Kdo si vegan?

 LisicaPlenNa rob razmišljanj o sadističnih lovcih

 Sredi poletne vročine nas v Delo-vem blogu Katerina Vidner Ferkov sprašuje „Kdo si, lovec?“ Pa ne počaka na odgovor, temveč kar sama napiše odgovore, za katere misli, da so pravi. Pa se moti. Zelo. In povrhu svoje mnenje še malo popopra in na lovce zlije vedro nevednosti in predsodkov. Ni da bi ji sedaj popra nazaj pod njen nos pihali. Potem bi le vsi kihali in vsak svoje trmarili. Pa ta poletna vročina ni najbolj primeren ambient za take hece. Dajmo raje malo v senci se ohladiti in bistro pogledati kakšni so pravi odgovori na njeno vprašanje. Tudi zato, da se nas ne bi Katerina bala, saj misli, da smo agresivni.

Ferkova zaključi svoje pisanje s stavkom, da je usoda živali na našem krožniku. Misel je prava in jo v njej podpiram, saj bi že zaradi našega zdravja morali precej spremeniti prehrano. Prave tovarne-farme kjer se v katastrofalnih in nenaravnih pogojih goji milijone živali za zakol v vseh pogledih pomenijo nesprejemljivo nasilje nad bitji in naravo.

TeleVendar niso na tem svetu le tiste vrste živali, ki na koncu pristanejo na našem krožniku. Jih je še mnogo več in tudi okoli teh, ki jih vsejedi človek degustira ni vse tako preprosto. A za to videnje je treba pametni telefon odložiti za malo več časa, kot to priporoča svojim bralcem Ferkova.

Spoštujem Katerinino odločitev o veganski ali vegetarijanski prehrani, na kar očitno cilja. Prav je, da se ima vsak pravico zase odločiti kako bo živel. A ne na škodo ogrožanja iste pravice drugim. In tu seveda ne smemo spregledati tudi pravic živali do življenja.

Tu pa moramo pogledati okoli sebe ali imajo živali sploh možnost, da same poskrbe zase. Pa tu ne mislim le na posamezne osebke, kar zagovorniki pravic živali običajno počno, temveč na njihove skupnosti, populacije. Tako kot en sam človek ne pomeni nič, to velja tudi za živali. Posameznik ni sposoben ohranjati lastne vrste in njegov vek trajanje je le do njegove smrti, pa naj bo kakršna koli že. Mnogokrat pa mora biti posameznik žrtev, da se ohrani skupnost. Grobo in kruto, a tako v Naravi je. Ona je kruta, ne odpušča, a je kljub temu neskončno pravična in modra.

Za kolikor toliko trezen pogled na živali, s tem mislim predvsem na prostoživeče, je potrebno gledati v kontekstu modernega časa. NI res, da „najverjetneje poleg moljev in komarjev ni nobenega živega bitja daleč naokoli, ki bil večji od bakterije. „, kot piše Katerina. Tudi mnogo večje so in dokaj jih vidim, pa ne živim v divjini Kočevskega pragozda, temveč na obrobju prestolnice. In so čudovita izjema, če pogledamo po ostalih delih razvite Evrope. In to moramo ohraniti! Pestro, zdravo in ljudem sprejemljivo populacijo vseh vrst prostoživečih živali. Od malih insektov, ptic, divjadi pa do največjih vrst zaščitenih zveri.

In tu imajo poleg ostalih tudi lovci svojo vlogo. Pomembno. Razpeto med odobravanjem in gnusom javnosti, med dolžnostjo in pravicami, med pritiski države, politike, raznih lobijev in ne nazadnje v objemu prvinske ljubezni do živali in okolja.

Kaj pa je ljubezen? Je to čustvo, ki te vodi h kratkotrajnemu izpolnjevanju zadovoljstva povezanega z ljubljenim? To je egoizem! Ljubezen je predvsem takrat, ko smo sposobni prizadeti tako sebe kot ljubljenega s ciljem, da čimbolj poskrbimo zanj. Tudi za ceno, da ga izgubimo.

Tudi lovci prizadenemo živali, ko jim jemljemo življenje. Prizadenemo mamo srno, ko ji odstrelimo mladiča. Tudi ni bilo lahko poslušati in gledati enoletno srnico, ko sem ji v začetku maja odstrelil brata srnjačka s katerim sta že jeseni osirotela skupaj nekako le prebila hudo zimo.

A dobro vem zakaj počnem to, kar bi počele v neokrnjeni naravi pripadnice zveri, najsi bo iz vrst volka, medveda, risa, šakala, lisice, pa še marsikatere, ki so bile, pa jih ni več v naših krajih, ker jih ljudje iz različnih vzgibov povečini ne želijo imeti v svoji bližini. A narava je v svoji modrosti življenje plenilcev in plena, tistih ki druge žro in tistih, ki so požrti, neločljivo povezala. In to vez smo pretrgali mi. Najsi smo danes lovci, poljedelci, mestne srajce ali podeželani ali karkoli drugega.

Ali lahko to popravimo? Imamo sploh željo? Smo voljni podreti civilizacije in se vrniti v obdobje najmanj 10.000 let nazaj, da bo narava kolikor toliko „naravno“ funkcionirala.

Mislim, da ne. Da se nihče ali vsaj večina, ki danes živi v civilizacijah ni voljna spoprijemati z vsemi težavami, odrekanji, boleznimi in že čim neprijetnim kar čista narava prinaša. Prepričan sem, da bi takrat tudi danes najbolj prepričani veganci strastno zagrizli v toplo in krvavo srce pravkar ujete in s kamni ali kopjem pobite živali.

Kaj pa v tej odtujenosti civilizacije od narave za prostoživeče živali lahko naredimo? Veliko, čeprav vedno premalo! Lahko poskrbimo za obstoj vrst živali, za njihovo pestrost, za čimboljše delovanje preostalih naravnih mehanizmov in predvsem za za ohranitev habitatov, okolja v katerem živali živijo. A to ne pomeni zaprtih in ograjenih področij, kot je marsikje v Evropi, temveč med seboj povezane površine, ki omogočajo prost pretok genskega materiala širom celine. To pomeni borbo za zelene mostove preko cest in železnic, to pomeni spremljati populacije živali, jih znanstveno raziskovati, iskati načine čimboljšega upravljanja s temi vrstami (tudi s puško!), se boriti proti bolnim tendencam raznih dobičkarskih lobijev se izobraževati, druge izobraževati in še marsikaj, kar gre tudi marsikomu v nos.

Ne bi si želel s pisanjem nakopati še ene zamere drugače mislečega, tokrat Katerine. A poudariti moram, da je treba v prid skupnih prizadevanj za dobro živali včasih malo odstopiti, sprejeti kakšen kompromis, poslušati drugega ter poiskati kakšno skupno pot. Obkladanje z agresivci in pijanci je podla poteza, ki cilja le na maloštevilno primitivno publiko. Bi bilo smiselno, da vračamo lovci s plitvimi obmetavanji z narkomani in sanjači? Bilo bi barbarsko in narobe!

Raje vprašam „Kdo si veganec?“ in te poskušam razumeti in se pogovarjati.

 

Pa vsem skupaj en lep lovski pozdrav!

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube