PDA

View Full Version : Terierji

ZR7
15-12-07, 20:48
v v v v v
Zivjo!

Zanima me kako je kaj s terrierji v lovski smeri? Jih veliko lovcev uporablja ali zaradi njihove trmavosti niso kaj prida zaželjeni?
Vem, da so Sloveniji zelo razširjeni lovski terrjeri, kako pa je kaj z drugimi?

Sploh me zanima kako je kaj s foxi, so kakšna delovna legla v sloveniji oz. jih vi kot lovci kaj videvate v lovskih rokah( v tujini, kakor sem bral naj bi bili zelo razširjeni).

V prihodnosti nameravam kupiti kradkodalkega foxa(dobil ga bom iz vrhunskega delovnega lega iz nemcije). Z njim nameravam opraviti PNZ in se mogoce v prihodnosti spustiti v lovse vode.

LP, hvala za odgovor!
V naši LD ima en član dva Jack Russel terierja in ju uporablja za lov. In sicer kot goniča, pa jamari tudi v času lisičje gonje. Eden mu lepo prinaša tudi race iz Save.
Ali sta Russla sledoglasna?
Lastnik pravi, da sta. Sam jih še nisem videl gonit, ker jih ne vozi na pogone.
Po ostrini pa ne zaostajata za nemškimi terierji.
No danes bosta rusla (ali vsaj starejša psička) imela priložnost pokazat, če sta hujša od ene NLT, ki je odlična jamarka. Za kaj gre: S kolegom in omenjeno NLT sva jamrila in je po 10 min prišel iz luknje ogromen lisjak, se pred luknjo obrnil in se namenil nazaj vanjo. Moj strel iz razdalje 10m ga je le malo postrigel. Nato sta imela s terierko še pol ure veselja v luknji, ven pa ga ni več dobila. Sedaj gre pa kolega z Ruslom probat (če ne bo lisjak prej ven popihal). Bom poročal, kakšen bo rezultat.

Lisjak
16-02-08, 01:36
Ali bi mi lahko kdo posredoval pravilnik o PNZ-ju za terierje? Ker namreč te zadeve ne morem in ne morem dobit.
Hvala

Urška
12-08-08, 17:01
To zanima tudi mene, saj poleg trenutnega psa, s katerim delam športno klasiko, načrtujem tudi nakup terrierja, s katerim bi se želela udeležiti tudi šolanja za namen, za katerega so bili ti psi ustvarjeni, ker sem velik pristaš ohranjanja delovnih značilnosti vseh pasem.

zoe
22-08-08, 00:22
Pozdravljeni,

zanima me, če kdo ve za kakšno leglo kratkodlakih foksterierjev v Sloveniji ali okoliških državah.

Hvala in lep pozdrav

detel
05-10-08, 22:40
Prijatelj bi spomladi kupil nemškega terierja. A mogoče kdo ve kdo vzreja KRATKODLAKE ?

Bor
06-10-08, 22:46
Kratkodlaki nem. terierji uradno ne obstajajo, se pa najde v veliko leglih kakšen z zelo kratko dlako.

Boris

detel
07-10-08, 09:32
Dobro veš kaj sem mislil, nisi mi pa odgovoril na vprašanje. Tudi kompletno leglo se najde ktd, če "delamo" v tej smeri.

Jagermaister
08-10-08, 00:02
Ponavadi se ne dela v "tisti" smeri, ampak v nasprotni...
Idealno bi bilo: krajša dlaka in izrazita brada. Pa se to dvoje le redko poklopi.

Jagermaister
08-10-08, 00:37
Terier je deloven pes z izrazitim lovskim nagonom.
Črt, ki je tudi krvosledec, je po 6 urah od strela izsledil ranjenega lisjaka, čeprav ni bilo znakov, da je zadet. Lisjak se je pred njim zatekel v luknjo, ki jo je izdolbla voda, s čimer pa je pridobil le par minut.

1679
Neprijazno "delovno" okolje

1680
Po bitki ni bil ravno za na razstavo...

detel
08-10-08, 08:26
V naši LD imamo 7 letnega terierja, ki je sicer po standardu prevelik, vendar odličen na krvi za vso divjad. Je pokazač. Goni glasno.

Veper
08-10-08, 16:10
Bor prav potiho in previdno te sprašujem kje se da dobiti uradni podatek,da kratkodlaki nemški lovski terjerji ne obstajajo uradno:icon_confused:Jaz imam namreč drugačne podatke in menda bodo ljudje ki take pse ocenjujejo na mednarodni ravni že vedeli se mi zdi.:icon_wink:No vsi pa smo zmotljivi in nilkoli ne veš zagotovo kam pes..................

Jagermaister
08-10-08, 17:35
Kolikor jaz vem, ni uradne delitve na kratkodlake in dolgodlake. Dlaka je resasta, je pa lahko različno dolga. Nisem še zasledil, da bi imel kakšen prekratko, zg. dolžina za odlično oceno pa je do 4 cm. In tudi nisem še videl, da bi bili v kakšnem leglu samo kratkodlaki ali samo dolgodlaki (je pa seveda mogoče), večinoma imaš vse variante od - do.

Bor
08-10-08, 21:22
Veper, tisto kar je napisal Jagermaister drži. Različna dolžina dlake pa prihaja iz parjenja med psi daljše in krjaše dlake. Včasih sta obstajali res dve vrsti dlake. Danes je zaželena trda priležna resa z bradico.
Vedno pa dopuščam možnost, da se je kaj spremenilo in, da tega nisem zasledil.

Boris

detel
08-10-08, 22:23
4 cm se mi zdi veliko. To je že dolgodlak. Da tudi take sem že videl, čeprav jih je malo. Pred leti je en lovc vzrejal v sosednji LD izrazito ktd. Še bradice niso imeli. Bili so dobri psi, odlični v gonji.....
Veper, žal nimaš prav.

deteljica
09-10-08, 16:40
izpis iz originalnega standarda:
FCI-Standard Nr.103 / 20.1.1998/ D

HAARKLEID :
Beschaffenheit des Haares : Schlichtes, dichtes, hartes Rauhhaar oder derbes Glatthaar.
__________________________________________________ ______________
primer lepega prespektivnega legla,ki je bilo glatkodlako (objava iz DJT Club)

Züchter:
Anja Andrä, Bachstr. 63, 71336 Waiblingen-Bittenfeld
Tel: 07146 / 43119, E-Mail: vua.andrae@t-online.de

Zwingername:
vom Zipfelbach Wurftag: 24.07.08
Zwinger-Nr:
3475 Anzahl:
Rüden/Hündinnen:
7 1
Vater: Sepp von der Dachsschlucht Zuchtbuch-Nr: 62192
Mutter: Anja vom Zipfelbach Zuchtbuch-Nr: 59862
Zuchterwartungs-werte der Welpen:
Disposition LL 93
Größe 101
Nase 114
Spur-laut 111
Härte/Passion 114
Wasser-freude 107
Auftritts-
wahrscheinlichkeit LL 0,0021

Text:
Vater: ZP 163 P., 1. Pr., GP 275 P., 2. Pr.; NB/, sg / sg, SH 37 cm, Glatthaar. Mutter: ZP 168 P., 1. Pr., Dr. Lackner-GP 299 P., 2. Pr.; S/, NB, Nat.Schweis (:), sg / v, SH 38 cm, knappes Rauhaar mit Bart. Eltern arbeitsfreudige, führige u. ruhige Gebrauchshunde mit gutem Orientierungssinn. Sie werden bei allen Jagdarten erfolgreich eingesetzt u. jagen mit klarem Jagdverstand. Die Hündin zeigt eine hervorragende Arbeit auf der Rotfährte. Keine "Fernaufklärer". Welpen wachsen im familiären Umfeld auf u. werden jagdlich-sozial geprägt.
__________________________________________________ _______________
Primer enega od mnogih priporočanih plemenjaka z gladko dlako in brez brade (na splošno imam vtis, da balkan brade bolj ceni od matične domovine :icon_wink:) :

Name des Rüden: Dino vom Hopfengarten

ZB-Nr./DGStB-Nr.: 62651 / 2979
Vater: Vitus vom Dachsgschleif

Mutter: Bena von der Kellnau
Eigentümer: Jürgen Vollmer
Sonnenleite 20
96120 Bischberg
Tel: 09503 / 4919

Zuchtwerte: P-Wert LL
Disposition LL Schulterhöhe Nase Spurlaut Härte / Passion Wasserfreude
92 96 124 108 114 104 0,0320
ZP 1. Pr. 168 P.; Dr. Lackner-GP Sieger 2007 in Österreich 1. Pr. (282 v. 288 P.), CACIT, Bringselverweiser; Formwert v, Haarwert v, SH 36, BU 48; NB/.
Mutter 2002 auf Usedom mit 312 P., sowie Halbschwester 2005 in Schöntal mit 316 P. Gewinner der Int. Dr. Lackner-GP.

LP

HRAST
09-10-08, 21:22
Sam se s to pasmo ukvarjam in jo preučujem že več kot 30 let.Veliko razočaranj je bilo in tudi veliko sreče in lovskega zadovoljstva.Največ pa sem naredil zase in za moje lovsko zadovoljstvo,ko sem ugotovil,da se psa ne kupuje za prvim plotom,ampak od rejcev,ki pse šolajo in izšolajo.Samo dobra linija je v tem uspešna.Ko pa sem začel zahajat na tekme v tujino,in ugotovil,da nimamo v večini,nič slabših psov kot denimo Nemci,sem se odločil tudi za vzrejo teh prikupnih malih lovskih pomočnikov.
Kar se pa dlake tiče,je enoten standard,in ni dolgodlakih in kratkodlakih,so pa z ali brez bradice,oboji enako cenjeni in dobri lovski pomočniki.
Trenutno je leglo staro 4 tedne,druga paritev,preizkušeno dobra,od psice,in psa preizkušena v delu.Psi narastejo do 37cm,psice do 36 cm.Za pogledat,enaki kot jajce jajcu.
Moti pa me,da v Sloveniji ni vodnikov,ki bi se ukvarjali z šolanjem te pasme.Na letošnjo VUP,je bilo prijavljenih samo DVA VODNIKA:V tujini,pa se moraš prijavit,vsaj dva meseca prej,ker drugače te odbijejo,zaradi preveč prijav.In tam je tudi ta mali velikan,veliko bolj cenjen,kot pri nas,ker je bolj vsestranski kot druge pasmein zaradi tega veliko bolj uporaben.
Omenim naj še,da je letos v avgustu mednarodna zveza za NLT(nemški lovski terier) sprejela KLPJ,sekcija nemški lovski terijer v svojo organizacijo,za kar je bilo potrebno ogromno dela in dokazovanj.Sedaj bomo enakovredno tekmovali na njihovih prireditvah in z svojimi psi sodelovali na njihovih prireditvah in v vzreji,kar nam sedaj ni bilo dovoljeno.
Pravilniki o delu se pa dobijo na klubu,tam se lahko tudi včlani,vsak ki ga zanima to področje,in dobi ustrezno gradivo,pravilnike o delu,zunanjosti in prireditvah,ki jih prireja klub.
Naslov:
KLPJ
Župančičeva 9
1000 Ljubljana

Veper
09-10-08, 23:37
Kaj pa resasti terjerji??

HRAST
10-10-08, 04:00
Zaradi narave dela,pes mora imeti nemški terier mora imeti gladko,priležno,resavo in gosto dlako.Bradica pa po standardu ni obvezna.Seveda pes,ki nima bradice,daje videz kratkodlakavosti,kar pa ni.Fantje,ki debatirate o tej pasmi,da si ogledate,VP,vsako leto ga prireja KLPJ,in tam se lahko seznanite z pasmo.

deteljica
10-10-08, 09:24
Ko pa sem začel zahajat na tekme v tujino,in ugotovil,da nimamo v večini,nič slabših psov kot denimo Nemci, sem se odločil tudi za vzrejo teh prikupnih malih lovskih pomočnikov......
Kar se pa dlake tiče, je enoten standard,in ni dolgodlakih in kratkodlakih,so pa z ali brez bradice,oboji enako cenjeni in dobri lovski pomočniki.
........ Moti pa me,da v Sloveniji ni vodnikov,ki bi se ukvarjali z šolanjem te pasme....... Omenim naj še,da je letos v avgustu mednarodna zveza za NLT(nemški lovski terier) sprejela KLPJ,sekcija nemški lovski terijer v svojo organizacijo,za kar je bilo potrebno ogromno dela in dokazovanj.

Pozdravljen Hrast!

Sem navdušena na dejstvom,da je Slovenija končno sprejeta v članstvo v mednarodno zvezo.

Poplnoma se strinjam, da Slovenija ima dobre pse :icon_smile:- v mojem sporočilu sem povzela nemške citate zgolj iz razloga, ker slovenskih na spletu ni:icon_confused:. Poleg tega mi je izjemno všeč nemški način podjanja podatkov o psih in predvidenih statističnih lastnosti legla.

Glede šolanja pa je bolj bogo pri vseh pasmah lovskih psov:icon_neutral:. Nekaj se organizirano učinkovito trudi le klub ljubiteljev ptičarjev. Pa še tu sem bila npr. letos prijavljena na njihove priprave za VUP in so propadle zaradi premajhnega števila prijavljenih :icon_cry:- pri tem, da bi zadoščalo 5 psov katerekoli pasme iz vse Slovenije.
Če pa je človek popolnoma prepuščen samemu sebi in je pri tem samo ena prireditev na leto, (ki včasih komu tudi terminsko ni izvedljiva) še posamezni intuziasti izgubljajo veselje.

Glede odlakanosti pa še eno opažanje- zgolj opazovalca, ne kot nekega poznavalca pasme :icon_exclaim:- švicarsko- nemško- avstrijsko območje bolj kot dlako na gobcu ceni dobro odlakanost trebuha in splošno kvaliteto dlake, ki zagotovo ščiti psa pri delu. Glede bolj prileženih ( "gladkih") ali bolj resastih tipov dlak nimajo posebnega odnosa, dokler zagotavljajo kvaliteto. Mene je recimo presenetilo, da večina nima nekih izdelanih stališč, kdaj je dlaka še prav dolga in kdaj predolga- so pa mnogi mnenja, da ni za odlično dlaka, ki je "trim bedurftig"= potrebna trimanja.

Tako "na oko" je splošen vtis, da imajo predvsem avstrijci precej "gladkodlakih psov" morda zato se mi tudi zdi, da od slovenske vzreje je več gladkih na koroškem koncu :icon_wink:) in da npr v Srbiji in BiH ljubijo malo bolj kosmate- predvsem pa bradate.

S tem v zvezi pa imam tudi vprašanje za Hrast ali drugega poznavalca:
Ali je ta ljubezen do brade v "bivši jugi" odraz lokalnega estetskega okusa, ali posledica dejstva, da so tam priljubljene tekme pod zemljo?
Ali brada v kakršnem koli smislu ščiti sa pri delu pod zemljo oz mu ga kakorkoli olajša ?

kuglaabc
10-10-08, 12:30
Hrast ima vsekakor prav.

Do pred nekaj let so imeli pri nas vodilni pri teh stvareh idejo, da je edina dovoljena za vzrejo ,, resasta dlaka z bradico,, Ko pa so oziroma smo pogledali tudi čez sosedovo ograjo so ugotovili, da so v Evropi celo bolj zaželjeni gladkodlaki terierji in jih je tudi več. Ne govori pa se o kratkodlakih in resastih ampak o ,, gladkodlakih,, in ,, resastih,,. Treba je namreč ločevati med popolnoma kratko,
,, plišasto,, ali če hočete ,, mišjo,, dlako in gladko a priležno in čvrsto reso, pa četudi brez bradico, poraščena naj bi bila notranja stran stegen in trebušček. Kot omenja Hrast standard govori o dveh dlakah. Ne drži pa dejstvo, da se ne morejo v enem leglu skotiti mladiči, ki so vsi gladkodlaki ali vsi resasti. Legla so lahko mešana ali pa vsa enake dlake.Ni namreč bistveno ali parite oba ali le enega resastega oziroma gladka starša. Tukaj pretirano ,, pametovanje,, ne zdrži. V tujini dobi pa tudi že mladiček ob izdaji rodovnika vpis ali je resaste ali gladke dlake.
Citiram standard :
Odstavek 11.Dlaka je :
- SCHLICHTES, DICHTES, HARTES RAUHHAR DESBER GLATTHAAR
( priležna, gosta, trda resa, groba gladka dlaka ).

Pa še za Deteljico :
menim,da je forum slovenski in naj bi se tudi pisalo v našem jeziku, ne glede na to, da pišemo o pasmi z nemškim poreklom. Če pa že prepisujemo z njihove int. strani poskrbimo vsaj za korekten prevod.
Ampak naj kljub temu napišem nekaj o podatkih, ki jih je Deteljica napisala : priporočenega plamenjaka in njegovega vzreditelja in vodnika ( Dino von Hopfengarten ) tudi osebno poznam. Pes je resnično gladke dlake a to dejstva, da je vrhunsko šolan pes sploh ne spremeni. Saj smo lovci in vzrejamo pse za določen namen in to je lov. Tako naj ima uporabnost vsekakor prednost pred zunanjostjo. Sam bi namreč prav lahko ,, jagal,, tudi s psom, ki bi bil prav dobro ocenjen a bi imel vsaj pol kvalitet omenjenega plemenjaka. Vedeti moramo, da je lovski terier vzrejen kot vsestransko uporaben pes za lov in ne za cirkus, kar nekateri zmotno mislijo. In razprave in polemike o dlaki so po mojem mnenju odveč, da je pes le uporaben, pa čeprav brez ene noge.
To, da Balkan še vedno prisega na brado pa je dejstvo. Vsake oči imajo svojega malarja. Ampak brada ali ne brada, pes, ki ima tako dolgo dlako, da ga je potrebno trimati je zelo naporen za uporabo. Raje vse drugo samo ,, povštra,, ne !!! Pa tudi a nismo govorili o nekih cm ?
Največji vzreditelj NLT v Evropi je iz Francije in vzredi cca. 120 mladičev letno, in sicer približno polovico resastih in polovico gladkodlakih.Francozi namreč tudi prisegajo na resaste z bradico. Ne branijo se niti gladkih, samo, da so uspešni v delu, predvsem da imajo maksimalno ostrost. Do sedaj sem se z njim srečeval pri nas in po tekmah v Evropi, drugo leto pa če bo sreča mila vrnem obisk v Franciji. Zanimivo bi bilo namreč videti kako posluje psarna z 70 Lovskimi terierji, lastnim loviščem in lastno oboro za zajce za preizkušanje sledoglasnosti.
lp

deteljica
10-10-08, 16:26
To, da Balkan še vedno prisega na brado pa je dejstvo. Vsake oči imajo svojega malarja. ..........

...... Do sedaj sem se z njim srečeval pri nas in po tekmah v Evropi, drugo leto pa če bo sreča mila vrnem obisk v Franciji. Zanimivo bi bilo namreč videti kako posluje psarna z 70 Lovskimi terierji, lastnim loviščem in lastno oboro za zajce za preizkušanje sledoglasnosti.
lp

Vau- to bo res zanimivo videti! Zelenim od foušije :icon_redface:. Upam, da bo kakšno poročilo z veliko slikami in kakšnim video posnetkom :icon_biggrin:

Glede brade pa- torej misliš, da gre le za estetsko komponento, ki nima nobenega "praktičnega efekta"?
Vprašam, ker pri šnavcerjih so npr v opisih zgodovine navajali, da naj bi brki in brada ščitili gobec pred ugrizi glodalcev, pa sem pomislila, če morda nekateri ljubitelji jamarjenja v močno odlakani glavi vidijo (ali pa si domišljajo :icon_wink:) kakšno prednost za delo pod zemljo- bodisi kot zaščito pred zemljo ali kot da zmede plenilca v smislu griza v vitalni del gobca ?

HRAST
10-10-08, 19:35
hej kuklaabc,v vsem se strinjam s tabo,samo tisto o treh nogah je pa rees lovska!

Jagermaister
10-10-08, 21:51
Glede brade pa- torej misliš, da gre le za estetsko komponento, ki nima nobenega "praktičnega efekta"?
Vprašam, ker pri šnavcerjih so npr v opisih zgodovine navajali, da naj bi brki in brada ščitili gobec pred ugrizi glodalcev, pa sem pomislila, če morda nekateri ljubitelji jamarjenja v močno odlakani glavi vidijo (ali pa si domišljajo :icon_wink:) kakšno prednost za delo pod zemljo- bodisi kot zaščito pred zemljo ali kot da zmede plenilca v smislu griza v vitalni del gobca ? Imel sem kar nekaj terierjev, vsi so imeli dokaj kratko dlako, od brade pa različno košato: nekateri le nakazano, kakšen sploh ne, sedanji pa ima zelo košato (sem ga že objavil pri slikah psov).
Nakazana bradica je le modni dodatek, medtem ko košata res nekoliko ščiti pred ugrizi. To v toliko, ker npr. lisica začuti, da ima že nekaj v gobcu, pa ugrizne le v dlako. Sicer pa ima lisica tako dolge in ostre podočnike, da jim tistih nekaj kocin več ne pomeni ovire.
Moram reči, da mi dolgodlaki sploh niso všeč, prej kratkodlaki, medtem ko bradico pa cenim. Mogoče je to stereotip, vendar mi šele bradat terierček da očutek, da je to res tisti pravi vražiček.

detel
10-10-08, 22:10
Zaradi narave dela,pes mora imeti nemški terier mora imeti gladko,priležno,resavo in gosto dlako.Bradica pa po standardu ni obvezna.Seveda pes,ki nima bradice,daje videz kratkodlakavosti,kar pa ni.Fantje,ki debatirate o tej pasmi,da si ogledate,VP,vsako leto ga prireja KLPJ,in tam se lahko seznanite z pasmo.

Kako moraš reči, da mora imeti resavo in gosto dlako. Tudi ktd so. A ga nisi še videl ? Kaj je lepše, je pa stvar okusa.

HRAST
11-10-08, 07:23
Dlaka JE RAZLIČNE DOLŽINE,vendar mora bit priležna resa!

detel
11-10-08, 22:38
Ni nujno, da je resa. Lahko je samo kratka in ravna, kot npr. pri poentru.

HRAST
12-10-08, 10:47
Terier-beseda izhaja iz latinščine terra-zemlja.Torej ime pove,da se terijerji uporabljajo za delo pod zemljo,nad zemljo in v vodi.Psi III.pasemske skupine se uporabljajo za to delo,in najboljši in car med njimi je vsekakor nemški terier,ker edini zmore vse,kar se od njih zahteva.Torej dlaka mora biti taka,da ga ščiti pred mrazom,poškodbami(pa ne pred zobmi zveri,ampak grmovja idr.)in ki ne zahteva gdove kako velike nege.
Če pa kdo želi,poentra,pa naj ga ima,samo pod zemljo bo malo težje delal,pa tudi grmovje mu ne diši,koliko ga poznam.Je pač gospod,ki v širokem polju obdeluje travnate in poljske površine.
Terijer pa zmore to in še vse ostalo!

detel
12-10-08, 22:20
Hrast, žal ne razumeš nič.

Jagermaister
13-10-08, 07:05
Detel! Terier ima lahko kratko in ravno dlako. Toda še vedno mora biti resasta; se pravi trda in močna, brez podlanke (kakor žima). Nikoli pa mehka.

kuglaabc
13-10-08, 09:40
Hojla, da ne boste še kako novo vrsto dlake izumili, Detel poglej si standard za DJT oz. NLT. Vse kar je v tem okviru je sprejemljivo, vsak sam pa ima pač sliko izgleda terierčka v glavi in bog ne daj da od tega odstopa. Dobro da ste samo za računalniki saj bi se v nasprotnem še skav......
Deteljica, ja bo lepo, verjemi.
Za objavo bo pa bolj malo, te po desetletjih dela prijatelji in kolegi naučijo, da si drugje bolj cenjen in spoštovan, tako pač je, žal. Samo sam se s tem ne obremenjujem. Kakšno malenkost uporabim, preveč pa ne. Zakaj že so Galilea poslali na grmado ...
Tudi oglašam se bolj malo, samo, ko pa kaka stvatr res zbode pa še kaj odgovorim.
Lep pozdrav vsem skupaj.

deteljica
13-10-08, 12:27
Deteljica, ja bo lepo, verjemi.
Za objavo bo pa bolj malo, te po desetletjih dela prijatelji in kolegi naučijo, da si drugje bolj cenjen in spoštovan, tako pač je, žal.......

Sej nedvomno verjamem :icon_smile:.
In Francozi so itak en poseben narod v kinološkem smislu.
Ne filozofirajo kaj dosti in si ne dajo pameti solit od raznoraznih "krovnih organizacij ", in njihovi psi so pri vseh pasmah nekako "prvobitni" al kako bi človek to opisal ?
Tako, da vsekakor bo to posebno in enkratno doživetje.
Škoda, da ne bo poročila- se priporočam za kakšen "kafe" al pa PM :icon_wink:, če bo vsaj to možno.......
sej se mi zdi, da še ne poznava osebno- torej ne sodim med prijatelje in kolege in imam lahko nekaj upanja :icon_confused:

Hubertus
17-10-08, 16:05
Ste videli našo Deteljico? S svojo nemško terierko se je uvrstila v ekipo, ki bo nastopala na svetovnem prvenstvu v agilitiju.

Zaželimo ji čim višje uvrstitve!!!

Jagermaister
18-10-08, 14:12
Če se ne motim, je ta psička Črtova sestra.

deteljica
20-10-08, 09:24
Ste videli našo Deteljico? S svojo nemško terierko se je uvrstila v ekipo, ki bo nastopala na svetovnem prvenstvu v agilitiju.

Zaželimo ji čim višje uvrstitve!!!

Hubertus, hvala za lepe želje!.
Upam samo, da te ne bodo izključili, ker na forumu omenjaš nelovske zadeve :icon_wink:

Drugače smo pa bili z ekipo na SP na Finskem , v kateri je Fita tekla najbolje od slovenskih psov (oba teka brez napake) četrti med skoraj 30 ekipami s celega sveta.
Kar pa lahko na hitro povem lovskega v povezavi s tem dogodkom (da ohranim status forumaša še kakšen teden :icon_confused: ) je, da smo se nazaj grede peljali v avionu z veliko skupino slovenskih lovcev, ki so bili na Finskem na lovu na lose :icon_smile:.
Lovsko- kinološke aktivnosti so bile pri nama sicer to leto bolj na "stand by", zaradi množice (uspešnih) treningov tudi v drugih športno-kinoloških disciplinah.

V glavnem od mojih trenutno štrih psov različnih pasem je NLT najbolj simpatičen, zabaven, vsestranski, trpežen, neuničljiv, učinkovit, preprost za delo in posedovanje.
Enako navdušuje familijo kot vso sosesko, šolo, vrtec, klub in sploh vse, ki pridejo z njo v stik.

Breza
20-10-08, 11:47
Drugače smo pa bili z ekipo na SP na Finskem , v kateri je Fita tekla najbolje od slovenskih psov (oba teka brez napake) četrti med skoraj 30 ekipami s celega sveta.

Ooooooooo, komplimenti! :icon_biggrin:

V glavnem od mojih trenutno štrih psov različnih pasem je NLT najbolj simpatičen, zabaven, vsestranski, trpežen, neuničljiv, učinkovit, preprost za delo in posedovanje.
Enako navdušuje familijo kot vso sosesko, šolo, vrtec, klub in sploh vse, ki pridejo z njo v stik.

Jasno, lovski psi so zakon! :icon_wink:

Jagermaister
28-10-08, 21:17
V nedeljo sem se vračal iz pogona mimo stojišč. Moj terier je v družbi posavca capljal pred mano, ko je zaznal neko sled in jo za njo ucvrl navzdol po pobočju. Tam je krožil in štrikal sem ter tja, ter občasno zalajal. Bil sem prepričan, da išče lisico in kmalu je dva štanta naprej počilo.
Ko sem kasneje prišel tja, sem videl ustreljenega lepega lisjaka. Starejšega lovca sem vprašal, če mu ga je prignal pes. "Nobenega psa ni bilo," je rekel. Pol se je pa le spomnil: "En majhen črn psiček je pa res pritekel za njim".
Je morda pričakoval, da bo za lisjakom prišel volčjak? Kar naj bi mu šel lisjaka vzet, pa bi si za vse življenje zapomnil, da je to TERIER, in ne "kar en majhen črn psiček".

lunj
28-10-08, 22:54
Tako je, naši vrli solovci imajo mačehovski odnos do kinologije, ves trud, ki ga vodnik vloži v svojega psa ni vreden nič. Če na brakadi ni uspeha imamo pač zanič pse, če ranjene divjad ni najdena, imamo zanič krvosledce.:icon_cry::icon_cry:

detel
07-11-08, 23:13
V zadnji št. Lovca sem bral členek o tekmi terierjev na Avstrijskem. A mogoče kdo ve kje stanuje lastnik psice g. Slemenšek Mirko, ali pa telefonsko št. Hvala za odgovor.

Lp

Buši
07-11-08, 23:54
Slemenškov mail sem ti poslal na ZS.

kuglaabc
08-11-08, 17:46
detel, močno upam, da ti bo kaj več povedal, ker pač ni vse tako kot piše!

zober
09-06-09, 01:30
http://www.youtube.com/watch?v=30ojQWPg4iA&feature=rec-HM-fresh+div

rikec
13-02-10, 12:32
detel, močno upam, da ti bo kaj več povedal, ker pač ni vse tako kot piše!

No z detajli, ki so neresnični, na plano..., da vidimo, kaj ni bilo resnično napisano...:icon_twisted:

Kolovski
22-04-10, 09:19
KO ni jage, pa sadimo jabuka:

http://www.youtube.com/watch?v=aKKG1PHEONM

ben1
26-04-10, 16:04
Dej še k men prid kašnga posadit k maš dober stroj za kopat :sign13:

BojanD
14-05-10, 22:31
http://www.aqua-vita.si/psi/Dinozavr_Fita.jpg

http://www.aqua-vita.si/psi/Dinozavr_Fita2.jpg

http://www.aqua-vita.si/psi/Dinozavr_Fita3.jpg
Naša neustrašna nemška lovka terierka Fita Nebeška na lovu na dinozavre
Slikano maja meseca letos v Arboretumu Volčji potok. Foto: Bojan Dolenc

jež
11-07-10, 12:00
Pa ga imamo novega člana, jeeeeeee!:icon_smile:

deteljica
07-09-10, 21:58
Fita pričakuje mladičke, zato smo prenehali s skakanjem. Tako imamo čas za lovskim podobne aktivnosti. Posnetek treninga izvlačenja:

http://www.youtube.com/watch?v=55DYzrJRInc

Breza
08-09-10, 21:17
Tako imamo čas za lovskim podobne aktivnosti. Posnetek treninga izvlačenja:

http://www.youtube.com/watch?v=55DYzrJRInc

Fitka izvlači čisto pravo pravcato zaresno lisico!! http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/a025.gif

Bravo, Fitka! :limona:

jež
09-09-10, 13:37
Deteljica, dobro si jo "natempirala", svaka čast!

deteljica
11-09-10, 21:09
hvala, hvala :icon_smile:,
tole pa je posnetek prinašnja iz vode. Ni bil ravno "propisni" trening, še ovratnice nisem snela. U bistvu sva snemali od kolegice psičko pasme Nova scotia duck tooling retriver, ki trenir aza tekmo prinašalcev, pa sem potem še Fiti mal metala in je posnela:

http://www.youtube.com/watch?v=suIRz0uZqwE

Bassa
30-11-10, 09:02
V Lovcu sem bral o Parson Russell terierjih pa me malo več zanima o njih, ker sem si vedno želel terierja in bi mogoče pa ta bil pravi zame! A ima kdo kaj več izkušenj okrog te pasme, kakšen je za lov, a obstaja kako dobro leglo v Sloveniji.... Zanima me predvsem kratkodlaki in ne resast.

kamy
30-11-10, 09:40
Imamo vzrejo Parson Russell terierjev, vendar se ne ukvarjamo z lovom, ampak z pasjimi športi, predvsem agilityjem. Je pa oče našega prejšnjega legla bil aktiven lovec(žal je prejšnji teden preminil zaradi t.i. aujeszky virusa, ki ga prenašajo divje svinje). Ker so lastniki aktivni lovci, si lahko več o lovskih parsonih in njihovem delu prebereš na njihovi strani:

xxxxx

lp, Metka

deteljica
30-11-10, 09:55
Jaz lahko povem kakšen je parson za lov.
Dobri so za gonjo, in odlični za jamarjenje , če pričakuješ, da pes izganja, ne pa da se spopade. Tudi ne izvlačijo. večinoma so tisti ,ki z njimi jamarijo navdušeni nad sistemom dela.
Vsi so obsedeni z vodo ( beri ekstremno vodoljubni). Odločno šarijo in tudi v vodi glasno gonijo. Ni pa zagotovo,da prinesejo iz vode, velika verjetnost pa ,da prišlepajo do brega.
Za krvno sled so podobni kot nemški terierji- se pravi učinkovito iščejo, ne pričakuj pa podiranja na koncu.
Če primerjaš z NLT ji,ki so pri nas splošno zanani so parsoni hitrejši, okretnejši , vztrajnost je enaka, glasnost prav tako ni pa ostrine v smislu ugriza. Od zdravstvenih problemov se pojavlajo alergije kar se pri NLT jih ne (predvsem povsem beli so delikatni).
Vzreja je zelo neizenačena. Pri razstavnih linijah je prevelik rizik za nakup za delo, zato j enujno poznati oba starša ali vzeti iz delovne vzreje.

deteljica
30-11-10, 10:01
Aja pa še gluhi so večkrat, zato zahtevaj rezultate testiranja sluha.

kamy
30-11-10, 10:15
hvala Deteljica za prvi komentar:icon_wink:

Aja pa še gluhi so večkrat, zato zahtevaj rezultate testiranja sluha.

BAER-test (Brainstem Auditory – Evoked Response) -elektronsko preverjanje sluha je v Avstriji in Nemčiji obvezn (naredi se lahko po petem tednu starosti mladiča), pri nas žal ne, čeprav je v vzrejnem pravilniku napisano, da bi se moral narediti pri parsonih z večino bele barve(kar imajo itak vsi :icon_wink:), vendar žal tega še vedno ne upoštevajo.., tako, da če se odločiš za nakup le zahtevaj ta test.

lunca
30-11-10, 13:56
Kolikor jaz vem,je bil v zadnjih letih tudi pri nas vsakokrat organiziran.Pač na žalost samo enkrat na leto,ampak je še to boljše kot nič.
Tjaša

kamy
30-11-10, 16:25
Če greš testirat odraslega psa, tudi Dunaj in Zagreb nista tako daleč, za testiranje mladičev je veterinarka iz Dunaja pripravljena priti na dom oz. potestirat samo eno leglo :icon_wink:

Vidim, da je zbrisan link od avstrijskih vzrediteljev(se opravičujem za reklamo), je pa upam, da dovoljeno objaviti nekaj slik parsonskega lova:

http://cid-168a2b338c2ac989.photos.live.com/browse.aspx/earth%20work%202010

in

http://cid-168a2b338c2ac989.photos.live.com/browse.aspx/hunting%202009-2010

detel
01-12-10, 09:35
Glede na te informacije bo marsikdo raje kupil kakšno drugo pasmo. Ta test sluha bi znal biti zelo drag, še posebno , če ti pridejo domov. Gluhost zaznamo tudi sami, že pri mladiču.

kamy
01-12-10, 10:48
Glede na te informacije bo marsikdo raje kupil kakšno drugo pasmo. Ta test sluha bi znal biti zelo drag, še posebno , če ti pridejo domov. Gluhost zaznamo tudi sami, že pri mladiču.

Odgovoren vzreditelj mladiče pred oddajo testira, tako, da bodočega lastnika psa to nič ne stane, pa še psa dobi takega, ki sliši ;).
Sicer pa je cena testa nekje 60€, kar se meni ne zdi tako pretirano, glede na to, da te toliko stane, če psa pelješ na razstavo(brez ostalih stroškov kot so prevoz, hrana itd.)

Gluhosti se ne da zaznati brez testa, če te zanima malo poguglaj, je ogromno razloženega o BAER-u....

Sicer so pa v tujini npr. Avstriji in Nemčiji že ugotovili vrednost in sposobnost parsonov za lov, saj se njihova količina za namen lova vedno bolj veča.

Ne mislim biti pametna, ker po pravici povedano se mi ne sanja kaj dosti o lovu, so mi pa povedali, da jih cenijo prav zaradi tega, da kljub odličnemu nagonu uporabljajo tudi pamet.

detel
01-12-10, 11:29
Če se kuža ne odziva na klic ali druge zvoke je bolj ali manj gluh. Tudi to je test-domači. Problemi nastanejo, ko ti da zdrava psica gluhe mladiče. Ni mi jasno ali ja ta napaka vezana na gen za belo barvo kot pri mačkah ali ja nastala kot posledica incesta (parjenja v sorodstvu) pri nastajanju pasme. Vsekakor zelo nadležna zadeva.

Hubertus
01-12-10, 12:22
Če greš testirat odraslega psa, tudi Dunaj in Zagreb nista tako daleč, ....

Kaj se hecaš??? Za slovensko lovsko kinologijo je daleč že sosednja vas!!! Da o 60eur za nek test niti ne govorimo...:icon_twisted:

lunca
01-12-10, 12:37
Hm,detel,mladič se lahko odziva na glas,pa se vseeno ugotovi,da je npr.gluh samo na eno uho.Ampak v takem primeru tudi ni primeren za vzrejo ali delo v lovišču.
Kolikor sem jaz seznanjena je gluhost povezana z belo barvo.Najbrž pa je nekaj tudi na genskem materialu,ker v preteklosti tega niso testirali.Izločanje starega genskega materiala pa običajno dolgo traja.
Hubertus,se strinjam,da je za slovensko lovsko kinologijo zdravstveno stanje lovskih psov "poslednja rupa na sviralu",samo bo potrebno sčasoma tudi na tem področju kaj naresti.
Tjaša

Kolovski
01-12-10, 12:56
Ampak v takem primeru tudi ni primeren za vzrejo ali delo v lovišču.

Tjaša

Zakaj bi bil pa neprimeren za delo v lovišču, če bi bil na eno uho gluh? Potemtakem tudi psi z ribjim očesom niso primerni za lov?

kamy
01-12-10, 13:08
Če se kuža ne odziva na klic ali druge zvoke je bolj ali manj gluh. Tudi to je test-domači. Problemi nastanejo, ko ti da zdrava psica gluhe mladiče. Ni mi jasno ali ja ta napaka vezana na gen za belo barvo kot pri mačkah ali ja nastala kot posledica incesta (parjenja v sorodstvu) pri nastajanju pasme. Vsekakor zelo nadležna zadeva.

Ekola na kratko o gluhosti, ki nima veze z incestom:
http://www.prt-amromeka.si/main.php?module=podrocje&id=20&item=24

Pes, če je gluh je gluh ponavadi le na eno uho(zelo redka je obojestranska gluhost) in to brez testa ne moreš ugotoviti, razen, če si mogoče vedeževalec :icon_lol:, imamo eno tako doma in edina razlika od ostalih je ta, da sliši samo tisto, kar ji je všeč :icon_wink:

Kaj se hecaš??? Za slovensko lovsko kinologijo je daleč že sosednja vas!!! Da o 60eur za nek test niti ne govorimo...

ja to smo mi slovenceljni in psi so itak baje "potrošni materijal" :(,...predvidevam, da večina lovi le na domačih loviščih, ker tudi, če se pelješ nekam 60€ zelo hitro "odide" :icon_biggrin:

lunca
02-12-10, 08:28
Tudi pes z ribjim očesom ni primeren za delo v lovišču,če ima iz telesne ocene negativno oceno.Razen,če so mu dali vsaj zadostno.:icon_lol:
Tjaša

Perun
02-12-10, 08:41
Kaj je to "ribje oko" pri psu. Pri foto objektivih mi je znano, pri psu pa :icon_confused:????

detel
02-12-10, 09:58
Ribje ali po domače "prašičje" :icon_lol:. Pri severnih pasmah je to normalno, pri drugih nezaželeno. Zlasti pri križancih s temi pasmami lahko pride do enostranskega ribjega očesa.

Perun
02-12-10, 10:18
Ribje ali po domače "prašičje" :icon_lol:. Pri severnih pasmah je to normalno, pri drugih nezaželeno. ...
In kako to izgleda? Psa kaj moti, je samo estetska oz. izvenstandardna napaka?

Kolovski
02-12-10, 10:20
Tudi pes z ribjim očesom ni primeren za delo v lovišču,če ima iz telesne ocene negativno oceno.Razen,če so mu dali vsaj zadostno.:icon_lol:
Tjaša

Ali je potrebno za delo v lovišču narediti telesno oceno? Kot vem ne.
Potreben je samo PNZ oz. ustrezna preizkušnja....

detel
02-12-10, 10:57
Lunca, na ga lomit.

Psa to nič ne moti. Moti le lastnika. Tak pes ni za vzrejo, je pa za lov, ko opravi PNZ :icon_wink:.

Veper
02-12-10, 11:10
Detel da pa pes lahko pristopi k PNZju mora biti pozitivno telesno ocenjen.

detel
02-12-10, 11:15
Očitno ni povsod enako. Je pa ta poteza značilno "slovenska", namreč, da pes z neg. telesno oceno ne sme loviti. Koliko desetletij smo za Evropo...... ?

main757
02-12-10, 11:39

Tako je pri terierjih?

detel
02-12-10, 11:52
No, po našem bi morali Francozi, Španci in Italijani izločiti iz lova na tisoče lovsko uporabnih psov in sprejeti našo kinologijo, ker je zelo napredna.

detel
02-12-10, 11:55
Kaj je to "ribje oko" pri psu. Pri foto objektivih mi je znano, pri psu pa :icon_confused:????

Tu gre za barvo šarenice, ki je zelo svetla, modrikasta ali zelenkasta.

Breza
02-12-10, 11:57
Za večino PNZ-jev ni potrebna predhodna telesna ocena. Le-to (samovoljno) določajo nekateri LKD-ji, saj tako zagotovijo udeležbo na spomladanskih ocenjevanjih zunanjosti. Je pa treba prav pogledat pravilnik, ki se lahko od pasme do pasme tudi razlikuje. Kako je pri terierjih ne vem, saj pravilnikov žal ni objavljenih na uradni spletni strani KLPJ (ali pa samo jaz ne najdem... :icon_redface:).

Breza
02-12-10, 12:06
Tu gre za barvo šarenice, ki je zelo svetla, modrikasta ali zelenkasta.

Nekako takole :icon_arrow: KLIK! (http://farm4.static.flickr.com/3173/3519189242_563cb9772f.jpg)

Kolovski
02-12-10, 12:13
Breza, daj to debato malo pomoderiraj ter ustvari novo temo za te ribje očesa in uporabnost psov.

Da ne bomo preveč smetili teme...

Hubertus
02-12-10, 12:41

Zakaj že...?? Mislim, po katerem pravilniku. In kakšen smisel bi to imelo če bi bilo res?

Tako je pri terierjih?

Ne Main, tako je pri slovenceljnih...k so pametni ku strela!

Za večino PNZ-jev ni potrebna predhodna telesna ocena. Le-to (samovoljno) določajo nekateri LKD-ji, saj tako zagotovijo udeležbo na spomladanskih ocenjevanjih zunanjosti.

Le sekaj, sekaj smrekico
za Brezino grmadico...
:icon_lol:

Le kaj bo na to rekel Angel varuh slovenske kinologije:icon_lol::icon_twisted:

Breza
02-12-10, 13:36
Breza, daj to debato malo pomoderiraj ter ustvari novo temo za te ribje očesa in uporabnost psov.

Da ne bomo preveč smetili teme...

Tule je tema o terierjih na splošno (in ne o posamezni pasmi), ter z njimi povezanih genetskih značilnostih, morebitnih odstopanjih od standardov, uporabnosti, zdravju, specifikah...pa tudi o njihovih preizkušnjah, pregledih, razstavah, vzreji in podobno.

Morda bi bilo sčasoma smiselno odpret teme čisto konkretno po posameznih pasmah... Odločitev o tem je tudi na tvorcih in piscih tematike! :icon_wink:

ben1
05-02-11, 12:06
V bližni prihodnosti si bom kupil psa Jack Russell terier ali Parson Russell terier-ja, zanima pa me koliko je v sloveniji vzrediteljev te pasme iz lovskih vrst.
Kdo od članov foruma ki ima tega psa?

deteljica
05-02-11, 21:02
jacki so izjemno redki , parsonov je kar nekaj, se pa dobro pozanimaj glede lovske uporabnosti, saj nimajo PNZ .

deteljica
22-02-11, 15:13
spremembe in dopolnitve standarda za parson terrierje

http://www.fci.be/uploaded_files/339g03-en.doc

Kolovski
13-03-11, 20:44
Po kopanju :icon_lol:

rikec
08-04-11, 10:49
V Sloveniji je ustanovljena nova psarna Nemških lovskih terierjev. Obiščite spletno stran...

http://www.nltfriezach.si/

Lep pozdrav

tinko balinko
24-01-12, 22:48
Pozna mogoce kdo kakšno dobro psarno v tujini.Namen imam v slovenijo pripeljati psičko in psa.Nemčija,Avstrija,Hrvaska,Srbija.....Seveda delavnih starsev,predvsem za delo na divje prašiče.
Če ima kdo izkusnje prosim z besedo na dan in za kaksen link....:icon_smile:

alojz1
24-01-12, 22:58
Terier za lov divjih prašičev ima kratko življensko dobo.

jagerboss
25-01-12, 08:16
Kar vem jaz je edina pasma, ki je dejansko nastala izključno za lod vidjega prašiča je italijanska pasma maremanskega goniča-segugio maremmano!
Morda bi bilo dobro izprobat, sicer pa sem pristaš istrskih goničev.

http://www.youtube.com/watch?v=yldAsasDfP4&feature=related

rikec
25-01-12, 11:04
Terier za lov divjih prašičev ima kratko življensko dobo.

Ni rečeno... Mislim, da ima terier krajšo življenjsko dobo, če se ga uporablja za jamarjenja kot za lov na divje prašiče.

Maxl
25-01-12, 14:38
Pozna mogoce kdo kakšno dobro psarno v tujini.Namen imam v slovenijo pripeljati psičko in psa.Nemčija,Avstrija,Hrvaska,Srbija.....Seveda delavnih starsev,predvsem za delo na divje prašiče.
Če ima kdo izkusnje prosim z besedo na dan in za kaksen link....:icon_smile:

Zgoraj omenjena psarna od Mirkota Slemenška je trenutno psarna, katera ima odlične pse. Ti jo priporočam, ker vedi, da v tujini boš prej dobil kakšen krš, kot dobrega psa.

rws
25-01-12, 14:43
Naš Bor od vse divjadi najraje goni divje prašiče, ima pa hvala bogu rešpekt do njih, ker je, ko je bil star 4 mesece, mel bližnje srečanje s svinjo. Od začetka je prašiče gonil tudi uro pa pol, zdej pa tam do pov ure. Na divjem prašiču je izdelal tudi prvo naravno krvno sled, dolgo cca 2km, seveda v spremstvu naše starejše terierke, ki ima tudi opravljeno preizkušnjo po KS.
Z umetno sledjo se z njim nisem dosti ukvarjal, pred tekmo smo mu položili 3 sledi, po tej tekmi dela samo še na naravni sledi, že pri manj kot 3letih je zelo siguren, rad bi ga samo še malo upočasnil na sledi.
Drugače ga uporabljam za vse vrste lova, razen za jamarjenje, ker mi ga je enostavno škoda, da bi slučajno ostal v luknji.
Mogoče je s terierjem res več dela, kot s kako drugo " kao poslušnejšo pasmo", sam če ti je delo s psom v veselje, je to najmanjši problem:) 90% lovcev se pa itak ne zaveda, kako vsestranski pes je n.l. terier.

tinko balinko
25-01-12, 15:29
Ja problem je seveda za nadalno vzrejo,saj je v sloveniji ze bolj "bogo" dobri psi so ze v zlahti,tisti ki pa niso pa je bolj tak tak vseskupaj.Z zgoraj omenjeno povezavo,se tudi osebno poznava tako da nebom komentiral.Ubistvu terierja ne zamenjam za nic na svetu,imeli smo doma tudi brandl brake uglavnem poden od podna od 10psov je mogoce eden da lahko reces to pa je lovski pes.So pa bili vsi vrhunski na krvni sledi.Osebno imam dokaj visoka merila,in ker mi je poginil terier in ker je psicka izginila neznano kam"sumim da so mi jo ukradli" sem se nekako odlocil da psa in psicko pripeljem iz tujine seveda iz dobrega legla.
Zato pa tudi sprasujem ce mogoce kdo pozna dobro psarno iz tujine.