PDA

View Full Version : Pes iz zaveti¹èa - zakaj pa ne?!

denis je¾
12-12-08, 22:45
No, takole gre tole...pravkar sem izvedela, da dom, kjer se nem¹ka kratkodlaka ptièarka Neli trenutno nahaja ne bo ostal njen stalni. Razlog zaenkrat ¹e neznan (pa niti nisem preprièana, èe ¾elim vedet! ).

Torej....nem¹ka kratkodlaka ptièarka, stara 2 leti, z italijanskim èipom ¹e vedno i¹èe nov dom. Glede na to, da sem jo v zaèetku tega tedna imela prilo¾nost tudi videti lahko povem, da je prav res hudo nezaupljiva. Bohved, kaj se je z revo ubogo dogajalo. ENCI je sporoèila ime in naslov lastnika, s katerim (po prièakovanjih) ni mogoèe vzpostaviti stika, oziroma je poniknil "neznano kam". Je pa iz okolice Milana.

Te¾ko bi bilo verjet, da bi bila ta psièka ¹e kdaj uporabna za lovske namene. Zato bi bilo morda smiselno najti nekoga, ki bi jo imel zgolj kot dru¾abnico v hi¹i/stanovanju. Predvsem pa ogromno potrpljenja, saj psièka ni navajena niti na povodec.

Dajmo, poglejmo malo okrog sebe...morda pa je kje kdo, ki bi ji lahko pomagal?

lp, B.
lp

®ivjo
En veterinar bi ji zelo kmalu lahko pomagal,pa bi bil problem re¹en. Sej sli¹i se zlobno ampak je najbolje za take pse.
lp

Breza
12-12-08, 23:06
®ivjo
En veterinar bi ji zelo kmalu lahko pomagal,pa bi bil problem re¹en. Sej sli¹i se zlobno ampak je najbolje za take pse.
lp

Seveda...najla¾je je pobit vse kar ne odgovarja instant dru¾benim normam, a ne de? :icon_twisted:

Nisem nikjer napisala, da se s psico ne bi dalo ¾ivet...temveè, da se z njo verjetno ne bi dalo jagat. Razlika je oèitna (saj se vendar ne da jagat z veliko veèino psov, ki dihajo na tem svetu...med njimi se najdejo celo taki z opravljeno preizku¹njo, pa so za praktièni lov neuporabni. :icon_twisted:)

Psica ima ¹ele dve leti.

Brakir
12-12-08, 23:11
Denis no coment....

Èe ti nekdo bog ne daj posili in pretepe punco ali ¾eno, pa se bo bala z mo¹kim v posteljo ali pa samo biti v dru¾bi mo¹kih, jo bo¹ dal tudi uspavat? :icon_confused::icon_evil:

denis je¾
12-12-08, 23:32
Ja zdej bo¹ pa èloveka in psa primerjal:icon_confused:
Sej me ne briga se ne bom veè vtikal v to debato. Vsak naj ravna po svoji vesti.
lp

Brakir
12-12-08, 23:53
Jah zgleda da bom res primerjal, ker imam obèutek da je pri tebi tako: dokler imamo korist od psa je ok, ko pa te koristi ni veè je pa odveè "drekfabrka", ki si kaj veè od injekcije ali celo strela ne zaslu¾i! :icon_evil:

solzica
13-12-08, 04:14
denis je¾:
"Ja zdej bo¹ pa èloveka in psa primerjal"

Seveda saj je ¾ivo bitje kod èlovek. Z veliko veè prijaznosti, radosti v prvi vrsti pa zvest spremljevalec vsepovsod, tako na lovu (èe se dobro razumeta ti je lahko tudi dober pomoènik - saj kdor ni tega do¾ivel, razumem da te¾ko razume lov z psom), kod sprehodu.

Veper
13-12-08, 10:17
Denis,Denis grem stavit,da bo¹ pa za milimetrsko praskico na Zeissu pa takoj k pu¹karju in optiku tekel jokat kako hudo je. :icon_evil:

ZR7
14-12-08, 06:42
Ker oèitno moderatorji tu ne znajo vraga zagrabiti za rep, bom pa jaz napisal.
Zdravega psa ni dovoljeni uspavati! Preberite si malo zakon o za¹èiti ¾ivali.
A to le mimogrede. kajti debata o tem je popolnoma offtopic in prosim moderatorje, da vkljuèno s tem izbri¹ejo vse poste, ki se ne tièejo same pomoèi zapu¹èenim lovskim psom!:icon_evil:
Z vestjo naj se pa vsak sam pomeni!

Admin

Breza
14-12-08, 10:17
Res je...zdravih ¾ivali (govorim o hi¹nih ¾ivalih) se ne sme uspavati! Vendar pa je psièka v zaveti¹èu in ta ima formalno-pravno mo¾nost, da ¾ival uspava po 30 dneh ne glede na njeno psiho-fizièno stanje.
Neli ima sreèo, da se je zna¹la v takem zaveti¹èu, kjer se za evtanazije ne odloèajo samo na podlagi zakonskih mo¾nosti, ki jim omogoèajo "èi¹èenje" po 30 dneh.

Debata je sicer res off-topic, ampak je pa pouèna in morda bo komu dala misliti. Zato nisem preprièana, da jo bom izbrisala. Morda bom odprla novo temo... (moram ¹e malo razmislit :icon_rolleyes:)

denis je¾
14-12-08, 12:25
®ivjo
Ja saj uspava se po mojem mnenju malokateri pes,ker samo kro¾ijo iz zaveti¹èa do novega lastnika in nazaj do zaveti¹èa. Niè ne bom rekel, ko bo poskrbljeno za vse ljudi tako kot je za pse,res je ¾alostno da je bolje poskrbljeno za pse kot za recimo brezdomce in podobne. Saj èe je pes zdrav nimam niè proti,samo zdrav pes ne bo od¹el od lastnika,lastnike zgubijo najveèkrat klate¹ki psi,ki jih potem pre¾ivlja zaveti¹èe,potem dobijo za nekaj èasa novega lastnika in potem spet pobegnejo,ker so klate¹ki in imajo to v krvi,in potem jih spet pre¾ivlja zaveti¹èe. Moj pes ne bo nikoli od¹el od hi¹e,ker tega nima v krvi in ni potepuh. Podpiram recimo to da èe se ti pes zgubi in bi ga rad nazaj dobil da se to obve¹èa. Ne pa za take pse ki so zdravi le na videz in imajo v sebi potepu¹ki nagon.
lp

Breza
14-12-08, 14:32
®ivjo
Ja saj uspava se po mojem mnenju malokateri pes,ker samo kro¾ijo iz zaveti¹èa do novega lastnika in nazaj do zaveti¹èa. Niè ne bom rekel, ko bo poskrbljeno za vse ljudi tako kot je za pse,res je ¾alostno da je bolje poskrbljeno za pse kot za recimo brezdomce in podobne. Saj èe je pes zdrav nimam niè proti,samo zdrav pes ne bo od¹el od lastnika,lastnike zgubijo najveèkrat klate¹ki psi,ki jih potem pre¾ivlja zaveti¹èe,potem dobijo za nekaj èasa novega lastnika in potem spet pobegnejo,ker so klate¹ki in imajo to v krvi,in potem jih spet pre¾ivlja zaveti¹èe. Moj pes ne bo nikoli od¹el od hi¹e,ker tega nima v krvi in ni potepuh. Podpiram recimo to da èe se ti pes zgubi in bi ga rad nazaj dobil da se to obve¹èa. Ne pa za take pse ki so zdravi le na videz in imajo v sebi potepu¹ki nagon.
lp

Moje izku¹nje z zaveti¹kimi psi niso sicer zelo bogate, so pa precej drugaène. Je nekaj klate¾ev, o kakr¹nih govori tudi Denis, veèine pa se ljudje znebijo iz najbolj banalnih mo¾nih razlogov (ker so npr. dobili "lep¹ega" psa ali pa dojenèka....ali pa, ker so ugotovili, da "rojstnodnevno darilo" celo lula in kaka in da hoèe jesti...). Taki psi na poti do zaveti¹è do¾ivijo "sve i sva¹ta" in potem paè traja, da jih vsaj nekoliko sestavijo skupaj. Mnogi med njimi najdejo krasne domove in u¾ivajo psom dostojno ¾ivljenje.

Moje mnenje je, da je vedno vredno poskusiti. Èe se le da!

Primerjava z brezdomci pa se mi v tem primeru ne zdi smislena, saj je veèina brezdomcev (ki imajo po raziskavah bojda veèinoma vsaj srednje¹olsko izobrazbo) odraslih in opravilno sposobnih. Lahko odloèajo o sebi. ®ivali pa so na¹a odgovornost.

Veper
14-12-08, 20:46
©efe tegale jaz ne bom brisal ,ker kot je napisala Breza je kar pouèno,bi pa zbrisal nekaj drugega ,pa tudi tega ne bom ,ker je tema zaradi tega brana in zaenkrat ¹e ni pre¹la v ¾aljenje in zmerjanje.Dokazuje pa nekaj èisto drugega ,kaj dokazuje pa ni skrivnost in to je meni dovolj.Seveda pa si lahko vsak po sebi prikroji kaj dokazuje.

ZR7
14-12-08, 21:11
©efe tegale jaz ne bom brisal ,ker ...

Brez panike, je ¾e Breza popedenala tako da je prav.

detel
14-12-08, 22:13
Veliko prahu se dviga zaradi zapu¹èenih in zanemarjenih psov, nihèe se pa sploh ne obrne na siromaka na klopci mestnega parka. Razumem osebje v zaveti¹èih, vendar star in bolan pes si resnièno ne ¾eli in zaslu¾i potovanja v Nemèijo ali kak¹no drugo EU dr¾avo.

Breza
14-12-08, 22:21
Em...detel....

Ne razumem kaj si hotel povedat. Res ne! http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a050.gif

springer
14-12-08, 22:48
Èe kdo potrebuje prijaznega dru¾abnika in ne potrebuje psa za lov, rastave ... se mu po mojih isku¹njah splaèa zaviti v zaveti¹èe. Izbere¹ lahko odraslega psa z izoblikovanimi lastnostmi. Tako je manj preseneèenj. Sam sem imel me¹anca najdenèka in lahko reèem, da je bil najbol zvesta zverina kar sem jih imel.

detel
14-12-08, 22:50
Dru¾ba bi morala veè poskrbeti tudi za "zapu¹èene" ljudi, ne samo za pse. Vem za primer, ko so se ostareli, pohabljeni in bolni psi izvozili dobrim lastnikom v Nemèijo !?:icon_confused:. Upam, da ti je sedaj bolj jasno.

ZR7
14-12-08, 22:54
®e res Detel. A kot pravi¹ dru¾ba. Bo poskrbela ali pa ne...
Tu pa "skrbimo" za pse. Lovske.

Lahko pa seveda v kategoriji "mimo vrste" odpre¹ temo in tvorno skrbi¹ ¹e za ljudi. Mogoèe se ti v tem trudu kdo pridru¾e. Da ne bomo me¹ali.

Breza
15-12-08, 11:12
Èe kdo potrebuje prijaznega dru¾abnika in ne potrebuje psa za lov, rastave ... se mu po mojih isku¹njah splaèa zaviti v zaveti¹èe. Izbere¹ lahko odraslega psa z izoblikovanimi lastnostmi. Tako je manj preseneèenj. Sam sem imel me¹anca najdenèka in lahko reèem, da je bil najbol zvesta zverina kar sem jih imel.

http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/s015.gif ....springer, pod tole pa podpi¹em z obema rokama!

Tudi sama bi, v kolikor bi iskala psa za dru¾bo, najverjetneje izbrala odraslega psa iz zaveti¹èa. Stokrat sem ¾e imela idejo, da bi enega prav takega "dodala" domaèemu pasjemu tropu, vendar si trenutno èetrtega psa ne morem privo¹èiti. ®al.

Sraka
13-03-09, 08:10
K temu skromnemu zapisu me je vzpodbudila nova informacija o najdenem in v zaveti¹èe pripeljanem psu, ki ga je objavila Breza. Kak¹na je usoda teh psov?
Po tetovirnih ¹tevilkah sodeè in tudi po samem izgledu je videti, da gre za pse s pedigrejem in verjetno tudi z opravljenimi kak¹nimi lovsko kinolo¹kimi preizku¹njami ter prakso v lovu.
Pustimo sedaj ob strani zakaj se je ta pes zna¹el v situaciji v kakr¹ni se paè je in zakaj ga nihèe ne i¹èe in javno ne pogre¹a. Sam razmi¹ljam predvsem o tem kako bi tega psa ponovno spravili v lovèeve roke. Priznam, da vseh predpisov s tega podroèja niti ne poznam najbolje, vendar po tem skromnem znanju, ki ga imam, se mi to zdi skoraj nemogoèe. Se da na tem podroèju kaj premakniti ?
Imam nekaj predlogov kako bi se to vendarle mogoèe dalo doseèi, da bi tak¹ni psi iz zaveti¹è nazadnje le konèali pri kak¹nem srènem lovcu. Res je, da o psu ni na voljo prav nobene dokumentacije, vendar to ne bi smela biti nepremagljiva ovira. In sedaj se bom ponovno pribli¾al, ¾e veèkrat izra¾enim stali¹èem mojega, v zadnjem èasu malo jeznoritnega prijatelja, Hubertusa, ki ¾e veliko èasa opozarja na popolno zbirokratiziranost tega lovsko kinolo¹kega podroèja.
Zakaj se, recimo, ne bi dalo tak¹nemu psu izdati nekega zaèasnega ali trajnega enkratnega dokumenta in tako z njim opraviti preizkusa v delu, ki je za doloèeno pasmo paè znaèilno in v Sloveniji obvezno. Tako opremljen in preizku¹en pes bi potem iz zaveti¹èa lahko ¹el v lovèeve roke.
Ne le, da bi bil tak postopek nadvse human, bil bi lahko tudi zelo koristen tako za psa kot za novega vodnika. In za kaj takega ne bi rabili veliko. Le iz svojih kalupov bi morali izstopiti in na ¾ivljenje okrog sebe gledati bolj pragmatièno ter humano in manj pridobitni¹ko- birokratsko.

Èe pa je to podroèje tako ali podobno temu ¾e urejeno in jaz sedaj mlatim prazno slabo, pa vam bom zelo hvale¾en, èe me o tem poduèite. Hvala !

Veper
13-03-09, 09:12
Sraka ne ne mlati¹ prazne slame. Tak pristop kot si ga opisal bi moral biti vzakonjen in pika. Vsekakor bi bilo potrebno izdati takemu psu prazen lovski certifikat v katerega bi bilo potrebno vpisati uspe¹no opravljen PNZ in UP (seveda bi pes vse to moral opraviti) in tako bi mu bilo omogoèeno loviti z svojim novim vodnikom lovcem. To pa je smotrno le v primeru,da ga posvoji lovec saj za nelovca tak certifikat nima te¾e in smisla.

Hubertus
13-03-09, 09:27
Ja Sraka.....in èrtno kodo mu naflikajmo na rit.

Breza
13-03-09, 09:37
Ima¹ ¹e kako prav, sraka! Tudi sama sem mnenja, da bi se moralo na tem podroèju kaj narediti. No, nekaj se vendarle premika in za pse, ki se znajdejo v zaveti¹èu in imajo slovenski rodovnik ni problema. Smo izdali ¾e kar nekaj duplikatov, s katerimi se ti psi z novimi vodniki normalno udele¾ujejo vseh dejavnosti.

Bolj je problem s psi, ki so (tako ali drugaèe) pri¹li k nam iz tujine. Problem je, da o veèini nimamo prav nobenega podatka. Morda bi bilo treba doloèiti kako komisijo, ki na podlagi pregleda psa potrdi, da gre za èistopasemskega? Je sploh potrebna komisija ali bi to lahko ¹lo pod pristojnost VK (glede na to, da naj bi se ti na doloèeno pasmo najbolj spoznali in seveda najbolj verodostojno ugotovili, ali pes ustreza ali ne).

Potem pa so tu ¹e pravnoformalni predpisi (pa èe jih hoèemo videt/upo¹tevat ali pa ne), ki bi - èe bi se hoteli iti take stvari - morali dopu¹èati v lovi¹èu rabo psov, ki niso rodovni¹ki, oziroma ne moremo dokazati da so, temveè imajo samo "potrdilo" o èistopasemskosti. Ali z drugimi besedami, èe bi hoteli dopustiti lov s takimi psi, bi morali iti celo v spremembo Zakona o lovstvu in Pravilnika o uporabi lovskih psov v lovi¹èih.

Pri nekaterih psih pa seveda lahko dobimo podatke iz dr¾av, od koder ti psi prihajajo. Tu bi morda bilo potrebno skleniti kak dogovor s temi dr¾avami, da lahko uporabimo njihove podatke o psu.... ne vem....

Vedno veè je psov, ki so tetovirani doma (s strani kogarkoli, ki nima prav nobene zveze z uradno kinolo¹ko zvezo dr¾ave, iz katere predvidevamo, da pes prihaja). Nekaj jih je samo èipiranih. Kaj pa, èe gre tu za "hobi" vzreje brez papirjev? Bi takim tujcem dali dovoljenje za lov, ob tem, da pri domaèih psih zahtevamo striktno rodovni¹ko vzrejo?

Torej...ideja, o kateri govori sraka, je odlièna, samo "hudiè je v podrobnostih".
Je pa res, da prej ko se bomo s tem zaèeli ukvarjati, prej bomo bli¾e re¹itvi.

Hubertus
13-03-09, 10:04
Znanstvena fantastika........ spet di¹i po Spielbergu....

Breza
13-03-09, 10:10
Znanstvena fantastika........ spet di¹i po Spielbergu....

Spilbergov je tudi Schindlerjev seznam. :icon_wink:

Hubertus
13-03-09, 10:11
K
Po tetovirnih ¹tevilkah sodeè in tudi po samem izgledu je videti, da gre za pse s pedigrejem in verjetno tudi z opravljenimi kak¹nimi lovsko kinolo¹kimi preizku¹njami ter prakso v lovu.
!
Verjetno ima opravljeno biotehnièno fakulteto, smer ornitologija, diplomiral pa je v prina¹anju malega kljunaèa.

Hubertus
13-03-09, 10:11
... in simpatièni E.T., ki so ga poslali nazaj domov:icon_wink::icon_lol:

Breza
15-11-09, 21:57

http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/s015.gif ....springer, pod tole pa podpi¹em z obema rokama!

Tudi sama bi, v kolikor bi iskala psa za dru¾bo, najverjetneje izbrala odraslega psa iz zaveti¹èa. Stokrat sem ¾e imela idejo, da bi enega prav takega "dodala" domaèemu pasjemu tropu, vendar si trenutno èetrtega psa ne morem privo¹èiti. ®al.

Morda je kje kdo, ki razmi¹lja, da bi imel pasjega dru¾abnika za spremstvo na sprehodih, namesto termoforja pred televizorjem, pomoènika v kuhinji, nadzornika poslov na vrtu...pa ga ne bi uporabljal za lov:

http://www.zonzani.si/zonzani/index.php?option=com_rsgallery2&page=inline&id=85&Itemid=71

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,32703.0.html

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,33352.0.html

Morda pa le...

Asta_Ivy
21-09-10, 23:42
V zaveti¹èu Mala hi¹a (http://www.zavetisce-malahisa.si/) se nahaja nem¹ka ¾imavka, stara 7 mesecev:

http://www.zavetisce-malahisa.si/wp-content/gallery/psi/eva.jpg

lp, Nina

dolgin
22-09-10, 09:01
Mene pa zanima kako je s papirji pri tak¹nem psu?

lp

Breza
22-09-10, 11:13
Pa smo zopet pri problemu tetova¾e in èipiranja....in neodgovornih lastnikov (pa tudi vzrediteljev), ki ne poskrbijo, da bi bili njihovi psi primerno oznaèeni.

Pri nem¹ki ¾imavki tetova¾a ni vidna (kar pomeni, da je nemogoèe najti vzreditelja in posledièno tudi lastnika nem¹ke ¾imavke). Na¹li so jo lovci, ki so brezuspe¹no v svojem okolju iskali lastnika in jo nato predali v oskrbo zaveti¹èu. Je pa psica znaèajsko tipièna mlada ptièarka. Prijazna, ¾ivahna, komunikativna, neobremenjena.

Kaj pa zdaj?!

@dolgin :icon_arrow: Glede papirjev...èe je tetovirna ¹tevilka slovenska in je na podlagi tega mogoèe ugotoviti poreklo psa in njegove osnovne podatke, se lahko izda duplikat rodovnika. Je bilo teh primerov ¾e kar nekaj.

je¾
22-09-10, 12:23
Kje pa je bila najdena? A je videt, da ima ¹tevilko?

dolgin
22-09-10, 15:53
Spra¹ujem zato ker:

6. Lovski pes je èistokrvni pasemski pes iz skupine gonièev, jamarjev, krvosledcev, ¹arivcev, ptièarjev in prina¹alcev, ki se uporablja pri brakadi, pogonu, sledenju ranjene divjadi, jamarjenju in prina¹anju divjadi iz vode in ki je lovsko uporabnost dokazal s preizku¹njo naravnih zasnov in opravljanjem nalog v lovski praksi.

...ima¹ pri tem lahko te¾ave. Ali se to da re¹iti na kak drug naèin? Recimo kot v tem primeru,èe nima¹ papirjev,¹tevilke itd... ali se to da nadoknaditi?

P.s.
pa noèem bit naje¹en,samo spra¹ujem...lp

Breza
22-09-10, 18:21
dolgin, o papirjih, ki jih ti psi lahko pridobijo in o tistih, ki ne morejo, smo pisali pred dobrim letom v temi: "Pes iz zaveti¹èa - zakaj pa ne?!" (najde¹ jo na drugi strani prav tega tematskega bloka).

Sem pred èasom o tem govorila tudi z odgovornimi na KZS za iskanje re¹itev na tem podroèju, pa ¾al ni bilo velikega interesa. Odgovor je bil, da vseh zakonov (tudi lovskega npr.) se ne splaèa spreminjat zaradi nekaj lovskih psov, ki se znajdejo v zaveti¹èih.

Osebno mislim, da bi se tu dalo marsikaj narediti. Morda èas ¹e ni zrel za spremembe, ali paè... Morda pa rabimo samo skupino entuziastov, ki so pripravljeni zadevo riniti dalje - v strokovnem in pravnem smislu.

Do sedaj (tudi z lovske strani) pozitivnih odzivov odgovornih na tole ni bilo. Veèina raje zadeve premleva ob kofetu in po forumih, namesto da bi se (vsaj ¹e) kdo lotil zadeve prav tam, kjer se v resnici lahko kaj premakne.

PS:
Moram pa reèi, da bi tu zagotovo bilo smisleno kaj narediti. V to sem ¹e bolj preprièana po leto¹njem letu, kjer sem na pomladanskem teèaju poskusno dodala v skupino ¹e tri zaveti¹èarje iz razliènih slovenskih zaveti¹è (dve nem¹ki kdl. ptièarki in mad¾arsko vi¾lo). Rezultati so bili naravnost osupljivi. Tudi psice, ki so bile ob svojem bivanju v zaveti¹èu popolnoma "sesute", so v stiku z njihovo osnovno funkcijo pokazale izjemen smisel za delo in ¾eljo po povezovanju z vodnikom. Niti sledu ni bilo veè o plahosti, nervozi, strahovih, pobegih in kar je ¹e takega. Predvsem so pa vse tri v svojem delu krepko preka¹ale "dokumentirano èistopasemske" mladince.

ZR7
23-09-10, 08:21
...
Sem pred èasom o tem govorila tudi z odgovornimi na KZS za iskanje re¹itev na tem podroèju, pa ¾al ni bilo velikega interesa. Odgovor je bil, da vseh zakonov (tudi lovskega npr.) se ne splaèa spreminjat zaradi nekaj lovskih psov, ki se znajdejo v zaveti¹èih.
...

Tipièno. Se pa bo splaèalo, ko si bo nekdo od njih s tem postavljal spomenik.
Pa tako lepo je poslu¹ati njihove sladke besede, kako so ku¾ki njihova prva skrb.
Kak¹no spreminjanje zakona neki?! Ta pravi le o tem, da mora biti lovski pes pasemski in opraviti preizku¹nje. Kako psu dodeliti pogojni rodovnik, je pa stvar, ki bi se dala urediti v okviru KZS. Se mogoèe motim, Breza?

Pa prestavi tole prosim na podroèje, ki si ga omenila Dolginu, pa bo tema aktualna.

LP

solzica
23-09-10, 08:54
breza:
"...Do sedaj (tudi z lovske strani) pozitivnih odzivov odgovornih na tole ni bilo. Veèina raje zadeve premleva ob kofetu in po forumih, namesto da bi se (vsaj ¹e) kdo lotil zadeve prav tam, kjer se v resnici lahko kaj premakne. ... "

Saj v tem je problem, da LZS NAREDI ZELO MALO za lovsko kinologijo, zato tudi tak¹no stanje kod je - VEDNO SLAB©E.
Premalo poznajo kinologijo in njene probleme, da pa bi razmi¹ljali o reorganizaciji in ...

deteljica
23-09-10, 09:36
A ni tako,da to, da mora bit pes z rodovnikom ne pi¹e po KZS pravilnikih, ampak po lovskih pravilnikih?
Mogoèe bi pa tam la¾je in prej kaj spremenili.
Npr da se napi¹e pasemski s preiskusom, za kar je predpogoj rodovnik, ali vpis v evidenèni register delovnih psov, ki ga magari lahko vodi tudi lovska zveza ne nujno KZS.

Ker problem ¹e zdaleè niso le psi iz zaveti¹è ampak tudi psi, ki so iz dr¾av ,ki jih FCI ne priznava, a imajo èisto dober rodovnik. Npr sedaj je med takimi dr¾avami tudi Bosna. Potem pri jamarjih (sluèajno bolj poznam to podroèje) imate pasemske organizacije èistih delovnih linij parsonov in jackov, ki ne delujejo znotraj FCI. In znotraj FCI ne delujejo izkljuèno iz razloga, ker se ne strinjajo z "razstavno" oz v zunanjost usmerjeno politiko FCI ja ampak vzrejajo izkljuèno na podlagi delovnih lastnosti. Poznam jih nekaj , ki delajo stemo psi in trdijo,da dejansko FCI psi teh pasem niso niti primerljivih lastnosti za lov- pa je komaj kak¹no desetletje,kar so se neke linije odcepile v èisto FCI vzrejo.
Najbr¾ je takih "disidentskih" organizacij, ki stavijo predvsem na delovne lastnosti pasem in so zato v sporu z FCI, tudi pri drugih lovskih pasmah kar nekaj.
Iz ¹portnih oz "pa¹nih vod" je tako pri kepijih. Originalna organizacija ,ki deluje na delovnih lastnostih(za pa¹o) in je razpredena po vsem svetu in mnogo starej¹a od FCI priznanja pasme se niti videt ne more z FCI. Z razliko od borderjev,kje je mo¾no prehajanje iz ISDS ( pa¹na organizacija) v FCI so oni popolnoma odklonilni.

Problem je mnogo ¹ir¹i kot se zdi na prvi pogled.

deteljica
23-09-10, 09:39
Aja pri psih brez rodovnika bi tak vpis seveda omogoèil zgolj delo, ne pa vzreje - skladno s pasmo in opravljenim preiskusom.
Pri psi z rodovniki drugih organizacij pa je seveda mogoèe tudi vzrejati dalje po pravilih teh organizacij.

deteljica
03-11-10, 11:49
http://www.zavetisce-maribor.com/zavetisce/zivali-iscejo-dom/zivali/izpisi_zival/464/

Breza
08-04-11, 11:43
V mariborskem zaveti¹èu za zapu¹èene ¾ivali sta se zna¹la dva mlada angle¹ka poentra, pes in psica.

Podrobnosti pa bo po pogovoru z zaveti¹èem tule objavila Nina.

Hubertus
08-04-11, 11:47
Breza, a ni brez veze objavljati take oglase na lovskem forumu. Saj mogoèe tudi med lovci kdo vzame dru¾inskega psa, a èe ¾e vzame¹ lovsko pasmo je smiselno, da je lovsko uporabna.

Breza
08-04-11, 13:41
Mislim, da je smiselno objaviti tudi te pse. :icon_wink:

Hubertus
08-04-11, 21:10
Krasni psi, kak¹na ¹koda!

Sraka
09-04-11, 08:18
Se opravièujem, vendar ne morem iz svoje ko¾e in hudièek skrit v meni ne da miru.

Prosim, da se mi poda vsaj dva ali tri res tehtne razloge zakaj ta dva psièka ne bi smela opraviti preizkusa za lovsko uporabnost in èe bi ga uspe¹no opravila biti potem dru¾abnika in pomoènika lovcu ????

Razlog, da nimata rodovnika, poznam in ga ni potrebno navajati. ®elel bi druge tehtne razloge, ker ta z rodovnikom je èista èlove¹ka pogruntav¹èina in nima niè skupnega z naravnimi zasnovami s katerimi ju je morebiti ( celo bogato ) obdarila mati narava.

Kaj èe bi ( in ne le ta dva ) naredili preizkus, ju podarili res dobremu lovskemu kinologu, ki bi bil pripravljen sodelovati v preizkusu in tako ugotovili, koliko sta v povpreèju slab¹a ali bolj¹a lovsko delovna psa od tistih, ki imajo od èloveka napisan papir.

Mogoèe bi bili rezultati presenetljivi za marsikoga.

Breza
09-04-11, 08:33
Toèno tako, sraka in Hubertus! Tole to je "problem", ki me matra ¾e kar nekaj let. Zakaj ne? Vendar bi bilo mo¾no in smiselno najti re¹itev za take pse.

Tudi meni se zdi neskonèno ¹koda tak¹ne pse potisnit kar nekam, ker bi bili lahko krasni dru¾abniki in pomoèniki pri lovu.

Sem imela lani na teèaju kar tri zaveti¹ke ptièarje. Rezultat je bil zavidljiv. Redko kateri od lepih, rasnih, mladih, "oh in sploh" psov z rodovniki se je lahko kosal s temi tremi psicami (2 x Nkp in 1 x mad¾arska kdl. vi¾la). Izjemen smisel za delo v lovi¹èu, sistematika iskanja, stoja, nagon po plenu in prina¹anju ter nikakr¹ne plahosti, fobij in kar je ¹e takega. Krasni psi in neskonèna ¹koda, da jih je po na¹ih trenutno veljavnih pravilih nemogoèe spraviti èez preizku¹njo.

Upam, res upam, da bomo kdaj uspeli premakniti tudi ta voz... :icon_neutral:

Sraka
09-04-11, 08:37
Ne voz, temveè kaj v na¹ih sivih celicah bi bilo potrebno krepko premakniti.

Hubertus
09-04-11, 08:48
Kaj èe bi ( in ne le ta dva ) naredili preizkus, ju podarili res dobremu lovskemu kinologu, ki bi bil pripravljen sodelovati v preizkusu in tako ugotovili, koliko sta v povpreèju slab¹a ali bolj¹a lovsko delovna psa od tistih, ki imajo od èloveka napisan papir.

Kaj pa èe preizkusa sploh ne bi bilo treba opraviti. Potem bi jaz ¾e zdavnaj posvojil kak¹nega ptièarja v zaveti¹èu. Naprimer èudovito nem¹ko ¾imavko, ki se je ponujala pred èasom.
Èe pa ¾e vzrajate pri tem bednem preizkusu, zakaj kinolo¹ka zveza, v skladu s sodobno naravnanostjo do pozitivnega odnosa do ¾ivali, ne izda nek dokument, npr. pasmski pes iz zaveti¹èa, ki bi zado¹èal za opravljanje preizkusov po Pravilniku, ki zahteva èistokrvne pse.
Ali pa, zakaj lovski kinolo¹ki "strokovnjaki" ne vnesejo v, ta isti veleumni Pravilnik o uporabi psov v lovi¹èu, èlen, ki bi omogoèal udejstvovanje pri lovu psom, ki so iz zaveti¹èa in evidentno pasmski?

Je cilj PNZjev, da se psom z doloèenim nagonom ne omogoèi njihovega poslanstva.
Je namen Pravilnika, da se namenoma ustvarja zavr¾ene pse?

Naj vas opomnim, da ¾ivimo v 21.stol.

Stroka, v tem primeru mislim na sodnike in ostale tvorce kinolo¹kih pravil, prièakujemo odgovor. Vem da me redno berete in spremljate.

Veper
09-04-11, 12:51
Hubertus vse je busines in to kar donosen in èe nekateri "vzreditelji" dobijo konkurenta v zaveti¹èarjih so pogoreli kar pa se pozna v denarnici. Z Brezo sva tuhtala in tuhtala kako stvari priti do dna pa najbr¹ brez èisto tapravega puèa ne bo ¹lo.:icon_evil:

je¾
09-04-11, 17:27
Èist enostavno. Kupi¹ psa na hrva¹kem, oz. rodovnik in ga prilepi¹ temu iz zaveti¹èa pod pazduho. ©e prej ga èipira¹ in ima¹ tazare¹nega psa. Ko bo tak¹en strokovnjak vzrejal s to psico ali psom, bomo pa videli koliko je pasemski.
Saj vendar ¾ivimo v 21. stoletju!
Pa lep dan vsem, ki tuhtate, kako bi osve¾ili kri:icon_wink:.

Sraka
09-04-11, 19:24
Kolega Je¾ ne govorimo o vzrejanju in tudi o tem ne, da bi se jim podtikali razni ponarejeni rodovniki ali podobne neèednosti. Kolega Hubertus je je prav lepo pojasnil kaj bi bilo potrebno storiti.

Sam bi predlagal:
1. opravi se telesna ocena psa v skladu s pasemsko skupino kateri naj bi pes pripadal in se psu izda nek dokument iz katerega bi bilo jasno razvidno, da pes "ni pasemski" in da vzrejnega dovoljenja ne more dobiti

2. Na osnovi tega dokumenta bi vodnik s tem psom se smel udele¾iti PNZ-ja in drugih zahtevanih ter priporoèenih preizku¹enj, ki so za doloèeno pasmo in za delo v lovi¹èu paè predvidena

3. Pri KZS - lovski del, se oblikuje posebna strokovna komisija, ki bi vodila posebno centralno evidenco ter spremljala delo teh psov in njihovih vodnikov vse od odobritve, da gre iz zaveti¹èa v lovske roke, preko telesne ocene, PNZ-ja in drugih preizku¹enj tako dolgo dokler je pes lovsko aktiven in seveda tudi potem "njegov zaslu¾en pokoj".

3. Kolega Hubertus se s tem seveda ne bo strinjal, saj se tudi sam s tem kar predlagam te¾ko strinjam, ker pa je paè potrebno upo¹tevati dane objektivne ( in predvsem subjektivne ) okoli¹èine v slovenski ter tudi evropski kinologiji, je bolj¹e to kot pa da vse ostane pri starem in bomo ¹e nadalje gledali v zaveti¹èih lepe pse "lovskih pasem", ki jim usodo pi¹ejo èlove¹ka neèimrnost, zavrtost, profitnost in druge niè kaj èastne "vrline".

Poskusiti ni greh pravi star rek. ©e posebej, èe je v tem poskusu moèan naboj humanosti ter tudi koristnosti, ker pri lovu je pomembno kako pes dela in ne iz katere pasjo-èlove¹ke elite izvira. S tem tudi ne bi bilo prav niè ogro¾eno. Ne slovenska lovska kinologija in ne pasemska vzreja lovskih psov.

je¾
09-04-11, 21:02
Mislim, da bi se tudi jaz s tem strinjal, pa tudi Hubertus se po moje bo. Da bi to sprejeli, pa tudi ne bi smela biti prevelika revolucija. Psica na sliki je pa res lepa, kot je napisal Hubertus: ¹koda!

alojz1
09-04-11, 21:34
Mislim, da bi to ¹lo z malo dobre volje. Saj so tudi kri¾anci "nove pasme", ki so jo ustvarjali na Koro¹kem dobili zaèasni rodovnik. To pomeni, da ne more¹ vzrejati, lovi¹ pa lahko, èe opravi preizku¹nje.
Sem imel te¾ave, ko sem moral razlagati vodniku nem¹kega ovèarja zakaj ne more opraviti preizkusa po krvni sledi (uèil ga je sledenja). Pa ni razumel.Moram pa reèi, da je bilo njegove argumente te¾ko spodbijati.

andrej50
10-04-11, 10:50
Èist enostavno. Kupi¹ psa na hrva¹kem, oz. rodovnik in ga prilepi¹ temu iz zaveti¹èa pod pazduho. ©e prej ga èipira¹ in ima¹ tazare¹nega psa. Ko bo tak¹en strokovnjak vzrejal s to psico ali psom, bomo pa videli koliko je pasemski.
Saj vendar ¾ivimo v 21. stoletju!
Pa lep dan vsem, ki tuhtate, kako bi osve¾ili kri:icon_wink:.

Vsekakor so lahko taki psi lahko tudi odlièni lovci in ne vidim nobenega razloga, zakaj jih ne bi smeli uporabiti pri lovu. Morebitni "vdor" v vzrejo èistopasemskih psov, pa enostavno lahko prepreèimo z sterilizacijo ¾e v zaveti¹èu.

je¾
10-04-11, 11:02
Evo, vse na¹tudirano - AKCIJA!

Breza
11-04-11, 12:42
Tole temo smo pred èasom ¾e predelali....

Klik! :icon_arrow: Pes iz zaveti¹èa - zakaj pa ne?! (http://www.forum-lov.org/forum/showthread.php?t=1183&referrerid=8)