Predlog lzs za uvedbo novih (starih) vrst divjadi

Na portalu LZS se je pojavilo obvestilo o predlogu za uvedbo novih vrst divjadi.

Podpisani mag. Srečko F. Krope v omenjenemu dokumentu poslanemu na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga spremembo nekaterih nelovnih vrst živali v divjad in spremembo lovnih dob nekaterih vrst divjadi.

Avtor: Marijan Likar
Vir: Portal LZS in Forum-LOV
Foto: Peter Čadež

Po branju tega dokumenta mi je takoj padlo na misel, da se z njim poskuša ustreči delu lovskega občinstva, ki že nekaj časa navija za lov na  določene vrste ptic, ki so bile včasih divjad, a se jih je kasneje zaščitilo. Resda za nekatere od njih velja argument, da se jih drugje lovi in naj bi bila neumnost, da se jih pri nas ne.

A vseeno sem mnenja, da teh ptic, najsi gre za kozico, kljunača, goloba grivarja, kreheljca ali ruševca le ni toliko, da jim ne bi mogli brez škode privoščiti miru v naših loviščih. Še sploh, ker po drugi strani ni v predlogu tistih ptic, ki bi odstrela dejansko bile potrebne zaradi škode, ki jo povzročajo. Najsi gre za krokarja ali kormorana. Edina izjema je šakal. Za katerega se polno strinjam, da ga je kot invazivno vrsto potrebno odstraniti iz tega okolja. Pa tudi o tem bi se dalo debatirati.

A bo verjetno v škodnih zahtevkih tudi vzrok te, nekateri bodo trdili „pametne in stratežke“ odločitve. Živali, ki povzročajo škodo, bi z uvrstitvijo v divjad lovskim družinam prinesle tudi zahteve za povračilo škod.

Ne razumem pa, zakaj je potem  potrebno forsirati te izbrane sedaj zaščitene ptice. Ker zgodbo navijanja za tradicionalen lov šnefa in goloba poslušam že dolgo, se mi poraja sum, da se je s tem predlogom takoj po izvolitvi novega vodstva na vrhu LZS ustreglo določenim zahtevam in predvolilnim pogojem. Še sploh, ker je v sedanjem UO LZS menda še trdneje zasidrana elita „ZLD-jev“, kot je bilo to v prejšnjem mandatu.

S to potezo si Slovensko lovstvo dela medvedjo uslugo. Mogoče je res prikladen politični trenutek za to zahtevo, a zagotovo je vedno neprimeren družbeni trenutek za tak predlog. Od LZS mnogo sposobnejša civilna združenja kot je npr. DOPS, bodo nedvomno izvedla reakcijo na to akcijo in lovce še bolj zamazale v očeh javnosti. In potem naj verjamem vodstvu LZS, da se bori za boljšo podobo lovstva? Nič več!


Na forumu portala Forum-LOV so uporabniki napisali nekaj zanimivih odzivov. Citiram:

„Načeloma pozdravljam pobudo LZS kot poskus uveljavitve želja in mogoče tudi potreb članstva glede sprememb lovske zakonodaje. Kdo in po kakšnem premisleku/konsenzu je tole konkretno pobudo sestavil, mi ni znano in moteče je, da ni razviden avtor in njegovi sodelavci (strokovnjaki, ki jih navajajo v obvestilu:http://www.lovska-zveza.si/default.a...=2&EventID=112). Moti me močno pomanjkanje konkretne obrazložitve posameznih predlogov, predvsem strokovno utemeljenih, primeri iz tujine, naše prakse, z referencami... Zadeva deluje precej naivno, nestrokovno in neresno.

Predlog novih lovnih vrst se mi zdi do neke mere dober, pa ne za vse. Načeloma je lov katerekoli vrste kot trajnostni lov, ki populaciji ne škoduje, sprejemljiv. Zato bi bolj kot to, da bi sam mogoče v predlogu izpustil katero od predlaganih vrst (kozica, kreheljc, črna liska) poudaril to, da bi bilo po mojme mnenju potrebno še kako vrsto dodati, recimo velikega kormorana, sivo čapljo, navadno kanjo in krokarja. Lahko bi dodali še kako vrsto gozdnih kur, vsekakor pa bi bilo pri njih pa tudi pri ruševcu potrebno precej bolj utemeljiti predlog uvrstitve na seznam lovnih vrst in predlagati princip trajnostnega lova in spremljanja stanja populacij teh vrst.
Strinjam se z uvrstitvijo šakala med lovne vrste, čeprav ne verjamem, da bo pri tej vrsti predlog uspel, ker je kot nova vrsta zveri v našem prostoru postal eden od "ljubljenčkov" biologov.
Pri predlogih o spremembah lovnih dob sem kar malo presenečen glede tega, kaj je predlagano in kaj bi se lahko še predlagalo. Podaljševanje lovne dobe za jelena in muflonjega ovna je zame sporno in nepotrebno. Pri teh kategorijah (trofejna divjad) je sklicevanje na težjo realizacijo za lase privlečeno, saj ravno pri teh kategorijah težav z realizacijo odstrela praviloma ni, je pa veliko zanimanje med lovci za lov teh kategorij, kar prinaša močan t.i. "lovski pritisk" na populacijo, kar je sploh v zimskih razmerah (januar) za jelenjad lahko škodljivo. Po drugi strani pa bi bilo dobro podaljšati lovno dobo telet, kar se sedaj počne z odločbami. Tako bi bila dana možnost odstrela šibkih in osirotelih telet, lovski pritisk pa po mojem mnenju nebi bil problematičen, saj je za lov netrofejne divjadi ni takega interese kot za trofejno. Enako pri muflonu, menim da je lovna doba na ovna popolnoma zadostna taka kot je, in da lahko privoščimo muflonjim ovcam mir v času poleganja jagnjet in dokler so ta še zelo majhna. Tudi pri raci mlakarici je neresen argument o podaljašanju lovne dobe, ker je realizacija zaradi vremenskih razmer lahko otežena.
Pogrešam pa predloge za spremembo lovnih dob nekaterih drugih vrst. Tak primer je sigurno polh, pri katerem je po sedanji lovni dobi marsikje lov nanj enostavno nemogoč, saj se dostikrat polhi v severnih delih Slovenije odpravijo na prezimovanje pred 1.10. Nič nebi bilo narobe, če bi se lovna doba nanj začela s 1.9.
Nujno bi bilo glede na problematiko škod podaljšati lovno dobo na sivo vrano, predlagam, da bi bila od 1. 6. do 15. 3. Strinjam pa se s poenotenjem lovne dobe za šojo in srako.
Pobudo za dovolitev pasti lovk pa pozdravljam.
Velik del tega predloga jemljem v smislu, da je potrebno zaradi pritiskov (predvsem s strani DOPPSA) uporabiti pristop nasprotne uteži, da bi tehtnica pokazala neko sprejemljivo sredino. S takim pristopom se je sicer mogoče strinjati in ga podpiram, ampak bi pa moral biti precej bolj temeljit, načrten in strokovno dobro pripravljen.“
„Ukinitev lovopusta na merjasca je nepotrebna, saj je možnost zamenjave merjasca z visoko brejo svinjo, ki zapusti trop, ravno v času 1.2-31.3 največja. „
„Glede strokovnih utemeljitev pa ....... LZS in stroka nista šla nikoli z roko v roki, zato se je verjetno strokovni kader preselil ( beri prebegnil )na ZGS. „
"... stvar ne bo šla skozi, ker je žal pripravljena tako, da izpade popolnoma neresno in naivno.
Ja res se bodo našli strokovni argumenti, ampak sem žal prepričan da ne s strani LZS, ampak proti tejle pobudi. Kaj pa je težko servirati par mednarodnih konvencij, par rdečih seznamov in par Natur 2000, pa še kakšen parcialen monitoring "ogroženih" vrst pa bo strokovnih in pravnih argumentov kolikor hočeš. Samo ne bod v prid LZS."

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube