Spomin je kratek (ali pa tudi ne)

PeacockIz balkona in izza stojnice

Pred dnevi sem se kot vodnik lovskega psa in poročevalec tega portala udeležil sestanka na Vrhniki, kjer smo obravnavali temo avtonomije naše lovske kinologije. Med vabljenimi in prispelimi je bil tudi eden od trenutnih dveh, ki jih LZS postavlja za svoja podpredsednika. Ivan Malešič, pravnik po poklicu je v debati zastopal stališče krovne lovske organizacije Slovenije. Na nekaj njegovih izvajanj, ki so me zelo zbodla, tam nisem hotel podati replike, ker ne bi bila v prid temi, zaradi katere smo se zbrali.

Ob debati o volitvah v KZS in težavah vpisa zakonitega zastopnika je beseda nanesla na dogajanja v LZS ob času uveljavljanja ZDLov1. Povedal je, da so tudi LZS takrat nagajali, ampak so oni »zmagali«. Čudim se, da oseba, ki kot pravnik zagotovo pozna kaj zakon o društvih zahteva, zagovarja delegatsko ureditev zveze in zatrtje pobud za zakonitost označuje za zmago.
V opis takratnega stanja in takratnih prizadevanj citiram odlomek iz zapisnika izrednega OZ ZLD Ljubljana z dne 9. november 2006, ki ga je takrat in ga še vedno vodi trenutno drugi podpredsednik LZS, Lado Bradač, zapisal pa Milan Velkovrh:
»L.Bradač je še povedal, da bi moral iskati kompromisno rešitev, ki bi vodila v rešitev situacije v skladu z odločitvijo starešin v hotelu Mons. Odločitve izglasovanje na tej skupščini odražajo legitimno voljo slovenskih lovcev. Delegatski sistem je preživeta oblika odločanja in slovenski lovci imamo pravico sami izvoliti svoje vodstvo, ki nam bo odgovorno za svoja ravnanja. če pa menite, da starešine niso sposobne voliti, potem takšnega vodstva ne potrebujemo.«
Ne vem kakšno je današnje Ladovo stališče. Vem pa, da vama nadpostavljeni predsednik Krope ni držal besede, ki je v predverju balkona parlamenta v krogu sogovornikov Jože Samec, Miha Skerl, Marijan Likar in še nekaj prisotnih, obljubil spremembo Pravil, ki bodo omogočala neposredni glas vsaki lovski družini.
In ko smo že pri balkonu parlamenta, lovski tovariš Malešič. Na Vrhniki si ob pripombi ostalih, kako se  ne da nič doseči v primeru KZS, povedal, kako ste s prisotnostjo v parlamentu dosegli ugodne spremembe zakona. Ja, mogoče že. Ampak nikakor se ne štej za pobudnika niti sam niti LZS. Spreminjanje zakona oziroma preprečevanje sprememb na slabše je pokrenil Ekološki forum s takrat še magistrom Božem Flajšmanom in mag, Janezom Černačem s »Peticijo proti fevdalizaciji lovstva«, objavo katere so nekatere politične stranke preprečevale celo s prepovedjo objave v medijih pod grožnjo sankcij novinarjem, ki bi jo objavili.
Društvo Forum-Lov je skupaj z Ekološkim forumom pred Cankarjevim domom pripravilo podpisovanje te peticije, do katere je bil odnos LZS milo rečeno »čuden« in nikakor podoben popolni podpori.
Takratno dogajanje sem opisal v članku tistih dni tukaj:
»V javnosti so se v medijih pojavili zapisi, da se z »večino vsebine peticije strinja tudi upravni odbor Lovske zveze Slovenije«, kot je pred dnevi na novinarski konferenci povedal »predsednik LZS« Bogdan Mahne. Zato da so predlagali članstvu, da po svoji presoji podpišejo peticijo. Dogajanja na sam dan proslave pa te navedbe postavljajo v zanimivo luč. Kljub obljubam, da bo pred Cankarjevim domom vzporedno s proslavo tudi protestni shod, ga je »vodstvo LZS« črtalo iz programa oz. zreduciralo na nekaj izvedenih skladb lovskih rogistov. Še v zapisniku 10. seje upravnega odbora LZS je brati o prizadevanjih in odnosu različnih članov UO do protestne prireditve pred proslavo. Član UO in predsednik ZLD Ljubljana Lado Bradač, je na svoji koži občutil odnos ostalega upravnega odbora LZS, zapis v našem forumu ta odnos figurativno opiše kot »nate...en od vodstva LZS«. Kljub temu mu gre velika zasluga, da je uspel s pozivom svojim članom, da so se številčno udeležili tega protesta. »
Peticijo smo potem nekateru akterji Ekološkega foruma in Društva Forum-Lov mag. Janez Černač, dr. Božo Flajšman, Bojan Lepičnik, Marijan Likar in Miha Skerl predali v roke Srečka Kropeta, da jo je v spremstvu še nekaterih in imenu vseh lovcev predal v parlamentu. Kdo vse je bil takrat poleg si vsak lahko ogleda na slikah v članku tukaj.
Na balkonu parlamenta smo pa v prvem sklicu sedela Miha Skerl in Marijan Likar, kasneje se nama je pridružil Roman Savič in še nekateri posamezniki katerih prisotnost sem pozabil. Lahko bi se videli v arhivu RTV Slo. Šele kasneje čez nekaj ur so se pridružili predstavniki LZS takrat še z Mahnetom na čelu in očitno je bilo, da bolj zato, da jim drugi ne prevzamejo pomena.
Na drugem sklicu, ki je bil po izvolitvi Srečka Kropeta na vrh delegatskega sistema LZS, je bila pa prisotnost res številčna. Ker je za nekaj časa zavel nov veter optimizma in volje.
Pa je žal v teh letih prešel v postan monsun.
Kaj sem ti želel s tem pisanjem povedati podpredsednik LZS, tako tebi, kot tvojima kolegoma na vrhu zveze?! Da se malo ozrite nazaj in ocenite svoj trud, čast, dane obljube in predvsem Ivan, ne bodi tako zelo samozavesten, ko poudarjaš dosežke dejanj, ki jih je v tistem času LZS prej ovirala kot spodbujala. Se ne spodobi!

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube