KRKA 2007

Avtor: Marijan Likar
Foto: Grega, 243Win, Marijan Likar

thumb krka2007 018KRKA 2007

19. maja 2007 je na strelišču Krka potekalo drugo mednarodno forumsko srečanje Forum-Lov.

Krka 2007

 
Na strelišču Krka je 19. maja 2007 potekalo drugo forumsko srečanje Forum-Lov. Sicer že tretje srečanje iste druščine, ki so se začeli družiti že pod okriljem lovskega foruma na uradnih straneh LZS, ki pa je klavrno propadel, tako da so svojo tradicijo nadaljevali na drugi lokaciji.

Kakorkoli, srečanja so se izkazala za dobrodošla in prijetna, zato naje vsako leto prihaja več ljudi - lovcev forumašev in njihovih prijateljev. Tudi letos je bilo srečanje takorekoč mednarodno, kar je bilo celo obvezno, saj je morala lanskoletna zmagovalna ekipa iz Hrvaške na lice mesta prinesti prehodni pokal, umetniško delo forumaša Bobra, katerega pa letos žal na Krki nismo uzrli.

Letos smo s svojim delovanjem preko foruma in prizadevnostjo nekaterih forumašev uspeli poleg treninga streljanja, pripraviti še tri zanimive predstavitve. Lahko smo si ogledali nekaj kosov orožja - replik na črni smodnik, poslušali smo predstavitev strelne in opazovalne optike Bushnell in ogledali nazorno predstavitev društva za promocijo lova z lokom.

 

Pa pojdimo od začetka.

Zbor udeležencev je bil zapovedan ob 9 uri zjutraj, a nekaj nas je prispelo že pred tem, da bi pripravili prizorišče. Tako kot je skrbnik strelišča pripravil vse potrebno za streljanje, za kar se moramo lepo zahvaliti, smo tudi sami morali pripraviti nekaj reči za pestro dogajanje. Kasneje so prikapljali še ostali, najsi bo posamično ali pa v koloni, kot je bila tista iz Trojan, kjer je bilo ob kavi in krofih dogovorjeno zborno mesto. Obilo je bilo veselih pozdravov in toplih stiskov rok, saj se lovci iz različnih koncev naše domovine in soseščine ne vidimo ravno vsak dan. A ker so spomini iz prejšnjih srečanj lepi, so tudi vsaka naslednja snidenja prisrčnejša.

Ko se nas je večina nabrala, je glavna organizacijska sila srečanja, Veper, pozdravil navzoče in razložil potek srečanja in seveda obvezno poudaril na odgovorno ravnanje z orožjem.

Tako se je začelo. Najprej z vrtanjem lukenj v zrak okoli letečih glinastih diskov, kasneje pa še v disciplinah MK, veliki kaliber in kratka cev. Ogrevanje s treningom streljanja je bilo pravšnje za uvod v nadaljnja dogajanja, pa tudi možnosti za hudomušne  pripombe nam je dalo dovolj. Meni je bilo predvsem dobrodošlo, da sem uvidel, kako sem lahko neroden pri streljanju golobov s svojo Baikalko iz lovskega stava. Preden uvidiš, da tudi pri tem stavu brzopletenje ne pomaga, jih že kar nekaj odfrči. No, je pa v drugih disciplinah šlo bolje...

Ko smo streljanje zaključili in pospravili orožje, tako da smo si lahko privoščili tudi kozarček opojne pijače, pa se je pravzaprav začelo še dodatno dogajanje.

 

Podjetje  Rodeo , ki deluje kot distributor, agent in prodajalec tekstilnih izdelkov, sončnih in športnih očal ter tehničnih izdelkov za šport ter prosti čas, je poskrbelo za predstavitev izdelkov blagovne znamke Bushnell. Prisluhnili smo besedam strokovnjaka s področja orožja in optike in ga tudi ves čas spraševali predvsem o strelni optiki. Marsikdo je tako prišel do že dolgo iskane informacije. Podjetju Rodeo se tudi tu želim zahvaliti za njihov prispevek k še večji zanimivosti našega srečanja. Prispevali so namreč praktično darilo, katero smo podarili najboljšemu strelcu treninga v velikem kalibru. Ganges je prav z veseljem odnesel strelni daljnogled serije Banner.

Med ogledom revolverjev replik za streljanje na črni smodnik, ki jih je za ogled prispeval Icy so na vrsto za predstavitev svoje dejavnosti prišli forumaši in gostje iz društva za promocijo lova z lokom (DPLL). Nadvse zanimivo je bilo opazovati praktičen prikaz učinkov strelov s puško in pištolo v vedro polno mivke in potem to primerjati s strelom s puščico z lovsko konico v isto tarčo. Krogle iz ognjenih orožij smo našli v vedru, puščica pa je vedro gladko prebila in se ustavila tako da je na vsakem koncu ven gledal njen konec.

Po tem prikazu so nam pokazali še namestitev, plezanje in uporabo plezalne preže, ki pa ni uporabna le za lokostrelce, temveč tudi za nas lovce s puškami. Na pamet bi rekel, da gre za dokaj posodobljeno obliko nekoč pri nas poznane »veverice«, čeprav so Američani že takrat verjetno poznali te oblike prež. Mene in še marsikoga je enostavnost in varnost te naprave preprosto fascinirala. Še bolj pa prikaz strela z lokom iz te preže na maketo prašiča, ki je na presenečenje in dobro voljo vseh ob zadetku zacvilil ko pravi. Seveda nekje v publiki.

Kasneje so lokostrelci še vsem željnim pokazali kako se pravilno proži te moderne loke in kar nekaj puščic je iz rok naših forumašev prepiknilo ubogega plastičnega pujska. Prenekatera pa je seveda letela tudi mimo. Ob ogledu teh pravih tehnoloških čud v obliki škripčevja in namerilnih naprav ter modernih materialov kot so karbon kevlar in kako bi vedel česa vse še, me je spet zamikalo, da bi iz zgornje police v garaži potegnil svoj prašni Browning compound. In verjetno ga tudi bom, a pred uporabo se moram oglasiti pri Bowhunterju iz trgovine Agro Vreček v Kranju, da bova kot je obljubil lok pregledala in pripravila primerno opremo. Ter seveda preizkusila na njegovem strelišču ki je poleg trgovine.

 

Tu sem naštel vse tiste, ki so poskrbeli za zanimivo dogajanje. Nikakor pa ne smem pozabiti  vse tiste, ki so poskrbeli tudi za naše trebuščke. Najprej zahvala vsem ki so prispevali dobrote iz svojih kleti in shramb. Pijače in jedače je bilo obilo in to dobre.

Seveda pa si posebno zahvalo zasluži Zverina in njegova Zverinčica, ki sta nam z narezkom in slavnim Zverinskim golažem omastila brke. In to večkrat zapored!

A vsako tako srečanje potrebuje nekakšen zaključek. Pri nas je to razdelitev nagrad, pokalov in priznanj za rezultate, ki smo jih dosegali pri streljanju. Da je pestreje pač ta trening začinimo na ta način, da je veselje še ob podelitvi. Seveda ob huronskih vzklikih in aplavzu, česar tudi letos ni manjkalo.

 

Prehodni pokal je tokrat med dolenske gričke odnesla ekipa Cvičkarji. Zasluženo a ob kritiki, da kakšni cvičkarji so, ko pijejo pivo. Pa so kritikanti dobili takoj vrnjeno, da je cvička še dovolj, vsaj toliko kolikor ga lahko nesejo. Ostali ki so dosegli prva mesta, so si razdelili praktične nagrade, katere smo prispevali sami. Največ je bilo lepo ustekleničene žlahtne pijače in dišečih salam.

Posebnost pa je bila nagrada, ki jo je prispeval mojster Zverina in določil da se podeli za sedmo mesto. Verjetno si ni niti v sanjah mislil, da jo bo pobral tisti, ki je okoli nosil startno listo s številko 7. Da pa bi to bil lahko še nekdo z nadimkom ZR7, pa verjetno še manj.

Seveda se je zgodilo ravno to v moje iskreno veselje. In da vam zaupam še nekaj. S to nagrado mi je zverina zagotovil udeležbo tudi na srečanju naslednje leto. Le katera ne bi spustila od hiše lovca, ki se vrne s takim plenom.

 

Torej lahko z gotovostjo zaključim z

»se vidimo spet drugo leto!«

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube