SRAKA - ODGOVOR NA ČLANEK Z DNE 03/02-2010

Milan KRANJC

SRAKA – ODGOVOR NA ČLANEK Z DNE 03/02-2010

Malo za šalo, malo za res, za humor in smeh.

Kar si napisal, nisem jezen. Spoštujem svobodo govora,  demokratično izmenjavo mnenj, stališč in predlogov. S spoštovanjem sprejemam drugače misleče, ki so temelj demokracije in nasprotje enoumnosti.

Na prvi članek Milana Kranjca je uporabnik Sraka na forumu napisal svoj odgovor: http://www.forum-lov.org/forum/showthread.php?t=542&page=11 , katerega sedaj komentira avtor prvotnega članka Milan Kranjc:


Nisem vseved, pa tudi svojih mnenj in predlogov nikomur ne vsiljujem. Tudi orientacijke luči nimam, ki bi mi pomagala razsvetliti temo mojega uma, da bi lahko odgovoril na vsa vprašanja  v zvezi z lovstvom in našo organizacijo. Zato pa sem humorist. Nisem pa marioneta.  Če bi bil programiran, potem ne bi grešil,  a potem ne bi bil človek, temveč kvečjemu robot ali stroj.
   
ZDlov je tak kakršen je in velja. Ali ga bomo uspeli izboljšati in kdaj pa je drugo vprašanje. Strinjam se s tabo, da  zakon ni tako slab, da ne bi mogel biti še slabši in da ni tako dober, da ne bi mogel biti še boljši. S pisanjem nisem hotel nikogar prizadeti, niti povzročiti medsebojnih prepirov. Opozoril sem le na  preteklo nepopustljivost, ponos in nespravljivost nekaterih funkcionarjev, ki so LZS spravili v položaj v kakršnem je bila. Da posamezne članice še danes niso zadovoljne s pravili, pa izhaja iz dejstva, da so njihovo skladnost z Zdru in ZDLov prerekale  in pri tem bile uspešne. Ali bodo s tem prenehale ali pa še naprej «nagajale« ne vem. Sam se zavzemam za  demokratično organizacijo, tako, ki bo znala prisluhniti članstvu in se njim približati.
   
Moje razmišljanje o drugačni organiziranosti  ni greh, temveč izraz mojih pogledov na sedanjo organiziranost  LZS. Možnih oblik  je več, katera je najprimernejša in za večino sprejemljiva  je stvar razprave, objektivne analize in ocene.  Znano pa mi je, da je v Sloveniji  več strokovno interesnih združenj  teritorialno organiziranih tako, da imajo svoje območne enote, pisarne, regijske ali področne odbore, podružnice, poslovne enote, sekcije, itd., da so torej upravno teritorialno organizirane. Tudi LZS je strokovno interesno združenje upravljavk lovišč. Ustanovljena je z zakonom in z obveznim članstvom.  In zakaj in iz kakšnih objektivnih in utemeljenih razlogov svojih nalog ne bi mogla izvajati in pokrivati tudi s svojo teritorialno organiziranostjo in se  tako približati članstvu?   Gre torej  za vprašanje koncepta naše organizacije, za delitev in prenos pristojnosti, moči in pooblastil z višjega (upravnega/centralnega) nivoja na nižji nivo v okviru administrativne/upravne hierarhije. Morda zdaj  ni pravi čas za razmišljanje o tem, zagotovo pa bo  v prihodnosti prišlo do sprememb. Upam, da jih bova oba doživela in dočakala.
  
LZS  je na podlagi ZDlov in na podlagi temeljnega akta dolžna opravljati svoje naloge in zvezi s tem tudi odločati o pravicah, dolžnostih in obveznostih svojih članov. Zato menim, da  svojih nalog ne more prenesti na koga drugega in da tudi ni možen noben dogovor o tem vprašanju (o prenosu in prevzemu njenih nalog). Zdaj so območne lovske zveze v bistvu servis tako LD kot LZS za opravljanje skupnih oz. prenesenih nalog. Prenesene naloge opravljajo v imenu in za račun LZS. Nadzor nad tem opravlja LZS. Tudi njihovo financiranje je urejeno z akti LZS. Pri tem ne gre za storitve, ki bi jih OLZ opravljale za LZS, ampak za  izvajanje prenesenih nalog iz pristojnosti LZS in to na območju, ki ga pokrivajo. Je morda to paralelni sistem teritorialne organiziranosti LZS?  Je to konsistentno oz. zakonito? Območne lovske zveze sicer  lahko opravljajo storitve za LZS ali za koga drugega, vendar izključno in samo tiste, ki jih imajo v pravilih konkretno in ne na splošno navedene in opredeljene kot opravljanje pridobitne dejavnosti. Če imajo v svojih pravilih kot pridobitno dejavnost morda navedeno to, kar je zapisano v vzorcu pravil, ki ga je pripravila LZS, (ZLD/LZ lahko zaradi zagotavljanja boljše izkoriščenosti osnovnih sredstev (oddajanje poslovnih prostorov) opravlja tudi druge pridobitne dejavnosti, povezane z namenom in cilji ZLD/LZ, ki se lahko opravljajo v obsegu, potrebnem za uresničevanje namena in ciljev ZLD/LZ), potem menim, da jih ne morejo opravljati. Po Zdru mora biti pridobitna dejavnost navedena konkretno in  ne na splošno.
 
Se  strinjam, da v temeljnem aktu (pravilih) ni potrebno določiti na kašen organizacijski in operativni način bo LZS izvajala svoje naloge in da se to lahko  določi in opredeli v kakšnem drugem splošnem aktu LZS. Zato so določbe, ki določajo prenos določenih njenih nalog v izvajanje na usposobljeno članico v pravilih nepotrebne in se iz njih lahko črtajo.  Dovolj je, če so v tem aktu določene naloge, način in organizacija njihovega  izvajanja pa se določi z drugim aktom.

   Smeh je polovica zdravja. A brez humorja ga ni. Kava pa je dobra, če je na njej smetana.

Z odličnimi lovskimi pozdravi,

 M. KRANJC

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube