Stran 2 od 3 PrvaPrva 123 ZadnjiZadnji
Rezultati 11 do 20 od 26

Tema: Premovlečne risanice

 1. #11
  Član od
  Apr 2008
  Lokacija
  primorska
  Prispevki
  4,550

  Privzeto

  Mislim, da si nem. naprožilo ne zasluži take kritike. Kdor je navajen nanj, se odlično obnese. Imel sem ga tudi sam in nikoli me ni razočaral pa puška je bolj varna kot z direktnim

 2. #12

  Privzeto

  Tudi jaz imam nemško naprožilo /risanica Anschutz/.Petelina sta dovolj narazen, tako da lahko brez problema naprožim. Pri zastavinih risanicah pa sta petelina res malo preveč skupaj, vendar sem prepričan, da kdor ima to kombinacijo se je že prilagodil in mu naprožanje ne povzroča težav.

 3. #13

  Privzeto

  Citat detel je objavil: Pokaži objave
  pa puška je bolj varna kot z direktnim
  Imaš seveda tudi nevarne, premehko nastavljene direktne sprožilce, ampak v načelu se vsaj osebno ne bi mogel ravno strinjati z zgornjim mnenjem (tudi sam sem imel nemški "šneler" na Kranjčanu)
  Še posebej, če poznaš kako sistem deluje - pa največkrat vseeno ni težava v sistemu ampak v uporabniku. In naprožilo je en člen, ki lahko zmede strelca - ta pa pod pritiskom ali v napeti situaciji dostikrat ne deluje dovolj zbrano.

  Bil priča:
  - Mlad lovec (po stažu, ne starosti) je polnil orožje že med hojo in med strelci na stojišče !!!
  - puška je počila, nas srečo vsaj ni bila obrnjena v solovca...
  - Ugotovilo se je, da je lovec prejšnji večer čistil orožje in se "igral" z naprožilom, ki je ostalo napeto.

 4. #14

  Privzeto

  Meni na rednem letnem preizkusu risanic v zrak in okoli tarče pokajo izključno tisti, ki uporabljajo naprožilo (je pa naprožilo na starih puškah zelo pogosto, starih pušk je pa veliko, to je treba priznati...). Največkrat se dogaja zato, ker naprožajo še preden pomerijo v cilj. Ali pa jim strel zaradi premehkega naprožila pač uide. Videl sem že celo jagra na brakadi, ki je naprožil že ko je prišel na stojišče. Gospodar sem in tja dobi obvestilo o strelu, ki je "ušel", ker jagri na preži naprožajo še preden sploh zagledajo divjad. Ko začnemo omenjati naprožila dobim kurjo polt. Še posebej pa takrat, ko kdo začne o tem kako je naprožilo bolj varno od direktnega sprožilca.
  Last edited by Deerhunter; 19. October 2015 at 18:10.

 5. #15
  Član od
  Aug 2012
  Lokacija
  Posavje
  Prispevki
  407

  Privzeto razdelitev teme

  Jaz pa predlagam, da moderator odpre novo temo "Naprožilo vs. direktni sprožilec" in premakne ustrezne dele te debate tja.
  Debata o tem je sicer koristna, ampak pod Premovlečne risanice ne spada.

 6. #16

  Privzeto

  Deerhunter, dobesedno takšne izkušnje imam tudi sam. Vsi pobegli streli so z naprožilom.
  Še ena zanimivost. Z kolegom sva sedela na deblu in lovila šoje. On je imel MK. Položil jo je preko kolen z cevjo obrnjeno v moj trebuh. Ko sem ga opozoril je prezirljivo rekel, da sem strahopetec.
  Obrnil je puško in prižgal cigareto. Pa mu škatla vžigalic pade na puško in poči. Samo vstal je in odšel. Drugi dan je bila puška brez naprožila.

 7. #17

  Privzeto

  Ta je pa lovska

 8. #18
  Član od
  Mar 2012
  Lokacija
  Primorska
  Prispevki
  194

  Privzeto

  Nepravilna raba naprožila še ne pomeni, da je naprožilo slabo. (sicer ga sam ne uporabljam več)
  Nesreče se dogajajo ravno tako brez naprožila. Vse mogoče stvari so krive le uporabnik orožja ne.
  Najverjetneje je bil vsak podučen kako se uporablja naprožilo pa še zmeraj se dogaja, da naprožila napenjajo in vključijo varovalko pa lepo na zalaz, uporabljajo naprožila na pogonih, naganjajo z vnaprej napetim naprožilom,...

 9. #19
  Član od
  Apr 2008
  Lokacija
  primorska
  Prispevki
  4,550

  Privzeto

  Za nesreče je kriv človeški faktor, ne pa naprožilo. Če si neroden, zmeden ali prestrašen, ne pomaga nobeno naprožilo... Preko 20 let sem lovil z naprožilom, tudi na pogonih ga uporabljal, nikoli nobene zamere, vse OK .
  Last edited by detel; 20. October 2015 at 08:58.

 10. #20

  Privzeto

  Citat detel je objavil: Pokaži objave
  Za nesreče je kriv človeški faktor, ne pa naprožilo. Če si neroden, zmeden ali prestrašen, ne pomaga nobeno naprožilo...
  To?no tako!!!!!
  Problem je, da ravno nerodni in zmedeni želijo na vse načine popraviti svoje strelske rezultate. Eno od teh je naprožilo. Potem smo pa tam.

Stran 2 od 3 PrvaPrva 123 ZadnjiZadnji

Pravila objavljanja

 • Ti ne moreš objavljati novih tem
 • Ti ne moreš objaviti odgovora
 • Ti ne moreš objavljati priponk
 • Ti ne moreš urejati svojih objav
 •