala ter narezala domače njoke iz  četrt kile slanega kuhanega krompirja, 100 g moke, enega jajca in ščepa soli. Mojstrica toplo priporoča, da se jih lotite tudi sami, saj je priprava simpl, ne vsebujejo aditivov, pa še reciklirnih onegavanj s plastično embalažo ne boste imeli.

Priprava:

Ko se je ata brlogar vrnil s torkove popoldanske rekreacije sta se vrgla v pripravo večerje. Njoke sta dala v osoljen krop ter jih kuhala minuto, dve, da so se naučili plavati.
 


Ata je narezal zgleden kos govejega hrbta na centimetrske rezine, jih osolil in popral po obeh straneh.
 


Medtem, ko je brlogarica na ponvi grela oljčno olje, je on sesekljal dve manjši čebuli.
 


Zrezke sta popekla samo eno minuto na vsaki strani. Iz ponve sta jih zlagala na topel krožnik poleg štedilnika, da se nebi preveč ohladili.
 


V hladilniku sta imela posodico tistih nekaj blanširanih lisičk in ježkov, na katere sta med preteklim vikendom srečno naletela v posvečenih pokljuških gozdovih, kljub pretežno slabi gobarski sezoni in njunemu nepoznavanju pokljuških gobjih rastišč.
 


Slastnemu rjavkastemu soku, ki ga je pustila govedina v ponvi, sta dodala malo doma narejenega masla in v maščobi rumeno propražila čebulo.
 


Dodala sta lisičke, jih malo potenstala in zalila z decilitrom cvička, ki je glasno zacvrčal in hitro povrel. Nato je Brlogarica po  gobah posula skromno peščico bele moke, urno pomešala in zalila s skodelico vroče vode.
 


Brlogar je medtem sesekljal vejico svežega peteršilja...
 


...ter ga dodal omaki. Omako je solil in začinil še z malce sušene materine dušice (Thymus vulgaris).
 


Omako sta pustila na ognju še kaki dve minuti, da je dobila optimalno gostoto.
 


Brlogarica je zložila meso, njoke in omako na krožnika ter okrasila z vejico peteršilja.

 


Jed sta poplaknila s pristnim pitnim domačim cvičkom.
 


 




OCENA:

S kruhom pomazano

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

Všečkaj FORUM-LOV na Facebooku

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube