Stran 2 od 23 PrvaPrva 12345612 ... ZadnjiZadnji
Rezultati 11 do 20 od 228

Tema: Izbira kalibra ter modela prve puške

  1. #11
    Član od
    Jul 2012
    Lokacija
    Vrbljene
    Prispevki
    486

    Privzeto

    Citat Tomaž Ražman je objavil: Pokaži objave
    9,3x62
    Se strinjam.

  2. #12

    Privzeto

    Ne morem si pomagati, da ne bi vprašal, zakaj nekomu, ki morda še nikoli v življenju ni streljal, svetovati 9,3×62? Ne pozabite, da današnje generacije mladih niti vojske niso služile. Neizkušenega strelca tak kaliber vodi v strah pred lastnim orožjem, pred strelom, pokom, odsunom, vse to pa vodi v slabe zadetke in posledično gre na škodo divjadi.
    Verjamem, da nekatere od vas, ki ste izkušeni strelci odsun ne moti. Sam pa sem videl na nastrelitvah ljudi, ki se tresejo od straha pred strelom z 8×57 ali 30-06. Zamislite si, da takemu potem predlagate 9,3×62.

    Jaz bi vsakemu pripravniku, za katerega se domneva, da nima veliko izkušenj s streljanjem, predlagal univerzalne kalibre standardne moči. Predvsem tukaj mislim na 308 win, 7×64, 30-06, 8×57.
    Izbira med temi kalibri pa je spet odvisna od namena lova in se mora vsak sam odločit, dobri so vsi, nekateri pa so malo boljši za določen namen kot drugi.
    Po dostopnosti streliva izstopata 308 in 30-06. V kolikor bo nekdo jagal veliko lažje divjadi in nekaj težje je dober kandidat 308. Dobro dela na lažji divjadi, ob primerni krogli pa tudi na težji. 308 gre dobro skupaj tudi s kratko lahko puško s kratkim zaklepom.
    V kolikor nekdo želi zaradi možnosti pogostih strelov na težjo divjad, puško polne moči je tukaj 30-06, ki je najbrž najbolj univerzalen kaliber kar jih je. Izbira streliva je ogromna, za vsak namen se najde dosti primernega streliva. Treba pa se je zavedati, da bo puška imela nekoliko daljšo dolžino in večjo težo, zaradi daljše cevi in zaklepa. Ne kupovati 30-06 s 50 cevjo, čeprav se jih brez problema dobi. Zakaj ne smo že stokrat pisali.
    V lovišču kjer se pogosto lovi težko divjad na blizu ali normalnih strelnih razdaljah je zelo dober kandidat 8×57. Veliko moči, omogoča pa kratko cev in priročno puško. Še posebej primeren za štuce.
    7×64 zmore marsikaj, nekateri ga postavljajo ob bok 30-06. Jaz bi vseeno dal prednost 30-06 zaradi veliko večje izbire streliva ter dejstva, da se za 30-06 dobi ogromno streliva v teži krepko čez 11g, medtem, ko se v 7×64 dobijo krogle nekje do 11g.

    Z vsemi temi kalibri s primerno kroglo lahko jagaš vse kar živi v naših gozdovih.

    THEHUNTER: Kot vidiš dobiš precej različnih predlogov. Mogoče so še najboljši nasveti, da bo dobro karkoli od standardnih kalibrov. Le odločiti se moraš, kaj ti bo na podlagi divjadi, ki jo boš jagal najbolj prav prišlo.
    Glede puške pa je tako. Dobi se veliko odlično ohranjenega rabljenega orožja za dobro ceno. Za prvo puško super. Kaliber je pri tem drugotnega pomena, da le ni nekakšna eksotika, katera te bo po nepotrebnem tepla po rami in po denarnici. Ni vseeno ali škatla nabojev stane 40€ ali 80€. Sploh na začetku ko boš najbrž veliko prestreljal na tarčo.
    Ko boš pa par let jagal in boš točno videl kaj potrebuješ, boš pa kupil nekaj novega, kar ti bo potem služilo dolgo vrsto let.

  3. #13

    Privzeto

    Če boš dosti jagal prašiča na pogonih, potem 9,3x62, drugače pa vzemi .308Win ker ima zelo veliko izbiro streliva.

    edit: Glede odsuna se da pa v kopito vgradit napravco za zmanjševanje odsuna ali pa kakšen magna-port, tako da se da uredit.
    Last edited by Slayer; 1. January 2014 at 13:51.

  4. #14

    Privzeto

    Deerhunter, sva enakega mnenja.
    Z 308, 30 06, 7x64 ali 8x57 imaš pokrito vso divjad pri nas, in so za prvo puško dobra izbira. Kasneje pa boš napolnil svojo omaro še z kakšnim kosom orožja.

  5. #15

    Privzeto

    Citat Slayer je objavil: Pokaži objave
    Če boš dosti jagal prašiča na pogonih, potem 9,3x62, drugače pa vzemi .308Win ker ima zelo veliko izbiro streliva.
    Slayer. Jaz razumem mladino zato ti svetujem, da z nasveti jagrom počakaš vsaj do polnoletnosti. Pa kakšen naboj v tarčo je tudi dobro oddati. Pa ne razumi tega narobe. Če te nihče ne pove takole se bojim, da biš čez par mesecev teoretični vseved. Praksa pa je veliko vredna. To boš zvedel z leti.
    Citat Slayer je objavil: Pokaži objave
    Zankrat imam zloglasni 4,5mm.

  6. #16

    Privzeto izbira kalibra ter modela prve puške

    Citat Tomaž Ražman je objavil: Pokaži objave
    9,3x62
    Mislim, da je to premočen kaliber 9,3x62, 30 06 imaš za vsako divjad, če imaš gore kjer se lovi tudi gams mora bit kaki 6,5x 57. 243 Win. za nižinsi del kjer so preže pride tudi 6,5x57 ali 243 W

  7. #17

    Privzeto

    Za lov gamsa sta 6,5×57 in 243win že v redu. Tudi za srnjad. Morda celo boljša, kot kak močnejši "top". Ampak THEHUNTER je povedal, da imajo v lovišču vso divjad do medveda in da obstaja možnost strela na karkoli. Zato pišemo o kalibrih, kateri ob primerni krogli izpolnjujejo lov na vso divjad v Sloveniji.
    Samo toliko, da ne bo kateri od pripravnikov tukaj mislil, da se s 243 in 6,5×57 lahko večja divjad strelja. Tadva kalibra sta za manjšo divjad (srnjad, gams...), tako po uporabnosti, kot po zakonu. Tudi reči, da se s takim kalibrom lahko po zakonu strelja tudi npr. ozimce divjega prašiča in tele jelenjadi, je popoln nesmisel, res da se lahko, ampak kjer so ozimci in teleta, so tudi odrasli prašiči in jelenjad, zato je tak kaliber neprimeren za tako lovišče...

    Citat Prepeličar serec je objavil: Pokaži objave
    Mislim, da je to premočen kaliber 9,3x62, 30 06 imaš za vsako divjad, če imaš gore kjer se lovi tudi gams mora bit kaki 6,5x 57. 243 Win. za nižinsi del kjer so preže pride tudi 6,5x57 ali 243 W
    Last edited by Deerhunter; 1. January 2014 at 15:06.

  8. #18

    Privzeto

    Pozdravljeni,

    Najprej, srečno 2014 vsem!!

    Vidim, da se je debata kar razvnela medtem, ko me ni bilo. Včeraj nisem prišel do odgovora ker smo pripravljali za zvečer
    Hvala za nasvete!!

    Malo težko se je odločit, ker vsak predlaga drugačen kaliber, ampak vsak je na enega navajen in mu dela najboljše. Ampak vseeno prihajam do zaključka, da je najbolj pomembno mesto zadetka! Zato se vedno bolj ogrevam za 308 win. Poceni municija za vajo na strelišču, pa velika izbira streliva za jago. V prihodnosti pa se mi zdi tudi dober za kombinacijo, naprimer z 9,3x62. Popravite me, če se motim.

    Zanima me, če kdo uporablja puško v kalibru 308 win in kako se mu ta kaliber obnaša na manjši (lisica, srnjad) in kako na večji divjadi (divji prašič, jelenjad)?

    Glede na to, da je 308 win krajši naboj me zanima, če dela ČZ zaklepe prilagojene temu kalibru ali ima isto dolžino zaklepa za vse kalibre?

    Sicer začnem z pripravništvom marca ampak vseeno rad povprašam malo prej, da sem bolj informiran. Puško bom mogoče kupoval že spomladi zato iščem čim več koristnih informacij, da ne bom kupoval nekaj v tri dni.

    Optika na puški pa bo verjetno Docter classic 3-12x56. Ampak grem še testirat v živo, ko bo imel Optik-trade dneve odprtih vrat, da se prepričam kateri daljnogled mi bo najbolj odgovarjal!

    Hvala!

    Lep pozdrav!

  9. #19
    žandar Guest

    Privzeto

    Citat THEHUNTER je objavil: Pokaži objave

    Ampak vseeno prihajam do zaključka, da je najbolj pomembno mesto zadetka! Zato se vedno bolj ogrevam za 308 win. Poceni municija za vajo na strelišču, pa velika izbira streliva za jago. V prihodnosti pa se mi zdi tudi dober za kombinacijo, naprimer z 9,3x62. Popravite me, če se motim.
    Ne motiš se!!

  10. #20
    Član od
    Mar 2008
    Lokacija
    jagoda
    Prispevki
    334

    Privzeto

    Glede na tale tvoja vprašanja, me zanima tole;

    Kakšen razlog imaš, da boš ali bi postal lovec?
    lp MAj

Stran 2 od 23 PrvaPrva 12345612 ... ZadnjiZadnji

Pravila objavljanja

  • Ti ne moreš objavljati novih tem
  • Ti ne moreš objaviti odgovora
  • Ti ne moreš objavljati priponk
  • Ti ne moreš urejati svojih objav
  •