Sporočilo za javnost LZS

Številka: LZS/207

Datum: 26. februar 2013

Lovci nikoli nismo in tudi ne nameravamo loviti ptic, ki so ogrožene!

Pri Lovski zvezi Slovenije smo Ministrstvu za kmetijstvo in okolje posredovali svoj predlog dopolnitev in sprememb k Uredbi o določitvi divjadi in njihovih lovnih dobah. Predlagali smo nekaj sprememb trenutno veljavnih lovnih dob, predvsem gre za poenotenje datumov začetkov lovnih dob nekaterih vrst ptic (šoja, sraka in siva vrana), ki so sedaj brez pravega razloga različni z zamikom nekaj dni.

Predlagali pa smo tudi uvrstitev nekaterih vrst prostoživečih živali med divjad, in sicer goloba grivarja, sloko (ali veliki kljunač), kozico, kreheljca, črno lisko, ruševca in šakala.

Uvodoma naj izpostavimo, da vsekakor razumemo poslanstvo društev in organizacij kot je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in ga spoštujemo. Ob tem naj poudarimo, da lovci nikoli nismo in tudi ne nameravamo loviti ptic, ki so ogrožene. Spoštujemo načelo trajnostne rabe naravnih virov, kar pomeni, da lahko iz narave jemljemo le to in toliko, da s tem ne ogrozimo obstoja nobene vrste. Tako je naše poslanstvo trajnostno upravljanje z divjadjo v smislu razumne rabe le-te kot obnovljivega naravnega vira. Ob tem lahko navedemo dejstvo oziroma primer divjega petelina, ki smo ga lovci z internimi pravili zaščitili šest let prej, preden je to storil zakon. Pri pripravi predlogov smo upoštevali spremembe v življenjskem okolju divjadi (ne zgolj ptic) in v samih populacijah nekaterih vrst divjadi oziroma živalskih vrst.

Pri Lovski zvezi Slovenije predlagamo predvsem lov na sloko in goloba grivarja, torej na vrsti, za kateri je ugotovljeno, da sta v porastu. Sloka je lovna v vseh državah  EU (razen Nizozemske, flamskega dela Belgije, Kanarskih otokov in nemških dežel Berlin, Sachsen in Hessen). Letni odstrel (v loviščih lovskih družin in loviščih s posebnim pomenom) pred uveljavitvijo popolnega zavarovanja leta 1993 se je gibal okrog 2.000 živali, kar za evropsko populacijo ne predstavlja omembe vrednega posega. Število ulovljenih slok v Evropi (vključno z evropskim delom Rusije) se giblje med šest in osem milijoni, torej bi bil slovenski delež, okrog 1.000 osebkov, kolikor ocenjujemo morebitni letni ulov, zanemarljiv. LZS je pred tremi leti z angažiranjem svojih članic (lovskih družin) začela s sistematičnim spremljanjem te vrste. Sloka je selitvena vrsta, v Sloveniji ne živi, pač pa potuje s skrajnega severa na jug jeseni in spomladi z juga na sever. Vrsta kot taka je skrivnostna in do sedaj malo preučevana. Je izredno cenjena lovna vrsta v Evropi, lov nanjo pa je izredno težaven, Obstajajo na primer lovci, ki lovijo samo sloko. Lov sloke za populacijo ne pomeni grožnje in se je v evropskih deželah ohranil kot tradicionalen način izkoriščanja dela populacije selitvene vrste divjadi kot obnovljivega naravnega vira.

Tudi vrsta golob grivar je lovna v vseh državah EU. Letni odstrel (v loviščih lovskih družin in loviščih s posebnim pomenom) pred uveljavitvijo popolnega zavarovanja leta 1993 se je gibal okrog 2.000 živali, kar za evropsko populacijo ne predstavlja bistvenega posega. Populacija v Sloveniji narašča in kmetje se vedno pogosteje pritožujejo nad škodami po golobu grivarju. Zavedati se je potrebno dejstva, da so škode na kmetijski površinah, predvsem posevkih, v Evropi zelo pogoste in v nekaterih državah že predstavljajo pomemben problem.

Pri kozici bi bilo načrtovanje odstrela strogo podvrženo sprotnemu spremljanju in lokalni prisotnosti te vrste. Krheljc in črna liska nista ogroženi vrsti. Vrsti sta lovna v večini držav EU. Populacija v Sloveniji je dobra in v zadnjih letih narašča.

Ruševec je zaščiten, a ga je na nekaterih območjih v naravi veliko. Menimo, da bi bil za populacijo ruševca koristen odstrel najmočnejšega osebka, saj bi se tako populacija širila. Odstrel ruševca bi bil minimalen in seveda skrbno načrtovan.

Pojavljanje šakala na območju Slovenije je evidentirano od 50-tih let 20. stoletja naprej. V državah Balkana (Romunija, Bolgarija, Srbija) je bil v začetku zavarovan, vendar je populacija tam zelo hitro narasla do takšne mere, da ponekod (Romunija, Bolgarija) ni postal samo loven, ampak ga morajo zaradi škod, ki jih povzroča, dobesedno zatirati. Smiselno bi ga bilo uvrstiti med divjad, glede na razvoj populacije pri nas pa se v načrtih sprotno odločati o odstrelu oziroma njegovi višini. Vrsta je izredno invazivna in se v zadnjih letih hitro širi iz vzhodnega dela Balkana preko Srbije, Hrvaške, Madžarske proti zahodu. Poleg vpliva na nekatere vrste divjadi (predvsem mladiče srnjadi, poljske zajce, poljske kure ...) se v državah s prisotnostjo šakalov pojavljajo tudi vse številnejše škode na domačih živalih, predvsem na jagnjetih pri ovcah.

Predlog Lovske zveze Slovenije je le eden od treh predlogov, ki so bili posredovani Ministrstvu za kmetijstvo in okolje RS, ki se je odločilo spremeniti in dopolniti Uredbo o določitvi divjadi in njihovih lovnih dobah. Predlog še ni bil usklajevan, usklajevanje je predvideno v kratkem in tam bodo lahko sodelovale vse zainteresirane organizacije (tudi DOPPS, ki je po naših informacijah ministrstvu prav tako posredovalo svoj predlog oziroma mnenje).

 

Lovska zveza Slovenije

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube