Dobrodelnost med lovci – strelci še ni zamrla

100 nabojev za nov začetek

V novembru prejšnjega leta smo z grozo opazovali divjanje narave, udobno nameščeni pred TV ekrani, mogoče pred računalniki. Voda in samo voda, nenormalno visoka, podivjana, je brisala vse pred seboj, povzročala grozo in škodo ljudem ter naravi. Ubogi ljudje, katerih pridne roke so desetletja ustvarjala in gradila svoje domove, sedaj le v nekaj minutah izgubljajo dobesedno vse.

"Tisti, ki jemljejo, ponavadi niso srečni, srečni so tisti, ki dajejo." Charles H. Burr

Na posnetku, ki jih je pripravil novinar za TV poročila, prepoznam hišo, ki jo obkroža voda skoraj do strehe in se zdrznem, stisne me pri srcu.V središču te ujme, ob sotočju rek Drave in Meže, je tudi moj in naš prijatelj Dani Kordež iz LD Libeliče. Dani, ki je član 41 let in preko 35 let zaprisežen strelec, reden udeleženec strelskih tekmovanj širom po Sloveniji, tudi izbran tekmovalec veteran za Koroško lovsko zvezo, in še bi lahko našteval. Vse, kar je ustvaril v aktivnih letih za družino in zase, priznanja in pokali, ki jih je bilo daleč preko 200, je vodna ujma v borih pol ure večino odplaknila v strugo Meže, mu uničila dom in vero v dostojno in mirno življenje.

Prijatelju je potrebna pomoč, to je bila moja enih prvih misli ob gledanju teh posnetkov. Dobri ljudje in humanitarne organizacije so priskočili na pomoč nemudoma, sam sem se napotil k njemu po nekaj dneh. S tesnobo in tisoči vprašanj v mislih, saj človeku ob takih trenutkih srečanja besede zastanejo. Vse mi povedo pogledi, v katerih se odraža obup in nemoč, povsod blato in naplavine, ki jih pridni prostovoljci počasi odstranjujejo. Dani mi pojasni, da je od lovske opreme, revij, knjig ostalo bore malo, le puške so izkopali izpod debele plasti mulja v njegovi lovski sobi. Razložim mu svoj namen organiziranja zbiranja solidarnostnih prispevkov in izvedbe dobrodelne strelske tekme, vsa sredstva pa bomo namenili za obnovo njegovega doma ali nakup nove najnujnejše lovske opreme. Cilj je jasen, Dani mora preživeti silvestrski večer s svojimi najdražjimi v prenovljenem, opremljenem in toplem domu.

Že isti dan so stekle vse aktivnosti. Najprej posvet s prijateljema in lovskima tovarišema Marjanom, ki bo vodil informacijski del akcije na Forumu-LOV ter Perom, ki ga  kar določim za izvedbo strelske tekme. Odprli smo poseben račun za zbiranje sredstev, spisali in objavili sestavke na portalu Forum-LOV in omogočili komunikacije tudi preko Tweeterja in Facebouka. Že nekaj ur po objavi so se oglasili prvi donatorji in darovalci, v naslednjih dneh pa se je nabralo kar nekaj sredstev. Še največ dela je imel »perfekcionist« Pero, ki je v nekaj dneh postoril in organiziral vse, kar je potrebnega za izvedbo strelske tekme. Člani LD Dolič so brezplačno zagotovili uporabo lovske koče in strelišča, donirani so bili glinasti golobi, priznanja, pokali in za vsakega udeleženca je bila zagotovljena brezplačna malica.

Za vse smo poskrbeli, pozabili pa na letni čas in 8. decembra bili deležni obilne pošiljke snega že v jutranjih urah. Kaj vse smo doživeli tega dne ve le okrog 60 strelcev, od tiščanja avtomobilov, mraza, streljanja v pravi snežni metež, vendar z obilico dobre volje, smeha ob zavedanju o namenu tekme. Mnogi se na prizorišče preprosto niso uspeli prebiti zaradi zametov snega, zato je padla odločitev, da tekmo nadaljujemo še v januarju 2013, prav tako zbiranje sredstev.

Vreme nam je bilo 5. januarja res naklonjeno. Strelci, ki so se tekme udeležili v velikem številu, so ponovno dokazali svojo solidarnost, mnogi so poleg pristopnin darovali še posebne denarne prispevke. Čeprav je bil v ospredju predvsem namen strelske tekme, je Pero s svojo ekipo suvereno vodil tekmo in hitro izračunal tudi rezultate. Zmagovalci smo bili vsi, najboljši pa so prejeli pokale in vsak udeleženec čudovito pisno priznanje, ki jih je izpisal Vito.

Ganljiv je bil zaključek prireditve, ki jo je Dani ves dan aktivno spremljal in si priboril tudi prvi pokal po poplavah. Z nagovorom in krajšim opisom poteka celotne solidarnostne akcije, smo mu izročili vsa zbrana sredstva. Darovalci so mu namenili preko 2.700€, strelci s prijavami 2.720€, Optik trade, trgovina z lovskimi potrebščinami je podarila nov strelni daljnogled in več donatorjev skoraj 1.000 trap nabojev. Dani je zmogel izreči le iskreno zahvalo vsem, prepričan pa sem, da smo tudi vsi udeleženci čutili z njim in vse besede v tem trenutku bi bile odveč.

Brez večjih donatorjev in vas spoštovani darovalci, solidarnostna akcija ne bi uspela, kot je. Posebej se želim zahvaliti LD Železniki za znaten prispevek, prav tako Koroški lovski zvezi, Zvezi strelskih društev Koroške, trgovini Optik - trade za darovan strelni daljnogled, Štefanu za čudovito sliko, Forumu – LOV za informacijsko podporo, Strelcem Šmarnice, Robertu Brolihu, Mlinarstvu in pekarstvu Murska Sobota, podjetju Dvigala Domink-Štaleker, Marin-Nord Grosuplje, Smonkar Gregor in Urška, SD Franc Lešnik VUK, Lovec Grosuplje, LD Dolič ter še dvema neimenovanima lovskima družinama.

In naj za konec zapišem še nekaj besed. Čudovit je občutek, ko lahko prijatelju priskočiš na pomoč, čudovit ob zavedanju, da je čut solidarnosti med lovci strelci še kako živ, čudovit ob vodenju take  plemenite akcije z lovskimi tovariši Marjanom, Perotom, Francem, Vitom in še mnogimi drugimi. Skupaj z vsemi udeleženimi strelci smo bili kot ekipa na stojišču, ki je rezultatsko odvisna od slehernega strelca, ki želi pomagati in prispevati, da si Dani in družina opomorejo in da se nam Dani ponovno pridruži spomladi. Na stojišču, na strelski tekmi, kjer koli že bo.

Tudi tokrat naša solidarnost ni zatajila. Dokazali smo, da zmoremo in tudi naš mali prispevek k temu je pripomogel, da Dani v svojem domu že biva. Srečen je ob spoznanju, da ima veliko prijateljev in  vsakemu posebej bi rad osebno izrekel iskreno zahvalo.

Jože Samec

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube