Stran 10 od 15 PrvaPrva ... 67891011121314 ... ZadnjiZadnji
Rezultati 91 do 100 od 143

Tema: Nemški žimavec

  1. #91

    Privzeto

    Spodbujanje lovske strasti ne pozna meja







    PS
    ...s "potrjenim" psom zraven

    Dober pogled!

  2. #92

    Privzeto

    [QUOTE=pidog;

    čestitam za uspešno iskanje!

  3. #93

    Privzeto

    Moja psica DD zelo rada aportira ze od samega zacetka. Je pa od zacetka vedno spustila na tla pred menoj. Poskusal sem z vse mogocimi "animacijami" ki so mi jih priporocali dokler mi ni pocil film in sem jo po domace po "kepi" v trenutku ko je spustila. Od takrat ni problema. Na preizkusnji je aportirala zajca, ki ga je predhodni pes tako raztrgal da je bil cisto od dreka. Ko mi je solsko predala zajca pa je stekla na travo in si brisala gobec.

  4. #94
    Član od
    Apr 2008
    Lokacija
    Zasavje
    Prispevki
    881

    Privzeto

    Citat Prepeličar serec je objavil: Pokaži objave
    Je mogoče posavc linije vzreditelja g. Razpeta? Men tudi posavc prinese včasih zajca ali fazana samo vse bolj zaradi faušarije, nanj nisem siguren kot sem na ptičarja ali terierja! Če mu med aportom skoči druga divjad pozabi na prinašanje, gre rajši gonit. Imaš tudi goniča krvosledca, seveda se ga nauči, samo nevem ali so samo hvale, goniči niso zastopani ne kot krvosledci ne kot prinašalci govorim za visokonoge goniče.Vzrejna komisija za goniče bi morala uvesti disciplino prinašanje dlakaste divjadi kot obvezno disciplino za vzrejno dovoljenje, potem se bo videlo koliko vodnikov se bo potrudilo, da nauči prinašanje zajca?
    Posavec je od Močnika iz Cerknega.
    Prinašanja ga nisem resno učil, bolj v igri. Pri tem se mi zdi, da ima precej zaslug tudi prepeličarka, ki jo je v vsem posnemal. Kakšen velik zajec mu je že pretežek, medtem ko prepeličarka kot za šalo prinese tudi velikega lisjaka.
    Prinašanje se mi v naših razmerah, ko vsako drugo jago pade en zajec, ne zdi pomembno. Tistega zajca, ki ga dobim (če) vsako drugo leto, bom pa že šel pobrat nekaj 10 m daleč. Drugače je na lovih, kjer v enem pogonu pade več zajcev ali fazanov. Predvsem pa je potrebno za iz vode. Tam drugega načina ni.
    Gonič kot krvosledec je lahko odličen in se lahko kosa z barvarji. Veliko bolj kot ptičarji, katerim nos ponavadi ves čas uhaja v zrak. Moj kaže kar veliko talenta za to, saj je na sledi pazljiv in temeljito prevoha vsako vejico. Prepeličarka prej zaide s sledi saj je bolj temperamentna in furijasta.
    Veliko bolj pomembno kot prinašanje pa je, kot je že omenil mprimož, da zna pes pokazat (in oblajat). Tako prideš prav do vsake divjadi, ki jo je našel (tudi do tiste, ki je ptičar ne more prinesti) ali ki se je skrila na nedostopnem kraju. Še tako dobro izšolan prinašalec ti ne bo prinesel kune, ki se je skrila v vrh smreke. Parkrat me je pes vodil več kot kilometer daleč in mi pokazal drevo, na katerem je sedela, tudi ponoči.
    Moram povedati še to, da s svojimi psi preverjam tudi prav vsak nastrel male divjadi (lisice, zajca, kune, jazbeca), če ta ni obležala. In psu, ki je sposoben slediti oprasnjeni kuni, je potem slediti prašiču mala malica.

  5. #95

    Privzeto

    Pri nas tudi pade zajec vsake "kvatre" in veliko je bilo tudi zastreljenih pa se jih ni našlo. Zaradi psov "specialistov"
    Mi gre pa malo na živce ko se začne kaj je bolj pomembno in delitev po pasmah, skupinah. Kot v "filmu". Eni trdijo da so braki predvsem goniči, takoj za tem drugi, da so krvosledci...zmedi ne konca ne kraja. Psi iste pasme so lahko zelo različni. Inteligenten pes pa bo tudi vedel kako uporabljati nos v različnih situacijah.
    Se pravi "taramtaboljše" je če aportira in tudi pokaže, oblaja ali imamo zopet "nezdružljivost funkcij"?

    PS
    "Vrtala" ima očitno svojo vzrejo kar na dobrem glasu

    Dober pogled in hvala za čestitke!

  6. #96

    Privzeto

    Citat Sršen je objavil: Pokaži objave
    Tudi meni ni jasno, zakaj imajo različne pasme različne pogoje za opravljanje preizkusa po krvni sledi.
    To ni pravično. Pa ne mislim na pravičnost do vodnikov in psov, temveč do iskane divjadi.
    Vsi ki jo iščejo naj bodo enako sposobni to opraviti!
    Za tekmovanje imajo posamezne VK različne pravilnike, vendar z opravljeno krvno sledjo na tekmovanju, še vodnik ne sme iskati, če sled in preizkušnja nista opravljena po Pravilniku o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov!
    Upam, da to Aron ve!

  7. #97

    Privzeto

    Citat RAUBŠIC je objavil: Pokaži objave
    Za tekmovanje imajo posamezne VK različne pravilnike, vendar z opravljeno krvno sledjo na tekmovanju, še vodnik ne sme iskati, če sled in preizkušnja nista opravljena po Pravilniku o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov!
    Upam, da to Aron ve!
    Ok, to mi je sedaj bolj jasno.
    Hvala za pojasnilo, priznam, da sem mislil, da s temi preizkušnjami že lahko iščejo.
    Grem po pepel.
    Verum justicia quod parilitas!

  8. #98

    Privzeto

    Citat pidog je objavil: Pokaži objave
    Vsekakor gre zasluga tudi goniču!
    ... v vednost; gonič je bil tiho kar nekaj minut preden je zajec priskakljal po cesti in tudi ko je prišel po sludu za njim ni bil glasen, ravno tako ko je zavil za njim v gozd Potrpožljivost se zmeraj izplača!
    Da sem mu ga pa ukradel
    ... počakat na goniča, ker bo sigurno enkrat prišel in našel zastreljenega zajca, ga aportiral ali oblajal?
    Ne vem kako se drugod lovi zajca, pri nas mu malo kateri pes leti ravno za ritjo.
    Je pa res, da bi bilo lahko vse možno. Mene vseeno ta zgodbe bolj spominjajo na lisico in grozdje

    Dober pogled!

    PS
    Da mogoče koga ne jezi, ker se zajca lovi s "ptičarjem"
    Tako razmišljaš in pišeš, ker imaš ptičarja. Če bi imel psa iz kakšne druge skupine, na primer terierja, jazbečarja.., bi pisanje prilagodil svoji pasmi - skupini. Vodniki praviloma poznajo delo psa iz svoje skupine in gledajo na delo svojega psa drugače, kot tisti, ki te skupine nimajo.
    Zagotovo je uspeh, da je gonič zajca našel, ga dvignil in gonil. Med gonjo lahko tudi "izgubi" sled, zato je lahko tudi dalj časa za zajcem (divjadjo). Kar bi gonič naredil po strelu ne vemo. Piong, od tebe, kot vodnik psa, bi pričakoval, da bi počakal, da bi videl, kaj bi gonič naredil po strelu iz razloga, da gonič ve, zakaj je "delal" (iskal, gonil). Na skupnih lovih sem videl, da so goniči prinesli ( tudi privlekli) k vodniku zajca ali lisico, zato ...
    S tem, ko je tvoj pes prinesel zajca, ki ga je pred tem gonil gonič, si ti tvojega psa učil in mu dodatno pokazal kaj pričakuješ od njega, tvoj pes je prišel do plena, gonič, ki pa je vse naredil, da si ti prišel do strela, je "delal" zastonj, saj ni imel možnosti priti do plena.
    Mnenja sem, da bi moral dati možnost, da gonič pride do plena, tvoj pes bi še vedno lahko bil "udobno" pri tebi in šele takrat, ko bi gonič pustil zajca, bi ti še vedno lahko poslal svojega psa po zajca.
    In tudi za to bi se potrpežljivost izplačala!

  9. #99

    Privzeto

    Citat RAUBŠIC je objavil: Pokaži objave
    Tako razmišljaš in pišeš, ker imaš ptičarja. Če bi imel psa iz kakšne druge skupine, na primer terierja, jazbečarja.., bi pisanje prilagodil svoji pasmi - skupini. Vodniki praviloma poznajo delo psa iz svoje skupine in gledajo na delo svojega psa drugače, kot tisti, ki te skupine nimajo...
    Sem mislil, da sem pa med tistimi "proti diskriminaciji". Očitno se motim oz. v svoji ozkoglednost ne vidim prave resnice
    Glede ostalega sem pa zadosti napisal.

    Dober pogled!

    PS
    Če bi še enkrat danes doživel podobno bi tudi naredil, postopal isto!

  10. #100

    Privzeto

    Imajo pa vsi vodniki z napisanim podana lepa pravila, kako postopati, če slučajno skupaj jagate zajca z različnimi pasmami psov ... če ga seveda ne lovite kot maček miši

    Dober pogled!

Stran 10 od 15 PrvaPrva ... 67891011121314 ... ZadnjiZadnji

Pravila objavljanja

  • Ti ne moreš objavljati novih tem
  • Ti ne moreš objaviti odgovora
  • Ti ne moreš objavljati priponk
  • Ti ne moreš urejati svojih objav
  •