Stran 3 od 3 PrvaPrva 123
Rezultati 21 do 26 od 26

Tema: Premovlečne risanice

  1. #21

    Privzeto

    No zdaj ste me do konca potegnili v debato in spet bomo kot ponavadi že tretjič na tem forumu pisali isto. Naprožilo ni bilo slabo 100 let nazaj ko so ga izumili, ker so bili direktni sprožilci dolgi, nekonstantni in trdi. Stvar je iz vidika novih kratkih konstantnih direktnih sprožilcev zgrešena v osnovi. Najprej izgubljaš čas z naprožanjem, nato dobesedno tipaš, kje je sprožilec, prostora za tipanje pa je med sprožilcem in branikom bore malo. Položaj roke je ves čas v nenaravnem položaju, ker je sprožilec bistveno preveč spredaj, zato ga iščeš ne samo s prstom ampak skorajda s celo roko. Mešetarjenje na blef okoli sprožilca je že v osnovi nevarno. Zato tudi veliko pobeglih strelov. Nato je vse odvisno od trdote. Če je mehak, bo počil takoj ko se ga dotakneš. Povprečen strelec, ki se tisti trenutek ukvarja z iskanjem sprožilca lahko pozabi, da mora hkrati meriti v tarčo. Če pa je stvar nastavljena malo bolj na trdo, da lahko daš brezskrbi prst gor, pa ni glede tega nič drugačen kot direkten sprožilec, le z naprožanjem izgubljaš čas in sam sprožilec je v nenaravnem položaju, ker je preveč spredaj. Tisti, ki jagate s tem in ste zadovoljni hvala bogu. Ampak pripravnik, ki kupuje prvo puško, bo naredil bolje, če se bo vsega tega ognil na daleč in bo vzel puško z direktnim sprožilcem.. Že poceni nove risanice imajo kratke in konstantne sprožilce. Sicer so malo bolj na trdo nastavljeni. Ampak prvo dvoje je bolj važno, kot sama trdota. Rezultati pa pridejo z nekaj vaje. Tukaj se omenja (ne)usposobljenost za ravnanje z orožjem kot glavna krivda za odletele strele. Vendar, kot sva napisala dva strelska referenta tukaj: pri direktnem sprožilcu nastavljenem na več kot 1 kg streli takorekoč nikoli ne odletijo, pri naprožilu pa se to redno dogaja. Se pravi potem tukaj ni kriv le uporabnik, pač pa tudi oprema. Se pravi je več faktorjev. Američani imajo že dolgo standard 1,5 kg za direkten sprožilec na običajnih serijskih puškah. Naprožil sploh ne poznajo. Pa nosijo in uporabljajo orožje že od divjega zahoda dalje. Že vedo zakaj je tako in zakaj mora biti sprožilec za povprečnega uporabnika nastavljen na 1,5 kg. Pri nas pa neusposobljeni strelci poizkušajo izboljšati streljanje s tem, da si pridobijo puške z naprožili, rezultat je pa še slabše streljanje, še več odletelih strelov in še večja nevarnost za okolico. Pač tisto 50 let staro prepričanje, da je edini pravi in najboljši lovski sprožilec naprožilo. Starega jagra, ki že 50 let naproža ob prihodu na štant ne bo nihče prepričal, da naj začne delati drugače, bolj varno. Še če bi mu -teoretično govorim- zaradi nevarnega ravnanja odvzeli orožje, bi še vedno trdil, da se mu je zgodila krivica. Tako pač je.

  2. #22
    Član od
    Apr 2008
    Lokacija
    primorska
    Prispevki
    4,562

    Privzeto

    1,5 kg najbrž zaradi varnosti...
    Naprožila se da tudi naštelat.

    Ne trdim, da je naprožilo boljše od direktnega a se ga da enako dobro uporabljat in zaradi tega ni treba pušk prodajat

  3. #23

    Privzeto

    Tistim, ki ga obvladajo ni treba, se strinjam. Le tisti, ki še direktnega ne obvladajo, naj ne kupujejo naprožilo, ker bodo rezultati prej slabši kot boljši. Raje z direktnim vsako leto par škatel na tarčo pa bodo tudi rezultati kmalu vidni. Vaja dela mojstra. Pa še ceneje bo kot menjava puške ali sprožilca. Žal sem v jagi dobil občutek, da je nekaterim trenirati na tarčo izpod časti. In pa škoda nabojev. Strelja se samo na divjad. Še tistih par nabojev za letni preizkus je enim žal in privlečejo nastarejše in najbolj oksidirane

  4. #24
    Član od
    Nov 2009
    Lokacija
    Iz Mezgovc v Zagorje pri Pivki
    Prispevki
    1,222

    Privzeto

    Citat jazbec je objavil: Pokaži objave
    Ta je pa lovska
    Lahko bi bil tudi las z glave, pa je na srečo nosil klobuk.

    Malo šale...

  5. #25

    Privzeto

    "Lonec gre toliko časa na vodo, dokler se ne razbije!"
    - drugače pa po Murphiju: Če gre lahko kaj narobe...bo narobe tudi šlo...!

    Keep it plain simple!

    - naprožilo je eden od dodatnih členov pri strelu, ko gre zlahka kaj narobe...

  6. #26

    Privzeto

    Citat jazbec je objavil: Pokaži objave
    Ta je pa lovska
    Ni lovska.
    Ne bom pisal imena. Je pa vsem povedal kako je bilo, ko so spraševali zakaj nima več naprožila. Mogoče se bo sam oglasil, če tole bere.
    Se mi je pa zahvalil, da sem ga opozoril. Puška ANSCHÜTZ 22 lr.

Stran 3 od 3 PrvaPrva 123

Pravila objavljanja

  • Ti ne moreš objavljati novih tem
  • Ti ne moreš objaviti odgovora
  • Ti ne moreš objavljati priponk
  • Ti ne moreš urejati svojih objav
  •