Viki izumira medvede

MedoVSmetnjakuViki sanja ali pravljica za lahko noč

21 septembra je bil v rubriki Objektiv na spletni strani Dnevnika objavljena alarmantna vest o grožnji izumrtja medvedov v Sloveniji. Za idilični uvod poskrbi avtor pravljice, po svojih pripevkih »znani« podpisani Viko Luskovec in predoči idilični prizor sprehoda medvedke z mladiči v neposredni bližini opazujočih ljudi. To označi za znanstveno fantastiko, ki se ni zgodila pri nas, temveč v ameriških Yosemitih.

Kar zmoti razmišljujoče že pri tem uvodu, je dejstvo, da se američani, še posebej pa ravno v Yosemitskem naravnem parku že dolga leta trudijo popraviti napake, ki so jih delali v preteklosti, ko so medvede predstavljali kot atrakcijo, jih masovno hranili pod posebej postavljenimi tribunami, fotografirali ipd. in tako zabredli v precejšnje težave s to vrsto. Luskovec ne pove, da se sedaj trudijo zmanjševati človekov stik s to živaljo in ob primerih opisanih srečanj alarmirajo čuvaje parka, ki skušajo poskrbeti, da ne pride do konflikta med človekom in živaljo. Da imajo programe preganjanja medveda iz urbanega področja s plašenjem, solzilcem, gumijastimi naboji in na koncu, če ostalo ne zaleže tudi z odstrelom. Da skrbijo, da se medvedi ne hranijo na smetnjakih in zato uporabljajo bearproof smetnjake, katerih ne more žival odpreti in se hraniti iz njih. Ne napiše nič o ameriškem strokovnjaku za medvede dr. Sethu Wilsonu, ki je na obisku pri naših raziskovalcih iz biotehnične fakultete tudi predaval po Sloveniji in opozarjal na napake ki jih počnemo, pravzaprav ponavljamo za njimi. Ne napiše nič o gospodarski škodi na domačih živalih, niti o napadih na ljudi in hišne živali, še manj pa ga seveda zanima pravi prostor, divjina, kamor medved sodi in kjer bi se dobro počutil.

Zanima ga le osladen prizor navideznega sožitja divje živali s homo sapiensom ob katerem mene spreleti srh, pa ne zaradi strahu pred to čudovito živaljo, temveč zaradi situacije v katero smo jo ljudje postavili tudi po zaslugi tako neumnega pristopa, kot ga s tem člankom izvaja Luskovec.

Njegovo nadaljnje pisarjenje je tvezenje o zgodovini odstrela te vrste in zgražanje nad lovci.

Na začetku sicer opiše zgodovino izrivanja te vrste iz evropskega prostora, pripiše zasluge za ohranjanje tako okolja kot posameznih vrst plemiškim družinam iz zgodovine in na koncu pove, da se je po razpadu avstroogrske z agrarno reformo za medveda poslabšalo in je njegova populacija na Slovenskem v letu 1940 dosegla številčnost 60 do 80 osebkov. Za leto 1966 priznava Luskovec številčnost 160 osebkov in ob tem slikovito opiše politično obračunavanje Broz – Rankovič. Seveda se ni jasno izrazil ali je za po njegovem medvedjo krizo odgovoren eden ali drugi. Verjetno kar oba?

Nato pa se kljub zgledno urejenem pravnem statusu po njegovem zgodi »svojevrsten lovski holokaust« in opiše lov na medveda, ter se zgraža nad trofejo, predvsem mu gre v nos medvedje spolovilo.

Izpostavlja zakonsko zaščito ogroženih vrst in zavrača vsakršno izjemo, ki jo pozna zakonodaja, da zmanjša konflikt med človekom in medvedom in omogoča odstreliti konfliktne osebke. Če bi sledil dognanjem raziskovalcev bi vedel kako majhen je odstotek problematičnih medvedov in bi se zavedal, da je taka ali drugačna odstranitev teh osebkov le v prid vrsti, kateri je mesto v globokem gozdu, nikakor pa ne na dvorišču hiš in na ulicah mest. Kot skrajno sprevrženo opisuje uporabo mesa na podlagi odločbe ministrstva odstreljenih medvedov in popljuva vlado, ki je omogočila, da se to ne zavrže.

Za pravo ravnanje označuje turistično ponudbo lovskih družin Loške doline, kjer so po obisku nekega švicarskega strokovnjaka, navdušenega nad stanjem medvedje populacije začeli graditi opazovalnice za medvede in na ta konto kopičijo denarce. Obenem pa v zadnjem stavku pisanja pravi, da je medved po srečanju s človekom še celi dan v šoku. Le kolikšen šok je doživela njegova medvedja družina, ko se je v Yosemitskem parku sprehodila med avtomobili? Verjetno ga je nabrala za nekaj let naprej?!

V člankih v drugem mediju priporoča pristojnemu ministru branje zgodbe o doživetju srečanja medvedke z mladičem v partizanskih letih. Minister Židan pa se bo sedaj po njegovem pisanju moral odločiti ali bo neumen in bo podlegel menda mogočnim lovskim lobijem, ti seveda spet po njegovim dirigirajo zavod za gozdove in pristojne na ministrstvu in podpisal odločbe za letošnjo kvoto odstrela medvedov, ali pa bo po Luskovčevi logiki razumen in z odklonitvijo to preprečil. Najboljši pa bo, če bo upošteval njegov predlog in omogočil naraščanje populacije na vsaj 1000 živali, kar naj bi bil minimalen pogoj za širitev vrste v alpski prostor.

Zanima me, kdo bo to številčnost takrat ocenjeval, saj naj bi jo sedaj le lovci pri štetju ob polni luni, medtem ko zbiranja genetskih vzorcev raziskovalcev medvedjega projekta in biotehnične fakultete sploh ne omenja. Z Valpatičem očitno deli mnenje, da so »podatki o medvedu zastareli, ocene o številu pa zgolj abstraktna ugibanja in ceneno fantaziranje z namenom zavajanja.«

Za Luskovca so očitno vsi, ki se danes ukvarjajo z medvedom navadni amaterji, ki ne upoštevajo demokratičnih standardov, on, Valpatič in Auerspergi pa so carji, lovci pa na medvedu le sproščamo prikriti nagon po plenjenju. Prikriti? No Viki, moj ni nič prikrit, čeprav medveda ravno ne plenim. A pri tem uporabljam tudi razum in upoštevam nujnost trajnostne rabe vseh naravnih virov, ne samo enega delčka, v katerega bi se trenutno zaletaval. Za razliko od nekaterih pisunov, tudi takih, ki jih je Novinarsko častno razsodišče že obsodilo, da je  kršil  kodeks novinarjev Slovenije.

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube