Srečanje krvosledcev 2013

ZborKo se dobijo vkup krvosledci ali kako je bil lep gamsji mladič.

Včeraj na vetrovno jesensko nedeljo smo se nad Savo v objemu gorskih listavcev v vsej veličini menjajočih jesenskih barv srečali vodniki psov krvosledcev. V gosteh Lovske družine Loka pri Zidanem mostu se nas je nabralo nekaj desetin, ki smo se prišli malo družiti, pojesti in popiti, se malo učiti, za povrh pa še malo pojagati. Tipično za nas lovce uživače.

Dogodek je organizirala LD Loka pri Zidanem mostu s starešino Janijem Krivcem na čelu v sodelovanju s komisijo za lovsko kinologijo pri LZS. Jani krivec kot gonilna sila tega srečanja ob pomoči govorcev Alojza Drnovška, oba člana vzrejne komisije za barvarje, Janeza Šumaka, predsednika komisije za lovsko kinologijo in člana Ervina Ferogotta so vsi skupaj pripravili dogodek za katerega je prav da je in ostane tradicionalen. Tega dne se nisem odločil vzeti s seboj štirinogega spremljevalca Peruna, saj si je doma lizal sicer malo poškodbo blazinice in se pripravljal za sled, bolje rečeno le kontrolo, ki nama jo je »pripravil« lovski tovariš v najini domači LD. Pa nisva bila edina, kar nekaj fantov se je proti koncu dogodka poslovilo, ker so jim zazvonili telefoni in so odbrzeli svoji zadani dolžnosti naproti.
A pojdimo na začetek!
DalenciŽe v vasi pod lovsko kočo, kjer smo se nabirali tisti bolj »izgubljeni« smo se pozdravljali stari znanci in prijatelji. Ko smo pod vodstvom po strmi cesti prišli na kraj srečanja pred lovsko kočo pa se pozdravljanja in presenečenja v stilu » A ti si tudi prišel? Lepo, lepo...« kar niso nehala. Že to, da imaš priliko srečati toliko dobrih znancev in prijateljev je vredno poti za nekatere čisto iz drugega konca dežele. Za povrhu pa te še očara razgled na okoliške hribovite gozdove in dolino po kateri se vije Sava.
Jani, domači »capo di banda« nas je kar hitro postrojil po dvorišču in nas seznanil s potekom dogodka. Ervinovo predavanje, ki naj bi bilo na začetku po zajtrku v obliki okrepčujoče tople juhice, se je prestavilo na čas po lovu, da nam ne bi prej vreme kaj poslalo iz oblakov, ki so jih vetrovi veselo preganjali po nebu. Kot vojsko nas je porazdelil v odrede, nam dodelil vodnike in že smo se peljali po hribovitem lovišču nad bregovi Savinje in Save. Ker je naš vodnik imel palico in častitljivo bero let, sem si mislil, da njegov tempo pa že ne bo prehud. Pa sem se uštel. Za nas marostarske zavaljence s kakšnimi posledicami prebolelih pljučnic (megla je zoprna stvar) so tile stari ati iz tistih hribov pravi gamsi. Tako sem tistih borih nekaj malega 100metrčkov kar lepo s švicem plačal. Sem pa potem imel dovolj časa se lepo hladiti na trinožniku in občudovati naravo v jesenskih barvah. Da mi ni bilo dolgčas, je skrbel veter, ki je pridno odmetaval listje z dreves, tako da si ves čas poslušal ali kaj hodi za teboj, pod tabo ali kjerkoli. Ko prva napetost popusti začneš pa itak ptičke poslušat in iskati kje bi se lepo naslonil, mogoče celo zadremal. To je neprecenljivo, nekaj česar domači kavč nikoli ne premaga. In tako v miru je jaga tudi minila, vodič in Alojz pa sta modrujoč zakaj je tako primarširala mimo mene in hajdi gremo nazaj v dolino.
Barve2Resda je lov tokrat na čudenje vseh minil brez strela, kar se menda na tem lovu še ni pripetilo, a vseeno je bilo lepo in meni čisto prav. Sicer je bilo opažene nekaj divjadi, predvsem gamsarije, a nič takega, kar je bilo dovoljeno upleniti. Prašički pa so se nam nedvomno smejali iz goščav, a naj jim tokrat bo.
A eno izjemo smo pa le imeli. Predstavnica lepšega spola, tista, ki nas je s svojo prisotnostjo naredila za ljudi, je imela priliko upleniti gamsjega mladiča. A po njenih besedah je imela tako lepo zgodbo, tako lepo se ji je pokazal in sprehodil, da ji srce ni dalo dvigniti puško nanj.
Nihče se ni hudoval, vsi smo ji dali prav. Vrlina pravega lovca je se strela tudi vzdržati in ne ga vedno oddati!
Lorna, čestitke in spoštovanje!
Tako smo prišli do kosila in tudi uradnega dela srečanja. Ervin nam je podal statistiko krvosledništva preteklega leta in odgovoril na nekaj vprašanj v zvezi z informacijskim sistemom, Janez je povedal nekaj besed o prizadevanjih kinološke komisije, Alojz pa je nakazal nekaj problemov te dejavnosti in izpostavil posamična nedopustna obnašanja. Tudi nekaj vprašanj in pogovorov se je nanizalo, tako da je čas hitro potekel in gostitelj Jani se nam je zahvalil za udeležbo, mi pa njemu za trud pri organizaciji in seveda se je v našem imenu Janez zahvalil tudi LD Loka pri Zidanem mostu, ki nam je to srečanje in lov omogočila.
Lepo je bilo in ker se lepega ne naveličaš hitro se je mala skupina še enkrat poslavljala tudi v lokalu v dolini in prepričan sem, da ni bila edina.
Tudi zato je lepo biti lovec in še posebej lovec-kinolog.
Tudi na tem mestu vsem hvala za druženje in da se vidimo drugo leto!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube